3. 6. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Spoločnosť Qualcomm z amerického San Diega, ktorá sa zaoberá bezdrôtovými tecnológiami ohlásila , že pripraví ešte tento rok na trh mobilný štandartný televízny chip . Universal Broadcast Modem (UBM) bude podporovať tri svetové najdôležitejšie štandarty na svete Integrated Digital Broadcasting – Terrestrial (ISDB-T), FLO technológiu a Digital Video Broadcasting – Handheld (DVB-H). UBM by mala riešiť dostupnosť contentu v reálnom čase.

Televízia ABC poúkne v novej sezóne novú show National Spelling Bee, ktorú chce pretvoriť na reality show v štýle American Idol. Súťaž detí National Spelling Bee sa tak prvý raz vo svojej 79 ročnej histórii dostane do prime timu a live. Moderovať ju bude Robin Roberts z relácie Good Morning America. National Spelling Bee bude vysielaná v HDTV kvalite a so zvukom 5.1 Surround

.

Herec zo seriálu Little Britain David Walliams sa pokúsi preplávať kanál La Manche. Takýmto spôsobom chce vyzbierať peniaze pre charitatívnu organizáciu Sport Relief. Tridsaťštyriročný komik dúfa, že sa mu 33 kilometrov dlhú vzdialenosť podarí prekonať za menej ako 16 hodín. Jeho pokus zachytia aj kamery spoločnosti BBC, ktorá plánuje o ňom 14. júla odvysielať dokumentárny film. Posledných 11 mesiacov Walliams strávil pri tréningu s bývalým olympijským päťbojárom Gregom Whyteom. "Svoje šance odhadujem tak 50 na 50. Dúfam, že ľudia to budú vnímať rýdzo symbolicky," uviedol Walliams. Z odhodlancov, ktorí sa kanál La Manche v minulosti pokúsili preplávať, brehy Francúzska dosiahlo menej ako desať percent z nich. "Plávanie som vždy zbožňoval. Neviem si však predstaviť ako ďaleko to je a ako zima bude," priznal Walliams, ktorý sa bude počas svojho pokusu musieť okrem silného vetru vyrovnať aj s dvojmetrovými vlnami. Tréner Whyte si svojho zverenca nevie vynachváliť. "David posledných 11 mesiacov neúnavne na sebe pracoval. Svojou snahou preukázal výnimočné odhodlanie, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani žiaden elitný atlét, s ktorým som sa kedy stretol," prezradil Whyte. Niekdajší účastník Olympijských hier pritom opísal preplávanie kanála za jednu z najväčších fyzických výziev na svete. Slávny pás vody medzi britským a francúzskym pobrežím patrí k miestam s najväčšou hustotou dopravy. Každý deň ho prekročí asi 600 tankerov a dvesto trajektov. Walliams svoj pokus zaháji v prístave Dover. Jeho telo bude pred chladnou vodou chrániť nanesená vrstva tuku. Verejnosť bude môcť zaslať peniaze prostredníctvom internetovej stránky Sport Relief.

Tí, ktorí dúfajú, že v nadchádzajúcej sezóne mimoriadne obľúbenej reality show The Simple Life sa dozvedia viac o spore medzi hviezdami Paris Hilton a Nicole Richie, budú sklamaní. No diváci káblovej televíznej stanice E! sa môžu tešiť na nové dobrodružstvá bývalých priateliek, ktoré napriek medializovaným rozporom súhlasili, že spolu budú vystupovať v novej sérii populárneho seriálu. V ňom sa peniazmi a luxusným životom rozmaznané celebrity musia vyrovnať z bežnými každodennými situáciami. Hilton vzťah s Richie opísala ako vzťah absolútnych protikladov. "Ja som tá milá, ona je ten diabol," povedala. "Niektorí ľudia sa zmenia, keď si myslia, že sa z nich stala hviezda, iní zostanú stále rovnakí. Ja som vždy bola takáto, ona rozhodne nie," dodala. Nicole Richie má však na veci triezvejší pohľad. "Nič sa nedeje. Nemôžete len tak stratiť kontakt s niekým, kto je vo vašom živote," uzavrela. Najpopulárnejšia americká moderátorka Oprah Winfrey navštívila americkú oblasť Navajo Nation, aby tu nakrútila dokument, ktorý odvysiela počas svojej televíznej talkshow. Winfrey v stredu navštívila hlavné mesto oblasti Window Rock a stretla sa tu s deťmi, ktoré jej predviedli tradičné indiánske tance. "Bola to veľká česť, že nás návštevou poctila takáto osobnosť, najmä na posvätnom mieste vo Window Rock," povedal prezident samosprávnej oblasti Navajo Nation Joe Shirley Jr. "Je to veľmi milá a vážená osoba," dodal. Window Rock, skala s otvorom v tvare okna, je nezvyčajným prírodným úkazom, ktorý dal mestu i oblasti meno. "Oprah je naším kľúčom ku svetu," povedala Priscella Littlefoot, organizátorka moderátorkinej návštevy. "Dúfame, že jej návšteva ukáže, že aj napriek tomu, že máme sociálne problémy, stále je tu naše bohaté dedičstvo, kultúra a jazyk," dodala. Oblasť Navajo Nation sa rozprestiera v štátoch Utah, Arizona a Nové Mexiko na ploche takmer 70 tisíc kilometrov štvorcových. Diné Bikéyah, teda Zem Navajov, je rozlohou väčšia ako 10 z 50 štátov USA.

Online filmová služba CinemaNow začala predávať filmy a TV shows od Warner Bros. Warner tak urobil iba deň potom, ako The Walt Disney Co oznámila , že bude svoj obsah ponúkať cez CinemaNow. Hollywoodske major štúdia sa tak plne zapájajú do online predaja a požičiavania filmov .Nové kryptovacie softwary a aj iné faktory, ako nové zdroje príjmov, prispeli k tomu, že zmenili svoj postoj. Warner Bros. začal včera svohj predaj titulmi ako Harry Potter and the Goblet of Fire a The Matrix. Film Firewall bude dostupný už 6. júna. CinemaNow už distibuuje programy a filmy od spoločností ako sú 20th Century Fox, ABC News, Endemol, MGM, Miramax, NBC Universal, Sony, Sundance Channel, a Lions Gate Entertainment.

CinemaNow vznikla v roku 1999 a medzi jeho investormi sú Menlo Ventures, Microsoft, Lions Gate Entertainment, Cisco Systems a Blockbuster.

2. 6. 2006

Generálova dcéra na JOJ

Generálova dcéra na JOJ

2.6. 20.42- a ešte trvá....
Starring : Vlado Voštinár

Kandidáti po Richardovi ? Revisited III.

Kandidáti po Richardovi ? Revisited III.
Najnovším kandidátom na generálneho riaditeľa STV je : František Tóth
Bývalý minister kultúry SR .Od roku 2001 bol v strane ANO nezávislým expertom pre školstvo. Od 24. októbra 2002 bol štátnym tajomníkom rezortu školstva. Jeho ambície sú pochopiteľná, keďže František Tóth je na kandidačnej listine strany NÁDEJ na predposlednom 30. mieste a strana nemá nádej dostať sa do NR SR a ani získať 3 %. A peniaze bude treba vrátiť.

Courage in Journalism

Courage in Journalism
International Women's Media Foundation (IWMF ) dnes oznámila mená novinárok, ktoré dostanú ocenenia za to, že prejavili odvahu ako reportérky, pokrývajúce také témy ako vojna, politika a ženské práva. Jill Carollová z USA, , May Chidiacová z Libanonu a Gao Yu z číny dostanú cenu Courage in Journalism a Elena Poniatowska Amor z Mexika cenu za celoživotné dielo. Yu pracuje ako reportérka v oblasti ekonomiky a politiky v Číne a bola uväznená v rokoch 1993 až 1999. Yu túto cenu už získala v roku 1995 , ale nemohla ju ako uväznená prijať. Carrollová je freelance reportér pre Christian Science Monitor a bola unesená tohto roku irackými vzbúrencami a držaná v zajatí 82 dní. Vzbúrenci zabili jej prekladateľa. Chidiacová pracovala ako reportérka pre Lebanese Broadcasting Corporation a vyjadrovala svoju kritiku na sýrske záujmy v Libanone. Bola ťažko zranená nastraženou bombou pod jej autom v septembri minulého roka . Elena Poniatowska Amor pracovala ako reportérka pre Novedades takmer pol storočia. Bola zakladateľkou Cineteca Nacional, La Jornada a Siglo XXI, jedného z najprestížnejších vydavateľskych domov v Mexiku. Bola prvou ženou, ktorá v roku 1979 získala mexickú National Journalism Prize. Ceny odovzdajú v New Yorku 24. októbra a v Los Angeles 2 novembra.

Elena Poniatowska Amor

Koncert pre Európu

Koncert pre Európu

Viedenský park pri zámku Schönbrunn dnes privíta tretí open-air koncert pod názvom Koncert pre Európu. Vstup na koncert klasickej hudby so začiatkom o 20:30 je, tak ako na predchádzajúce ročníky, voľný. Minuloročný nočný Koncert pre Európu si prišlo pred veľkolepú kulisu zámku Schönbrunn vychutnať asi 90 000 poslucháčov a ďalších 250 miliónov televíznych divákov sledovalo prenos rakúskej televízie ORF2 prostredníctvom televíznych staníc v európskych krajinách, ale aj v Mexiku, Argentíne, Indii, Japonsku, Číne a Afrike. K hviezdam predošlých Koncertov pre Európu patrili džezová legenda Bobby McFerrin a dirigent Zubin Mehta. Túto júnovú koncertnú noc sa publiku predstavia Viedenskí filharmonici pod dirigentskou taktovkou Plácida Dominga s dielami Dimitrija Šostakoviča, Roberta Schumanna, Wolfganga Amadea Mozarta, Gioacchina Rossiniho, Giacoma Pucciniho, Johanna Straußa, Manuela de Falla a Juvenita Rosasa. Špeciálnym hosťom koncertu bude jeden z popredných svetových tenorov Rolando Villazón. Mexický tenorista je držiteľom mnohých prestížnych hudobných ocenení, naposledy získal cenu ECHO Classic Award 2005 v kategórii spevák roka, Best Recital Recording 2005 ocenenie "sveta opery" ako spevák roka 2005 a v tomto roku bol aj nominovaný na Grammy v kategórii Best Classical Vocal Performance. V tom čase bude na Jednotke STV vrcholiť Kameňák a pripravíme sa na Utečenca. Na Na Dvojke bude Gagarin s esesákmi.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
Uverejnené v denníku SME dňa 27. 5. 2006

"Budeme korigovať jej imidž, ktorý okolo nej vytvorilo PR oddelenie televízie JOJ, Zuzana Hajdu je vysokoškolsky vzdelaná žena ovládajúca tri svetové jazyky." Branislav Zahraník

"So Zuzanou Hajdu sme platové podmienky nastavili na obvyklej úrovni, akú majú aj moderátori iných televízií. Pohyblivá čiastka v mzde je v STV obvyklá aj preto, aby zostal priestor pre motiváciu na dobré výkony.“

Vysvetlil koncesionárom a ottatným pracovníkom STV člen topmanažmentu STV Branislav Zahradník.

"SĽS presadzuje neutralitu Slovenska a vystúpenie zo Severoatlantickej aliancie, ktorá nie je ničím iným len bandou vrahov ovládaných Spojeným štátmi na to, aby okrem iného vyhladzovala slovanské národy.Okamžite stiahneme všetkých vojakov zo všetkých zahraničných misií. Chceme vybudovať dobrovoľnú národná stráž, prinavráť štátu rozkradnutý majetok z privatizácie.SĽS vždy sledovala odkaz svojho zakladateľa Andreja Hlinku, ktorý povedal, že bude pracovať a bojovať dovtedy, kým z červeného Slovenska nebude Slovensko slovenské, Slovensko kresťanské a Slovensko biele. Chceme zrušiť post podpredsedu vlády pre európske záležitosti, ľudské práva a menšiny. Chceme uzákoniť chce vyrovnaný štátny rozpočet. Je pre mňa hrdosťou byť stíhaný, keď ma stíha komunistická justícia za môj názor. Štúr bol stíhaný, Hlinka bol stíhaný, Tiso bol stíhaný, môžem byť iba hrdý na to, že som stíhaný takými komunistami." Marian Kotleba, na kandidátke SĽS

"Já čtu Haló noviny pravidelně, stejně jako čtu třeba Lidové noviny. A řeknu vám, že mi je mnohem hůře z Lidových novin.“

Český premiér Paroubek

"Buď je televize soukromá, nebo státní. Ne, že by to byla televize, která vysílá to, co si stát nebo současná vláda přeje, ale neměla by to být skupinka lidí, kteří si dělají prostřednictvím zpravodajství svou, někdy zvláštní a chaotickou politiku. A měla by vzniknout nová etická komise pro posuzování televizních pořadů." Minister kultúry ČR Vítězslav Jandák

"Generálny štáb SDĽ po získaní informácií zo zdrojov blízkych zahraničným spravodajským službám (najmä UFO) konštatuje, že SDĽ sa stotožňuje s vyhlásením SMER-SD a hrdo sa k nemu hlási. V uvedenom vyhlásení však neboli pomenované všetky politické subjekty podporujúce vznik a pôsobenie SDĽ počas volebnej kampane 2006. SDĽ okrem SDKÚ podporujú aj parlamentné strany SMK, KDH a HZDS a dokonca aj KSS. Všetky tieto strany sa aktívne podieľali a v súčasnosti podieľajú na opätovnom oživení a podpore myšlienok a priorít SDĽ. Generálny štáb SDĽ zároveň konštatuje, že SMER-SD sa v minulosti naozaj zlúčil so pseudoľavicovou SDĽ. Vyplýva to predsa aj zo súčasného názvu strany SMER-SD. Takisto Generálny štáb SDĽ súhlasí s konštatovaním uvedeným v správe, že v prebiehajúcej volebnej kampani niektoré politické strany skutočne používajú "špinavé praktiky". Tak, ako ich fakticky uvádza vo svojom vyhlásení tento politický subjekt. "

Generálny štáb SDĽa sekretariát SDĽ

1. 6. 2006

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí protestuje proti zastaveniu zahraničného krátkovlnného vysielania Slovenského rozhlasu (SRo) pre krajanov, ktoré je naplánované na 1. júla. Odobrila to aj Rozhlasová rada v novom organizačnom poriadku, ktorý im predložila generálna riaditeľka Miloslava Zemková. Denné spravodajsko-publicistické vysielanie, ktoré slovenská sekcia Radia Slovakia International (RSI) 13 rokov krajanom poskytovala, je podľa úradu nenahraditeľné. Internetové a satelitné šírenie programov SRo, ktoré má byť náhradou za vysielanie RSI, pokrýva iba Európu. "Nezasahuje silné slovenské komunity na americkom a austrálskom kontinente, ktoré ho pre nedostatok iných priamych informačných zdrojov potrebujú a aj dôrazne požadujú," uvádza sa vo vyhlásení ÚSŽZ. Táto požiadavka je zakotvená i v záveroch a odporúčaniach Stálej konferencie SR a Slováci žijúci v zahraničí, ktorá sa uskutočnila 12. a 13. mája tohto roku v Bratislave. Rozhodnutím zrušiť špecifické vysielanie pre Slovákov v zahraničí stratí SR ako jediná krajina V4 trvalý informačný kanál, určený krajanom, čo úrad považuje za nerešpektovanie ich potrieb zo strany SRo. Preto úrad dôrazne žiada vedenie SRo, aby podniklo kroky, ktoré povedú k obnoveniu tohto vysielania v pôvodnom rozsahu. "Unáhlené rozhodnutie vedenia SRo, ktoré vzniklo pod tlakom nedostatku finančných prostriedkov, nesvedčí o dobrom vzťahu tejto inštitúcie k Slovákom žijúcim v zahraničí," dodáva predsedníčka úradu Vilma Prívarová. ÚSŽZ zastrešuje starostlivosť SR o Slovákov žijúcich v zahraničí a koordinuje štátnu podporu krajanov a to najmä v oblastiach vzdelávania, vedy a výskumu, kultúry, informácií a médií.

Zasadnutie Arbitrážnej komisie RPR

Zasadnutie Arbitrážnej komisie RPR
Niektoré reklamy spoločností Orange Slovensko, Coca-Cola, Slovakia a Delpharmea porušujú etický kódex reklamy. Vyplýva to z rozhodnutí Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu (AK RPR), ktorá zasadala v stredu. Výkonná riaditeľka RPR Monika Korkošová hovorí , že podľa rozhodnutí RPR je v rozpore s kódexom - reklamná kampaň "500 bezplatných minút na každý deň" zadávateľ Orange Slovensko, televízny reklamný spot Sprite "Smäd nikdy nevyhrá" zadávateľa Coca-Cola, Slovakia a televízny spot na prípravok Bellasin, ktorého zadávateľom je spoločnosť Delpharmea. RPR, ako orgán etickej samoregulácie v oblasti reklamy, v stredu posúdila desať sťažností na reklamu z hľadiska Etických zásad reklamnej praxe platných na území SR, teda etického kódexu reklamy. Jednu presunula na ďalšie rokovanie a spomínané tri označila ako opodstatnené. RPR dostala na reklamnú kampaň Orange Slovensko "500 bezplatných minút na každý deň" sťažnosť od fyzickej osoby. Podľa sťažnosti je reklama o telefonovaní v trvaní 500 minút denne bezplatne zavádzajúca, lebo podmienky telefonovania sú uvedené veľmi malým písmom. V podmienkach sa pritom uvádza, že ide o telefonovanie len v noci a počas sobôt a dní pracovného pokoja. Podľa AK RPR je sťažnosť opodstatnená a reklamná kampaň je v rozpore s etickým kódexom reklamy. Podľa RPR Orange Slovensko v kampani "500 bezplatných minút na každý deň" nevenoval dostatočnú pozornosť prezentácii charakteristiky produktu a podmienok bezplatnej ponuky. RPR pripomína, že informácie tohto druhu "musia byť pre spotrebiteľa čitateľné". Na televízny reklamný spot spoločnosti Coca-Cola, Slovakia - Sprite "Smäd nikdy nevyhrá" dostala RPR sťažnosti od dvoch fyzických osôb. Tvrdili, že reklama môže najmä u detí vyvolávať strach, viesť k násilným činom alebo ich podporovať a popularizovať. Podľa sťažovateľov táto reklama potláča u detí prah reálneho vnímania, keďže sa vysiela v časoch, kedy môžu televíziu sledovať aj maloletí. AK RPR sťažnosti považuje za opodstatnené a televízna reklama Sprite "Smäd nikdy nevyhrá" podľa nej porušuje etické zásady reklamy. Aj podľa RPR sa reklama vysiela v čase, kedy ju môžu sledovať deti vo veku do 7 rokov, ktoré nevedia čítať. Ich vnímanie je pritom značne odlišné ako snaha tvorcov o zveličenie a môže im poskytnúť skreslený pohľad na realitu a návod na opakovanie deja v reklame. Arbitrážna komisia RPR považuje za opodstatnenú aj sťažnosť na televízny spot spoločnosti Delpharmea na prípravok Bellasin. Televízna reklama podľa rady obsahuje jednoznačné tvrdenie o dôvodoch priberania, respektíve nemožnosti schudnúť, čím môže spotrebiteľa zavádzať a vyvolať u neho mylné hodnotenie jeho zdravotného stavu a tiež prínosu prípravku pre jeho zdravie. Reklama tým porušuje etický kódex reklamy.

Virtual answer

Virtual answer

Predseda Smeru-sociálnej demokracie Robert Fico v nedeľu v diskusnej relácii STV obvinil túto verejnoprávnu televíziu, že „kope“ za vládnu SDKÚ-DS. „STV ako jediná televízia neposkytla žiadne informácie o tunelovaní štátneho majetku .

Vážený pán predseda,

tak v utorok sme Vám to teda odvysielali, síce inak, ako ste si predstavovali, ale predsa-Spor okolo údajného tunelovania leteckých opravovní pokračuje, a pravdepodobne bude mať aj súdnu dohru. Pripomeňme, že kauzu spustilo vyhlásenie SMERU- sociálnej demokracie o podvodnom predaji majetku firmy LOBB v Banskej Bystrici. Podľa SMERu ide o prípad tunelovania a prania špinavých peňazí a v kauze má figurovať aj jedna z bansko-bystrických realitných kancelárií. Práve jej majiteľ podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Mali sme to síce nakrútené dávnejšie, ale uznajte, prečo by sme mali uverejňovať sprostosti o nevýhodných obchodoch v Leteckých opravovniach , keď LOBB Banská Bystrica, a.s .má predsa rovnakého zriaďovateľa ako sponzor klubu AS Trenčín Letecké opravovne Trenčín, a.s. A predsedom predstavenstva AS TRENČÍN, a.s. je môj brat a v dozornej rade je môj otec . A vôbec, vlastníkom deväťdesiatpercentného podielu akcií AS Trenčín je firma môjho brata Trenčianska mediálna spoločnosť , kde som bol do 03.03.2004 spoločníkom a onedlho budem opäť. Milý pán Fico, pýtam sa Vás, o čo Vám ide, keď je to tak jasné ?!

MIRIAM A VLADO ?

MIRIAM A VLADO ?
Šéfredaktorkou spravodajstva Slovenskej televízie sa údajne chce stať aj Miriam Žiaková.
Musí sa však splniť jeden zásadný predpoklad- Vladimír Repčík, s ktorým sa tak rada radí, sa musí stať generálnym riaditeľom STV.
Alles ist möglich.

MDD

MDD
Podporte svoje deti

31. 5. 2006

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Slovenský rozhlas sa chce viac otvoriť verejnosti a ponúknuť jej v svojich priestoroch zaujímavé kultúrne podujatia. Tento zámer prezentoval programový riaditeľ SRo Ľuboš Machaj. Najbližšie akcie verejnoprávny rozhlas pripravil vo svojom bratislavskom sídle, v tzv. obrátenej pyramíde na Mýtnej ulici k Medzinárodnému dňu detí, 1. júnu. Program sa v Komornom štúdiu SRo začne o 9:00 hudobnou rozprávkou Ako Tóno hľadá tóny. Na poludnie bude pokračovať programom Ars Musica. Vystúpenie najlepších žiakov bratislavských základných umeleckých škôl sa bude vysielať naživo a potrvá do 14:00. Denný program, na ktorý je voľný vstup, vyvrcholí o 18:00 odovzdávaním cien literárnej súťaže Poviedka 2006, spojeným s krstom zborníka zo súťaže. Odznejú tiež ukážky z ocenených prác a súčasťou bude aj debata s predsedom poroty Pavlom Rankovom o plusoch a mínusoch poviedkovej tvorby. Akciu doplní hudobné vystúpenie. Večerný program, na ktorý sa už bude platiť vstupné, pozostáva z dvoch koncertov. Priaznivcov novej symfonickej tvorby poteší od 19:00 mimoriadny koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo. Pod dirigentskou taktovkou Kirka Trevora odznejú diela súčasných amerických autorov: Jonathana Sacksa, Toma McKinleyho, Petea Farmera a ďalších. Sólistom večera bude jeden z najlepších svetových klarinetistov Richard Stoltzman. Takmer paralelne, o 19:30 sa začne v Komornom štúdiu SRo koncert svetoznámeho džezového klaviristu Jeffa Gardnera. Hviezdna bude aj jeho slovenská kapela zložená z trubkára Juraja Bartoša, kontrabasistu Róberta Ragana a hráča na bicie Jozefa "Doda" Šošoku. Koncert by mal zaujať najmä priaznivcov latinskoamerického džezu. Machaj by bol rád, ak by podujatiami poslucháčov verejnoprávneho rozhlasu presvedčil o tom, že SRo im môže ponúknuť program, aký im nemôžu ponúknuť žiadne komerčné rozhlasové stanice. "Chceli by sme robiť takéto podujatia čoraz častejšie, aby sa rozhlas otvoril nielen poslucháčom na našich frekvenciách, ale aj návštevníkom, aby pyramída žila," konštatoval. Zároveň upozornil na podujatia k 80. výročiu SRo, ktoré sa začnú už v lete. Počas prázdninových mesiacov rozhlas pripraví niekoľko koncertov pod otvoreným nebom, priamo na rozsiahlych strechách bratislavského sídla SRo. Vrcholom osláv by v polovici októbra mal byť veľký koncert. Rozhlas si svoje výročie pripomína od začiatku roka vo vysielaní a pripraví akcie v Bratislave a v ďalších mestách Slovenska. Súčasťou osláv budeaj prezentácia na internetových stránkach SRo http://www.slovakradio.sk.

Zomrel Boris Rösner

Zomrel Boris Rösner
Dnes večer po dlhej a ťažkej chorobe zomrel v kladenskej nemocnici herec Boris Rösner. Bolo mu 55 rokov. Naposledy bol členem činohry Národného divadla. Narodil sa 25. januára 1951 v Opave. Po skončení štúdia na pražskom DAMU (1973) pôsobil do roku 1979 v Divadle F.X.Šaldy v Liberci. V rokoch 1979-1987 bol členom Městských divadel pražských kde sa objavil napr. ako Salieri v hre Amadeus alebo ako Cosimo v Baronu ve větvích. Od roku 1987 bol Boris Rösner členom divadelného súboru Národního divadla. Zahral si tu okrem iných rolí aj v hrách Dorotea (Don Bela), Idiot (Tockij), Oresteia (Posel), Lakomec (Harpagon), Rok na vsi (Rybář), Antonius a Kleopatra (Marcus Antonius) nebo Maryša (Hrdlička). Hral vo filmoch a televíznych filmoch ako :I ve smrti sami, Hodina tance a lásky, Ze života pubescentky,Stav bez tíže,Milenec lady Chatterleyové, O třech ospalých princeznách, Černí baroni, Hauři, Veselé vánoce přejí chobotnice,Chobotnice z II. patra, Zastihla mě noc, Putování Jana Amose, Kalamita

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again
Airplay-21.týždeň 1. Shakira&Jean Wyclef - Hips Don´t Lie 2. Coldplay - The Hardest part 3. Cmorik, Peter - Dážď 4. Rihanna - SOS 5. Sinclair, Bob - World Hold On 6. Red Hot Chilli Peppers - Dani California 7. No Name - Stromy 8. Williams, Robbie - Sin Sin Sin 9. Hex - Nikdy nebolo lepšie 10. Madonna - Sorry 15. Ďurica, Adam - Tam kde slnko 19. Peha - Spomaľ 32. Nocadeň - Nestrieľajte do labutí 33. Gladiator - Bonboniéra 35. Smatanová, Zuzana - Pocestný 36. P.S. - Ja a Ty 38. Desmod - V dolinách 40. Predná, Zdenka - Vietor 43. I.M.T. Smile - Lietajúca 62. Stereo - K oblakom 66. Tomeček, Samo - Wow! 70. Desmod - Niekto ti to povie skôr než ja 81. Tweens - Útek za inou 89. Žbirka, Miro - Domino 91. Müller, Richard - Ticho a tma 94. Dubasová, Beáta - Kým pri nás láska spáva 97. Rolins, dara - Túžim 98. Kotuľa, Peter - Tak ako 99. Rollins, dara - Party DJ

Zomrel Robert Sterling

Zomrel Robert Sterling

Walter Pidgeon a Robert Sterling

Herec Robert Sterling, hviezda filmov zo 40. rokov, zomrel vo veku 88 rokov. Jeho syn Jeffrey informoval médiá, že Sterling zomrel prirodzenou smrťou v kruhu rodiny a manželky. Aj napriek tomu, že účinkoval v mnohých filmoch, Sterling bol najznámejší vystupovaním v televíznej show Topper v rokoch 1953 až 1956, kde hral spolu s manželkou Anne Jeffreys. Adaptácia románu Thorna Smitha sa okrem seriálovej podoby dočkala aj sfilmovania v roku 1937, kde si zahrali Cary Grant a Constance Bennet. Hral vo filmoch a seriáloch : Global Affair, Murder, She Wrote, The Twilight Zone,The Alfred Hitchcock Hour,Voyage to the Bottom of the Sea, Studio One, Robert Montgomery Presents, Suspense, Show Boat.

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Strata Slovenského rozhlasu za prvé štyri mesiace tohto roka je 68 miliónov korún. Predpokladaná strata SRo na tento rok by po prijatí úsporných opatrení mala dosiahnuť 185 miliónov korún. Záväzky SRo ku koncu tohto mesiaca pritom dosiahli 322,8 milióna korún. Najvyššie záväzky SRo eviduje voči Slovak Telekom, Slovenskej pošte a ochranným zväzom, hovorí tlačová tajomníčka SRo Adriana Jobbikova. Zároveň však upozornila, že "dlhy, čiže záväzky nie sú totožné s hospodárskym výsledkom, teda v prípade rozhlasu stratou". Rozpočet verejnoprávneho rozhlasu chce jeho nová generálna riaditeľka Miloslava Zemková dostať z mínusových čísiel v priebehu dvoch rokov. Podľa Jobbikovej rozhlas vyrovnaný rozpočet v priebehu dvoch rokov dosiahne najmä tým, že sa ušetrí na nákladoch na celú štruktúru rozhlasu okolo 100 miliónov korún, čo zabezpečí nová organizačná štruktúra, ktorá začne platiť 1. augusta. Do tohto termínu sa v rozhlase má zmeniť súčasná organizačná štruktúra, zrušia sa duplicity a zníži počet útvarov z 84 na 60. Zrušia sa tiež tri stredné stupne riadenia a 24 oddelení. Zmeny v organizačnej štruktúre si v priebehu dvoch rokov vyžiadajú prepustenie približne 180 ľudí. Z nich 21 prepustí rozhlas z Rádia Slovakia International (RSI), ktoré sa pretransformuje a od 1. júla prejde pod internetový okruh SRo - Rádio Inet. SRo prestane ku koncu júna vysielať RSI na krátkych vlnách a RSI prejde na satelitné vysielanie a šírenie cez internet. Zrušením krátkych vĺn by mal SRo ušetriť približne 35 miliónov korún. Na vysielaní na stredných vlnách sa podľa Jobbikovej ušetrí približne 40 miliónov korún. Vedenie SRo chce v najbližších dvoch rokoch získať úspory vo výške približne 200 miliónov korún aj zvýšením výberu koncesionárskych poplatkov a zmenou daňového systému. Zemková už avizovala, že SRo pripravuje konkurz na komplexný nový projekt výberu koncesionárskych poplatkov. Ten by podľa nej mal počítať s výberom koncesií prostredníctvom Slovenskej pošty a jeho doplnením o viaceré možnosti platby, napríklad cez internet či bankové transfery. Rozhlas tiež chce otvoriť vlastné malé pracoviská na výber koncesií v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Nový výber koncesií by Zemková chcela zaviesť od začiatku budúceho roka.

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK
Nebankové subjekty- mediálne výdavky
AGW -1997-0, 1998-0, 1999-0, 2000-43 849 447 , 2001- 249 616 339
BMG INVEST- 1997-677 569,1998-32 626 615,1999-50 906 805,2000-60 864 461 ,2001-83 759 098
DRUKOS VAŠA VLNA -1997-0,1998-0,1999-0,2000-33 435 397 ,2001-7 323 259
DRUKOS VÝNOS-1997-0,1998-23 971 149 ,1999-0,2000-63 142 321,
2001-136 480 333
GOLD FIN-1997-1 615 397,1998-99 200,1999-0,2000-0,2001-0
HORIZONT -1997-0,1998-3 155 306,1999-507 057 ,2000-25 058 463,
2001-87 944 110
NICK FINANCE-1997-1 055 852,1998-622 775,1999-0 ,2000-0,2001-0
PROFICONT -1997-0,1998-0,1999-0,2000-0,2001-13 965 980
SPOROINVEST -1997-0,1998-0,1999-0,2000-0,2001-4 191 794
SUN -1997-0,1998-2 295 425 ,1999-9 523 415,2000-367 738,2001-0
TECHNOINVEST -1997-575 616,1998-1 316 315,1999-166731,2000- 345 201 ,2001-0 TRENDS TRADING-1997-0,1998-0,1999-1 088 492,2000-0,2001-0
SPOLU :940.447.660,-Sk , DPH :216.325.961,-Sk

Mail mesiaca

Mail mesiaca
Píšte riaditelovi, ktorý namá verejnú ani e mailovú adresu. Zdá sa , že televízia je ako za Mečiara súkromná a patrí jednej asi skorumpovanej vládnej strane Bol som zvedavý, prečo sledovanosť správ STV je taká nízka, aká je. Pravdupovediac dôveru v dôvryhodnosť a nestrané spravodajstvo STV som uplne stratil za bašovania nejakého Igora Kubiša a správy STV som nesledoval od doby čo bol v STV len LENON. Dnes som zistil, že situacia sa vôbec nezmenila,nejakého Kubiša nahradil nejaký iný direktor, ktorý zdá sa je plne poplatný jednej vládnej strane , ktorú vedie ON. Spravodajstvo STV sa zapodieva, aspoʼn to dnešné diskreditácii politických oiponentov Mikuláša Dzurindu a SDKU. Neviem prečo dnes nebolo podané spravodajstvo, respektíve informácia o tom , kde robí tlačové konferencie SDKU DS, KDH, SMK, KSČ a dalšie politické strany a kto tie objekty kde napríklad robí tlačové konferencie SDKU DS vlastní. Zdá sa že STV pod vedením Rybníčka je nie verejno právnou inštitúciou ale po dnešných správach STV je jednoznačne hlásnou trúbou a nástrojom politickej diskreditácie vybraných politických strán. Ktoré strany majú a budú diskreditované zrejme rozhoduje centrála SDKU DS. Takže občania prečo platíme a komu vlastne platíme koncesionárske poplatky. S hlbokým zármutkom

30. 5. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hollywoodsky herec Sylvester Stallone si vzal čas na prípravu očakávaných filmov Rocky VI a Rambo 4 a súhlasil, že stvárni mafiána v pripravovanom televíznom seriáli. Akčný hrdina si zahrá talianskeho vodcu zločineckého gangu bojujúceho s írskou mafiou v novom seriáli s názvom Brotherhood. Podľa stránky SlyCentral.com Stallone súhlasil s účinkovaním v posledných štyroch častiach prvej série seriálu, ktorý bude zachytávať život írskeho zločinca z mesta Providence v Rhode Island a jeho brata - politika. Seriál spoločnosti Showtime je inšpirovaný skutočnou postavou bývalého bostonského senátora Williama Bulgera a jeho brata Jamesa "Whiteyho" Bulgera, jedného z najhľadanejších zločincov.

Spoločnosť RAJAR (Radio Joint Audience Research LTD.) oznámila, že so spoločnosťou TNS uzavrela novú zmluvu o meraní počúvanosti rádií vo Veľkej Británii, ktorá okrem zavedenia elektronického merania počúvanosti obsahuje aj analýzy a kontrolu kvality. Predchádzajúca dvojročná zmluva bola uzavretá so spoločnosťou Ipsos MORI. Na vytvorení prvého panelu v Londýna na elektronické meranie počúvanosti sa podieľa aj BARB (Broadcasters´ Audience Research Board). Úlohou TNS bude poskytovať prehľad o počúvanosti rádií, sledovanosti televízii a ďalších kľúčových faktoch o trhu. TNS bude inštalovať a prevádzkovať panel elektronického merania, pričom bude používať prenosné peoplemetre Arbitron (PPM). Uzavretiu zmluvy predchádzalo výberové konanie a testovacie kolá programov, v rámci ktorých bol najlepšie vyhodnotený systém PPM, pred audiometrami IPSOS a GFK Eurisko. Sally de la Bedoyere, Managing Director spoločnosti RAJAR, poznamenáva: „Zavedenie elektronického panelu nás posunie o krok ďalej od jednoduchého testovania audiometrov do úrovne najdôležitejšieho obdobia výskumu a vývoja elektronického merania. Správna rada RAJARu podporuje tento krok a vníma zavedenie elektronického panelu ako dôležitú súčasť programových zmien RAJARu.” Spoločnosti uzavreli zmluvu o elektronickom meraní na dva roky. Dáta sa budú doručovať na týždennej báze z 50 národných a londýnskych rozhlasových, ako aj televíznych staníc v okolí Londýna. Richard Marks, riaditeľ oddelenia Research & Business Development spoločnosti TNS, komentuje: „Sme radi, že po prísnych testovacích kolách bol prenosný peoplemeter PPM vybraný ako víťazná technológia pre elektronické meranie. Oceňujeme, že sme dostali príležitosť spolupracovať so spoločnosťou RAJAR, na základe čoho môžeme predstaviť výhody peoplemetrového merania a metodológie založenej na paneli, ktoré boli vyvinuté pre potreby merania počúvanosti rádií vo Veľkej Británii. Rozhodnutie riadiaceho výboru BARB pripojiť sa k tejto mediálnej iniciatíve znamená, že toto je skutočne vzrušujúce obdobie aj pre peoplemetrové meranie.“

Momentálne najúspešnejšieho britského speváka populárnej hudby Jamesa Blunta dala v jeho domovine na index prvá rozhlasová stanica. Súkromná stanica Essex FM sa dnes rozhodla, že prestane hrávať hity 32-ročného speváka, vrátane najznámejšieho You're Beautiful. Vedenie to zdôvodnilo tým, že poslucháči majú po krk Bluntových pesničiek. Na margo svojho úspechu bývalý dôstojník nedávno povedal: "Ja nemusím You're Beautiful počúvať. Som predsa ten, ktorý to spieva." Táto balada sa dostala na prvé miesta hitparád v 25 štátoch sveta. Z albumu Back To Bedlam, z ktorého pochádza, sa predalo už vyše sedem miliónov kusov. Svojim kritikom Blunt odkázal: "Všetkým bastardom, ktorí nemajú radi moju hudbu: Rádio môžete aj vypnúť."

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné

Najvyšší súd SR dnes potvrdil prvú z pokút za reality show Big Brother. Televízia Markíza tak bude musieť Rade pre vysielanie a retransmisiu zaplatiť milión korún. Odvolací senát NS SR potvrdil rozhodnutie rady, že pri vysielaní takýchto programov treba brať ohľad na maloletých, aby pre nich nebolo neprístojné správanie protagonistov návodom. Zákon o vysielaní zakazuje vysielať programy, ktoré by mohli ohroziť fyzický, psychický alebo morálny vývin maloletých alebo narušiť ich duševné zdravie a emocionálny stav od 6.00 do 22.00 hod. Big Brother išiel pred 22. hodinou a diváci si v ňom mohli vypočuť nielen nadávky a vulgarizmy, ale aj pozrieť erotické scény. Nejde o prvý verdikt súdu v oblasti reality show, keďže najvyšší súd už v marci potvrdil dvojmiliónovú pokutu za prehrešky voči ľudskosti, dôstojnosti a maloletých v relácii Mojsejovci. Spomedzi reality show bol Big Brother najpokutovanejším programom, Markíza kvôli nemu minulý rok zinkasovala pokuty za 11,5 milióna korún. Za neprístojné scény pred 22. hodinou dostala televízia tri pokuty spolu za 8,6 milióna, za nesprávne označenie programu piktogramom, ktorý rodičov informuje o tom, či je program vhodný pre deti, pokuty za 1,85 milióna. Za zásah do ľudskej dôstojnosti v Big Brother bola sankcia 50 tisíc a za propagovanie alkoholizmu, fajčenia, respektíve omamných látok, jedov a prekurzorov rovný milión. Druhou najpokutovanejšou reality show sú Mojsejovci TV Markízy s pokutami za 3,6 milióna korún, treťou VyVolení TV JOJ s 3,3 milióna korún. Vysoké pokuty spôsobilo aj vysielanie speváckej šou Slovensko hľadá SuperStar, pretože za jeho prerušovanie reklamou má STV zaplatiť 8,75 milióna korún, čo vo väčšine prípadov potvrdil aj najvyšší súd.

TV12 by OKS

TV12 by OKS

Občianska konzervatívna strana (OKS) dnes začala skúšobné vysielanie novej slovenskej televízie - TV12. Podpredseda OKS Ondrej Dostál vysvetľuje, že vysielanie novej televízie sa šíri prostredníctvom internetu a možno ho sledovať aj prostredníctvom mobilných telefónov. Televízia TV12 je dostupná na internete na adrese www.tv12.sk a na mobilných telefónoch na wap.tv12.sk. Vysielateľom TV12 je podľa informácií Dostála OKS, ktorá v júnových parlamentných voľbách kandiduje s volebným číslom 12. TV12 "je historicky prvým samostatným televíznym vysielaním realizovaným na území Slovenskej republiky politickou stranou", pripomína Dostál. V predvolebnom období bude podľa Dostála šíriť najmä informácie o cieľoch, postojoch a programových prioritách OKS a vyjadrenia predstaviteľov strany, ako aj jej podporovateľov. Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) o začatí vysielania TV12 informovaná nebola, povedal riaditeľ kancelárie RVR Andrej Holák. Podľa Holáka vysielanie prostredníctvom internetu pod licenčnú radu nespadá, teoreticky by sa však vysielanie prostredníctvom mobilných telefónov mohlo považovať za retransmisiu, ktorú povoľuje práve RVR. Licenčná rada si podľa Holáka určite od OKS v krátkom čase vyžiada informácie o televízii. Člen RVR Miloš Mistrík, ktorý sa už s vysielaním TV12 zoznámil, tvrdí, že ak by išlo o prenos signálu televízie z internetu do mobilného telefónu prostredníctvom služby WAP, tak licenčná rada do toho zasiahnuť nemôže, lebo vysielanie cez internet nereguluje. Mistrík to považuje za šikovný marketingový ťah OKS. Podľa Mistríka je otázne, či toto vysielanie možno kvalifikovať ako televízne. Treba podotkúť, že ide len o nudnú a pomerne nezrozumiteľne podanú politickú reklamu, ktorá , žiaľ, presviedča presvedčených.

SMUTNÉ SPRÁVY

SMUTNÉ SPRÁVY
Zomrel scenárista Ted Berkman-
Scenárista a autor Ten Berkman, ku ktorého dielam patria filmy Bedtime for Bonzo a Fear Strikes Out, zomrel vo veku 92 rokov. Jeho synovec Joel Blau informoval médiá, že Berkman zomrel 12. mája. V roku 1962 napísal biografiu absolventa West Pointu s názvom Cast a Giant Shadow: The Story of Mickey Marcus, Who Died to Save Jerusalem. Berkman mapoval život absolventa, ktorý pôsobil ako vojenský poradca v Izraeli počas vojny za nezávislosť v roku 1948. Vo filmovej adaptácii biografie z roku 1966 účinkoval herec Kirk Douglas. V roku 1969 napísal knihu Sabra, ktorá sa zaoberala tuctom izraelských bojovníkov v "šesťdňovej vojne" z roku 1967. Ako scenárista spolupracoval na komédii Bedtime for Bonzo (1951), v ktorej hral Ronald Reagan a tiež na filme Fear Strikes Out (1957), kde hral Anthony Perkins. Film bol adaptáciou knihy basketbalistu Jimmyho Piersalla, ktorý písal o svojej mentálnej chorobe.
Zomrel režisér Shohei Imamura -
Režisér Shohei Imamura, prvý Japonec, ktorý získal prestížne ocenenie Zlatá palma v Cannes až dva krát, zomrel dnes vo veku 79 rokov na následky rakoviny pečene. Imamura bol často považovaný za najlepšieho režiséra od čias legendárneho Akiru Kurosawa. Bol priekopníkom hnutia Nová vlna, ktoré sa vyznačovalo sústredením sa na prostitútky, bývalých väzňov a iných postáv z podsvetia. "Zomrel v nemocnici, kde sa liečil už asi mesiac," povedal Mitsuo Hirakawa, vedúci tajomník japonskej filmovej akadémie, ktorú Imamura založil v roku 1975. "Pán Imamura sa zdal byť v plnom zdraví, keď sa v marci zúčastnil večierku našej fakulty," dodal. Príčinou smrti bola rakovina pečene, kvôli ktorej podstúpil v júni minulého roka operáciu. Imamura získal Zlatú plamu v roku 1983 za filme The Ballad of Narayama a v roku 1997 za film The Eel. Imamura sa narodil v roku 1926 v Tokiu ako syn lekára a začal navštevovať technickú školu, aby sa vyhol vstúpeniu do armády. Neskôr začal študovať západnú literatúru na prestížnej univerzite Waseda. Do sveta filmového priemyslu sa dostal ako asistent režiséra Yasujiro Ozu začiatkom 50. rokov. V roku 1975 nakrútil film Karayuki-san, v ktorom sa sústredil na japonské ženy, ktoré šli ako prostitútky s vojskami do juhovýchodnej Ázie. Ako režisér nakrútil také filmy ako : 11'09''01 - September 11, (segment "Japan") , Akai hashi no shita no nurui mizu, / Warm Water Under a Red Bridge /,Kanzo sensei, / Dr. Akagi /,Unagi- PALME D'OR , CANNES 1997,Kuroi ame,Zegen,Narayama bushiko,Eijanaika,Fukushû suruwa wareniari, Karayuki-san, the Making of a Prostitute,Nippon Sengoshi - Madamu onboro no Seikatsu,Kamigami no Fukaki Yokubo, Ningen Johatsu, Jinruigaku nyumon: Erogotshi yori /The Pornographer /,Akai satsui,Nippon konchuki / The Insect Woman /,Buta to gunkan /The Flesh Is Hot /,Nianchan ,Hateshinaki yokubo, Nusumareta yokujo /Stolen Desire /.
Zomrel PAUL Gleason -
Herec Paul Gleason zomrel vo veku 67 rokov v kalifornskom Burbanku.
Diváci ho mohli vidieť vo filmoch ako : The Breakfast Club,Smrtonosná pasca,
alebo v televíznych seriáloch ako : Priatelia, Seinfeld, Chicago Hope, Melrose Place, Nash Bridges, Murder, She Wrote,Dawson's Creek,Cold Case"

Voľby naše premilené a prosperujúce

Voľby naše premilené a prosperujúce
Politická strana Prosperita Slovenska dňa 30. 05. 2006 podala na Generálnu prokuratúru SR podnet na prešetrenie nezákonnosti postupu Slovenskej televízie, Televízie Markíza a Televízie JOJ. Rozhodnutie Slovenskej televízie, Televízie Markíza a Televízie JOJ týkajúce sa určenia času a účasti politickej strany Prosperita Slovenska v diskusných reláciách spomínaných televízií považujeme za porušenie § 24 ods. 4 a 5 zákona č. 333/2004 Z.z. V prípade predvolebných diskusných relácií, zákon č. 333/2004 Z.z., § 24, odst. 4 a 5 určuje Slovenskej televízii a televíziám s licenciou ( t.j. TV Markíza a TV JOJ) rozdeliť vysielacie časy a výber účastníkov nielen rovnomerne medzi kandidujúce politické strany, ale aj tak, aby určením času a výberom účastníkov vysielania nebola žiadna politická strana alebo koalícia znevýhodnená. Prosperita Slovenska na základe zákona č. 333/2004 Z.z. splnila všetky podmienky pre účasť v predčasných parlamentných voľbách do Národnej rady SR tak, ako politické strany zvýhodňované vyššie uvedenými televíziami. V zmysle zákona požadujeme poskytnutie rovnocenného priestoru v uvedených médiách. V opačnom prípade považujeme porušovanie zákona č. 333/2004 Z.z. zo strany Slovenskej televízie, Televízie Markíza a TV JOJ za diskriminačné voči strane Prosperita Slovenska a za pokus o marenie volieb. Prosperita Slovenska žiada Generálneho prokurátora SR, aby prijal také opatrenia, ktoré zabránia znevýhodňovať stranu Prosperita Slovenska voči iným politickým stranám v Slovenskej televízii, Televízii Markíza a TV JOJ. Zuzana Lenická podpredsedníčka strany Prosperita Slovenska