23. 12. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Bielorusku je zablokovaných niekoľko spravodajských webov miestnych nezávislých médií. Uviedla to dnes agentúra AP.
S webovými stránkami bieloruskej súkromnej tlačovej agentúry BelaPAN sú oddnes nefunkčné aj weby tamojších internetových novín Solidarnost a humanitárnej organizácie Chartija-97.
Oficiálne sa k zablokovaniu webových stránok bezprostredne nikto neprihlásil. Agentúra BelaPAN však uviedla, že toto "rozhodnutie blokovať IP adresy mohli prijať iba úrady".
Bieloruský parlament prijal v stredu zákon, podľa ktorého budú úrady môcť zrušiť internetové médiá, pokiaľ ich obsah uznajú za ilegálny. Spravodajské online zdroje podľa tohto nového zákona zablokujú po dvoch varovaniach v priebehu roka.
Bieloruská asociácia novinárov, ktorá dohliada na práva nezávislých médií, považuje tento zákon za "útok na slobodu prejavu".
Nový zákon vstúpi do platnosti začiatkom budúceho roka. Právna norma môže podľa AP súvisieť so sprísňovaním kontroly médií pred prezidentskými voľbami, ktoré sa v Bielorusku budú konať v novembri 2015.
Bieloruské úrady čelia dlhodobej kritike za zásahy voči nezávislým médiám a mimovládnym organizáciám. Prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý je pri moci od roku 1994, vo svete nazývajú posledným európskym diktátorom, dodala AP.



Rozhlasový program s českým prezidentom Hovory z Lánov sa zrejme skončí. Generálny riaditeľ Českého rozhlasu (ČRo) Peter Duhan rozhodol, že sa má predtáčať a až potom odvysielať. Keď však o tomto opatrení informoval prezidenta Miloša Zemana listom, hlava štátu prostredníctvom hovorcu Jiřího Ovčáčka zareagovala, že na to nepristúpi.
Predtáčanie relácie navrhli Zemanovi už skôr a tiež to odmietol.
Návrh bol opatrením ČRo, ktorý chcel zabrániť tomu, aby sa zopakovala situácia zo začiatku novembra, keď prezident použil v Hovorov z Lánov vulgárne výrazy, píše dnes spravodajský server Novinky.cz.
Rada Českého rozhlasu následne koncom novembra konštatovala, že Český rozhlas programom Hovory z Lánov, v ktorom prezident Zeman použil vulgarizmy, porušil zákon. Súčasne však členovia rady uznali, že situácia bola výnimočná: moderátor nielenže bol v priamom prenose, ale úlohu zohralo aj prekvapenie zo situácie a úcta k hlave štátu.
Podľa stanoviska rady má moderátor v súlade so zákonom a kódexom ČRo reagovať na vulgárnosti a snažiť sa spovedanému zabrániť v ich používaní. Rada preto vyzvala rozhlas, aby v budúcnosti podobnej situácii zabránil a dodržiaval predovšetkým svoj kódex.

Spravodajská stanica al-Džazíra so sídlom v katarskej Dauhe zrušila prevádzku svojho egyptského kanála, ktorý bol stredobodom napätia medzi týmito dvoma krajinami.
      Informovala o tom dnes agentúra AP.
      Zrušenie vysielania prišlo na pozadí snáh pod vedením Saudskej Arábie o uzmierenie Egypta a Kataru ohľadom podpory medzitým Káhirou zakázaného Moslimského hnutia zo strany Dauhy.
      Egypt obviňuje al-Džazíru z podporovania Bratstva a zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ktorého zbavili funkcie minulý rok počas vojenského prevratu.
      Egyptský súd poslal v lete do väzenia na minimálne sedem rokov troch žurnalistov z anglickej verzie al-Džazíry za napomáhanie Bratstva, vládou označeného za teroristickú organizáciu.
      Žurnalisti sa označili za obete politických hier. Stanica však odmieta akúkoľvek zaujatosť v tejto otázke a oznámila, že včlení zrušený kanál do novej regionálnej stanice.


Copyright © TASR 2014

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v nedeľu obvinil EÚ zo špinavej kampane voči jeho krajine. Nástupca súčasného prezidenta Recepa Erdogana reagoval na tvrdú kritiku únie, ktorá pohotovo odsúdila minulotýždňové razie v opozičných médiách. Exminister zahraničných vecí na sneme vládnej Strany rozvoja a spravodlivosti (AKP) poukázal na fakt, že Brusel zverejnil kritiky vyhlásenie ešte počas nedele. Zdôraznil zároveň, že jeho vláda bude tvrdo bojovať proti páchateľom korupcie a nepriateľom krajiny.
"Touto špinavou kampaňou sa dopúšťajú poškodzovania našej krajiny a vlády.. Zaumienili sme si odtrhnúť ruku každému, kto siahne na naše národné poklady, naše zdroje s cieľom korupcie, aj keby išlo o brata," povedal Davutoglu na margo víkendových policajných razí. Počas nich zadržali takmer 30 ľudí vrátane novinárov, producentov, scenáristov a bývalých policajných šéfov. Podľa prezidenta Erdogana išlo o súčasť nevyhnutnej odpovede na "špinavé operácie" politických nepriateľov ohrozujúcich demokraciu v krajine.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.