21. 12. 2014

11. ročník Novinárskej ceny

11. ročník Novinárskej ceny

Nadácia otvorenej spoločnosti v spolupráci s partnermi vyhlásila 11. ročník Novinárskej ceny. Súťaž o najlepšie diela novinárskej tvorby v roku 2014 má 14 kategórií. Prihlasovať sa do nej dá do 31. januára. Súťažné príspevky môžu posielať autori, redakcie, vydavatelia, čitatelia, poslucháči a diváci, agentúru SITA o tom za tím organizátorov informoval Vladimír Čabák z Nadácie otvorenej spoločnosti. "Novinárska cena sa týmto ročníkom dostala do druhého desaťročia svojej existencie. Už pravidelne upozorňuje na kvalitu práce slovenských novinárov a otvára diskusiu o stave a trendoch slovenskej žurnalistiky," uvádza sa v tlačovej správe k súťaži.
Súťažné kategórie pre profesionálnych žurnalistov sú nezmenené. Občianska žurnalistika má priestor v kategórii najlepší článok uverejnený na blogu. Súčasťou súťaže je i špeciálna Cena Google pre mladé talenty dátovej žurnalistiky. Návrhy projektov, ktoré sa zameriavajú na analýzu verejných dát, do nej môžu prihlasovať študenti a mladí ľudia do 30 rokov. Minuloročný víťaz Ondrej Proksa uplatnil víťazný príspevok v denníku Pravda v projekte Komunálne voľby 2014.
Podľa výkonného riaditeľa Nadácie otvorenej spoločnosti Mareka Kapustu pri súčasných zmenách vlastníckych pomerov v médiách považujú za potrebné podporiť a doceniť prínos novinárov pre našu spoločnosť a demokraciu. "Je mimoriadne dôležité, aby mohli pracovať nezávisle, bez akýchkoľvek vplyvov," cituje ho tlačová správa k súťaži.
Súťaž je určená novinárom zo všetkých typov médií - printových, elektronických, online, celoslovenských i regionálnych. Do súťaže je možné prihlasovať príspevky publikované alebo odvysielané v období od 1. januára do 31. decembra 2014. Príspevky vyhodnotia nezávislé poroty zložené z osobností mediálneho, akademického, kultúrneho aj neziskového sektora z Česka a Slovenska. Zoznam porotcov zverejní Nadácia otvorenej spoločnosti v polovici januára. V každej zo 14 kategórií vyberá porota víťazný príspevok, ktorý získava cenu vo výške 830 eur. Rada súťaže udeľuje špeciálnu Cenu otvorenej spoločnosti vo výške 1 660 eur. O víťazovi Česko-slovenskej ceny rozhodne už
tretíkrát v online hlasovaní verejnosť (830 eur). Výsledky súťaže budú známe v apríli 2015. Podrobnejšie informácie, prihlášku a štatút súťaže možno nájsť na webstránke http://www.novinarskacena.sk.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.