2. 4. 2016

Zomrel Boris Hybner

Zomrel Boris Hybner


Po krátkej náhlej chorobe zomrel dnes vo veku 74 rokov český mím, herec, režisér a pedagóg Boris Hybner. Podľa Českého rozhlasu to v mene rodiny potvrdil hovorca Národného divadla Tomáš Staněk.
Verejnosť Borisa Hybnera poznala najmä z televízie, kde vystupoval napríklad v Manéži Bolka Polívku či v programe Možná přijde i kouzelník. Hral vo filmoch Pelíšky (jedného z nápadníkov učiteľky v podaní Evy Holubovej), Pupendo, Rafťáci, Poslední vlak či U mě dobrý. Objavil sa však aj v rozprávkach Peklo s princeznou alebo Čert ví proč. K jeho posledným filmom patrí Wilsonov (2015) a televízny seriál Přístav.
Rodák z Vyškova sa na verejnosti predstavil prvýkrát v roku 1964 v Divadle Na zábradlí, kde hral v súboru zakladateľa československej školy pantomímy Ladislava Fialku. Neskôr pôsobil v Alhambre a Laterne Magike a bol spoluzakladateľom Divadla Alfreda Jarryho, pripomenuli Novinky.cz
Presadil sa aj v západnej Európe. V roku 1987 nakrútil s režisérom Jurajom Herzom v západonemeckej koprodukcii televízny seriál Gagman, ku ktorému napísal scenár a za ktorý získal Bronzovú ružu z Montreux. V roku 1990 založil súkromné divadlo Studio Gag.
Za celoživotnú tvorbu prevzal v roku 2010 divadelnú cenu Thálie v odbore pantomímy.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký prezident Barack Obama v piatok vyhlásil, že je znepokojený najnovšími tendenciami v Turecku, ktoré sa prejavujú obmedzovaním slobody tlače. Šéf Bieleho domu na záverečnej tlačovej konferencii washingtonského summitu o jadrovej bezpečnosti zároveň poznamenal, že svojho tureckého náprotivka Tayyipa Erdogana vyzval, aby nepresadzoval stratégiu represií a umlčovania demokratického dialógu vo svojej krajine.
Obama však zdôraznil, že aj napriek nezhodám medzi oboma krajinami bola už spolupráca Turecka so Spojenými štátmi v minulosti viackrát rozhodujúca v mnohých medzinárodných otázkach.
V Turecku prebieha v súčasnosti proces s dvoma novinármi obvinenými zo špionáže a z prezradenia štátneho tajomstva. Týchto trestných činov sa mali dopustiť článkom o dodávkach zbraní tureckej tajnej služby povstalcom v Sýrii, vrátane islamistov.
Trestné oznámenie na oboch novinárov podal samotný prezident Erdogan a hrozí im až doživotný trest odňatia slobody.
"(Erdogan) nastúpil do úradu s prísľubom demokracie a Turecko je historicky krajinou, kde hlboká islamská viera žije bok po boku modernity a rastúcej otvorenosti. A tohto dejinného odkazu sa má (Erdogan) držať - a nie stratégie zahŕňajúcej potláčanie informácií a umlčovanie demokratického dialógu," povedal Obama.

Britský magazín Hello! sa ospravedlnil Georgeovi Clooneymu za to, že s ním zverejnil rozhovor, ktorý bol podľa herca "kompletne vymyslený". Citáty z interview, v ktorom Clooney údajne hovoril o svojom manželstve s britskou právničkou Amal Clooneyovou, prevzali iné médiá po celom svete.
Clooney však vydal vyhlásenie, že "neposkytol interview magazínu Hello! a citáty, ktoré mi boli pripisované, neboli presné", informovala dnes tlačová agentúra AP.
Herecká hviezda konštatovala, že "mať 'exkluzívne interview' kompletne vykonštruované je niečo nového a je to veľmi znepokojivý trend".
Magazín Hello! na svoju obranu uviedol, že rozhovor kúpil v dobrej viere od agentúry Famous. V dnešnom vyhlásení sa magazín "úprimne ospravedlňuje pánovi Clooneymu a jeho manželke Amal za akékoľvek rozrušenie, ktoré im zverejnenie tohto materiálu mohlo spôsobiť".

Copyright © TASR 2016

Deväť až 13 rokov za mrežami si má odpykať pätica Azerbajdžancov, ktorí ubili na smrť novinára, pretože kritizoval správanie futbalistov z národného tímu.
Súd v Baku uznal päticu vinnou zo "spôsobenie ujmy na zdraví, vedúce k smrti", napísala agentúra AFP.
Redaktor tlačovej agentúry ANN Rasim Alijev (30) zomrel vlani v auguste v nemocnici deň po tom, čo ho v centre hlavného mesta napadla a brutálne zbila skupina osôb.
Novinár po zápase azerbajdžanského tímu Gabala proti mužstvu Apollon Limassol kritizoval správanie reprezentanta Džavila Husseinova, ktorý po zápase mával tureckou vlajkou v zjavne provokoval porazených cyperských Grékov. Alijev na sociálnej sieti napísal, že by si neprial, "aby nás tak nevychovaný, neslušný futbalista reprezentoval na ihriskách Európy".
Novinárovi potom zatelefonoval muž, ktorý sa predstavil ako fotbalistov bratranec a pozval ho do čajovne, aby si rozdielne názory vyjasnili. "Prišiel som tam sám. Bolo ich tam päť či šesť a okamžite sa na mňa vrhli, aby ma zmlátili," vypovedal novinár krátko pred svojou smrťou.
Proces s futbalistom, ktorý je súdený zvlášť, ešte nedospel k verdiktu.

Copyright © ČTK 2016

TO JE TV!

TO JE TV!

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Odvetné opatrenia Ruskej federácie voči Českej republike v súvislosti s nepredĺžením akreditácie dvom ruským novinárom v Česku potvrdila dnes podľa agentúry RIA Novosti hovorkyňa rezortu zahraničných vecí v Moskve Marija Zacharovová.
Podľa jej slov pôjde o analogické opatrenia, ktoré sú výlučne reakciou na rozhodnutie Prahy. Podobné kroky k novinárom z iných krajín sú pre ruskú stranu vždy veľkým rozčarovaním, pretože rezort diplomacie má podľa Zacharovovej akreditácie vydávať, a nie odoberať.
Český zastupiteľský úrad v Moskve nemá podľa dostupných správ žiadne ďalšie informácie. Nie je tak jasné, koho sa odvetné opatrenia ruskej strany dotknú.
Za kroky, ktoré poškodzujú rusko-české vzťahy a ktoré nezostanú bez adekvátnej reakcie, označilo ruské ministerstvo zahraničných vecí v Moskve už pred viac ako týždňom nepredĺženie akreditácie dvoch ruských novinárov pôsobiacich v ČR.
"Tieto nevľúdne kroky českých úradov poškodzujú dvojstranné vzťahy a sú v rozpore s deklarovaným odhodlaním Prahy rešpektovať princípy slobody slova a práva novinárov. Dôrazne protestujeme v súvislosti s nekonštruktívnymi akciami Prahy, ktoré samozrejme nezostanú bez adekvátnej reakcie," konštatovalo ministerstvo vo vtedajšom vyhlásení.
Už po druhý raz v ČR nepredĺžili akreditáciu spravodajcovi tlačovej agentúry RIA Novosti Alexandrovi Kuranovovi. V jeho prípade sa tak po prvý raz stalo vlani v novembri, čo však Praha po protestoch Moskvy korigovala a označila za nedorozumenie.
Druhým zo žurnalistov, ktorého sa to teraz týka, je podľa ruských i českých zdrojov spravodajca novín Večernaja Moskva Vladimir Snegiriov.
Ministerstvo zahraničných vecí ČR dostalo nedávno niekoľkostránkové zdôvodnenie, v ktorom Bezpečnostná informačná služba (BIS) podrobne špecifikuje, v čom spočíva bezpečnostné riziko v súvislosti s oboma osobami, informovali české médiá bez ďalších detailov.
V ČR sú podobné informácie v režime utajenia. "Je to procedúra, pri ktorej postupujeme vždy rovnako. Novinári nás požiadajú o predĺženie akreditácie a my na základe informácií i našich spravodajských služieb buď akreditáciu predĺžime, alebo nepredĺžime. V tomto prípade sme ju nepredĺžili, ale nemôžem zájsť do detailov," povedala 13. apríla v reakcii hovorkyňa českého rezortu diplomacie Michaela Lagronová.
Súčasne zdôraznila, že Praha svoj postup Moskve v dohľadnom čase zdôvodní, avšak nie prostredníctvom médií.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK

Najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou na Slovensku ostáva Rádio Expres, ktoré počúva 33,5 percenta poslucháčov. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu Radioprojekt spoločnosti Median SK.
Na druhom mieste je podľa ostatnej vlny prieskumu (XII. etapa 2015 až II. etapa 2016) Rádio Slovensko s počúvanosťou 28,8 percenta, na treťom skončilo Fun rádio s počúvanosťou 22,9 percenta.
Na ďalších priečkach počúvanosti skončili Rádio Jemné (16,5 percenta), Rádio Europa 2 (15,8 percenta), Rádio Regina (13,2 percenta) a Rádio Vlna (8,8 percenta). Celková počúvanosť rádií v období od 9. novembra 2015 do 6. marca 2016 predstavuje 89,2 percenta, čo je 3.994.000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov.
V rámci rozhlasových sietí dosiahlo v sledovanom období najvyššiu počúvanosť (40,7 percenta) šesť rádií verejnoprávnej RTVS. Sieť Radio Services (Rádio Európa 2, Rádio Jemné, Rádio Anténa Rock, Rádio Vlna) zaznamenala celkovú počúvanosť na úrovni 36,3 percenta. Skupina Rádio Group, kam patria okrem Fun rádia prevažne regionálne rozhlasové stanice, dosiahla celkovú počúvanosť 30,2 percenta.
Najväčší podiel na trhu si podľa Medianu SK udržiava Rádio Expres (23,3 percenta) pred Rádiom Slovensko (21,3 percenta) a Fun rádiom (12,9 percenta). Za nimi nasledujú Rádio Jemné (8,7 percenta), Rádio Regina (7,9 percenta), Rádio Europa 2 (7,8 percenta) a Rádio Vlna (5,3 percenta). Zvyšné stanice majú 12,7-percentný podiel na rozhlasovom trhu.
Agentúra realizovala prieskum na vzorke 3891 respondentov vo veku 14 až 79 rokov. Zber dát sa uskutočnil od 9.11. do 13.12.2015 a od 11.1. do 6.3.2016. V sledovanom období monitorovala 50 rozhlasových staníc na slovenskom trhu.

Copyright © TASR 2016

1. 4. 2016

National Film Awards UK 2016

National Film Awards UK 2016

V priestoroch londýnskej Porchester Hall sa vo štvrtok večer uskutočnilo odovzdávanie Národných filmových cien Veľkej Británie (National Film Awards UK). Divákov druhého ročníka podujatia sprevádzala moderátorka Louise Gookey. Do hlasovania sa zapojilo viac než 2,9 milióna fanúšikov.
Cenu za najlepšieho herca si odniesol 35-ročný rodák z Londýna Tom Hiddleston, ktorý zabodoval vďaka snímke High-Rise (2015) inšpirovanej rovnomenným bestsellerom J. G. Ballarda z roku 1975. V ženskej kategórii ocenili 27-ročnú Nathalie Emmanuel za výkon v akčnom filme Rýchlo a zbesilo 7 (2015). Z výhry v kategórii Najlepší prelomový herecký výkon vo filme sa mohol tešiť John Boyega, ktorý sa zviditeľnil stvárnením Finna v snímke Star Wars: Sila sa prebúdza (2015). Cenu za najlepšieho režiséra si prevzal filmár Stephen Fingleton za sci-fi triler The Survivalist (2015). V kategórii medzinárodných filmov triumfovala snímka Kingsman: Tajná služba (2014) v hlavnej úlohe s Colinom Firthom a Taronom Egertonom, ktorý si za stvárnenie Garyho „Eggsyho“ Unwina odniesol tiež cenu za Najlepšieho nováčika.
Ocenenie za Najlepší britský film získala snímka režiséra Ricciho Harnetta s názvom Rise of the Footsoldier II (2015). Medzi cudzojazyčnými titulmi ocenili maďarskú drámu Saulov syn z roku 2015. Americký herec Samuel L. Jackson, známy vďaka stvárneniu Julesa Winnfielda vo filme Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994), si odniesol cenu v kategórii Svetový prínos filmu. Vyhral tiež cenu za Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe a to za stvárnenie Valentina v ocenenej snímke Kingsman: Tajná služba. Záver večera patril spomienke na zosnulého herca Alana Rickmana, ktorý skonal v januári vo veku 69 rokov. Predstaviteľa Severusa Snapa zo série snímok o Harrym Potterovi si uctili Cenou spoločenstva Národnej filmovej akadémie.


Zoznam víťazov National Film Awards UK 2016:

Najlepší medzinárodný film: Kingsman: Tajná služba
Najlepšia komédia: Man up
Najlepší akčný film: Chasing Robert Barker
Najlepšia dráma: A Reason to Leave
Najlepšia nezávislá snímka: Never Let Go
Najlepší dokument: The Hard Stop
Najlepší triler: Dartmoor Killing
Najlepší britský film: Rise of the Footsoldier II
Najlepší herec: Tom Hiddleston (High-Rise)
Najlepšia herečka: Nathalie Emmanuel (Rýchlo a zbesilo 7)
Najlepší režisér: Stephen Fingleton (The Survivalist)
Najlepší scenár: London Road
Najlepší prelomový herecký výkon vo filme: John Boyega (Star Wars: Sila sa prebúdza)
Najlepší nováčik: Taron Egerton (Kingsman: Tajná služba)
Najlepší cudzojazyčný film: Saulov syn
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Alexandra Evans (Redistributors)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Samuel L. Jackson (Kingsman: Tajná služba)
Najlepší krátky film: Above
Svetový prínos filmu: Samuel L. Jackson
Cena spoločenstva Národnej filmovej akadémie: Alan Rickman

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Martin Sheen sa bude producentsky podieľať na vzniku pripravovanej antológie Hard Evidence: O.J. Is Innocent, ktorá prinesie príbeh o procese s bývalým hráčom amerického futbalu O. J. Simpsonom. Dokumentárny seriál by mal pozostávať zo šiestich epizód a jeho výrobu zastreší televízna spoločnosť Investigation Discovery.
Tvorcovia sa prostredníctvom projektu pokúsia dokázať športovcovu nevinu v prípade vraždy jeho manželky Nicole Brown Simpson a jej známeho Ronalda Goldmana z roku 1994. Televízna antológia sa bude opierať o viac ako 20-ročný výskum súkromného detektíva Williama C. Deara, ktorý o prípade napísal aj knihu O.J. Is Innocent and I Can Prove It (2012). Jej rozprávačom bude práve 75-ročný Sheen a premiéru by mala mať už začiatkom budúceho roka.
Martin Sheen, vlastným menom Ramón Antonio Gerardo Estévez, je rodákom z amerického mesta Dayton. Slávu získal vďaka vojnovej dráme Apokalypsa (1979) režiséra Francisa Forda Coppolu, v ktorej stvárnil kapitána Benjamina L. Willarda. K jeho ďalším snímkam patria napríklad Hlava 22 (1970), Prejazd Kassandra (1976), Tajomná žiara nad Pacifikom (1980), J.F.K. (1991), Americký prezident (1995), Chyť ma, ak to dokážeš (2002), Na druhej strane (2006), Atentát v Ambassadore (2006), Láska na druhý pohľad (2009), Amazing Spider-Man (2012) či Badge of Honor (2015). V roku 1994 získal Primetime Emmy za herecký výkon v seriáli Murphy Brownová (1988 - 1998) a o sedem rokov neskôr si odniesol Zlatý glóbus za úlohu v televíznom seriáli Západné krídlo (1999 - 2006).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Na súde v Istanbule pokračoval dnes za zatvorenými dverami proces s dvoma novinármi obvinenými zo špionáže a napomáhania teroristickej organizácii. Proces podľa agentúry AP vyvolal všeobecné znepokojenie nad situáciou v oblasti slobody médií v krajine.
Can Dündar a Erdem Gül z denníka Cumhuriyet sú pre článok o dodávkach zbraní tureckej tajnej služby povstalcom v Sýrii, vrátane islamistov, obvinení zo špionáže a prezradenia štátneho tajomstva. Trestné oznámenie na oboch novinárov podal samotný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Hrozí im doživotný trest odňatia slobody.
"Slobodu prejavu nemožno umlčať," skandovali ich podporovatelia pred budovou súdu v Istanbule, kde sa proces koná.
Novinári ďalej čelia obvineniu z napomáhania umiernenému islamistickému hnutiu, ktoré zo Spojených štátov riadi duchovný Fethullah Gülen. Erdogan o Gülenovi tvrdí, že stojí za sériou vykonštruovaných zvukových nahrávok zverejnených na internete, ktoré údajne odhalili korupciu v najvyšších vládnych kruhoch. Táto korupčná aféra sa prevalila v decembri 2013.
Prípad novinárov z denníka Cumhuriyet sa považuje za predzvesť budúcnosti slobody tlače v Turecku, ktoré v uplynulých rokoch zažíva čoraz častejšie zásahy a reštrikcie namierené proti práci nezávislých a opozičných médií.

Copyright © TASR 2016

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

Zomrel Douglas Wilmer

Zomrel Douglas Wilmer
 

Vo veku 96 rokov zomrel vo štvrtok anglický herec Douglas Wilmer. O jeho úmrtí informovali predstavitelia londýnskej The Sherlock Holmes Society, podľa ktorých rodák z Londýna skonal po krátkom boji s chorobou v nemocnici v meste Ipswich.
Douglas Wilmer sa narodil 8. januára 1920 v Londýne. Herectvo študoval na tamojšej Royal Academy of Dramatic Art. Po druhej svetovej vojne, počas ktorej slúžil v Afrike, sa v roku 1945 po prvý raz postavil na divadelné dosky. Okrem divadelného herectva sa venoval tiež účinkovaniu v seriáloch a filmoch. Prvú väčšiu filmovú úlohu dostal v historickej dráme Richard III. (1955). Po nej nasledovali snímky ako El Cid - Najväčší španielsky hrdina (1961), Kleopatra (1963) či Pád rímskej ríše (1964). Preslávil sa však až ako predstaviteľ legendárneho detektíva Sherlocka Holmesa v úspešnom rovnomennom seriáli, ktorý vysielala BBC v rokoch 1964 až 1968. Okrem toho sa ukázal aj v desiatkach ďalších filmov ako napríklad Woman of Straw (1964), Komisár Clouseau na stope (1964), Chartúm (1966), Generál Patton (1970), Cromwell (1970), Zlatá Sinbadova cesta (1974), Pomsta Ružového pantera (1978), Hra s diamantmi (1980) či Chobotnička (1983). V rámci televíznej tvorby sa ukázal v seriáloch ako The Avengers (1961 - 1969), The Saint (1962 - 1969), UFO (1970 - 1973), Rivali Sherlocka Holmesa (1971 - 1973) či dokonca v modernom spracovaní príbehov Sherlocka Holmesa s názvom Sherlock (2010).

 
©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


,,Mne však pripadá divné, že Filkova smrť prišla práve v tomto okamihu. Je to náhoda?“
Eduard Chmelár

GINN thinking about niekto mimoriadny at TA3.
Aj keď mnohí Bielika nemáte radi a často to vyzerá, že nadŕža SMERu - myslíme si, že po profesionálnej stránke je to jeden z najlepších novinárov na Slovensku..http://www.pluska.sk/…/zvrat-kauze-moderatora-bielika-telev… ‪#‎bielik‬ ‪#‎peterbielik‬ ‪#‎ta3‬ ‪#‎ginn‬ ‪#‎tv‬ ‪#‎television‬‪#‎televizia‬ ‪#‎slovak‬ ‪#‎slovakia‬


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanadský spevák Sebastian Bach sa predstaví v pripravovaných nových častiach seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov (2000 - 2007). Štyridsaťsedemročný niekdajší líder heavymetalovej kapely Skid Row si zopakuje úlohu Gila, člena skupiny Hep Alien, ktorého stvárnil v období rokov 2003 až 2007.
V pokračovaní príbehu z fiktívneho mestečka Stars Hollow si opäť zahrajú pôvodné hlavné predstaviteľky Lauren Graham (Lorelai Gilmore) a Alexis Bledel (Rory Gilmore). Svoje úlohy si zopakujú aj Scott Patterson (Luke Danes), Kelly Bishop (Emily Gilmore), Keiko Agena (Lane Kim), Sean Gunn (Kirk Gleason), Milo Ventimiglia (Jess Mariano), Matt Czuchry (Logan Huntzberger), Liza Weil (Paris Geller), Yanic Truesdale (Michel Gerard), David Sutcliffe (Christopher Hayden) a Jared Padalecki (Dean Foster). Štyri nové 90-minútové časti vzniknú pre spoločnosť Netflix pod režisérskou taktovkou americkej filmárky Amy Sherman-Palladino. Na tvorbe bude spolupracovať so svojím manželom, producentom Danielom Palladinom. Seriál Ženy z rodu Gilmorovcov priniesol príbeh slobodnej matky Lorelai a jej dospievajúcej dcéry Rory. Lauren Graham si v roku 2002 za výkon v seriáli vyslúžila nomináciu na Zlatý glóbus.
Sebastian Bach pôsobil v kapele Skid Row v rokoch 1987 až 1996 a nahral s ňou prvé tri albumy Skid Row (1989), Slave To The Grind (1991) a Subhuman Race (1995). Na konte má aj sólové počiny ako Angel Down (2007), Kicking & Screaming (2011) a Give 'Em Hell (2014).



Britská televízna stanica BBC Two predstavila prvý trailer ďalšej série motoristickej relácie Top Gear, v ktorej účinkuje nový moderátorský tím. V takmer minútovom videu sa noví členovia projektu ocitnú v rôznych krajinách sveta vrátane Maroka či Spojených arabských emirátov. Okrem toho je možné vidieť zábery, na ktorých príde hlavnému moderátorovi Chrisovi Evansovi zle z rýchlej jazdy so spolumoderátorkou, nemeckou pretekárkou Sabine Schmitz či to, ako ich kolega, herec Matt LeBlanc precestuje na trojkolesovom automobile Reliant Robin úsek od Londýna až po Blackpool. V nových častiach, ktoré stanica začne vysielať v máji, budú ďalej účinkovať aj motoristickí novinári Chris Harris a Rory Reid, bývalý majiteľ jedného z tímov F1 Eddie Jordan a postava The Stig.

Francúzska tenistka Alizé Cornetová zorganizovala na webe Le Pot Commun finančnú zbierku pre krajanku - fotografku Corinne Dubreuilovú, ktorej počas turnaja v americkom Miami na Floride zmizli z tlačového centra dva aparáty v hodnote 12 000 eur. Dubreuilová o tom informovala na svojej internetovej stránke aj s dôvetkom, že spoločnosť IMG ako organizátor podujatia odmietla zodpovednosť. Free-lancerka si povzdychla, že sa síce mohla poistiť, ale stálo by ju to tisíce eur ročne, takže radšej prijala riziko, spoľahla sa na zabezpečenie neverejných priestorov a sklamala sa prvý raz po 25 rokoch kariéry. Do zbierky sa už zapojilo 51 osôb vrátane známych tenisových mien a momentálne je na účte 2985 eur. Cornetová na zbierku upozornila cez svoje twitterové konto.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

APRÍÍÍL!

APRÍÍÍL!

31. 3. 2016

RTVS News-1.apríl

RTVS News-1.apríl

 Prvoaprílové vysielanie má v RTVS už svoju tradíciu. Po počítaní ovečiek a slimačích pretekoch RTVS prinesie historicky prvý priamy prenos z ultramaratónskeho behu pod názvom Ultralanovka. Beh organizuje
skupina horských ultra bežcov, ktorá finančne podporuje detský mobilný hospic n.o. PLAMIENOK.

„Našim cieľom je upútať pozornosť dobrých ľudí na celom Slovensku a nebojíme sa pracovať s ľudsky najťaživejšou témou, témou predčasnej smrti dieťaťa. Našim projektom chceme zažať svoj Plamienok v tejto tme spôsobom, ktorý je nám vlastný a ktorému rozumieme,“ povedal organizátor ultrabehu Martin Urbaník.

Možnosť pripojiť sa dávajú všetkým, a to práve na truc osudu, v deň bláznov. V posledných minútach pred polnocou, pred začiatkom dňa 1. apríla sa zíde skupina ultra bežcov pri hornej stanici lanovky na bratislavskej Kolibe, aby s úderom polnoci vyrazila na 3 km lesný okruh s náročným stúpaním priamo popod lanovku. Každý z ultra bežcov sa v nasledujúcich 24 hodinách pokúsi tento okruh absolvovať toľkokrát, koľko len bude vládať. Celý štartový poplatok bežcov je súčasťou finančnej zbierky pre n.o. Plamienok.

Nápad sa rozhodla podporiť aj RTVS, a to historicky prvým priamym prenosom z ultramaratónskeho podujatia, ktorý bude doplnený maratónom humoru. Osemhodinový priamy prenos budú z improvizovaného štúdia priamo z miesta
behu komentovať Tomáš Hudák a Stano Staško, známi z relácie RTVS Od veci, ktorých doplnia humorista a stand-up komik Samo Trnka a Denis Bohumil Schvarcz z portálu Tak určiteee. Na trať chcú vyslať aj svojho zástupcu, jeho meno
však prezradia až po štarte.

"Komentovať osem hodín vkuse live prenos je úplne šialenstvo, a kedy, ak nie na 1. apríla to má zmysel. Navyše, ak tým môžeme poukázať na veľmi vážnu vec a pomôcť tým, ktorí potrebujú našu pomoc. Ak pre tieto deti dokážu bežci zvládnuť 24 hodín, my tých osem musíme dať," povedal Tomáš Hudák.

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Art Film Fest (17. - 25. 6.), ktorý sa tento rok po prvý raz uskutoční v Košiciach, pokračuje v tradícii oceňovania známych kinematografických osobností. Prvýkrát sa udelia ceny Hercova misia a Zlatá kamera v metropole východného Slovenska. Mená prvých laureátov organizátori zverejnili dnes na tlačovej konferencii v Bratislave, sú nimi český herec Karel Roden a britský režisér a scenárista Stephen Daldry.
"Podaril sa nám husársky kúsok, pretože pán Roden nemá rád ceny, nikam nechodí, ale tentoraz príde a prevezme si cenu so všetkým, čo k tomu patrí," uviedol Rudolf Biermann, generálny manažér AFF. Na margo svetového režiséra, ktorý už nakrúcal s Tomom Hanksom, Meryl Streep, Nicole Kidman či Kate Winslet, poznamenal: "Stephen Daldry je autor filmov Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko, Predčítač, Hodiny, Billy Elliot. Je to pán, ktorý si vyberá, čo robí, nerobí veľa filmov, ale každý jeho film je klenot, o čom svedčia aj štyri nominácie na Oscara."
Primátor Košíc Richard Raši informoval o unikátnych podmienkach pre festivalové predstavenia. "Ponúkame množstvo mladých ľudí a hladný východ po kvalitnom filmovom umení a zároveň ponúkame okrem nadšenia aj kvalitnú infraštruktúru a priestory, kde sa budú jednotlivé predstavenia konať," povedal s tým, že AFF v Košiciach berie ako dlhodobý projekt, zmluvu s organizátormi mesto podpísalo na desať rokov. Premietať sa bude v Kulturparku, Kunsthalle, kinách Úsmev a Slovan i v zrekonštruovanom Amfiteátri.
Program bude rozložený v 13 sekciách. O hlavné ceny AFF - Modrých anjelov sa budú uchádzať snímky zaradené do Medzinárodnej súťaže hraných filmov a Medzinárodnej súťaže krátkych filmov. Do oboch súťaží sa prihlásilo vyše 1500 snímok. "Všetko to, čo na programe doterajších ročníkov AFF bolo dobré, zaujímavé, na čo si diváci zvykli, ostáva zachované," konštatoval umelecký riaditeľ AFF Peter Nágel a predstavil novinky aktuálneho ročníka festivalu. Je ňou sekcia Be2Can Starter, exkluzívna prehliadka najlepších filmov z Benátok, Berlína a Cannes. Novou sekciou je tiež Variety Art Film Choice. "Pripravujeme ju v spolupráci s redaktormi a kritikmi jedného z najprestížnejších svetových filmových periodík, ktorí sami vytvoria sedemčlennú zostavu, a budú to celovečerné filmy o umení."
Prezident spoločnosti Film Europe Ivan Hronec informoval o už potvrdených filmoch, na ktoré sa diváci môžu tešiť. Sú medzi nimi napríklad venezuelský film Z ďaleka (Desde allá) režiséra Lorenza Vigasa, ktorý získal Zlatého leva v Benátkach, najnovší film Alexandra Sokurova Francofonia aj snímka Psie srdce (Heart of Dog) americkej multiumelkyne Laurie Anderson, ktorá v Košiciach osobne uvedie svoj film. Účasť na festivale potvrdil aj režisér Lorenzo Vigas, ktorý bude zároveň členom medzinárodnej poroty. "Máme potvrdenú aj vynikajúcu fínsku herečku Kati Outinen, čo je dvorná herečka takmer všetkých Kaurismäkiho filmov," dodal Nágel.
Festival sprevádza tiež nový vizuál, ktorému dominuje pukanec. "Pukanec je kino, ale kino nie je len pukanec!" S týmto nápadom vyhral fotograf a grafický dizajnér Dávid Doroš súťaž 24. ročníka AFF na nový vizuálny koncept a festivalovú znelku. Na margo najdlhšie organizovaného medzinárodného filmového festivalu na území Slovenska, ktorý začína svoju novú éru v Košiciach, sa vyjadril aj prezident AFF Milan Lasica: "Je to takzvané obrátené garde, lebo všetci východniari idú do Bratislavy, ale Art film ide na východ. Dúfam, že bude úspešný aspoň tak, ako bol úspešný v Trenčianskych Tepliciach, ale za lepších podmienok."

Copyright © TASR 2016

RADA RTVS

RADA RTVS

Slovenský rozhlas, RTVS podal na licenčnú radu štyri žiadosti o výnimky z hrania slovenskej hudby. Ako na dnešnom rokovaní Rady RTVS informoval riaditeľ programových služieb RTVS - Slovenského rozhlasu (SRo) Vincent Štofaník, dve výnimky sa týkajú úplného oslobodenia od povinností, ktoré kladie novela zákona o vysielaní a retransmisii na rádiá vo vysielaní slovenskej hudby od 1. apríla. „Týka sa to Rádia Devín a Rádia Patria. A pokiaľ ide o povinnosť hrať zo slovenskej hudby 20 percent novinky, tak o to logicky žiadame v prípade Rádia Pyramída a v prípade Rádia Regina,“ povedal Štofaník. Rádio Pyramída je jedno z digitálnych rádií SRo, ktoré hrá programovo klasickú hudbu a RTVS ho spustil pri príležitosti 90. výročia rozhlasu, čomu zodpovedá aj výber hudby. Pyramída vysiela namiesto Rádia Klasika. Rádio Regina sa orientuje na hranie starších hitov či ľudovej hudby.
V rádiách vysielajúcich na Slovensku sa povinne bude hrať viac slovenskej hudby od piatka 1. apríla. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii. Rade pre vysielanie a retransmisiu teda pribudne povinnosť sledovať dodržiavanie podielu slovenskej hudby vo vysielaní našich rádií od 1. apríla. Rada sa žiadosťami o výnimky zaoberala na svojom poslednom zasadnutí, ktoré bolo 22. marca, keď vypočula sedem zo 16 žiadateľov o výnimky. Ďalšími žiadosťami o výnimky sa bude zaoberať aj na najbližšom zasadnutí 12. apríla.

Podľa novely zákona o vysielaní a retransmisii "slovenské hudobné dielo" je hudobné dielo, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo najmenej jeden autor textu má alebo mal trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, alebo hudobné dielo s textom v slovenskom jazyku. Zákon ďalej určuje, že slovenskej hudbe musia vysielatelia s licenciou, teda súkromné rádiá, vyhradiť tento rok najmenej 20 percent času vysielania hudobných diel za mesiac a od roku 2017 už 25 percent. Vysielateľ na základe zákona, teda verejnoprávny Slovenský rozhlas (RTVS) má od 1. apríla vyčleniť domácej hudbe najmenej 30 percent času vysielania hudobných diel za mesiac, a to vo vysielaní každej rozhlasovej programovej služby osobitne. Od budúceho roku sa to pre RTVS zvyšuje na 35 percent. Do podielu vysielania slovenských hudobných diel sa pritom podľa zákona budú počítať iba slovenské hudobné diela zaradené do vysielania od 6:00 do 24:00, ktoré nie sú doplnkovým vysielaním a nie sú z väčšej časti sprevádzané hovoreným slovom. "Z času vysielania vyhradeného slovenským hudobným dielam je vysielateľ povinný vyhradiť najmenej 20 % vysielaniu nových slovenských hudobných diel," píše sa ďalej v zákone, ktorý za nové slovenské hudobné dielo považuje "hudobné dielo vysielané do piatich rokov od jeho prvého uvedenia na verejnosti".

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RVR NEWS

RVR NEWS

 

Slovenský rozhlas, RTVS podal na licenčnú radu štyri žiadosti o výnimky z hrania slovenskej hudby. Týka sa to Rádia Devín a Rádia Patria, ale aj Rádia Pyramída a Rádia Regina.
K dnešnému dňu požiadali Radu pre vysielanie a retransmisiu (RVR) o výnimku z kvót na vysielanie slovenskej hudby vysielatelia 16 rádií. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, o udelenie výnimky z kvót na slovenské hudobné diela radu požiadali vysielatelia: GES Slovakia, s.r.o. (Rádio Anténa Rock), Europa 2, a.s. (Europa 2), Radio One Rock, s.r.o. (Radio One Rock), Radio Rock, s.r.o. (Radio One Retro), Radio One, s.r.o. (Rádio One), Corporate Legal, s. r. o. (Rádio Vlna), D.Expres, k.s. (Expres), Best FM Media spol. s r.o. (Rádio Best FM), Radio, a.s. (Fun Radio) a Marek Petráš (Rádio Košice), Radio ON s.r.o. (Aligator – Classic rock radio), C.S.M. group s.r.o. (Rockova republika) a RTVS (Rádio Devín, Rádio Patria, Rádio Pyramída, Rádio Regina).

 
©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

TO JE TV!

TO JE TV!
Ďakujem Miriam!

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európska komisia sa zapojila do nemecko-tureckého diplomatického sporu okolo satiry na adresu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, keď vláde v Ankare vyčítala, že jej postup sa zdá byť v rozpore so zachovávaním slobody tlače a prejavu.
"Predseda (EK Jean-Claude) Juncker nemá pochopenie pre to, keď si nemeckého veľvyslanca predvolajú len pre satirickú pieseň," uviedla v Bruseli hovorkyňa komisie. Juncker je podľa nej presvedčený, že to Turecko vzďaľuje od EÚ, informovala agentúra DPA.
Turecké ministerstvo zahraničných vecí si minulý týždeň predvolalo nemeckého veľvyslanca v Ankare Martina Erdmanna, aby mu vyjadrilo protest proti takmer dvojminútovému satirickému klipu o Erdoganovi v relácii nemeckej regionálnej televízie NDR.
Berlín protesty z Ankary odmietol. Hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí dnes uviedla, že štátny tajomník rezortu Markus Ederer už v utorok večer v telefonáte s tureckým kolegom zdôraznil, že sloboda tlače a prejavu je "nedotknuteľná".
Na rozdiel od EK však spolková vláda Turecko za protest otvorene nekritizovala. Jej hovorkyňa uviedla len to, že význam slobody prejavu vyzdvihla pri rôznych príležitostiach aj kancelárka Angela Merkelová.
Nemecké médiá zaujali voči Erdoganovi, ktorý je známy svojou citlivosťou na kritiku, tvrdší postoj, uviedla agentúra Reuters. "Drahý turecký prezident Erdogan... Nemecko nie je Turecko. V Nemecku nemôžete umlčať tlač," uviedol v komentári denník Bild.
Noviny Süddeutsche Zeitung tiež varovali, že EÚ sa stáva možno príliš závislou od Turecka. "Mnohí politici v Európskej únii sú mierni voči Erdoganovi, pretože ho potrebujú v migračnej kríze," napísali.
Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že sloboda prejavu je základným princípom demokracie, čo platí "ešte viac pre člena Rady Európy a kandidáta (na vstup) do Európskej únie".
Erdogan (62) dominuje tureckej politike už viac ako desaťročie - najskôr ako premiér a od roku 2014 ako prezident. Doma je stále populárny, kritici ho však obviňujú, že je čoraz autoritárskejší a netolerantný.
Turecká prokuratúra od roku 2014 otvorila takmer 2000 prípadov týkajúcich sa urážok Erdogana, informovalo tento mesiac turecké ministerstvo spravodlivosti. K obvineným patria karikaturisti, akademici, novinári i dokonca školáci.

Copyright © TASR 2016

Paul Dacre, šéfredaktor silno euroskeptického britského denníka Daily Mail, v roku 2014 získal 59 534 libier (75 560 eur) dotáciu EÚ pre svoje škótske lovecké panstva. S odvolaním sa na vládne záznamy o tom informoval server BuzzFeed News. Najdlhšie pôsobiaci šéfredaktor britského národného listu peniaze dostal z fondu pre Spoločnú poľnohospodársku politiku (CAP).
Ďalším Dacreho krokom bolo založenie podniku na výrobu obnoviteľnej energie, keď na svojej pôde v Škótsku vybudoval hydroelektráreň.
Panstvo Langwell s rozlohou viac ako osem hektárov v Škótskej vrchovine kúpil Dacre s manželkou Kathleen v roku 2009 za 2,45 milióna libier. Odvtedy neustále žiadal o únijné dotácie. Spomínaných 59 534 libier z fondu CAP zahŕňalo 3000 libier na "podporu turistických aktivít" na panstve, či 7000 libier pre "hendikepovaných farmárov v tejto oblasti".
V roku, keď dotáciu dostal, zarobil Dacre 2,4 milióna libier. Denník Daily Mail vedie od roku 1992 a je tiež šéfredaktorom denníka Mail on Sunday. Vďaka tomu patrí medzi najlepšie platených novinárov v Británii.

Copyright © ČTK 2016

Zomrel Imre Kertész

Zomrel Imre Kertész


Maďarský spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru (2002) Imre Kertész zomrel dnes v Budapešti vo veku 86 rokov.
      Hlavnou témou Kertészových románov bolo prenasledovanie Židov počas holokaustu, ktorý zažil v nacistických koncentračných táboroch Auschwitz a Buchenwald, kam ho zavliekli ako 14-ročného.
      Jeho diela vychádzali v prekladoch do mnohých jazykov. V slovenčine vyšiel román Bezosudovosť (2000), Kaddiš za nenarodené dieťa (2003), Vyhnaný jazyk (2002, 2003) či Likvidácia (2004).
      Alter ego tohto autora v jednom z jeho románov hovorí, že je médiom ducha koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, kam ho deportovali v roku 1944. Vo svojej literárnej tvorbe intenzívne reflektoval na skúsenosti z obdobia holokaustu, smutnej epochy novodobých dejín.
      "V mojom písaní holokaust nikdy nemôže byť spomínaný v čase minulom. Ja som v holokauste rozpoznal istý stav človeka, konečnú stanicu veľkého dobrodružstva, do ktorej dospel európsky človek so svojou dvetisíc rokov budovanou etickou a morálnou kultúrou za chrbtom," vyznal sa laureát Nobelovej ceny za literatúru z roku 2002.
      Imre Kertész sa narodil 9. novembra 1929 v Budapešti do židovskej meštianskej rodiny. Ako štrnásťročný chlapec bol v roku 1944 deportovaný do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau a potom do Buchenwaldu. Smutné zážitky z táborov smrti a téma holokaustu sa neskôr prelínali celým jeho dielom.
      Po oslobodení a návrate do vlasti v roku 1945 sa Kertész živil ako redaktor, dramatik a prekladateľ náročných prác Nietzscheho a Wittgensteina. Knižne mu vyšli aj preklady prác Eliasa Canettiho, Barbary Frischmuthovej, Josepha Rotha, Arthura Schnitzlera, ale aj Sigmunda Freuda alebo Huga von Hoffmanstahla.
      Od roku 1960 tento maďarský spisovateľ viac ako desaťročie pracoval na jednom z ťažiskových diel jeho tvorby, ktorým sa stal debutový román Sorstalanság (Bezosudovosť). Po dlhých "ideologických peripetiách" vyšiel až v roku 1975, dva roky po jeho dokončení (slovenský preklad vyšiel v roku 2000). Názov románu, približujúceho koncentračný tábor z pohľadu pätnásťročného chlapca, odkazuje na stav kolektívneho osudu, v ktorom je človek zbavený možnosti individuálnej voľby. Román je dodnes považovaný za jedno z najhodnovernejších diel o hrôzach holokaustu vôbec.
      Na úspech literárneho debutu, ktorý medzičasom preložili do mnohých jazykov, nadviazal Kertész v dielach Kudarc (1988, český preklad Fiasko, 2005) a Kaddis a meg nem született gyermekért (1990), ktoré vyšlo v slovenskom preklade pod názvom Kaddiš za nenarodené dieťa (2003). Kertészove kľúčové diela vydali tiež v škandinávskych krajinách, ale aj v Brazílii, Francúzsku, Holandsku, Španielsku a Spojenom kráľovstve.
      Na sklonku roka 2002 poctila Imreho Kertésza Švédska kráľovská akadémia Nobelovou cenou za literatúru. Okrem toho bol držiteľom mnohých maďarských i zahraničných ocenení, ako napríklad Ceny Attilu Józsefa (1989), Ceny Sorosovej nadácie za celoživotné dielo (1992), Literárnej ceny za európske porozumenie knižného veľtrhu v Lipsku (1997) či Ceny Hansa Sahla (2002).


Copyright © TASR 2016


Václav Mika končí /?/

Václav Mika končí /?/

30. 3. 2016

Zomrela Margaret Blye

Zomrela Margaret Blye

Vo veku 73 rokov zomrela americká herečka Margaret Blye. Rodáčka z Houstonu v Texase, ktorá dva roky bojovala s rakovinou, skonala 24. marca doma vo West Hollywoode. Americkému týždenníku Entertainment Weekly potvrdila smutnú správu niekdajšia agentka zosnulej Kristin Nava.
Margaret "Maggie" Blye sa narodila 24. októbra 1942. Predstavila sa vo filmoch ako Hombre (1967), Waterhole #3 (1967), Lúpež po taliansky (1969), Zlé časy (1975), Zlaté dievčatká (1980), Bytosť (1982), Démon (1997), Diabolská hra (2000) alebo Santa Claus sa žení! (2005). Objavila sa tiež v mnohých seriáloch, ako napríklad v roku 1965 v projekte Perry Mason (1957 - 1966) alebo v roku 1993 v Supermanovi (1993 - 1997).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Manažéra kampane republikánskeho kandidáta na post prezidenta USA Donalda Trumpa obvinili na Floride z napadnutia reportérky, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na políciu.
K incidentu došlo 8. marca na Trumpovom mítingu na Floride. Podľa polície Corey Lewandowski (42) úmyselne chytil ruku a spôsobil modriny Michelle Fieldsovej - vtedajšej reportérke konzervatívneho spravodajského servera Breitbart.
Polícia zverejnila videozáznam, na ktorom je vidieť, ako Fieldsová kráča popri Trumpovi a snaží sa mu položiť otázku. Vzápätí jej však Lewandowski chytí ruku a potiahne ju dozadu.
Polícia informovala, že Lewandowski sa dobrovoľne vydal do rúk mužov zákona. Oznámili mu, že sa musí dostaviť pred súd, potom ho prepustili. Termín súdneho pojednávania stanovili na 4. mája.
Lewandowski predtým na Twitteri tvrdil, že Fieldsovej sa nikdy nedotkol a že ju nikdy nestretol. Trump vtedy vyhlásil, že incident bol "vykonštruovaný".
V dnešnom vyhlásení Trump uviedol: "Pán Lewandowski je v zmysle obžaloby absolútne nevinný... Vyhlási, že sa cíti byť nevinný a na svoj súd sa teší. Je úplne presvedčený o tom, že bude zbavený viny."
Fieldsová ukončila spoluprácu so serverom Breitbart necelý týždeň po incidente s tým, že médium sa jej nezastalo.

Ukrajinský parlament zakázal v utorok všetky ruské filmy natočené od začiatku roka 2014. Za toto opatrenie hlasovalo celkovo 237 poslancov Najvyššej rady. Na Ukrajine bolo doteraz zakázaných už viac než 430 filmových snímok a televíznych seriálov z Ruska, informuje agentúra TASS.
      Ukrajinské ministerstvo kultúry zverejnilo čierny zoznam 83 ruských, ako aj zahraničných hercov, režisérov, spevákov a iných kultúrnych osobností, ktorých prítomnosť v krajine je nežiaduca, pretože "ohrozujú národnú bezpečnosť".
      Na danom zozname sa nachádza francúzsky herec Gérard Depardieu, jeho americký kolega Steven Seagal, profesionálny boxerista z USA Roy Jones Jr., ktorý má ruské občianstvo, frontman americkej rockovej skupiny Limp Bizkit Fred Durst, ruský oscarový režisér Nikita Michalkov či niekoľko spevákov z Ruskej federácie.
      Ukrajinský rezort kultúry vytvoril tiež zoznam vyhovujúcich ruských umelcov, ktorým je Kyjev podľa agentúry TASS pripravený poskytnúť na území Ukrajiny maximálnu podporu.

Copyright © TASR 2016

Podnikové médium roka 2015.Uzávierka!

Podnikové médium roka 2015.
 
Uzávierka!

RADA RTVS

RADA RTVS



Kolonáda II klesla

Kolonáda II klesla


Podiel pôvodného seriálu Kolonáda II. stúpol a mal trhový podiel 16,1% / minulý týždeň 17,7 %/.
Sledovanosť bola nižšia - 7,8 % /minulý týždeň 8,8%/.367-tisíc divákov 

29. 3. 2016

Zomrela Patty Dukeová

Zomrela Patty Dukeová

Americká herečka Patty Dukeová, ktorá ešte na začiatku kariéry získala Oscara za kreáciu vedľajšej úlohy vo filme režiséra Arthura Penna The Miracle Worker (1962), zomrela dnes ráno vo veku 69 rokov.
Smutnú správu priniesla tlačová agentúra AP s odvolaním sa na agenta zosnulej Mitchella Stubbsa. Herečka podľa neho zomrela na následky sepsy po prasknutí čreva.
Rodáčka z New Yorku začínala v televíznych produkciách, potom sa uplatnila aj na Broadwayi, aby sa napokon presadila aj v hollywoodskych filmoch, napríklad v sfilmovanej adaptácii románu Jacqueline Susannovej Údolie bábik známeho aj z prekladu do slovenčiny, Me Natalie, za ktorý získala Zlatý glóbus, Štyria muži a jedno dieťa či The Swarm. V období rokov 1985-88 šéfovala vtedajšej hereckej odborovej organizácii Screen Actors Guild zastupujúcej viac ako 100.000 členov.
Herečke, ktorá mala na konte veľký počet televíznych filmov, seriálov a iných produkcií a ktorú ocenili opakovane aj cenou Emmy, diagnostikovali v roku 1982 bipolárnu poruchu osobnosti a odvtedy sa angažovala v boji proti tomuto ochoreniu.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Turecko si minulý týždeň predvolalo nemeckého veľvyslanca v Ankare Martina Erdmanna. Dôvodom tohto kroku bol satirický príspevok v relácii "extra 3" regionálnej televízie NDR, ktorú 17. marca odvysielala aj celoštátna nemecká stanica ARD, informoval v pondelok večer na svojej stránke spravodajský týždenník Der Spiegel.
Erdmanna si turecké ministerstvo zahraničných vecí predvolalo v utorok. Diplomat musel vysvetľovať svoje účinkovanie v pesničkovom klipe uťahujúcom si z tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.
Klip je poskladaný so záberov zachytávajúcich Erdogana pri rôznych príležitostiach. Pesnička s refrénom "Erdowie, Erdowo, Erdowahn" obsahuje napríklad aj text "Er lebt auf großem Fuß, der Boss vom Bosporus" ("žije si na vysokej nohe, boss z Bosporu"). Túto pasáž sprevádzajú zábery Erdoganovho nového paláca, ktorý bol kritizovaný pre svoju veľkosť a nákladnosť.
Pri záberoch zatýkania novinára a razie v redakcii novín znie nasledujúci text: "Ein Journalist, der irgendwas verfasst, was Erdogan nicht passt, ist morgen schon im Knast", v preklade "Novinár, ktorý napíše niečo, čo Erdoganovi nesedí, je zajtra vo väzení".
Počas záberov z rokovania medzi tureckým prezidentom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, na ktorých si obaja potriasajú rukami, počuť slová "Sei schön charmant, denn er hat Dich in der Hand" - "buď krásne očarujúca, pretože ťa má v rukách".
Časopisu Spiegel sa v pondelok nepodarilo získať reakciu nemeckého ministerstva zahraničných vecí na vypočutie veľvyslanca.
Turecké justičné orgány a polícia postupujú tvrdo voči otvorenej kritike Erdogana. Prezident cez veľkonočný víkend kritizoval prítomnosť zahraničných diplomatov na piatkovom otvorení procesu s novinármi Canom Dündarom a Erdemom Gülom z denníka Cumhuriyet. Okrem Erdmanna prišiel aj britský generálny konzul Leigh Turner. Ten v sobotu na Twitteri napísal, že Turecko sa musí rozhodnúť, akou krajinou chce byť. Erdogan deň na to reagoval, že Turner týmto prekročil hranicu a takéto správanie by inde nebolo tolerované.
Dundar a Gül sú kvôli článku o dodávkach zbraní tureckej tajnej služby islamistom v Sýrii obvinení zo špionáže a prezradenia štátneho tajomstva. Trestné oznámenie na oboch novinárov podal samotný Erdogan. Hrozí im doživotný trest odňatia slobody.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prokremeľský Ruský ústav strategických výskumov (RISS) predložil Výsledky SVE štúdie "Zahraničné médiá v roku 2015 - antiruský vektor", ktorá s sleduje mieru antirusismu v zahraničných médiách. Podľa štúdie sú všeobecne najviac na svete protirusky zamerané média v Českej republike, nejagresivnějšími médiami vôbec boli v minulom roku denníky The New York Times a Guardian, uvádza server, Medusa.io.
Autori štúdie vytvorili "index agresie", ktorý sa vypočítava podielom negatívnych materiálov o Rusku a neutrálnych materiálov.
Medzi médiá s najvyšším indexom agresie patri podľa štúdie nemecký Frankfurter Allgemeine Zeitung, americký The New York Times, The Wall Street Journal, britské The Guardian, The Financial Times BBC, francúzsky Le Monde a Le Figaro.
V správe sa tvrdí, ZE najviac antiruské sú české médiá. Nasledujú poľské, nemecké, ukrajinské a americké.
Ruský inštitút strategických výskumov was založený ruským prezidentom. Ako sa uvádza na jeho webovej stránke, jeho hlavnou úlohou JE informačné Podpora prezidentskej administratívy, vládneho aparátu, Štátnej Dumy, rady federácie, Bezpečnostné rady, ministerstiev ďalších štátnych úradov. Ústav sa zaoberá otázkami národnej bezpečnosti, prognózovaním politického vývoja a bojom "proti falšovaniu histórie v postsovietskom priestore".

Zdroj::Echo24

TO JE TV!

TO JE TV!

International Film Fest Trenčianske Teplice News

International Film Fest
Trenčianske Teplice News

Kúpeľné mestečko Trenčianske Teplice nezostane bez filmového festivalu ani po odchode Art Film Festu do Košíc. Festival s názvom International Film Fest Trenčianske Teplice sa uskutoční od 23. do 26. júna a prinesie približne 50 filmov. Časovo sa bude čiastočne prekrývať s Art Film Festom v Košiciach.
Podľa primátora Trenčianskych Teplíc Štefana Škultétyho mesto nechce zostať bez filmového festivalu, ktorý bol v Trenčianskych Tepliciach 23 rokov a ľudia si naň zvykli. "Bol by som zlý primátor a boli by zlí aj poslanci, ak by rezignovali na tradíciu, ktorá tu bola. Aj s Petrom Hledíkom, ktorý bol zakladateľom festivalu, sme sa rozhodli, že budeme pokračovať a filmový festival sa u nás uskutoční aj 24. rok po sebe. Uskutoční sa v termíne, ktorý je tradičný pre filmový festival v Trenčianskych Tepliciach," priblížil Škultéty.
Ako dodal, veľká časť ľudí a organizátorov - Kúpele Trenčianske Teplice, Kursalón, mesto Trenčianske Teplice, v meste zostáva. "Nevidíme dôvod, aby sme menili termín, na ktorý boli ľudia zvyknutí. Dátum festivalu sa vždy rezervuje rok dopredu, a tak to urobili všetky organizácie, ktoré sa na festivale podieľali. S termínom sme preto nemohli hýbať, aj keby sme chceli," zdôraznil primátor s tým, že tradičný termín zapadá aj do stratégie cestovného ruchu Trenčianskych Teplíc.
Festival bude podľa neho tvoriť nesúťažná a súťažná prehliadka pozostávajúca najmä zo študentských filmov. "Na rozdiel od festivalu, ktorý tu býval, sa chceme zamerať na podstatne väčšie množstvo sprievodných podujatí. Veľký bonus očakávame od kúpaliska Zelená, žaba, kde sa budú okrem premietania filmov konať aj niektoré kultúrne podujatia. Premietať sa bude v kine Prameň, v hlavnej sále Kursalóna, ale budú aj menšie projekcie napríklad v reštauráciách a hoteloch," doplnil Škultéty s tým, že rozpočet festivalu bude v porovnaní so 600.000 eurami v prípade Art Film Festu asi tretinový. Mesto zo svojich prostriedkov investuje do podujatia 30.000 eur.
Podľa Petra Hledíka je otázne, či v Trenčianskych Tepliciach vzniká nový festival, alebo pokračuje filmová tradícia. "Filmový festival v meste vznikol pred takmer štvrťstoročím, našiel tu svoj prirodzený domov, rozrastal sa a dospel. Celá infraštruktúra mesta a kúpeľov sa mu prispôsobila. Je otázka, či sa dospelý strom presádza, či sa festival, ktorý má takúto tradíciu, dá vlastne preniesť. Nechcem spochybňovať, že festival v Košiciach sa volá Art Film Fest, ale skôr predpokladám, že tam sa začína nový festival. V Trenčianskych Tepliciach pokračuje tradícia filmového podujatia," zdôraznil Hledík, ktorý nebude mať žiadnu oficiálnu funkciu, bude len poradcom.
Ani v tomto roku by podľa neho nemala chýbať v Trenčianskych Tepliciach výrazná osobnosť filmového neba. "Pracujeme už dlhšie na tom, aby sem prišla známa osobnosť. Máme už nejaké potvrdené mená. Poznáte ma, že nechcem sľubovať niečo, čo nemôžem splniť. Môže sa stať, že umelec ochorie, prípadne dostane nejakú úlohu vo filme a vtedy ide festival bokom. Zatiaľ sa mi to v súvislosti s predchádzajúcimi ročníkmi festivalu ešte nestalo. Pracujeme na tom, aj zajtra odchádzam do Prahy a často cestujem do Londýna," uzavrel Hledík.

Copyright © TASR 2016