27. 9. 2024

Zomrela Maggie Smithová

Zomrela Maggie Smithová




Vo veku 89 rokov zomrela v piatok britská herečka Maggie Smithová. Preslávila sa najmä úlohou grófky Violet Crawleyovej v seriáli Panstvo Downton a rolou profesorky McGonagallovej v sérii filmov o Harrym Potterovi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.
Synovia Smithovej vo vyhlásení uviedli, že herečka zomrela v piatok ráno v londýnskej nemocnici. "Zanechala po sebe dvoch synov a päť milujúcich vnúčat, ktorí sú zdrvení stratou výnimočnej matky a starej mamy," ozrejmili vo vyhlásení, ktoré vydali prostredníctvom publicistky Clair Dobbsovej.
Maggie Smithovú mnohí považovali za najvýznamnejšiu britskú herečku svojej generácie, do ktorej patria aj mená ako Vanessa Redgraveová či Judi Denchová.
V roku 1969 získala herečka prvého Oscara za film The Prime of Miss Jean Brodie za najlepší ženský herecký výkon a ďalšieho dostala v roku 1978 za vedľajšiu ženskú rolu vo filme California Suite. Okrem toho získala aj cenu Britskej akadémie (BAFTA).


Zdroj: TASR

VÝROKY TYŽDŇA

 VÝROKY TYŽDŇA




AHOJTE, SLNIEČKA 🤣

Hovorím dnes Martine Šimkovičovej a Lukášovi Machalovi, že im závidím, koľko sa im slniečkari venujú - niet lepšieho vyznamenania. Robia to skvele 😂

1. A je výborné, že PS-kári chodia do ulíc. Aspoň furt nesedia doma a nečumia do mobilov.

2. Čerstvý vzduch je dobrý pre zdravie, odporúča 9 z 10 pediatrov. My sa dobre bavíme 😉

3. A nie, nebojte, PS-kári nečítajú knihy. Príliš veľa slov. Oni radšej statusy. Aj to je too much. Radšej tweety.

4. Jediná kniha, ktorú má doma Dorota Nvótová, je lexikon pervitínu. A Šimečka má doma akurát tak manuály na majdany priamo od CIA. Čo tí tárajú o knihách 🤦

5. Kričia, vraj útočíme na kultúru. V skutočnosti im len Martina prekazila kšefty. Tučné kšefty.

6. Šimečkova família by mala okamžite vrátiť štátu 1,2 milióna. Keby nevyciciavali štát, dnes sme nemuseli konsolidovať.

7. A nebyť Matoviča a Sulíka, v štátnej kaše nechýbajú obrovské miliardy.

8. Jeden organizoval očkovacie lotérie, druhý vypil Dubaj. Ostal po nich fiškálny Armageddon. To im sa poďakujte.

9. Ľudia oprávnene žiadajú, aby títo gauneri na čele so Šimečkom niesli zodpovednosť - ošklbali národ a teraz majú ešte tú drzosť zvolávať protesty.

10. Nemôžeme sa s nimi baviť v rukavičkách. To máme spoločné s Martinou, Lukášom aj Rudom Huliakom. Nemaznáme sa s nimi.

11. Hovorí sa - na hrubé vrece, hrubá záplata. Nad zlom nezvíťazíš tým, že mu budeš ustupovať. Sme pripravení sa mu postaviť. Tvrdo.

12. Darmo budú PS-kári manipulovať adolescentov z kaviarní.

13. Pravdou je, že sa správajú ako liberálna mafia, ktorá roky okrádala daňových poplatníkov. A za to si zaslúžia trest.

14. Srdečne vás pozdravujeme, slniečkari. Tu nás máte všetkých pokope - všetkých, čo tak veľmi nenávidíte 😂

15. Držíme spolu a zachránime pred vami Slovensko ✊
Ľuboš Blaha


BACHA NA AMERICKÉ MOBILY, NECH VÁM NEVYBUCHNÚ V RUKE!

Neuveriteľné, priatelia, moja kniha Che sa už predáva v Panta Rhei. Dokonca ju majú vo výklade 👏

1. Môj bojkot tohto kníhkupectva teda môžem slávnostne ukončiť - som rád, že cenzúra skončila. Aspoň niekde 😉

2. Keď už hovoríme o knihách, výborne sa zabávam na výroku PS-kára Ľudovíta Ódora.

3. Vo svojej knihe prednedávnom napísal toto - citujem:

"Veľmi často sa diskutuje o zníženej sadzbe DPH na potraviny, lieky alebo napríklad na knihy. Zámer je vždy šľachetný: umožniť slabším príjmovým skupinám nakúpiť lacnejšie.

Lenže tieto tovary kupujú aj bohatší a dokonca v peňažnom vyjadrení na ne míňajú omnoho viac (!!!). V skutočnosti tak dotujeme cez zníženú DPH oveľa viac bohatých ako tých chudobnejších."

4. Ódor povedal to isté, ako Laco Kamenický. Ale z nejakého čudného dôvodu sa vtedy nemal každú druhý slniečkar potrebu fotiť pred svojou knižnicou a hádzať sa o zem.

5. Lebo keď to povie Ódor, tak naňho skladáme básne, aký je umný ekonóm, ale keď to povie Laco Kamenický, tak zaplavia internety najtrápnejšie meme od výmyslu sveta. Celé zle.

6. Ten dvojitý meter slniečkarov bije do očí. A ľudia to vidia. Dobre vedia, kto rozvrátil verejné financie.

7. A vedia aj to, že naša vláda ide znižovať DPH na potraviny a na lieky, čiže na veci, bez ktorých chudobní ľudia neprežijú.

8. A to v čase, kedy musíme konsolidovať rozpočet, lebo tu je kvôli Matovičovi a Ódorovi fiškálna kataklyzma.

9. Už len posledná poznámka. Keď už hovoríme o bojkotoch. Určite ste zachytili, ako Izrael povraždil desiatky nevinných ľudí a tisíce zranil tým, že im odpálil pagery.

10. Teraz nejdem riešiť, že takéto niečo môže urobiť len teroristický štát. Po tom, čo Izrael spáchal genocídu v Gaze, asi nikto nepochybuje, že ide o darebácky štát.

11. Čo chcem zdôrazniť. Ak niečo takéto dokážu urobiť Izraelci s vašimi pagermi, stopercentne sú toho schopní aj Američania.

12. A ak to vedia urobiť s pagermi, prečo by to nevedeli urobiť s mobilmi. Ak máte doma mobil západnej výroby, tak by som k nemu nepúšťal deti - lebo náhodou si nejaký agent zmyslí, že ho odpáli.

13. Ja celé roky kupujem len čínske mobily. Z ideologických dôvodov. Dnes mám o dôvod viac. Nebudem riskovať, že mi americký mobil vybuchne v ruke, lebo niekto nesúhlasí s mojimi názormi.

14. Keď nás jedného dňa budú chcieť všetkých zlikvidovať, nebudeme im to uľahčovať. To, čo páchajú, je už cez všetky čiary - kde sa zastavia?

15. Krásny sobotný večer, priatelia, som rád, že knižke Che sa darí - v petržalskom Tescu ma dnes zastavil asi 16-ročný chlapec, že sa mu moja kniha veľmi páčila.

Je skvelé, že o Che Guevarovi čítajú aj mladí ľudia, ďakujem za to 👏
Ľuboš Blaha

PSEUDOKULTÚRNI ĽUDKOVIA MAJÚ PROBLÉM AJ SO SLOVENSKÝMI VLAJKAMI...
Táto ich chorobná nenávisť ku všetkému slovenskému je už patologická. Títo zvláštni popletení ľudkovia by sa konečne mali začať živiť PRÁCOU, nie stále vytvárať umelé revolúcie voči štátu. Choďte do fabrík, makajte 12 hodinovky a potom pokojne vo voľnom čase choďte robiť revolúcie, kávičkári. Dotácie z verejnoprávnych fondov už tak ľahko za ničnerobenie nedostanete. 
P.S.: SLOVENSKÝCH VLAJOK BUDE OMNOHO VIAC. JE TO ŠTÁTNY SYMBOL A JE SPÄTÝ SO SLOVENSKOM! 
Ak máte problém so štátom, ktorí mnohých z vás dlhé roky láskavo živí, zamyslite sa nad tým. Nenávidieť ruku, ktorá mi dáva chlieb, a pritom nepodávať ani 30% výkon v prospech Slovenska, to je naozaj už diagnóza. Jediné, čo dokážete, je šíriť nepokoj a nenávisť. A hádžete to prvoplánovo stále na nás. Goebbels a iní náckovia by z vás a vašej temnej propagandy mali radosť...  
ZA SLOVENSKO 🇸🇰✊
Lukáš Machala

"Vrátil som sa teraz z premiéry v opere SND. Zo štátneho divadla. Našeho divadla. Všetkých nás, bez ohĺadu na to, koho volíme alebo aké máme polit.ptesvedčenie. Ozaj krásna muzika, famózneho Janáčka. Vypočul som si aj vyhlásenie ktoré čítali 4 dámy pred predstavením a malo vraj reagovať na to, čo sa deje v spoločnosti. Bolo to ich vyhlásenie alebo ho čítali v mene divadla? Nepovedali. No z divadla mi telefonovali umelci, že čo to bolo na začiatku za prehlásenie a čo v ňom bolo. Dokonca jedna čítajúca sólistka prečítala z papiera niečo o nejakom Matejovi. Neviem prečo tak familiárne ako keby sme ho my všetci mali poznať, tak dôverne ako ho pozná ona....Nuž ale o tomto vystúpení zamestnanci divadla nevedeli....aspoň nie všetci....Alebo zajtra budeme počuť iné vyhlásenie inej skupinky a potom ďaľšie a ďaľšie....A čo chudák divák....Ten čo to možno všetko vidí inak? Je to všetko mejako opačne. V parlamente sa robí divadlo a v divadle politika....aj jedno aj druhé je nemiestne....No divadlo prichádza o časť divákov....O tých čo majú iný názor ako ten čo sa im vnucuje za peniaze, ktoré si v dobrej viere zaplatili za niečo úplne iné..... V tomto prípade v prvom rade za krásnu muziku....Takýto úvod predstavenia by si asi Janáček neprial....Škoda toho predstavenia....Bez toho úvodu by to bolo lepšie. Takto som celé predstavenie rozmýšľal a nebol som sám, koho tie líšky vlastne volili...."
Dušan Jarjabek

"Nuž ale aby som úplne čiernobielo napísal či sa mi inscenácia Lišky Bystroušky páčila alebo nie. Otvorene píšem že režijne nie. Pre mňa táto inscenácia bola poplatná dobe v ktorej žijeme, tendenčná a celá téma bola režijne znásilnená. Predstavil som si ako by v takomto réžijnom poňatí bola režírovaná v 50.rokoch. No možno by boli lišiak a líška členovia Ĺudových milícií.....a súdružsky by spievali ľúbostný duet. Janáček je krásna muzika a škoda je vylepšovať niečo čo už je dlhodobo a dokonca aj inscenačne skvelé. Takýto experiment sa už raz nepodaril ani v Rusalke a ani v Predanej neveste. Vďaka všetkým kolegom za krásnu muziku, keď som zavrel oči ozaj som si to užíval. Preto som v závere tlieskal, kolegom interprétom, určite nie pani režisérke. A veĺmi držím palce v ďaĺšom inscenačnom smerovaní opery SND...Želám veľa krásnych predstavení mesačne...Tak ako sme to už my všetci postarši spolu s divákmi zažili..."
Dušan Jarjabek

"Ak nezvíťazím v týchto voľbách, podľa môjho názoru prestane Izrael existovať do dvoch rokov. Židia s tým pritom budú mať naozaj veľa spoločného, ak 40 percent, teda 60 percent ľudí zahlasuje za nepriateľa."
Donald Trump

MIŇO AJ KEĎ UŽ MÁŠ VLASY, TREPEŠ BLUDY
Tieto úsmevné videjká "superhrdinu" z Bruselu, ktorý NIKDY NIČ neurobil pre Slovensko sú už úsmevné. Miňo, na keby sa nehráme. Pokiaľ si si nevšimol, tak len ministerstvá v gescii SNS MAKAJÚ NAPLNO. Čo ty stále do nás kopeš? A propos, keby bola Republika vo vláde... prepáč, Teba si ako ministra fakt nevieme predstaviť ani v najväčšom sci-fi. Ľudia by už naozaj mali vnímať, že tvoja "politika" je len o bľabotaní vo videjkách. My poriadky robíme, zatiaľ čo ty si užívaš sladké ničnerobenie v Bruseli. Radšej natoč "videjko", čo si tam pre Slovensko urobil ty? 
A prestaň už kydať 🙏🧸. A radšej pracuj pre Slovensko.
Lukáš Machala

"Poslankyňu obhajujúcu interrupcie nemôžem nazvať inak ako sukou“.
Rudolf Huliak

"Vyzývam na okamžité prímerie v Pásme Gazy a návrat klobás."
Keir Starmer, britský premiér

"V každej rodine sú hádky." Robert Fico
„V takom stave, v akom včera prezident bol, je pre mňa sklamaním a šokom." Andrej Danko


IDE AZDA O SLOBODU RODINNÉHO ROZPOČTU?
Pani manželka Mateja Drličku, operná speváčka Adriana Kučerová porušila etický kodex Slovenského národného divadla, keď pred predstavením opery "Liška Bystrouška" spolu s kolegyňami prečítala srdcervúci, no najmä absolútne nevhodný pamflet o akejsi záchrane slobody, kultúry, divadla, sadrových trpaslíkov a indiánskeho kmeňa v Amazonskom pralese.
Tieto trápnosti a neetické výstrely do tmy znechutili nejedného platiaceho diváka SND a pokazili dojem z premiéry operného predstavenia. Národné divadlo však nepatrí rodine Drličko-Kučerovcov, je to štátny majetok. Ale zjavne tejto famílii SND nenormálne chýba - žeby z finančných dôvodov?
Nerozumiem stále a dookola, kto tu komu čo zakazuje? Ešte raz sa pýtam, ktoré predstavenie Ministerstvo kultúry zakázalo, obmedzilo, cenzurovalo v posledných 10 mesiacoch? Ktorému umelcovi sme zakázali vykonávať jeho umeleckú činnosť, alebo vstupovali do jeho slobodnej umeleckej tvorby? Celý tzv. kultúrny štrajk je chorý, umelo nafúknutý, zmanipulovaný a organizovaný stále tými istými entitami - spravidla spletenými do mimovládnej siete. Systém kaviarenských povaľačov "já na bráchu - brácha na mne, " už tak jednoducho fungovať NEBUDE. Ani v bratislavskej, ani inej kaviarni...Kultúra patrí NÁRODU, nie zopár ukričaným jedincom, ktorí namiesto kvalitného umenia robia lacný politický aktivizmus.
ZA SLOVENSKO 🇸🇰✊
🔆🔆🔆Pridajte sa🔆🔆🔆
https://t.me/lukasmachala
#FREEDUROV
Lukáš Machala

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
                                    


Väčšina populácie si myslí, že sociálne médiá ovplyvňujú vývoj demokracie na Slovensku. Prevláda názor, že je to predovšetkým negatívnym smerom. Rovnako vidia ľudia negatívny vplyv sociálnych sietí aj na iné oblasti týkajúce sa diania v krajine či vzťahov. Vyplýva to z reprezentatívneho online prieskumu agentúry NMS Market Research Slovakia, realizovaného 4. až 8. júla na vzorke 1020 respondentov.
"Sedemdesiat percent populácie si myslí, že sociálne siete ovplyvňujú vývoj demokracie na Slovensku. Len 16 percent si to nemyslí a 13 percent sa k téme nevie, prípadne nechce vyjadriť," priblížila Denisa Lakatošová z agentúry.
Negatívny vplyv sociálnych sietí na demokraciu vnímajú predovšetkým sympatizanti opozície. "Názor o negatívnom vplyve sociálnych sietí na vývoj demokracie v našej krajine prevláda naprieč celým politickým spektrom. V porovnaní s priemerom sú o tom viac presvedčení najmä sympatizanti hnutia Slovensko, KDH a Progresívneho Slovenska," vysvetlila Lakatošová. Menej z opýtaných vníma pozitívny vplyv sociálnych sietí na vývoj demokracie. "Vo väčšom množstve sa nachádzajú predovšetkým medzi podporovateľmi koaličných strán Smer-SD a SNS," dodala.
Väčšina respondentov si takisto myslí, že sociálne siete negatívne vplývajú aj na medziľudské či rodinné vzťahy, spoločenskú atmosféru či na výsledky volieb.


                                                  


Spojené štáty sú znepokojené raziou izraelskej armády v kancelárii katarskej televízie al-Džazíra v meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu a vydaním rozkazu na jej zatvorenie. Uviedlo to v pondelok americké ministerstvo zahraničných vecí, píše TASR podľa správy agentúry Reuters.
"Tento krok je v rozpore s podporou USA pre slobodu tlače na Západnom brehu Jordánu a na celom svete," informoval komunikačný odbor amerického rezortu diplomacie. Dodal, že Washington naďalej zhromažďuje informácie o nedeľnom zásahu izraelskej armády.
Televízia al-Džazíra v nedeľu ráno uviedla, že izraelské sily (IDF) vtrhli do jej kancelárie v Ramalláhu a vydali vojenský rozkaz na jej zatvorenie na 45 dní.



                                      
Zakladateľ sociálnej siete Telegram Pavel Durov v pondelok oznámil, že jeho platforma bude poskytovať informácie orgánom činným v trestnom konaní. TASR o tom informuje podľa agentúr DPA a AFP.
Podľa Durova Telegram aktualizoval zmluvné podmienky a zásady ochrany osobných údajov. Bude tak "v reakcii na platné právne požiadavky" úradom poskytovať podrobnosti o porušovateľoch podmienok vrátane internetových IP adries a telefónnych čísel.
Funkciu Vyhľadávanie v Telegrame "zneužili ľudia, ktorí porušili naše zmluvné podmienky, na predaj nelegálneho tovaru", napísal Durov pre 13 miliónov sledovateľov svojho osobného kanála.
Počas posledných týždňov zamestnanci Telegramu prostredníctvom nástrojov umelej inteligencie zabezpečili, že "všetok problematický obsah, ktorý sme identifikovali vo Vyhľadávaní, už nie je prístupný", priblížil.
"Zatiaľ čo 99,999 percenta používateľov Telegramu nemá nič spoločné s trestnou činnosťou, 0,001 percenta používateľov zapojených do nezákonných aktivít vytvára zlý obraz celej platformy a ohrozuje záujmy takmer miliardy používateľov," napísal v príspevku.
Telegram po vyhlásení svojho zakladateľa Durova nezaznamená výrazný odliv používateľov, uviedol pre agentúru TASS Pavel Pokrovskij zo spoločnosti pre informačnú bezpečnosť Angara Security.
"Ak dôjde k odlivu, bude to medzi publikom, ktoré využívalo Telegram na nejakú nelegálnu činnosť. Toto publikum jednoducho pôjde do nejakých iných služieb, našťastie ich je dosť," uzavrel Pokrovskij.
Durova zatkli francúzske úrady 24. augusta, keď súkromným lietadlom priletel na letisko Le Bourget pri Paríži z Azerbajdžanu. Stíhajú ho v spojitosti s trestnými činmi na Telegrame vrátane podvodov, prania špinavých peňazí či detskej pornografie.
Po štyroch dňoch ho z väzby podmienečne prepustili na kauciu päť miliónov eur. Má zakázané opustiť Francúzsko a musí sa dvakrát týždenne hlásiť na policajnej stanici.
Tridsaťdeväťročný Durov má občianstvo Ruska, Francúzska a Spojených arabských emirátov. Narodil sa v Rusku a v roku 2014 z krajiny odišiel, pretože podľa vlastných slov odmietol splniť požiadavky Kremľa na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte.
Jeho nová sociálna sieť Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stala hlavným zdrojom nefiltrovaného a často zavádzajúceho obsahu pochádzajúceho od oboch strán konfliktu.


                                    
Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange, ktorého v júni prepustili z väznice v Británii, plánuje prelomiť svoje mlčanie. Podľa jeho organizácie v októbri osobne vystúpi na pôde Rady Európy v Štrasburgu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.
Assange sa čiastočne priznal k špionáži v súvislosti so zverejnením tajných dokumentov týkajúcich sa najmä pôsobenia americkej armády v Afganistane a Iraku. Podľa vlastných slov sa však nazdával, že publikovaním týchto materiálov koná v medziach amerického ústavného práva na slobodu prejavu.
Po tomto priznaní americké úrady súhlasili s jeho prepustením z väzby v Británii, kde strávil päť rokov, čakajúc na svoje možné vydanie na stíhanie do Spojených štátov. Americký súd ho prepustil na slobodu vzhľadom na dobu, ktorú strávil vo väzení.
Momentálne sa nachádza v Austrálii, odkiaľ sa 1. októbra presunie do Štrasburgu, kde "podá svedectvo" pred výborom pre právne záležitosti a ľudské práva Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Zhromaždenie bude nasledujúci deň prerokovávať správu o jeho prípade.
"Julian Assange sa po prepustení z väzenia stále zotavuje. Na tomto zasadnutí sa zúčastní osobne vzhľadom na výnimočnú povahu pozvania," uviedla vo vyhlásení spoločnosť WikiLeaks.
Assange je svojimi priaznivcami považovaný za bojovníka za slobodu prejavu a investigatívnu žurnalistiku, ktorý bol neprávom uväznený. Naopak, jeho kritici tvrdia, že svojím rozhodnutím zverejniť tajné dokumenty ohrozil životy ľudí po celom svete aj bezpečnosť Spojených štátov.
Od júnového prepustenia z väzenia Assange zatiaľ verejne neprehovoril o svojich 14 rokoch strávených snažiac sa vyhnúť medzinárodnému zatykaču. Sedem rokov sa zdržiaval ekvádorskom veľvyslanectve, kde sa pokúšal získať azyl, aby sa vyhol vydaniu do Švédska a USA. Americké obvinenia boli založené na zverejnení tajných vojenských dokumentov, zatiaľ čo Švédsko sa zaoberalo podozreniami zo sexuálnych útokov.

Copyright © TASR 2024




                                       


Sieť TikTok, ktorej vlastníkom je čínska spoločnosť ByteDance, zrušila účty ruských štátnych médií. Dôvodom je ich zapojenie do tajných vplyvových operácií pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA.
Spoločnosť tvrdí, že obsah účtov kontroluje Kremeľ. Rozhodnutie sa týka mediálnych skupín Rossija segodňa, ktorá vlastní agentúru RIA Novosti a portál Sputnik, a TV-Novosti, materskej spoločnosti televízie RT.
TikTok k opatreniu pristúpil týždeň po tom, čo mediálnej skupine Rossija segodňa zakázala vysielať spoločnosť Meta.


Copyright © ČTK 2024



26. 9. 2024

Vydavateľstvo denníka Šport má nového riaditeľa

Vydavateľstvo denníka Šport 
má nového riaditeľa

Novým riaditeľom vydavateľstva ŠPORT PRESS, ktoré vydáva denník Šport, sa stal od 1. septembra 2024 Peter Vavro. Zároveň sa stal aj konateľom spoločnosti.
Peter Vavro je novinár a manažér, ktorý v médiách pôsobí s krátkou prestávkou takmer 25 rokov. Po novinárskych začiatkoch v denníku Národná obroda prestúpil v roku 2002 do verejnoprávnej STV, kde sa stal moderátorom hlavnej diskusnej relácie „O päť minút 12“.
Vo februári 2004 odišiel do Hospodárskych novín na pozíciu zástupcu šéfredaktorky a neskôr sa stal na viac ako šesť rokov šéfredaktorom. Počas jeho pôsobenia prešli Hospodárske noviny rozsiahlym redizajnom, špecializáciou obsahu, budovaním nových produktov a monetizáciou digitálneho obsahu. Po odchode z HN Peter Vavro vybudoval a spustil úplne novú vzdelávaciu akadémiu pre podnikateľov a živnostníkov.
V roku 2019 nastúpil na post riaditeľa obsahu a divízneho šéfredaktora siete regionálnych týždenníkov MY vo vydavateľstve Petit Press. V regionálnych týždenníkoch dochádza k zásadným zmenám v obsahu a grafike, digitalizujú tlačený a spoplatňujú obsah na weboch, z tradičného printového média sa stáva po novom aj médium digitálne. Následne Peter Vavro prešiel na pozíciu riaditeľa obsahu a podpory predaja v divízii printových magazínov vo vydavateľstve Petit Press. Divízia magazínov stabilizuje a postupne zlepšuje hospodárske výsledky, dokonca rastú medziročne tržby z predaja printových časopisov.
Ako Peter Vavro povedal, nad ponukou uchádzať sa o miesto riaditeľa spoločnosti ŠPORT PRESS neváhal ani minútu. „Dostal som slušnú ponuku od slušnej spoločnosti. Denník ŠPORT je zárukou novinárskej kvality a skúsenosti, ktorá na slovenské pomery produkuje nadštandardný, a najmä špecializovaný, obsah, kľúčový pre prežitie a rozvoj akéhokoľvek média na domácom trhu,“ hovorí Peter Vavro, nový konateľ a riaditeľ vydavateľstva denníka ŠPORT, spoločnosti ŠPORT PRESS.
Denník Šport je aktuálne tretím najčítanejším denníkom na Slovensku (zdroj: MML TGI SR 2024: 1. a 2. kvartál). Vydáva pravidelné prílohy a knižné publikácie k najvýznamnejším športovým podujatiam. Už viac ako 30 rokov je vydavateľstvo ŠPORT PRESS súkromnou obchodnou spoločnosťou, ktorej majiteľmi sú predstavitelia Prvej slovenskej stávkovej spoločnosti Niké.

25. 9. 2024

Politická diskusná relácia Na telo sa vracia na obrazovky TV Markíza s novou moderátorkou Karolínou Lacovou

 Politická diskusná relácia Na telo sa vracia na obrazovky



 TV Markíza s novou moderátorkou Karolínou Lacovou


Prvé vydanie dlhoročne úspešnej tolkšou po letnej prestávke je naplánované na nedeľu 20. októbra 2024 v tradičnom vysielacom čase o 13:00 hod.


Dlhoročne úspešná politická diskusná relácia Na telo sa po letnej prestávke vracia na obrazovky televízie Markíza. Na aktuálne témy, ktoré hýbu Slovenskom, bude so zaujímavými hosťami v štúdiu po novom debatovať skúsená novinárka a moderátorka Karolína Lacová. V jesennej programovej štruktúre trhového lídra budú tolkšou opäť patriť skoré nedeľné popoludnia, prvé vydanie Na telo vo vynovenej podobe je naplánované na 20. októbra 2024 v tradičnom vysielacom čase o 13:00 hod. 

Karolína Lacová prichádza do TV Markíza na pozíciu moderátorky relácie Na telo po sedemročnom pôsobení vo verejnoprávnom Slovenskom rozhlase, kde nadobudla bohaté skúsenosti pri moderovaní viacerých diskusných formátov. Venovala sa v nich nielen politickým, ale aj občianskym a spoločenským témam. Pred ostatnými prezidentskými voľbami vo verejnosti pozitívne zarezonovala profesionálnym vedením debaty s hlavnými kandidátmi Petrom Pellegrinim a Ivanom Korčokom.

„Som rada, že budem súčasťou relácie, ktorá má na Slovensku dlhoročnú tradíciu a významné miesto na poli politických diskusií,“ povedala Karolína Lacová, ktorá sa už v týchto dňoch v štúdiu TV Markíza intenzívne pripravuje na svoju moderátorskú premiéru v Na telo. „Je to pre mňa nielen veľká kariérna výzva, ale aj príležitosť priblížiť divákom dôležité informácie, ktoré im pomôžu lepšie sa zorientovať v aktuálnom dianí. Verím, že spolu s mojimi hosťami vytvoríme priestor pre zaujímavé a hodnotné rozhovory,“ dodala.

„S veľkým potešením vítame Karolínu Lacovú v našom tíme. Je to skúsená profesionálka a veríme, že jej príchod prinesie do relácie novú dynamiku. Sme presvedčení, že diváci ocenia jej odbornosť, rozhľadenosť a schopnosť otvárať témy, ktoré sú pre našu spoločnosť kľúčové,“ hovorí Michal Kratochvíl, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza.

TV Markíza pokračovaním relácie Na telo potvrdzuje svoj záväzok ponúkať divákom špičkové spravodajské a publicistické relácie, ktorých dôležitou súčasťou je aj priestor pre otvorenú výmenu názorov na rôzne témy rezonujúce v slovenskej spoločnosti. Tešiť sa môžu na vynovený koncept relácie, ktorý sa aktuálne finalizuje. „Veríme, že všetky pripravované novinky Na telo ešte viac zatraktívnia. Detailnejšie informácie prinesieme už čoskoro,“ uzavrel Kratochvíl.


24. 9. 2024

Zomrel Marián Bielik

Zomrel Marián Bielik 



Vo veku 80 rokov zomrel v sobotu (21. 9.) herec Marián Bielik. Posledná rozlúčka sa uskutoční vo štvrtok (26. 9.) v bratislavskom krematóriu na Hodonínskej ulici. Na sociálnej sieti o tom informovala jeho dcéra Katarína Štrbová-Bieliková.
Bielik sa narodil 7. novembra 1943. Zahral si vo filmoch Malá anketa či Kľúč. Hlavnú úlohu stvárnil vo filme Slnko v sieti, ktorý bol prvý film v dejinách slovenskej kinematografie prinášajúci tému prirodzeného hodnotového aj spoločenského porovnania prostredia mesta a vidieka. Do filmu ho obsadili ako neprofesionálneho herca. Hlas mu v ňom prepožičal Michal Dočolomanský.

Zdroj: TASR

23. 9. 2024

Udelili Igricov za najlepšiu filmovú a televíznu tvorbu

Udelili Igricov za najlepšiu
 filmovú a televíznu tvorbu

Ceny Igric, výročné národné ceny Slovenského filmového zväzu, Únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu za audiovizuálnu tvorbu v uplynulom roku, udelili v nedeľu (22. 9.) v Bratislave. V 35. ročníku ich získali v kategórii hraná tvorba pre kiná režiséri Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík za film Svetloplachosť.
Peter Bebjak dostal sošku v kategórii televízna dramatická tvorba za réžiu minisérie Matematika zločinu. Viera Čákanyová si ocenenie odniesla v kategórii filmová a televízna dokumentárna tvorba za filmovú esej Poznámky z Eremocénu a Filip Pošivač za animovaný film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo.
Igrica za ženský herecký výkon dostala Éva Bandor ako "poctu strhujúcemu a presvedčivému herectvu" v absolventskom filme Nablízku. Za mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele si cenu odniesol Alexander Bárta, porota mu ju udelila za stvárnenie kapitána Miku v snímke Vojna policajtov. "Postave kapitána Miku dodal charizmatický dramatický rozmer a tým prispel k silne výpovedi filmu," znel verdikt poroty.
Igrica za celoživotný prínos slovenskej kinematografii získal režisér Juraj Lihosit. Podpísal sa napríklad pod snímku Ako sa Vinco zaťal. Dokázal nenapodobiteľne pracovať s detskými hercami, čo potvrdil v príbehoch Sojka v hlave a Vlakári. Medzi jeho najvydarenejšie diela patril rodinný televízny seriál Bambuľkine dobrodružstvá.
Porota udelila aj tvorivé prémie, ktoré získali napríklad Mátyás Prikler za réžiu filmu Moc, Zuzana Líšková a Mariana Čengel Solčanská za scenár príbehu klasickej rozprávky Tri zlaté dukáty, či Jaro Vojtek za dokument Tretí koniec palice. V kategórii animovaná tvorba dostal prémiu Timotej Lukovič za snímku Pustatina. Prémiu ďalej získali Zuzana Kanócz za postavu Lucie vo filme Tancuj, Matyldo a Anežka Petrová za stvárnenie postavy vtipnej lekárky so zmyslom pre dobrodružstvo vo filme Vojna policajtov. V kategórii mužský herecký výkon vo filme alebo v televíznom diele patrí prémia Mariánovi Miezgovi a Richardovi Autnerovi, obaja ju získali za herectvo vo filme Tak zle ako sa len dá alebo Historky z parku.
"Veľmi sa teším, že tento rok bolo prihlásených rekordne veľa filmov, skoro vyše šesťdesiatky, a za minulý rok sa vyrobil, dá sa povedať, v histórii slovenského filmu druhýkrát najväčší počet filmov," uviedla pre TASR Yvonne Vavrová, režisérka, scenáristka a producentka 35. ročníka ocenenia Igric. Filmy hodnotila porota v zložení režisér Jaro Rihák (predseda), filmový vedec Martin Palúch, dramaturgička Katarína Farkašová, herec Peter Šimun, režisérka Ingrid Kráľová, režisér Štefan Felix a strihačka Eva Gubčová.


Zdroj: TASR

Otec sviňa.Syn sviňa

 Otec sviňa.Syn sviňa


Ľuboš Blaha

MODERÁTOR GUDIAK ZLYHAL NA PLNEJ ČIARE - TO ČO JE ZA TRAGÉDA?!


Prepáčte, ale to čo tam dnes v O 5 minút 12 vyvádzal ten moderátor Gudiak? Ako nejaký Jančkárovej klon 🤦

1. Saskár Viskupič tam skákal ministrovi Lacovi Kamenickému do reči reálne po každej vete. Ako v nejakej krčme po šiestom poldeci.

2. Namiesto toho, aby ho moderátor zahriakol, on ešte zobral slovo Lacovi. A sám nášho ministra prerušoval ako nejaký ožran v šenku. To sa nedalo pozerať!

3. Laco Kamenický má božiu trpezlivosť. S kľudom obom tým šaškom vysvetľoval, že za to, že dnes musíme konsolidovať, môže Matovič, Sulík a Ódor. 

4. Ale potom si vezme slovo moderátor a odprezentuje históriu deficitov tak účelovo a tendenčne, ako by mu to písali v centrále PS. 

5. Keď za našej vlády bol v 2009 vysoký deficit, zabudol pripomenúť, že tu bola globálna hospodárska kríza.

6. Ale keď sme v rokoch 2012-2019 držali deficit na minimálnych úrovniach, tak si do nás treba aj tak kopnúť. 

7. A keď pravica v rokoch 2020-2023 šialene navýšila deficit a totálne zničila verejné financie, to už odrazu nebola ich chyba, ale všetkých ostatných - takéto sprostosti tam táral ten Gudiak 🤦

8. Viskupič tam skákal ako čert z krabičky, pritom to bola jeho Saska, ktorá tu spolu s OĽaNO rozvrátili verejné financie - po kanáloch by mal chodiť a nie tam drzo skákať do reči. 

9. Saska už navždy ostane symbolom rozkradnutého štátu. Najskôr vypili Dubaj, potom rozdávali milióny Šimečkovej famílii a teraz by chceli brať dôchodcom 13. dôchodok.

10. A keby len to - Viskupič dnes zaťal, že štát má peniaze len na jedenásť dôchodkov. Oni by seniorom zobrali nielen trinásty, ale aj dvanásty dôchodok, hyeny!

11. A keď sa ho Laco Kamenický spýtal, kde by konsolidoval on, narátal opatrenia za 50 miliónov. Za pár šušňov. Pritom treba 2,6 miliardy, lebo to je sekera, ktorú nám tu zanechali oni... Šach - mat.

12. Viskupič sa strápnil pred celým Slovenskom, ale ešte trápnejší bol výkon moderátora. Ten ani nevie, že za nás bol verejný dlh 48 percent, kým za pravice 58 percent - motal to tam, ako žiačik pred tabuľou 🤦

13. Účelovo tam vyťahoval dávne výroky premiéra Roberta Fica, len aby si doňho mohol kopnúť. Takúto politickú nadprácu by si nedala ani Tódová. Celé zle.

14. A pritom to bola zo strany moderátora čistá demagógia. Jasné, že nechceme dvíhať DPH, ale ten bordel po Matovičovi sa inak napraviť nedá. Laco ho argumentačne rozobral na šróbiky.

15. My aspoň pomáhame chudobnejším ľuďom so znížením DPH na potraviny a lieky. Na rozdiel od pravice, ktorá by chcela ešte aj dôchodcov ošklbať.

Strašná hanba ten Gudiak, ale že strašná. Chápem, že urobiť poriadok v RTVS chvíľu trvá, ale tento Gudiak by v normálnej televízii nemohol moderovať ani Od Kuka do Kuka a nie hlavnú politickú diskusiu.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Sociálnu sieť X v Brazílii vo štvrtok opäť vypli; deň po tom, ako bola znovu sprístupnená pre niektorých užívateľov po kontroverznom súdnom zákaze. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.
Príkaz na zablokovanie siete vydal v auguste brazílsky Najvyšší súd. V stredu sa však sieť stala opäť prístupnou prostredníctvom mobilných aplikácií, čo brazílska vláda odsúdila ako úmyselné porušenie zákazu súdu.
Poskytovatelia internetu ozrejmili, že prístup na X sa obnovil po automatickej aktualizácii aplikácie pre mobilné zariadenia.
Brazílsky najvyšší súd v reakcii vo štvrtok nariadil spoločnosti X, aby opäť zablokovala prístup ku platforme, inak jej hrozí denne pokuta za vyše 900.000 dolárov pre nedodržanie nariadenia súdu.
Súd uviedol, že X neustále a úmyselne porušuje súdne nariadenia.
Platforma X uviedla, že obnovenie jej služieb bolo neúmyselné a dočasné. Brazílska asociácia poskytovateľov internetu a telekomunikácií (ABRINT) neskôr vo štvrtok informovala, že X už v krajine nefunguje a bola opäť zablokovaná.
Sudca Alexandre de Moraes vo štvrtkovom v súdnom nariadení označil spoločnosť X za "spurnú" a nariadil štátnej telekomunikačnej firme Anatel, aby prijala nevyhnutné kroky na opätovné zablokovanie prístupu k sieti.
Najvyšší brazílsky súd a vlastník X, americký miliardár Elon Musk, vedú spory v súvislosti so šírením dezinformácií na tejto platforme. Brazílsky Najvyšší súd pristúpil k zablokovaniu X v Brazílii po tom, ako Musk odmietol zo siete odstrániť desiatky pravicových účtov obvinených zo šírenia dezinformácií.
Firma okrem toho neurčila svojho právneho zástupcu v Brazílii, ako to nariadil súd.
Platforma X má v Brazílii vyše 22 miliónov používateľov. Jej zablokovanie v krajine rozhnevalo Muska i krajnú pravicu a vyvolalo diskusiu v Brazílii i mimo nej o slobode prejavu a obmedzovaní sociálnych sieti.

                 


Ramzan Kadyrov, vodca ruskej Čečenskej republiky, obvinil vo štvrtok Elona Muska, že odstavil jeho vozidlo Tesla Cybertruck, ktoré podľa vlastných slov od miliardára dostal ešte v auguste, píše TASR na základe správy agentúry AFP.
Kadyrov, ktorý autoritárskym a tvrdým štýlom vládne v Čečensku už vyše 17 rokov, v auguste zdieľal video, ako sa preváža v elektrickom vozidle, ktoré malo zrejme k streche primontovaný guľomet.
Kadyrov tvrdil, že vozidlo dostal od Muska, čo vlastník spoločnosti Tesla na svojej sociálnej sieti X označil za lož.
"Teraz nedávno Musk na diaľku deaktivoval Cybertruck," napísal Kadyrov v príspevku na svojom profile na sieti Telegram. "To od Elona Muska nie je pekné. Zo srdca rozdáva drahé dary a potom ich na diaľku vypne," napísal tiež Kadyrov.
Cybertruck je elektrický pick-up; Kadyrov o svojom vozidle tvrdil, že bolo použité v boji a odoslané na Ukrajinu, kde "podávalo úžasné výkony".
Kadyrov patrí medzi najoddanejších podporovateľov ruského prezidenta Vladimira Putina, pripomína AFP.

                                       
Odvolací súd v Keni rozhodol, že spoločnosť Meta môže byť žalovaná za zlé pracovné podmienky a prepúšťanie moderátorov obsahu. Rozhodnutie znamená pokračovanie v právnom spore proti americkému gigantu sociálnych médií v tejto východoafrickej krajine. TASR informuje podľa agentúry AFP.
Piatkové rozhodnutie odvolacieho súdu v Nairobi súvisí s prepúšťaním moderátorov obsahu pre Facebook v spoločnosti Sama, dodávateľa Meta. Prvú žalobu podal pred viac ako dvoma rokmi juhoafrický moderátor obsahu Daniel Motaung. V Nairobi pracoval pre spoločnosť Sama, ktorej úlohou bolo v rokoch 2019 až 2023 odstraňovať násilný alebo nenávistný obsah z Facebooku.
Motaung tvrdí, že bol prepustený za pokus o vytvorenie odborov a upozorňovanie na zlé pracovné podmienky a nepravidelné vyplácanie mzdy. Ďalší právny spor z marca minulého roka zoskupuje 185 prepustených moderátorov obsahu. Tvrdia, že boli zaradení na čiernu listinu, aby sa nemohli uchádzať o rovnakú prácu vo firme, Majorel, keď Facebook zmenil dodávateľov.
Rokovania o urovnaní medzi moderátormi a Meta stroskotali v októbri minulého roka. V oboch prípadoch spoločnosť Meta tvrdila, že ju v Keni nemožno žalovať, pretože tam nemá žiadne aktivity a nie je priamym zamestnávateľom. Meta môže podať dovolanie na Najvyšší súd v Keni, ale zatiaľ na súdny verdikt nereagovala.
Moderátori obsahu, ktorí pracujú na zhruba 20 miestach po celom svete, spracujú denne viac ako dva milióny príspevkov. Vyplýva to zo štatistík, ktoré Meta poskytla agentúre AFP v júni minulého roka.
Spoločnosť čelí v Nairobi aj inému prípadu, v ktorom ju kenská mimovládna organizácia a dvaja Etiópčania obviňujú z nečinnosti v prípade nenávistného online obsahu.

                                             


Sedem francúzskych mediálnych skupín plánuje zažalovať spoločnosť Google a žiadať od nej viac ako miliardu eur za údajné protisúťažné praktiky v online reklame, uviedla v piatok v informačná služba Mind Media. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.
Mind Media uviedla, že sedem skupín, ktoré zastupujú celkovo 22 spoločností, začalo alebo sa chystá začať právne kroky.
Francúzsky úrad pre hospodársku súťaž v júni 2021 uložil spoločnosti Google pokutu vo výške 220 miliónov eur za uprednostňovanie vlastných služieb v sektore online reklamy.
"Spoločnosť Google bola jasne uznaná za vinnú z protisúťažného správania. Francúzsky orgán pre hospodársku súťaž vyhlásil, že spoločnosť Google roky uprednostňovala svoje vlastné riešenia na úkor konkurenčných riešení," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Figaro Marc Feuilleé. Dodal, že sa domnieva, že jeho skupina sa stala "obeťou tohto technologického systému, ktorý sme používali, a preto žiada odškodnenie".
Podľa AFP sú žalobcami Le Figaro, SIPA/Ouest-France, Prisma Media, Les Echos-Le Parisien, Adevinta/Leboncoin, CMA Media a športový denník L'Equipe.
Tento mesiac sa už uskutočnili na parížskom súde prvé pojednávania, na ktorých stanovili harmonogram súdneho konania, ktoré by mohlo trvať dva až tri roky, píše AFP.
Reklamné postupy spoločnosti Google sú tiež predmetom vyšetrovania alebo konania v Británii, EÚ a Spojených štátoch. Britský úrad pre dohľad nad hospodárskou súťažou v septembri vo svojich predbežných zisteniach dospel k záveru, že spoločnosť Google používa "praktiky narúšajúce hospodársku súťaž..., ktoré podľa jeho názoru môžu poškodzovať tisíce britských vydavateľov a inzerentov".
Viceprezident spoločnosti Google pre globálne reklamy Dan Taylor namietal, že prípad "spočíva na chybných výkladoch" tohto sektora.
                                          

Americká viceprezidentka a nominantka demokratov na prezidentský post Kamala Harrisová prijala pozvanie od televízie CNN do októbrovej predvolebnej debaty. Oznámil to v sobotu jej volebný tím, ktorý zároveň vyzval jej rivala republikána Donalda Trumpa, aby sa pridal. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.
"Donald Trump by nemal mať problém s týmto súhlasiť. Ide o rovnaký formát a nadstavenie ako pri debate CNN, ktorej sa zúčastnil v júni a uviedol, že v nej zvíťazil, keď chválil moderátorov, pravidlá a sledovanosť CNN," uviedla predsedníčka volebného tímu Harrisovej Jen O'Malleyová.
Debata, na ktorú Harrisová prijala pozvanie, by sa mala uskutočniť 23. októbra. Trumpov volebný tím bezprostredne nereagoval na žiadosť o vyjadrenie agentúry Reuters.
Harrisová a Trump sa stretli v prvej a možno jedinej spoločnej predvolebne debate, ktorú vysielala stanica ABC, 10. septembra. Trump tvrdil, že debatu vyhral, aj keď viaceré prieskumy podľa agentúry Reuters naznačovali opak. Niekoľko dní po debate pritom Trump v príspevku na svojej sociálnej sieti Truth Social vylúčil ďalšiu debatu so svojou protikandidátkou.
Republikán Trump absolvoval v júni debatu tiež so súčasným americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý krátko na to odstúpil zo súboja o prezidentský post. Po Bidenovom slabom výkone totiž stratila časť jeho kolegov z Demokratickej strany vieru v jeho schopnosť poraziť Trumpa v prezidentských voľbách, ktoré sa v Spojených štátoch uskutočnia 5. novembra.

                                              


Izraelské sily vtrhli do kancelárie katarskej televízie Al-Džazíra v Predjordánsku a vydali vojenský rozkaz na jej zatvorenie na 45 dní. Televízia o tom informovala v nedeľu ráno, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.
Al-Džazíra odvysielala naživo zábery izraelských jednotiek, ktoré vtrhli do kancelárie v meste Ramalláh a odovzdali jednému zo zamestnancov príkaz na zatvorenie pred prerušením vysielania.
Syndikát palestínskych novinárov (PJS) vo svojom vyhlásení odsúdil kroky Izraela a uviedol, že toto "rozhodnutie sa považuje za zásah proti médiám a novinárskej práci, prostredníctvom ktorých sa odhaľujú zločiny okupácie páchané na Palestínčanoch".
V máji izraelské úrady vykonali raziu v hotelovej izbe v Jeruzaleme, ktorú Al-Džazíra používala ako svoju kanceláriu. Došlo k tomu po tom, čo sa vláda rozhodla ukončiť činnosť tamojšej pobočky televízie pre údajné ohrozovanie národnej bezpečnosti, pripomína Reuters.


Copyright © TASR 2024

                                       
Donald Trump odmietol ďalšiu predvolebnú debatu s Kamalou Harrisovou. „Je prineskoro na organizovanie novej debaty, hlasovanie sa už začalo,“ uviedol republikánsky kandidát na mítingu v Severnej Karolíne. Poukazoval tak na začiatok predčasného hlasovania v niektorých štátoch USA.
Demokratka Harrisová dnes vyzvala Trumpa na ďalšiu volebnú debatu v CNN s termínom 23. októbra.
Trump už predtým hovoril, že všetky dôležité otázky sa už prebrali v predchádzajúcich debatách.
„Žiadna tretia debata nebude!“ napísal minulý týždeň na svojej sociálnej sieti Truth Social. 

Copyright © ČTK 2024







22. 9. 2024

NEDEĽNÉ REZNE BEZ KÁVY

  NEDEĽNÉ REZNE BEZ KÁVY


V politike na tému: KONSOLIDÁCIA

Hosťami budú:
  • Ladislav Kamenický, minister financií (Smer-SD)
  • Martin Šuster, ekonóm, rada pre rozpočtovú zodpovednosť
  • Andrej Danko, predseda (SNS)
  • Tomáš Valášek, podpredseda (PS)

Sledujte reláciu V politike v nedeľu o 11:00 s Braňom Králom


  

STVR O 5 minút 12:

  • Ladislav Kamenický minister financií SR, podpredseda strany Smer-SD 
  • Marián Viskupič podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet, podpredseda strany Sloboda a Solidarita