16. 2. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Soška ocenenia Český lev, ktorú udeľujú za filmovú a televíznu tvorbu, po druhý raz za uplynulých 25 ročníkov zmenila svoju podobu. Autorom nového dizajnu je výtvarník Rony Plesl, ktorý sa inšpiroval poetikou maliara Josefa Ladu a kubizmom, uviedla vo štvrtok Česká televízia (ČT).
Nový krištáľový lev váži dva kilogramy a je vysoký takmer 28 centimetrov aj s podstavcom. "Máme 25. ročník, čo je dobrá príležitosť na zmenu. Predošlá cena bola tiež krásna, avšak trochu abstraktná," uviedol režisér a člen predsedníctva Českej filmovej a televíznej akadémie (ČFTA) David Ondříček.
Cena prvýkrát zmenila podobu v roku 2014. Mohutného leva v skoku vtedy vystriedal oveľa subtílnejší ležiaci lev ukrytý v sklenenom kuželi. Autorom tohto návrhu sošky bol výtvarník Jakub Berdych. O rok neskôr sošku upravil, keď zachoval tvar kužeľa, ale leva transformoval do dvojrozmernej podoby - zospodu sošky.
Tento rok sa soška opäť vrátila k podobe figúrky leva, hoci značne štylizovanej. "Mám veľmi rád Ladu a chcel som, aby bol lev milý a kubistický. Takže je to kombinácia kubizmu a takej ladovskej miloty," opísal Plesl svoj zámer. 
Výroba sošiek sa tento rok zároveň vrátila do sklárne v obci Nižbor v okrese Beroun.
Novou soškou bude v sobotu 10. marca v pražskom Rudolfine ocenených 37 víťazov kategórií 25. ročníka Českého leva. Najviac nominácií získali filmy Baba z ľadu, Po strništi bos a Milada.

Nemecký denník Die Welt v piatok oznámil, že jeho reportéra Deniza Yücela prepustili po viac než roku z väzby v Turecku. Správu krátko nato potvrdila aj nemecká spolková vláda.
Yücela, ktorý má nemecké i turecké občianstvo, zadržali v Istanbule 14. februára 2017 pre obvinenia z terorizmu a propagandy. Vo vyšetrovacej väzbe ho ponechávali až dosiaľ, aj keď voči nemu prokuratúra oficiálne žalobu nevzniesla.
Prípady Yücela a ďalších šiestich nemeckých občanov zatknutých v Turecku v uplynulom čase výrazne zhoršili vzťahy medzi oboma krajinami. Nemecko považovalo dôvody ich zadržania za politické.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok na stretnutí s tureckým premiérom Binalim Yildirimom podľa vlastných slov zdôraznila, že prípad Yücela je pre Nemecko "mimoriadne naliehavý".

Súd v Istanbule odsúdil na doživotie šiestich novinárov, ktorí boli obžalovaní z účasti na pokuse o štátny prevrat z júla 2016. Informovala o tom v piatok turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.
K odsúdeným patria Ahmet Altan, bývalý šéfredaktor novín Taraf, jeho brat, novinár a akademik Mehmet Altan a známa novinárka a niekdajšia poslankyňa Nazli Ilicaková.
Odsúdených obvinili zo spojenia s moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorému Turecko pripisuje zodpovednosť za pokus o prevrat z 15. júla 2016. Gülen, ktorý žije v exile v USA, to popiera.
Novinárov zadržali krátko po zmarenom pokuse o prevrat a súdili ich za protiústavné aktivity a členstvo v teroristickej organizácii, napísala agentúra AP.
Sedemdesiattriročná Ilicaková písala pre noviny spojené s gülenistickým hnutím. Bratia Altanovci - obaja šesťdesiatnici - sa v uplynulých rokoch stali kritikmi tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a písali pre opozičné médiá, pripomína agentúra DPA. Dodáva, že v Turecku je podľa monitorovacích skupín vo väzení okolo 150 mediálnych pracovníkov.

Copyright © TASR 2018


Producenti jubilejného 90. oscarového ceremoniálu Michael De Luca a Jennifer Todd zverejnili prvý zoznam osobností, ktoré sa zúčastnia na udeľovaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Predstavovať nominovaných a odovzdávať ceny budú herečky Viola Davis, Laura Dern, Jennifer Garner, Greta Gerwig, Tiffany Haddish, Margot Robbie, Emma Stone a Daniela Vega a ich kolegovia Mahershala Ali, Chadwick Boseman,Tom Holland či Kumail Nanjiani. "Či sa vrátia na oscarovské pódium alebo ho ozdobia po prvý raz, každý z týchto umelcov prinesie svoj osobitý a energický pôvab. Ich prínosy vytvoria nezabudnuteľný večer," uviedli producenti.
Mahershala Ali získal vlani Oscara za výkon v dráme Moonlight (2016), Viola Davis v tom istom ročníku za snímku Ploty (2016) a Emma Stone si vďaka muzikálu La La Land (2016) odniesla trofej pre Najlepšiu herečku v hlavnej úlohe. Tento rok sa so spomínaných osobností o prestížnu cenu uchádzajú Greta Gerwig, ktorá má nominácie za réžiu a scenár snímky Lady Bird, Kumail Nanjiani s nomináciou v scenáristickej kategórii za snímku Srdcu nerozkážeš, Margot Robbie s v kategórii Najlepšia herečka v hlavnej úlohe, do ktorej ju nominovali vďaka filmu Ja, Tonya. Čilská snímka Fantastická žena, v ktorej si zahrala Daniela Vega, sa zase bojuje o cenu pre najlepší cudzojazyčný film.
Zoznamu kandidátov v aktuálnom ročníku udeľovania Oscarov vládne fantasy dráma Podoba vody s 13 nomináciami. Osem si na konto pripísala historická vojnová snímka Dunkirk, sedem má kriminálna dráma Tri billboardy kúsok za Ebbingom, po šesť získali tituly Najtemnejšia hodina a Niť z prízrakov a po päť majú v hre Blade Runner 2049 a Lady Bird. Udeľovanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied sa uskutoční v nedeľu 4. marca v hollywoodskom Dolby Theatre. Moderátorom galavečera bude Jimmy Kimmel.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Český rozhlas (ČRo) tento rok plánuje zníženie počtu zamestnancov zhruba o päť percent zo súčasných takmer 1500 ľudí. Dôvodom redukcie pracovných miest je snaha o znižovanie nákladov. O tom, kedy sa počty zamestnancov zníži a akých pozícií sa obmedzenia dotkne, sa podľa neho ešte len rokuje.
Práve osobné náklady tvoria najväčšiu položku v rozpočte ČRo, pre tento rok sa majú medziročne zvýšiť o jedno percento na 983 miliónov korún. Verejnoprávna spoločnosť má tento rok hospodáriť s nákladmi a výnosmi 2,253 miliardy korún. Vyrovnaný rozpočet je o 16,7 milióna Kč vyššie ako vlani.
Hlavným príjmom ČRo sú koncesionárske poplatky. Tento rok zostali zachované na 45 Kč. Výber koncesionárskych poplatkov by mal tento rok vzrásť o päť miliónov korún na 2,075 z 2,070 miliardy Kč.

Copyright © ČTK 2018