13. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Portugalského speváka Salvadora Sobrala (28) prepustili takmer päť týždňov po úspešnej transplantácii srdca vo štvrtok večer z kliniky Santa Cruz v okolí Lisabonu do domáceho liečenia. Informácia sa objavila v piatok na umelcovej stránke na jednej zo sociálnych sietí.
      Interpret, ktorý s baladou Amar Pelos Dois - kompozíciou svojej sestry Luisy Sobralovej - zvíťazil v máji 2017 v Kyjeve v pesničkovej súťaži Eurovision Song Contest, získal pre Lisabon právo usporiadať tohtoročné vydanie rovnakého merania síl.
      Zákrok z 8. decembra 2017 prebehol bez komplikácií a prominentný pacient sa po ňom veľmi dobre zotavil. Sobral však naďalej potrebuje pokoj a mal by sa vyhýbať miestam s vyššou koncentráciou ľudí, ako aj objímaniam.
      Pre speváka, ktorý sa v súvislosti s vážnymi srdcovými ťažkosťami nikdy nemohol vzdialiť od kardiošpecialistov na viac ako dva týždne, môže znamenať spomínaný chirurgický zákrok štart do ďalšej úspešnej kariéry.
      Naposledy sa na koncertnej scéne tento potomok šľachtickej rodiny objavil 8. septembra v Estorile, kde ho počas vystúpenia opakovane premohli slzy. Jeho posledné osobné vyjadrenie si fanúšikovia mohli nájsť v deň, v ktorý oslavoval 28. narodeniny - 28. decembra 2017, keď s blízkymi a priateľmi oslavoval v nemocnici a pochválil sa veľkým množstvom videí, listov a e-mailov, ktoré dostal od stúpencov.
      Podľa kardiochirurgov síce istý čas potrvá, kým sa Sobral úplne zotaví, ak však nedôjde ku komplikáciám, mohol by žiť úplne normálne.


Britská kráľovná Alžbeta II. odhalila tajomstvo o tom, ako sa prednáša prejav s ťažkou korunou na hlave. Neobyčajne úprimne sa na túto tému vyjadrila v novom dokumentárnom filme o jej korunovácii z roku 1953 a symbolike korunovačných klenotov, píše agentúra AP.
Film "Korunovácia" z produkcie stanice BBC ďalej odhalil, že korunovačné klenoty boli počas druhej svetovej vojny ukryté v plechovej škatuli na keksy vo Windsorskom zámku, ktorý je vzdialený približne 33 kilometrov od centra Londýna. Vedelo sa, že klenoty sú ukryté práve na tomto mieste, no detaily neboli známe.
Kráľovná tiež hovorila o výzvach, ktoré číhajú na hlavu štátu. Zažartovala, že pri prejave sa nemôže pozrieť dole, pretože má na hlave takmer jeden a pol kilogramu vážiacu korunu britského impéria.
"Na pripravenú reč sa pozrieť nemôžete, musíte si ju zdvihnúť vyššie, pretože ak by ste sa pozreli dole, podlomil by sa vám krk. Koruna by spadla," odznelo v krátkom úryvku z tohto dokumentárneho filmu, ktorého odvysielanie sa plánuje na 14. januára. "Koruny majú teda aj nejaké nevýhody, ale ináč sú dosť dôležité," povedala Alžbeta.
Kráľovná podľa AP vo filme taktiež poznamenala, že koruna bola vyššia, keď ju nosil jej otec kráľ Juraj VI.
"Našťastie, môj otec a ja máme asi rovnaký tvar hlavy," povedala kráľovná a doplnila: "Ale len čo si ju položíte na hlavu, zostane. Chcem povedať, že zostane na nej stáť."

Copyright © TASR 2018

Asi dvesto prívržencov extrémistického moslimského združenia Front obrancov islamu v piatok v indonézskej metropole Jakarta protestovalo proti spoločnosti Facebook, ktorá im z dôvodu zverejňovania nenávistných statusov zablokovala profil. "Neprenasledujte moslimov" a "Žiadame, aby ste neposudzovali naše statusy na Facebooku," stálo na transparentoch, ktoré priniesli demonštranti po piatkových modlitbách až k budove indonézskej pobočky Facebooku. Budovu strážili stovky policajtov.
Indonézia je najľudnatejšou moslimskou krajinou sveta, veľká väčšina jej obyvateľov však vyznáva modernú, umiernenú verziu islamu. Front obrancov islamu chce naopak v krajine zaviesť spiatočnícku interpretáciu islamského práva šaría, ktorá okrem iného výrazne obmedzuje práva žien a schvaľuje zabíjanie neveriacich. Hnutie má podľa agentúry AP za sebou bohatú históriu útokov na indonézske nočné kluby či proti veľvyslanectvám západných krajín.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.  

Ďalšiu spoluprácu medzi EÚ a Tureckom by pomohla zmena prístupu Ankary k žurnalistom. Po rokovaní bulharskej vlády s Európskou komisiou to v Sofii vyhlásil  bulharský premiér Bojko Borisov. Bulharsko je teraz predsedníckou krajinou Únie. Európska únia už mesiace kritizuje zhoršujúcu sa situáciu okolo ľudských práv  a slobody slova v Turecku. Naposledy sa minulý týždeň výrazne ozval francúzsky prezident E.Macron, podľa ktorého vývoj znemožňuje, aby Ankara pokročila v rokovaniach o vstupe do Únie. "Vzťahy s Tureckom sú pre EÚ extrémne dôležité," pripustil šéf EK J.-C.Juncker.

Používatelia sociálnej siete Facebook by čoskoro mali na svojom účte vidieť viac  príspevkov svojich priateľov a menej nereklamných oznámení podnikov, médií a politic kých skupín. Najväčšia sociálna sieť na svete sa tak podľa svojho zakladateľa
 M.Zuckerberga chce vrátiť ku koreňom. Zmeny by sa mali prejaviť v priebehu niekoľkých mesiacov. Reklamy sa však nedotknú. Najdôležitejším poslaním Facebooku je podľa Zuckerberga "pomôcť spájať"  ľudí. Sledovanie videí, čítanie správ a aktualít sa podľa neho príliš často stáva len pasívnym zážitkom.

 Nie je vylúčené, že výsledok českých prezidentských volieb bude ovplyvnený prúdom ciele ných dezinformácií. Nebolo by to prvýkrát. Pred minuloročnými voľbami do Poslaneckej  snemovne čelila ČSSD dezinformačnej kampani o lítiu, ktorú rozšíril proruský server Aeronet. Odborníci z ministerstva vnútra i tajné služby preto teraz sledujú, či niekto  neskúsi podsunúť lživú správu o niekom z prezidentských kandidátov. Na Aeronete sa už objavil lživý článok o tom, že niektorí kandidáti majú za úlohu germanizovat Česko a otvoriť krajinu migrantom, píšu české Hospodárske noviny.

ČT TXT

V rámci Organových koncertov pod Pyramídou vystúpia domáci a zahraniční umelci

V rámci Organových koncertov pod Pyramídou 
 vystúpia domáci a zahraniční umelci



21. ročník významného hudobného podujatia prichádza v rozmedzí šiestich mesiacov s ponukou šiestich koncertov organovej hudby, v interpretácii dvoch domácich a štyroch zahraničných umelcov. Konajú sa vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu – na výnimočnom organe – jednom z najväčších v strednej Európe a vysiela ich v priamom prenose Rádio Devín. Priame prenosy nie sú typickým javom v tomto hudobnom žánri, preto k nám radi prichádzajú kvalitní organisti z celej Európy. Koncert sprevádza moderátor, ktorý populárno-náučnými textami uvádza jednotlivé skladby. Spríjemnite si nedeľné predpoludnie s dobrou hudbou v Slovenskom rozhlase!

Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu
Všetky koncerty začínajú o 10.30 hod.

14. január 2018
PETR ČECH (CZ)

César Franck (1822 – 1890): Grande Piece Symphonique, op. 17
Johannes Brahms (1833 – 1897): Chorálové predohry, op. 122 / Herzliebster Jesu / Herzlich tut mich erfreuen / Es ist ein Ros´ entsprungen
Franz Liszt (1811 – 1886): Fantázia a fúga na chorál „Ad nos, ad salutarem undam" 


4. február 2018
DENISA GIBALOVÁ KABÁČOVÁ (SK)

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): Concerto a mol (podľa Vivaldiho), BWV 593
Jozef Grešák (1907 – 1987): Organová kniha pre Ivana Sokola
Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788): Sonáta g mol Wq 70 č. 6
Charles-Marie Widor (1844 – 1937): Symfónia č. 5 f mol, op. 42
Petr Eben (1929 – 2007): Laudes
Camille Saint-Saëns (1835 – 1921): Danse Macabre (transkripcia Edwin H. Lemare) 


25. marec 2018
BERNADETTA ŠUŇAVSKÁ (SK/DE)

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): Prelúdium a fúga e mol, BWV 548
Dmitrij Šostakovič (1906 – 1975): Prelúdium a fúga č. 16, b mol, op. 87 / Prelúdium a fúga č. 21, B dur, op. 87
César Franck (1822 – 1890): Fantázia A dur
William Byrd (1543 – 1623): The Bells
Eugen Suchoň (1908 – 1993): Malá suita s passacagliou, op. 3 


8. apríl 2018
CHRISTIAN SCHMITT (DE)

Jean Langlais (1907 – 1991): Etuda pre sólový pedál č. 7 „Alleluia"
Franz Liszt (1811 – 1886): Evocation a la Chapelle Sixtine
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): Toccata a fúga F dur, BWV 540
Franz Liszt: Fantázia a fúga na chorál „Ad nos, ad salutarem undam" 


6. máj 2018
WACŁAW GOLONKA (PL)

Feliks Nowowiejski (1877 – 1946): Symfónia f mol pre organ, op. 45 č. 9
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): Prelúdium a fúga G dur, BWV 541 / Vater unser im Himmelreich, BWV 682
Marian Sawa (1937 – 2005): Tanečné obrázky
Marcel Dupré (1886 – 1971): Prelúdium a fúga g mol, č. 3, op. 7


17. jún 2018
JÁNOS PÁLÚR (HU)

Camille Saint-Saëns (1835 – 1921): Prelúdium a fúga G dur, op. 109
Charles-Marie Widor (1844 – 1937): Symfónia č. 6, op. 42/2
JÁNOS PÁLÚR (1967): Improvizácia

PRIHLASOVANIE DO NOVINÁRSKEJ CENY 2017 JE SPUSTENÉ

PRIHLASOVANIE DO NOVINÁRSKEJ CENY
 2017 JE SPUSTENÉ

priamiť pozornosť na kvalitné a zaujímavé práce slovenských novinárov je cieľom súťaže Novinárska cena. Jej v poradí 14. ročník vyhlásila začiatkom januára Nadácia otvorenej spoločnosti (Open society foundation, OSF). Cieľom ocenenia je zároveň hodnotiť stav žurnalistiky na Slovensku a vytvoriť priestor na diskusiu o jej trendoch a smerovaní. Agentúru SITA o tom informovali organizátori súťaže. Podľa výkonného riaditeľa Nadácie otvorenej spoločnosti Jána Orlovského je cena jedinečným priestorom pre vyzdvihnutie najlepšej žurnalistiky za uplynulý rok. Kvalitná žurnalistika je totiž mimoriadne dôležitá pre celú spoločnosť.

Do 13 kategórií môžu prihlasovať súťažné príspevky autori, redakcie, vydavatelia, ale aj čitateľská, poslucháčska a divácka obec. Uzávierka nominácií je 14. februára. Súťaž je určená od celoslovenských printových, elektronických, online až po regionálne médiá. Nominované žurnalistické práce musia byť publikované alebo odvysielané v období od 1. januára do 31.decembra 2017.

Prihlásené práce ohodnotia nezávislé poroty zložené z odborníkov a profesionálov z oblasti médií, z akademického, kultúrneho, spoločenského a neziskového sektora zo Slovenska a zo zahraničia, ako aj členovia rady súťaže. Zloženie porôt zverejnia koncom januára. Okrem ocenenia pre písanú, audiovizuálnu a fotožurnalistiku udelí Nadácia otvorenej spoločnosti aj špeciálne ceny ako Cenu otvorenej spoločnosti, Cenu Asociácie vydavateľov tlače, Cenu Zastavme korupciu a Cenu Solutions Journalism. O Česko-slovenskej cene verejnosti sa rozhodnú tradične v online hlasovaní, ktoré sa začne v marci. Víťazné práce v jednotlivých kategóriách získajú finančnú odmenu 500 eur a špeciálne ceny 1 000 eur. Ocenených slávnostne vyhlásia v máji. Viac informácií možno nájsť na http://www.novinarskacena.sk.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Šéf Rady RTVS- Verejnoprávny vysielateľ by 
mal mať investigatívnu reláciu

Verejnoprávny vysielateľ by mal mať investigatívnu reláciu. Myslí si to predseda Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Igor Gallo. Tvrdí, že svoj osobný názor už povedal aj generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi.
      Gallo potvrdil, že Rada RTVS bude budúci týždeň rokovať o Rezníkovom rozhodnutí zrušiť investigatívnu reláciu Reportéri. Redaktori tohto formátu s tým nesúhlasia a Rezníkovi poslali otvorený list.
      "Prekvapilo ma, že mi generálny riaditeľ o tomto rozhodnutí dopredu nepovedal, dozvedel som sa o tom až z médií," povedal Gallo s tým, že ak manažment urobí nejaké zásadné rozhodnutia, Rada by o tom ako orgán dohľadu mala vedieť. "S pánom Rezníkom sme sa však už dohodli na pravidelných stretnutiach, na ktorých ma o veciach bude informovať," uviedol Gallo.
      Reportéri boli podľa Galla poslednou investigatívnou reláciou na slovenskom mediálnom trhu. Verejnoprávny vysielateľ podľa neho takýto formát relácie má mať. "V akom parametri, to už je na RTVS," dodal s tým, že hovorí za seba a nie za celú Radu.
      Reportéri podľa Rezníka nezodpovedali nárokom, aké má relácia tohto typu spĺňať - témami ani ich spracovaním. Tím Reportérov sa voči týmto tvrdeniam ohradil.

Copyright © TASR 2018

Dip shit

Dip shit

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

12. 1. 2018

N. Blahová: Stanovisko ku krivým obvineniam 

N. Blahová: 
Stanovisko ku krivým obvineniam 

Poslankyňa strany Sloboda a Solidarita Natália Blahová, ktorá sa dlhodobo zaoberá ochranou práv detí, dnes v obci Jakubov pomáhala nešťastnej matke domôcť sa spravodlivosti a naplniť súdne rozhodnutie, podľa ktorého mala matka stráviť víkend so svojou dcérou. Otec, ktorý sa odmietol tomuto súdnemu rozhodnutiu podriadiť a dcéru odovzdať, vyvolal nechutný a najmä poľutovaniahodný konflikt, a to priamo pred očami maloletej.
      Matka mala skúsenosť s agresivitou otca a starého otca, ktorý je starostom obce Jakubov, preto si pozvala ako morálnu podporu poslankyňu Blahovú. Policajti situáciu na mieste nedokázali riešiť. Matka podala v tejto súvislosti trestné oznámenie na otca a starého otca maloletej za zadržiavanie dieťaťa a absolútne odopieranie styku s matkou.
      Osobitne trápnu úlohu v tejto závažnej veci zohrala takzvaná detská ombudsmanka Tomanová. Tá miesto toho, aby chránila práva dieťaťa a zákon, znova si rieši svoje osobné politické stigmy a vybavuje si účty so svojimi oponentmi. Medzi nich nesporne patrí aj poslankyňa SaS Natália Blahová, ktorá kritizuje Tomanovú napríklad za jej bezprecedentné zľahčovanie situácie detí v centre Čistý deň a nadŕžanie tamojšiemu manažmentu, ktorý kryl ich sexuálne zneužívanie. Takzvaná detská ombudsmanka a bývalá ministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová je totálnym protipólom človeka, ktorý má v mene štátu a spoločnosti chrániť práva detí. Jej tvrdenia, že sa Natália Blahová mohla zúčastniť na únose dieťaťa, sú bezohľadným prekrúteným pravdy a budú mať právnu dohru.
      Odporúčame zástupcom médií, aby sa obrátili na hovorcu Policajného zboru SR, ktorý potvrdí, že trestné konanie je vedené práve proti otcovi maloletej a Úrad komisárky pre deti bol o tom informovaný.

TASR informovala poslankyňa NR SR Natália Blahová.

Lex Hurvínek má umožniť vysielať české rozprávky v pôvodnom znení


Lex Hurvínek má umožniť vysielať 
české rozprávky v pôvodnom znení

Štvorica opozičných poslancov dnes predložila do parlamentu návrh novely zákona o štátnom jazyku, ktorej účelom je umožniť vysielanie českých rozprávok a ďalších pôvodných programov určených deťom do 12 rokov aj v českom jazyku.
      Zákon o štátnom jazyku totiž v § 5 ods. 2 stanovuje, že inojazyčné audiovizuálne dielo určené maloletým do 12 rokov šírené vysielaním musí byť povinne dabované do štátneho jazyka. Jedinou výnimkou je vysielanie „audiovizuálnych diel určených maloletým do 12 rokov v jazykoch národnostných menšín v rámci inojazyčných televíznych programov alebo iných zložiek televíznej programovej služby“. Pôvodné české filmy pre dospelých alebo mladých nad 12 rokov pritom nemusia byť povinne dabované, ani titulkované do slovenčiny, lebo sú v pôvodnej jazykovej úprave spĺňajúcej požiadavku základnej zrozumiteľnosti z hľadiska štátneho jazyka, čo je jedna z výnimiek pre povinné vysielanie v štátnom jazyku (§ 5 ods. 1 písm. g) zákona o štátnom jazyku). Vo vzťahu k programom pre deti do 12 rokov však takáto výnimka neexistuje. Za porušenie povinnosti dabovať české rozprávky do slovenčiny hrozí televíziám od licenčnej rady pokuta od 99 eur do 1659 eur.
      „Zákonnú úpravu, ktorá pod hrozbou pokút zakazuje vysielať v slovenských televíziách české rozprávky v pôvodnom znení, považujeme za nesprávnu a vecne neodôvodnenú žiadnym skutočným verejným záujmom. Preto ju navrhujeme zmeniť a umožniť na Slovensku vysielanie českých rozprávok aj v češtine“ uviedol poslanec NR SR a predseda OKS Ondrej Dostál. Poukázal na to, že čeština je v Slovenskej republike všeobecne zrozumiteľným jazykom nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Dabovať z češtiny do slovenčiny môže byť podľa Dostála v niektorých prípadoch nielen zbytočné, keďže deti češtine rozumejú, ale dokonca až absurdné ako napr. v prípade dabovania Spejbla a Hurvínka. „Naším návrhom, ktorý by sa mohol volať Lex Hurvínek, chceme práve takýmto absurdnostiam zabrániť,“ konštatoval O. Dostál.
      Kým televízie musia české rozprávky povinne dabovať do slovenčiny, zákon o audiovízii umožňuje pôvodné české rozprávky premietať v kinách alebo distribuovať na DVD-nosičoch, či videokazetách v českom jazyku. Podľa § 15 ods. 2 zákona o audiovízii „Distributér audiovizuálneho diela, ktorý verejne rozširuje audiovizuálne dielo, ktoré je podľa jednotného systému označovania klasifikované ako vhodné pre vekovú skupinu maloletých do 12 rokov v pôvodnej jazykovej úprave inej ako v slovenskej jazykovej úprave, ak toto audiovizuálne dielo nie je v pôvodnej jazykovej úprave spĺňajúcej požiadavku základnej zrozumiteľnosti z hľadiska štátneho jazyka, je povinný zabezpečiť pre toto audiovizuálne dielo slovenskú jazykovú úpravu s dabingom v slovenskom jazyku.“ Rovnako je v § 15 ods. 4 upravená aj povinnosť prevádzkovateľov audiovizuálnych technických zariadení pri uvádzaní takýchto diel na verejnosti. Zákon o audiovízii, ktorý umožňuje premietanie a distribúciu pôvodných českých rozprávok bez slovenského dabingu, bol schválený v roku 2015 počas druhej vlády Roberta Fica na návrh ministerstva kultúry vedeného Marekom Maďaričom. Obdobnú formuláciu, ktorá by umožnila vysielanie českých rozprávok v češtine aj v televíziách, teraz navrhuje štvorica opozičných poslancov doplniť aj do § 5 ods. 2 zákona o štátnom jazyku.
      Spolu s Dostálom predkladajú návrh novely zákona o štátnom jazyku poslanec Peter Osuský (SaS) a nezaradené poslankyne Zuzana Zimenová a Viera Dubačová. „V roku 2018 si pripomenieme okrúhle 100. výročie vzniku Československej republiky. Bolo by dobré, keby sme si ho na Slovensku uctili napr. aj zrušením nezmyselného zákazu vysielania českých rozprávok v češtine,“ uzatvoril poslanec NR SR a predseda OKS Ondrej Dostál.



Copyright © TASR 2018

Critics’ Choice Awards

Critics’ Choice Awards

Štvrtkové udeľovanie Critics’ Choice Awards asociácie filmových kritikov Broadcast Film Critics Association (BFCA) a asociácie televíznych novinárov Broadcast Television Journalists Association (BTJA) ovládli fantasy dráma Podoba vody a seriál Veľké malé klamstvá. Oba tituly získali po štyri ceny.
Podoba vody, ktorá mala v hre 14 nominácií, napokon triumfovala v kategóriách Najlepší film, Najlepšia réžia (Guillermo del Toro), Najlepšia výprava (Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin) a Najlepšia hudba (Alexandre Desplat).
Trofeje v hereckých kategóriách si vyslúžili Gary Oldman (Najtemnejšia hodina), Frances McDormand (Tri bilbordy kúsok za Ebbingom), Sam Rockwell (Tri bilbordy kúsok za Ebbingom) a Allison Janney (Ja, Tonya), pričom najlepším hereckým obsadením sa môže podľa kritikov pochváliť dráma Tri bilbordy kúsok za Ebbingom. V kategórii Najlepší mladý herec alebo herečka ocenili sedemročnú Brooklynn Prince, ktorá sa predstavila v dráme The Florida Project.
Pôvodne miniseriál Veľké malé klamstvá, ktorý sa tvorcovia na základe úspechu rozhodli vyrábať ďalej a v decembri ohlásili jeho druhú sezónu, premenil na víťazstvo štyri z piatich nominácií. Vyhlásili ho za najlepšiu limitovanú sériu a ďalšie ceny preň získali Nicole Kidman za hlavnú rolu v televíznom filme alebo limitovanej sérii a Laura Dern a Alexander Skarsgard za vedľajšie úlohy.
V kategórii Najlepší dramatický seriál zvíťazil Príbeh služobníčky, pričom ocenili aj predstaviteľku hlavnej úlohy Elisabeth Moss. Rovnaká situácia nastala aj v kategórii komediálnych seriálov, keď ceny získali projekt The Marvelous Mrs. Maisel a jeho hlavná hviezda Rachel Brosnahan.
Izraelská herečka a modelka Gal Gadot si z rúk režisérky Patty Jenkins na ceremoniáli prevzala cenu #SeeHer.
Galavečer 23. ročníka udeľovania Critics’ Choice Awards v Barker Hangar v kalifornskej Santa Monice moderovala Olivia Munn.

Prehľad víťaziek a víťazov 23. ročníka Critics’ Choice Awards:

FILM
Najlepší film: Podoba vody
Najlepší herec: Gary Oldman - Najtemnejšia hodina
Najlepšia herečka: Frances McDormand - Tri bilbordy kúsok za Ebbingom
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Sam Rockwell - Tri bilbordy kúsok za Ebbingom
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Allison Janney - Ja, Tonya
Najlepší mladý herec alebo herečka: Brooklynn Prince - The Florida Project
Najlepšie herecké obsadenie: Tri bilbordy kúsok za Ebbingom
Najlepšia réžia: Guillermo del Toro - Podoba vody
Najlepší pôvodný scenár: Jordan Peele - Uteč
Najlepší adaptovaný scenár: James Ivory - Daj mi tvoje meno
Najlepšia kamera: Roger Deakins - Blade Runner 2049
Najlepšia výprava: Paul Denham Austerberry, Shane Vieau, Jeff Melvin - Podoba vody
Najlepší strih (dvaja víťazi): Paul Machliss, Jonathan Amos - Baby Driver
Lee Smith - Dunkirk
Najlepšie kostýmy: Mark Bridges - Niť z prízrakov
Najlepšie masky: Najtemnejšia hodina
Najlepšie vizuálne efekty: Vojna o planétu opíc
Najlepší animovaný film: Coco
Najlepší akčný film: Wonder Woman
Najlepšia komédia: Srdcu nerozkážeš
Najlepší herec v komédii: James Franco - The Disaster Artist
Najlepšia herečka v komédii: Margot Robbie - Ja, Tonya
Najlepší horor alebo sci-fi: Uteč
Najlepší cudzojazyčný film: Odnikiaľ
Najlepšia pieseň: Remember Me - Coco
Najlepšia hudba: Alexandre Desplat - Podoba vody

TELEVÍZIA

Najlepší dramatický seriál: Príbeh služobníčky
Najlepšia herečka v dramatickom seriáli: Elisabeth Moss - Príbeh služobníčky
Najlepší herec v dramatickom seriáli: Sterling K. Brown - This Is Us
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu: Ann Dowd - Príbeh služobníčky
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu: David Harbour - Stranger Things
Najlepší komediálny seriál: The Marvelous Mrs. Maisel
Najlepšia herečka v komediálnom seriáli: Rachel Brosnahan - The Marvelous Mrs. Maisel
Najlepší herec v komediálnom seriáli: Ted Danson - The Good Place
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu: Mayim Bialik - Teória veľkého tresku
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu: Walton Goggins - Boj o riaditeľňu
Najlepšia limitovaná séria: Veľké malé klamstvá
Najlepší televízny film: Čarodejník z krajiny klamstiev
Najlepšia herečka v televíznom filme alebo limitovanej sérii: Nicole Kidman - Veľké malé klamstvá
Najlepší herec v televíznom filme alebo limitovanej sérii: Ewan McGregor - Fargo
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v televíznom filme alebo limitovanej sérii: Laura Dern - Veľké malé klamstvá
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe v televíznom filme alebo limitovanej sérii: Alexander Skarsgard - Veľké malé klamstvá
Najlepší animovaný seriál: Rick a Morty
Najlepšia talk show: Jimmy Kimmel Live!
Najlepšia súťažná reality show: The Voice
Najlepšia štruktúrovaná reality show: Shark Tank
Najlepšia neštruktúrovaná reality show: Born This Way
Najlepší moderátor reality show: RuPaul - RuPaul’s Drag Race

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Výkonní riaditelia Štúdia RTVS v Banskej Bystrici a Košiciach sú už známi

Výkonní riaditelia Štúdia RTVS v 


Banskej Bystrici a Košiciach sú už známi


Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník vymenoval koncom tohto týždňa výkonných riaditeľov Štúdia RTVS Banská Bystrica a Košice ako aj nového riaditeľa Sekcie technickej realizácie. K zmene prišlo tiež na pozícii riaditeľa Sekcie ľudských zdrojov.


Banskobystrické štúdio povedie naďalej jeho doterajší šéf Miroslav Debnár. Výkonným riaditeľom v Košiciach sa stal Jozef Puchala. Obaja uspeli vo výberových konaniach, ktoré v novembri minulého roka vyhlásil generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Za nového riaditeľa Sekcie technickej realizácie vymenoval Vladimíra Hübnera a začiatkom januára na pozíciu riaditeľa Sekcie ľudských zdrojov RTVS nastúpil Václav Staškovič.

„Veľmi sa teším na spoluprácu s Jozefom Puchalom, pretože mám o ňom len tie najlepšie referencie ako o dlhoročnom pracovníkovi RTVS, ktorý si uvedomuje významnú spoločenskú úlohu verejnoprávneho média. Miroslav Debnár, ktorý obhájil svoj post, bude naďalej rozvíjať regionálne štúdio RTVS v Banskej Bystrici,“ priblížil Jaroslav Rezník. Ako pokračoval, Vladimír Hübner bude mať na starosti rozvoj technologických a informačných systémov. Václava Staškoviča označil za skúseného manažéra v oblasti ľudských zdrojov. „Tím sa pomaly formuje do finálnej podoby. Teším sa na výzvy, ktoré nás čakajú v tomto roku,“ dodal.

Miroslav Debnár pracuje od roku 1999 v médiu verejnej služby. Začínal v banskobystrickom štúdiu Slovenského rozhlasu ako spravodajca. Potom pôsobil ako redaktor publicistiky a moderátor Rádia Regina a Rádia Slovensko. Neskôr viedol redakciu spravodajstva a publicistiky banskobystrického rozhlasového štúdia. Od roku 2013 je výkonným riaditeľom Štúdia RTVS v Banskej Bystrici. Manažoval priestorovú a technologickú fúziu rozhlasových a televíznych pracovísk. Pôsobil aj ako vysokoškolský pedagóg, je autorom množstva rozhlasových príspevkov, držiteľom viacerých novinárskych ocenení.

„Teší ma, že zo súťaže projektov a ideí vzišla víťazne práve moja vízia riadenia a rozvoja banskobystrického štúdia RTVS. Vnímam to aj ako ocenenie päťročnej práce môjho tímu a všetkých kolegov v náročnom období fúzie rozhlasových a televíznych pracovísk. Som rád, že spolu s nimi budem môcť pracovať na ďalšom rozvoji štúdia a predovšetkým televíznej a rozhlasovej tvorby zo stredného Slovenska,“ uviedol.

Jozef Puchala nastúpil do vtedajšieho košického štúdia Slovenskej televízie v roku 1996, kde začínal ako redaktor spravodajstva, neskôr ako moderátor a režisér aktuálnej a investigatívnej publicistiky. V roku 2004 sa stal šéfdramaturgom regionálneho vysielania a bol pri vzniku najdlhšie trvajúceho regionálneho formátu – Regionálneho denníka. Od roku 2005 bol vedúcim Redakcie regionálneho vysielania. V rokoch 2006 až 2011 pôsobil ako vedúci Redakcie spravodajstva, športu, aktuálnej publicistiky a regionálneho vysielania. Je držiteľom desiatky žurnalistických cien Slovenského syndikátu novinárov a Literárneho fondu. Ako spoluautor cyklu (Ne)celebrity získal v roku 2011 hlavnú cenu v kategórii publicistika na prestížnej súťaži Vyšehradská pečať. Dostal rôzne ocenenia aj za svoju poéziu.

„Je to pre mňa veľká česť. V košickom štúdiu Slovenskej televízie (RTVS) pracujem dvadsiaty druhý rok. Už predtým som spolupracoval s košickým Slovenským rozhlasom, a to nielen ako básnik, ale aj ako autor scenárov. Dlhé roky som v Košiciach viedol Redakciu regionálneho vysielania a bol som pri vzniku mnohých televíznych formátov, pričom niektoré z nich sa v RTVS vysielajú dodnes, napríklad (Ne)celebrity či Encyklopédia slovenských obcí. Svoje dlhoročné skúsenosti by som rád využil pri ďalšom rozvoji a napredovaní košického štúdia,“ poznamenal.

Vladimír Hübner doposiaľ pôsobil v rámci Sekcie technickej realizácie ako vedúci Odboru strategického rozvoja a mediálnych systémov. „Vážim si, že som dostal príležitosť pokračovať vo svojom poslaní. S kolegami sme za ostatné roky v oblasti techniky odviedli kusisko roboty, avšak pred nami je ešte množstvo ťažkých rozhodnutí a výziev. Verím, že o päť rokov bude RTVS aj vďaka našej sekcii presne taká, ako si zaslúži - moderná, aktuálna, vizuálne atraktívna, akusticky dokonalá a online,“ konštatoval.

V oblasti „broadcast IT“ pracuje od roku 2007, kedy nastúpil ako administrátor mediálnych systémov do Centra techniky v TV Markíza. Z nej v roku 2012 odišiel ako VizRT manažér a v RTVS sa stal vedúcim Odboru strategického rozvoja a mediálnych systémov. Má bohatú prax v oblasti administrácie IT technológií a počítačových sietí, s navrhovaním a implementovaním IT projektov, riadením zmien ako aj líniovým a projektovým manažmentom.

Václav Staškovič má dlhoročné skúsenosti z oblasti ľudských zdrojov. Mal na starosti komplexné personálne zabezpečenie firemných procesov ako aj procesov v oblasti produktivity a normovania práce, vzdelávanie zamestnancov a mzdovú problematiku. „Beriem to ako profesionálnu výzvu, pričom za svoju hlavnú prioritu považujem stabilizáciu kvalifikovaných pracovníkov a vytvorenie priestoru pre ich ďalší kariérny rast,“ ozrejmil. V rokoch 1999 až 2006 bol v Slovenskom rozhlase vedúcim Odboru personálneho a organizačného, v rokoch 2006 až 2014 pôsobil v spoločnosti ARS-Partner, kde mal na starosti oblasť ľudských zdrojov, podobne ako neskôr v spoločnosti Trexima Bratislava.

RTVS opäť prináša úspešnú folklórnu šou Zem spieva

RTVS opäť prináša úspešnú 


folklórnu šou Zem spieva
Po diváckom úspechu, ktorý Zem spieva zazname nala v minulom roku, sa RTVS pustila do prípravy ďalšej série. To, že Slovensko má ešte nemalé zásoby talentov venujúcich sa folklóru, dokázal aj záujem o kastingy, ktoré sa konali vlani v októbri. Do Martina a Starej Ľubovni prišlo približne 2000 záujemcov, teda podobne ako pri prvej sérii.
Z nich odborná porota vybrala 63 účinkujúcich - jednotlivcov, umeleckých súborov a skupín, ktorí sa predstavia v siedmich štúdiových kolách. Do semifinále postúpi maximálne 21 súťažiacich. Z desiatich najlepších vyberú vo finále diváci SMS hlasovaním absolútneho víťaza.
V pokračovaní veľkolepej šou sa v úlohe moderátorov opäť objaví trio S Hudbou Vesmírnou. Na stoličky porotcov zasadnú aj v tomto roku osvedčení odborníci - Samo Smetana, Barbora Morongová, Lenka Šútorová Konečná, Alžbeta Lukáčová a Vlado Michalko. V úlohe lokálpatriotov sa predstavia mnohé známe slovenské tváre. V prvej časti sa môžu diváci tešiť na Janka Koleníka, Milku Zimkovú a Lujzu Garajovú-Schrmekovú. V ďalších častiach to budú napríklad Jana Kirschner, Katka Knechtová, Matej Tóth, Štefan Štec, Ondrej Kandráč, Mária Kraľovičová, Marianna Ďurianová, Andrej Bičan a ďalší.
V druhej sérii je pripravených viacero zaujímavostí. Jednou z nich bude účasť skvelých súborov i jednotlivcov zo zahraničia. Ide nielen o zahraničných Slovákov, ktorí sa venujú nášmu folklóru v Srbsku, Rumunsku, Anglicku, Maďarsku, či Kanade, ale aj o milovníkov slovenského folklóru z Japonska, ktorí sa združujú v súbore Valaška. RTVS opätovne prinesie šou prostredníctvom internetu bez geoblokácie, takže Zem spieva si budú môcť diváci pozrieť online na webe rtvs.sk kdekoľvek na svete.
Fenomén Zem spieva žne úspech aj v zahraničí. Na medzinárodnom televíznom veľtrhu NATPE v Budapešti vyhrala v konkurencii 10 relácií medzinárodnú súťaž Pitch & Play Live v kategórii non-scripted formátov. Víťazom prvej série šou sa stal Folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice.

List Rade RTVS

List Rade RTVS
Na Radu RTVS a aj na generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka sa otvoreným listom obrátili redakcia Reportérov RTVS aj Slovenský ochranársky snem (S-O-S). Predmetom oboch otvorených listov je zrušenie, respektíve zlúčenie relácie Reportéri s reláciou Občan za dverami. Ako píše tím relácie Reportéri v liste adresovanému Rade RTVS, toto rozhodnutie ich zaskočilo, sklamalo a nesúhlasia s ním. Slovenský ochranársky snem vo svojej výzve, adresovanej generálnemu riaditeľovi RTVS, dôrazne žiada zmenu aktuálneho rozhodnutia zrušiť televíznu reláciu Reportéri, ktorá sa okrem iného zaoberá aj problematikou ochrany prírody, krajiny a životného prostredia. Ako zareagovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková, keďže otvorený list Reportérov je adresovaný Rade RTVS, so svojím stanoviskom telerozhlas najprv oboznámi samotnú Radu.
Redakcia Reportérov zdôrazňuje, že rozhodnutie im generálny riaditeľ oznámil na vôbec prvom oficiálnom stretnutí s redakciou relácie Reportéri po svojom zvolení do funkcie. "Súčasne sa ohradzujeme proti oficiálnemu stanovisku RTVS, ktoré sa týka dôvodov pozastavenia relácie. Medializované tvrdenia považujeme za nekorektné a faktami nepodložené," píše sa v liste, ktorý podpísali Ivan Brada, Pavol Fejér, Soňa Gyarfašová, Lýdia Kokavcová, Juraj Mravec, Tomáš Mrva a Katarína Začková. "Sme presvedčení, že Reportéri ako posledná investigatívna relácia na slovenskom mediálnom trhu má svoje nezastupiteľné miesto v programovej štruktúre RTVS. Myslíme si tiež, že pozastavenie relácie Reportéri môže ohroziť napĺňanie úloh verejnej služby RTVS, ako ich definujú Zákon o RTVS a Štatút RTVS. Jej pozastavenie podľa nás poškodí reputáciu RTVS, čomu nasvedčujú aj reakcie odbornej a laickej verejnosti na toto rozhodnutie," pokračujú v liste.
Reportéri zároveň pripomenuli, že investigatívna žurnalistika so sebou prináša riziko nespokojnosti tých, na ktorých konanie poukazuje. "Zdôrazňujeme, že takmer všetky sťažnosti adresované Rade pre vysielanie a retransmisiu v uplynulých troch rokoch sa ukázali ako neopodstatnené. Žiadame preto Radu RTVS, aby prerokovala rozhodnutie generálneho riaditeľa RTVS a vyzvala ho na prehodnotenie tohto kroku. Sami sme v minulosti opakovane upozorňovali na neuspokojivé podmienky pre výkon našej práce. Zdôrazňujeme, že zo strany nového vedenia absentovala koncepcia či návrhy na zmeny v doterajšom fungovaní relácie. Na výzvu sme predložili viacero konkrétnych návrhov na zlepšenie, no spätnú väzbu sme nedostali," dodáva sa v liste s tým, že relácia, ktorá za svoju doposiaľ trinásťročnú existenciu získala desiatky ocenení v novinárskych súťažiach, si bezpochyby zaslúži serióznejšie zhodnotenie a verejnosť by o ňu nemala byť ukrátená.
Slovenský ochranársky snem (S-O-S) vo svojej výzve, adresovanej generálnemu riaditeľovi RTVS, dôrazne žiada zmenu aktuálneho rozhodnutia zrušiť televíznu reláciu Reportéri, ktorá sa okrem iného zaoberá aj problematikou ochrany prírody, krajiny a životného prostredia, čiže prioritným okruhom záujmu S-O-S. "Podľa presvedčenia podpísaných členov a členiek S-O-S robia tvorcovia a tvorkyne Reportérov – napriek minimálnemu personálnemu a kapacitnému zabezpečeniu – kvalitnú a celospoločensky mimoriadnu záslužnú investigatívnu žurnalistiku. A to je práve žáner, ktorý na Slovensku v súčasnosti potrebujeme ako soľ," píše sa v tlačovej správe, ktorú spolu s listom agentúre SITA poskytla zakladajúca členka S-O-S Ľubica Trubíniová. "Pri každom spore sa autori a autorky relácie snažia dať priestor obom stranám. To, že relácia vyvoláva odpor tých, na prešľapy ktorých poukazuje, je celkom pochopiteľné a je to len dôkaz jej celospoločenskej užitočnosti," uviedol jeden z iniciátorov a signatárov výzvy Mikuláš Huba. Návrh zlúčiť Reportérov s inak takisto kvalitnou reláciou Občan za dverami považuje Slovenský ochranársky snem za nešťastný, keďže ide o dva odlišné žánre. Kým Reportéri odkrývajú celospoločenské problémy a systémové zlyhania, Občan za dverami sa venuje diskriminácii a šikanovaniu jednotlivcov. "Reportéri by mali zostať samostatnou reláciou, personálne a kapacitne posilnenou, aby sa ďalej zvýšila váha a význam, ktoré už dnes táto relácia má," píšu signatári. V závere svojho listu členovia a členky S-O-S upozorňujú, že verejnoprávna televízia a rozhlas nepatria oligarchom, politikom, politickým stranám, ale ani vedeniu RTVS. "Patria nám všetkým: koncesionárom, občanom a občiankam Slovenskej republiky," dodali.
Pod otvoreným listom Rezníkovi je 70 podpisov, medzi inými ho podpísali Erik Baláž, Zuzana Čaputová, Fero Guldan, Viera Dubačová, Zuzana Homolová, Mikuláš Huba, Daniel Lešinský, Juraj Mesík, Juraj Nvota, Zuzana Kronerová, Daniel Pastirčák, Juraj Rizman, Peter Tatár, Ján Topercer, Lucia Štasselová.



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecký ústavný súd nariadil prepustenie dvoch väznených novinárov Mehmeta Altana a Šahina Alpaya.
      Informáciu priniesla vo štvrtok spravodajská televízia CNN Türk.
      Advokáti iných uväznených žurnalistov vyslovili už pred rozhodnutím ústavných sudcov nádej, že by ich verdikt mohol mať i silu precedensu pre iné podobné prípady.
      Naopak, poslanec prokurdskej opozičnej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Abdullah Zeydan zostáva za mrežami.
      Súd v meste Diyarbakir na juhovýchode Turecka ho uznal za vinného z členstva a propagácie teroristickej organizácie a odsúdil ho na osem rokov, mesiac a 15 dní väzenia, informovala tlačová agentúra DHA.
      Zeydan je podobne ako šéf HDP Selahattin Demirtaš väznený v západotureckom meste Edirne.
      Za členstvo a propagáciu Strany kurdských pracujúcich (PKK), postavenej mimo zákon, odsúdili iba v uplynulom týždni niekdajšieho šéfa parlamentnej frakcie HDP Idrisa Balukena na 16 rokov a osem mesiacov väzenia.





Kontroverzné vyhlásenie českého prezidenta Miloša Zemana o Alexandrovi Dubčekovi odsúdili všetci jeho vyzývatelia vo voľbách novej hlavy štátu, ktoré sa budú v ČR konať v piatok a v sobotu. Bol to prejav hodný odsúdenia, za ktorý by mal Zeman dostať trojku zo správania, zaznelo okrem iného vo štvrtok večer v televíznej debate za účasti ôsmich kandidátov. Zeman na ňu prísť odmietol, informoval spravodajský server Novinky.cz.
      Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) sa podľa vlastných slov za Zemana svojim slovenským priateľom už ospravedlnil. Zemanov prejav, ktorý predniesol pri príležitosti začiatku osláv storočnice vzniku Československa, označil za "hanbu". Zeman označil Dubčeka za jedného z politikov, ktorí sa v roku 1968 "potentovali hrôzou".
      "Hanbil som sa takto už niekoľkokrát a myslím si, že už toho bolo dosť," kritizoval Topolánek.
      Podobne sa vyjadril bývalý diplomat Pavel Fischer. "Pri Zemanovi myslím na rozprávku Cisárové nové šaty. Človek by mal robiť česť svojmu úradu a zastávať ho tak, aby nikto nemohol hovoriť, že kráľ je nahý. Zeman by mal dostať trojku zo správania," vyhlásil.
      Súhlasil aj lekár a aktivista Marek Hilšer. "S týmto výrokom sa rozhodne nestotožňujem, ospravedlnil by som sa. O mŕtvych by sme mali hovoriť len dobre," povedal.
      Kandidát Realistov Jiří Hynek sa nazdáva, že Zemanovi všetci sadli na lep. "Prezident Zeman takzvane udržuje balóniky vo vzduchu. Povedal to naschvál a my o tom úplne zbytočne diskutujeme," uviedol.
      Všetci uchádzači sa v diskusii taktiež zhodli, že riaditeľ prezidentskej kancelárie by mal mať bezpečnostnú previerku na najvyšší stupeň, akú súčasný kancelár Vratislav Mynář nemá. Zákon to nevyžaduje. Topolánek by ako hlava štátu vykonal audit Pražského hradu i Lesnej správy v Lánoch. "Je tam potrebné vyvetrať a vrátiť fľaše," vyhlásil.
      Textár Michal Horáček sa v diskusii vyjadril aj k povolebnému vývoju v Česku. Podľa svojich slov by ako prezident sotva vymenoval vládu, ktorá by sa opierala o účasť KSČM a SPD. Zdôraznil, že premiér Andrej Babiš by mal rokovať s demokratickými stranami ako ODS a Piráti a ponúknuť im podmienky, za ktorých by akceptovali jeho vládu.
      Kandidát Vratislav Kulhánek (ODA) sa ohradil proti tomu, aby prezident musel určiť za premiéra vždy víťaza volieb. Sám by si vybral predsedu vlády, ktorému by veril, a nepožadoval by od neho záruku nadpolovičnej podpory v Poslaneckej snemovni.
      Akademik Jiří Drahoš i Horáček by takúto garanciu naopak vyžadovali. "Je to prevažujúca ústavná zvyklosť. Rozhodne si neprajem vládu bez dôvery," uviedol Horáček. "Zaistenú dôveru by som chcel, je to zvyklosť, na ktorej by som nič nemenil," povedal Drahoš.


 

 
Copyright © TASR 2018