18. 11. 2017

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS


Umožniť vysielanie politickej reklamy aj počas volieb do orgánov územnej samosprávy tak, ako je to v súčasnosti možné v prípade volieb do NR SR, Európskeho parlamentu či pri voľbe prezidenta SR, navrhuje poslanec NR SR za OĽaNO Jozef Viskupič. Poslanec, ktorý sa pre zvolenie za predsedu Trnavského samosprávneho kraja vzdáva mandátu poslanca, návrh zákona o volebnej kampani predkladá na poslednú tohtoročnú schôdzu parlamentu. Ďalším z cieľov návrhu zákona je upraviť postup vo vysielaní diskusných programov v čase volebnej kampane pri voľbách do orgánov územnej samosprávy tak, aby sa vysielanie týchto programov nepovažovalo za zmenu programovej služby, ktorú by vysielatelia museli dodatočne oznamovať Rade pre vysielanie a retransmisiu. "Účelom návrhu zákona je tak zjednotiť právnu úpravu vysielania politickej reklamy a diskusných programov počas volebnej kampane v župných a komunálnych voľbách s právnou úpravou, ktorá už v súčasnosti existuje v prípade volieb do NR SR, Európskeho parlamentu a pri voľbe prezidenta SR," uvádza Viskupič v dôvodovej správe.
"V poradí prvé uplatnenie zákona o volebnej kampani v praxi počas volebnej kampane vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov 4. novembra 2017 odhalilo jeho viaceré problematické oblasti, ktoré možno označiť za nedostatky," uvádza s tým, že konkrétne ide o zákaz vysielania politickej reklamy a absentujúcu právnu úpravu týkajúcu sa postupu zaraďovania diskusných programov do vysielania, na ktoré v konečnom dôsledku najviac doplatili lokálne a regionálne médiá.
"Rada pre vysielanie a retransmisiu sa dá v súčasnosti označiť za rozpočtovo poddimenzovaný regulátor, ktorý je odkázaný najmä na výber pokút. Vzhľadom na vyššie navrhované opatrenia by Rada pre vysielanie a retransmisiu bola určite v lepšej a výhodnejšej pozícii, ak by mala zvýšený rozpočet, ktorý by umožňoval zvýšiť technické a personálne kapacity na monitorovanie médií," uzatvára poslanec.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


17. 11. 2017

Denník SME opäť nezostal svojej povesti nič dlžný a znova zavádzal

Denník SME opäť nezostal svojej povesti nič 
dlžný a znova zavádzal 


Denník SME opäť priniesol tendenčný článok, v ktorom evidentne a zámerne opomína fakty a nevadia mu klamstvá Igora Matoviča, ktoré Robert Kaliňák na tlačovej besede vyvrátil. Za celý čas odkedy je ministrom vnútra Robert Kaliňák, nedostalo ministerstvo vnútra SR ani jednu pokutu za obstarávania z Úradu pre verejné obstarávanie. Zato za ministrovania Daniela Lipšica to boli hneď dve pokuty od Úradu pre verejné obstarávanie a to za desaťnásobne predražené Fábie a druhýkrát, kedy odmietli ÚVO predložiť dokumenty na kontrolu.
      Pri najväčšej korekcii, ktorá sa týka elektronickej identifikačnej karty bola udelená korekcia 5 percent a teda v sume 1,8 milióna eur. Redaktor Matúš Burčík sa snaží v tejto veci umelo vytvárať pocit nekalosti,  keď píše že ministerstvo dostalo korekciu za pochybný tender na elektronické občianske preukazy. V skutočnosti dostal rezort korekciu z dôvodu, že pracovníčka odpovedala na mail jedného zo súťažiacich, kde sa pýtal či má prepočítavať kurz do eura a do koruny nakoľko to bolo čerstvo po vstupe SR do eurozóny a podľa nariadení mala zaslať odpoveď nielen tomu kto sa pýta, ale odpoveď na jeho otázku mala zaslať všetkým uchádzačom. Na pokyn pána Lipšica ÚVO tento tender kontrolovalo a konštatovalo, že to nemalo vplyv na priebeh súťaže. Súťaž vyhrala veľká IT nadnárodná spoločnosť Hewlett Packard, a teda nikto z okruhu známych Roberta Kaliňáka. Následne v roku 2015 došlo k zmene metodiky a posudzovania vzorov a audit ministerstva financií navýšil túto sumu na 6,5 milióna eur. Z 5 percentnej korekcie ju zvýšil na 25. Keďže sa neplatí táto suma na jedenkrát, ale na splátky tak sa zvyšná suma dorátala, a to je tých celkových 10 miliónov eur.
      Redaktor taktiež spomína obstarávanie systému Registra fyzických osôb za 21 miliónov eur kde má vnútro zaplatiť na korekciách 3,7 milióna eur. Keby si dal redaktor námahu a išiel viac do hĺbky a nie len po povrchu, tak by si overil z akých dôvodov bola uplatnená korekcia. Opäť budeme musieť niektorých ľudí sklamať, nie je to preto, že sa nepodarilo niečo nekalé, ako by si mnohí želali, ale preto lebo rezort požadoval od uchádzačov doloženie kvalifikačných predpokladov na získanie zákazky, preukázanie skúseností s podobnými zákazkami a podobne. Tak ako v prípade eID aj tieto banality boli dôvodom korekcie. Jednoducho povedané, ak si chcete dať vyrobiť protézu, tak nenavštívite sviatočného rezbára, ale kvalifikovaného odborníka. Ak sa niekomu nepozdáva, že štát chce svoju úlohu plniť viac než len dobre, tak je to smutné. V každom prípade však musíme potvrdiť, že v oboch súťažiach súťažili dvaja uchádzači, ktorými boli renomované IT spoločnosti a úspešný bol ten, kto mal nižšiu cenu.
      Nemenej podstatnou vecou je vysvetlenie čo sú to korekcie. Minister Kaliňák to vysvetlil, no napriek tomu si to dajme ešte raz. Korekcie nie sú pokuty, lebo pokuty sa pri ďalšom projekte nevrátia. Korekcia je zvýšená spoluúčasť pri európskych fondoch, ktorú si následne v inom projekte môžete znova uplatniť. Korekcie sa od roku 2007 do 2013 dotýkajú 457 miliónov, ktoré boli uplatnené. Následne boli teda tieto peniaze umiestnené späť do operačných programov, kde boli opäť čerpané. Nemožno teda hovoriť o  pokutách. Ak už ani toto redaktor stále nepochopil, tak je možno načase venovať sa iným témam.
      Ministerstvo vnútra predstavilo Európskej únií projekty, ktoré financovalo zo štátneho rozpočtu. Únia niektoré projekty ocenila a rozhodla sa z týchto peňazí, že ich prefinancuje. Ministerstvo vnútra dostalo z týchto peňazí sumu viac ako 170 miliónov eur. Na jednej strane malo ministerstvo spoluúčasť zvýšenú o 20,9 milióna eur, ale v konečnom dôsledku je výsledná plusová bilancia 150 miliónov eur, a teda ministerstvo vnútra na korekciách zarobilo. V rámci európskych krajín patrí Slovensko medzi najlepšie v čerpaní fondov a využiteľnosti korekcií. Napriek tomu všetkému vieme, že pozitívne správy nie sú pre mnohých opozičných poslancov a médiá zaujímavé.


      Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Latin Grammy

Latin Grammy

Svetoznámy hit Despacito ovládol v noci na dnes udeľovanie hudobných cien Latin Grammy, keď premenil na víťazstvo všetky štyri nominácie, pričom triumfoval aj v kategóriách Nahrávka roka a Pieseň roka. "Táto pieseň je hymnou Portorika. Všetko, čo robím a čo budem robiť, teraz viac ako kedykoľvek predtým, bude v záujme oslavy môjho ostrova, mojej kultúry, mojej domoviny a snahy zabezpečiť, aby sa verejnosť dozvedela, že Portoriko potrebuje pomoc," vyjadril sa v zákulisí jeden z interpretov piesne Luis Fonsi. Podobne ako on venovali svoje ceny a vystúpenia Portoriku, ktoré v septembri zasiahol ničivý hurikán Maria, aj ďalší interpreti, ako napríklad Lin-Manuel Miranda či rapper Residente.
Miranda, ktorý dostal President's Merit Award za umelecký prínos a filantropiu, poďakoval svojej manželke, rodičom, spolupracovníkom, a tiež svojim portorickým koreňom. Ako zároveň povedal, má v pláne pripomenúť americkej vláde, že obyvatelia ostrova "sú tiež ľudské bytosti".
Portoriku sa pritom počas ceremoniálu v lasvegaskej MGM Grand Garden Arena venovali aj organizátori. Galavečer sa začal minútou ticha za Portoriko a pokračoval prezentáciou jeho národných piesní. Rapper Residente mal na sebe tričko s portorickou vlajkou a predviedol skladbu Hijos del Caňaveral, ktorá je poctou jeho krajine. Tridsaťdeväťročný rodák z Hato Rey v San Juan si zároveň z večera odniesol dve trofeje - v kategórii najlepší urban album triumfoval jeho eponymný sólový debut a v kategórii najlepšia urban pieseň jeho Somos Anormales.
Latin Grammy v kategórii album roka získal Rubén Blades za nahrávku Salsa Big Band. Medzi ďalšími ocenenými sú napríklad Shakira v kategórii súčasný popový album, Juanes za pop-rockový album alebo Vicente Garcia, ktorého vyhlásili za najlepšieho nováčika. Špeciálnu cenu, Latin Recording Academy's 2017 Person of the Year, si prevzal Alejandro Sanz.

Prehľad víťazov a víťaziek 18. ročníka Latin Grammy vo vybraných kategóriách:

Album roka: Salsa Big Band - Ruben Blades con Roberto Delgado & Orquesta
Pieseň roka: Despacito - Luis Fonsi featuring Daddy Yankee
Nahrávka roka: Despacito - Luis Fonsi featuring Daddy Yankee
Nový interpret: Vicente Garcia
Súčasný popový album: El Dorado - Shakira
Urban album: Residente - Residente
Urban pieseň: Despacito - Luis Fonsi featuring Daddy Yankee
Tradičný popový album: Salón, Lágrimas y Deseo - Lila Downs
Rockový album: La Gran Oscilacion - Diamante Electrico
Alternatívny album: Jei Beibi - Cafe Tacvba
Salsa album: Salsa Big Band - Ruben Blades con Roberto Delgado & Orquesta
Folkový album: Musas (Un Homenaje Al Folclore Latinoamericano En Manos De Los Macorinos, Vol. 1) - Natalia Lafourcade
Latin jazz album: Dance of Time - Eliane Elias
President's Merit Award: Lin-Manuel Miranda
Person of the year: Alejandro Sanz

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

          VÝROKY TÝŽDŇA

"Ak niekedy chcete byť rodičom, nasledujte príklad králikov."
Poľské ministerstvo zdravotníctva


"V rámci odvety za naše údajné zasahovanie do ich volieb chcú Američania vyvolávať problémy počas volieb prezidenta Ruska. Sankcie voči ruským športovcom a množiace sa zákazy ich účasti na vrcholných medzinárodných súťažiach pre obvinenia z dopingu je zasahovaním Spojených štátov do predvolebnej kampane pred budúcoročnými prezidentskými voľbami v Rusku. Medzinárodné športové organizácie sú sieťou prepojenou vzájomnými vzťahmi a závislosťami, pričom kontrolný balík je v Spojených štátoch, kde je najviac sponzorov športových podujatí, ako aj médií, ktoré na ne majú vysielacie práva.“

Vladimir Putin

"Bratislavskú kaviareň po voľbách do VÚC chytá hysterická paranoja. Boja sa ďalšieho vývoja v SMER-e. Krásnym príkladom je novinár TV JOJ Arpád Soltesz a jeho liberálni priatelia. Včera napísal vydesený status plný obáv, že SMER sa po voľbách obráti od euroatlantického smerovania, lebo smerácki voliči z takejto politiky SMER-u zjavne nie sú nadšení. A dnes svoje najstrašnejšie nočné mory, že vládny SMER sa vráti ku kritike Západu, vyjadril konkrétnejšie: úplne zbytočným a tupým hejtom na mňa. Vraj na čo ma SMER potrebuje, rôzne primitívne urážky, odpľuť si, vydáviť sa a tak. Tam, kde chýba IQ, tam sa ide do takýchto krčmových útokov, to je OK, s tým u našich liberálov počítam - sú trošku jednoduchší, to sa stáva. Do toho sa pridala jediná štátna úradníčka na Slovensku, ktorá nepochopila, že byť v štátnej službe predpokladá, že človek je aspoň ako-tak apolitický - istá pani Pietruchová z ministerstva práce - ktorá žiada moje odstúpenie z pozície predsedu eurovýboru. Och, odrazu toľko záujmu a lásky od liberálov, čo si s tým počnem? Imponuje mi, že sa ma takto boja, a že ma takto nenávidia, akurát mi uchádza, prečo ich pochytila taká nástojčivá potreba práve teraz. Keďže od volieb som sa k situácii v SMER-e nijako nevyjadroval, vychádza mi z toho jediné? Oni sa fakt boja, že SMER si vyhodnotí, že euroatlantické smerovanie je "repelent" na našich voličov a potom by niekomu náhodou mohlo napadnúť, že - Blaha. Pre kaviareň - apage satanas! Však ruský agent, marxista, kritik Ameriky a Bruselu, antiglobalista, satanista, démon, ktorého sem na Slovensko poslalo priamo veľknieža pekiel!  V pondelok som, mimochodom, bol na okresnej členskej schôdzi SMER-u v Ružinove a môžem potvrdiť, že zhoda členskej základne s mojou kritikou Západu, globalizácie a kapitalizmu je zhruba 100-percentná. Fakt som sa už dlho necítil tak dobre, ako medzi radovými smerákmi. Aj oni majú plné zuby amerických svinstiev, rusofóbie, peňťáckych médií, neoliberálnych mimovládok, hlúpych antikomunistov, daňového podvodníka z Prezidentského paláca atď. Áno, naši voliči chcú posun doľava, chcú od nás kritiku USA a kritiku NATO, chcú ochranu štátnych záujmov v EÚ a hlavne chcú sebavedomé, dynamické a tvrdé politické postoje. A nech sa na to pozeráte, ako chcete, SMER nikdy nebude voliť ani bývalý volič SDKÚ, ani kaviareň, ani nedovzdelaní malomestskí degeneráti typu Soltezsa. SMER musí oslovovať svojho voliča: pracujúcich ľudí, ktorí nemilujú globalizáciu ani neskáču tri metre desať od radosti z euroatlantického smerovania. Vždy som bol o tom presvedčený a vždy som preto hlásal posun doľava... Ale v posledné dni som ticho, nič neriešim, dopisujem knihu, tak neviem, čo Soltesz a Pietruchová stresujú: pokoj, milí moji liberálni trolkovia, nemusíte byť nervózni, zatiaľ sa nič nedeje, načo tie hejty, dajte si pohov - však viete, že aj ja vás ľúbim 
Ľuboš Blaha

„Ruský jazyk sa stane voliteľným predmetom na Slovensku aj na základných školách, pričom slovenskí odborníci sa lepšie oboznámia s ruskými učebnými osnovami vrátane výučby šachu.“

Andrej Danko

16. 11. 2017

Zomrel Wabi Daněk

Zomrel Wabi Daněk

Jeden z najpopulárnejších českých folkových pesničkárov, autor a pôvodný interpret neoficiálnej trampskej hymny Rosa na kolejích Wabi Daněk zomrel vo štvrtok vo veku 70 rokov na následky dlhotrvajúcej choroby.
Smutnú správu priniesli tamojšie elektronické médiá.
Rodák zo Zlína, ktorý svojho času žiaril na festivaloch Porta a dočkal sa po sérii festivalových autorských a interpretačných ocenení v roku 1979 aj ceny Zlatá Porta za zásluhy o rozvoj predmetného hudobného žánru, musel už v lete zrušiť koncerty pre zhoršujúci sa zdravotný stav.
Niekdajší vodič sanitky sa postupne stal ikonou českých trampov, ktorú preslávili aj skladby ako Nevadí, Fram, Hudsonské šífy alebo Píseň, co mně učil listopad, ako aj Na cestě, Tonka, Stromy, ale i Jsem volnej jak pták.
Kumšt Wabiho Daněka mali možnosť posúdiť naživo aj krajania v Austrálii, Spojených štátoch alebo Kanade.
Hudobný prejav zosnulého bol nezriedka prirovnávaný k americkej hviezde žánru country a filmovému hercovi Krisovi Kristoffersonovi, na ktorého koncerte v Prahe sa v roku 2012 predstavil.
Daněkovu diskografiu uzatvára zatiaľ titul Wabi a Ďáblovo stádo - Príběhy písní (2014), na ktorom vďaka spoločnosti Supraphon ponúkol vedno s hosťami fanúšikom staré tradicionály.

Copyright TASR ©2017

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS


Verejnoprávnym médiám pribudne od decembra nová povinnosť informovať ľudí o znečistenom ovzduší. Pokiaľ by v niektorom regióne na Slovensku vznikla smogová situácia, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) im výstrahu bezodkladne pošle. Rovnako aj ministerstvu vnútra, ktoré prostredníctvom informačného systému civilnej ochrany vyrozumie okresné úrady a obce. Vyplýva to z novely zákona o ovzduší, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.
      "Začiatkom roka sme čelili na Slovensku smogovej situácii, na ktorú sme neboli zvyknutí. Oslovilo ma viacero starostov, že neboli dostatočne informovaní," povedal pred časom šéf envirorezortu László Sólymos (Most-Híd) s tým, že legislatívna zmena má informovanie zlepšiť. Má tiež pomôcť riešiť znečistenie ovzdušia.
      Verejnoprávne médiá budú ľudí informovať o vzniknutej smogovej situácii najneskôr do dvoch hodín od prijatia výstrahy. Rovnako majú priniesť odporúčania na ochranu zdravia z dielne Úradu verejného zdravotníctva SR. Pokiaľ bude smogová situácia pretrvávať, verejnoprávne médiá budú o nej informovať pravidelne, najmenej dvakrát denne - ráno do 07.00 h a popoludní po 17.00 h. Povinnosť informovať majú mať aj obce, a to do šiestich hodín od prijatia varovania.
      Na výstrahu pred smogovou situáciou slúži smogový varovný systém prevádzkovaný SHMÚ, ktorý má dva stupne. Ak dôjde ku smogovej situácii, prvotnú informáciu vydá ústav. Keby išlo o oblasť v blízkosti hraníc, ministerstvo bude mať zase povinnosť informovať Poľsko, Maďarsko a Česko.
      Nová legislatíva zároveň umožní obciam zriadiť nízkoemisné zóny. Cieľom je znížiť emisie z dopravy a zlepšiť tak kvalitu ovzdušia v mestách a obciach. Do zón budú mať povolený vjazd len vozidlá od určitej emisnej triedy. Autá budú musieť byť označené plaketou s jej vyznačením. Konkrétne pravidlá si určí mesto alebo obec všeobecne záväzným nariadením. Aby vyhláseniu nízkoemisnej zóny nič nebránilo, nová legislatíva novelizuje aj viacero ďalších dotknutých zákonov.
      Novela zákona o ovzduší, ktorá rieši najmä transpozíciu európskych smerníc a problémy z praxe, prináša tiež nové povinnosti pre prevádzkovateľov veľkých zdrojov znečistenia predkladať údaje do Národného emisného informačného systému. Prevádzkovateľom stredných zdrojov má pribudnúť o rok neskôr. Rovnako zavádza novú povinnosť pre Slovenskú inšpekciu životného prostredia vypracovať a vykonávať monitorovací program pre stredne veľké spaľovacie
zariadenia, ako aj pre druhotné palivá.

Copyright TASR ©2017


Zomrel Luis Enrique Bacalov

Zomrel  Luis Enrique Bacalov 







Svet je od stredajšieho večera chudobnejší o veľkú osobnosť filmovej hudby, argentínskeho skladateľa Luisa Enriqua Bacalova, ktorého hudbu k filmu Il Postino (Poštár) podľa predlohy Antonia Skarmetu ocenili Oscarom.
      V príbehu rybára, neskôr poštára z talianskeho ostrova zo sklonku 50. rokov minulého storočia, ktorého jediným zákazníkom je slávny čílsky poet Pablo Neruda (1904-1973), stvárnili hlavné postavy Philippe Noiret a Massimo Troisi a mohli ho vidieť aj diváci na Slovensku.
      Rodák z Buenos Aires bulharského pôvodu, ktorého v uplynulých dňoch postihla mozgová príhoda, zomrel v stredu večer v jednej z rímskych nemocníc vo veku 84 rokov.
      Bacalov odštartoval svoju umeleckú dráhu práve na Apeninskom polostrove, kde sa zoznámil s majstrom filmovej hudby Enniom Morriconem, s ktorým ho spájalo dlhoročné priateľstvo.
      Za hudbu k Passoliniho snímke Evanjelium sv. Matúša (1967) si vyslúžil nomináciu na prestížneho Oscara.
      Jeho meno sa však spája i s množstvom italowesternov vrátane Djanga s Francom Nerom v hlavnej úlohe a využitím titulnej melódie z tohto snímku pre Tarantinov remake Django Unchained či snímkami, ktoré preslávili Buda Spencera alebo Lee Van Cleefa, ale aj iné filmy. Bacalov napísal aj hudbu k množstvu televíznych produkcií a zložil aj viacero opusov klasickej hudby pre zbor a orchester.
      V ostatných rokoch života Bacalov šéfoval telesu s názvom Orchestra della Magna Grecia z juhotalianskeho Taranta.



Copyright TASR ©2017 

Deň boja za slobodu a demokraciu s RTVS

Deň boja za slobodu a demokraciu 
s RTVS

RTVS si v rámci špeciálnej sviatočnej štruktúry pripomenie Deň boja za slobodu a demokraciu (17. november) prostredníctvom dokumentov, filmov, inscenácií, rozhovorov a publicistických príspevkov


BRATISLAVA 16. novembra - Jednotka ponúkne o 15:55 pôvodný televízny film RTVS Žiarlivosť - komédiu z prostredia dediny a JRD v hlavnej úlohe s Júliusom Pántikom, Zdenou Grúberovou a Emilom Horváthom ml.. O 20:30 odvysiela tragikomédiu Báječná léta pod psa, spracovanú podľa úspešného románu Michala Viewegha o manželskom páre, ktorý sa pokúša prežiť absurdity obdobia normalizácie tak slušne ako sa len v neslušnej dobe dalo.
Dvojka venuje 17. novembru celý rad programov. Reportážny dokument Plagáty ´89 priblíži o 10:05 plagátovú tvorbu počas dní Nežnej revolúcie z netradičnej galérie - ulice. Dokument Nežný východ o 10:25 mapuje priebeh Nežnej revolúcie na východe Slovenska a o 11:00 Dvojka uvedie literárno-hudobné pásmo s Karlom Krylom – Slovíčka. Dokumentárny film Nežná ´89 o 14:20 ukáže, ako vyzerali dni, počas ktorých sa zosypal komunistický režim.
Tematický večer otvorí o 20:00 priamy prenos z odovzdávania Cien pamäti národa. Ocenenie si prevezmú štyria významní pamätníci, ktorí odkryjú svoje dramatické osudy. O 21:25 prinesie Dvojka koprodukčný film RTVS Fair Play o mladej atlétke v podaní Judit Bárdos. Diváci o 23:00 budú môcť sledovať exkluzívne predstavenie inscenácie Doktor Macbeth pre televízny záznam RTVS po derniére v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Príbeh hry Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka na doskách vyrozprávajú Anna Javorková, Martin Ťapák, Gabriela Mihalčínová Marcinková a Marián Mitaš. Adriana Kučerová, Oskar Rózsa a Peter Kollár sa neskoro večer predstavia v hudobnom dokumente UNDER MY SPELL – Pocta slobode.

Pamätáte si, čo ste robili 17. novembra 1989? Rádio Slovensko túto otázku položí vo svojej rannej relácii Dobré ráno, Slovensko nielen poslucháčom, ale i študentským aktivistom z novembra 1989 Jánovi Bubeník, Tónovi Popovičovi, či spevákom Petrovi Lipovi, Petrovi Bičovi a Róbertovi Opatovskému. Tematike Nežnej revolúcie sa budú venovať aj publicistické príspevky. Hosťom Nočnej pyramídy bude Jozef Leikert, literát, poet, autor faktografických kníh, vysokoškolský pedagóg a hovorca bývalého prezidenta Rudolfa Schustera.
Aj Rádio Regina upraví v piatok 17. novembra program do sviatočnej štruktúry. V publicistických materiáloch po 10:00 prinesie Regina Západ doteraz nepublikované spomienky Františky Muzikovej a Vojtecha Mikláša o prenasledovaní a väznení za vieru v období komunizmu. Regina Západ a Stred ponúknu o 14:00 premiéru pásma PéTéPáci. Touto skratkou boli označovaní bývalí príslušníci pomocných technických práporov, „trestaní“ prácou za politické názory. O 15:00 odvysielajú všetky tri štúdiá rozhlasové pásmo Samizdat. Reláciu o tajnom vydávaní a rozširovaní kníh a periodík počas bývalého režimu pripravila Martina Bačová a získala za ňu prémiu Literárneho fondu za rok 2016. Večer v Rádiu Regina bude patriť fíčru. O 23:00 uvedie Za červenou oponou: Karla a Laco, v ktorom poodhalí život spisovateľa a vysokopostaveného komunistického funkcionára Ladislava Novomeského, jeho manželka Karla. Tá porozpráva nielen o ich spoločnom súkromnom živote, poznamenaný jeho politickou kariérou, a s tým súvisiacimi vzostupmi a pádmi, ale i spletité vzťahy, skutočné charaktery a pozadie rozhodnutí, ktoré písali históriu.

Ranné ladenie na Rádiu Devín bude v znamení rozhovorov. Česko-slovenská pesničkárska osobnosť Vladimír Merta porozpráva o útrapách prenasledovania totalitným režimom v Československu a slovo dostanú aj doboví aktéri, výtvarník Fero Guldan a Rudo Sikora. Do štúdia príde aj Andrea Puková, ktorá predstaví program Stredoerópskeho fóra 2017. Milovníci rozhlasových hier uvítajú titul Pavla Rankova: Doba, v ktorej žijeme a prvú časť hry Žo Langerovej: Vtedy v Bratislave. Ars litera o 17.00 bude patriť prózam Karela Kryla.

Reklamná pauza, môžete sa...



Reklamná pauza, môžete sa...

Art Film Fest bude 15. - 23. júna 2018 v Košiciach

Art Film Fest bude 15. - 23. júna 

2018 v Košiciach
 
Dvadsiaty šiesty ročník Art Film Festu sa uskutoční 15. - 23. júna 2018 v Košiciach. Metropola východného Slovenska bude jeho dejiskom už tretí raz.

Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť na takmer 200 filmov v tradičných i špeciálnych filmových sekciách, vrátane medzinárodnej súťaže hraných i krátkych filmov, kde udelia ceny Modrý anjel. Chýbať nebudú ani ocenenia Hercova misia a Zlatá kamera pre významné osobnosti slovenského a svetového filmu. Súčasťou festivalu budú opäť aj obľúbené sprievodné podujatia - autogramiády, diskusie, workshopy, výstavy, vernisáže a koncerty.



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nové Trnavské Rádio spustí svoje živé vysielanie v piatok 17. novembra o 12.00 h na frekvencii 103,9 MHz. Dostupné bude pre poslucháčov v Trnave a okolí, zameria sa na všetky vekové kategórie, primárne však na kategóriu aktívnych tridsiatnikov.
      Projekt rádia v Trnave ohlásili v novembri 2016, avšak ešte s názvom Rádio Roks. Bol odkaz na Trnavčanom dobre známu vôňu roksových lízaniek, ktoré sa desaťročia vyrábajú v miestnej firme. Programový manažér Dušan Vančo pre TASR uviedol, že sa od začiatku stretali s tým, že verejnosť viac používala názov, ktorý sa nakoniec rozhodli vo februári tohto roka prevziať ako oficiálny. „Trnavské Rádio má ambíciu priniesť do trnavského regiónu koncept sviežej lokálnej rozhlasovej stanice,” uviedol Vančo.
      Program prvého dňa budú moderovať Martin Cifrík a Maca Schmidtová. „Pripoja sa k nim aj zaujímaví hostia, Trnavčania ako moderátor Vlado Voštinár, hudobníci Robo Opatovský, Mária Čírová, Bystrík alebo Michal Štofej zo skupiny Hudba z Marsu. Cenným prekvapením bude aj herečka Anna Šišková, ktorá dlho pôsobila v trnavskom divadle ,“ dodal Vančo. Trnavské Rádio počíta okrem hudby aj so slovnými programami, tiež so spoluprácou s kultúrnym centrom Malý Berlín. Nie je v Trnave prvým lokálnym rádiom, od roku 1993 fungovalo Rádio T, ktoré sa neskôr zmenilo na Rádio Forte. Zaniklo v roku 2004.



Copyright TASR ©2017 

15. 11. 2017

TO JE TV!

TO JE TV!




MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



O zintenzívnení spolupráce verejnoprávnych médií krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa hovorilo na stretnutí ich popredných predstaviteľov, ktorého dejiskom bol v utorok symbolicky maďarský Vyšehrad.
      Ako informovala tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na generálneho riaditeľa maďarského MTVA Miklósa Vaszilyho, stalo sa už tradíciou, že vedúci činitelia spomínaných médií s polročnou periodicitou diskutujú o aktuálnych problémoch, spoločných projektoch a hľadajú možnosti ďalšej spolupráce. Jestvuje viacero dvoj-, troj- i štvorstranných kooperácií, pripomenul a na ilustráciu spomenul, že film o živote Márie Terézie, ktorý vznikol v česko-slovensko-maďarskej koprodukcii, uvidia v povianočnom období diváci v troch krajinách. Súčasne dodal, že v krajinách V4 sa s týždennou periodicitou objavujú vo verejnoprávnom rozhlase i televízii magazíny venujúce sa spoločným témam členských krajín Vyšehradskej štvorky.
      Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) zastupovali na stretnutí programový riaditeľ televíznej časti RTVS Tibor Búza a vedúca odboru medzinárodnej spolupráce RTVS Slavomíra Kubičková.


Ruské bezpečnostné služby sa snažia ovplyvňovať verejnú mienku v Holandsku rozširovaním falošných správ. Oznámila to v utorok holandská ministerka vnútra Kasja Ollongrenová pred poslancami parlamentu, informuje spravodajský server DutchNews.nl.
      "Holandsko je monitorované ruskými bezpečnostnými službami. Vieme, o čo Rusku ide, ale nemali by sme predpokladať, že Rusko je jediné," uviedla ministerka pred poslancami. Spresnila, že šírenie dezinformácií nie je nový fenomén, ale je účinný preto, lebo je to "jednoduché, anonymné, rýchle a lacné".
      Ollongrenová pripomenula zákonodarcom pokusy Ruska ovplyvňovať verejnú mienku v súvislosti s tragédiou letu MH17, keď lietadlo malajzijských aerolínií bolo v júli 2014 zostrelené nad východnou Ukrajinou raketou ruského pôvodu. Ministerka upozornila na internetovú stránku plnú nepravdivých informácií, ktorá naznačuje, že pri zostrelení lietadla išlo o holandskú oficiálnu operáciu.
      Zároveň dodala, že holandské spoločnosti sú častým terčom ruských kybernetických útokov a ruskí spravodajskí agenti pôsobiaci v Holandsku zhromažďujú dôležité informácie a snažia sa ovplyvňovať dôležité rozhodnutia v krajine.
      Podľa jej slov sa sociálne siete používajú na šírenie dezinformácií, čo znamená nevyhnutnú spoluprácu s firmami ako Facebook, Google a Twitter v boji proti propagande. "Vláda bude komunikovať s týmito spoločnosťami o spôsoboch, ako bojovať proti (nezákonnému) politickému vplyvu," oznámila Ollongrenová.
      DutchNews.nl v tejto súvislosti pripomenul výročnú správu holandskej bezpečnostnej služby AIVD za rok 2017, z ktorej vyplýva, že Holandsko stále viac čelí kybernetickým útokom a ilegálnym pokusom ovplyvniť politiku, najmä z Ruska.

Copyright TASR ©2017




The European Parliament LUX Prize

The European Parliament LUX Prize


Európsky parlament (EP) v utorok udelil filmovú cenu LUX za rok 2017. Cenu spomedzi troch finalistov získal film Sámska krv režisérky Amandy Kernellovej, ktorý vznikol v koprodukcii Švédska, Nórska a Dánska.
      V súťaži o zisk filmovej ceny boli aj snímky BPM - 120 tepov za minútu (Francúzsko) a Western (koprodukcia Nemecko-Bulharsko-Rakúsko).
      Film Sámska krv rozpráva príbeh mladého sámskeho (laponského) dievčaťa, ktoré opustí svoju komunitu kvôli snu o inom živote, avšak na ceste za svojim cieľom sa musí vyrovnať s rasistickými postojmi okolia.
      Laureáta 11. ročníka ceny udeľovanej Európskym parlamentom vyhlásil v utorok napoludnie jeho predseda Antonio Tajani, ktorý zablahoželal filmovému štábu víťaznej snímky, ako aj ďalším dvom finalistom.
      "Filmová cena LUX je vlajkovou loďou propagácie kinematografie, ktorá je vyrobená v Európe, ako aj nášho kreatívneho priemyslu a našej kultúrnej a jazykovej rôznorodosti," uviedol pri tejto príležitosti Tajani. Poslancom a novinárom pripomenul, že "siedme umenie" vzniklo v Európe, a dodal, že kinematografia je hybnou silou kultúry, hodnôt a dialógu. Podľa jeho slov tohtoročná cena je prípravou na budúcoročné ocenenie, ktoré bude udelené počas európskeho roka kultúrneho dedičstva.


Copyright TASR ©2017 

14. 11. 2017

19. Medzinárodný filmový festival Bratislava 2017

19. Medzinárodný filmový festival 
 Bratislava 2017

Cenu za najlepší hraný film si z 19. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava odnáša snímka Chlapi neplačú (r. Alen Drljević, Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Chorvátsko, Nemecko, 2017). Témou festivalu bolo tento rok filmové herectvo. Porota sa pri výbere najlepšieho titulu jednohlasne zhodla a ocenila dielo, v ktorom "podal herecký kolektív ohromne silný a inšpirujúci herecký výkon o snahe vyrovnať sa s tragickou historickou udalosťou". Tiež považovala za dôležité zdôrazniť, že "hlavné posolstvo filmu o zmierení je v súčasnej politickej situácii nesmierne dôležité."
      Cena za najlepšiu réžiu patrí talentovanej filmárke Soleen Yusef za film Dom bez strechy (Nemecko, Irak, Katar, 2016). Podľa poroty sa s odvahou a úprimnou citlivosťou zaoberala problematikou mužov v silne patriarchálnej spoločnosti: "A rozhodla sa natáčať v nebezpečnej časti sveta, Kurdistane - národe, ktorý sa národom ešte len stáva. Okrem toho preukázala majstrovské režisérske zručnosti vzhľadom na skutočnosť, že víťazná snímka je jej absolventským filmom."
      Laetitia Dosch získala Cenu za najlepší ženský herecký výkon v titule Paula (r. Léonor Serraille, Francúzsko, Belgicko, 2017). Film, ktorého dej sa odohráva v parížskej štvrti Montparnasse na ľavom brehu Seiny, vznikol s obmedzeným rozpočtom a takmer výhradne ženským obsadením štábu. Ocenená herečka podala od jeho začiatku až do konca "nesmierne úprimný, autentický a bohatý herecký výkon, ktorý bol pre všetkých v porote inšpiráciou".
      Cenu za najlepší mužský herecký výkon získal Iránec Navid Mohammadzadeh vo filme Bez dátumu, bez podpisu (r. Vahid Jalilvand, 2017). Podľa poroty preukázal neuveriteľne pestrú škálu emócií a podal úprimný a presvedčivý herecký výkon v každom okamihu vývoja svojej postavy - muža odsúdeného na tragédiu.
      Cenu FIPRESCI udelili v Bratislave rovnako snímke Bez dátumu, bez podpisu za "presvedčivú ukážku iránskej kinematografie venovanú etickým labyrintom moderného života".
      Cena za najlepší dokumentárny film patrí holandsko-tureckej snímke Meteory (r. Gürcan Keltek, 2017) za "silný, ostrý, poetický a politický rozmer. Za estetickú a humanistickú odvahu, za intenzívnu krehkosť a vizuálne voľby".
      V súťaži krátkych filmov uspeli Ostrovy (r. Yann Gonzalez). Francúzsku snímku ocenila porota "za pozvanie divákov na estetické orgie, v ktorých sa snúbi zvláštnosť s prijatím". Zvláštne uznanie poroty súťaže krátkych filmov si odniesol indický titul Amatéri (r. Naveen Padmanabha, 2016) - "vtipná vesmírna serenáda, vďaka ktorej sa vo svete bez citových väzieb cítime prepojení".
      Cenu študentskej poroty získala opäť Paula z dielne režisérky Léonor Serraille. Podľa porotcov ide o autenticky a kreatívne spracovaný pohľad na životaschopnosť súčasnej mladej ženy, v ktorom hlavná predstaviteľka Laetitia Dosch "presvedčivo zvládla rozpätie psychického rozpoloženia boja so sebou samou a svetom".
      Ocenenie MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii si osobne prevzal popredný európsky herec a osobitý režisér Jean-Marc Barr.
      Laureátkou ocenenia a držiteľom pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy v roku 2017 sa za dlhoročnú umeleckú tvorbu stala významná slovenská herečka Božidara Turzonovová.
      Program 19. ročníka MFF Bratislava, ktorý sa prvýkrát objavil aj v mestách v širšom regióne (kiná v Modre, Senci a Malackách), sa uzavrie 16. novembra.


Copyright TASR ©2017 

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS



Americká spoločnosť Amazon sa chystá nakrútiť fantasy seriál na motívy románovej trilógie Pán prsteňov britského spisovateľa J. R. R. Tolkiena. V pondelok Amazon oznámil, že získal na príbeh zo Stredozeme svetová televízne práva. Vzniknúť by malo niekoľko seriálových radov.
Dej nového seriálu by mal predchádzať udalostiam z prvého dielu trilógie Pán prsteňov, teda Spoločenstva Prsteňa. Tolkienovej fantasy romány sú podľa Amazonu "kultúrnym fenoménom". Americká spoločnosť sa nemôže dočkať až vezme fanúšikov na "novú epickú cestu" do Stredozeme, stojí vo vyhlásení.
Dátum uvedenia seriálu, ani mená umelcov, ktorí by sa na jeho tvorbe mali podieľať, Amazon neoznámil. Nezverejnil ani cenu, za ktorú práva kúpil. Podľa serveru Deadline ale zaplatil Amazon viac ako 200 miliónov dolárov .
Okrem niekoľkých radov seriálu by mohol vzniknúť aj takzvaný spin-off, teda príbeh odvodený od hlavnej línie projektu, ktorý rozvíja jeden jej motív. Aby sa mohli záujemcovia na nové príbehy zo sveta ľudí, elfov, trpaslíkov a čarodejníkov pozrieť, museli by si predplatiť službu Amazon Prime.
Tri filmy, ktoré podľa Tolkienovej trilógie natočil režisér Peter Jackson - Spoločenstvo Prsteňa, Dve veže a Návrat kráľa - zarobili podľa agentúry Reuters po celom svete tri miliardy dolárov . Získali tiež celkom 17 cien americkej filmovej akadémie Oscar. Úspešné boli aj filmy na motívy ďalšieho Tolkienovho diela Hobit alebo Cesta tam a zase späť.



Copyright © ČTK 2017





Scéna ako z akčného filmu a nie futbalového zápasu. Po záverečnom hvizde na milánskom San Sire rozradostení švédski futbalisti vzali útokom televízne štúdio Kanal 5, kde práve spovedali ich trénera Janneho Anderssona po barážovom triumfe nad Talianskom. Improvizovaný pult aj s aktérmi rozhovoru sa takmer ocitli na zemi, keď na nich naskákalo oslavujúce žlto-modré klbko. Švédske médiá však pripomínajú, že táto bizarná oslava postupu na majstrovstvá sveta nebola až taká spontánna, ako to na prvý pohľad vyzeralo. Sportbladet tvrdí, že čosi podobné vyviedli oslavujúci Švédi aj pred dvoma rokmi, keď postúpili na majstrovstvá Európy do Francúzska po barážovej odvete v Dánsku. Vtedy sa medzi "napadnutými" ocitol aj Zlatan Ibrahimovič počas televízneho interview po strelení rozhodujúcich dvoch gólov do dánskej siete.

"Rozhodli sme sa a urobili to isté, čo vtedy v Dánsku. Sú to emócie a zábava," vysvetlil švédsky kapitán Andreas Granqvist v rozhovore pre Sportbladet. Oslavné video s "hurónskym" útokom hráčov na televízne štúdio sa ihneď rozšírilo na internete a malo obrovskú sledovanosť. Prvotný popud vyšiel z twitterovej prezentácie Kanal 5. Člen produkčného tímu tejto spoločnosti priznal, že hráči vopred vedeli o možnosti tohto druhu oslavy postupu na MS 2018. Nikoho však nenútili, aby to urobil. "Načo to celé bolo dobré? Minimálne tak trochu na propagáciu Kanal 5," neodpustil si poznámku Sportbladet.

Keď pred dvoma rokmi hovoril Ibrahimovič o tom, že poslal Dánov do dôchodku, teraz si môžu to isté povedať jeho nástupcovia o Talianoch. V azúrovom drese končia v reprezentácii okrem charizmatického brankára Gianluigiho Buffona minimálne ďalší dvaja hráči - Andrea Barzagli a Daniele De Rossi. Vzhľadom na bujarú oslavu Švédov si portál sportbibeln.se pomohol titulkom: "Magické scény: naši hrdinovia poslali televízne štúdio do dôchodku."

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.