21. 10. 2006

Nesmrteľnosť pre Al Pacina

Nesmrteľnosť pre Al Pacina
Herec Al Pacino sa dočká najvyššieho ocenenia Amerického filmového inštitútu, ceny za celoživotný prínos. Šesťdesiatšesť ročnému Pacinovi cenu odovzdajú na bankete, ktorý sa bude konať 7. júna 2007 v Los Angeles. Howard Stringer, predseda správnej rady Amerického filmového inštitútu opísal hollywoodsku hviezdu ako ikonu amerického filmu. Pacina dodnes poznajú diváci najmä vďaka filmom Krstný otec. V roku 1993 získal Oscara za snímku Vôňa ženy (1992). Ešte v tom istom roku ho tiež nominovali v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe za film Konkurenti (1992). Nominácie na Oscara mal aj za filmy Krstný otec I, II, Serpico , Psie popoludnie , ... A spravdlivosť pre všetkých, Glengarry Glen Ross .Poznáme ho z filmov ako Insomnia, Donnie Brasco, Diablov advokát , Carlitova cesta , Frankie a Johnny , Strašiak , Panika v Needle Parku. Režíroval filmy Chinese Coffee a Al Pacino - Richard III. Medzi ostatnými držiteľmi ceny za celoživotný výkon Amerického filmového inštitútu sú aj Sean Connery, Martin Scorcese, Meryl Streep, Elizabeth Taylor,Harrison Ford, Fred Astaire, Jack Nicholsonm Barbara Stanwyck či Steven Spielberg.

Roma Film Festival

Roma Film Festival
Filmový festival RomeFilmFest sa končí . Festival má vysoké ambície vrátiť večnému mestu lesk a slávu filmu, ktorý v 50. a 60. rokoch minulého storočia najmä vďaka filmovým štúdiám Cinecitta dominoval. "Je evidentné, že Rím je jedno z tých miest, ktoré sa rýchlo asociuje s filmom, už po celé generácie. Festival by sa mal tiež chápať ako príležitosť pre filmárov z celého sveta predstaviť svoje filmy v Taliansku," povedal spoluorganizátor festivalu Giorgio Gosetti. Festival sa začal 13. októbra premiérou amerického filmu Fur, v ktorom si zahrala austrálska držiteľka Oscara Nicole Kidman. .Vo svetovej premiére uviedli na Rímskom filmovom festivale aj drámu The Hoax amerického režiséra Lasseho Hallstroma.
Porota , zložená z 50 členov , ktorej predsedal Ettore Scola určila oficiálne ceny RomeFilmFestu.

Ettore Scola

RomeFilmFest – Najlepší film Izobrajaya Zhertvy / Playing the Victim , réžia Kiril Serebrennikov Playing the Victim je nové temné spracovanie diela Williama Shakespeara Hamlet, ktoré nakrútil ruský režisér Kiril Serebrennikov

Kiril Serebrennikov

RomeFilmFest – BNL Cena pre najlepšiu herečku- Ariane Ascaride vo filme Le Voyage en Arménie / Armenia od Roberta Guédiguiana

Ariane Ascaride

RomeFilmFest – Chamber of Commerce Cena pre najlepšieho herca -Giorgio Colangeli vo filme L´ aria salata od Alessandra Angelina

Giorgio Colangeli

Špeciálna cena poroty: This is England od Shane Meadowsa

Shane Meadows

Špeciálne cena RomeFilmFestu - BNL Award pre nedávno zosnulého režiséra Gilla Pontecorva.

Zomrel producent Herbert B. Leonard

Zomrel producent Herbert B. Leonard
Dnes zomrel vo veku 84 rokov na rakovinu americký producent Herbert B. Leonard. Vytvoril známe seriály ako The Adventures of Rin Tin Tin, Route 66 a Naked City. Produkoval aj filmy ako Going Home, Popi. Ako režisér nakrútil film The Perils of Pauline s Pat Boonom.

20. 10. 2006

FOTORADOGALÉRIA

FOTORADOGALÉRIA

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americké bulvárne denníky si už zrejme dajú veľký pozor na to, čo napíšu o vzťahu hercov Vinca Vaughna a Jennifer Aniston. Podľa zverejneného stanoviska londýnskej právnickej firmy zvažuje 36-ročný herec žalobu na trojlístok bulvárnych denníkov - americký New York Post a britské Daily Mirror a The Sun. Práve vďaka ich správam, že 8. októbra sa Vaughn zúčastnil charitatívneho večierka v Londýne a mal sa tu bozkávať s neznámou blondínou, rozprúdili špekulácie o jeho rozchode s Aniston. "Slečna Aniston a pán Vaughn neukončili svoj vzťah. Správy o tom, že sa mal objímať a bozkávať s neznámou ženou, a tým byť neverný slečne Aniston, sa nezakladajú na pravde," uvádza sa v stanovisku. Bývalá hviezda seriálu Priatelia svoj vzťah s kolegom z filmovej novinky Rozchod obhajovala pred americkou verejnosťou jemnejšie. V pondelok bola hosťom v televíznej relácii The Oprah Winfrey Show. Herečka prezradila, že sú s Vaughnom stále spolu. Na priamu otázku najpopulárnejšej americkej moderátorky, či sa rozišli odpovedala stroho: "Nie, nie." Právnická firma zastupujúca amerického komika uviedla, že ak medzi denníkmi a hercom nedôjde k uspokojivej dohode, je veľmi pravdepodobné, že sa celý prípad dostane pred súd.

Miestne úrady v Kazachstane pozvali britského komika menom Sacha Baron Cohen, ktorého verejnosť pozná ako Ali G do svojej krajiny, aby sa presvedčil na vlastné oči o situácii v krajine, ktorú zhanobil vo svojom poslednom filme. Kazachstan je vo filme Borat: Nakúkanie do ameryckej kultúry na objednávku slavnoj kazašskoj národa (2006) vykreslený ako národ mizogýnov pijúcich konský moč. Rakhat Aliyev, zástupca ministra zahraničných vecí Kazachstanu a zároveň zať prezidenta Nursultana Nazarbajeva vyzval Cohena, aby prišiel do tejto rozľahlej krajiny, bohatej na zásoby ropy a stretol sa s jej obyvateľmi. Postava, ktorú komik v kontroverznom filme stvárňuje, je vymyslený kazašský televízny reportér podávajúci správy o americkom spôsobe života. "Bude mať možnosť zistiť veľa vecí, napríklad že ženy necestujú iba v autobusoch, ale majú aj vlastné autá, že vyrábame z hrozna víno, že Židia môžu bez problémov chodiť do synagóg a tak ďalej," vyjadril sa Aliyev. Minister zahraničných vecí minulý rok ostro kritizoval Cohena, ktorý moderoval medzinárodnú hudobnú šou ako Borat - kazašský reportér. Borat stvárnený Cohenom o sebe tvrdil, že pricestoval lietadlom s vrtuľami, riadenom podguráženým jednookým pilotom s fľašou vodky v ruke. Z Kazachov si robil posmech tým, že bitie kráv je u nich športom a že miestni obyvatelia najprv zastrelia psa a potom to oslavujú. Deviaty najľudnatejší národ sveta film zobrazuje ako mizogýnov, rasistov, antisemitov, ktorých najobľúbenejším nápojom je fermentovaný konský moč. Úrady v Kazachstane presunuli Cohenovu stránku www.borat.kz na www.borat.tv. Aliyev urobil pozvaním Cohena do krajiny zmierujúce gesto. "Úplne chápem, že Cohenov film ublížil veľa ľuďom. Ale musíme mať zmysel pre humor a rešpektovať slobodu tvorby," tvrdí Aliyev.

Turecká Rada pre televízne a rozhlasové vysielanie odporučila v stredu, aby televízne a rozhlasové stanice nevysielali francúzske programy. Ide o najnovšiu reakciu na návrh francúzskeho zákona, podľa ktorého je trestným činom popierať, že masové zabíjanie Arménov v Osmanskej ríši bolo genocídou. Členovia úradu dozerajúceho na vysielanie uviedli, že jednomyseľne odhlasovali, aby ich odporúčanie platilo dovtedy, kým Francúzsko nestiahne návrh sporného zákona. Francúzske filmy, seriály a hudba tvoria približne desať percent obsahu tureckého televízneho a rozhlasového vysielania. Rada pre televízne a rozhlasové vysielanie však nemala hneď k dispozícii údaje o tom, koľko tureckí vysielatelia za francúzske programy platia. Člen rady Saban Sevinc uviedol, že francúzske filmy sú v Turecku tretie najpopulárnejšie po amerických a tureckých filmoch. Zákon, podľa ktorého je popieranie arménskej genocídy trestným činom, schválila dolná komora francúzskeho parlamentu minulý týždeň, ale musí ho ešte potvrdiť senát a prezident. Podľa Turecka je návrh zákona nepriateľským činom a upozornilo, že vážne poškodil turecko-francúzske vzťahy. Turecko rozhodne popiera, že sa voči Arménom dopustilo genocídy, hoci podľa viacerých štátov zabíjanie počas prvej svetovej vojny genocídou bolo. Turecko pripúšťa, že počas bojov a deportácií zahynulo veľa Arménov, ale tvrdí, že údaje o počte obetí sú prehnané a že väčšina z nich zahynula počas medzietnických bojov v období rozpadu Osmanskej ríše. Arménsko a iné krajiny hovoria, že počas genocídy zorganizovanej tureckými vodcami zahynulo približne 1,5 milióna Arménov. Európska únia a viaceré európske médiá francúzsky návrh zákona kritizovali, pretože nie je v súlade s princípom slobody vyjadrovania a nenapomáha dialógu s Tureckom, ktoré sa usiluje o členstvo v EÚ. Arménska otázka patrí v Turecku medzi najcitlivejšie. Tí, ktorí hovoria, že došlo ku genocíde Arménov, sú často obviňovaní z velezrady.

Vedenie americkej televíznej stanice CNN vo štvrtok uviedlo, že snaha spravodajskej stanice priniesť divákom holú pravdu o vojne v Iraku, viedla k odvysielaniu záznamu, na ktorom je zachytená "práca" povstaleckých ostreľovačov zabíjajúcich amerických vojakov. Záznam, ku ktorému sa televízia dostala úplne neočakávane vďaka kontaktu s vodcom povstalcov, sa po prvý raz objavil vo vysielaní v stredu v noci v relácii Anderson Cooper 360 a stanica ho reprízovala i vo štvrtok. Na jednom zo záberov je vidieť americký vojak v civile, ako sa prechádza pomedzi Iračanov na verejnom priestranstve. Potom zaznejú výstrely. CNN záznam upravila, tak aby nebolo vidieť výsledok, no je zrejmé, že vojak útok neprežil. To bol len jeden z desiatich útokov ostreľovačov na Američanov, ktorý bol zachytený na videozázname. Podľa technikov CNN boli zábery autentické. Hovorkyňa CNN Christa Robinson uviedla, že stanica nebude zverejňovať mená obetí útokov. Bagdadský korešpondent Michael Ware sa k videopáske dostal vďaka svojmu kontaktu s povstaleckým vodcom Ibrahimom al-Shammarim. Ako uviedol výkonný producent relácie Anderson Cooper 360 David Doss, Ware poslal al-Shammarimu niekoľko otázok o bezpečnosti v Iraku. Ako odpoveď poslal al-Shammari dve videokazety. Na jednej mu so zahalenou tvárou zodpovedal otázky. Na druhej boli záznamy ostreľovačov, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou nafilmovali samotní povstalci. Spoločnosť CNN uviedla, že záznam môže mať svoje výhody pri prezentovaní verejnej bezpečnosti v Iraku. "Je nám tiež jasné, že záznam môže mnohých znepokojiť a rozrušiť. Keď sa však prenesieme ponad emocionálnu rovinu, záznam zodpovedá našim kritériám žurnalistiky," uviedol Doss. Za rozhodnutím stojí celé vedenie CNN, ktoré o citlivom materiáli intenzívne rokovalo dlhé hodiny. Podľa Dossa CNN už dostala desiatky nespokojných reakcií od divákov. Mnohí z nich sú dokonca presvedčení, že stanica pomáha nepriateľovi, podľa iných bol záznam nevhodný pre mladistvých divákov. "Či už s nami v tomto prípade súhlasíte alebo nie, naším cieľom je prezentovať holú pravdu tak dobre, ako len vieme," uzavrel Doss. Americká televízna stanica NBC v snahe vyhnúť sa konfrontácii s náboženskými skupinami vo štvrtok v mesačnom predstihu uviedla, že nemieni odvysielať zábery speváčky Madonny, ako sa počas koncertu necháva symbolicky ukrižovať. Koncert, ktorého je Madonna výkonnou producentkou, televízna stanica odvysiela 22. novembra. Počas provokatívnej pasáže koncertu speváčka vystúpi na kríž zo zrkadiel a na hlave má tŕňovú korunu. Ako uviedla, chce tým ilustrovať tému spovede. To však už dávnejšie rozhnevalo náboženských vodcov, ktorý to označili za nedostatok vkusu. Niekoľko náboženských skupín varovalo stanicu NBC, že zorganizuje bojkot jedného z reklamných partnerov vysielania, ako sa inkriminovaná scéna na televíznych obrazovkách objaví. NBC svoje rozhodnutie nijako nezdôvodnila a hovorkyňa spoločnosti uviedla, že stanica svoje rozhodnutia nemusí nikomu zdôvodňovať. "NBC urobila správnu vec, no to, že to nijako nezdôvodnila, ukazuje jej zbabelosť," uviedol prezident americkej Katolíckej ligy Bill Donohue. "NBC mala podobne ako v prípade neodvysielania dánskych karikatúr, ktoré zosmiešňovali moslimov, uviesť, že nechce diskriminovať kresťanov," dodal. Speváčka sa na adresu svojho provokatívneho vystúpenia vyjadrila v zmysle, že nijakým spôsobom nechcela uraziť cirkev.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

" Mňa socialistická internacionála nezaujíma, nikdy som ju neuznával a pre mňa a moju stranu znamená asi toľko, ako Eskimáci v Grónsku." Ján Slota

"Sediac tu pred vami, chcem povedať, že židia nie sú zodpovední za všetky vojny sveta. Vyhlásil som to v stave opitosti." Mel Gibson

"Mel Gibson je antisemita. Mal by zomrieť." Joan Rivers , americká židovská komička

"Keď mi na niečom záleží, tak je to predovšetkým spolupráca so Smerom-SD a nie s európskymi socialistami. Čo ja s nimi mám spoločné? Čo má čo Slovensko s európskymi socialistami? Toto nech mi niekto povie. Všetci rozprávate o socialistoch a ani neviete, kto to je. Na rozdiel odo mňa. Ja mám európskych socialistov veľmi dobre preštudovaných." Ján Slota

"Uznesenie Rady pre vysielanie sme ešte nevideli, keď nám ho doručia, rozhodneme sa o ďalšom postupe. Určite budeme postupovať podľa možností, ktoré nám dáva zákon.Jemné melódie sú výborný formát, čo výsledky MML iba potvrdili. A myslím, že Rada to chápe. Teraz ide len o nájdenie riešenia, ktoré obstojí pred zákonom a bude dobré aj pre rádio.Je čas začať vážnu diskusiu o jeho otvorení a zmenách. Aj Rade, aj médiám by sa lepšie pracovalo, ak by bol zákon modernejší. " Martin Lengyel, generálny riaditeľ rádia Jemné melódie

"Keď mi na niečom záleží, tak je to predovšetkým spolupráca so Smerom-SD a nie s európskymi socialistami. Čo ja s nimi mám spoločné? Čo má čo Slovensko s európskymi socialistami? Toto nech mi niekto povie. Všetci rozprávate o socialistoch a ani neviete, kto to je. Na rozdiel odo mňa. Ja mám európskych socialistov veľmi dobre preštudovaných." Ján Slota

"V škole som opisoval, matematika mi robila problémy pri maturite, keď som vyriešiť rovnicu, toto naozaj neviem, prečo nás to učia. Na výlety sme chodili do hôr, zvyčajne do Nízkych Tatier. Pilo sa, chodilo sa za dievčatami, čo vám mám o tom rozprávať, to by som sa musel aj červenať. Za zber papiera sme chodievali k Čiernemu moru. Vždy pred Vianocami bola súťaž tried v kultúrnom programe v miestnom kultúrnom stredisku. Právnikom som sa stal preto, že na archeológiu brali len troch ľudí. "

Robert Fico

"Vážení, vám drblo. Sú komunisti z 50. rokov horší ako vy? Ste rovnakí. Zneužívali ste moc na boj s politickým protivníkom, klamali ste a robili ste to vedome .Kričali ste na Lexu, že je vinný. Tak kričali aj na Krista. Ste gágaji, táraji a prďúsi ." Vladimír Mečiar

"Odovzdajte pozdrav vášmu prezidentovi Kacavovi ! Ukázal, že je správny chlap. Znásilniť desať žien - to by som od neho nečakal. Všetkých nás prekvapil. Všetci mu závidíme." Vladimir Putin

„Keďže má v budúcom roku na slovenskom trhu telekomunikácií začať pôsobiť tretí mobilný operátor Telefónica O2, zvýši sa na trhu konkurencia a nebude taká potrebná dikcia štátu. Preto by som chcel zástupcom majoritného vlastníka ST, spoločnosti Deu­tsche Telekom, ako aj vláde SR predostrieť túto moju myšlienku o odpredaji podielu v spoločnosti T-Mobile Slovensko na zváženie“ Ľubomír Vážny ,minister dopravy

19. 10. 2006

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Národná rada posunula do druhého čítania návrh novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý pripravila poslankyňa Zdenka Kramplová (ĽS-HZDS). Reklama, telenákup či oznam o sponzorstve programu by podľa návrhu už nemali byť hlučnejšie než ostatné programy, čo by po prijatí normy mal zabezpečiť vysielateľ.

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again

IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 - Týždeň - 2006/41

1. PEHA-RENESANCIA 2. FURTADO NELLY-PROMISCUOUS 3. SCISSOR SISTERS-I DON´T FEEL LIKE DANCIN 4. CMORIK PETER-MÁM POCIT 5. SMATANOVÁ ZUZANA-NEKRÁČAJ PREDO MNOU 6. TIMBERLAKE JUSTIN-SEXYBACK 7. JAMELIA-SOMETHING ABOUT YOU 8. RIHANNA-UNFAITHFUL 9. KEANE-CRYSTAL BALL 10. HILTON PARIS-STARS ARE BLIND 11. ŽBIRKA MIRO-MÁM ŤA VIAC 14. DESMOD-NIEKTO TI TO POVIE SKOR NEŽ JA 15. HABERA PAVOL-OD LÁSKY ZÁVISLÍ 26. TINA-VIEM ŽE POVIEŠ ÁNO 27. ĎURICA ADAM-UROB MA LEPŠÍM 29. PARA-AKO NAJLEPŠIE VIEM 36. VETROPLACH-TANCUJ TANCUJ 37. GRIGOROV ROBO-POVEDZME 38. ŠTROFFEK IVAN-SÚHLASÍM 53. ROLINS DARA-TÚŽIM 57. NO NAME-STROMY 58. NOCADEŇ-TVOJ MONO HLAS 63. HEX-NIKDY NEBOLO LEPŠIE 65. BUNDOVÁ MÁRIA-PERFEKTNÝ SVET 67. PREDNÁ ZDENKA-VODY SÚ POMALÉ 69. BALÚCHOVÁ BARBORA-ULETENÁ 71. GLADIATOR-HOLUBIENKA SIVÁ 73. POLEMIC-MEDZI NEBOM A ZEMOU 75. HEX -BRATISLAVSKÍ CHALANI 85. BALÚCHOVÁ BARBORA-TVOJE SLOVÁ 86. STEREO-ANI NEVIEŠ 93. CMORIK PETER-DÁŽĎ 94. GLADIATOR-BONBONIERA

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

18. 10. 2006

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Trest odňatia slobody až do dvoch rokov hrozí 49-ročnému mužovi z Lučenca, podozrivému zo spáchania niekoľkých trestných činov v oblasti porušovania autorských práv a neoprávneného podnikania. Nezamestnaný Lučenčan zo svojho bytu bez príslušných povolení prevádzkoval internetovú sieť DSL a za mesačnú úhradu 300 korún neoprávnene poskytoval prístup na internet najmenej 200 domácnostiam. Ďalším najmenej 50 zákazníkom za úhradu 500 korún neoprávnene poskytoval službu digitálnej televíznej služby UPC Direct, čím dvom telekomunikačným firmám spôsobil škodu podľa predbežného výpočtu za minimálne 1,7 milióna korún. Ako agentúru SITA dnes informoval , Policajný vyšetrovateľ za prítomnosti experta z oblasti počítačovej kriminality pri domovej prehliadke u podozrivého zaistil taktiež viac ako 1 400 "pirátskych" CD a DVD s filmami, hrami, programami a rôzne technologické zariadenia. Zaujímavé je, že na sťahovanie dát z internetu si nezamestnaný Lučenčan prenajímal optický kábel, za čo poskytovateľovi mesačne platil 32 000 korún, dodal prezident Asociácie prevádzkovateľov káblovej televízie (APKT) Robert Ťavoda.

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

Čím sa riadila časť RADY STV ? Rybíčkom a Parom

Na záver rokovania sa rada vrátila k problematike prístupu jej členov k zmluvám uzatváraným STV. Ako povedal M. Kollár, podstatou právneho stanoviska, ktoré si dala rada vypracovať bolo, že Rada STV ako orgán STV nie je treťou osobou. To znamená, že má právo sa oboznamovať so zmluvami a zároveň je povinná dodržiavať ustanovenia o obchodnom tajomstve podľa Obchodného zákonníka. Podľa konkrétnej skúsenosti člena rady P. Maleca však prístup k zmluvám aj napriek tomu nie je možný.

Vo svojom vyjadrení sa GR STV oprel o stanovisko právnikov STV, podľa ktorého ustanovenie § 7, zákona č. 16/2004 Z.z. o Slovenskej televízii vymedzuje tri hlavné orgány Slovenskej televízie: Radu STV, Dozornú komisiu STV a generálneho riaditeľa. Po 01.02.2004 bola pôsobnosť Rady STV výrazne rozšírená, avšak naďalej, ako v prípade predchádzajúceho zákona, je vymedzená taxatívne. Napriek široko koncipovanej pôsobnosti – ide predovšetkým o povinnosť dohliadať na dodržiavanie tohto zákona (zákona č. 16/2004 Z.z.) a plnenie úloh, ktoré Slovenskej televízii vyplývajú z osobitných predpisov – je potrebné rešpektovať rozdelenie kontrolných pôsobností medzi Radu STV a Dozornú komisiu STV. Na uvedenom konštatovaní nič nemení ani skutočnosť, že Rada STV ani DK STV nemajú právnu subjektivitu. Tú má len Slovenská televízia ako právnická osoba zapísaná v obchodnom registri. Nemožno sa teda domnievať, že by si z dôvodu, že ide „o ten istý právny subjekt“ mohol generálny riaditeľ prisvojovať právomoci Rady STV alebo naopak. Naopak práve preto, že pri právnickej osobe ide o teoretickú konštrukciu, je potrebné dôsledne rešpektovať „čo kto môže“, aby nedochádzalo k duplicitnému a/alebo protichodnému konaniu. Pokiaľ ide o jednotlivé orgány, Dozorná komisia STV je orgánom STV zloženým z odborníkov. Kvalifikačné predpoklady členov Dozornej komisie STV sú určené v podmienke členstva (na rozdiel od členov Rady STV) a členovia Dozornej komisie STV musia spĺňať aj podmienky stanovené v § 10 zákona. Rada STV ani po 01.02.2004 priamo nekontroluje hospodárenie Slovenskej televízie, ale v zmysle ustanovenia § 8, ods. 1, písm. j) zákona, kontrolou hospodárenia alebo nakladania s majetkom Slovenskej televízie poveruje Dozornú komisiu STV. Na citované ustanovenie nadväzuje ustanovenie § 15, ods. 2, písm. c) zákona, v zmysle ktorého Dozorná komisia STV plní úlohy, ktoré jej uloží Rada STV podľa § 8, ods. 1, písm. j). V posudzovanej veci je dôležité predovšetkým ustanovenie odseku 3, podľa ktorého členovia Dozornej komisie STV sú pri svojej činnosti podľa (§15) odseku 2, písm. c) oprávnení nahliadať do všetkých účtovných, ekonomických, finančných a iných dokladov a právnych dokumentov súvisiacich s hospodárením Slovenskej televízie a s nakladaním s majetkom Slovenskej televízie. Oprávnenie nahliadať do všetkých účtovných, ekonomických, finančných a iných dokladov a právnych dokumentov súvisiacich s hospodárením Slovenskej televízie je teda formulované osobitne a je výslovne zverené členom Dozornej komisie STV (§ 15, ods. 3, zákona). Uvedenú skutočnosť zdôrazňuje dôvodová správa k zákonu č. 16/2004 Z.z., ktorá obsahuje jediný záväzný výklad právneho predpisu, výklad daný samotným tvorcom zákona. V zmysle dôvodovej správy t. j. kompetenciu nahliadať do všetkých účtovných, ekonomických, finančných a iných dokladov a právnych dokumentov súvisiacich s hospodárením Slovenskej televízie a s nakladaním s majetkom Slovenskej televízie dáva návrh zákona len členom Dozornej komisie STV a ako sa uvádza ďalej profesionálna kompetencia členov Dozornej komisie STV umožní členom Rady STV získať o skutočnostiach súvisiacich s hospodárením STV relevantné informácie a na strane druhej ochráni STV pred nekompetentným nahliadaním do ekonomických dokladov a prípadnými nesprávnymi zisteniami. Z uvedeného jednoznačne vyplýva, že Rada STV (ani jej jednotliví členovia) nemá oprávnenie nahliadať do dokladov a dokumentov súvisiacich s hospodárením Slovenskej televízie, ale v prípade akejkoľvek pochybnosti je oprávnená poveriť Dozornú komisiu STV, aby vykonala kontrolu hospodárenia.

80. výročie SRo

80. výročie SRo
Slovenský rozhlas oslavuje vo štvrtok 80. výročie začiatku svojho vysielania. Okrem špeciálneho programu, ktorý rozhlas pripravil vo svojom bratislavskom sídle na Mýtnej ulici v Bratislave, pripomenie jubileum aj vysielanie všetkých okruhov SRo. Poslucháčov čaká od 12:00 do 13:00 špeciálne vysielanie hlavnej spravodajskej relácie rozhlasu - Rádiožurnál špeciál, ktorý okrem aktuálneho spravodajstva prinesie aj príspevky z histórie SRo. Rádiožurnál špeciál bude vysielať okrem Rádia Slovensko aj Rádio Regina, Rádio FM, Rádio Devín, Patria a internetové rádio Inet. Rádio Slovensko napríklad ponúkne od 20:30 do 21:00 mimoriadnu Pálenicu Borisa Filana k 80-tke SRo. O 22:30 pripomenie hrou Vlny vzdoru Dobroslava Chrobáka, ktorý bol jedným z riaditeľov rozhlasu. Živé vstupy z koncertov a osláv v rozhlasovej obrátenej pyramíde ponúkne Rádio Slovensko od 14:00 do 18:00 v Popoludní s rozhlasom. Rádio Regina pre svojich poslucháčov pripravilo na štvrtkové oslavy 80. výročia SRo špeciálne spoločné vysielanie všetkých regionálnych štúdií Reginy. Jeho súčasťou bude od 10:05 do 11:25 program Za 80 minút okolo Slovenska. V ôsmich priamych vstupoch predstaví osem slovenských obecných naj: najvýchodnejšiu obec Novú Sedlicu, najzápadnejšiu Záhorskú Ves, najsevernejšiu Oravskú Polhoru a najjužnejšie položenú obec Patince, tiež najvyššie ležiacu obec Štrbské Pleso, najnižšie položenú obec Klin nad Bodrogom, najmenšiu Príkru a najväčšiu Bratislavu. Po každom živom vstupe sa vyhodnotí korešpondenčná poslucháčska súťaž o osem štýlových rádií s emblémom 80. výročia jeho založenia. Dopoludňajší program následne spestria montáže najdôležitejších historických míľnikov jednotlivých regionálnych štúdií. V rámci Popoludňajšieho spektra prinesie Regina po 16:00 vstup z otvorenia výstavy fotografií Františka Horvátha k rozhlasovému jubileu vo Výstavnej sieni Slovenského rozhlasu v Bratislave. Bratislavská, bystrická a košická Regina ponúknu zo slávnostného programu v tzv. obrátenej pyramíde od 17:00 do 18:30 aj koncert Orchestra ľudových nástrojov (OĽUN) Slovenského rozhlasu a jeho hostí - Mirka Dudíka, Štefana Molotu, Dariny Laščiakovej a Zuzany Mojžišovej a následne ďalší zaujímavý program. Od 19:00 do 20:30 je plánovaný aj priamy prenos z Galaprogramu Symfonického orchestra SRo vo Veľkom koncertnom štúdiu rozhlasu. Galaprogram, v ktorom vystúpi hostia Marián Lapšanský, Juraj Bartoš, Adriana Kučerová, Viktor Šimčisko a Detský spevácky zbor SRo odvysielajú i na Rádiu Slovensko a Regina.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

17. 10. 2006

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS

Top 10 všetky slovenské stanice -41.týždeň

(9.10.2006 -15.10.2006)

1. Televízne noviny Markíza 15. 10. ,2.LETS DANCE Markíza 15. 10. , 3. Susedia Markíza 9. 10. 2006 , 4.Športové noviny Markíza 15. 10. ,5.NOVINY TV JOJ 15. 10. ,6.Posledný samuraj Markíza 14. 10. ,7.Pošta pre teba Jednotka 14. 10., 8.Hurikán Markíza 12. 10. ,9.Zámena manželiek Markíza 10. 10. , 10.Clever! Markíza 9. 10. Smotánka Markíza 14. 10. 2006 19:35:31 11.5 30.50

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Jediná zásadnejšia zmena, ktorú odsúhlasila koaličná väčšina v gesčnom parlamentnom výbore pre kultúru a médiá pri prerokúvaní návrhov noviel zákonov o Slovenskej televízii a Slovenskom rozhlase , je odporúčaný posun účinnosti zákona z pôvodne navrhovaného 1. novembra na 1. december. Dôvodom je dĺžka legislatívneho procesu. Podpredseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) takýto postoj koaličných poslancov odôvodnil tým, že návrh, ktorý predkladá, je totožný s tým, ktorý schválila ešte bývalá vláda na podnet Ministerstva kultúry SR pod vedením Františka Tótha (ANO). "Čo bolo dobré pre vládu Mikuláša Dzurindu, bude dobré aj pre vládu Roberta Fica," povedal Jarjabek. Návrh noviel, ktoré sú obsahovo totožné, upravuje spôsob voľby generálneho riaditeľa STV resp. SRo. V treťom kole príslušnej voľby znižuje kvórum potrebné na zvolenie riaditeľa z dvojtretinovej na nadpolovičnú väčšinu všetkých členov rady. Okrem toho by mali novely členom rád zabrániť kandidovať na post riaditeľa STV resp. SRo a radám by dali právomoc voľby štatutára, ktorý by viedol verejnoprávne médium v období medzi skončením mandátu bývalého a zvolením nového generálneho riaditeľa.

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné
Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila pokutu 100-tisíc korún Slovenskej televízii za porušenie zákona zaradením reklamy počas programu ZOH - Turín 2006 odvysielanom 16. februára. RVR pokutovala sumou 300-tisíc korún spoločnosť RADIO a.s. za porušenie zákonnej ochrany maloletých v program K-FUN odvysielanom 29. marca. Rada tiež preverí možné porušenie zákona spoločnosti MAC TV s.r.o. opakovaným použitím záznamu určeného na potreby krátkeho spravodajstva v programe Ranné noviny z 12. - 16. a 19. - 22. júna. RVR začala správne konanie voči spoločnosti Markíza Slovakia s.r.o. za možné porušenie zákona odvysielaním upútavkového bloku počas programu Pán prsteňov 30. júla.RVR upozornila na porušenie zákona spoločnosti T-Mobile Slovensko a.s. a Orange Slovensko, a.s.za neoprávnené prevádzkovanie retransmisie prostredníctvom verejnej mobilnej elektronickej komunikačnej siete.

GRSTV

GRSTV
Rada STV dnes generálneho riaditeľa verejnoprávnej televízie v prvom kole voľby nezvolila. Do druhého kola voľby postúpili Jozef Heriban s piatimi hlasmi, Radim Hreha a Peter Nižňanský, ktorí zhodne získali po tri hlasy. Rada STV bude v svojej historicky prvej voľbe šéfa STV pokračovať 24. októbra.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Manažéra štátnej ruskej tlačovej agentúry ITAR-TASS Anatolija Voronina zavraždili v jeho moskovskom byte. Ako v pondelok informoval prokurátor Alexej Grigorev, 55-ročného Voronina ubodali niekedy v noci z nedele na pondelok. Voronin pracoval ako správca majetku agentúry a polícia zatiaľ nepredpokladá, že vražda súvisí s jeho prácou. "Hlavné motívy, na ktoré sa v súčasnosti vyšetrovanie sústreďuje, sú osobné," povedal Grigorev.

POZOR NA KONCESIONÁRSKE !

POZOR NA KONCESIONÁRSKE !
Z novej švédskej vlády, ktorá je pri moci len desať dní, odchádza ďalšia ministerka. Rezignáciu v pondelok oznámila šéfka rezortu kultúry Cecilia Stegö Chilová. Rozhodla sa tak po tom, čo sa objavili informácie, že 16 rokov neplatila koncesionárske poplatky za televíziu, a nelegálne zamestnávala opatrovateľku. Koncom minulého týždňa pre podobné obvinenia švédsku vládu opustila ministerka obchodu Maria Boreliusová. Problémy švédskej vlády sa tým však stále nekončia. Médiá najnovšie zverejnili informáciu, že televízne koncesionárske poplatky desať rokov neplatil ani nový minister pre migráciu Tobias Billström.

16. 10. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Parížsky súd v piatok zamietol obvinenia proti britskému fotografovi, zažalovanému z narušenia súkromia za to, že odfotografoval a uverejnil intímne snímky princeznej Diany a jej priateľa Dodiho al-Fayeda krátko pred ich smrteľnou autonehodou v roku 1997. Mohammed al-Fayed, Dodiho otec, zažaloval fotografa Jasona Frasera za fotografie páru nachádzajúceho sa na jachte, ktorú vlastnil egyptský miliardár v talianskom letovisku Portofino. Na súdnom vypočúvaní minulý mesiac štátny prokurátor Alexandre Aubert vyhlásil, že jachta predstavuje "súkromné priestranstvo, kde bola narušená dôverná atmosféra dvoch ľudí", a vyzval súd, aby uznal Frasera vinným. Parížsky trestný súd obvinenia zrušil. Detaily odôvodnenia takého súdneho rozhodnutia zatiaľ nie sú známe, ani to, či sa prokurátor alebo al-Fayed odvolajú. Fotografie v posledných augustových dňoch roku 1997 zaplavili tlač a ocitli sa na titulných stránkach po celej Británii, čo utvrdilo verejnosť v predstave, že Diana a Dodi al-Fayed sú partnermi. Diana, al-Fayed a ich šofér Henri Paul zahynuli 31. augusta 1997, keď ich auto nabúralo vysokou rýchlosťou v tuneli Pont dďAlma vo francúzskom hlavnom meste.

Český režisér Otakar Vávra nakrútil vo svojich deväťdesiatich piatich rokoch svoj prvý videoklip. S touto nezvyčajnou požiadavkou ho oslovili hudobníci Petr Hapka a Michal Horáček. Vybrali si ho z dôvodu, aby vytvorili protiváhu k mladým režisérom, ktorí budú pracovať na zvyšných videoklipoch. Sfilmované by mali byť všetky piesne, čím by malo vzniknúť akési "siamské DVD dvojča" CD-čka. Vyjsť by malo podľa Horáčka približne o rok.

Taliansky nezávislý fotograf, ktorého uniesli v Afganistane, je živý a v poriadku. Ako pre televíznu stanicu Sky TG24 uviedla Elisabetta Belonniová z talianskeho ministerstva zdravotníctva, fotograf Gabriele Torsello je v dobrom zdravotnom stave. Belloniová, ktorá riadi na ministerstve krízový tím, uviedla, že ministerstvo nadviazalo kontakty s humanitárnou organizáciou Emergency, ktorá prevádzkuje nemocnicu v oblasti, kde fotografa uniesli. Hoci Belloniová ďalšie informácie neposkytla, Emergency v oficiálnom vyhlásení uviedla, že jednému z jej afganských zamestnancov sa podarilo s Torsellom nadviazať telefonický kontakt, počas ktorého ho fotograf požiadal, aby únoscom potvrdil, že pracuje ako nezávislý novinár. Belloniová ďalej informovala, že úrady sa stále snažia o identifikáciu únoscov, pričom varovala, že miesto únosu Torsella je jednou z najnebezpečnejších oblastí na svete. Torsella a jeho afganského tlmočníka uniesli v sobotu počas ich cesty z metropoly provincie Helmand Laškar Gáh. Minister zahraničných vecí Massimo D'Alema neskôr uviedol, že taliansky veľvyslanec v Afganistane Torsella varoval pred vycestovaním do tejto oblasti. "Prirodzene, bolo jeho právom vziať na seba toto riziko a je našou povinnosťou pokúsiť sa o jeho záchranu. Aktivovali sme všetky naše kanály, aby sme zachránili nášho spoluobčana," skonštatoval minister bez ďalšieho spresnenia.

Talianska vláda schválila minulý týždeň návrh zákona, ktorý by mal zlepšiť konkurenciu v mediálnom prostredí, ktorému dominuje Mediaset ,vlastnený Silviom Berlusconim. Televízna sieť už nebude môcť kontrolovať viac ako percent reklamného a uvolniť by sa mala aj jedna celoplošná sieť. Bude sa to týkať aj štátnej RAI, ktorá spolu s Mediasetom ovládala 85 % trhu.

Mobilní operátori 3, Orange, Telefonica, a Vadoafone otestovali v britskom Bristole nuvú službu TDtv, založenú na štandarte UMTS TD-CDMA-2GPP MBMS . Využíva sa tak nepoužívané spektrum 3 G. Iba mobily, ktoré podporujú TDtv môžu túto službu prijímať. Potrebná je aj aplikácia MobiTV . Nevyužívané spektrum údajne môže niesť až televíznych kanálov.

Nová televízia pre rusky hovoriacich občanov vznikne onedlho vo Vekej Británii, hlavne v oblasti Londýna. V Bitánii žije údajne až 173.00 Rusov / podľa prieskume v roku 2003 /. televízia by mala začat vysielať koncom tohto mesiaca cez internet a mala by obsahovať knižnicu programov spoločností ako NTV, RenTV, Mosfilm a MTV Russia.

Osobnosť slovenskej fotografie

Osobnosť slovenskej fotografie
Prvými držiteľmi ocenenia Osobnosť slovenskej fotografie sa stali výtvarný teoretik Ľudovít Hlaváč a fotograf Andrej Bán. Obaja si ho dnes prevzali v Stredoeurópskom dome fotografie (SDF) v Bratislave. Porota anonymne posudzovala deväť navrhnutých osobnosti, z nich do finálovej skupiny postúpili aj Karol Kállay, Ľubomír Schmida a Miro Švolík. Hlaváčovi udelili cenu za mimoriadne významnú organizačnú činnosť pri založení a vedení prvej slovenskej fotografickej galérie Profil, organizáciu výstav a za zakladateľské publikácie našej fotografickej historiografie. Ocenený sa narodil v Lúčnici nad Žitavou (1921). Po maturite na reálnom gymnáziu v Šuranoch bol novinárom, vydavateľským redaktorom, od roku 1957 redaktorom a vedúcim redaktorom Výtvarného života. Od konca 50. rokov sa zaoberá teóriou a dejinami fotografického obrazu. Objavné sondy do slovenskej fotografie vykonal sériou výstav v galérii Profil. Publikoval množstvo tematických článkov v dennej a odbornej tlači, podieľal sa na reláciách v rozhlase, televízii i na filmovej tvorbe. Okrem iných publikácii sú jeho dielom knihy Sociálna fotografia na Slovensku, Dejiny fotografie a Dejiny slovenskej fotografie. Cenu osobnosti slovenskej fotografie za rok 2006 si prevzal fotograf Bán za výstavu a knihu Iné Slovensko s prihliadnutím na doterajšiu fotografickú, organizačnú a publicistickú činnosť. Narodil sa v Bratislave (1964). Absolvoval štúdium na Národohospodárskej fakulte Vysokej školy ekonomickej a medziodborové štúdium žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v rodnom meste. Ako píšuci fotoreportér pôsobil v slovenských a českých časopisoch Mladé rozlety, Plus 7 dní, Mladý svět, Reflex, Formát a teraz v týždenníku Týždeň. Okrem slovenských miest mal od roku 1990 autorské výstavy v ČR, Poľsku, Rakúsku a USA, kolektívne aj v Bulharsku, Grécku, Maďarsku, Rumunsku, Nemecku a Kanade. Je víťazom prvého grantového programu Photodocument.sk udeleného agentúrou Juraj Vaculík Creative studio, spoluzakladateľom knižnice EKO FOTO a predseda občianskeho združenia Človek v ohrození. Bol viackrát lektorom fotografických dielní Letnej školy v Poprade a člen medzinárodnej poroty súťaže Czech Press Photo v Prahe. Podieľal sa na tvorbe niekoľkých fotografických kníh a dokumentárnych filmov.

Pozri kto to hovorí

Pozri kto to hovorí
Rada STV má zvoliť nového riaditeľa verejnoprávnej televízie. Slovenská televízia je dlhší čas vystavená kritike, podľa ktorej nevenuje dostatočnú pozornosť pôvodnej tvorbe. Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko od nového riaditeľa očakáva, že Slovenská televízia ponúkne hodnotnú alternatívu k televíznym spoločnostiam a programom, ktoré sú založené na komerčných kritériách. Manažment Slovenskej televízie by mal zároveň skvalitniť spravodajské a publicistické relácie. Diskusné relácie verejnoprávnej televízie sú neraz tendenčné a neobjektívne, čo pramení z ideového prepojenia niektorých tvorcov týchto relácií s politikmi súčasnej opozície. Príkladom je relácia Pod lampou, ktorej tvorcovia len s ťažkosťami zakrývajú nenávisť k predstaviteľom súčasnej vládnej koalície. Ján Kovarčík, poslanec NR SR za ĽS - HZDS

Bienále animácie Bratislava

Bienále animácie Bratislava

Siedmy ročník medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti Bienále animácie Bratislava (BAB) sa bude konať od zajtra 17. októbra do 21. októbra. Festival umožňuje umeleckú konfrontáciu animovanej tvorby pre deti, sleduje prepojenie na ilustráciu a podporuje všestranný rozvoj tohto druhu filmového umenia. Medzinárodná porota udelí v súťaži hlavnú cenu festivalu - Cenu Viktora Kubala za najlepší film, Cenu UNICEF, Cenu CIFEJ a cenu Visegrádu - Cenu svätého Vojtecha. Na festivalových predstaveniach budú hlasovať aj detskí diváci. Na základe ich hlasov bude udelená cena detského diváka. V tomto ročníku je prihlásených 35 animovaných filmov pre deti zo 14 krajín. Siedmy ročník bienále by mal podľa organizátorov priniesť zaujímavé podnety v prezentácii diel významných tvorcov animovaného filmu s ich osobnou účasťou. Zároveň vzdá poctu nadčasovej rozprávke, zoznámi divákov s bohatou kolekciou tvorby ateliérov animácie vysokých filmových škôl a sprístupní širokej diváckej verejnosti najnovšie ocenené špičkové diela animovaných filmov z celého sveta, ocenených v nedávnom období i tohto roku na prestížnych festivaloch v zahraničí. Súčasťou festivalu sú retrospektívne prehliadky, tematické filmové pásma i medzinárodné odborné semináre. Predstavenia sa budú konať v kine Tatra a Filmovom klube 35 mm na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Bienále má od roku 1993 záštitu Medzinárodného Centra filmov pre deti a mládeže (CIFEJ) so sídlom v Montreale a od roku 2003 je aj súťažným festivalom. C

elkovo sa na festivale predstaví 215 animovaných filmov z celého sveta. "Bratislava sa tak aspoň na chvíľu stane mestom animácie, ktorá patrí všetkým, najmenším ako aj veľkým divákom," povedala programová riaditeľka festivalu Katarína Minichová. Na festivale budú môcť hlasovať aj deti, ktorých hlasy vyberú víťaza ceny detského diváka. V tomto ročníku bude súťažiť 28 animovaných filmov pre deti zo 14 krajín. Podľa Minichovej podujatie umožňuje umeleckú konfrontáciu animovanej tvorby pre deti, sleduje jej prepojenie na ilustráciu a podporuje všestranný rozvoj tohto druhu filmového umenia. Ako dodala, súčasťou festivalu sú aj retrospektívne prehliadky, profilové prehliadky tvorcov, tematické filmové pásma či medzinárodné odborné stretnutia. Sprievodným podujatím bude aj výstava Kolomana Lešša s názvom Kúzlo animácie v Galérii 35 mm. Výstava sa uskutoční 18. októbra o 17:00. Pozornosť si zaslúži aj uvedenie menej známych filmov Viktora Kubala. "V ponuke pásiem pre deti je napríklad kolekcia filmov obľúbených českých tvorcov A. Borna, M. Macourka. Pásmo Pocta rozprávke prinesie filmy inšpirované rozprávkami H. CH. Andersena," konštatovala Minichová. Na BAB bude mať predpremiéru celovečerný animovaný bábkový film z českej produkcie Fimfárum 2. Ako dodala Minichová, na festivale sa predstaví aj slovenský animovaný bábkový film mladých tvorcov Nazdravíčko. Podujatie obohatí pestrá kolekcia tvorby ateliérov animácie vysokých škôl z Čiech, Slovenska a Francúzska, ktorá umožní konfrontáciu formovania najmladšej generácie tvorcov animovaného filmu. Od roku 1991 sa na festivale udeľuje aj cena Prix Klingsor ocenenie za celoživotnú tvorbu. Jej nositeľmi sú osobnosti európskeho a svetového animovaného filmu. Od roku 1999 sa udeľuje aj Čestná medaila Albína Brunovského na počesť významného grafika a ilustrátora, ktorý patril k zakladateľom festivalu.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Valentínka – mnoho vínka

Valentínka –
mnoho vínka
41.týždeň /9.10.2006 - 15.10.2006/ Markíza – 36,4 % Jednotka - 18,2 % Dvojka- 5,0 % TV JOJ – 16,0 % TA 3 - 1,5 % Zdroj: PMT/TNS SK

SuperZákazka

SuperZákazka
BRATISLAVA 10. júla - Generálny riaditeľ STV Richard Rybníček sa dnes oficiálne vzdal svojej funkcie. SuperTelo pre STV vyrába -MP - Media Production, s.r.o.- Spoločnosť bola založená zakladateľskou listinou zo dňa 12.7.2006/ !!! / v zmysle §§ 57,105 a nasl. zák. č. 513/1991 Zb. v znení neskorších predpisov. Konateľ a jediný spoločník - Alena Majorošová

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

15. 10. 2006

Osobnosť slovenskej fotografie

Osobnosť slovenskej fotografie
Prvým ročníkom začne v pondelok, 16. októbra, písať svoju históriu nová cena Osobnosť slovenskej fotografie (OSF). Meno jej prvého držiteľa sa dozvie verejnosť o 18:00 na vyhlásení ceny v Stredoeurópskom dome fotografie (SDF) na Prepoštskej ulici v bratislavskom Starom Meste. Cieľom je zviditeľniť klenoty v slovenskej fotografii, zvýšiť ich spoločenskú prestíž a upozorniť na mimoriadne výkony a udalosti v tejto tvorivej oblasti. Vyhlasovateľov ceny - spoločnosť Fotofo, SDF, Zväz slovenských fotografov, Združenie slovenských profesionálnych fotografov a Slovenské národné centrum FIAP - k založeniu OSF inšpirovalo obdobné ocenenie udeľované v Česku. Odborná porota pod vedením predsedu Vladimíra Birgusa z pražskej FAMU vyberala nominácie z prihlášok, záujemcovia ich mohli posielať tohto roku od 1. júna do 31. augusta. O cenu sa uchádzajú nielen fotografi, ale aj fotografickí pedagógovia, kurátori, teoretici fotografie, galeristi alebo vydavatelia, ktorí zásadným spôsobom prispeli ku kvalite, rozvoju alebo propagácii slovenskej fotografie u nás alebo v zahraničí. Podľa kurátora a spoluzakladateľa SDF v Bratislave Václava Maceka sú medzi nominovanými aj Karol Kállay, Miro Švolík či Andrej Bán. Víťaz ceny Osobnosť slovenskej fotografie dostane diplom a vecnú cenu od sponzora - najnovší digitálny fotoaparát. Súčasťou novembrového Mesiaca fotografie bude aj podujatie s víťazom ceny.

American Cinematheque Award

American Cinematheque Award
Americký herec George Clooney získal cenu Americkej filmotéky (American Cinematheque Award) na rok 2006. Tento rok teda môže Clooney, ktorý získal aj Oscara a Zlatý glóbus za film Syriana (2005), pokojne uzavrieť s úsmevom. Herec, režisér a producent je spokojný a tvrdí, že ocenenie ho zasa posunulo ďalej. Udeľovanie cien sa konalo v piatok v nočných hodinách a medzi pozvanými hosťami boli režisér Oliver Stone, herečka Lindsay Lohan, herečka a producentka Salma Hayek, ako aj hollywoodske stálice Julia Roberts, Geoffrey Rush a Christian Slater. Medzi najznámejšie tituly v ktorých Clooney žiaril patrí seriál Pohotovosť, filmy Mierotvorca, Batman a Robin, Tenká červená čiara, Ocean's Eleven: Dannyho jedenástka, Milujte svojho zabijaka, Ocean's Twelve: Dannyho dvanástka, Syriana a iné. Clooneyho úspech zvýrazňuje aj to, že okrem Oscara za film Syriana v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, získal aj nomináciu na Oscara v kategórii Réžia za snímku Dobrú noc a veľa šťastia. Úspešný je aj ako producent. V minulosti sa podieľal napríklad na produkcii filmu Ďaleko od neba (2002), ktorý získal tiež oscarovú nomináciu.

Medzinárodný festival horských filmov

Medzinárodný festival horských filmov
Hlavnú cenu - Grand Prix 14. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade získal film amerického režiséra Michaela Browna Svetlo Himalájí (Ligt of the Himalaya). Trojčlenná medzinárodná festivalová porota tento film ocenila za dokonalé prepojenie športovej tematiky s humanistickým naplnením. "Je to silný príbeh lekára - oftalmológa a zároveň horolezca, ktorý dokázal spojiť tieto dve aktivity a pomáha miestnym obyvateľom, ktorí majú sivý zákal. Toto je príbeh s humanistickým presahom," uviedol predseda poroty Rudolf Adler (ČR). Okrem Grand Prix udelila porota v zložení - Rudolf Adler, Milan Jursa (SR) a Piotr Morawski (Poľsko), Cenu poroty slovenskému filmu Územie duchov (The land of the Jury) režisérov Laca Gulika a Michala Ruttkaya za filmársky dokonalé spracovanie antropologickej tematiky. Cenu za najlepšiu kameru si z Popradu odnáša rakúsky režisér Gerald Salmina za film Memento - zo života jedného bouldra (Memento - a Boulder Life Line) za originálne obrazové stvárnenie. Cenu za najlepší námet získal taliansky film režiséra Alessandra Andrerloniho Priepasť (L`abisso) za mimoriadne vydarené stvárnenie náročného námetu. Cenu za najlepší scenár udelila porota britskému filmu Problémový tiger (Conflict Tiger) režiséra Sashu Snowa za poetické zachytenie sibírskeho života so symbolickým odkazom. Cenu za najlepšiu réžiu získal americký film Mandarínkový sen (The Tangerine Dream) za filmársky adekvátne spracovanie extrémneho športového výkonu. Medzinárodná porota udelila aj dve čestné uznania. Prvé získal slovenský film Tepuy režiséra Pavla Barabáša a druhý poľský film Čakajúca Róza (Touching the Void with Rosa).

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Na izraelskom satelite Amos opäť vysiela slovenský tematický kanál ETV Medicus. ETV Medicus začal testovacie vysiealanie koncom minulého roka. Pravidelné vysielanie začala ETV Medicus 15.5.2006 , ale 19.9.2006 bolo vysielanie prerušené.