22. 1. 2024

Stanovisko predsedu Rady RTVS Igora Galla

 Stanovisko predsedu Rady RTVS 

 RTVS po 8 rokoch prichystala kompletný rebrand! Predstaví nové logo aj  vizuál (archívny článok)

Igora Galla

 Interpretáciu viacerých častí diskusie z ostatného zasadnutia Rady RTVS považujem za nekorektnú a tendenčnú, ktorá môže u čitateľov navodiť dojem, že orgán dohľadu má ambíciu prekračovať rámec mandátu presne definovaný príslušnou legislatívou a zároveň šikanovať súčasný manažment telerozhlasu.

Predbežnú informáciu o vysielaní v súvislosti s prezidentskými voľbami 2024 som vyžiadal v kontexte východísk rozpočtu a programového konceptu, ktoré predpokladali okrem iného aj zrušenie programovej služby :24 k 31. marcu. Keďže v tom čase už bolo jasné, že druhé kolo volieb je vyhlásené na 6.4., vyhodnotil som to ako riziko, ktoré by mohlo významným spôsobom ohroziť plnenie základných úloh verejnoprávneho vysielateľa a jeho reputáciu.

O obdobných materiáloch rada rokovala počas celej svojej existencie. Nikto, ani manažment, takúto debatu nikdy neoznačil za predčasnú, keďže každý, kto ovláda procesy v rámci RTVS, vie, že začať pripravovať takéto náročné vysielanie až po oznámení počtu prezidentských kandidátov, by bolo neprofesionálne a nezodpovedné.

Opodstatnenosť zaradenia tohto bodu na ostatné zasadanie Rady RTVS umocňuje aj skutočnosť, že od 9.1. prebieha oficiálna predvolebná kampaň. Je povinnosťou orgánu dohľadu sa oboznámiť s relevantnými informáciami o pripravenosti RTVS aj vzhľadom na viaceré zlyhania v minulosti.

Tvrdenie, že niektorí členovia Rady RTVS by určite veľmi radi viac vstupovali do dramaturgie programov a ako príklad uviesť „Na štvrtkovom rokovaní napríklad predseda rady Igor Gallo kritizoval výber hostí do relácie Interview :24, nepáčilo sa mu napríklad, že aktuálnu politickú situáciu komentovali Iveta Radičová či Mikuláš Dzurinda,“ sú prinajmenšom nepochopením danej témy.

Pozvanie spomínaných hostí som vnímal za nešťastné vzhľadom na typ formátu a zvolenej témy – pán Dzurinda (návšteva premiéra Fica v Maďarsku), pani Radičová (vnútropolitická situácia a autonehoda Andreja Danka), v čom mi dala za pravdu aj riaditeľka Sekcie spravodajstva a publicistiky Mária Hlucháňová a aj samotný generálny riaditeľ Ľuboš Machaj, keďže spomínané aktivity boli dostatočne pokryté v iných častiach vysielania.

Rada RTVS pod mojím vedením, ako odborný orgán dohľadu, odolala v minulosti všetkým politickým atakom a tlakom a urobím všetko pre to, aby to platilo aj naďalej.

Interpretáciu vlastných predstáv ako realitu považujem za nešťastnú, pokiaľ nám všetkým ide o jednu vec – aby verejnoprávny vysielateľ fungoval pre občanov v súlade so zvyklosťami civilizovaného sveta, a nie podľa predstáv politikov a rôznych záujmových skupín.