27. 12. 2014

Zomrel Eduard Bednárik

Zomrel Eduard Bednárik

Deň pred vianočnými sviatkami, 23. decembra 2014, zomrel vo veku 89 rokov Eduard Bednárik, nestor slovenskej športovej žurnalistiky, ktorý posledné roky svojho plodného novinárskeho života zasvätil tenisu. Rozlúčka s ním bude v bratislavskom krematóriu v piatok 2. januára 2015 o 16.45 h. Eduard Bednárik písal o tenise v pozícii dlhoročného šéfredaktora mesačníka Tenis, ale desaťročia aj ako novinár bratislavského Večerníka. Informoval web STZ.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE JOJ.SK !

TO JE JOJ.SK !

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Facebook musí čeliť hromadnej žalobe za to, že sledovala obsah správ, ktoré si jednotliví užívatelia medzi sebou posielali, pričom následne firma použila tieto informácie na reklamné účely. Rozhodol o tom americký súd. Americká sudkyňa Phyllis Hamiltonová tak odmietla návrh spoločnosti Facebook na zamietnutie žaloby. Podľa spoločnosti Facebook ide o aktivity v rámci štandardného podnikania.
Spoločnosť Facebook namietala, že sledovanie komunikácie spadá pod legislatívnu výnimku podľa zákona o súkromí v rámci elektronickej komunikácie. Podľa sudkyne Hamiltonovej však sociálna sieť Facebook "dostatočne nevysvetlila, akým spôsobom žalované praktiky patria k štandardnému spôsobu podnikania".
Podľa žaloby podanej v roku 2013 spoločnosť Facebook sledovala, aké odkazy na internetové stránky si užívatelia medzi sebou v správach posielali. Spoločnosť Facebook vyhlásila, že správy analyzuje v záujme ochrany proti vírusom a proti nevyžiadanému obsahu.

Azerbajdžanská prokuratúra na základe rozhodnutia tamojšieho súdu zatvorila v piatok redakciu rozhlasovej stanice Slobodná Európa (Radio Free Europe - RFE) v Baku. Kancelárie uzavrela polícia, ktorá v nich ešte ráno uskutočnila raziu. Úrad generálnej prokuratúry agentúre AP povedal, že dôvodom zatvorenia je vyšetrovanie "závažného zločinu", nešpecifikoval však, o čo ide. Jednu z reportérok RFE v Azerbajdžane Chadiju Islmajlovú začiatkom decembra uväznili, pričom vo väzbe čaká na proces za navádzanie bývalého kolegu k samovražde. RFE bola vždy kritická k azerbajdžanskej vláde a k prezidentovi Ilhamovi Alijevovi. Vláda Slobodnú Európu viackrát obvinila, že presadzuje cudzie záujmy.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Bez tohto nemôžem mať Vianoce

Bez tohto nemôžem mať Vianoce


Adriana Kučerová na sviatky vypína televízor

Lenka Šoóšová už nechce ísť na sviatky do zahraničia

Robo Grigorov neznáša vianočnú komerciu

Andrea Coddington strávi po rokoch prvé Vianoce na Slovensku

Mário Tománek z kapely Aya bude sviatkovať doma

Anna Linhartová sa učí mať rada Vianoce

Michal Malátný oslavuje Štedrý deň už 23. Decembra

Adam Ďurica chce cez Vianoce oddychovať i dokončovať piesne

Boris Lettrich sleduje počas sviatkov osvedčené programy

Miro Žbirka strávi Vianoce u svokrovcov

Kaliňák sa teší, že jeho syn cez sviatky zistí, že má otca

Pellegrini vymení šéfovanie parlamentu za zabíjanie kapra

TO JE TV !

TO JE TV !




26. 12. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Novinári, ktorí píšu u Rómoch, by mali dodržiavať viaceré zásady. Desatoro novinára píšuceho o rómskej téme spísalo občianske združenie Romano kher - Rómsky dom. Ako sa píše v Etickom kódexe Slovenského syndikátu novinárov, novinár nesmie podnecovať nenávisť ani diskrimináciu založenú na rase, svetonázore, náboženskom vyznaní, etnickom pôvode, veku, sociálnom postavení, pohlaví či sexuálnej orientácii. Desatoro novinára, ktorý píše o rómskej téme, agentúre SITA poskytla Agnes Horváthová zo združenia Rómsky dom.
Jednou z desiatich zásad je napríklad uvádzanie rómskeho respondenta celým menom a priezviskom. "Najmä v anketách robia niektorí novinári rozdiely medzi Rómami a príslušníkmi majoritnej spoločnosti," poznamenala. Niektoré televízie v tej istej reportáži uvádzajú celé meno osoby, ktorá je príslušníkom majority, kým Rómov neidentifikujú alebo ich označujú ako osadníkov, občanov osady, Rómov či obyvateľov miestnej kolónie, pričom niekedy zostávajú úplne bez identifikácie. Taktiež treba oslovovať i zainteresovaných Rómov a dávať im priestor na vyjadrenie. V príspevku by mal odznieť tiež názor Róma, ktorého sa daná téma dotýka, napríklad v prípade sociálnych dávok.
Podľa združenia Romano kher býva problémom aj to, že novinári nevyužívajú rozmanitejší zoznam odborníkov a autorít, ktorých pri rómskej téme oslovujú. Nemali by osloviť vždy tých istých respondentov, mali by sa snažiť oslovovať viac odborníkov, najmä z radov Rómov, poznamenala. Ide napríklad o odborníkov z vedeckých inštitúcií, zodpovedných pracovníkov štátnej správy, samospráv či odborníkov z mimovládnych organizácií. "Často je totiž jediným citovaným splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák," pripomenula Agnes Horváthová. Venovať sa v príspevkoch treba i integrovaným Rómom a nezameriavať sa len na obyvateľov osád. Podľa jej slov netreba zabúdať na to, že rómska komunita je rôznorodá a podľa aktuálneho Atlasu rómskych komunít tvorí práve táto integrovaná časť takmer polovicu Rómov na Slovensku. Rómska téma sa dá spracovať aj pozitívne, pripomenula.
Medzi ďalšie zásady patrí nepripisovanie negatívnych činov a javov celej komunite, vyhýbanie sa stereotypom a predsudkom, nepoužívanie účelovo vybraného negatívneho a urážlivého hodnotenia či zbytočné a neprimerané zdôrazňovanie etnicity Rómov. Novinári, ktorí sa téme Rómov venujú, by mali takisto so zvýšenou citlivosťou a zodpovednosťou pristupovať k ľuďom, ktorí nemajú skúsenosti s komunikáciou s médiami a tiež by nemali používať nekorektné titulky, ktoré predávajú tému len preto, že ide o Rómov.
Občianske združenie Romano kher vypracovalo okrem týchto zásad i analýzu, ktorá vychádza z 899 novinárskych príspevkov publikovaných v denníkoch SME, Pravda, Hospodárske noviny, Plus jeden deň a Nový Čas, na webových portáloch aktualne.sk, pluska.sk a topky.sk a v hlavných spravodajských reláciách TV Markíza, TV Joj, TA3 a Jednotka RTVS. Analýza sa zamerala na zobrazovanie Rómov v slovenských médiách. Okrem iného z nej vyplynulo, že niektorí novinári stále pozerajú na Rómov ako na samostatnú skupinu a nie ako na súčasť slovenskej spoločnosti. Viac ako sto príspevkov obsahovalo tiež rôzne stereotypy a predsudky, v témach prevažovala kriminalita. Zisťovalo sa tiež, v koľkých prípadoch dostali Rómovia šancu na vyjadrenie. Ukázalo sa, že v 39 percentách prípadov nedostali Rómovia priestor sa vyjadriť, aj keď sa ich mediálne výstupy priamo týkali. Romano kher – Rómsky dom v spolupráci s agentúrou Newton Media sledovali príspevky v čase od 1. júla do 30. novembra.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Bez zdrojov sa Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) nemôže rozvíjať personálne ani technologicky, tvrdí to generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Napriek tomu si myslí, že situácia medzi zamestnancami a spolupracovníkmi verejnoprávnej rádiotelevízie sa upokojila. Mika spomína, že po svojom nástupe v auguste 2012 našiel množstvo prekážok, o ktorých vopred ani netušil. “Čo sa týka ľudí, napríklad v televízii bola pri mojom nástupe atmosféra letargie a dnes to tak už nie je. Ľudia sa viac zapájajú pre spoločné veci,“ konštatoval v rozhovore pre agentúru SITA Václav Mika. Dôvodom, že sa mu lepšie komunikuje, je podľa neho aj nový personálny manažment. “Máme množstvo aktivít, ktoré sa snažia povzbudiť ľudí, ale jedinou zásadnou zmenou bude zmena odmeňovania a to zásadných spôsobom môže fungovať iba pri zmene financovania,“ povedal pre SITA Mika. Rovnako sa podľa Miku bez zmeny financovania nepodarí obnoviť techniku v RTVS. – “Technologické zázemie RTVS, infraštruktúra je opotrebovaná, odpísaná takmer na 90 percent. Hovorí to za všetko.“
“Atmosféra v personálnej oblasti sa upokojila aj preto, že som garantoval, že po úvodnom hromadnom prepúšťaní sa už prepúšťa nebude. Som presvedčený, že ten stav aký je teraz, sa bude vyvíjať evolučne, nie revolučne – z hľadiska ľudských zdrojov,“ uviedol šéf RTVS. Situáciu ovplyvnilo napríklad to, že zmenil jednu zo svojich predstáv o fungovaní RTVS, ktorú mal pred príchodom do vedenia RTVS. Myslel si totiž, že mnohé služby sa dajú zabezpečovať externe. Tento názor Mika zmenil tak z finančných, ako aj vecných dôvodov. “Z finančných preto, že všetko čo zabezpečíme externe je o DPH drahšie, keďže máme neuplatnenú DPH. Takže tá služba by musela byť podstatne lacnejšia, aby sa mi to vyplatilo. Druhá vec je výroba vo vlastných kapacitách. Napríklad, ak sa vyrába jeden program do vysielania za druhým, znamená to prácu a nové skúsenosti pre vlastných zamestnancov. Čím viac sa vyrába, tým viac je opodstatnené, že tu sú.“
“Významná zmena v systéme odmeňovania, ktorá by vytvorila aj konkurenčnejšie vnútorné prostredie musí byť spojená so zmenou financovania. Z týchto zdrojov to neviem zabezpečiť. Samozrejme, že sa snažíme zlepšiť ľuďom ich pracovné podmienky, aj finančné, ale to bez zásadnej zmeny nie je možné,“ doplnil Mika s tým, že napriek neľahkej finančnej situácii normálne komunikujú so všetkými siedmimi odborovými zväzmi zastúpenými v RTVS.
Zodpovednosť verejnoprávneho média je iná ako v prípade komerčných televízií a rádií. Kritériá sú prísnejšie, myslí si Václav Mika v súvislosti s problémami, ktoré sa počas roka objavili vo vystupovaní niektorých spolupracovníkov RTVS. Proti problematickým výrokom na sociálnych sieťach alebo nevhodnému oblečeniu moderátorov už prijali opatrenia. “Urýchlilo to vydanie vnútorných smerníc, ktoré sú záväzné pre našich pracovníkov aj spolupracovníkov. Ide o - Etický kódex programových pracovníkov a spolupracovníkov sekcie spravodajstva, športu a publicistiky pre správanie sa na sociálnych sieťach a o Smernicu ošatenia redaktorov a moderátorov sekcie spravodajstva, športu a publicistiky,“ povedal pre SITA Mika s tým, že manuály si nevymysleli, podobné sú napríklad v rakúskej ORF.
Problém s technológiami vo verejnoprávnej televízii a rozhlase siaha do minulosti. Napríklad v televízii, ktorú viedlo po roku 1989 spolu 18 riaditeľov či štatutárov, nie je podľa Miku žiadna technologická kontinuita. Technológie sa nakupovali bez systému. “Za veľa hovorí to, koľko kamerových systémov má televízia – niekoľko. V každej televízii, kde som bol predtým, sa používa jeden kompatibilný systém. Ak sa rozhodnem pre nejakú technologickú cestu, tak tou už pokračujem. Tu nebol čas na to, aby niekto urobil nejaký technologický koncept s jeho prioritami,“ upozornil v rozhovore pre SITA Václav Mika. Ako dodal, jeho manažment má technologickú koncepciu na 5 a viac rokov a napĺňa ju podľa finančných možností. “ Všetko, čo sme urobili, na to zodpovedne viem odpovedať.“

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

                VÝROKY TÝŽDŇA

„Americký súdruh, tento trhový súdruh, ktorý nenávidí každého, kto má iný názor, využíva také vyjadrenia, že pri učiteľovi mne ostáva rozum stáť. Čo je toto za učiteľa? Farárik nie je 17 ročný človek, alebo 16 ročný puberťák, ktorý sa vyvíja a ja chápem, že emócie, nedostatok informácií a jeho názor sa môže zmeniť – môže sa zmeniť v 20, 30, v 50 môže dozrieť, ale toto je dospelý človek, učiteľ, čo je zarážajúce (hoci ako každé zamestnanie je dôležité. keď ho človek robí zodpovedne a nie na úkor toho, aby klamal ostatných. Ale toto je vizitka a tým pádom tá reakcia bola adekvátna a ďalej sa už venujme len konkrétnej problematike a argumentom .Hovädu nemôžete čítať Senecu, či Nietzscheho, k hovädu sa musíte chovať ako k hovädu, síce láskavo, s pochopením, ale musíte si uvedomiť, že navždy ostane len a len hovädom. Jeden rozdiel je ten, že z hovädzieho dobytka je úžitok, z takých Michalkovcov a Farárikovcov nie je nijaký osoh. Lebo sa nedozviete ani informáciu relevantnú, ani zodpovedný zdroj, ani vám to nijako neobohatí ducha. A hovorím znovu, je to typ ľudí, nielen konkrétny človek, tento typ ľudí, s týmto slovníkom, s touto pseudo argumentáciou a s tou nenávisťou a agresivitou zapadá presne do havloiády, keď niekto hovorí o pravde a láske a obhajuje bombardovanie škôl a nemocníc, lebo Miloševič. Ako som povedal, k určitému by som povedal druhu, lebo už mi uniká aj pojem humánnosť a človek sa musíte správať tak, ako si to ten druh vyžaduje.Pokiaľ má niekto len urážky a osočovanie a zdržiava ostatných od toho, aby sa zamysleli nad niečím alebo hľadali relevantné zdroje, ja len opakujem, že určitý typ ľudí neponúka nič, ponúka len urážky, vysmieva sa z niečoho, ale neponúknu ti protiargument. Neznalec si sadne do Boeingu a presne trafí, ukáž mi, ako je to možné? Ide o to ako sa človek správa. Nemusíš súhlasiť s tým človekom, ak ho prichytíš, že klame, fajn, ak ho prichytíš, že sú to vymyslené a nezmyselné argumenty, ale automaticky iný argument znevažovať len preto, že nevyhovuje mne, to nepovažujem za kultivovanú debatu a vôbec za človeka, ktorý by sa mohol označovať za nejakého uvažujúceho, alebo skutočne vyspelého tvora. Presstitúti majú čo stratiť. Trasú sa o výšku platu, o kariéru, o pozíciu, o služobné cesty, kam sa až hore môžu dopracovať a snažia sa držať toho trendu, ktorý je úspešný, vynáša. Česť výnimkám, ktorí sú o tom aj presvedčení, ale tam zase sa obávam, že tam nie je snaha aj o iné informačné zdroje alebo nejaký objektívny pohľad, pretože z toho by mohli byť problémy. Alebo je už tak posadnutý tou svojou propagandou, že už nič iné nedokáže posúdiť a zvážiť.“
Ľubomír Huďo

"V tejto krajine sa celé roky páchala velezrada používaním antikoncepcie so zámerom zničiť náš rodokmeň."
Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident

„Na summitoch NATO predchádzajúci prezidenti, či už to bol Rudolf Schuster, alebo aj Ivan Gašparovič, diskutovali so svetovými štátnikmi oveľa kompetentnejšie, ako Andrej Kiska. Ale Andrej Kiska dokáže predať aj drievko v mašli.“
Eduard Chmelár


RTVS NEWS

RTVS NEWS


Postavenie verejnoprávnych médií, rozhlasu i televízie, je lepšie ako tomu bolo pred dvoma – troma rokmi. Podľa generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václava Miku sa pozícia RTVS zlepšuje, no nie iba vďaka samotnému rozhlasu a televízii, ale pre okolnosti na televíznom a rozhlasovom trhu. “To, že máme väčší objem vlastnej tvorby a hlavne unikátnych žánrov v televízii je aj vďaka tomu, že na trhu je ich celkovo menej,“ povedal v rozhovore pre SITA Václav Mika.
Šéf verejnoprávnej rádiotelevízie pripomína, že už pri svojom nástupe dostával väčšinou skeptické prognózy a otázky prečo si myslí, že to verejnoprávne médium má šancu. Tvrdí, že jeho presvedčenie o význame verejnoprávnych médií vtedy aj dnes nevychádza z idealizmu, naivity alebo optimizmu. “Vychádza to najmä z toho, že som predpokladal, že komerčné televízie budú rezignovať na isté typy formátov. Stalo sa. V čase, keď som sem prišiel tak plno formátové celoplošné televízie, ktoré sú na trhu mali aj publicistiku, mali aj politické diskusie, mali aj žánre ako sú dokumenty a podobné veci, denné formáty. Väčšina z tých vecí už na trhu nie je a je unikátne len v RTVS,“ zdôvodnil v rozhovore pre SITA Václav Mika svoje presvedčenie o význame a postavení RTVS. Čím viac unikátnych žánrov bude RTVS mať, tým silnejší bude trend verejnoprávnosti. “Najviac podľa našich interných prieskumov, jeden z takých troch dominantných pilierov, pre ktorý ľudia nachádzajú cestu k nám, alebo nám prajú je skutočnosť, že sme už vytvorili pevnú programovú štruktúru. Štruktúra znamená, že divák vie čo, kedy sa vysiela a už si našiel cestu, vďaka tomu, že vie čo vysielame a vie, že keď to chce na trhu vidieť, tak to uvidí u nás,“ dodal Václav Mika a pripomenul, že od svojho nástupu v auguste 2012 pracuje spolu s manažmentom na obnove diváckeho návyku. “Bez diváckeho návyku strácate zmysel,“ dodal.
Ak sa však RTVS nepodarí zmeniť financovanie tak, aby mal viac zdrojov, nie je možný rozvoj verejnoprávneho vysielania. Václav Mika na to opakovane upozorňuje od svojho nástupu do vedenia RTVS. Plánované výdavky a príjmy RTVS na rok 2015 sú na podobnej úrovni ako v rokoch 2013 a 2014, vtedy však mal RTVS k dispozícii na míňanie aj prebytky z minulých rokov. Hospodárne nakladanie s prostriedkami umožní RTVS v roku 2015 neobmedziť vysielanie a výrobu programov. Veľké a rozvojové projekty sa ale bez zmeny financovania očakávať v roku 2015 nedajú. Mika presadzuje, aby sa zreálnila výška tzv. koncesionárskych poplatkov, ktoré sa za posledných 12 rokov nezvyšovali ani o infláciu. Ak by sa upravili v tomto duchu bol by základný mesačný poplatok pre domácnosti namiesto súčasných 4,64 eur približne sedem eur. Cíti v tom podporu odbornej verejnosti aj politikov a dodáva, že pred troma – štyrmi rokmi bola táto téma absolútne tabu. Zmenu financovania označujú za legitímnu aj vo Výbore NR SR pre kultúru a médiá. Podľa Miku možno téma nenapreduje tak rýchlo ako by vzhľadom na stav RTVS mala. Ale ako tvrdí, je realista a neočakával, že po dvoch rokoch sa stane zázrak a že to bude jedna zo základných politických tém. “To som neočakával. Ak by tu bola akákoľvek vláda, pre každú vládu to bude problém. Pretože je to opatrenie, ktoré má sociálne negatívny dopad. To je realita,“ dodal v rozhovore pre agentúru SITA Václav Mika s tým, že podľa neho plnia základné podmienky pre zmenu financovania – efektívne hospodárenie a verejnoprávny program.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

25. 12. 2014

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Portálu YouTube hrozí žaloba od právnej skupiny Global Music Rights zastupujúcej približne 40 interpretov ako Pharrell Williams, Eagles, Chris Cornell či Smokey Robinson. Zakladateľ Global Music Rights Irving Azoff žiada, aby predstavitelia YouTube stiahli približne 20-tisíc videoklipov spomínaných interpretov, pretože údajne nevlastnia práva na ich vysielanie. Azoff tvrdí, že YouTube síce môže mať uzavreté dohody s vydavateľstvami, ale nie so samotnými interpretmi, ktorým nevypláca tantiémy. V prípade, že videá nestiahne, chce podať na YouTube žalobu a získať ako odškodné miliardu dolárov (v prepočte približne 819 miliónov eur).
Azoff v rozhovore pre magazín The Hollywood Reporter vyhlásil, že YouTube si ako cieľ vybrali pre to, že s hudobníkmi spolupracuje zo všetkých podobných služieb najhoršie. Spoločnosť Google, ktorá YouTube prevádzkuje a v roku 2015 plánuje spustiť novú službu Music Key podobnú Spotify alebo Deezeru, tvrdí, že vlastní práva na vysielanie klipov ešte z predchádzajúcich zmlúv. Právnici Global Music Rights však toto tvrdenie spochybnili s tým, že predstavitelia YouTube im odmietajú poskytnúť detaily týchto licenčných dohôd a naznačili, že žiadne takéto dohody v skutočnosti neexistujú.



Kanadsko-americký herec Dean McDermott, ktorý tvorí pár s americkou herečkou Tori Spelling, si zahral v seriáli Kriminálka Las Vegas (2000). Štyridsaťosemročný rodák z Toronta stvárnil muža menom Garth Fogel, ktorého podozrievajú z vraždy celej jeho rodiny. Epizódu s názvom Dead Woods odvysiela televízia CBS v nedeľu 28. decembra.
„Sme naozaj nadšení, že sme Deana dostali do našej šou. Hrá muža s temnou minulosťou. Previnil sa ohavnými zločinmi, no je naozaj vinný aj v prípade vraždy celej jeho rodiny? Pravdu dokážu odhaliť iba vyšetrovatelia,“ povedal pre magazín People výkonný producent projektu Don McGill.
McDermott, ktorý spolu s manželkou účinkuje v reality šou True Tori (2014) povedal v novembri pre Access Hollywood Live, že už nebude pokračovať v nakrúcaní programu. „Pred sebou máme ešte päť epizód. Už to nemôžem robiť. Nemôžem si stále jatriť rany, otvárať dušu a zdieľať pocity, myšlienky a démonov s celým svetom,“ uviedol.
Dean McDermott a Spelling sa zosobášili 7. mája 2006. Majú spolu štyri deti, pričom najmladší syn Finn Davey sa narodil v auguste 2012. McDermott účinkoval vo viacerých televíznych filmoch a objavil sa aj v seriáloch ako Power Play (1998 - 2000), Misia: Zem (1997 - 2002), Tracker (2001 - 2002) či Nezvestní (2003 - 2006).

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Rozsudok smrti vyniesol dnes súd v severoafrickej Mauritánii nad moslimským blogerom na základe obvinení z náboženského odpadlíctva za jeho kritizovanie proroka Mohameda, zverejnené v článku, ktorého obsah vyvolal dokonca až pouličné protesty. Píše o tom agentúra DPA.
Trestný súd v západomauritánskom meste Nuadhibú vyniesol verdikt za prítomnosti obžalovaného Muhammada Šajcha uld Muhammada, ktorý vzápätí omdlel a previezli ho do nemocnice.
Rozsudok však s radostnými pokrikmi privítali miestni obyvatelia, stojaci okolo súdnej budovy. Bezprostredne nebolo zrejmé, či sa odsúdený odvolá.
Dvadsaťosemročného Muhammada Šajcha uld Muhammada zatkli v januári po tom, čo sa jeho článok stretol v Mauritánii so všeobecným pobúrením. Konalo sa vtedy niekoľko verejných demonštrácií, ktorých účastníci tohto ľavicového autora odsudzovali a žiadali jeho popravu.
Žurnalistu následne uznali za vinného pre "nedostatok rešpektu voči prorokovi Mohamedovi".
Mauritánia, islamská republika na severozápade Afriky, má 3,8 milióna obyvateľov a z nich je väčšina moslimského vierovyznania.

Copyright © TASR 2014

Štedrý, ako pre koho

Štedrý, ako pre koho


Jednotka veľmi posilnila . JOJ rozdrtila v prime time.
Život na vlásku bodoval. Podiel na trhu 29,4 %
Dvojka veľmi zle.
Markíza opäť prepadla oproti minulému roku. 
Doma takisto prepad. 
Dajto posilnila.
Jojka potvrdila nezáujem divákov o programming tejto stanice na Vianoce. JOJ Plus však posilnila. 
Aj WAU a Senzi. 
TA 3 veľmi slabo.



Jednotka – Celodenný 12,9 % / 9,9 % - 2013/ ;
Dvojka – Celodenný 1,7 % /3,9 %- 2013 /;
Markíza - Celodenný  22,0 % / 23,6 %/- 2013 / ;
Doma – Celodenný 3,5 % / 4,5 % - 2013/ ;
DAJTO - Celodenný 4,9% /3,6 % -2013/
JOJ - Celodenný 13,3% /13,5 % - 2013/ ;
JOJ PLUS – Celodenný 5,1 % / 4,3 % -2013/ ;
WAU -Celodenný 1,2 % /0,8%-2013 /;
Senzi- Celodenný  0,5 / 0,3%-2013/;
TA 3 – Celodenný 1,4 % / 1,8 % - 2013/


Prime Time :

Jednotka - 21,5 %, / 2013- 10, 5 % /;
Dvojka -1,8 % , / 2013- 2,6 % /;
Markíza - 27,0 % , / 2013- 31,7 % /;
Doma –  1,4 % , / 2013- 3,2 % /;
DAJTO - 3,1  % / 2013- 3,6 %/ ;
JOJ - 12,7 % ; / 2013- 14,6 % /;
JOJ PLUS – 3,5 %, / 2013- 3,0 % /;
WAU- 1,2 %; / 2013- 0,8 % /;
Senzi- 0,4  %; / 2013- 0,3 % /;
TA 3- 1,4 % / 2013- 1,9 % /;

Medvedík Paddington

Medvedík Paddington


24. 12. 2014

Zomrel Přemek Podlaha

Zomrel Přemek Podlaha

Vo veku 76 rokov zomrel v utorok český moderátor obľúbených relácií pre domácich majstrov a záhradkárov Přemek Podlaha. Posledná rozlúčka sa uskutoční 2. januára v pražských Strašniciach.
Přemek Podlaha sa narodil 13. júna 1938. Známym sa stal vďaka televíznej súťaži Deset stupňů ke zlaté, ktorú spolumoderoval od roku 1975. Diváci a diváčky si ho však pamätajú najmä vďaka populárnemu programu Receptář nejen na neděli, ktorý vysielali od roku 1987 v Českej televízii, kde od roku 1995 pokračoval ako Receptář pro dům a zahradu. V roku 2001 sa presunul na obrazovky súkromnej televízie pod názvom Receptář prima nápadů. Ten Podlaha uvádzal až do polovice roka 2014, keď ho ťažká choroba prinútila stiahnuť sa z obrazoviek.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

23. 12. 2014

RTVS Evanjelické služby Božie počas Vianoc

RTVS 
Evanjelické služby Božie počas Vianoc


Na Štedrý večer (24.12) o 16.30 h bude televízia TA3 vysielať priamy prenos zo slávnostných štedrovečerných služieb Božích z evanjelického chrámu vo Vrbovom. Kazateľom bude generálny biskup ECAV Miloš Klátik.
RTVS - Slovenský rozhlas odvysiela v tento deň o 17.00 h na Rádiu Regina evanjelické služby Božie z Kladzian, kde kázeň prednesie evanjelická farárka Mária Juhásová.
V rámci relácie Štedrovečerné reflexie o 19.05 h rozhlas odvysiela rozhovor s generálnym biskupom Milošom Klátikom.
Na 1. sviatok vianočný (25.12.) o 10.00 h RTVS - Slovenská televízia bude vysielať na Dvojke v priamom prenose slávnostné služby Božie z Opinej. Kázeň tam bude mať biskup Východného dištriktu ECAV Slavomír Sabol. V ten istý deň o 19.50 h zaznie na Dvojke sviatočný príhovor generálneho biskupa ECAV Miloša Klátika.
Informácie poskytla tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV na Slovensku Edita Škodová.

Copyright © TASR 2014

The Auteurs of Christmas

The Auteurs of Christmas



Ježíšek vyrostl

                  Ježíšek vyrostl


Zomrel Joseph Sargent

Zomrel Joseph Sargent

Vo veku 89 rokov zomrel v pondelok 22. decembra americký režisér Joseph Sargent. Naposledy vydýchol vo svojom dome v Malibu. O jeho úmrtí informoval publicista Dick Guttman. Rodáka z Jersey City trápila chronická obštrukčná choroba pľúc.
Joseph Sargent, vlastným menom Giuseppe Danielle Sorgente, sa narodil 22. júla 1925. Na konte má filmy ako White Lightning (1973), The Taking of Pelham One Two Three (1974), MacArthur (1977), Nightmares (1983), Love Is Never Silent (1985), Čeľuste IV: Odplata (1987), Caroline? (1990), Miss Rose White (1992), Something the Lord Made (2004), Warm Springs (2005), Sybil (2007) či Budúcnosť nášho syna (2008). Počas života získal štyri ceny Primetime Emmy a vyslúžil si aj ďalších päť nominácií na toto prestížne ocenenie.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VIANOCE . To najlepšie zo slovenského filmu

VIANOCE
To najlepšie zo slovenského filmu


Vianočné sviatky prinesú na televízne obrazovky aj slovenskú filmovú klasiku zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Ako prvý z pokladov slovenskej kinematografie si jej priaznivci budú môcť pozrieť cez víkend legendárny film Pacho, hybský zbojník. Nezabudnuteľného Jozefa Kronera v hlavnej úlohe snímky, ktorú podľa rovnomennej poviedky Petra Jaroša v roku 1975 nakrútil režisér Martin Ťapák, uvedie TV Markíza v nedeľu 21. decembra. "Táto úsmevná zbojnícka feéria čerpá z tradície slovenského ľudového humoru, aj preto oslovuje všetky generácie divákov. Pacho nie je obyčajný zbojník. Neznáša krivdy a feudálny útlak a aj napriek nedostatku fyzickej sily sa pomocou svojej šikovnosti a prešibanosti vie vyrovnať s každou situáciou," priblížila Simona Nôtová zo SFÚ film, ktorý sa vlani stal najsledovanejším slovenským filmom v slovenských televíziách a patrí k divácky najúspešnejším slovenským filmom vôbec.
Komerčná televízna jednotka uvedie vo svojom sviatočnom programe aj päť klasických slovenských filmových rozprávok. Malí i veľkí diváci si budú môcť znova pozrieť tituly Nebojsa, Soľ nad zlato, Kráľ Drozdia brada, Popolvár najväčší na svete. Vo vianočnom čase sa na obrazovky vráti aj Jakubiskova Perinbaba, rozprávka o starenke, ktorá sa starala o sneh a o Jakubkovi, ktorý sa nebál smrti, v hlavnej úlohe s talianskou herečkou Giuliettou Masinou s hlasom Evy Krížikovej.
Na Silvestra čaká divákov Markízy film Štefana Uhra Pásla kone na betóne, filmová adaptácia rovnomennej zbierky poviedok Milky Zimkovej, ktorá si v tomto tragikomickom príbehu o mentalite a spôsoboch života ľudí vo východoslovenskom regióne zahrala aj hlavnú úlohu Johany Ovšeny. Po novom roku sa do vysielania dostanú Sebechlebskí hudci, ľudová povesť, ktorú v roku 1975 nakrútil režisér Jozef Zachar.
Verejnoprávna RTVS uvedie filmy SFÚ na Jednotke i Dvojke. V závere roka odvysiela Jednotka snímku Martina Hollého Orlie pierko, ktorá je voľným pokračovaním príbehu chatárov zo slávneho režisérovho filmu Medená veža. V programe tiež nechýba historický film Vladimíra Bahnu Posledná bosorka a Majster kat režiséra Paľa Bielika.
V prvý januárový deň ponúkne Dvojka svojim divákom prvý slovenský celovečerný zvukový film Zem spieva, etnografický záznam ľudových zvykov, hier, obradov, tancov a slávností v čase od skorej jari do neskorej jesene na Slovensku v 30. rokoch minulého storočia, ktorý režijne spracoval Karel Plicka. V programe figuruje aj hudobno-tanečná snímka Rodná zem (r. Jozef Mach), oslavujúca ľudovo-umeleckú tvorivosť slovenského národa s odstupom 20 rokov po vzniku Plickovho filmového diela.
"Z filmov SFÚ uvádzaných počas sviatkov je šesť v HD kvalite, a to Nebojsa, Perinbaba, Kráľ Drozdia brada, Popolvár najväčší na svete z programu TV Markíza a Majster kat a Rodná zem z programu RTVS," dodala Simona Nôtová.

Copyright © TASR 2014

CPJ NEWS

CPJ NEWS

Pri výkone svojej práce alebo v súvislosti s ňou zomrelo v tomto roku vo svete 60 novinárov, pričom 44 percent z nich sa stalo obeťou vraždy. Informoval o tom v dnes zverejnenej správe Výbor na ochranu novinárov (CPJ) v New Yorku.
Podľa najnovšej bilancie newyorskej organizácie pre rok 2014 "neobvykle vysoké percento" alebo zhruba jednu štvrtinu zo zabitých novinárov tvorili zahraniční reportéri, napísala agentúra AP.
Medzi novinármi, ktorých zabili v roku 2014, bola tiež nemecká fotografka agentúry Associated Press Anja Niedringhausová, ktorú zastrelili pri pokrývaní volieb v Afganistane.
Počet usmrtených novinárov je podľa CPJ oproti vlaňajšku nižší, pričom v predchádzajúcom roku prišlo o život 70 redaktorov. Posledné tri roky sú "najsmrteľnejšími" od začiatku zhromažďovania týchto údajov zo strany CPJ v roku 1992.

Copyright © TASR 2014

Zomrel Miklós Gruber Hubai

Zomrel Miklós Gruber Hubai

Smutnú správu o úmrtí dlhoročného spolupracovníka slovenského vysielania Maďarského rozhlasu Miklósa Grubera Hubaiho priniesla dnes s odvolaním sa na Józsefa Hajnala, niekdajšieho šéfa regionálnej rozhlasovej redakcie na severe krajiny, tlačová agentúra MTI.
Absolvent Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene pracoval v národnostnom vysielaní verejnoprávneho maďarského rozhlasu od roku 1983. Bol spravodajcom z Hevešskej župy, svoje postrehy ponúkal vo vysielaní Miškoveckého rozhlasu, ale neskôr aj v reláciách celoštátneho okruhu Kossuth Rádió. Skonal vo veku 65 rokov.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Bielorusku je zablokovaných niekoľko spravodajských webov miestnych nezávislých médií. Uviedla to dnes agentúra AP.
S webovými stránkami bieloruskej súkromnej tlačovej agentúry BelaPAN sú oddnes nefunkčné aj weby tamojších internetových novín Solidarnost a humanitárnej organizácie Chartija-97.
Oficiálne sa k zablokovaniu webových stránok bezprostredne nikto neprihlásil. Agentúra BelaPAN však uviedla, že toto "rozhodnutie blokovať IP adresy mohli prijať iba úrady".
Bieloruský parlament prijal v stredu zákon, podľa ktorého budú úrady môcť zrušiť internetové médiá, pokiaľ ich obsah uznajú za ilegálny. Spravodajské online zdroje podľa tohto nového zákona zablokujú po dvoch varovaniach v priebehu roka.
Bieloruská asociácia novinárov, ktorá dohliada na práva nezávislých médií, považuje tento zákon za "útok na slobodu prejavu".
Nový zákon vstúpi do platnosti začiatkom budúceho roka. Právna norma môže podľa AP súvisieť so sprísňovaním kontroly médií pred prezidentskými voľbami, ktoré sa v Bielorusku budú konať v novembri 2015.
Bieloruské úrady čelia dlhodobej kritike za zásahy voči nezávislým médiám a mimovládnym organizáciám. Prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý je pri moci od roku 1994, vo svete nazývajú posledným európskym diktátorom, dodala AP.



Rozhlasový program s českým prezidentom Hovory z Lánov sa zrejme skončí. Generálny riaditeľ Českého rozhlasu (ČRo) Peter Duhan rozhodol, že sa má predtáčať a až potom odvysielať. Keď však o tomto opatrení informoval prezidenta Miloša Zemana listom, hlava štátu prostredníctvom hovorcu Jiřího Ovčáčka zareagovala, že na to nepristúpi.
Predtáčanie relácie navrhli Zemanovi už skôr a tiež to odmietol.
Návrh bol opatrením ČRo, ktorý chcel zabrániť tomu, aby sa zopakovala situácia zo začiatku novembra, keď prezident použil v Hovorov z Lánov vulgárne výrazy, píše dnes spravodajský server Novinky.cz.
Rada Českého rozhlasu následne koncom novembra konštatovala, že Český rozhlas programom Hovory z Lánov, v ktorom prezident Zeman použil vulgarizmy, porušil zákon. Súčasne však členovia rady uznali, že situácia bola výnimočná: moderátor nielenže bol v priamom prenose, ale úlohu zohralo aj prekvapenie zo situácie a úcta k hlave štátu.
Podľa stanoviska rady má moderátor v súlade so zákonom a kódexom ČRo reagovať na vulgárnosti a snažiť sa spovedanému zabrániť v ich používaní. Rada preto vyzvala rozhlas, aby v budúcnosti podobnej situácii zabránil a dodržiaval predovšetkým svoj kódex.

Spravodajská stanica al-Džazíra so sídlom v katarskej Dauhe zrušila prevádzku svojho egyptského kanála, ktorý bol stredobodom napätia medzi týmito dvoma krajinami.
      Informovala o tom dnes agentúra AP.
      Zrušenie vysielania prišlo na pozadí snáh pod vedením Saudskej Arábie o uzmierenie Egypta a Kataru ohľadom podpory medzitým Káhirou zakázaného Moslimského hnutia zo strany Dauhy.
      Egypt obviňuje al-Džazíru z podporovania Bratstva a zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ktorého zbavili funkcie minulý rok počas vojenského prevratu.
      Egyptský súd poslal v lete do väzenia na minimálne sedem rokov troch žurnalistov z anglickej verzie al-Džazíry za napomáhanie Bratstva, vládou označeného za teroristickú organizáciu.
      Žurnalisti sa označili za obete politických hier. Stanica však odmieta akúkoľvek zaujatosť v tejto otázke a oznámila, že včlení zrušený kanál do novej regionálnej stanice.


Copyright © TASR 2014

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v nedeľu obvinil EÚ zo špinavej kampane voči jeho krajine. Nástupca súčasného prezidenta Recepa Erdogana reagoval na tvrdú kritiku únie, ktorá pohotovo odsúdila minulotýždňové razie v opozičných médiách. Exminister zahraničných vecí na sneme vládnej Strany rozvoja a spravodlivosti (AKP) poukázal na fakt, že Brusel zverejnil kritiky vyhlásenie ešte počas nedele. Zdôraznil zároveň, že jeho vláda bude tvrdo bojovať proti páchateľom korupcie a nepriateľom krajiny.
"Touto špinavou kampaňou sa dopúšťajú poškodzovania našej krajiny a vlády.. Zaumienili sme si odtrhnúť ruku každému, kto siahne na naše národné poklady, naše zdroje s cieľom korupcie, aj keby išlo o brata," povedal Davutoglu na margo víkendových policajných razí. Počas nich zadržali takmer 30 ľudí vrátane novinárov, producentov, scenáristov a bývalých policajných šéfov. Podľa prezidenta Erdogana išlo o súčasť nevyhnutnej odpovede na "špinavé operácie" politických nepriateľov ohrozujúcich demokraciu v krajine.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

22. 12. 2014

Zomrel Joe Cocker

Zomrel Joe Cocker




Joe Cocker, známy pre cover verziu piesne Beatles With a Little Help from My Friends a hitov ako Don't Let Me Be Misunderstood,You Are So Beautiful, Up Where We Belong, You Can Leave Your Hat On, či Unchain My Heart, zomrel vo veku 70.
Jeho duet s Jennifer Warnes, Up Where We Belong z filmu Dôstojník a džentlmen – sa stal hitom číslo jedna a vyhral aj cenu Grammy a Oscara.
Joe Cocker je nositeľom Order of the British Empire od roku 2007.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Skupina Markíza a spoločnosť Digi Slovakia, s.r.o., podpísali trojročnú zmluvu o šírení HD verzií staníc Markíza, Doma a Dajto a poskytovaní ďalších digitálnych služieb pre zákazníkov ako archív a OTT streaming.
"Rámcová zmluva platí na roky 2015 až 2017 a oprávňuje tiež Digi Slovakia ponúkať svojim zákazníkom aj nelineárne služby ako archív vlastnej tvorby skupiny Markíza a možnosť online a mobilného šírenia vysielania," TASR informoval Lukáš Kočišek, PR manažér Markíza Slovakia.
Markíza ukončila prechod na HD vysielanie tento mesiac. Spravodajstvo, publicistické magazíny, vlastná seriálová tvorba, ale aj zahraničné filmy a seriály sú dostupné v plnej HD kvalite.

©2014, TASR

Zomrel Booth Colman

Zomrel Booth Colman

Vo veku 91 rokov zomrel v pondelok 15. decembra americký herec Booth Colman, známy napríklad ako Zaius zo seriálu Planet of the Apes (1974). Informoval o tom portál Deadline, podľa ktorého naposledy vydýchol v spánku.
Booth Colman sa narodil 8. marca 1923 v Portlande v Oregone. Hereckú kariéru odštartoval v roku 1944 úlohou v divadelnej hre The Assassin. V 50. rokoch 20. storočia začal hrať aj vo filmoch a seriáloch. Celkovo účinkoval vo viac ako 50 snímkach a desiatkach televíznych projektov. Diváci a diváčky ho mohli vidieť napríklad v dráme Norma Rae (1979) či romantickej komédii Neznesiteľná krutosť (2003) a soap operách The Young and the Restless (1973) alebo General Hospital (1963). Zväčša stvárňoval doktorov alebo právnikov.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Stanovisko k nesprávne interpretovanej výzve Ordinariátu Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR

Stanovisko 
k nesprávne interpretovanej výzve Ordinariátu Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR


Ministerstvo obrany SR nevyzýva príslušníkov Ozbrojených síl SR, ani zamestnancov rezortu obrany k účasti na pripravovanom referende o manželstve a rodine. Ide o nesprávnu interpretáciu výzvy vojenských duchovných, ktorí ju zverejnili na webovom portáli Ústredia ekumenickej pastoračnej služby. Stránka má podobný vizuál ako webový portál Ministerstva obrany SR, avšak nie je spravovaná Komunikačným odborom MO SR, ale predstaviteľmi Ordinariátu Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR. Nejde teda o výzvu, ani odporúčanie predstaviteľov Ministerstva obrany SR.


TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Balleková

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...



Čarovné Vianoce s RTVS

Čarovné Vianoce s RTVS



Rozprávky, slovenskú i svetovú filmovú klasiku a tiež množstvo premiér sľubuje počas vianočných a novoročných sviatkov program Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Verejnoprávna televízia ponúkne na prvom programe, na Jednotke na Štedrý deň popri premiére novej slovenskej rozprávky Láska na vlásku aj Kuba, Sokoliara Tomáša či Vianočné oblátky. Rozprávkové Vianoce sľubuje deťom Jednotka, ktorá napríklad od 22. decembra do 2. januára denne prinesie rozprávky bratov Grimmovcov a premiéry rozprávok - Sniežik biely kožúšok, Snežný drak či Tajomstvo starej bambitky. Na prvý sviatok vianočný zaradí do vysielania premiéru poľskej romantickej komédie Noc plná zázrakov (Listy od M.) a na druhý sviatok vianočný zas premiérovo uvedie úvodnú časť z nemeckej trojdielnej rodinnej ságy Hotel Adlon o osudoch rodiny Adlonovcov a ich hotela od jeho otvorenia v roku 1904, cez obe svetové vojny, rozdelenie Berlína až po znovuotvorenie hotela v 90. rokoch. Zo slovenskej klasiky možno v sviatočnom programe Jednotky nájsť napríklad Slovácko sa nesúdi a Tisícročnú včelu, agentúru SITA o tom informoval PR manažér RTVS Juraj Kadáš.
Na Silvestra sa diváci môžu tešiť na špeciálne vydania zábavných relácií - Milujem Slovensko, Nikto nie je dokonalý a Neskoro večer - show Petra Marcina a na Nový rok na premiéru českého filmu Revival s Bolkom Polívkom, Mariánom Geišbergom a ďalšími. Začiatkom roka avizuje Jednotka tri nové formáty. Presne na Nový rok, 1. januára odpremiéruje prvú časť nového pôvodného seriálu Tajné životy a po ňom prvú časť z kanadského dramatického seriálu Zátoka nádejí (Cedar Cove) s Andie MacDowell.
Vianoce na Dvojke budú ľudové, duchovné, rodinné a hudobné, avizuje RTVS. Napríklad na Silvestra odvysiela druhý program verejnoprávnej televízie v premiére džezový koncert Robbieho Williamsa. Na Nový rok ponúkne Novoročný koncert Viedenských filharmonikov a na Troch kráľov pripomenie zvyky pravoslávnych Vianoc. Dvojka bude patriť aj športu. Športoví fanúšikovia sa môžu tešiť napríklad na priame prenosy z Majstrovstiev sveta v hokeji juniorov v Kanade, na Rally Dakar 2015 a ďalšie programy.
Vianoce vo vysielaní Slovenského rozhlasu obohatí viac slovenských vianočných piesní. Rádio Slovensko tradične pripraví súhrny udalostí roka 2014 na Slovensku a vo svete. V jeho éteri zaznie aj výber toho najlepšieho z archívov Slovenského rozhlasu a Českého rozhlasu a na Nový rok tradične omša a príhovor prezidenta SR. Duchovne orientované programy zaradia do vysielania všetky okruhy SRo. Rádio Regina sa zameria na vytvorenie domáckej atmosféry. Pre svojich poslucháčov pripravilo rozprávky a rozhlasové hry, sviatočné pásma, hudobné a náboženské programy. Vianočné pozdravy od výtvarníkov, hudobníkov, literátov a ďalších si možno vypočuť v programe "Pošli ďalej" na Rádiu Devín. V sviatočnej ponuke vysielania Devína nechýbajú poézia, fíčre a čítanie na pokračovanie. Na programe sú medzi iným reportáže o vianočnej výzdobe v európskych mestách nazvané "Európske Vianoce". Alternatívne Vianoce sľubuje Rádio_FM a vo vianočnom duchu sa ponesie i program troch digitálnych služieb SRo - Rádia Junior, Rádia Litera a Rádia Klasika.
Viac podrobností o programe verejnoprávnej televízie a rozhlasu možno nájsť na webstránke RTVS - http://www.rtvs.sk, v časti program.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Na svätého Tomáše zima sa nám rozpáše

 Na svätého Tomáše zima

sa nám rozpáše

Jednotka lepšie.
Dvojka lepšie. 
Spolu lepšie - 12.10 % .

Markíza  horšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO  horšie.
Spolu  horšie- 32.00%

JOJ horšie.
JOJ PLUS rovnako.
WAU horšie.
SENZI rovnako.
Spolu rovnako - 21.30%
TA 3 rovnako. 

Jednotka - 9.90 % ;
Dvojka - 2,20 % ;
Markíza - 23.10 % ;
TV DOMA - 5.10% ;
DAJTO- 3.80%
TV JOJ – 15.60 % ;
JOJ PLUS- 4.10 % ;
WAU -1.20 %;
SENZI- 0.40 %
TA 3 - 1.60 %

Zomrela Billie Whitelaw

Zomrela Billie Whitelaw

Herečka Billie Whitelaw zomrela včera vo veku 82 rokov. Bola známa s filmov ako Quills , Frenzy , Leo the Last ,The Omen , či Jednotka prílis rýchleho nasadenia , a dlhé roky spolupracovala s írskym dramatikom Samuelom Beckettom.
Získala ceny BAFTA za najlepší vedľajší ženský herecký výkon pre jej úlohy v Twisted Nerve a Charlie Bubbles.
Bola nositeľkou CBE (Commander of the British Empire) .

21. 12. 2014

Zomrel Udo Jürgens

Zomrel Udo Jürgens

Udo Jürgens (80) je mŕtvy. Rakúsky spevák zomrel pri prechádzke v švajčiarskom Gottliebene v kantóne Thurgau na srdcové zlyhanie.
Udo Jürgens, pôvodným menom Jürgen Udo Bockelmann (* 30. september 1934, Klagenfurt, Rakúsko) je rakúsky spevák a skladateľ populárnej hudby, ktorého popularita trvá už vyše 45 rokov.
V roku 1992 jeho koncert vo Viedni navštívilo 220 000 divákov, čo je jedna z najvyšších účastí v Európe.
Doposiaľ zložil viac ako 900 piesní a predal okolo 105 miliónov nosičov, čím sa zaradil medzi najúspešnejších svetových hudobníkov.
Priaznivý ohlas u detského publika zaznamenalo naspievanie zvučky nemeckého znenia k americkému animovanému seriálu Tom a Jerry Vielen Dank für die Blumen.

11. ročník Novinárskej ceny

11. ročník Novinárskej ceny

Nadácia otvorenej spoločnosti v spolupráci s partnermi vyhlásila 11. ročník Novinárskej ceny. Súťaž o najlepšie diela novinárskej tvorby v roku 2014 má 14 kategórií. Prihlasovať sa do nej dá do 31. januára. Súťažné príspevky môžu posielať autori, redakcie, vydavatelia, čitatelia, poslucháči a diváci, agentúru SITA o tom za tím organizátorov informoval Vladimír Čabák z Nadácie otvorenej spoločnosti. "Novinárska cena sa týmto ročníkom dostala do druhého desaťročia svojej existencie. Už pravidelne upozorňuje na kvalitu práce slovenských novinárov a otvára diskusiu o stave a trendoch slovenskej žurnalistiky," uvádza sa v tlačovej správe k súťaži.
Súťažné kategórie pre profesionálnych žurnalistov sú nezmenené. Občianska žurnalistika má priestor v kategórii najlepší článok uverejnený na blogu. Súčasťou súťaže je i špeciálna Cena Google pre mladé talenty dátovej žurnalistiky. Návrhy projektov, ktoré sa zameriavajú na analýzu verejných dát, do nej môžu prihlasovať študenti a mladí ľudia do 30 rokov. Minuloročný víťaz Ondrej Proksa uplatnil víťazný príspevok v denníku Pravda v projekte Komunálne voľby 2014.
Podľa výkonného riaditeľa Nadácie otvorenej spoločnosti Mareka Kapustu pri súčasných zmenách vlastníckych pomerov v médiách považujú za potrebné podporiť a doceniť prínos novinárov pre našu spoločnosť a demokraciu. "Je mimoriadne dôležité, aby mohli pracovať nezávisle, bez akýchkoľvek vplyvov," cituje ho tlačová správa k súťaži.
Súťaž je určená novinárom zo všetkých typov médií - printových, elektronických, online, celoslovenských i regionálnych. Do súťaže je možné prihlasovať príspevky publikované alebo odvysielané v období od 1. januára do 31. decembra 2014. Príspevky vyhodnotia nezávislé poroty zložené z osobností mediálneho, akademického, kultúrneho aj neziskového sektora z Česka a Slovenska. Zoznam porotcov zverejní Nadácia otvorenej spoločnosti v polovici januára. V každej zo 14 kategórií vyberá porota víťazný príspevok, ktorý získava cenu vo výške 830 eur. Rada súťaže udeľuje špeciálnu Cenu otvorenej spoločnosti vo výške 1 660 eur. O víťazovi Česko-slovenskej ceny rozhodne už
tretíkrát v online hlasovaní verejnosť (830 eur). Výsledky súťaže budú známe v apríli 2015. Podrobnejšie informácie, prihlášku a štatút súťaže možno nájsť na webstránke http://www.novinarskacena.sk.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Čínsky štátny denník Global Times kritizoval Spojené štáty za komédiu Šialené interview, ktorá zosmiešňuje severokórejského vodcu Kim Čong-una.
"Bez ohľadu na to, ako sa americká spoločnosť pozerá na Severnú Kóreu a Kim Čong-una, Kim je stále vodcom krajiny. Zlomyseľné zosmiešňovanie Kima je len výsledkom nezmyselnej kultúrnej arogancie," citoval dnes spravodajský server Sputnik denník Global Times.
Čínsky denník taktiež napísal, že Spojené štáty by mali prejaviť viac úcty voči iným krajinám. "Mali by prejaviť slušné správanie namiesto prílišnej agresivity. Americké elity by nemali len rozprávať ako džentlmeni, ale mali by sa tak aj správať," uviedol denník.
Podľa medializovaných informácií sa spoločnosť Sony Pictures rozhodla zrušiť premiéru snímky o atentáte na severokórejského lídra. Stalo sa tak po hackerskom útoku skupiny Strážcovia mieru na počítačové siete spoločnosti. Skupina zároveň pohrozila útokmi na všetky americké kiná, ktoré by film premietali.
Americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) v piatok oznámil, že má dôkaz o účasti Severnej Kórey na hackerskom útoku. Severná Kórea však obvinenie odmietla.

Copyright © TASR 2014


Nemecká spoločnosť Deutsche Telekom predbežne rokuje s vydavateľstvom Axel Springer o predaji portálu T-Online. Informoval o tom týždenník WirtschaftsWoche, pričom sa odvolal na firemné zdroje. Pod jednou strechou by sa tak ocitol najväčší a tretí najväčší nemecký spravodajský portál v Nemecku. T-Online zaznamenal v novembri 314 mil. zobrazení, portál Bild.de ich zaznamenal 295 miliónov. Týždenník uviedol, že firma Deutsche Telekom sa zatiaľ nerozhodla, či predá všetky časti T-Online, alebo si ponechá službu poskytujúcu elektronickú poštu. Deutsche Telekom a ani Axel Springer situáciu nekomentovali.
Spoločnosť Ringier Axel Springer Slovakia, a. s. je najväčší multimediálny vydavateľský dom na Slovensku. Vydáva najčítanejší denník Nový Čas. Vo svojom portfóliu má aj týždenníky Nový Čas Nedeľa, Nový Čas pre ženy a Život a mesačníky Nový Čas Krížovky, Nový Čas Bývanie, Eva, Madam Eva, Geo a Auto Bild. Ringier Axel Springer Slovakia je od roku 2010 súčasťou novovzniknutej mediálnej skupiny Ringier Axel Springer Media AG, v ktorej vlastnia po 50 % akcií Axel Springer SE a Ringier AG.
Súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group je spoločnosť Slovak Telekom. Jej majoritným akcionárom je spoločnosť Deutsche Telekom AG s podielom 51 % akcií. Slovenská republika zastúpená Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky vlastní 34 % akcií a Fond národného majetku Slovenskej republiky 15 % akcií.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Ladislav Fričovský

Zomrel Ladislav Fričovský

Po krátkej a ťažkej chorobe zomrel v sobotu 20. decembra podvečer v Košiciach slovenský básnik, prozaik a literát východného Slovenska a evanjelickej cirkvi Ladislav Fričovský. Zomrel vo veku nedožitých 85 rokov, agentúru SITA informoval rodinný priateľ Ľubomír Lehotský.
Fričovský bol absolventom Evanjelickej teologickej fakulty, ale aj Vysokej školy múzických umení, vyštudoval odbor filmová a televízna dramaturgia. Publikoval od študentských čias, písal najmä poéziu a krátku prózu a prispieval do viacerých časopisov. Knižne však mohol vydávať až po zmene politického systému v Československu. Od roku 1990 mu vyšlo takmer 30 zbierok poézie pre deti aj dospelých. Z jeho pera pochádza tiež viacero rozhlasových a televíznych pásiem a hier. Okrem toho mal publikované stovky článkov v cirkevných a svetských časopisoch. Naposledy pracoval na dokončení veršovanej rozprávky O dvoch obláčikoch, ktorá by mala knižne vyjsť začiatkom budúceho roka.
Ladislav Fričovský sa narodil 5. marca 1930. Pochádzal z Vajkoviec pri Košiciach, stredoškolské roky strávil v Prešove a v Bardejove, kde ho literárne ovplyvnili Svetloslav Veigl a Andrej Kostolný. Počas vysokoškolských štúdií dospieval pod dohľadom Emila Boleslava Lukáča. Ako farár pôsobil 11 rokov v Chmeľove a 33 rokov v Obišovciach. Dve volebné obdobia stál na čele Košického seniorátu a bol aj tajomníkom Biskupského úradu Východného dištriktu v Košiciach. Podieľal sa na zostavovaní učebnice Svetielko, Evanjelického spevníka, Funebrála, Pašií, taktiež pri úprave biblických textov Starej zmluvy do slovenskej Biblie.
V roku 1993 získal prémiovú cenu Literárneho fondu, v roku 2001 Cenu Emila Boleslava Lukáča v Tranosciu, v roku 2009 ocenenie od predsedu Košického samosprávneho kraja a v roku 2011 Cenu Leonarda Stockela.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané