17. 6. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruský novinár Ivan Golunov, ktorého v utorok zbavili obvinenia "z pokusu o nelegálny predaj omamných látok vo veľkom objeme", vyhlásil, že sa obáva o svoju bezpečnosť. V piatok o tom informovala agentúra Interfax.
"Do určitej miery sa bojím o svoju bezpečnosť, pretože situácia zatiaľ nie je veľmi jasná. Nie je jasné, čo cítia a prežívajú operační dôstojníci, ktorých určite ani vo sne nenapadlo, že situácia sa môže vyvinúť takýmto smerom," vyhlásil Golunov v rozhovore so žurnalistkou a bývalou kandidátkou na ruskú prezidentku Xenijou Sobčakovou.
"Môže to byť čokoľvek. Budem sa snažiť byť opatrný. Veľmi sa chcem vrátiť k normálnemu životu - bez obáv cestovať metrom a písať si v ňom poznámky," dodal novinár.
Golunova minulý týždeň v Moskve zadržali na základe obvinení "z pokusu o nelegálny predaj omamných látok vo veľkom objeme". Novinár na súde tvrdil, že drogy mu policajti podstrčili. Golunov verí, že jeho zadržanie súvisí s novinárskou prácou, keď sa venoval vyšetrovaniu podozrivých káuz v pohrebných službách. Vypovedal tiež, že na policajnej stanici bol vystavený fyzickému násiliu. Súd cez víkend rozhodol, že Golunov bude do 7. augusta v domácom väzení.
Po mohutnej kampani na jeho podporu — nielen v Rusku, ale aj v zahraničí — v utorok ministerstvo vnútra oznámilo, že obvinenie stiahlo a trestné stíhanie zastavilo.
Na novinárovu podporu sa v stredu v Moskve konal úradmi nepovolený pochod. Polícia počas neho zadržala vyše 500 ľudí.
Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v súvislosti s Golunovým prípadom odvolal z funkcií dvoch generálov polície.

Z "vlastizrady" obvinil americký prezident Donald Trump denník New York Times, ktorý zverejnil článok o údajných kybernetických útokoch USA na ruskú elektrická rozvodnú sieť. Uviedla to v nedeľu agentúra AFP.
"Verili by ste, že zlyhávajúci New York Times práve zverejnil článok, že USA výrazne zintenzívnili kybernetické útoky na Rusko," napísal Trump na Twitteri. "Toto je vyložene vlastizrada kedysi vynikajúcich novín, ktoré zúfalo potrebujú článok, nejaký článok, aj keď uškodí našej krajine," pokračoval.
Noviny New York Times s odvolaním sa na súčasných a bývalých vládnych úradníkov napísali, že Spojené štáty prepašovali škodlivý softvér do ruskej rozvodnej siete a ďalších cieľov. Na jednej strane to má slúžiť ako varovanie, na druhej strane umožniť USA v prípade väčšieho konfliktu s Ruskom uskutočniť kybernetické útoky.
Šéf Bieleho domu označil článok za "nepravdivý", mainstreamové médiá opäť za "skorumpované" a novinárov za "nepriateľov ľudí", pričom posledný prívlastok nezabudol zvýrazniť typickými verzálkami.

Starosta Londýna Sadiq Khan reagoval v nedeľu na slová amerického prezident Donalda Trumpa, ktorý ho deň predtým na Twitteri označil za "hanbu národa". Trump tak urobil po tom, čo v Londýne došlo v priebehu 24 hodín k dvom útokom nožom so smrteľnými následkami, ako aj streľbe, pri ktorej tiež zomrel človek, informovala spravodajská televízia Sky News.
Starosta "nebude márniť čas odpoveďami na takéto tvíty", pretože svoju pozornosť "sústreďuje na podporu londýnskych komunít a preťažených bezpečnostných služieb", uviedol Khanov hovorca. Dodal, že Khan bol v noci a cez deň "v pravidelnom kontakte s vysoko postavenými predstaviteľmi londýnskej Metropolitnej polície".
Trumpov v sérii tvítov označil Khana za "katastrofu" a "hanbu národa". "LONDÝN potrebuje čo najskôr nového starostu. Khan je katastrofa — a bude to len horšie!" napísal.
Trump svoje tvíty zverejnil v reakcii na príspevok britskej novinárky a mediálnej osobnosti Katie Hopkinsovej, ktorá v sobotu popoludní na Twitteri označila Londýn za "Bodni-mesto" (Stab-City) a ďalej napísala: "Dvaja ubodaní. Jeden zastrelený. Traja pobodaní — nie mŕtvi. Toto je Khanov Londonistan." 
Na obranu labouristického starostu Londýna sa na Twitteri postavil aj jeho stranícky šéf Jeremy Corbyn, ktorý Trumpa obvinil, že ľudskú tragédiu využíva ako zámienku na útoky na Khana.
"Je absolútne strašné sledovať, ako @realDonaldTrump využíva ľudskú tragédiu, akou je vražda, na útoky na starostu. @SadiqKhan správne podporuje políciu v jej práci, zatiaľ čo Katie Hopkinsová šíri nenávistnú a rozvratnícku rétoriku. Snažia sa rozdeľovať v čase, keď sa potrebujeme spájať," napísal predseda Labouristickej strany Jeremy Corbyn. 

Približne 1600 ľudí sa v nedeľu zišlo v Moskve na úradne povolenej demonštrácii proti policajnej svojvôli a potlačovaniu slobody médií. Informovala o tom agentúra DPA. 
Účastníci protestu vyjadrovali podporu investigatívnemu novinárovi Ivanovi Golunovi, ktorého minulý týždeň zadržali pre podozrenie z pokusu o nelegálny predaj omamných látok. 
Po mohutnej kampani na jeho podporu — nielen v Rusku, ale aj v zahraničí — ho napokon v utorok nečakane prepustili a zbavili obvinení.
Nedeľňajšia demonštrácia bola zvolaná Ruským zväzom novinárov. Niektorí z účastníkov upozorňovali na prípady regionálnych ruských žurnalistov, ktorých zadržali podobne ako Golunova. 
Samotný Ivan Golunov, ktorý sa podľa vlastných slov obáva o svoju bezpečnosť, sa na zhromaždení nezúčastnil, hoci ho organizátori pozvali. 
Podľa DPA sa očakávalo, že na protest príde až 20.000 ľudí. Čo spôsobilo výrazne nižšiu účasť, nebolo bezprostredne jasné. 
V stredu 12. júna sa konal v Moskve nepovolený protest na podporu Golunova, na ktorom polícia zadržala vyše 500 ľudí vrátane opozičného politika Alexeja Navaľného. 
Ivan Golunov pracuje pre spravodajský portál Meduza a venuje sa odhaľovaniu korupcie. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v súvislosti s Golunovovým prípadom odvolal z funkcií dvoch generálov polície.


Copyright © TASR 2019


Anglický herec Jude Law sa predstaví v novej limitovanej sérii televízií HBO a Sky s názvom The Third Day. Štyridsaťšesťročný umelec stvárni Sama, ktorý sa dostane na tajomný ostrov pri pobreží Veľkej Británie. Tam stretne tajnostkárskych obyvateľov so zvláštnymi rituálmi. Sam postupne začne strácať predstavu o tom, čo je realita a čo fantázia, pripomenú sa mu traumy z minulosti a dostane sa aj do konfliktu s ostrovanmi.
Šesťdielnu sériu bude režírovať Marc Munden a scenár napíšu Kit de Waal a Dean O’Loughlin. Nakrúcanie sa začne v júli vo Veľkej Británii. Na televízne obrazovky by sa The Third Day mal dostať na budúci rok.
David Jude Heyworth Law získal zatiaľ dve nominácie na Oscary - za vedľajšiu úlohu v snímke Talentovaný pán Ripley (1999) a za hlavnú úlohu v dráme Návrat do Cold Mountain (2003). Za oba tieto filmy ho nominovali aj na cenu BAFTA a Zlatý glóbus, pričom za Talentovaného pána Ripleyho cenu BAFTA aj dostal. Okrem toho si zahral aj v snímkach ako Gattaca (1997), Nepriateľ pred bránami (2001), A.I. Umelá inteligencia (2001), Cesta do zatratenia (2002), Alfie (2004), Na dotyk (2004), Svet zajtrajška (2004), Letec (2004), Krádeže a vlámania (2006), Prázdniny (2006), Moje čučoriedkové noci (2007), Imaginarium Dr. Parnassa (2009), Sherlock Holmes (2009), Sherlock Holmes 2: Hra tieňov (2011), Hugo a jeho veľký objav (2012), Nákaza (2011), Anna Karenina (2012), Vedľajšie účinky (2013), Grandhotel Budapešť (2014), Špión (2015), Kráľ Artuš: Legenda o meči (2017), Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny (2018) či Captain Marvel (2019). V roku 2016 sa predstavil v seriáli Mladý pápež.

Viacerí ministri jordánskej vlády cez víkend protestovali proti novému seriálu spoločnosti Netflix. Ide o prvý čisto arabský seriál Netflixu s názvom Jinn (Džin), jeho dej sa odohráva v Jordánsku, kde sa aj natáčal. Podľa viacerých vplyvných jordánskych politikov je však potrebné seriál scenzúrovať a prinajmenšom z neho vystrihnúť viaceré "chúlostivé scény", ktoré sa údajne nezlučujú s tradičným vnímaním sveta v tejto krajine. Veľmi aktívne sa do tejto kauzy zapojila aj jordánska armáda, ktorá na svojej webstránke oznámila, že jej útvar boja proti kyberzločinu sa pokúša tento seriál vymazať z ponuky jordánskeho Netflixu. Akými prostriedkami sa o to snaží, armáda neuvádza.
Blízkovýchodná pobočka Netflixu na túto búrku nevôle v Jordánsku reagovala na Twitteri vyhlásením, že ide podľa nej ide o neprípustné zasahovanie do tvorby spoločnosti a o "vlnu zastrašovania".
Podľa neskoršieho stanoviska centrály Netflixu seriál pojednáva o "univerzálnych témach", ktoré "môžu byť vnímané kontroverzne". Spoločnosť síce uvádza, že sa podriadi prípadnej oficiálnej žiadosti o úpravu obsahu, dodáva však, že takéto žiadosti sú veľmi zriedkavé.
Seriál Jinn, ktorý Netflix zverejnil len tento štvrtok, pozostáva zatiaľ z jednej päťdielnej série. Ide o mysteriózny dobrodružný seriál pojednávajúci o partii tínedžerov, ktorým sa v jordánskom meste Petra zjaví džin. Jeho zámery však nie sú práve najmierumilovenšie a tínedžeri sa mu budú musieť snažiť zabrániť v zničení sveta.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.