17. 2. 2018

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Košický eparchiálny biskup Milan Chautur CSsR posvätil v uplynulých dňoch priestory nového televízneho štúdia mediálneho projektu LOGOS v Sobranciach.
Moderne vybavené štúdio zamerané na kresťanskú mediálnu tvorbu podľa koordinátorky projektu Lenky Ondilovej priamo nadväzuje na Gréckokatolícky magazín, ktorý sa na Slovensku začal vyrábať pred viac ako tromi rokmi.
 Štúdio bude slúžiť na obohatenie a skvalitnenie súčasnej mediálnej tvorby, na výrobu nových relácií a programov, ktoré majú byť alternatívou ku komerčne ponúkanému obsahu," povedala.
Vladyka Milan Chautur v príhovore poukázal na Ježišove slová, keď vysielal apoštolov do celého sveta "To, čo je povedané potichu, nech sa rozhlasuje zo striech". Poďakoval tvorcom mediálneho projektu LOGOS, že pochopili Kristovu výzvu, ktorá bola vyslovená už pred dvoma tisícročiami, doplnila Ondilová.
Obrad spevom sprevádzal zbor seminaristov Gréckokatolíckeho kňazského seminára blahoslaveného Teodora Romžu v Užhorode.

Copyright © TASR 2018

Věc: otevřený dopis panu Miloši Zemanovi

Věc: otevřený dopis 
panu Miloši Zemanovi

Pane prezidente Miloši Zemane,

27. ledna tohoto roku jste veřejně národu české země slíbil, že jako jeho prezident budete smířlivější, méně arogantní a slušnější. Jako závazek veřejně známé osoby, vítěze prezidentské volby Vaši zřetelnou mediální proklamaci beru za jako pro národ závaznou.

Stejně jako mě nijak a nikdy nepřekvapily lži Vašeho předchůdce Klause, ani Vaše lži, pane Zemane, mě nepřekvapují. Jako občana České republiky mě však uráží to, že jste si jako kanál pro svůj „slovní průjem urážek a vulgarit“ vybral „mediálně panoptikální bludiště“ s názvem TV Barrandov, médium, které ovládá osoba, s níž by solidní představitel demokratického státu nikdy neměl ztratit ani vteřinu svého funkčního času.

Zkuste mně a ostatním občanům pane Zemane vysvětlit, jak je možné, že se prezident demokratického státu veřejně a pravidelně v týdenní periodě fixuje na člověka, který je regulérně dlouhodobě, a především zcela oprávněně podezřelý ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, z korupčního jednání a z neoprávněného obohacování.

Nevěřím tomu, že jste, pane Zemane, překvapen.

Jaromír Soukup, Váš sekundant při Vaší „pravidelné vzájemné veřejné verbální masturbaci“ je zřejmě jen bohapustým „bílým koněm“, který se bohužel, ale patrně pro Vás bohudík neštítí jakéhokoliv nezákonného projevu.

Pane Zemane, nechci spekulovat o tom, zda jste přímým aktivním, či pouze pasivním účastníkem nezákonných „taškařic“, které páchá ta Vaše „skupina vyvolených podprůměrných“, nicméně považuji za naprosto společensky nepřijatelné to, že tento „bezcharakterní lůzr“ jako nejvyšší představitel země veřejně a bezostyšně podporujete.

Jaromír Soukup byl před více než deseti léty politicky angažován jako náměstek ministryně Kuchtové na MŠMT odpovědný mimo jiné ale především za systém čerpání národních a evropských dotací pro školství, tělovýchovu a sport ve druhé Topolánkově vládě. Tento „svérázný mediální kouzelník“ (Soukup) se ve své nové společensko-politické roli natolik zorientoval, že během několika týdnů od nástupu do veřejné funkce vyslal „do terénu“ svého osobního nohsleda, bývalého atletického reprezentanta Ivana Šlehobra (zaměstnán na pozici ředitele společnosti Medea sport jediného akcionáře Jaromíra Soukupa) s úkolem, aby bez oficiálního vztahu k ministerstvu celorepublikově nabízel dotační tituly v působnosti MŠMT s jediným klasifikačním parametrem: 20 % objemu přidělených peněz do kapsy jako provizi za sjednaný dotační objem plnění jakéhokoliv, byť i nepotřebného projektu.

Nakonec pouze rezignace ministryně Kuchtové Soukupův vyhazov a hrdinná záchranná aktivita Martina Bursíka zachránila tehdy „rozladěný“ Topolánkův kabinet.

Podíváme-li se do kalendáře, vše je bohužel již trestně promlčeno ale i přes svou hořkost zůstala tato příhoda stále velmi aktuální a zábavnou.

Tak, pane Zemane, tak to je Váš Jaromír Soukup, to není spekulace, to jsou fakta, podložená důkazy a svědectvími, to do země nezašlapete, nespálíte, je to prostě tak.

Pojďme pokračovat…

Máme tu Vaši a Tvrdíkovu veselou taškařici s „čangajšky“ z CEFC, to je současně velké téma ve Spojených státech a v afrických zemích a veliká mezinárodní ostuda na půdě OSN.

Veškeré investice, pocházející z čínských investičních kruhů a které jsou, byť i částečně spojeny s Vaší podporou a lobby nepřinesly České republice žádný ekonomický profit, nepřinesly nová pracovní místa, žádnou spoluúčast na sociální politice státu.

Vy jste společně s tou Vaší skupinkou vyvolených sehráli pro o mnoho finančně silnější, ale jinak stejně lidsky ubohou skupinku „vyčůraných asiatů“ pouze trapnou roli „bílých koní“ při bezpečném zaparkování jejich jinak pravděpodobně zcela jistě čínským bolševickým režimem konfiskovatelného majetku.

Pane Zemane, společně s Klausem jste ze společensko-ekonomické štiky postsovětského bloku za posledních dvacet let vytvořili bohužel směšné kriminální offshore prostředí v srdci Evropy, v Čechách je vlastně možné za korupční peníze cokoliv, jen a právě proto směřují kroky Číňanů a Rusů do Čech, pouze v Čechách s podporou bezcharakterní vlády a bezcharakterního prezidenta schovají jakoukoliv „levárnu“ za investici vesměs hlavně do nemovitostí, tak jak to na prahu milénia dělali se svými výnosy z drog, hazardu a organizovaného zločinu po celé Praze Italové.

Tak, a to je přesně pozice pro Vašeho Soukupa, fiktivním obchodem s majoritou svého pro Číňany „bezvýznamného mediálního impéria“, kde si nakonec „čangajšci“ všechno za pár měsíců „jakoby“ rozmysleli tento chytristik zřejmě „vypral“ těm šikmookým šikulům na evropské scéně pár stovek milionů, možná i miliardu korun. Nezákonné ???, ale vždyť je to kamarád prezidenta, takže co??? SHUT UP???

Nikdy, určitě ne, pane Zemane, s tím se, prosím, rozlučte!!!

Jak prosté, pokud bude Nejvyšší správní soud opět jako vždy zcela slepým, bojácným a mocensky závislým arbitrem, nevyhoví naprosto legitimním a oprávněným návrhům občanů a neprovede

pravomocný akt zneplatnění Vaší volby prezidentem, patrně 9. března 2018 složíte prezidentský slib. Tímto aktem ovšem jednoznačně jakýmkoliv písmenem slibu tento slib porušíte a věřím, že se stanete zcela oprávněným a zaslouženým terčem tisíců zřetelných a ve svém důsledku úspěšných žalob, které Vaše angažmá ve veřejném životě ukončí. Podle ústavy se totiž na civilní a ústavní prohřešky hlavy státu žádná imunita nevztahuje.

Věřte, že nikdo z občanů této země neuvízl ve Vaší a Klausově demagogické pasti, jedinými rukojmími Vaší bezbřehé arogance, zášti, slabosti a bezohlednosti jste pouze jen Vy dva, nikdo jiný, Vy dva, jediní viníci morálního a společenského propadu tohoto jinak úžasného národa.

Jsem občanem České republiky a vůbec nemám zájem na vydání hackera Nikulina do Ruska, naopak, mám zájem na tom, aby byl vydán do Spojených států amerických k aktivní spolupráci s FBI, dále nechci, aby slovenský agent Stb a komunistický fízl Babiš, paradoxně v českých službách účinkoval v jakékoliv politické pozici v zemi kde žiji, dále nechci, aby o tom, zda budu žít jako svobodný prozápadní Evropan, nebo jako „asijský nevolník bez mozku“ rozhodovali bezcharakterní a hloupí revanšisté, extrémisté a ideoví pohrobci bolševických vrahů na základě mezi sebou vyhandlovaného a národem ani nechtěného referenda.

Chci žít svobodně, svoboda je to nejcennější, co máme, tedy to, co Vy osobně nechápete, neznáte a jako prezident nectíte a nehájíte, tedy porušil jste svůj slib, protože máte zcela jiné zájmy než já ale i další tisíce, statisíce a miliony Češek a Čechů.

A tak to prostě je, klidně mě pronásledujte, stíhejte, suďte, nic tím nezměníte. Skončím slovy Abrahama Lincolna.

„My lidé jsme legitimními představiteli kongresu a soudů. Ne pro svrhnutí ústavy, ale pro svrhnutí všech těch, kteří ji překrucují.“

Pane Zemane, stále věřím, že v sobě najdete tu odvahu a kuráž odejít, nicméně i pro ten případ, že Vás fenomén velikosti muže a státníka nepotká a funkci Vám voličem propůjčenou neopustíte, věřte, že občanská neposlušnost v mezích zákona Vás z Pražského hradu tak jako tak rychle vyžene.

S vírou v srdci Petr Cvrk

TO JE TV!

TO JE TV!

16. 2. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Soška ocenenia Český lev, ktorú udeľujú za filmovú a televíznu tvorbu, po druhý raz za uplynulých 25 ročníkov zmenila svoju podobu. Autorom nového dizajnu je výtvarník Rony Plesl, ktorý sa inšpiroval poetikou maliara Josefa Ladu a kubizmom, uviedla vo štvrtok Česká televízia (ČT).
Nový krištáľový lev váži dva kilogramy a je vysoký takmer 28 centimetrov aj s podstavcom. "Máme 25. ročník, čo je dobrá príležitosť na zmenu. Predošlá cena bola tiež krásna, avšak trochu abstraktná," uviedol režisér a člen predsedníctva Českej filmovej a televíznej akadémie (ČFTA) David Ondříček.
Cena prvýkrát zmenila podobu v roku 2014. Mohutného leva v skoku vtedy vystriedal oveľa subtílnejší ležiaci lev ukrytý v sklenenom kuželi. Autorom tohto návrhu sošky bol výtvarník Jakub Berdych. O rok neskôr sošku upravil, keď zachoval tvar kužeľa, ale leva transformoval do dvojrozmernej podoby - zospodu sošky.
Tento rok sa soška opäť vrátila k podobe figúrky leva, hoci značne štylizovanej. "Mám veľmi rád Ladu a chcel som, aby bol lev milý a kubistický. Takže je to kombinácia kubizmu a takej ladovskej miloty," opísal Plesl svoj zámer. 
Výroba sošiek sa tento rok zároveň vrátila do sklárne v obci Nižbor v okrese Beroun.
Novou soškou bude v sobotu 10. marca v pražskom Rudolfine ocenených 37 víťazov kategórií 25. ročníka Českého leva. Najviac nominácií získali filmy Baba z ľadu, Po strništi bos a Milada.

Nemecký denník Die Welt v piatok oznámil, že jeho reportéra Deniza Yücela prepustili po viac než roku z väzby v Turecku. Správu krátko nato potvrdila aj nemecká spolková vláda.
Yücela, ktorý má nemecké i turecké občianstvo, zadržali v Istanbule 14. februára 2017 pre obvinenia z terorizmu a propagandy. Vo vyšetrovacej väzbe ho ponechávali až dosiaľ, aj keď voči nemu prokuratúra oficiálne žalobu nevzniesla.
Prípady Yücela a ďalších šiestich nemeckých občanov zatknutých v Turecku v uplynulom čase výrazne zhoršili vzťahy medzi oboma krajinami. Nemecko považovalo dôvody ich zadržania za politické.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok na stretnutí s tureckým premiérom Binalim Yildirimom podľa vlastných slov zdôraznila, že prípad Yücela je pre Nemecko "mimoriadne naliehavý".

Súd v Istanbule odsúdil na doživotie šiestich novinárov, ktorí boli obžalovaní z účasti na pokuse o štátny prevrat z júla 2016. Informovala o tom v piatok turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.
K odsúdeným patria Ahmet Altan, bývalý šéfredaktor novín Taraf, jeho brat, novinár a akademik Mehmet Altan a známa novinárka a niekdajšia poslankyňa Nazli Ilicaková.
Odsúdených obvinili zo spojenia s moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorému Turecko pripisuje zodpovednosť za pokus o prevrat z 15. júla 2016. Gülen, ktorý žije v exile v USA, to popiera.
Novinárov zadržali krátko po zmarenom pokuse o prevrat a súdili ich za protiústavné aktivity a členstvo v teroristickej organizácii, napísala agentúra AP.
Sedemdesiattriročná Ilicaková písala pre noviny spojené s gülenistickým hnutím. Bratia Altanovci - obaja šesťdesiatnici - sa v uplynulých rokoch stali kritikmi tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a písali pre opozičné médiá, pripomína agentúra DPA. Dodáva, že v Turecku je podľa monitorovacích skupín vo väzení okolo 150 mediálnych pracovníkov.

Copyright © TASR 2018


Producenti jubilejného 90. oscarového ceremoniálu Michael De Luca a Jennifer Todd zverejnili prvý zoznam osobností, ktoré sa zúčastnia na udeľovaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Predstavovať nominovaných a odovzdávať ceny budú herečky Viola Davis, Laura Dern, Jennifer Garner, Greta Gerwig, Tiffany Haddish, Margot Robbie, Emma Stone a Daniela Vega a ich kolegovia Mahershala Ali, Chadwick Boseman,Tom Holland či Kumail Nanjiani. "Či sa vrátia na oscarovské pódium alebo ho ozdobia po prvý raz, každý z týchto umelcov prinesie svoj osobitý a energický pôvab. Ich prínosy vytvoria nezabudnuteľný večer," uviedli producenti.
Mahershala Ali získal vlani Oscara za výkon v dráme Moonlight (2016), Viola Davis v tom istom ročníku za snímku Ploty (2016) a Emma Stone si vďaka muzikálu La La Land (2016) odniesla trofej pre Najlepšiu herečku v hlavnej úlohe. Tento rok sa so spomínaných osobností o prestížnu cenu uchádzajú Greta Gerwig, ktorá má nominácie za réžiu a scenár snímky Lady Bird, Kumail Nanjiani s nomináciou v scenáristickej kategórii za snímku Srdcu nerozkážeš, Margot Robbie s v kategórii Najlepšia herečka v hlavnej úlohe, do ktorej ju nominovali vďaka filmu Ja, Tonya. Čilská snímka Fantastická žena, v ktorej si zahrala Daniela Vega, sa zase bojuje o cenu pre najlepší cudzojazyčný film.
Zoznamu kandidátov v aktuálnom ročníku udeľovania Oscarov vládne fantasy dráma Podoba vody s 13 nomináciami. Osem si na konto pripísala historická vojnová snímka Dunkirk, sedem má kriminálna dráma Tri billboardy kúsok za Ebbingom, po šesť získali tituly Najtemnejšia hodina a Niť z prízrakov a po päť majú v hre Blade Runner 2049 a Lady Bird. Udeľovanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied sa uskutoční v nedeľu 4. marca v hollywoodskom Dolby Theatre. Moderátorom galavečera bude Jimmy Kimmel.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Český rozhlas (ČRo) tento rok plánuje zníženie počtu zamestnancov zhruba o päť percent zo súčasných takmer 1500 ľudí. Dôvodom redukcie pracovných miest je snaha o znižovanie nákladov. O tom, kedy sa počty zamestnancov zníži a akých pozícií sa obmedzenia dotkne, sa podľa neho ešte len rokuje.
Práve osobné náklady tvoria najväčšiu položku v rozpočte ČRo, pre tento rok sa majú medziročne zvýšiť o jedno percento na 983 miliónov korún. Verejnoprávna spoločnosť má tento rok hospodáriť s nákladmi a výnosmi 2,253 miliardy korún. Vyrovnaný rozpočet je o 16,7 milióna Kč vyššie ako vlani.
Hlavným príjmom ČRo sú koncesionárske poplatky. Tento rok zostali zachované na 45 Kč. Výber koncesionárskych poplatkov by mal tento rok vzrásť o päť miliónov korún na 2,075 z 2,070 miliardy Kč.

Copyright © ČTK 2018


PITOMIO STRIKES

PITOMIO STRIKES



„Český rozhlas je zcela nezávislý, objektivní a nestranný a plní tím svoje poslání média veřejné služby. Řídí se ve svém vysílání příslušnými zákony i Kodexem Českého rozhlasu. Nařčení pana Okamury kategoricky odmítáme.“ 
Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral

VÝROKY TÝŽDŇA

          VÝROKY TÝŽDŇA




„Spolupráca s Ivanom Megom bola ukončená obojstrannou dohodou. Dôvody nebudeme v záujme oboch strán špecifikovať. Kategoricky odmietame spájanie ukončenia spolupráce s autorskou činnosťou Ivana Mega pre týždenník Plus 7 dni. V prípade vzájomnej dohody, zvažujeme spoluprácu na externej úrovní."  
Michal Teplica riaditeľ vydavateľstva spoločnosti News and Media Holding

„ Reakcia Izraela na zákon, ktorý kriminalizuje niektoré vyjadrenia súvisiace s postavením Poľska počas II. svetovej vojny, pramení z pocitu hanby z pasivity židov počas holokaustu".
Andrzej Zybertowicz,poradca poľského prezidenta

„Víte, kdybych měl uvádět příklady stupidity českých médií, tak tady jsme celý tento pořad a neděláme nic jiného. Tak Vám dám pouze jeden jediný případ. Už po prezidentské volbě napsal, dle mého názoru nejhloupější český novinář, Jiří Pehe z deníku Právo text, ve kterém říkal, že za pět let pět set tisíc mých voličů zemře, takže situace bude jiná. Myslím si, že nejlépe na to reagoval Jan Keller, který řekl, nebudu se vyjadřovat k lejnu hyeny. Jiřího Pehe tím jistě velmi potěšil.„
Miloš Zeman

"Hovorím o svojej krajine, o Spojených štátoch amerických. Neradi o sebe hovoríme, že sme zaostalá krajina, tak radšej povedzme, že teraz trpíme dočasnou duševnou chorobou,"
Robert De Niro

„No, tak my určitě nechceme trávit čas tím, že budeme stále médiím vysvětlovat, že co jsme vyjednali a s kým jsme jednali. Já samozřejmě se snažím normálně pracovat pro vládu a řeším plno věcí, které je potřeba, a samozřejmě taky projednáváme zákony, které jednotlivé strany předložily, a bez ohledu na to, jestli je to KSČM nebo SPD nebo Piráti teď, takže ta vláda pracuje, funguje normálně a nevidíme v tom rozdíl, jestli jsme v demisi s důvěrou nebo bez důvěrou, takže pracujeme naplno, no, a samozřejmě vyjednáváme…To není bič. Ne, ne, tak to není, pane redaktore. My chceme stabilní vládu. Kolik lidí říká – no, tak to dejte tomu Babišovi, nechť se ukáže, tak nechť nám to dají, nechť nás teda ty demokratické strany, když s námi nechtějí být ve vládě, nechť nám dají možnost vlastně fungovat. Já jsem velice zklamán hlavně Piráti a STANem. To jsou vlastně kvazi nové strany, ne ty tradiční demokratické a my máme podobné programy, konečně máme vlastně člověka pro internetizaci, v tom se nedělá vůbec nic, pro digitalizaci. Piráti mají ten program a nechtějí nám pomoci. Jenom kritizují a nechtějí převzít tu odpovědnost a vymlouvají se na stíhaného Babiše. A se STANem je to obdobné. Takže oni stále vlastně mají problém s Babišem. To je ten argument a je to jako nesmyslné, protože by měli vlastně ctít nějakou presumpci neviny, o to víc, že to moje stíhaní je samozřejmě politická objednávka. My si představujeme, že ta vláda bude pracovat od rána do večera a plnit ten program a dělat věci, které tady jsme neudělali . Tak samozřejmě, tak já myslím, že občané chtějí, aby byla nějaká stabilní vláda. Já myslím, že nechtějí slyšet od rána do večera, kdo s kým vyjednává a tak dále, takže, takže není to pro nás nějaká preferovaná varianta, ale dneska s námi jedná jenom KSČM a SPD, nikdo jiný nejedná, tak já nevím, když řeknu, že předčasné volby, tak všichni křičí, že je vydírám, tak mi poraďte, co bysme teda dělat? Možná uděláme referendum na to, aby nám občané řekli, co máme vlastně udělat."
Andrej Babiš

"Povedzte vojačkám, že toto je nový príkaz od šéfa: Nebudeme vás zabíjať. Iba vás strelíme do vagíny, takže, keď nebudete mať vagínu, budete nepoužiteľné."
Rodrigo Duterte,filipínsky prezident


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruskí internetovi provideri zablokovali vo štvrtok prístup na stránku navalny.com, kde uverejňuje svoje blogy opozičný politik a protikorupčný aktivista Alexej Navaľnyj. Vyhoveli tak výzve štátneho regulačného úradu Roskomnadzor, informoval na svojej stránke nemecký týždenník Der Spiegel.
K Navaľného blogom sa tak nedostanú zákazníci telekomunikačných spoločností Megafon, Rostelecom, MTS, Tele2 a ďalších. 
"U niektorých poskytovateľov sa dá stránka stále otvoriť, ale to je dočasné," napísal Navaľnyj na Twitteri.
Roskomnadzor predtým vyzval Navaľného, aby odstránil svoj blog o tajnom stretnutí podpredsedu vlády Sergeja Prichoďka s oligarchom Olegom Deripaskom na jeho jachte pri pobreží Nórska. Opozičný politik mal taktiež odstrániť video na svojom kanáli na portáli YouTube, ktoré medzičasom videlo viac ako päť miliónov používateľov. 
Navaľnyj to odmietol urobiť a postup regulačného orgánu Roskomnadzor označil za "nezákonnú cenzúru". Jeho kanál na YouTube však zatiaľ zablokovaný nebol.
Navaľnyj sa chcel zúčastniť prezidentských volieb v Rusku, ktoré sa uskutočnia 18. marca. Ústredná volebná komisia ho však odmietla zaregistrovať vzhľadom na jeho platné usvedčenie z údajnej sprenevery v kauze Kirovles, ktoré mu najbližších desať rokov bráni uchádzať sa o prezidentský úrad. Okrem toho Navaľnyj dostal podmienečný trest aj v ďalšej kauze. 

Copyright © TASR 2018


Ľudia sú najviac presýtení reklamou v komerčných televíziách. Na TV Nova reklama vadí 79 percentám Čechov, v televízii Prima 71 percentám. Nasledujú reklama na internete a letáky v poštových schránkach, ktoré obťažujú zhruba tri pätiny ľudí. Naopak najprijateľnejšie sú pre ľudí prezentácie na mieste predaja, ktoré vadia 16 percentám respondentov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Českej marketingovej spoločnosti (ČMS), ktoré zverejnila na tlačovej konferencii.
"Najviac sú ľudia presýtení reklamou v komerčných televíziách, kde vadí hlavne prerušovania relácií reklamnými blokmi, ktoré navyše často beží na viacerých staniciach súčasne. Strmo vzrastá presýtenosť reklamou na sociálnych sieťach. Najčastejšie sa v tomto smere vyjadrujú starší ľudia s nižšími príjmami," uviedla prezidentka ČMS Jitka Vysekalová.
Z regionálneho hľadiska sú podľa prieskumu vidieť rozdielne postoje obyvateľov Prahy, ktorým viac vadí reklama na internete, plagáty a billboardy a reklama umiestnená v historickom centre. "Naopak im, ešte menej ako ostatným, vadí všetky typy reklamy na mieste predaja," doplnila Vysekalová.
Reklama pri nákupnom rozhodovaní pomáha dvoma pätinám Čechov. Ich podiel je od roku 2015 približne rovnaký. Častejšie priznávajú pomoc reklamy ženy, mladá veková skupina a ľudia, ktorí trávia viac času na internete.
Podľa skorších prieskumov ľuďom najviac vadí reklama na cigarety, veľká väčšina z nich by ju zakázala. Medzi častejšie odmietané patrí tiež náboženské témy. "Pretože postoje ľudí k reklame na cigarety, alkohol, nezdravé potraviny a voľne predajné lieky sa v poslednom období výraznejšie nemenili, tento rok sme sa opýtali len na názory na využívanie erotických a sexuálnych motívov v reklame," uviedla Vysekalová. Tieto reklamy sa páči za všetkých okolností 12 percentám ľudí, 30 percent uviedlo, že iba ak sa hodí k ponúkanému výrobku. Najtolerantnejších sú muži, mladí ľudia a obyvatelia Prahy. Reklamy s erotickými motívmi by naopak zakázalo osem percent ľudí.
Veľmi negatívny postoj majú Česi k reklame v detských reláciách, kde by ju zakázalo 84 percent. Tri štvrtiny by zaviedli do škôl ako súčasť nejakého predmetu mediálna výchovu.
Podľa riaditeľa výskumu agentúry ppm factum Miroslava Fous sa česká verejnosť v názoroch na užitočnosť reklamy v poslednej dobe výrazne polarizuje. "Ubúda ľudí, ktorí reklamu nerieši, a v posledných piatich rokoch pribúdajú tí, ktorí sú presvedčení, že oni reklamu nepotrebujú, aj keď uznávajú jej význam pre ekonomiku," povedal.
Podiel Čechov, ktorí tento rok uviedli, že reklamu milujú, sa mierne zvýšil na 11 percent. Väčšinou sú to slobodné študujúci ženy do 29 rokov. Naopak tých, čo reklamu ako takú neznášajú, bolo tento rok podobne ako v predchádzajúcich rokoch 16 percent. Najčastejšie sú to ľudia nad 60 rokov s hrubým mesačným príjmom domácnosti do 20.000 korún, hlavne z Moravskosliezskeho kraja.
ČMS vykonáva výskum o postojoch Čechov k reklame od roku 1993. Tento rok sa uskutočnil na konci januára, kedy výskumná agentúra ppm factum research oslovila 1044 ľudí starších ako 15 rokov.

Americké internetové firmy Facebook a Twitter musia urýchliť snahu zladiť svoje užívateľské podmienky s európskou právnou úpravou o ochrane spotrebiteľov. Povedala to včera eurokomisárka pre spravodlivosť a spotrebiteľov Věra Jourová. Firmy podľa nej zareagovali iba čiastočne na výhrady EÚ o ich zodpovednosti za správu obsahu a o spôsobe, akým informujú užívateľov o mazaní obsahu či rušenie kontraktov.
Prevádzkovatelia služieb Facebook, Twitter a Google+ dnes predstavili zmeny svojich pravidiel, ktoré mali odpovedať na požiadavku Bruselu v nadväznosti na početné sťažnosti obetí podvodov na sociálnych sieťach. Podľa Európskej komisie (EK) však opatrenia Facebooku a Twitteri "rieši iba čiastočne dôležité otázky". Nedostatky vraj neodstránil najmä Twitter, naopak sociálna sieť Google+ navrhla zmeny, ktoré sa zdajú byť v súlade s únijnými požiadavkami.
"Predpisy EÚ pre ochranu spotrebiteľa by sa mali dodržiavať, a ak tak spoločnosti nerobí, mali by ich postihnúť sankcia," uviedla vo vyhlásení Jourová. "Niektoré spoločnosti teraz svoje platformy upravili tak, aby boli pre spotrebiteľov bezpečnejšie. Je však neprijateľné, že tento proces nie je ešte stále ukončený a že trvá tak dlho," dodala.
Používanie sociálnych médií pre reklamu a obchodné aktivity podľa Jourovej znamená, že sa musia podriadiť rovnakým pravidlám ako poskytovatelia služieb mimo internetovú sféru.
Európske inštitúcie podľa agentúry Reuters stupňujú tlak na internetovej podniky, napriek tomu dnes komisia tiež chválila. Konkrétne nové opatrenia, ktoré umožnia spotrebiteľom z krajín EÚ odstúpiť od obchodov uzavretých online či podávať sťažnosti v Európe a nie v Kalifornii, kde príslušné spoločnosti sídlia. Podniky podľa EK okrem iného súhlasili tiež so zmenou pasáže zmluvných podmienok, ktorá je zbavuje povinnosti identifikovať komerčné a platená oznámení.
V apríli má Európska komisia zverejniť plán modernizácie platnej právnej úpravy v oblasti ochrany spotrebiteľa a tiež spôsoby jej vymáhania. Už teraz majú orgány v krajinách EÚ možnosť spoločnosti pokutovať za porušenie európskeho práva.
Facebook dnes uviedol, že s EÚ spolupracoval na zmenách s cieľom zabezpečiť väčšiu transparentnosť. "Nástroje na informovanie ľudí o mazaní obsahu sme mali už dlho a tieto nástroje hodláme v ďalšom priebehu roka rozšíriť," povedala agentúre Reuters hovorkyňa spoločnosti.
Kvôli porušovaniu zákonov o ochrane spotrebiteľa tento týždeň Facebooku pohrozila pokutami nemecká justície. Tá v pondelok rozhodla, že podnik musí upraviť predvolené nastavenie o využívaní osobných údajov nemeckých užívateľov a tiež musí upraviť niekoľko bodov v užívateľských podmienkach, ktoré zaisťujú súhlas užívateľov so zdieľaním citlivých informácií.


Copyright © ČTK 2018

Vyhodnotenie ponuky na rozhlasový programový formát – Zábavník v Rádiu Slovensko

Vyhodnotenie ponuky na rozhlasový programový 

formát – Zábavník v Rádiu Slovensko



15. 2. 2018

RTVS dosiahla nový rekord online sledovanosti

RTVS dosiahla nový rekord 


online sledovanosti

RTVS opätovne potvrdila svoje dominantné postavenie na slovenskom trhu, keď zlomila rekord v sledovanosti na internete v objeme prenesených dát. Prvý zápas slovenských hokejistov na ZOH v Pjongčangu si v stredu (14.2.) online pozrelo vyše 72 000 divákov, čo je o 22 000 viac ako vlani počas Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Maximálny dátový tok bol 212Gbit/s.
Športoví priaznivci môžu naživo sledovať olympijské hokejové zápasy nielen na Jednotke alebo Dvojke, ale aj na špeciálnom webe http://zoh2018.rtvs.sk/. RTVS v spolupráci s telekomunikačnou spoločnosťou BENESTRA, s.r.o. prináša online vysielanie vo Full HD rozlíšení.
„Je zrejmé, že sledovanosť programov prostredníctvom online platforiem bude narastať, preto neustále pracujeme na tom, aby online vysielanie fungovalo čo najlepšie,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
Ako pripomenul manažér nových médií Dušan Jančovič, RTVS pravidelne prináša divákom najväčšie športové udalosti prostredníctvom svojich webových stránok. „Za rekordným dátovým tokom je snaha RTVS prinášať prenosy v čo najvyššej kvalite 1080p,“ poznamenal.
Technický riaditeľ BENESTRA, s.r.o. Augustín Revák doplnil, že už na začiatku online vysielania stredajšieho hokejového zápasu sa pripojilo 43.000 užívateľov. „Tí boli zväčša pripojení v HD kvalite, čo vyťažilo distribučnú sieť CDN až na maximum rezervovanej kapacity. Na konci zápasu bolo pripojených viac ako 72 000 užívateľov,“ priblížil.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Reakcia ministra kultúry na vyjadrenie Jaroslava Rezníka

Reakcia ministra kultúry na 
vyjadrenie Jaroslava Rezníka

"Dnešnú informáciu generálneho riaditeľa RTVS považujem za neserióznu a predčasnú, pretože Ministerstvo kultúry SR v tejto chvíli nedisponuje ďalšími prostriedkami pre RTVS a prípadný dodatok ku zmluve so štátom nie je ani na začiatku schvaľovacieho procesu. Generálny riadieteľ RTVS po relatívne dlhom čase uznal, že jeho predstava, že RTVS dostane od štátu peniaze na rekonštrukciu budov, nie je podľa súčasného systému možná.Uznal, že jedinou cestou zvýšenia financií pre RTVS je zmluva so štátom, pokiaľ bude použitie týchto dodatočných peňazí súvisieť s programom. O tomto začali experti MK SR a RTVS rokovať." 
Marek Maďarič (Smer-SD)
     

RADA RTVS

RADA RTVS

Rozhlas a televízia Slovenska získal peniaze na riešenie havarijných stavov budov televízie v bratislavskej Mlynskej doline. Ako na dnešnej Rade RTVS informoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, RTVS sa podarilo vyrokovať prvý dodatok k zmluve so štátom uzatvorenej pre tento rok, a to vo výške deväť miliónov eur, z toho jeden a pol milióna eur pôjde na televízny program, konkrétne na dramatické, dokumentárne, zábavné a publicistické diela. Zvyšných sedem a pol milióna eur je naplánovaných na rekonštrukciu priestorov, v ktorých sa nachádzajú vysielacie a výrobné štúdiá verejnoprávnej televízie. Dozorná komisia Rady RTVS verí, že 7,5 milióna na obnovu areálu v Mlynskej doline nebude konečná, vítajú ju, keďže umožní operatívne riešiť havarijné stavy. Rada ďalej pozitívne hodnotí peniaze navyše na pôvodnú televíznu tvorbu.

Šéfa RTVS podľa jeho slov výsledok rokovaní „mimoriadne teší“. Pripomenul, že časť areálu v Mlynskej doline, celé jeho krídlo je v havarijnom stave. Tieto zdroje umožnia opraviť strechy, v jednej časti vymeniť okná, zatepliť a obnoviť fasádu. Tento rok sa začne havarijnými stavmi a v rokoch 2019 a 2020 by chceli budovy modernizovať tak, aby spravodajské, publicistické a online zložky pracovali vo vyhovujúcich priestoroch. Rezník chce, aby na konci roka 2022 boli budovy v Mlynskej doline a sídlo rozhlasu v tzv. obrátenej pyramíde v stave zodpovedajúcom 21. storočiu, aj keď si uvedomuje, že stopercentne to garantovať nemôže.

Rezník Radu RTVS aj Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá ešte v septembri minulého roka informoval, že objekty televízie v Mlynskej doline, ale aj sídlo rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave sú v havarijnom stave, na ktorého riešenie treba vyše 32 miliónov eur bez DPH. Celý areál televízie sa dokončil začiatkom 80. rokov minulého storočia a odvtedy sa výrazne neobnovoval. Problémom sú podľa šéfa RTVS viaceré havarijné stavy v budovách STV, kde síce sú veľmi moderné technológie, ale samotné priestory nespĺňajú základné kritériá. Nevyhovujú napríklad staré okná v hliníkových rámoch, ktoré netesnia, či pôvodné rovné strechy. V zlom stave sú i priestory pre zamestnancov a to nielen v Mlynskej doline, ale i v budove Slovenského rozhlasu.

Ako povedal Rezník v rozhovore pre SITA v decembri minulého roka, ak sa budovy nezačnú rekonštruovať, tak sa dostanú do stavu, že ohrozia nielen technológie, ktoré v nich sú, ale aj pracovníkov. Toto je reálny stav a je zhoda okolností, že to musí riešiť súčasné vedenie rádiotelevízie, upozornil Rezník, ktorý verí v to, že spôsob riešenia sa nájde. Garantuje však, že televízna časť RTVS bude v Mlynskej doline a rozhlasová na Mýtnej ulici v tzv. obrátenej pyramíde. V prvom rade treba podľa generálneho riaditeľa RTVS revitalizovať tú časť objektov STV v Mlynskej doline, ktorá je funkčná, kde sa vyrába a vysiela. Väčšia časť televízneho areálu, vrátane výškovej budovy STV, sa nevyužíva. Až po obnove funkčnej časti sa dá uvažovať o ďalších objektoch. Potom „môžeme špekulovať nad tým, čo s výškovou budovou. Určite by som ju nechcel zbúrať,“ dodal.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 


Ani na moment nenastane situácia, že by ľavá ruka nevedela, čo robí pravá. Týmito slovami generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska Jaroslav Rezník uistil členov Rady RTVS na štvrtkovom rokovaní o tom, že situácia okolo náhrady za odchádzajúcich šéfov spravodajstva RTVS Juraja Rybanského a Borisa Chmela je plne pod kontrolou.
      Rezník priznal, že nejde o štandardnú situáciu, nevidí však dôvod dramatizovať dianie. "Intenzívne pracujeme na tom, aby sme mali od 1. marca plnohodnotnú náhradu," odpovedal na otázku podpredsedu Rady Martina Kákoša, či budú uvoľnené posty riešené nástupom nových šéfov, alebo prostredníctvom dočasného poverenia.
      Generálny riaditeľ RTVS zopakoval, že dôvodmi odchodov sú zdravotné a rodinné dôvody. To osobne potvrdil aj Rybanský, ktorý vyvrátil mediálne šumy hľadajúce príčiny jeho odchodu v uskutočnených programových zmenách. "Sú to iba špekulácie, resp. konšpirácie, nijako to s mojím odchodom nesúvisí," uviedol Rybanský. Je presvedčený, že medzi ním a šéfom RTVS bude i naďalej vládnuť korektný a slušný vzťah, tak ako tomu bolo doteraz.
      O dohode na ukončení spolupráce medzi RTVS a doterajším riaditeľom Sekcie spravodajstva a publicistiky Jurajom Rybanským a vedúcim Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Borisom Chmelom k 28. februáru informoval verejnoprávny vysielateľ 5. februára. V prípade Rybanského uviedol zdravotné a v prípade Chmela súkromné dôvody.



Financovanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) môžu v horizonte najbližších rokov ovplyvniť postupy iných európskych krajín pri zabezpečení verejnoprávneho vysielania. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS to naznačil generálny riaditeľ verejnoprávnej inštitúcie Jaroslav Rezník.
      Členov Rady informoval v tejto súvislosti o stretnutí so zástupcami Európskej vysielacej únie (EBU), ktorého témou boli dynamické zmeny v oblasti financovania verejnoprávnych médií. Pripomenul, že v Rakúsku sa začala diskusia o reforme ORF a zrušení koncesionárskych poplatkov, poukázal tiež na referendum vo Švajčiarsku, ktoré má rozhodnúť o tom, či súčasný model verejnoprávneho vysielania zachovajú, alebo si štát bude objednávať verejnoprávny formát u súkromných vysielateľov. "Výsledok hlasovania určí do značnej miery, ako budú verejnoprávne médiá financované do budúcnosti," mieni generálny riaditeľ RTVS.
      Zdôraznil, že svoje stanovisko o koncesionárskych poplatkov ako o základnom a najstabilnejšom pilieri nezávislého verejnoprávneho vysielania, nemení. "Na druhej strane, nemôžeme zatvárať oči pred tým, čo sa deje v iných krajinách Európy," priznal.
      V tejto súvislosti spomenul i nedávne stretnutie s riaditeľom Rumunskej rozhlasovej vysielacej organizácie, s ktorým sa rozprával aj o financovaní verejnoprávnych médií. Šéf rumunského rozhlasu Georgica Severin mu priblížil doterajšie skúsenosti s financovaním prostredníctvom určenej čiastky zo štátneho rozpočtu. "Priznal, že obavy, ktoré z tejto formy financovania mal, sa nenaplnili, práve naopak, toto financovanie sa ukázalo efektívne," priblížil Rezník.


Správu o činnosti RTVS za druhý polrok 2017 vrátane správy o hospodárení a plnení záväzných ukazovateľov rozpočtu prerokovala Rada RTVS. Z predloženého materiálu vyplýva, že televízna Jednotka odvysielala 4436 hodín, Dvojka 3921 hodín. Z výsledkov prieskumu sledovanosti považujú diváci spravodajstvo RTVS za najobjektívnejšie, sledovanosť Jednotky kontinuálne rastie.
      Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník radu informoval o navýšení príspevku pre rok 2018 vo výške 9 miliónov eur vo vzťahu k zmluve o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania, tzv. zmluvy so štátom. Táto suma bude rozdelená na dve časti, 1,5 milióna eur na televízne vysielanie, 7,5 milióna eur je plánované na úpravu televíznych priestorov výrobných a vysielacích štúdií. V dodatku zmluvy pre rok 2018 je týmto špecifikovaná suma 20,8 milióna eur pre oblasť televízneho vysielania (pôvodný príspevok bol 19,3 milióna eur) a pre účelové investičné projekty 10,5 milióna eur (pôvodný príspevok bol 3 milióny eur).
      Manažment RTVS predložil správu o výbere úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS za rok 2017, tzv. koncesionárske poplatky. Reálny výber úhrad za rok 2017 predstavoval čiastku 80.974.616 eur, oproti plánu vo výške 78.300.000 eur je výber vyšší o 2.674.616 eur. Pre porovnanie reálny výber úhrad za rok 2016 predstavoval sumu 78.263.511 eur.
      Rada vzala na vedomie aj správu o konaniach, vedených Radou pre vysielanie a retransmisiu a sporových káuz vedených pred príslušnými súdmi. K 31. 12. 2017 bolo voči RTVS za obdobie rokov 2009 až 2017 vedených 36 konaní, z nich bolo 16 ukončených. Otvorených a do roku 2018 prechádza 20 konaní.



Copyright © TASR 2018
 

TO JE RTVS!

TO JE RTVS!

SLOVAK MEDIA LAW NEWS



SLOVAK MEDIA LAW NEWS




Zabrániť možnej koncentrácii moci v médiách bolo cieľom návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý vo štvrtok väčšina pléna Národnej rady SR nepodporila. Nezaradení poslanci združení okolo Miroslava Beblavého ako autori návrhu uznali, že už súčasná legislatíva zakazuje tzv. krížové vlastníctvo médií, prax však podľa nich ukazuje jej obchádzanie. Umožňuje to údajne nedostatočné znenie právnej úpravy, ktorá nepredpokladá úplné odkrytie vlastníckej štruktúry médií.
      Aktualizačným momentom pre podanie návrhu zákona boli zverejnené informácie o možnom vstupe finančných skupín s vlastníctvom printových médií do priestoru významných stredoeurópskych mediálnych staníc. "Práve nedostatočné znenie právnej úpravy by tento vstup umožnil so všetkými z toho vyplývajúcimi rizikami, najmä vo vzťahu k politickým právam a slobodám, ktoré zaručuje Ústava SR, ako aj príslušné medzinárodné zmluvy," tvrdili opoziční poslanci.
      Ich novela preto počítala so zápisom elektronických a najväčších printových médií do registra partnerov verejného sektora fungujúceho na základe zákona, ktorý bol schválený Národnou radou SR ešte v októbri 2016 hlasmi 121 poslancov. "Tým dôjde k identifikácii konečných užívateľov výhod pri jednotlivých právnických osobách a k odhaleniu ich skutočných vlastníkov. Kontrola krížového zákazu orgánmi verejnej moci by tak nemohla naraziť na spleť vlastníckych štruktúr, z ktorých by nebolo jasné, či k porušeniu krížového zákazu dochádza, alebo nie," uviedli Miroslav Beblavý, Viera Dubačová a Simona Petrík.
      Do časti zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá hovorí o pluralite informácií a priehľadnosti majetkových a personálnych vzťahov vo vysielaní tak navrhovali vložiť ustanovenie, podľa ktorého konečný užívateľ výhod pri vysielateľovi rozhlasovej alebo televíznej programovej služby nebude môcť byť konečným užívateľom výhod aj pri vydavateľovi celoštátnej periodickej tlače.
      Trojica poslancov tiež navrhovala, aby mal vysielateľ povinnosť súčinnosti vo vzťahu k Rade pre vysielanie a retransmisiu v prípade potreby preukázania plnenia obmedzení pri konečnom užívateľovi výhod. Pri eventuálnom nesplnení zákonných obmedzení určí Rada vysielateľovi primeranú lehotu na nápravu. Ak náprava v lehote nenastala, Rada mala vysielateľovi odňať licenciu.



Copyright © TASR 2018