17. 4. 2021

Radio_Head Awards 2021

Radio_Head Awards 2021


Druhý večer slávnostného udeľovania Radio_Head Awards uzavrel v sobotu 13. ročník hudobných cien, ktoré organizuje Radio_FM verejnoprávnej RTVS. Tohtoročné podujatie trvalo dva dni pre pandemické opatrenia. Favoritmi poslucháčov sa v roku 2020 stali Billy Barman, ktorí si s albumom Zlatý vek odniesli hlavnú cenu Album roka. "Chcem poďakovať najmä Rádiu_FM, pretože táto komunita ľudí, umelcov, hudobníkov naozaj toto potrebuje a nielen kvôli tomu v akom sme roku, ale vôbec akú dobu žijeme. Toto médium je stále veľmi dôležité," uviedol Juraj Podmanický, spevák a gitarista alternatívnej rockovej kapely Billy Barman. "Tento album sme vydali niekoľko dní po tom, ako sa stalo to, čo sa stalo. Za celý ten rok sme nemali pravú spätnú väzbu od poslucháčov a fanúšikov, preto som veľmi rád, že sme tú spätnú väzbu dostali teraz. Nesmierne si to vážim, je skvelé vedieť, že vy, naši fanúšikovia tam niekde ste a že sa vám ten album páči," dodal gitarista "barmanov" Jozef Vrábel. O oceneniach v štyroch kategóriách rozhodli poslucháči formou hlasovania. Objavom minulého roka sa stala mladá speváčka Nina Kohoutová, ktorá už zaujala vďaka spolupráci s kapelou Fallgrapp. Kapela na čele s Jurajom "Jurešom" Líškom na Rádiohlavách bodovala tiež, a to v kategórii Skladba roka, ktorou sa stala nahrávka Keď padal sneh ft. The Curly Simon. Debutom pandemického roka je nahrávka Sleepin' With The Lights On dvojice Kristin Lash & Jacob Grey. Ocenenie za prínos do hudby si prebral podporovateľ trenčianskej scény Ľuboš Dzúrik, hudobník a kapelník kapely Chór vážskych muzikantov. "Pred 40 rokmi sme založili undergroundovú kapelu, s ktorou to ťaháme dodnes. Najprv nás očaril punk a potom underground, 'zakázaná hudba' za minulého režimu. Snažili sme sa ísť stále proti prúdu, našim cieľom nebolo veľmi sa zviditeľňovať v médiách, ale robili sme tú hudbu s láskou v srdci, nezištne," uviedol vo videopríhovore laureát a poďakoval sa rodine, kapele a všetkým fanúšikom za priazeň: "Po tých 40 rokoch sa stále zväčšuje, cítime tú podporu." Práve v duchu podpory lokálnych scén sa nieslo udeľovanie cien počas obidvoch dní. Počas večera priamo z Trenčína zahrala Nina Kohoutová ale aj kapela Chór vážskych muzikantov a už počas prvého večera sa predstavili Fvck_Kvlt z Trnavy a David Kollar, ktorý zahral z rodného Prešova. Záver Rádiohláv 2020 patril ocenenej kapele Billy Barman, ktorá zahrala zo strechy Slovenského rozhlasu.

 

Copyright © TASR 2021

 

Zomrel Felix Silla

Zomrel Felix Silla


Predstaviteľ kultovej postavičky podľahol ťažkej chorobe. Felix Silla, ktorý stvárnil bratranca Itta zomrel vo veku 84 rokov.

Navždy odišiel! Herec talianskeho pôvodu Felix Silla, ktorý sa preslávil stvárnením záhadného bratranca Itta v pôvodnom seriáli Rodina Addamsovcov zomrel na následky rakoviny pankreasu. Silla si okrem obľúbeného seriálu zahral aj vo filmoch ako Star Wars – Návrat Jediho, Zlaté dieťa, Spaceballs, či v seriáloch Star Trek a Ženatý so záväzkami. Bol malý vzrastom, no veľký srdcom. Aspoň tak na neho spomínajú jeho priatelia.

Zdroj: TMZ

16. 4. 2021

Zomrela Helen McCroryová

 Zomrela Helen McCroryová

 


Britská herečka Helen McCroryová, predstaviteľka Narcisy vo filmoch o kúzelníkovi Harrym Potterovi, zomrela na rakovinu. Mala 52 rokov. 

Úmrtie dnes na twitteri oznámil jej manžel Damian Lewis, ktorý je tiež herec. "So zlomeným srdcom oznamujem, že po hrdinskom boji s rakovinou zomrela krásna a silná žena Helen McCroryová. Zomrela pokojne doma, obklopená láskou priateľov a rodiny. Zomrela tak, ako žila. Bez strachu. Milovali sme ju a vieme, aké sme mali šťastie, že bola súčasťou našich životov. Žiarila tak jasne. Teraz choď, má milá, do neba a ďakujem ti, "napísal Damian Lewis. 

 Pár spolu mal dve deti, kvôli tehotenstva v roku 2007 prišla o úlohe Bellatrix vo filme o Harrym Potterovi, o niekoľko rokov neskôr ale získala rolu jej sestry Narcisy. Objavila sa tiež napríklad vo filme o Jamesovi Bondovi Skyfall. Za svoju hereckú kariéru získala niekoľko divadelných i televíznych ocenení. Otec McCroryové bol diplomat, v mladosti s rodinou vďaka jeho povolania precestovala veľkú časť sveta.  


Copyright © ČTK 2021

Radio_Head Awards 2021

Radio_Head Awards 2021



Verejnoprávne Rádio_FM udelilo v piatok večer prvé ocenenia 13. ročníka Radio_Head Awards. 

Slávnostné vyhlásenie výsledkov v Slovenskom rozhlase organizátori rozdelili pre pandemickú situáciu na dva dni. Ten prvý patril víťazom žánrových kategórií, o ktorých rozhodli hudobní odborníci. Album roka vybrali aj zástupcovia médií. 

Najlepší album roka 2020 má a Cenu novinárov získala kapela Le Payaco s dielom Pohybliví v nehybnom. 

 

"Podľa novinárov sme oldschool, pritom sme si mysleli, aký moderný album nahrávame, ale asi je to fakt, už sa nevieme pohnúť z miesta ďalej. Ale robili sme, čo sme mohli, snažili sme sa, počúvali veľa modernej muziky, ako robia Billy Barman, Katarzia, riešili sme to a takto to dopadlo. Nás sa asi nezbavíte," uviedol v ďakovnej reči Tomáš Sloboda, líder Le Payaco. Ďalej poznamenal, že kapela tento mesiac oslavuje 25. rok založenia: "Želám to všetkým kapelám, muzikantom, pretože je to úžasná vec - prežiť časť svojho života so svojimi priateľmi, so svojimi fanúšikmi." 

V kategórii World Music/Folk si sošku rádiohlavy odniesol za najlepšiu nahrávku Michal Noga Band, v žánri Hard & Heavy uspela kapela Autumn Nostalgie a najlepšiu elektronickú nahrávku za minulý rok nahral FVLCRVM. V kategórii Hip hop/Rap/RnB bol opäť ocenený Gleb, tentoraz za album Leto v kufri. Prvý večer udeľovania Rádiohláv sa nezaobišiel bez ocenenia nahrávok v jazzovej, klasickej a experimentálnej hudbe. Víťazmi sa stali Lukáš Oravec Orchestra (jazzová hudba), Lukáš Borzík (klasická hudba) a Daniel Kordík & Ken Ikeda (experimentálna hudba). Udeľovanie RHA 2020 prebieha vzhľadom na pandemickú situáciu bez účasti verejnosti. Podobne ako uplynulý ročník ho môžu fanúšikovia sledovať len online. Počas prvého večera vystúpili FVLCRVM, Le Payaco, projekt Predskokan Otrok hudobníka Miroslava Tótha i David Kollar. Udeľovanie cien bude pokračovať v sobotu (17. 4.). P

očas živého streamu na www.radiohlavy.sk poslucháči spoznajú víťazov v kategóriách Album roka, Skladba roka, Debut a Objav roka. Ocenenie za prínos do hudby si počas druhého večera venovaného domácej hudbe preberie hudobník a dlhoročný podporovateľ trenčianskej hudobnej scény Ľuboš Dzúrik. 

 

Copyright © TASR 2021

MEDIA NEWS




Rozhlasová stanica Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) požiadala Európsky súd pre ľudské práva, aby zablokoval snahu Ruska o vymáhanie pokút, ktoré by stanicu mohli stáť milióny dolárov.
Ruský úrad pre dohľad nad médiami Roskomnadzor vlani prikázal vysielateľom označeným za zahraničných agentov pridávať ku správam zdĺhavé vyhlásenia hovoriace o tom, že obsah vytvorila redakcia „vykonávajúca funkciu zahraničného agenta". Táto legislatíva sa uplatňuje voči mimovládnym organizáciám a médiám dostávajúcim financie zo zahraničia. Termín „zahraničný agent" má v Rusku silné pejoratívne konotácie. Od októbra Roskomnadzor uviedol, že rozhlasová stanica RFE/RL legislatívu porušila 390-krát. Podľa vysielateľa by to mohlo znamenať pokuty do sumy 2,4 milióna dolárov.
Rozhlasová stanica RFE/RL požiadala Európsky súd pre ľudské práva, aby Rusku prikázal zdržať sa uplatnenia pokút, kým súd nevydá úplné rozhodnutie o krokoch Roskomnadzoru. Podľa vysielateľa je konanie úradu porušením Európskeho dohovoru o ľudských právach. „Dúfame, že Európsky súd pre ľudské práva bude považovať tieto kroky ruskej vlády za také, aké sú: ako pokus potlačiť slobodný prejav a ľudské práva obyvateľov Ruska," uviedol vo vyhlásení šéf RFE/RL Jamie Fly.

 ©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 




Súhrnný trest odňatia slobody v trvaní 14 mesiacov za organizovanie a účasť na nepovolených prodemokratických protestoch v roku 2019 vymeral v piatok súd v Hongkongu 73-ročnému mediálnemu magnátovi Jimmymu Laiovi. Do väzenia zároveň poslal aj štyroch ďalších aktivistov, informovala agentúra AFP.
Jimmy Lai (v čínštine Li Č'-jing) je už dlhé roky popredným kritikom Pekingu. Toto je však prvý raz, čo za svoj aktivizmus dostal trest.
Súd mu najprv vymeral 12-mesačný trest za zorganizovanie demonštrácie 18. augusta a následne aj ďalší, osemmesačný trest za účasť na proteste z 31. augusta. Dokopy si však odsedí len 14 mesiacov, pretože sudca nariadil, že časť oboch trestov si Lai odpyká súbežne.
Britská verejnoprávna stanica BBC pripomína, že Lai čelí šiestim ďalším obvineniam, pričom za dve z nich môže dostať doživotie.
Súd vymeral tresty odňatia slobody od osem do 18 mesiacov aj štyrom ďalším aktivistom. Zvyšní štyria obvinení dostali podmienečné tresty, medzi nimi aj 82-ročný spoluzakladateľ hongkonskej Demokratickej strany Martin Lee a 73-ročná advokátka Margaret Ng.
Laia zatkli vlani začiatkom decembra v súvislosti s obvineniami z podvodu týkajúcich sa prenájmu sídla jeho novín Apple Daily, ktoré sú najčítanejším denníkom v Hongkongu a patria medzi tvrdých kritikov čínskeho režimu.
Obžalovali ho 11. decembra na základe nového bezpečnostného zákona z "tajnej dohody s cudzou krajinou alebo s vonkajšími elementmi s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť". Súd ho uznal za vinného 1. apríla.
Čínsky prezident Si Ťin-pching vlani v júni podpísal zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong, ktorý zakazuje aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči ústrednej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.
Celočínske zhromaždenie ľudových zástupcov (čínsky parlament) navyše schválilo v marci radikálnu zmenu volebných zákonov v Hongkongu. Jej súčasťou je zníženie počtu priamo volených kresiel v hongkonskej zákonodarnej rade a Peking navyše získa i kontrolu nad výberom väčšiny kandidátov, pričom niektorých môže z procesu výberu i vylúčiť.




Traja slovenskí europoslanci sa v piatok podpísali pod spoločný list skupiny poslancov Európskeho parlamentu (EP), ktorý vyzýva Európsku komisiu na zaistenie bezpečnosti a fyzickej integrity novinárov v členských krajinách EÚ.
Správu pre TASR potvrdil europoslanec Michal Wiezik (SPOLU). Zo slovenských zákonodarcov list adresovaný šéfke exekutívy EÚ Ursule von der Leyenovej a podpredsedníčke eurokomisie Věre Jourovej podpísali aj Miriam Lexmann a Ivan Štefanec (KDH).
List, ktorého iniciátorom je grécky europoslanec Stelios Kymburopulos, podpísalo 40 poslancov EP zo šiestich politických skupín. Dokument je reakciou na nedávnu vraždu gréckeho novinára Jorgosa Karaivaza. Poslanci pripomenuli, že po atentáte na maltskú novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú v roku 2017 a slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka v roku 2018 je to ďalší opovrhnutiahodný čin, ktorý dokazuje, že fyzické hrozby a násilie páchané na novinároch v EÚ majú stúpajúcu tendenciu.
Europoslanci v otvorenom liste zdôraznili kľúčovú úlohu nezávislých médií pre demokratickú spoločnosť založenú na zásadách právneho štátu a vyzvali eurokomisiu na urýchlené prijatie Odporúčania o bezpečnosti novinárov, ako sa uvádza v Akčnom pláne pre európsku demokraciu z roku 2020. Toto odporúčanie by sa malo zamerať aj na hrozby namierené proti novinárkam, ktoré sú čoraz častejšie terčom hrozieb v reálnom živote, ako aj offline prostredí.
Poslanci v závere svojho listu vyjadrili presvedčenie, že takýto krok bude dôležitým prvým signálom pre občanov, že EÚ je odhodlaná chrániť slobodu médií a demokraciu a tiež odkaz pre páchateľov, že ich trestne činy nezostanú nepotrestané.

Copyright © TASR 2021

 

Veľká Británia smúti za princom Philipom. Sledujte naživo poslednú rozlúčku s vojvodom z Edinburghu na TA3

 Veľká Británia smúti za princom Philipom. 

 

Sledujte naživo poslednú rozlúčku s vojvodom z Edinburghu na TA3


Deväťdesiatdeväť ročný monarcha bol jedným z najobľúbenejších členov kráľovskej rodiny. S kráľovnou Alžbetou II. tvorili manželský pár od roku 1947. Posledná rozlúčka so zosnulým vojvodom z Edinburghu bude v sobotu 17. apríla na hrade Windsor. Pohreb bude pre pandemické opatrenia iba v kruhu najbližšej rodiny. Verejnosť však bude môcť smútočnú ceremóniu sledovať online.
Naživo ju slovenským divákom prinesie aj Televízia TA3 v mimoriadnom štúdiu, ktoré sa začne o 15.45 h. Chýbať nebudú zaujímavé reportáže z prostredia kráľovskej rodiny, naživo tlmočené prejavy z pohrebu a tiež rozhovory s odborníkmi na britskú kráľovskú rodinu. Diskutovať budeme aj o tom, či pohreb prinesie uzmierenie v kráľovskej rodine, ktorá po odchode Harryho a Meghan prežíva najväčšiu krízu od smrti princeznej Diany. Prinesieme Vám tiež exkluzívne rozhovory so Slovákmi, ktorí sa s princom Philipom osobne stretli. Prezradia Vám, ako na nich zapôsobil a ako im podľa vlastných slov zmenil život. Chýbať nebudú autentické fotografie a videá.
Pohreb budú spolu s moderátormi Robertou Gregorovou a Tomášom Verníčkom naživo komentovať v štúdiu Mária Holubová – odborníčka na protokol a britskú monarchiu a Branislav Kováčik – dekan Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.
Sobota 17. apríla 2021 o 15.45 h

TV Markíza odvysiela v sobotu priamy prenos z poslednej rozlúčky s britským princom Philipom

 TV Markíza odvysiela v sobotu priamy prenos z


 

poslednej rozlúčky s britským princom Philipom

Mimoriadnou reláciou bude sprevádzať moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová v spoločnosti zaujímavých hostí.


Televízia Markíza v sobotu, 17. apríla 2021 so začiatkom o 15:25 hod., zaraďuje do svojho vysielania mimoriadnu reláciu s názvom Rozlúčka s princom Philipom. V priamom prenose v nej divákom sprostredkuje poslednú rozlúčku s jeho kráľovskou výsosťou princom Philipom, vojvodom z Edinburghu.

"Naživo odvysielame celú oficiálnu časť smútočného sprievodu britskej kráľovskej rodiny na hrade Windsor, vojenské pocty a simultánne tlmočenú zádušnú omšu z Kaplnky svätého Juraja za vojvodu Edinburghu," priblížil Tibor Mattyašovský, šéfredaktor spravodajstva TV Markíza.

Mimoriadnou reláciou bude zo štúdia TV Markíza v Záhorskej Bystrici sprevádzať moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová v spoločnosti odborníčky na diplomatický protokol a etiketu Kataríny Strýčkovej a ďalších zaujímavých hostí.

"S našimi hosťami sa pozrieme na život princa Philipa, ktorý po boku kráľovnej Alžbety strávil viac ako 70 rokov. Vrátime sa k jeho návšteve Slovenska v roku 2008, ale zhodnotíme aj vzťahy v kráľovskej rodine a budúcnosť britskej monarchie," dodal Mattyašovský. Stream bude k dispozícii aj návštevníkom spravodajského portálu TVnoviny.sk.

Na smutnú udalosť operatívne reaguje aj streamovacia služba VOYO, ktorej predplatitelia si už v najbližších dňoch budú môcť pozrieť výnimočný dokument s názvom Princ Philip – portrét (Prince Philip: An Extraordinary Life). Do ponuky bude zaradený ako pocta významnému členovi britskej kráľovskej rodiny, ktorý zomrel 9. apríla 2021 vo veku nedožitých sto rokov.

World Press Photo 2021

World Press Photo 2021 

 



Víťaznou fotografiou najvýznamnejšej medzinárodnej fotoreportérské súťaže World Press Photo sa stala fotografiia 85 ročnej Brazílčanky, ktorá sa po mesiacoch samoty cez plastovú membránu objíma so zdravotnou sestrou. Autorom je dánsky fotograf Mads Nissen. Snímka je jednou z mnohých súťažných fotografií, ktoré sa venujú pandémie choroby covid-19. Výsledky prestížnej súťaže zverejnil jej usporiadateľ. "Tento ikonický snímok covidu-19 je pripomienkou najneobyčajnejších okamihov nášho života, kdekoľvek. Vidím v ňom zraniteľnosť, blízke, stratu a odlúčenie, zánik, ale čo je dôležité, tiež prežitie - to všetko vtesnané do jedinej snímky. Keď sa na fotku pozeráte dosť dlho, uvidíte krídla: symbol letu a nádeje, "uviedol na adresu víťazného snímke člen poroty Kevin WY Lee. Snímka dánskeho fotografa, ktorý vyhral hlavnú cenu, uspela tiež v kategórii Aktualít. Podľa autora je hlavným oznámením snímke "láska a porozumenie", napísala agentúra AP. Porota ocenila tiež snímku Lorenza Tugnoliho zobrazujúci zraneného muža po výbuchu v libanonskom Bejrúte, inváziu kobyliek vo východnej Afrike zachytenú Luisom Tatou alebo fotografie z Náhorného Karabachu Valerija Melnikova. 

Súťaž World Press Photo oceňuje najlepšie novinárske fotografie v ôsmich kategóriách. Tento rok sa do súťaže prihlásilo 4315 fotografov zo 130 krajín, odbornej porote poslali na posúdenie 74.470 snímok.

 

Copyright © ČTK 2021