22. 7. 2023

Zomrela Josephine Chaplinová

Zomrela Josephine Chaplinová

Zomrela Josephine Chaplinová (†74) - Správy RTVS

Vo veku 74 rokov zomrela v Paríži Josephine Chaplinová, dcéra legendárneho britského komika Charlieho Chaplina. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. Herečka Josephine Chaplinová zomrela ešte vo štvrtok 13. júla, spresnila v piatok americká tlač s odvolaním sa na vyjadrenia jej rodiny. Príbuzní predtým jej úmrtie ohlásili prostredníctvom smútočného oznámenia vo francúzskom denníku Le Figaro. Josephine sa narodila v meste Santa Monica v americkom štáte Kalifornia v roku 1949 a bola jedným z Chlaplinových 11 detí. Narodila sa v jeho manželskom zväzku s herečkou Oonou Chaplinovou (1925 - 1991), dcérou amerického dramatika a laureáta Nobelovej ceny za literatúru Eugenea O'Neilla. Josephine Chaplinová sa preslávila rolou May vo filmovej adaptácii deviatich Príbehov z Cantebury od anglického básnika a autora Geoffreya Chaucera z roku 1972, ktorú režíroval Pier Paolo Pasolini. Samotný Chaplin (1889 - 1977) žil mnoho rokov vo francúzskej metropole Paríž, pripomína DPA. 

 

Zdroj: TASR

21. 7. 2023

MEDIA NEWS

  MEDIA NEWS 

Donald Trump Raped E. Jean Carroll, Not Just Sexual Abuse: Judge




Federálny súd v New Yorku v stredu zamietol žiadosť bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa o nový súdny proces v spojitosti so žalobami za ohováranie a sexuálny útok, ktoré naňho podala novinárka E. Jean Carrollová.
Ako informovala agentúra DPA citovaná agentúrou TASR, sudca Lewis Kaplan uviedol, že v máji, keď porota Trumpa uznala za vinného z ohovárania a napadnutia, nenastal žiadny justičný omyl, ako tvrdil exprezident USA.
Sudca v máji Trumpovi nariadil vyplatiť Carrollovej odškodné päť miliónov dolárov. Trump sa však proti rozsudku odvolal a neskôr voči Carrollovej podal žalobu za ohováranie za jej vyjadrenia o znásilnení, ktorého sa exprezident údajne dopustil v 90. rokoch minulého storočia.
Carrollová následne - v máji - podala voči exprezidentovi ďalšiu žalobu za ohováranie a napadnutie, a to za jeho vyjadrenia po ukončení súdneho procesu. Začiatok súdneho procesu v tejto veci bol vytýčený na 15. januára budúceho roka.
Novinárka exprezidenta zažalovala už v novembri roku 2019, keď ho obvinil z ublíženia na cti, ktorého sa Trump údajne dopustil v súvislosti s popieraním svojho konania, keď sa vyjadril, že Carrollová ani "nie je jeho typ". Novinárka uvádzala, že Trump tým poškodil jej povesť i kariéru.
Vlani v novembri novinárka podala žalobu aj za sexuálny útok. Využila pritom nový zákon, ktorý chráni obete sexuálnych útokov aj desaťročia po údajnom čine.





Na celom svete je takmer päť miliárd aktívnych používateľov sociálnych sietí, čo predstavuje vyše 60 percent svetovej populácie. Za posledný rok tak ide o 3,7-percentný nárast. Vyplýva to zo správy digitálnej spoločnosti Kepios, zverejnenej vo štvrtok. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
V správe sa tiež uvádza, že vo svete je celkovo 5,19 miliardy používateľov internetu, čo predstavuje 64,5 percenta svetovej populácie.
Veľké rozdiely sú v tomto smere medzi regiónmi. Vo východnej a strednej Afrike používa sociálne siete iba jedna osoba z 11. V Indii, ktorá je v súčasnosti najľudnatejšou krajinou sveta, ide o jednu osobu z troch.
Zvýšil sa aj čas strávený na sociálnych sieťach, a to o dve minúty na dve hodiny a 26 minút denne. Aj tu panujú veľké rozdiely: Brazílčania trávia na sociálnych sieťach v priemere tri hodiny a 49 minút denne, zatiaľ čo Japonci menej ako hodinu.
Priemerný používateľ sociálnych sietí používa sedem platforiem, uvádza správa.
Americká spoločnosť Meta vlastní aplikáciu WhatsApp a obľúbené sociálne siete Instagram a Facebook. Čína má aplikácie WeChat, TikTok a jej lokálnu verziu Douyin. Ďalšími platformami sú Twitter, Messenger a Telegram.

                               Android Apps by Google LLC on Google Play

Spoločnosť Google oznámila, že pracuje na vývoji nástroja umelej inteligencie (AI), ktorý by mal pomôcť novinárom pri tvorbe titulkov a písaní článkov. Samotných žurnalistov by však tento nástroj nahradiť nemal, informuje v piatok TASR na základe správy agentúry AP.
"Takéto nástroje nemajú a ani nemôžu zastúpiť kľúčovú úlohu, ktorú majú novinári v spravodajstve, pri vytváraní článkov a overovaní faktov," uviedla spoločnosť Google, ktorá chce týmto spôsobom uľahčiť prácu novinárov a zvýšiť ich produktivitu.
Pripravovaný nástroj, ktorý v rámci Google pracovne nazývajú Genesis, predstavila spoločnosť najskôr popredným mediálnym organizáciám pôsobiacim v USA: denníku The New York Times, The Washington Post a spoločnosti News Corp., pod ktorú patria napríklad noviny The Wall Street Journal.
Podľa zdroja oboznámeného s vývojom nového nástroja by tento produkt mohol slúžiť ako určitý druh osobného asistenta pre novinárov, ktorý by automatizoval niektoré úlohy a ušetril tak čas pre iné, zodpovednejšie. Zároveň by mal predísť rizikám spojeným s používaním tzv. generatívnej umelej inteligencie, ktorá dokáže automaticky vytvárať rôzne druhy obsahov.
S rýchlo sa rozvíjajúcimi technológiami AI sú spojené obavy, či ich vývoj napokon nepovedie aj k tomu, že reálni novinári prídu o prácu, keďže mediálny sektor už teraz čelí nedostatku financií.
Nástroje AI, ako sú chatboti ChatGPT alebo Bard od spoločnosti Google, už teraz využívajú niektorí ľudia pri písaní e-mailov či iných dokumentov. Tieto systémy sú však podľa AP náchylné na šírenie nepravdivých informácií, čo bežný človek ani nemusí postrehnúť. To predstavuje riziko z hľadiska použitia v aplikáciách, ktoré majú napríklad zhromažďovať správy alebo poskytovať lekárske poradenstvo.
V ideálnom svete by technológia, ktorú vyvíja aj Google, mohla napríklad dokumentovať a podávať správy o verejných zasadnutiach, na ktorých nie sú prítomní novinári, povedala expertka na mediálnu etiku Kelly McBrideová z výskumného inštitútu Poynter.
Mediálne inštitúcie by však zároveň nemali zabúdať na to, že takéto nástroje môžu generovať aj chyby a nepresnosti, ktoré by mohli poškodiť ich reputáciu a v konečnom dôsledku spôsobiť škody, ktoré by boli väčšie než súvisiace finančné výhody. "Bude to skôr znižovanie kvality a množstvo drobností, ktoré by mohli narušiť dôveru v spravodajské médiá," domnieva sa McBrideová.
Profesor žurnalistky Jeff Jarvis zo City University of New York zhrnul, že umelá inteligencia má nepochybne svoje plusy i mínusy. "Ak táto technológia dokáže spoľahlivo poskytovať faktické informácie, novinári by mali tento nástroj používať," zdôraznil Jarvis. Zároveň však varoval pred rizikami napríklad pri témach, ktoré si vyžadujú určité kultúrne porozumenie a orientáciu v rôznych nuansách danej problematiky.

Copyright  © TASR 2023

 


                             BRICS Summit 2023: The Quest for a New World Order - Impakter
Deň po tom, ako Juhoafrická republika oznámila, že ruský vodca Vladimir Putin sa predsa len nezúčastní na augustovom samite krajín BRICS v Johannesburgu, kde by mu na základe medzinárodného zatykača hrozilo zatknutie, rozbehla sa naplno kremeľská propagandistická mašinéria. Upozorňuje na to portál Politico.

„Putin nepôjde do Afriky. Afrika príde do Ruska,“ hlása článok, ktorý vo štvrtok zverejnila ruská štátna tlačová agentúra Ria Novosti.


Medzinárodný trestný súd v marci vydal na Putina zatykač za jeho rolu pri únosoch detí z okupovaných území Ukrajiny do Ruska a Juhoafrická republika je signatárom Rímskeho štatútu ICC, ktorý vyžaduje zatknutie každého, na koho ICC vydal zatykač.

 
Autor ruského článku Petr Akopov však tvrdí, že Putinovo vynechanie účasti je len odrazom „nového svetového poriadku, ktorý sa formuje“.

Akopov síce pripúšťa, že Putin „nepoletí do Juhoafrickej republiky“ z dôvodu „zatykača vydaného Medzinárodným trestným súdom“, ale dodáva, že to neovplyvní rusko-juhoafrické vzťahy, keďže juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa sa má koncom mesiaca zúčastniť na samite afrických lídrov v Petrohrade.

„Samotný samit BRICS bude aj tak ďalším krokom k budovaniu nového, postzápadného sveta,“ konštatuje Akopov, ktorý je známym propagandistom Kremľa a Európska únia na neho uvalila sankcie za „podporu ... akcií alebo politík, ktoré podkopávajú alebo ohrozujú územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny“.

V inom stĺpčeku, ktorý Ria Novosti zverejnila dva dni po začiatku plnohodnotnej invázie Moskvy na Ukrajinu, Akopov unáhlene oslavoval víťazstvo Ruska nad Ukrajinou, ale o deň neskôr, keď sa útok Kremľa stretol s tvrdším ukrajinským odporom ako sa očakávalo, ho agentúra stiahla.

Ruské štátne médiá sú známe tým, že publikujú texty, ktoré odrážajú agendu Kremľa. Štátom kontrolovaná stanica Russia Today (RT), ktorá pôvodne vznikla ako dcérska spoločnosť Ria Novosti, dostala za šírenie dezinformácií o vojne na Ukrajine zákaz vysielania v Európskej únii (EÚ).

Rozhodnutie Putina neprísť na samit je na základe „vzájomnej dohody“, uviedol úrad juhoafrického prezidenta. Rusko bude na samite, ktorý sa uskutoční 22. až 24. augusta, zastupovať minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Ekonomický blok BRICS tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika. Lídrov na augustový samit Juhoafrická republika pozvala predtým, ako ICC v marci vydal na Putina zatykač.

 

.

 

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

Zomrel Tony Bennett

 Zomrel Tony Bennett

Tony Bennett Dead: Master Pop Vocalist Was 96 - Variety







​Vo veku 96 rokov zomrel legendárny spevák Tony Bennett, informuje Daily Mail.
O necelé dva týždne (3. augusta 2023) by oslávil 97. narodeniny.
Smutnú správu potvrdila jeho hovorkyňa Sylvia Weiner. Spevák šlágrov zomrel v piatok (21. júla) v New Yorku.
Príčina smrti známa nie je. Tonymu Bennettovi diagnostikovali Alzheimerovu chorobu v roku 2016.
Počas svojej kariéry spolupracoval s mnohými hudobníkmi - od Franka Sinatru až po Lady Gaga. Vydal viac než 70 albumov. Na konte mal 19 hudobných cien Grammy.
Anthony Dominick Benedetto sa narodil 3. augusta 1926 v New Yorku.

VÝROKY TÝŽDŇA

   VÝROKY TÝŽDŇA

 

Na obrázku môže byť 1 osoba a text, v ktorom sa píše „Martin Belusky poslanec NR SR za LS Naše Slovensko 11 h Priatelia, s vel'kou radostou Vám predstavujem našich kandidátov. 150 čestnych l'udí so spoločnym cielom. Viem, jedno meno Vám tam chýba. Náš predseda, zakladatel strany a dlhoročny líder. Systém hladal zámienku, aby ho odstavil. Zbavili ho mandátu. Zabránili mu kandidovat. Vlastní mu vrazili nôž do chrbta. Každé vol'by niekoho vytlačil do politiky a vždy ho niekto oklamal. Napriek tomu sa stále nevzdal. Pomáha ostatnym, dáva šancu cudzím. Je to zjednotitel a vizionár- MARIAN KOTLEBA. L'udová strana Naše Slovensko. Vždy za národ, bez ohl'adu na vlastné ego. Volíme číslo 21!“

 


 

20. 7. 2023

Najpočúvanejším rádiom je stále Expres

Najpočúvanejším rádiom 
 

je stále Expres

Najpočúvanejším rádiom na Slovensku je stále Rádio Expres, pustilo si ho 32,8 percenta poslucháčov. Za ním nasleduje Rádio Slovensko s 22,8 percenta. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK. TASR ich poskytla zástupkyňa spoločnosti Linda Kleinertová.
Tretím najpočúvanejším je Fun rádio s 22,2-percentnou podporou poslucháčov. Rádio Europa 2 má počúvanosť 17,3 percenta, rovnako tak aj Rádio Vlna. Nasleduje Rádio Melody, ktoré si naladilo 13,4 percenta poslucháčov a Rádio Regina s 9,6 percenta.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 22,3 percenta. Nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 18,4 percenta a Fun rádio dosiahlo 14,1 percenta. Rádio Europa 2 má 11,5 percenta a Rádio Vlna 10,2 percenta. Rádiu Melody namerali osem percent a Rádiu Regina podiel 5,3 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 10,3-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 84,6 percenta, čo je 3.767.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,3 milióna ľudí (53,6 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio viac ako hodinu a 35 minút. Každý poslucháč počúva rádio priemerne viac ako tri hodiny.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 3. apríla do 25. júna 2023. Prieskum realizovali na vzorke 3159 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov.



Zdroj: TASR



19. 7. 2023

HOAX: WEF nenavrhlo, aby umelá inteligencia prepísala Bibliu

 HOAX: 

 
WEF nenavrhlo, aby umelá inteligencia prepísala Bibliu
 
Na sociálnych sieťach sa šírili príspevky, podľa ktorých Svetové ekonomické fórum (WEF) navrhlo, aby umelá inteligencia prepísala Bibliu. Príspevky sa odvolávajú na rozhovor s izraelským historikom a spisovateľom Yuvalom Noahom Hararim, ktorý je v príspevkoch označovaný ako hlavný poradca WEF. Harari však nie je zamestnancom WEF a jeho vyjadrenia o umelej inteligencii boli prekrútené. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Zavádzajúce príspevky sa odvolávajú na Harariho vyjadrenia, ktoré vyslovil v máji 2023 na diskusii v Portugalsku, kde hovoril o svojich knihách a budúcnosti umelej inteligencie. Jeho vyjadrenia však boli nesprávne pripísané WEF. Agentúra AFP totiž nenašla na webových stránkach WEF ani v dôveryhodných mediálnych zdrojoch žiadnu zmienku o tom, že by sa táto organizácia vyjadrila o Biblii v spojení s umelou inteligenciou.
"Svetové ekonomické fórum nikdy nevyzvalo, aby umelá inteligencia prepísala Bibliu, a ani nevolalo po zákaze Biblie či vytvorení nového svetového náboženstva," povedal pre AFP hovorca WEF Yann Zopf.
Ani Hararri nie je kľúčovým poradcom WEF a hoci sa v minulosti zúčastnil na podujatiach WEF, s touto organizáciou nemá žiadne väzby. "Upozorňujeme, že pán Harari nie je zamestnancom ani poradcom Svetového ekonomického fóra," uviedol Zopf.
Na webovej stránke WEF je Harari predstavený ako profesor Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme a ako historik, filozof a autor viacerých bestsellerov. V minulosti bol pozvaný na výročné stretnutia WEF v Davose, na ktorých v rokoch 2018 a 2020 prednášal o budúcnosti ľudstva a technológií.
Podľa príspevkoch zdieľaných na sociálnych sieťach Harari tvrdil, že použitie umelej inteligencie na nahradenie náboženských textov vytvorí "spojené náboženstvá, ktoré budú skutočne tie správne". Tieto citáty však boli vytrhnuté z kontextu.
Niekoľko ďalších organizácií na overovanie faktov, ako napríklad Snopes, USA Today a Logically Facts už vyvrátilo tvrdenia, ktoré kolovali v angličtine na základe webovej stránky Slay News. Tá napísala, že tieto Harariho slová zazneli v rozhovore s portugalsko-americkým novinárom Pedrom Pintom, ktorý sa uskutočnil 19. mája 2023 v Lisabone.
Pri hľadaní pôvodného rozhovoru AFP zistila, že Harari naozaj diskutoval o potenciáli umelej inteligencie "rozhodovať" a "generovať nové myšlienky". Spisovateľ však nevyzýval, aby umelá inteligencia napísala novú Bibliu. "Umelá inteligencia dokáže vytvárať nové nápady. Dokonca môže napísať novú Bibliu," povedal približne v ôsmej minúte rozhovoru, pričom hovoril o tom, že umelá inteligencia je prvou technológiou, ktorá dokáže rozhodovať sama o sebe, dokonca aj o nás.
V máji 2023 Harari vystúpil s prejavom na tému "Umelá inteligencia a budúcnosť ľudstva" na tzv. Frontiers Forum - sérii virtuálnych rečníckych stretnutí organizovaných spoločnosťou Frontiers Media. Ani tu však nevyzval, aby umelá inteligencia napísala novú Bibliu či svätú knihu. Varoval skôr pred potenciálnou schopnosťou umelej inteligencie vytvárať náboženské texty.



Zdroj: TASR

 

 

Voyo poteší slovenských futbalových fanúšikov

Voyo poteší slovenských futbalových fanúšikov

 




Športoví nadšenci sa môžu tešiť na vybrané stretnutia predkôl kvalifikácie Ligy majstrov a Európskej konferenčnej ligy so slovenskými tímami, ktoré doplnia pestrú športovú ponuku streamovacej platformy.


Voyo prináša pre futbalových fanúšikov ďalšie atraktívne zápasy. Športoví nadšenci sa môžu tešiť na vybrané stretnutia predkôl kvalifikácie Ligy majstrov a Európskej konferenčnej ligy so slovenskými tímami, ktoré doplnia pestrú športovú ponuku streamovacej platformy.

Prvým z priamych prenosov bude odveta 1. kola kvalifikácie Ligy majstrov. V nej sa proti sebe postavia FC Swift Hesperange – ŠK Slovan Bratislava. Slovenský šampión pôjde do odvety proti majstrovi Luxemburska s cieľom vybojovať si postup po domácej remíze 1:1. Voyo prinesie toto stretnutie naživo v stredu 19. júla o 20:00 hod. Komentátorom zápasu bude Marián Červenka a spolukomentátorom bude bývalý slovenský útočník Juraj Piroska. V Luxembursku, dejisku zápasu, bude aj štáb televízie Markíza, ktorý odtiaľ divákom prinesie aj exkluzívne reportáže v Športových novinách.

O deň nato, vo štvrtok 20. júla o 19:00 hod., prinesieme odvetu 1. kola kvalifikácie Európskej konferenčnej ligy UEFA. Sily si v tomto zápase zmerajú FC Dila Gori a FC DAC 1904 Dunajská Streda. Slovenský vicemajster pôjde do duelu s jednogólovým náskokom po domácom triumfe 2:1. Voyo zápas odvysiela s komentárom Andreja Zvolenského a futbalového experta Martina Mikuliča.

V nasledujúcom týždni máme pre športových fanúšikov pripravenú ďalšiu futbalovú lahôdku. Vo štvrtok 27. júla o 19:00 hod. Voyo ponúkne úvodný zápas 2. kola kvalifikácie Európskej konferenčnej ligy UEFA, v ktorom sa proti sebe postavia FK Auda – FC Spartak Trnava. Zápas bude komentovať Andrej Zvolenský.

„Teším sa, že môžeme futbalovým fanúšikom na Voyo poskytnúť ešte väčšiu porciu kvalitných športových zážitkov. Verím, že si tieto výnimočné futbalové stretnutia naplno užijú,“ povedal generálny riaditeľ televízie Markíza Matthias Settele. Diváci, ktorí si futbalové zápolenia nestihnú pozrieť naživo, nájdu na Voyo aj záznamy všetkých stretnutí.

 

18. 7. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 





Súd v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe zrušil rozhodnutie ruského ministerstva spravodlivosti o vyhlásení novinára Daniila Gubareva za tzv. zahraničného agenta. S odvolaním sa na spravodajský web Mediazona o tom v utorok informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá dodala, že ide o prvý takýto prípad v Rusku.
RFE/RL však súčasne pripomenula, že v roku 2021 súd v Petrohrade síce vyradil z registra tzv. zahraničných agentov humanitárnu nadáciu na pomoc ľuďom nakazeným vírusom HIV, ale súd vyššieho stupňa o šesť mesiacov neskôr toto rozhodnutie zrušil.
Gubarev vedie publicistický kanál news.VL o dianí vo Vladivostoku a v Prímorskom kraji.
Za zahraničného agenta bol vyhlásený v marci tohto roku. Ministerstvo spravodlivosti, ktoré zoznam agentov pravidelne dopĺňa a aktualizuje, to vtedy vysvetlilo tým, že Gubarev žije v zahraničí, v Singapure, a distribuuje "materiály iných zahraničných agentov".
Počas súdneho procesu zástupcovia ministerstva spresnili, že ide o materiály médií Dožď, Rosbalt, výsledky prieskumov verejnej mienky zverejňované inštitútom Levada Centr, či videoprojekty novinára Maxima Kaca a politologičky Jekateriny Šuľmanovej.
Zákon o tzv. zahraničných agentoch sa v Rusku objavil v roku 2012. Umožňuje ministerstvu spravodlivosti vyhlásiť za agentov cudzieho vplyvu ktorúkoľvek neziskovú organizáciu, ak dostáva finančné prostriedky zo zahraničia a zapája sa do politických aktivít.
Kritériá takýchto aktivít nie sú v zákone definované, čo umožňuje úradom stíhať najmä nezávislé médiá.
Zákon bol niekoľkokrát sprísnený a rozšíril svoju pôsobnosť nielen na organizácie, ale aj na jednotlivcov.
Podľa spravodajského webu Viorstka bolo v Rusku stíhaných už 18 percent subjektov vyhlásených za "zahraničných agentov". Najčastejšie sú stíhaní za "šírenie zámerne nepravdivých informácií o činnosti ruskej armády". Za dezinformácie tohto druhu sú pritom v Rusku považované všetky výroky, ktoré sa líšia od oficiálnych vyhlásení ministerstva obrany.

 

Copyright  © TASR 2023

 

Alliance of Motion Picture and Television Producers - Wikipedia 

Najväčšie filmové a televízne štúdiá tvrdia, že ponúkli hollywoodskym hercom viac ako jednu miliardu dolárov vo forme vyšších odmien a lepších benefitov predtým, než odborový zväz amerických hercov a televíznych a rozhlasových umelcov (SAG-AFTRA) minulý týždeň vyhlásil štrajk. Podľa agentúry Reuters to v pondelok oznámila skupina zastupujúca mediálne spoločnosti. Zväz výrobcov AMPTP, ktorý združuje najväčšie štúdiá a platformy, vrátane Amazonu, Apple, Disney, Netflix, Sony, Paramount, Warner Bros Discovery a NBCUniversial, uviedol, že SAG-AFTRA "pokračuje v nesprávnom popise vyjednávania". ADVERTISING SAG-AFTRA vyhlásila štrajk minulý štvrtok po tom, ako sa vyjednávači odborov nedohodli so štúdiou na novej kolektívnej zmluve. Krok prakticky znamená ochromenie hollywoodskeho zábavného priemyslu. Herci sa totiž pridali k scenáristom, ktorí štrajkujú kvôli sporom o platy a pracovné podmienky už vyše dvoch mesiacov. Odbory scenáristov WGA protest hercov podporili. Herci aj scenáristi sa usilujú o vyššie odmeny, lepšie podmienky poistenia alebo záruky týkajúce sa umelej inteligencie. "Dohoda, od ktorej SAG-AFTRA 12. júla odstúpila, má hodnotu viac ako jednej miliardy dolárov v podobe zvýšenia miezd, príspevkov na dôchodkové a zdravotné poistenie a obsahuje prvú ochranu svojho druhu počas trojročného obdobia výslovne s ohľadom na umelú inteligenciu," uviedla AMPTP vo vyhlásení. "Tvrdenie SAG-AFTRA, že sme nereagovali na potreby jej členov, je prinajmenšom neúprimné," dodala AMPTP. Už skôr v pondelok SAG-AFTRA, ktorá zastupuje viac ako 160.000 hercov, kaskadérov a ďalších osôb, vydala pod názvom „Bojujeme za prežitie našej profesie“ podrobný zoznam svojich návrhov a údajných odpovedí štúdií. SAG-AFTRA okrem iného uviedla, že požaduje 11-percentné všeobecné zvýšenie miezd v prvom roku platnosti zmluvy, aby sa vyrovnala inflácia. Odborový zväz uviedol, že štúdiá kontrovali ponukou piatich percent.

 

Copyright  © ČTK 2023