21. 6. 2019

Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela hľadá pacienta na úteku

Psychiatrická nemocnica Philippa 

Pinela hľadá pacienta na úteku


ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

Na košickej Dolnej bráne v piatok 21. Júna 2019 prevzal z rúk Milana Lasicu ocenenie Hercova misia legendárny český herec Jiří Lábus. Stal sa tak 65. laureátom ocenenia, ktoré Medzinárodný filmový festival  Art Film Fest odovzdáva najvýznamnejším osobnostiam hereckej profesie.
Známy herec a zabávač košickému publiku pri preberaní ceny priznal, že sa na ňu tešil z dvoch dôvodov – je to prvá cena, ktorú získal na Slovensku, a zároveň mu ju odovzdal prezident festivalu, ktorého si nesmierne váži, má ho rád a s vďakou spomína na niekdajšie spolupráce. Spolu s Lasicom privítal herca na východnom Slovensku aj predseda Košického samosprávneho kraja Ing. Rastislav Trnka a primátor mesta Košice Ing. Jaroslav Polaček.
Jiří Lábus spomenul na pódiu, okrem iného, svojich rodičov, ktorí ho vo voľbe hereckého povolania podporovali od raného veku: „Našťastie boli tak rozumní, že mi nebránili v tom, keď som povedal, že chcem byť herec. Od piatich rokov som si za tým skutočne šiel a oni mi hovorili vetu, za ktorú veľmi ďakujem – hlavne, nech si šťastný. A to sa mi, myslím, skutočne podarilo, pretože som robil profesiu, ktorú som chcel robiť od detstva.“
Po prevzatí ocenenia známy český herec uviedol v košickom kine Slovan jeden zo svojich najnovších celovečerných filmov, snímku Kluci z hor (réžia: Tomáš Magnusek, 2018). V dramatickej úlohe mentálne postihnutého muža dokázal, že nie je len hercom komediálnych úloh, ktorými sa preslávil, ale aj mimoriadne presvedčivým predstaviteľom vážnych rolí, za ktoré už získal niekoľko ocenení, vrátane Českého leva či divadelnej Ceny Thalie. Tú mu vyniesla jeho úloha v divadelnej inscenácii Hlava medúzy, ktorú režíroval práve Milan Lasica.

Meanwhile in Rezníkovo

Meanwhile in Rezníkovo

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK


Najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou na Slovensku je naďalej Rádio Expres, nasledované Rádiom Slovensko a Fun rádiom. Vyplýva to z prieskumu Radioprojekt, ktorý realizovala spoločnosť Median SK od 4. marca do 26. mája. V prieskume odpovedalo 3145 respondentov vo veku od 14 do 79 rokov.
Najpočúvanejšie je podľa prieskumu Rádio Express s 33,4 percenta (1.494.000). Ďalej Rádio Slovensko s 26,6 percenta (1.190.000) a nasleduje Fun rádio s 23,9 percenta (1.068.000). Rádio Europa 2 má počúvanosť 16,7 percenta (748.000) a Rádio Jemné počúvanosť 15 percent (672.000). Nasleduje Rádio Vlna so 14,9 percenta (664.000) a Rádio Regina s 11,6 percenta (517.000).
Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi dosiahol v parametri "počúvali posledný týždeň" počúvanosť 39,6 percenta (1.771.000). Rozhlasová sieť Radio Services počúvanosť 39,5 percenta (1.763.000) a Regiomedia 8,9 percenta (396.000). Najväčší podiel na trhu má Rádio Expres s 22,2 percenta. Rádio Slovensko má 20,3 percenta a s podielom 11,8 percenta nasleduje Fun rádio. Ďalej Rádio Vlna s ôsmimi percentami a Rádio Europa 2 s podielom 7,7 percenta. Podiel 7,2 percenta má Rádio Jemné a 6,7 percenta Rádio Regina. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 16,2 percenta z trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje podľa prieskumu 86,7 percenta, čo je 3.873.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,7 milióna ľudí (60,3 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio o niečo menej ako dve hodiny.

Copyright © TASR 2019


VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA








"Čím bude štát štíhlejší, tým bude aj menej korupcie."
Richard Sulík

"Viete, čo je zaujímavé? Že pár ľudí, ktorých som poznal ako umiernených, keď prešli napríklad do PS, tak sa stali extrémne liberálni. Ako keby to bola módna vlna."
Andrej Kiska

" Pán Sulík, viete čo je v politike tá najväčšia veľkosť ?,že my si môžme dať robiť, ale nesmieme si tak zabuchnúť dvere, aby sme si raz nedali kávu."
Andrej Danko

RTVS si v rozhlasovom vysielaní pripomenie Svetový deň hudby

RTVS si v rozhlasovom vysielaní 
pripomenie Svetový deň hudby

Vysielanie štyroch programových služieb Slovenského rozhlasu sa bude venovať Svetovému dňu hudby, ktorý pripadá na 21. júna. „Pre rozhlas predstavuje hudba podstatnú zložku vysielania, práve jej rôznorodosť nám umožňuje odlíšiť od seba jednotlivé vysielacie okruhy. Jej sviatok si v programe pripomenieme paradoxne viac slovom, keďže hudobný formát aj v tento deň zostane bezo zmeny,“ vysvetlil programový riaditeľ rozhlasovej časti RTVS Michal Dzurjanin.
Rádio Slovensko priblíži poslucháčom piatkový svetový deň v rannom vysielaní a po 20:00 na jeho vlnách výnimočne zaznie Beethovenova Óda na radosť, ktorá je hymnou Európskej únie.
K oslavám svetového dňa sa pripojí aj Rádio Devín. V Rannom ladení od 7:00 priblíži niektoré verejné podujatia, organizované pri tejto príležitosti. Do relácie Ars Musica o 10:00 zavítajú aktívni účastníci medzinárodného festivalu ISCM World Musica Days - skladatelia Marián Lejava, Tímea Maščáková a Lukáš Borzík. Poludňajší koncert o 12:00 bude venovaný hudbe Franza Liszta a Maxa Regera v podaní Gewandhaus orchestra Lipsko. Večernú hudobnú ponuku otvorí Koncertné Rádio Devín o 19:00, v ktorom prinesie symfonickú báseň Camille Saint-Saënsa: Omphalin kolovrátok, Koncert pre violončelo a orchester č. 1 a mol Clauda Debussyho a Bolero Mauricea Ravela v podaní Slovenskej filharmónie. Výber z experimentálnej tvorby, adekvátnej k svetovému dňu, ponúkne o 23:00 relácia Ex Tempore.
Rádio_FM sa bude Svetovému dňu hudby venovať v piatok nielen v prúdovom vysielaní, ale tiež v podvečernom programe Baláž&Hubinák. Chýbať nebude ani moderátorská glosa venovaná významu hudby, na ktorú Rádio_FM kladie vo svojom vysielaní veľký dôraz. Aj jeho poslucháči si o 20:00 môžu vypočuť Beethovenovu Ódu na radosť.
Rádio Regina pripravilo päťdielny seriál, v ktorom približuje skladateľov a interpretov vážnej hudby, autorov textov, predstaviteľov ľudovej a inštrumentálnej hudby. Seriál zarámcuje spomienka na 53. výročie Bratislavskej lýry očami jej zakladateľa Pavla Zelenaya.

20. 6. 2019

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS



Súčasťou programu Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest sa tento rok prvýkrát stali tzv. Inspirational Days. V pondelok 17. júna a v utorok 18. júna 2019 v rámci ich programu porozprávala trojica mladých európskych tvorcov o svojich celovečerných filmových debutoch a v spoločnej diskusii porovnali prístupy a možnosti nakrúcania v jednotlivých krajinách. Streda potom patrila podujatiu nazvanému VFX Day, v rámci ktorého predstavilo svoju tvorbu viacero domácich tvorcov špeciálnych efektov.

Pozvanie zúčastniť sa Inspirational Days prijala trojica mladých režisérov zo Slovenska, Poľska a Maďarska. Slovenský režisér Teodor Kuhn rozprával o príprave, nakrúcaní i distribúcii svojho tohtoročného filmového debutu, drámy Ostrým nožom. Poľský tvorca Piotr Domalewski po premietaní svojho filmu Tichá noc (Cicha noc, 2017) ozrejmil, ako snímka vznikala a akú cestu má za sebou. Maďarský filmár Mihály Schwechtje rovnako porozprával o svojom filme Nebezpečné city, (Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), 2018), ktorý sa stal v domácej krajine veľkým hitom. Spolu s moderátorom Michalom Tallom ponúkli tvorcovia unikátny pohľad do zákulisia filmovej tvorby v našom geopolitickom kontexte.

Pod značkou VFX sa skrýva oblasť vizuálnych filmových efektov, ktorá dnes tvorí neoddeliteľnú súčasť väčšiny filmových produkcií. V stredu 19. júna 2019 festivalovému publiku svoju prácu predstavili tvorca vizuálnych efektov Lukáš Jankovčin, režisér a animátor Andrej Kolenčík, experimentálny tvorca Tibor Meliš, alebo Ľubomír Timko a Marek Ježo zo slovenského štúdia Blue Faces.

„Veľmi nás potešili priaznivé ohlasy, ktoré sme počas pondelka, utorka a stredy zbierali. Príjemne prekvapila účasť na programoch Inspirational Days aj VFX Day zo strany divákov, vrátane záujmu stredných škôl. Zapojení filmári hodnotili program kladne a my v ňom určite plánujeme pokračovať v nasledujúcich rokoch,“ povedala Erika Paulinská, koordinátorka industry programu Art Film Festu.

Industry program je venovaný primárne filmovým profesionálom a všetkým, ktorí chcú vidieť do zákulisia vzniku filmových diel. Pokračovať bude v piatok dňom venovaným televíznej tvorbe. TV Industry Day ponúkne vo svojom programe trojicu prípadových štúdií a unikátnu panelovú diskusiu. Prípadové štúdie pripravia producenti Vratislav Šlajer z českej produkčnej spoločnosti Bionaut, Adriana Kronerová zo slovenského InOut Studia a Rastislav Šesták z DNA Production. Rovnaká zostava bude neskôr diskutovať v panelovej diskusii spoločne s trojicou generálnych riaditeľov slovenských televízií – Jaroslavom Rezníkom (RTVS), Marcelom Gregom (TV JOJ) a Matthiasom Settelem (TV Markíza). Do diskusie sa zapojí aj Martin Šmatlák, riaditeľ Audiovizuálneho fondu a moderátorkou bude Zuzana Mistríková, prezidentka Asociácie nezávislých producentov. Témou diskusie bude prínos televíznych vysielateľov k filmovej tvorbe a prínos nezávislých producentov k tvorbe televíznej.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres nemôže spustiť vyšetrovanie vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, na ktoré ho vo svojej stredajšej správe vyzvala expertka OSN. V reakcii na zmienenú správu to uviedol Guterresov hovorca Stéphane Dujarric, ktorého citovala agentúra DPA.
Osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová vo svojej stredajšej správe vyzvala na vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších vysokopostavených predstaviteľov v prípade vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. V správe Callamardovej sa píše, že dôveryhodné dôkazy si vyžadujú ďalšie nezávislé a objektívne vyšetrovanie.
Callamardová v správe zároveň Guterresa vyzvala na iniciovanie medzinárodného vyšetrovania Chášukdžího vraždy. Hovorca generálneho tajomníka OSN Dujarric v reakcii uviedol, že Guterres verí, že v prípade je potrebné "úplné a transparentné vyšetrovanie", na ktorého spustenie však on sám nemá právomoc.
Guterres už v minulosti opakovane hovoril o tom, že takéto vyšetrovanie nemôže spustiť bez mandátu, ktorý by mu mohla udeliť len Bezpečnostná rada OSN či za istých okolností aj Valné zhromaždenie OSN. Viaceré ľudskoprávne organizácie sa však domnievajú, že začatie takéhoto vyšetrovania má Guterres vo svojej kompetencii, avšak nerozhodol sa preň.
Chášukdžího zabili vlani 2. októbra saudskoarabskí agenti na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom meste Istanbul. Saudskoarabské úrady tvrdia, že agenti nekonali na príkaz korunného princa.
V Saudskej Arábii zároveň súdia za zatvorenými dverami v prípade Chášukdžího vraždy 11 neidentifikovaných osôb a pre päť z nich žiada prokuratúra trest smrti. Callamardová, ktorá sa systematicky zaoberá prípadmi tzv. mimosúdneho zabíjania, však uviedla, že tento proces nespĺňa medzinárodné normy a vyzvala na jeho pozastavenie.
Vražda Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane Spojených štátov.

Bývalá šéfka komunikačného oddelenia Bieleho domu Hope Hicksová odmietla v stredu na neverejnom vypočutí pred výborom pre súdnictvo Snemovne reprezentantov amerického Kongresu vypovedať o svojej práci pre amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom na svojej webovej stránke televízia NBC News.
Člen výboru a demokratický kongresman David Cicilline novinárom povedal, že Hicksová odmietla odpovedať na otázky týkajúce sa jej pôsobenia v Bielom dome, čím bráni Kongresu vo výkone jeho kontrolnej funkcie.
"Na niečo odpovedala, ale väčšinou sa skrývala za smiešne tvrdenie o absolútnej imunite týkajúcej sa všetkého, čo má niečo spoločné s jej prácou v Bielom dome," povedal Cicilline. Prezidentovi právnici ju inštruovali, aby neodpovedala na nijaké otázky, aj keď hovoríme len o tom, čo už povedala osobitnému vyšetrovateľovi (Robertovi Muellerovi). Povedal by som, že je to začiatok niečoho, čo sa skončí trestným oznámením," dodal.
Ďalší člen výboru, demokrat Ted Lieu počas Hicksovej vypočúvania na Twitteri uviedol: "Ide o bránenie spravodlivosti v priamom prenose." Podľa neho predstavitelia ministerstva spravodlivosti vzniesli námietku voči všetkému, čo chcela Hicksová o svojom pôsobení v Bielom dome povedať. "Postoj administratívy je absurdný a na súde prehrajú. Čo Trumpova administratíva skrýva?" dodal na Twitteri Lieu.
Meno Hicksovej, ktorá bola dlhoročnou spolupracovníčkou amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho dcéry Ivanky, sa viackrát vyskytuje v celej Muellerovej správe z vyšetrovania zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016.
Koncom februára 2018, teda mesiac pred svojím odchodom z funkcie šéfky komunikačného oddelenia Bieleho domu o zasahovaní Ruska do amerických prezidentských volieb Hicksová deväť hodín vypovedala pred výborom Snemovne reprezentantov pre tajné služby. Vtedy 29-ročná bývalá modelka sa výboru priznala, že príležitostne hovorila "nevinné lži" v Trumpov prospech. Povedala však, že neklamala o ničom podstatnom.


Dosiaľ nezverejnená skladba zosnulého britského speváka Freddieho Mercuryho mala premiéru na rozhlasovej stanici BBC Radio 2; po desaťročnom pátraní po nezvestnom vokálnom parte.
Skladba s názvom Time Waits For No One (Čas nečaká na nikoho) bola pôvodne súčasťou muzikálu Time z roku 1986, ktorý sa hrával v londýnskom West Ende. Verzia zverejnená v tom čase obsahovala Mercuryho hlas a desiatky vrstiev sprievodných vokálov.
Prvotná verzia skladby zo skúšky a so sprievodom klavíra, obsahujúca odlišné prevedenie spevu, však bola objavená až nedávno, informovala vo štvrtok BBC. Pieseň napísal Dave Clark z popovej skupiny Dave Clark Five, známej v 60. rokoch. Clark cítil, že demonahrávka má kvality, ktoré dokončenej verzii chýbali.
"Keď sme skladbu nahrali, zašiel som do štúdia Abbey Road a prehrali sme si ju - len s Freddieho hlasom a klavírom. Mal som z toho zimomriavky, bolo to magické," povedal Clark pre BBC.
Clark objavil demonahrávku po desaťročnom pátraní v roku 2017. Po tom, ako bol izolovaný Mercuryho hlas, Clark priviedol do štúdia pôvodného hráča na klávesové nástroje Mikea Morana, ktorý nahral nový klavírny podklad. Výsledkom je svieža, oklieštená verzia skladby, ktorá kladie dôraz na surové emócie Mercuryho hlasu.
Frontman rockovej skupiny Queen sa však na samotnom muzikáli odmietol zúčastniť. Nahrávka bola v roku 1986 menším hitom a dostala sa na 32. miesto britského rebríčka.
Clark bol Mercuryho blízkym priateľom od roku 1976, keď sa obaja stretli v zákulisí koncertu skupiny Queen v londýnskom Hyde Parku. Clark bol aj pri Mercuryho smrteľnej posteli v novembri 1991, keď spevák podľahol ochoreniu AIDS.
Time Waits For No One je "prvou" novou zverejnenou hudbou Freddieho Mercuryho od vlaňajšieho uvedenia životopisného filmu Bohemian Rhapsody, ktorý zarobil 903 miliónov dolárov a získal štyroch Oscarov.

Copyright © TASR 2019



Česká polícia preveruje komentáre niektorých používateľov sociálnych sietí na vyjadrenie predsedu SPD Tomia Okamuru o redaktorke Českého rozhlasu (ČRo), ktorá mu položila v stredu v Snemovni otázky súvisiace s prípadom znásilnenia na Litoměřicku. O vyšetrovaní informoval na twitteri minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD). Riaditeľ ČRo René Zavoral označil Okamurovo vyjadrenie na sociálnej sieti za útok na podstatu Českého rozhlasu ako verejnoprávneho média a porušenie demokratických princípov, na ktorých stojí spoločnosť.
"To, čo sa rozpútalo na facebooku Tomia Okamuru voči novinárke ČRo, je odporné. Chcel by som uistiť verejnosť, že Polícia ČR sa celou záležitosťou zaoberá," uviedol Hamáček na twitteri.
Okamura na facebooku redaktorku kritizoval za spôsob, akým s ním chcela hovoriť o kriminálnym činu a jeho okolnostiach. Reagoval na prípad z Litoměřicka, kde bola v utorok znásilnená dievča mladšie ako 18 rokov. Polícia z činu obvinila mladého muža pôvodom z Afriky, povedala ČTK v stredu štátna zástupkyňa Věra Šípalová. Súd dnes bude rozhodovať o väzbe pre cudzincov.
Okamura okrem iného napísal, že za útokom stojí migrant z Afriky vyhostený z Nemecka. Práve na zdroj tejto informácie sa ho redaktorka okrem iného pýtala. "Český rozhlas dlhodobo ohovára a špiní SPD a cenzuruje naše názory, aby neboli počuť. Je to v podstate ďalšia sluníčkářská politická strana, ktorá za verejné peniaze manipuluje verejnú mienku v prospech jedného názorového prúdu," napísal po rozhovore s redaktorkou s tým, že SPD zatiaľ nemá silu na to, aby ovplyvnila Radu ČRo. Vyzval tiež užívateľa sietí, aby sa k sporu vyjadrili. Tí vo svojich príspevkoch nabádali k násiliu proti redaktorke.
Podľa Zavoral postupovala redaktorka úplne v súlade s bežnými štandardmi práce ČRo. Uviedol, že informáciu o tom, že páchateľom je muž z Afriky o pár hodín skôr vyhostený z Nemecka, oficiálne zdroje popreli. "Informáciu, že išlo o afrického imigranta prepusteného z výkonu trestu v Drážďanoch, uviedol na svojom facebookovom profile aj podpredseda Poslaneckej snemovne PČR Tomio Okamura. Preto sme požiadali našu spravodajkyňu v Snemovni, či by jej mohol tieto zistenia potvrdiť a uviesť zdroje, z ktorých čerpal . Pýtala sa ho veľmi slušne a profesionálne. Hneď po prvej otázke ale prešiel do útoku a začal kritizovať prácu niektorých médií, najmä Slovenského rozhlasu, "uviedol a dôrazne odmietol, že ČRo trestný čin akokoľvek bagatelizoval.

Copyright © ČTK 2019

Facebook by mal odložiť uvedenie svojej kryptomeny Libra, kým Kongres USA nepreskúma tento projekt. Krátko po tom, ako technologická spoločnosť ohlásila svoj projekt, sa takto vyjadrila predsedníčka výboru pre finančné služby Kongresu USA Maxine Watersová. Informuje o tom portál bbc.com.
Digitálnu menu Libra chce Facebook uviesť budúci rok a má umožniť platby prostredníctvom jeho aplikácií. "Vzhľadom na problematickú minulosť firmy žiadam, aby Facebook súhlasil s moratóriom na akékoľvek kroky a vývoj kryptomeny, kým Kongres a regulátori nebudú mať možnosť preskúmať túto problematiku," uviedla Watersová. Predsedníčka kongresového výboru v rámci svojich obáv spomenula históriu kontroverzií, vrátane otázky dát užívateľov, a vyzvala predstaviteľov vedenia Facebooku, aby vypovedali pred jej výborom.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Obvinený Marian Kočner vypovedal na polícii

Obvinený Marian Kočner 


vypovedal na polícii


Obvinený podnikateľ Marian K. vo štvrtok vypovedal na polícii. Budovu Prezídia Policajného zboru v Bratislave opustil krátko pred 13.00 h.
"Útvar osobitného určenia dnes za prísnych bezpečnostných opatrení zabezpečil prevoz Mariana K. do Bratislavy na Národnú kriminálnu agentúru, kde sa zúčastnil na procesných úkonoch," informovala o tom polícia na sociálnej sieti.
Podľa televízie Markíza sa výpoveď týkala mafiánskej popravy bývalého bosa Jána Takáča. S tou spojil Mariana K. bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Urobiť tak mal vo výpovedi v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Marian K. je obvinený z jej objednávky.
Takáča zavraždili pred 16 rokmi. K vražde sa priznal nájomný vrah zločineckej skupiny piťovcov Ľuboš Zelman aj šéf gangu Juraj Ondrejčák. Motívom vraždy mali byť osobné spory Takáča a Ondrejčáka.
Obhajca Marek Para zdôraznil, že Marian K. má právo požiadať o prepustenie z väzby, rovnako aj vypovedať k väzobným veciam. "Vypovedať k väzobným veciam je jeho právo, neznamená žiadnu formu spolupráce a smeruje len k spochybneniu zákonnosti väzby," uviedol pre TASR Para.
Marian K. je väzobne stíhaný v kauze takzvaných televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. V súčasnosti opätovne žiada o prepustenie z väzby, Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku bude o jeho žiadosti rozhodovať v utorok 25. júna o 9.00 h na neverejnom zasadnutí. Predtým už niekoľko žiadostí odmietol. Prvé hlavné pojednávanie v kauze zmeniek malo byť 20. júna, ale preložili ho na 22. júla.
Na Mariana K. a Pavla R. podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu.


Copyright © TASR 2019

Zomrel Ádám Horváth

Zomrel Ádám Horváth 


Vo veku 89 rokov po dlhej chorobe zomrel v stredu v Budapešti bývalý šéf a hlavný režisér televízie Magyar Televízió, nositeľ Kossuthovej ceny, Ceny Ferenca Erkela, Ceny Bélu Balázsa a zaslúžilý umelec Ádám Horváth. Informovala o tom agentúra MTI.
Počas svojej kariéry režíroval správy, dokumentárne filmy, televízne hry, baletné predstavenia, hudobné inscenácie, ale aj opery. Od roku 1968 vyučoval na Divadelnej a filmovej vysokej škole.
Horváth bol 16. júna 1989 hlavným režisérom televízneho prenosu znovupochovania popraveného revolučného premiéra Imre Nagya a jeho druhov. V rokoch 1987-1999 bol režisérom a neskôr aj autorom scenára obľúbenej televíznej inscenácie Susedia (Szomszédok).

Copyright © TASR 2019




Zasadnutie skupiny európskych regulačných orgánov pre audiovizuálne mediálne služby

Zasadnutie skupiny európskych regulačných 
orgánov pre audiovizuálne mediálne služby


Komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Mariya Gabrielová sa dnes v Bratislave zúčastní na 11. zasadnutí skupiny európskych regulačných orgánov pre audiovizuálne mediálne služby (ERGA). V rámci tejto skupiny sa stretávajú zástupcovia národných regulačných orgánov v oblasti audiovizuálnych služieb, aby radili Komisii pri vykonávaní smernice EÚ o audiovizuálnych mediálnych službách. Komisárka Gabrielová prednesie prejav o posilnenej úlohe skupiny ERGA v rámci revidovanej smernice o audiovizuálnych mediálnych službách s cieľom formovať a zachovať vnútorný trh, o úlohe mediálnej gramotnosti v boji proti dezinformáciám a podpore rodovej rovnosti v audiovizuálnom sektore. Poukáže aj na potrebu spoločného úsilia EÚ, členských štátov a rôznych zainteresovaných strán v oblasti posilnenia mediálnej gramotnosti, ktorá je predpokladom dynamickej a modernej demokracie. Komisárka okrem toho spolu s pracovnou skupinou ERGA pre rodovú rovnosť posúdi pokrok oproti minulému roku v súvislosti so zastúpením žien v audiovizuálnom sektore.

Podrobnosti:

Otázky a odpovede k revidovanej smernici o audiovizuálnych mediálnych službách

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Existujú dôveryhodné dôkazy, že saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a ďalší vysokopostavení predstavitelia sú osobne zodpovední za zabitie saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom v stredu osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová.
V jej správe sa píše, že dôkazy si vyžadujú ďalšie nezávislé a objektívne vyšetrovanie, uvádza spravodajský server BBC, ktorý pripomína, že Chášukdžího zabili saudskoarabskí agenti na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom Istanbule.
Saudskoarabské úrady tvrdia, že agenti nekonali na príkaz korunného princa.
Saudská Arábia súdi za zatvorenými dverami v prípade Chášukdžího vraždy 11 neidentifikovaných osôb a žiada trest smrti pre piatich z nich.
Callamardová, ktorá sa systematicky zaoberá prípadmi tzv. mimosúdneho zabíjania, však uviedla, že tento proces nespĺňa medzinárodné normy a vyzvala na jeho pozastavenie.
Vražda Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane Spojených štátov.



Turecko podporilo v stredu správu expertky OSN, ktorá vyzvala na vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších vysokopostavených predstaviteľov v prípade vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom agentúra AFP.
Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu uviedol, že jeho krajina pevne podporuje odporúčanie OSN na objasnenie Chášukdžího vraždy a postavenie zodpovedných pred spravodlivosť.
V správe osobitnej spravodajkyne OSN pre ľudské práva Agnes Callamardovej sa píše, že dôveryhodné dôkazy si vyžadujú ďalšie nezávislé a objektívne vyšetrovanie, uvádza spravodajský server BBC, ktorý pripomína, že Chášukdžího zabili vlani 2. októbra saudskoarabskí agenti na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom Istanbule.
Saudskoarabské úrady tvrdia, že agenti nekonali na príkaz korunného princa.
Saudská Arábia súdi za zatvorenými dverami v prípade Chášukdžího vraždy 11 neidentifikovaných osôb a pre päť z nich žiada trest smrti.
Callamardová, ktorá sa systematicky zaoberá prípadmi tzv. mimosúdneho zabíjania, však uviedla, že tento proces nespĺňa medzinárodné normy a vyzvala na jeho pozastavenie.
Podľa nej by generálny tajomník OSN António Gutteres mal spustiť medzinárodné vyšetrovanie Chášukdžího vraždy.
Callamardová sa tiež vyslovila za to, aby sa na osobný majetok korunného princa Muhammada bin Salmána vzťahovali sankcie, až kým sa neobjaví dôkaz, že za vraždu Chášukdžího nenesie zodpovednosť.
Vražda Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane Spojených štátov.


Snúbenica zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího označila v stredu za vítaný pokrok správu expertky Organizácie Spojených národov, ktorá v súvislosti s vraždou Chášukdžího vyzvala na vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších vysoko postavených predstaviteľov. Informovala o tom agentúra DPA.
"Výzva osobitnej spravodajkyne OSN na vyšetrovanie Muhammada bin Salmána v súvislosti s vraždou môjho drahého Džamála je vítaným vývojom. Teraz nastal čas, aby členovia BR OSN postupovali podľa tohto odporúčania. Spravodlivosti musí byť učinené zadosť a pravda musí byť odhalená," napísala Hatice Cengizová vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter.
V stredajšej správe Callamardovej sa píše, že dôveryhodné dôkazy si vyžadujú ďalšie nezávislé a objektívne vyšetrovanie, uvádza spravodajský server BBC, ktorý pripomína, že Chášukdžího zabili vlani 2. októbra saudskoarabskí agenti na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom meste Istanbul.
Saudskoarabské úrady tvrdia, že agenti nekonali na príkaz korunného princa.
V Saudskej Arábii zároveň súdia za zatvorenými dverami v prípade Chášukdžího vraždy 11 neidentifikovaných osôb a pre päť z nich žiada prokuratúra trest smrti. Callamardová, ktorá sa systematicky zaoberá prípadmi tzv. mimosúdneho zabíjania, však uviedla, že tento proces nespĺňa medzinárodné normy a vyzvala na jeho pozastavenie.
Podľa nej by generálny tajomník OSN António Gutteres mal spustiť medzinárodné vyšetrovanie Chášukdžího vraždy.
Callamardová sa tiež vyslovila za to, aby sa na osobný majetok korunného princa Muhammada bin Salmána vzťahovali sankcie, až kým sa neobjaví dôkaz, že za vraždu Chášukdžího nenesie zodpovednosť.
Vražda Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane Spojených štátov.

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr v stredu ostro kritizoval ako "nepodloženú" správu osobitnej spravodajkyne OSN pre ľudské práva Agnes Callamardovej, ktorá vyzvala, aby boli potrestané všetky osoby podieľajúce sa na vražde novinára Džamála Chášukdžího.
"Nie je to nič nové. Správa OSN opakuje, čo už bolo zverejnené a čo sa šíri v médiách," napísal podľa agentúry AFP Džubajr na Twitteri.
"Správa... obsahuje jasné protirečenia a nepodložené obvinenia, čo spochybňuje jej dôveryhodnosť," dodal minister.
V Callamardovej správe sa uvádza, že existujú "dôveryhodné dôkazy" spájajúce saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána s vraždou Chášukdžího, ktorá sa stala vlani v októbri na konzuláte kráľovstva v tureckom Istanbule.
Podľa spravodajkyne sú za vraždu osobne zodpovední aj ďalší vysoko postavení predstavitelia kráľovstva. V jej správe sa píše, že dôkazy si vyžadujú ďalšie nezávislé a objektívne vyšetrovanie.
Callamardová uviedla, že je jasné, že "za popravu pána Chášukdžího je zodpovedný štát Saudská Arábia". Zároveň vyzvala generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby inicioval oficiálne medzinárodné vyšetrovanie prípadu.
Saudskoarabskí prokurátori zbavili korunného princa zodpovednosti za tento zločin.
Džubajr zopakoval, že "kompetentné" saudskoarabské justičné orgány súdia viacero ľudí zatknutých za túto vraždu.
Generálny prokurátor Saudskej Arábie vlani v novembri obžaloval 11 nemenovaných podozrivých vrátane piatich, ktorým hrozí za vraždu novinára trest smrti.
Džubajr dodal, že zástupcovia stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (Británie, Číny, Francúzska, Ruska a USA), ako aj Turecko a saudskoarabské ľudskoprávne organizácie majú možnosť zúčastňovať sa na súdnych pojednávaniach.
Tieto pojednávania prebiehajú celé v arabčine, uviedli pre agentúru AFP diplomatické zdroje. Diplomatom nepovoľujú priviesť si tlmočníkov a termíny im oznamujú v poslednej chvíli, upozornili zdroje.
Callamardová, ktorá sa systematicky zaoberá prípadmi tzv. mimosúdneho zabíjania, tiež uviedla, že tento proces nespĺňa medzinárodné normy a vyzvala na jeho pozastavenie.
V správe uvádza, že pri práci na nej narazila na dôkazy, že miesta činu boli "dôkladne, z forenzného hľadiska dokonca odborne, vyčistené Saudskoarabmi, čo sa podľa jej názoru rovná bráneniu spravodlivosti".
Podľa Callamardovej princ Muhammad musel vedieť o snahách utajiť vraždu novinára. Takisto trvala na tom, že akékoľvek medzinárodné sankcie uvalené za Chášukdžího vraždu "sa musia týkať aj korunného princa a jeho osobného majetku v zahraničí".
Vražda Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane Spojených štátov.

Novinári v juhoruskej republike Dagestan protestujú proti zatknutiu svojho kolegu Abdulmumina Gadžijeva. Žurnalistu obvinili z terorizmu, a to údajne na základe výpovede vynútenej mučením, informovala vo štvrtok agentúra AP.
Na okamžité prepustenie novinára vyzvala aj medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).
Gadžijev pracuje ako náboženský redaktor miestneho nezávislého spravodajského týždenníka Černovik. Zadržali ho 14. júna pre obvinenia z financovania a zapojenia do činnosti teroristickej organizácie.
Novinárovi kolegovia označili vznesené obvinenia za vykonštruované. Podľa nich sú založené na výpovediach podozrivej osoby, ktoré vyšetrovatelia získali pomocou mučenia.
Ku Gadžijevovmu zatknutiu došlo niekoľko dní po tom, ako ruské úrady po vlne rozhorčenia stiahli obvinenia voči moskovskému investigatívnemu novinárovi Ivanovi Golunovovi. Toho pôvodne zadržali pre podozrenie z pokusu o nelegálny predaj omamných látok.
Dagestanskí novinári sa preto rozhodli inšpirovať sa príkladom troch popredných ruských denníkov, ktoré minulý týždeň na svojej titulnej strane zverejnili slogan na podporu Ivana Golunova v znení "Ja/My sme Ivan Golunov".
Trojica dagestanských novín v stredu oznámila, že ich piatkové vydania budú mať rovnakú titulnú stranu, ktorú bude tvoriť slogan "Ja/My sme Abdulmumin Gadžijev". Novinárovo zatknutie podľa nich predstavuje útok na slobodu tlače v Dagestane.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v stredu označila Gadžijevovo zatknutie za nezákonné, pretože dôkazy voči nemu boli získané prostredníctvom mučenia a násilia, informovali noviny The Moscow Times.
"Novinára nemožno uväzniť na základe svedectva vynúteného mučením. Keď polícia nie je schopná predložiť voči Abdulmuminovi Gadžijevovi presvedčivé dôkazy, musí ho okamžite prepustiť a zastaviť jeho stíhanie," uviedol predstaviteľ RSF pre východnú Európu a strednú Áziu Johann Bihr.
Nezávislý týždenník Černovik, v ktorom pracuje Gadžijev, patrí medzi najpopulárnejšie periodiká v Dagestane. Podľa RSF sa už v minulosti stali terčom zastrašovania zo strany miestnych úradov a čelili obvineniam z terorizmu. Ich zakladateľ Gadžimurad Kamalov bol v roku 2011 zavraždený.


Copyright © TASR 2019

Americký neonacistický web Daily Stormer musí zaplatit 4,1 milionu dolárov za falošné správy. Muslimského komika a komentátora Deana Obeidallaha totiž obvinil z prípravy teroristických útokov v Manchestri v roce 2017. Zakladateľ stránok Andrew Anglin čelí aj ďalším žalobám, ale miesto jeho pobytu je neznáme.

Zdroj : #newsroomct24

Spoločnosť Facebook čelí v Maďarsku obvineniam mnohých používateľov, že im zablokovala účty. Informuje o tom britská BBC, ktorej to potvrdilo viacero Maďarov. S problémami sa používatelia obrátili aj na viaceré maďarské médiá. Blokovanie sa týka sociálnej siete Facebook aj služby Instagram. BBC sa v tejto veci obrátila na Facebook, ale zatiaľ nedostala odpoveď.
Jeden z používateľov David Butykai pre BBC povedal, že mu účty zablokovali na Facebooku i Instagrame a rovnaké problémy majú aj jeho zhruba 30 až 40 kamaráti v krajine. Podľa ďalšieho používateľa Petra Orbána, ktorému zablokovali účty v pondelok večer, nepomáha ani postup na opätovné aktivovanie zablokovaného konta, ktorý má Facebook zverejnený na svojej webstránke. "Okamžite som kontaktoval podporu Facebooku, dal im moje identifikačné údaje, ale za takmer 48 hodín som dosiaľ nedostal odpoveď," povedal.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

19. 6. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Po 23 rokoch na trnavskej radnici odchádza pravdepodobne najdlhšie slúžiaci hovorca na Slovensku Pavol Tomašovič. Na radnici pôsobil šesť volebných období a vystriedal troch primátorov. Na svoj post nastúpil v roku 1997.
Od augusta bude Tomašovič riadiť krajskú Knižnicu Juraja Fándlyho v Trnave. S inštitúciou spolupracoval už niekoľko rokov vďaka svojej spisovateľskej činnosti i predsedníctvu v regionálnej pobočke Spolku slovenských spisovateľov. V stredu ho na post na základe výsledku výberového konania odsúhlasilo zastupiteľstvo zriaďovateľa Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). Povedal, že takto by chcel vrátiť knihám to, čo mu do života dali. Okrem Tomašoviča podľa informácií z Asociácie hovorcov Slovenska sú rekordmanmi v hovorcovstve za zhruba dve desiatky rokov hovorca Groupe PSA Slovakia v Trnave Peter Švec a Ján Bača z U. S. Steel Košice.
Tomašovič, ako uviedol pre TASR, nastúpil v období, keď sa správy pre médiá telefonovali pevnou linkou, neskôr faxovali, potom nastúpili mobily, prvé počítače a prvé programy, následne internet. "Keď som prišiel na radnicu, bol som na komunikačnom oddelení jediný. Aj vzhľadom na nástup informovanosti prostredníctvom internetu funguje na radnici celý komunikačný odbor," uviedol. Vo funkcii hovorcu bol zároveň aj šéfredaktorom kultúrneho a spoločenského mesačníka Novinky z radnice.
Ako Tomašovič konštatoval, rozsah a formy práce hovorcu sa počas jeho pôsobenia menili, snaha prezentovať prácu samosprávy a obhajovať jej kroky navonok však preňho zostávala prvoradou počas celého obdobia.
"Literatúra bola od detstva mojím koníčkom a veľmi mi to pomohlo v mojej práci, keďže hovorca musí dobre a premyslene narábať so slovom," dodal.


Copyright © TASR 2019


POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ


Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:


  • odňala frekvenciu 89,7 MHz Zvolen spoločnosti RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Radio One), za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, v súvislosti s tým, že v dňoch 14. 11. 2018, 30. 1. 2019 a 8. 2. 2019 nevyužíval frekvenciu na účely, na ktoré mu bola pridelená;
  • odňala frekvencie 102,1 MHz Považská Bystrica a 88,9 MHz Liptovský Mikuláš spoločnosti RADIO ONE ROCK, s.r.o. (programová služba Radio One Rock) za porušenie § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, v súvislosti s tým, že v dňoch 29. 11. 2018 a 21. 2. 2019 nevyužíval frekvenciu 102,1 MHz Považská Bystrica a v dňoch 24. 7. 2018, 21. 11. 2018 a 18. 2. 2019 nevyužíval frekvenciu 88,9 MHz Liptovský Mikuláš na účely, na ktoré mu boli pridelené;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona poskytovateľovi retransmisie Orange Slovensko, a.s. za porušenie § 17 ods. 8 ZVR, v súvislosti s tým, že neposkytol koncovému užívateľovi v lehote 30 dní odo dňa doručenia jeho písomnej žiadosti technické zariadenie na príjem programovej služby, ktoré by umožňovalo retransmisiu programovej služby vrátane multimodálneho prístupu;
  • uložila sankciu - upozornenie na porušenie zákona prevádzkovateľovi retransmisie Towercom, a.s. za porušenie § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že dňa 28. 2. 2019 poskytoval retransmisiu programovej služby Prima COOL bez súhlasu jej pôvodného vysielateľa a za porušenie § 60 ods. 8 ZVR v súvislosti s tým, že neoznámil Rade zmenu údajov uvedených v § 57 ods. 1 písm. g) ZVR súhrnne za celý územný rozsah do 31. 1. 2019 podľa stavu k 1. 1. 2019, konkrétne vyradenie programovej služby Nickelodeon a zaradenie programových služieb Discovery, Epic Drama, Československo/Festival, FightBox HD, FilmBox Premium HD, FilmBox, Travel channel, TV paprika, Sport 1 a Minimax do svojej programovej ponuky;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. b) a c) (multimodálny prístup) v súvislosti s vysielaním titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím v rámci programu Najväčší Slovák, dňa 6. 4. 2019;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) vo veci možného porušenia § 19 ods. 2 ZVR v súvislosti s tým, že dňa 6. 4. 2019 o cca 18:45 hod. odvysielal upútavku na program Deadpool, ktorá mohla obsahovať výňatky z programu, na ktorý upútava, znázorňujúce scény násilia a vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR v súvislosti s vysielaním programu Deadpool, dňa 6. 4. 2019 o cca 20:38 hod. ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi KISS rádio s.r.o. vo veci možného porušenia § 43 ZVR - možné personálne prepojenie vysielateľa rozhlasovej programovej služby KISS rádio s.r.o. a vysielateľa televíznej programovej služby TV KOŠICE: DNES s.r.o. navzájom;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi TV KOŠICE: DNES s.r.o. vo veci možného porušenia § 43 ZVR - možné personálne prepojenie vysielateľa rozhlasovej programovej služby KISS rádio s.r.o. a vysielateľa televíznej programovej služby TV KOŠICE: DNES s.r.o. navzájom;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Rádio One) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 99,6 MHz Zlaté Moravce a 90,5 MHz Banská Bystrica na účely, na ktoré mu boli pridelené;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi RADIO ROCK, s.r.o. (programová služba Rádio One Retro) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania 94,7 MHz Banská Bystrica na účely, na ktoré mu bola pridelená;
  • začala správne konanie voči spoločnosti VTR – Komunikačné systémy, spol. s r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa;
  • začala správne konanie voči spoločnosti KATELSTAV, s.r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa;
  • uznala za neopodstatnené 9 sťažností, respektíve ich častí.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Strategickými partnermi najvyššej slovenskej hokejovej súťaže budú aj v nasledujúcich troch sezónach spoločnosť Tipsport SK a RTVS. Na spoločnej tlačovej besede všetkých troch strán to oznámil riaditeľ Pro-Hokeja Richard Lintner.
„Za štyri roky sme prešli neskutočnú cestu, výsledkom sú dnes dve lukratívne zmluvy. V roku 2015, keď sme ako liga stáli na pokraji priepasti, sme začali budovať dôveru najskôr vnútri medzi klubmi a v hokejovom hnutí a potom samozrejme smerom k našim partnerom a našim fanúšikom. Dnešný deň je takou deklaráciou toho, že cesta, ktorá sa nám podarila spoločne absolvovať, bola úspešná. Ten najpodstatnejší odkaz je, že dnešným dňom bude tá cesta aj pokračovať, aby sme mohli Tipsport ligu posúvať stále vpred. Obe zmluvy nám vyčleňujú spoluprácu na minimálne tri sezóny,“ uviedol R. Lintner.

Obnovená spolupráca potešila aj šéfa Sekcie športu RTVS Mateja Hajka. „Osobne si neviem predstaviť RTVS bez najvyššej hokejovej súťaže. Tešíme sa, že je čoraz viacej vyrovnaných a dramatických zápasov,“ povedal.

RTVS zatiaľ nezverejnila, koľko za práva na najvyššiu domácu hokejovú súťaž zaplatí. S Pro-Hokejom má verejnoprávna televízia spoluprácu od roku 2013. V roku 2015 uzatváral nový kontrakt na vysielacie práve predošlý šéf RTVS Václav Mika. Dohodnutá suma za práva sa v roku 2017 zvyšovala.

Za šesť sezón zaplatila RTVS za vysielacie práva napokon vyše 1,2 milióna eur. V ostatnom ročníku 2018/2019 to bolo podľa zverejneného kontraktu 250-tisíc eur. Spolupráca nezahŕňa práva na internete, kde je exkluzívnym vysielateľom portál TV Joj Huste.tv.

R. Lintner nechcel špecifikovať presné podmienky novej spolupráce s partnermi. Nové zmluvy však podľa neho prinesú do súťaže viac financií. Finančné plnenie od generálneho partnera Tipsport SK sa v porovnaní s rokom 2015 viac ako zdvojnásobí.

„Zmluva na ďalšie tri roky sa dá pomenovať ako rekordná. Charakterizuje nielen našu spoluprácu, ale aj dôveru,“ pokračoval R. Lintner. „Ďalšiu spoluprácu sme vyhodnotili aj na úkor pomerne veľkej čiastky. Berieme to však ako investíciu do slovenského hokeja i ligy samotnej,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Tipsport SK Martin Tabák.


Copyright © TASR 2019


Zomrel Ľuboš Šefčák

Zomrel Ľuboš Šefčák

Vo veku nedožitých 90 rokov zomrel v utorok spoluzakladateľ štúdia žurnalistiky na Slovensku, dlhoročný pedagóg Katedry novinárstva Filozofickej fakulty UK v Bratislave doc. JUDr. Ľuboš Šefčák PhD. Jeho práca a presadzovanie princípov slobodnej a nezávislej tlače, verejnoprávnych médií poznamenala niekoľko generácií slovenskej žurnalistiky.

Ako agentúre SITA potvrdila rodina, pohreb bude v pondelok 24. júna o 14:45 v bratislavskom krematóriu.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.