31. 8. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Mlátili ho a ponižovali viac ako 40 rokov, vlk v klasickom ruskom animovanom seriáli "No počkaj, zajac!" sa však kvôli novému zákonu o ochrane detí nebude musieť zbaviť svojho fajčiarskeho zlozvyku.
V ruských médiách sa objavili úvahy, či v dôsledku nového zákona budú musieť televízni producenti značne zostrihať epizódy animovaného seriálu o vlkovi a zajacovi. Darebácky vlk je totiž silný fajčiar.
Materiál, ktorý je považovaný za škodlivý pre deti, budú môcť po novom vysielať len medzi 23.00 h a 4.00 h. Viceprezident Ruskej televíznej akadémie Alexander Mitrošenkov dnes však povedal, že v rozhovoroch s mnohými poslancami a vyššími štátnymi úradníkmi dospeli k dohode, že nebudú "strihať nič, ani jednu cigaretu".
Zákon, ktorý má chrániť deti pred škodlivými vplyvmi, vstúpi do platnosti v sobotu 1. septembra.

Copyright © TASR 2012




Americká tínedžerská hviezda Miley Cyrus bude hosťovať v populárnom sitkome Dva a pol chlapa (2003). Podľa informácií portálu Deadline.com stvárni Missi, dlhoročnú priateľku rodiny hlavného protagonistu Waldena Schmidta (Ashton Kutcher), ku ktorému príde na týždennú návštevu a zapáči sa Jakeovi (Angus T. Jones). Cyrus sa objaví v dvoch dieloch desiatej série komediálneho seriálu, ktorá bude mať na televízii CBS premiéru vo štvrtok 27. septembra.
Devätnásťročná Miley Cyrus sa preslávila účinkovaním v seriáli spoločnosti Disney Hannah Montana (2006 - 2011) o normálnom dievčati Miley Stewart, ktoré vedie tajný život speváckej hviezdy. Okrem toho sa objavila v snímkach Hannah Montana - Film (2009), Sex v meste 2 (2010), Posledná pieseň (2010) či LOL (2012) a prepožičala hlas jednej z postáv animovaného filmu Blesk (2008). Ako speváčka nahrala tri štúdiové albumy: Meet Miley Cyrus (2007), Breakout (2008) a Can't Be Tamed (2010). Jej najznámejším singlom je skladba Party in the U.S.A. V júni sa zasnúbila s hercom Liamom Hemsworthom, s ktorým sa spoznala v roku 2009 pri nakrúcaní filmu Posledná pieseň.


Ekvádorské úrady prepustili na slobodu bieloruského blogéra a bývalého armádneho dôstojníka Aljaksandra Barankova, ktorého zadržiavali na základe bieloruského zatykača 82 dní. Ekvádor tiež rozhodol, že Barankova nevydá späť do vlasti, kde je obvinený zo sprenevery. Obvinenie pokladá 30-ročný Barankov za pomstu za protivládne blogy, v ktorých písal o rozsiahlej korupcii vo vláde prezidenta Alexandra Lukašenka. Blogér tvrdí, že v Bielorusku by mu mohol hroziť trest smrti za vlastizradu. Ekvádor mu udelil v roku 2010 azyl, no Minsk požiadal o jeho vydanie, čomu ekvádorská vlády nevyhovela.

Britský hudobný magnát Simon Cowell počas svojej dovolenky na juhu Francúzska pomohol pri záchrane deviatich ľudí. V čase, keď si užíval slnko a more na svojej luxusnej jachte s expriateľkou, speváčkou Sinittou, sa neďaleko nich začala potápať menšia loď. Päťdesiatdvaročný Cowell prikázal kapitánovi svojej jachty pomôcť nešťastným pasažierom. "Urobil to, čo by spravil každý dobrý človek. Keby mal problémy so svojou jachtou, určite by bol rád, keby mu niekto pomohol. Mali šťastie, že boli tak blízko neho," povedal zdroj blízky Cowellovi pre Daily Star. Celý príbeh potvrdila na sociálnej a mikroblogovacej sieti aj samotná Sinitta, ktorá bola svedkom celého incidentu. "Simon nás vyslal zachrániť deväť ľudí," napísala.
Päťdesiatdvaročný Cowell sa stal verejne známym najmä vďaka jeho úlohe porotcu v súťažiach Pop Idol, The X Factor, Britain's Got Talent a American Idol. Okrem toho je aj vlastníkom televíznej spoločnosti Syco, ktorá stojí za projektmi X Factor a Got Talent. Je manažérom medzinárodnej opernej pop-vokálnej skupiny Il Divo, ktorú aj vytvoril. Magazín The Hollywood Reporter ho vo svojom zozname najmocnejších ľudí v televíznom priemysle za rok 2009 zaradil do prvej 50-tky.



© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vojto píše Andrejovi

Vojto píše Andrejovi






Mily Andrej

len teraz som sa dozvedel , ze so svojimi poznatkami si oboznamil verejnost. Zial ako obvykle na tomto trhu si informoval nepresne a zavadzajuco.Televizne prava pre obdobie od1.7.2012 do 30.6.2014 predal SFZ pod vedenim pana Jana Kovačika UEFA, tuto skutocnost viackrat hrdo zdoraznil pred verejnostou a obvinil mimo ine aj mna, ze za televizne prava sme platili malo.Ty tvrdis, ze v minulosti STV platla ciastky, ktoré nezodpovedali trhovym podmienkam.Zda sa mi, zeje tu vyrazny rozpor.Chcel by som ti pripomenut zmluvu, ktoru STV uzavrela so SFZ vseptembri minuleho roku na TV prava zapasov SVK-Rusko a SVK-Armensko.Keby si tu zmluvu nepznal, doporucujem Ti pozriet na Vasej internetovej stranke.

Nie je mojou ulohou hodnotit obchodnu politiku manazmentu STV alebo inych komercnych televizii posobiacich na slovenskom trhu ale ... dovolim si konstatovat ako obcan a koncesionar, ze zodpovedny pracovnik verejnopravnej televizie by malinformovat verejnost pravdivo a nie zavadzajuco.Vychadzam zo skutocnosti, ze prenosy z futbalovych zapasov reprezentacnych muzstiev v Europe su prevazne vysielane s verejnopravnymi mediami a za ceny vyrazne vyssie ako som ja osobne prorokoval pre nadchadzajucu kvalifikaciu.V jednom Ti ale pravdu urcite dam, futbalovy zvaz na cele s panom Kovacikom sa nezaujima o svoho divaka a obcana tejto republiky. Preco si to myslim, preto lebo za posledne obdobie klesa navstevnost reprezentacnych zapasov, klesa sledovanost prenosov a tieto skutocnosti negativne vplyvaju na hodnotu produktu. Rovnako sa preukazal ako obchodnik,, par exellance,, ved pri nastupe do funkcie sluboval, ze verejnopravbna televizia musi mat televizna prava zdarma alebo len za symbolicku cenu.Doporucujem Ti zitit kolko UEFA zaplat SFZi za TV prava zapasov, ktoré Vam boli ponuknute. Nasledne zistis kto a akym sposobom sa zaujima o slovenskeho divaka.


S pozdravom


Vojto Miklos

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



 "Prekvapili sme. Očakávali od nás, že donesieme tetu z Miletičovej a jednoduchších ľudí. Zrazu zistili, že sme sa chytili a vieme držať krok, dokonca byť vpredu voči nim. Ak si porovnám vystúpenia nášho klubu a klubov napríklad KDH a Mostu - to je nebe a dudy," Kvalitatívnym priemerom poslanecký klub OĽaNO patrí medzi špičku v parlamente, ak nie na vrchol. Ak sa ľudia pozrú na naše postoje k jednotlivým zákonom, tak je vidieť, že v podstatných veciach, ktoré trápia Slovensko, sa vieme zhodnúť a máme rovnaký názor. A na prkotinách, ktoré neovplyvňujú život bežných ľudí, tak no a čo, že máme odlišný názor. No a čo, že si Štefan Kuffa myslí, že homosexualita je choroba a Jozef Viskupič si myslí, že to choroba nie je. Čo je zlé na tom, že na dielčie veci máme odlišné názory. Podstatné je, že obidvaja títo ľudia majú rovnaký názor na to, či politici majú kradnúť alebo nie, či má štát fungovať pre ľudí alebo pre politikov. V podstatných veciach sa zhodujeme a ak sa odlišujeme v prkotinách, vôbec mi to nevadí."  
Igor Matovič


"Na základe volebného výsledku vznikol poslanecký klub s počtom 83 poslancov, ktorý nemá možnosť využiť ustanovenia rokovacieho poriadku, na základe ktorých výrazne menší počet poslancov, ktorí sú členmi viacerých poslaneckých klubov, majú možnosť podieľať sa na "ovplyvňovaní" rokovania Národnej rady Slovenskej republiky. „
Jana Laššáková, Renáta Zmajkovičová a Róbert Madej v dôvodovej správe svoj návrh novely rokovacieho poriadku



„Želal by som si, aby si spomenuli, že boli takí ľudia ako kedysi Štúr, Hlinka, Tiso i Vladimír Mečiar. A patrí sem aj Ján Slota. Slota nie je len človek, ktorý si rád vypije alebo ktorého vymaľujú noviny.“
Jozef Rydlo


"Jedna etapa sa končí, druhá sa začína. Nový začiatok."
Tibor Cabaj , ústredný tajomník ĽS-HZDS

„ Ak sa belgická spoločnosť vo forme daňových poplatkov skladá na sumu, ktorá bude potrebná na zabezpečenie zvýšenej ochrany kláštora v Mallone, mohla by sa poskladať aj na Albánca, ktorý by celú záležitosť upratal raz a navždy a oveľa lacnejšie.Dnes už aj Albánci sú na tieto záležitosti príliš drahí a nejaký bezdomovec by to urobil ešte lacnejšie.“

Jurgen Verstrepen ,poslanec flámskeho parlamentu


Odstupné odmeny





Odstupné odmeny
 

Je šokujúce, že si Miloslava Zemková vyplatila o Odmeny za druhý kvartál v rozpore s uznesením Rady RTVS ?  Pri jej ponímaní dobra a zla a etiky, určite nie.

Jej pracovná zmluva totiž síce hovorí, že to môže urobiť, ak to nie uspôsobené inak. A je. Zemková to totiž nemá odsúhlasené Radou RTVS. Na veľkú nevôľu Zemkovej  totiž Rada  RTVS   rozhodla  o ukončení  zálohového  vyplácania  odmeny  s účinnosťou  od  1.  3.  2012. Rada  RTVS  bude  určovať  odmenu  GR  RTVS  štvrťročne,  vždy  pri  prerokúvaní  správy
o hospodárení  a  plnení  záväzných  ukazovateľov  rozpočtu RTVS  v zmysle  §  15  ods.  3  písm.  g) zákona č. 532/2010 Z. z. o RTVS.

Neuveriteľným paradoxom pracovnej zmluvy Miloslavy Zemkovej je fakt, že ju mal podpísanú na dobu neurčitú ! Tak jej to podpísal vtedajší predseda NR SR Richard  Sulík, hoci je nad slnko jasnejšie , že jej pobyt v RTVS je limitovaný dobou, na ktorú bola zvolená. Jej to však vyhovovalo, pretože po odvolaní ešte 2 mesiace bola zamestnacom RTVS a po doručení výpovede má ešte ďalšie tri mmesiace čas. Každy zo zákona zvolený zástupca sa dňom odvolanie porúča preč. Bez odstupného, bez výpovedných lehôt.
Pani Zemková si to spolu so Sulíkom a za asistencie Krajcera zariadila inak.
Perličkou je však iný fakt. Generálna riaditeľka vždy tvrdila, že nie je možné, aby niekto zo zamestnancov mal vyššiu mzdu ako generálny riaditeľ. Vraj jej v tom čosi bráni. Akosi sme sa nevedeli dopátrať, čo by to mohlo byť, až napokon. ...
Pravdepodobnosť, že Zemková spolu so Zdenkou Baumanovou / predsedníčka OZM predsednička ZO OZM pri SRo / presadili do Mzdového poriadku kľúčs  , ktorý vlastne neumožňuje nikomu v RTVS, aby mal plat / aj s prípadnými odmenami / vyšší, ako generálna riaditeľka RTVS, je veľmi vysoká.

Ozaj, myslíte si, že Zemková vráti neoprávnene získané odmeny ?
Asi nie.
Určite ich dá na charitu, tak ako dala aj svoje odstupné zo Slovenského rozhlasu.
Len o tom nikto nesmie vedieť.

30. 8. 2012

Zomrel Brian Gerber


 Zomrel Brian Gerber

Amerického producenta Briana Gerbera našli v stredu ráno mŕtveho v kalifornskej chránenej oblasti Angeles National Forest. Podľa dostupných informácií zišiel s autom z cesty a zrútil sa do rokliny. Neďaleko jeho tela vraj ležal list na rozlúčku, ktorý naznačuje, že šlo o samovraždu. Bývalý kolega Leonarda DiCapria bol nezvestný už niekoľko dní a podľa vyjadrení jeho rodiny bol pred odchodom z domu vystresovaný a sám sa vyjadril, že sa chce vo svojom aute zrútiť z útesu. Gerberova rodina po jeho zmiznutí žiadala o pomoc pri hľadaní aj fanúšikov producenta na Facebooku. Po nájdení jeho tela členovia rodiny doplnili na sociálnu sieť nový príspevok. "Naše najhoršie obavy sa naplnili. Brianova rodina vám ďakuje za kondolencie, pozitívne myšlienky, modlitby a prosíme vás o trpezlivosť a porozumenie v tomto ťažkom období."
Štyridsaťjedenročný Gerber pracoval predovšetkým ako producent dokumentárnych filmov. Jedným z nich je aj snímka o globálnom otepľovaní 11. hodina (2007), na ktorej sa spolu s ním podieľal aj Leonardo DiCaprio. Okrem toho mal na svojom konte snímky ako Tell Me Do You Miss Me (2006), Project Kashmir (2008) či The Dungeon Masters (2008). Zanechal po sebe manželku Arabellu Fields a dvoch synov.

 ©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RADA RTVS Updated

RADA RTVS Updated




Generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václav Mika chce realizovať finálnu štúdiu možností priestorového riešenia fungovania RTVS. "Začneme čo najskôr, zadanie bude veľmi rýchlo," povedal pre TASR po dnešnom rokovaní Rady RTVS Mika.
"Televízia a rozhlas sú technologické inštitúcie. Predbiehať stavebnou štúdiou technologickú asi nie je veľmi vhodné. Takže technologická štúdia je nevyhnutná a či sa uplatnia tie stavebné, je otázkou času," dodal.
Verejnú súťaž, ktorú na prenájom priestorov vyhlásila bývalá šéfka RTVS Miloslava Zemková začiatkom apríla, podľa Miku určená komisia 13. augusta štandardne uzavrela a vytvorila finálnu tabuľku. Ponuky v nej majú viazanosť do konca roka a Mika sa môže rozhodnúť, či niektorú z nich využije, alebo nie. Povinnosť podpísať zmluvu s niektorou z firiem nemá.
Verejnú súťaž na prenájom priestorov vyhlásila exriaditeľka RTVS Miloslava Zemková začiatkom apríla, ešte predtým, ako o tom písomne informovala členov Rady RTVS. Tento postup bol dôvodom na jej odvolanie. Zemková však tvrdí, že zákon neporušila.
Vyhlásenie súťaže zdôvodňoval predchádzajúci manažment havarijným stavom priestorov, v ktorých v súčasnosti sídli RTVS. Vo výškovej budove STV v Mlynskej doline napríklad nefungovali požiarne signalizácie a v chladiacich systémoch sa používali zakázané freóny.
RTVS v súčasnosti sídli v dvoch budovách v Bratislave. Na Mýtnej ulici sa nachádza manažment a rozhlasová zložka. V Mlynskej doline má svoje sídlo televízna zložka RTVS.

Copyright © TASR 2012

RTVS NEWS. 5 proti 5 a iné

RTVS  NEWS
5 proti 5 a iné


Relácia 5 proti 5 bude na obrazovkách Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) pokračovať napriek tomu, že manažment exriaditeľky Miloslavy Zemkovej pôvodne avizoval zastavenie programu kvôli vysokým nákladom na licenciu. Pre TASR to dnes uviedol nový riaditeľ RTVS Václav Mika.
"Cena za licenciu tvorí menej ako dvadsať percent z ceny," korigoval Mika informácie, podľa ktorých mala cena relácie kvôli požiadavkám majiteľa licencie vzrásť o 40 percent. Zvýšenie sa malo týkať len pätiny určenej na licenciu a malo byť nižšie ako tretinové.
RTVS si podľa Miku napokon vyrokovala aj bonusové relácie navyše a ďalšie ústupky zo strany realizátora relácie. "Keď si dnes porovnáme zvýšenie licenčného poplatku a celkové úspory vo vzťahu k formátu, tak to vyzerá priaznivo," vyhlásil Mika. "Pridaná hodnota, ktorú dostaneme za produkčnú cenu je vyššia, alebo minimálne porovnateľná ako zvýšenie ceny licencie," podčiarkol.
"Poznám troška trh a asi viem, čo sa dá dosiahnuť s licencérom a čo sa nedá," odpovedal na otázku, ako si vysvetľuje pomerne rýchly úspech rokovaní pod jeho vedením. "Je pravda, že 5 proti 5 je nosný formát otvorenia prime timu, tzv. accessu. Nemať vlastný formát by bolo veľkou chybou," dodal.
RTVS chce na obrazovkách televízie priniesť prvé zmeny už na jeseň a neskôr v nich pokračovať. "Chceme ukázať formáty, ktoré ukazujú, čo je verejnoprávnosť a služba verejnosti. Ponúkame víziu toho, ako bude formátovaná Jednotka a Dvojka. Veľká pridaná hodnota je jasné formátovanie Jednotky aj s jej obsahom a jasné formátovanie Dvojky s obsahom," vyhlásil Mika. Okrem toho RTVS plánuje aj novú programovú službu. "Tretia programová služba nie je úvaha o reinkarnácii pôvodnej športovej Trojky, ale o oveľa širšom programovom zábere, kde šport hrá hlavnú úlohu," dodal.
Mika pripravuje výrazné zmeny v spravodajstve, ktoré je dnes podľa neho vyvážené a obsahovo bohaté, ale výrazne zaostáva jeho formálne spracovanie. Prioritou spravodajstva bude aj digitalizácia a prechod na moderné technológie.
Rýchle zmeny by mali nastať aj v organizačnej štruktúre, vrátane štruktúry spravodajstva. Zatiaľ sú však podľa Miku len vo forme predstavy, ktorú by chcel postupne realizovať.
Z personálnych zmien spomenul po novej riaditeľke sekcie generálneho riaditeľa Daniele Migrovej a programovej poradkyni Darine Kyselovej, ktoré potvrdil už 9. augusta, aj zajtra nastupujúceho šéfa Media RTVS Martina Hauptvogela.


Copyright © TASR 2012

RTVS NEWS

RTVS NEWS
 


Rozhlas a televízia Slovenska odvysiela v piatok 31. augusta 2012 o 20.10 na Jednotke priamy prenos galavečera k 20. výročiu Ústavy SR z Bratislavského hradu. Na slávnostnom galavečere ku Dňu Ústavy SR vystúpia prezident SR Ivan Gašparovič, predseda NR SR Pavol Paška a predseda vlády SR Robert Fico. V programe účinkujú: moderátorka Jarmila Lajčáková-Hargašová, Štátna filharmónia Košice s dirigentom Stanislavom Vavřínkom, Adriana Kučerová (soprán), Terézia Kružliaková (mezzosoprán), Pavol Bršlík (tenor), Otakar Klein ( tenor), Peter Mikuláš (bas). Na koncerte odznejú skladby M. Moyzesa, M. Schneidra-Trnavského, Ch. Gounoda, G. Donizettiho, G. Verdiho, E. Suchoňa a G. Dusíka.
Deň Ústavy SR ako štátny sviatok je 1. septembra. Tento štátny sviatok súvisí s dátumom 1. septembra 1992, keď na 5. schôdzi Slovenskej Národnej rady prijali Ústavu Slovenskej republiky. V hierarchii právnych predpisov v Slovenskej republike má Ústava SR najvyššie postavenie a má najvyššiu právnu silu, čo znamená, že všetky právne normy musia byť v súlade s ňou. Schváleniu tohto základného zákona štátu predchádzalo schválenie iného veľmi dôležitého aktu, a to Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky 17. júla 1992.

RADA RTVS a Zemkovej FUN

RADA RTVS
 
a Zemkovej FUN 
 
 


Bývalá generálna riaditeľka Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslava Zemková bude možno musieť vrátiť odmeny za druhý štvrťrok 2012. Po dnešnom rokovaní Rady RTVS to pre TASR pripustil súčasný šéf rádiotelevízie Václav Mika.
Odmeny za druhý kvartál totiž Zemková nemá odsúhlasené Radou RTVS. "Musím sa s tým oboznámiť, je to pre mňa nová vec," reagoval Mika pre TASR. "Je to možné," odpovedal na otázku, či pripúšťa možnosť, že bude odmeny žiadať naspäť.
Na problém sa prišlo v priebehu rokovania rady, keď sa ukázalo, že systém odmeňovania bol v druhom štvrťroku zmenený.
"Treba konštatovať, že za druhý kvartál boli vyplatené tri odmeny iným spôsobom ako predtým, to znamená zálohovo," uviedol na rokovaní rady Mika. Za apríl, máj a jún malo ísť celkovo o sumu vyššiu ako 7000 eur. "Ak to tak bolo, nemá to oporu v uznesení rady," reagoval predseda rady Miroslav Kollár. Dodal, že Rada RTVS rozhodovala len o prvom štvrťroku.
Na priamu otázku Václava Miku, ako bude rada túto situáciu riešiť, Kollár konštatoval, že sa s ňou bude musieť vysporiadať manažment RTVS. "Predchádzajúca prax bola, že sa jej (Zemkovej, pozn. TASR) odmeny vyplácali zálohovo, a potom ich rada schvaľovala. Tým, že rada svojím uznesením zmenila metodiku a od 1. marca zastavila zálohové vyplácanie a podmienila vyplácanie svojím súhlasom, tak to je problém, ktorý musím vyriešiť," konštatoval Mika.
"Za prvý štvrťrok sme pani riaditeľke vyplatili sto percent odmeny. Za druhý štvrťrok sme ju nemali komu priznať, pretože keď sme mali koncom júla správu na stole, už nebola obsadená funkcia generálneho riaditeľa," poznamenal Kollár. Zároveň ale priznal, že keď rada schválila Zemkovej odmenu za prvý kvartál, zmenila aj spôsob jej vyplácania. "Zastavili sme zálohové vyplácanie s tým, že o tom bude rada rozhodovať ex post. To, že sa odmena zálohovo vyplácala naďalej, ak to tak bolo, je pre nás nová informácia, ktorú teraz predniesol nový generálny riaditeľ. Ale do riešenia tohto problému my ako rada nevieme nijakým spôsobom vstúpiť. To je riešenie problému zamestnávateľa a v tejto chvíli zamestnanca," uzavrel Kollár.
Pracovný pomer medzi RTVS a Zemkovou podľa Miku skončí výpoveďou k 1. septembru, po ktorej jej bude plynúť trojmesačná výpovedná lehota. "Bude dostávať štandardný plat, ktorý jej náleží. Je tam regulérny pracovnoprávny vzťah," dodal s tým, že so Zemkovou spolupracovať nebude, keďže ich projekty sú úplne rozdielne. "Pochopiteľne sme sa dohodli, že ak bude treba niečo vysvetliť, sme si k dispozícii," uzavrel Mika.

 
 
 Generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václav Mika chce využiť predloženie novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS do parlamentu na presadenie zvýšenia koncesionárskych poplatkov. Povedal to dnes na rokovaní Rady RTVS.
Novelu zákona, ktorej cieľom je zachovanie súčasnej úrovne úhrad, schválila vláda 22. augusta a jej predloženie do parlamentu sa očakáva v októbri. "Budem mať ambíciu zabojovať o zvýšenie koncesionárskych poplatkov. Sme pripravení ponúknuť za to protihodnotu," vyhlásil dnes Mika s tým, že divákom by RTVS kompenzovala vyššie poplatky zlepšením programových služieb.
Pripomenul, že príjmy RTVS z reklamy sú zákonom limitované a základom jej financovania sú popri zdrojoch zo zmluvy so štátom práve koncesionárske poplatky.
Na skutočnosť, že koncesionárske poplatky dlhé roky neboli valorizované, pričom náklady Slovenského rozhlasu aj Slovenskej televízie každoročne stúpajú, upozorňoval v čase predstavovania projektov aj Mikov protikandidát na post šéfa RTVS Jaroslav Rezník. Aktuálnou vládnou ambíciou však zatiaľ nie je zvyšovanie týchto poplatkov, ale len ich zachovanie, keďže vláda Ivety Radičovej presadila od budúceho roka iný model financovania RTVS.
"V roku 2013 to bude desať rokov, čo boli naposledy valorizované koncesionárske poplatky," potvrdil Mika. Ich zvýšenie však zatiaľ poslanci v pláne nemajú. "Jediná možnosť, ktorá je, je získať ich pre naše ciele, to znamená prezentovať to, čo za potenciálne zvýšenie príjmov z poplatkov sme schopní ponúknuť najmä verejnosti," konštatoval na margo svojich možností presvedčiť zákonodarcov. "Lepšie programové služby a viac," spresnil Mika, akým spôsobom chce prípadné zvýšenie poplatkov kompenzovať verejnosti.
Aktuálny kabinet Roberta Fica (Smer-SD) 22. augusta schválil novelu, na základe ktorej by sa koncesionárske poplatky za Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) mali platiť aj v budúcom roku. Výška úhrad za službu verejnosti by sa pritom nemala meniť. Fyzická osoba, ktorá odberá elektrinu, by teda naďalej mala platiť 4,64 eura mesačne.
V súčasnosti platná legislatíva predpokladá, že sa financovanie RTVS od 1. januára 2013 zmení. Podľa nej by sa malo médium financovať zo štátneho rozpočtu čiastkou minimálne 90 miliónov eur. V budúcom roku by to bolo viac ako 98 miliónov eur. Prijatím predloženého návrhu z dielne rezortu kultúry sa však ponechá v platnosti doterajší systém financovania verejnoprávneho vysielateľa.
RTVS v prvom roku po fúzii Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie vyzbieral na koncesionárskych poplatkoch necelých 74 miliónov eur.


 
Copyright © TASR 2012
 

29. 8. 2012

RTVS PREMIÉRA

RTVS PREMIÉRA

   



Rozhlas a televízia Slovenska uvedie v stredu 29. augusta 2012 o 20.10 na Jednotke televíznu premiéru koprodukčného filmu Cigán, ktorý získal dve ceny poroty na 46. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, kde mal zároveň svetovú premiéru.
Film Cigán mal svoju slovenskú kinopremiéru v júli 2011. Snímka režiséra Martina Šulíka Cigán nominovala pred rokom na Výročné ceny akadémie v Los Angeles v kategórii najlepší cudzojazyčný film Slovenská filmová a televízna akadémia. Film získal na minuloročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch zvláštnu cenu poroty a jeho hlavný predstaviteľ Ján Mižigár dostal od poroty zvláštne uznanie za stvárnenie hlavnej postavy. Snímka si z festivalu odniesla aj dve neštatutárne ocenenia. Film súťažil v hlavnej sekcii MFF Karlove Vary ako jediný zástupca českej a slovenskej kinematografie.
Cigán je príbeh Adama, chlapca, ktorý sa po smrti otca pokúša prekročiť hranice rómskej osady a snaží sa zlepšiť život svojich súrodencov. Dostáva sa do konfliktu s rasovými, sociálnymi a kultúrnymi predsudkami i s nepísanými zákonmi vlastnej komunity. Okolnosti sa obracajú proti nemu...
Réžia: Martin Šulík


Účinkujú: Janko Mižigár, Martina Kotlárová, Miroslav Gyuas, Ivan Mirga, Miroslava Jarabeková, Rebeka Poláková, Anton Šulík, Lukáš Púchovský, Attila Mokos

RADA RTVS

 


RTVS NEWS


RTVS NEWS

 

 

Rozhlas a televízia Slovenska uvedie v stredu 29. augusta 2012 o 20.30 na Dvojke v priamom prenose slávnostný otvárací ceremoniál XIV. paralympijských hier v Londýne.
Bude to po prvý raz v histórii, čo televízia na Slovensku prinesie divákom slávnostné otvorenie paralympijských hier v priamom prenose. V dejisku Hier má RTVS svoj štáb, ktorý bude denne prinášať materiály zo súťaží, v ktorých štartujú slovenskí športovci. Aktuálne budú odvysielané v spravodajských reláciách Góly – Body – Sekundy. Každý deň je v programe Dvojky magazín z Paralympijských hier pod názvom Volá Londýn. V ňom okrem materiálu od nášho štábu budeme prinášať aj skrátené zostrihy z ostatných súťaží.

 

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS



1.Televízne noviny - Markíza ; 2. NAJLEPŠIE POČASIE- TV JOJ ; 3. NOVINY TV JOJ – TV JOJ ; 4. Šport – TV JOJ ; 5. Športové noviny - Markíza ; 6.Horúca krv - Markíza ; 7. ČOSKORO V RECEPTE NA BOHATSTVO – TV JOJ ; 8. KRIMI- TV JOJ ; 9. Počasie - Markíza ; 10. Lúpež po taliansky - Markíza ; 11. Pod povrchom- TV JOJ ; 12. KENO 10, Loto, Joker, Loto 5 z 35 - Markíza ; 13. Sultán – DOMA ; 14 .Vrahúni - Markíza ; 15. KENO 10, Euromilióny - Markíza

28. 8. 2012

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné


Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) uložila pokuty prevádzkovateľom programovej služby TV Markíza a Joj. Pre TASR to uviedol riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Ľuboš Kukliš.

Celkovo udelila RVR za viacero porušení zákona vysielateľovi MAC TV, s. r. o., programová služba JOJ, pokuty vo výške 8638 eur a vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA v celkovej výške 4419 eur. Voči obom vysielateľom RVR začala viacero správnych konaní.
RVR tiež uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Mariánovi Dokupilovi – Doko Media, programová služba Rádio GO DeeJay, za porušenie pravidiel označovania sponzorovaného programu. Rovnakú sankciu - upozornenie na porušenie zákona uložila RVR aj vysielateľovi GAYA, s. r. o., Martin, programová služba MARTIN.TV.

Copyright © TASR 2012

Pekná chvíľa na Štefana Kráľa sľubuje radostné oberačky

Pekná chvíľa na Štefana Kráľa

sľubuje radostné oberačky

Jednotka úplne rovnako , Dvojka horšie.
Spolu ešte horšie ako minulý týždeň - 9,74 %.
Markíza úplne rovnako . TV Doma horšie.
JOJ tragicky .JOJ PLUS horšie.
TA 3 horšie.



Jednotka - 7.49 % ;
Dvojka - 2.25 % ;
Markíza - 23.85 % ;
TV DOMA - 7.18% ;
TV JOJ – 18.72 % ;
JOJ PLUS- 4.78 % ;
TA 3 - 1.76 %

27. 8. 2012

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Americká speváčka Katy Perry odmietla honorár 20 miliónov dolárov (v prepočte približne 16 miliónov eur) za úlohu porotkyne v šou American Idol. V sobotu o tom exkluzívne informoval portál TMZ.com. Podľa zdroja blízkeho produkcii talentovej súťaže presviedčali speváčku niekoľko týždňov, no bez úspechu. Ich ponuka začala na sume 18 miliónov (asi 14,4 milióna eur) a postupne sa zvyšovala až na spomenutých 20 miliónov dolárov. Perry však o túto ponuku od začiatku nemala záujem, pretože si nemyslí, že by to nejakým spôsobom pomohlo jej kariére. Peniaze pri jej rozhodovaní údajne nezohrali žiadnu úlohu.
Rodáčku z Kalifornie preslávila v roku 2008 pieseň I Kissed a Girl z albumu One of the Boys (2008). Po úspešnom debute nasledovala štúdiová nahrávka Teenage Dream (2010), z ktorej pochádzajú hity ako California Gurls (feat. Snoop Dogg), Firework, Teenage Dream, E.T. (feat. Kanye West) či Last Friday Night (T.G.I.F.). Perry sa čiastočne venuje aj herectvu. Prepožičala hlas animovanej postavičke v epizóde seriálu Simpsonovci (1989), ale aj Šmolinke v snímke Šmolkovia (2011). Hosťovala tiež v seriáli Ako som spoznal vašu mamu (2011) a objavila sa v dokumente Katy Perry: Part of Me (2012) o jej kariére a osobnom živote.
V médiách sa v ostatných troch rokoch často objavovala aj v súvislosti so vzťahom s britským komikom Russellom Brandom. Perry a Brand sa zosobášili 23. októbra 2010 v Indii, kde sa rok predtým v decembri aj zasnúbili. Ich manželstvo však stroskotalo už po 14 mesiacoch, pričom oficiálnym dôvodom rozvodu boli neprekonateľné rozdiely. Oficiálne sú rozvedení od 11. júna. Dvadsaťsedemročná Kalifornčanka následne randila s gitaristom kapely Florence and the Machine Robertom Ackroydom a len nedávno ukončila vzťah s 34-ročným hudobníkom Johnom Mayerom, po boku ktorého sa začala objavovať pred začiatkom leta.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Búranie zastavené!

Búranie  zastavené!

 
 
Začiatkom augusta sme vás informovali o tom, že v budove banskobystrického Regionálneho štúdia RTVS na profesora Sáru sa začalo búrať kvalitné rozhlasové nahrávacie štúdio. Upozornili sme na to aj nového generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku.
V piatok 24.augusta sme sa dozvedeli, že búranie nahrávacie štúdia na profesora Sáru je zastavené. Podľa našich informácií na pokyn z bratislavskej centrály RTVS musel výkonný riaditeľ v Banskej Bystrici Ján Zaťko zastaviť začaté stavebné práce. Na nové tzv. hybridné štúdio, ktoré by malo slúžiť rozhlasu i televízie, sa bude musieť vypracovať riadny projekt aj s akustickou štúdiou, čo sme kritizovali po dodatočnom vydaní stavebného povolenie na stavebné úpravy v existujúcom rozhlasovom štúdiu.
Zároveň bude musieť RTVS vo verejnom obstarávaní vybrať dodávateľa technológie. Zdá sa, že ironické slová adresované nášmu redaktorovi, že „aj po nástupe pána Miku sa pokračuje v projekte fúzie rozhlasu a televízie, robíme nové hybridné štúdio a môžete to zmeniť, keď sa stanete riaditeľom,“ ktoré Ján Zaťko vyslovil 6.augusta, už tak celkom neplatia.
Uvidíme, ako sa ďalej vyvinie situácia. Spolu s viacerými odborníkmi na audiovizuálnu techniku si myslíme, že urobiť z kvalitného rozhlasového štúdia tzv. hybridné je veľmi riziková záležitosť, ktorú je potrebné pred začiatkom prác dôkladne zvážiť a oprieť sa o odborný akustický posudok. Aby sa nestalo, že stratíme doterajší kvalitný zvuk pre rozhlas a nezískame ho ani pre televíziu.
Keďže kvalitné médium nerobí len technika, ale v prvom rade tvoriví ľudia, obrátili sme sa na generálneho riaditeľa Václava Miku s otázkou, akú šancu ma regionálna televízna tvorba v RTVS Banská Bystrica. Najmä v situácii keď súčasný výkonný riaditeľ Ján Zaťko, riadený bývalým vedením RTVS v Bratislave, zrušil výrobu viacerých originálnych programov v banskobystrickom štúdiu aj s ich tvorcami a prepustil kľúčových profesionálnych redaktorov z STV. To podľa všetkého hrozí aj interným televíznym technikom a kameramanom, ktorých postupne nahrádzajú externisti alebo „preškolení“ rozhlasáci.
Radi vás oboznámime s odpoveďou Václava Miku, lebo ak má mať regionálna televízna tvorba vo verejnoprávnej RTVS v Banskej Bystrici nejakú budúcnosť, nepôjde to bez návratu vlastných profesionálnych televíznych redaktorov do STV a obnovenia zmlúv s úspešnými televíznymi tvorcami. Veď práve ich originálne relácie a programy vyrábané v banskobystrickom štúdiu, z ktorého sa aj vysielali, vytvárali kultúrne povedomie občanov Slovenska o tomto regióne. To predsa nemôže nahradiť žiadna Bratislava alebo amatéri!
Zdroj: Bystricoviny.sk

Kompenzovať

Kompenzovať





Koncesionárske poplatky sú tradičným zdrojom financovania verejnoprávneho rozhlasového a televízneho vysielania. Pôvodne boli tieto poplatky vnímané ako poplatky hradené štátu za povolenie prijímať rozhlasové a televízne služby. S ohľadom na slobodu prijímania informácii, vyplývajúcej z čl. 10 Dohody o ochrane ľudských práv a základných slobôd a z čl. 17 Listiny základných práv a slobôd, však príjem rozhlasového alebo televízneho vysielania nie je možné viazať na súhlas štátnych orgánov.

Koncesionársky poplatok, alebo úhrada určený pre Slovenský rozhlas a Slovenskú televíziu je vo všeobecnosti považovaný za osobitný príspevok na finančné zabezpečenie plnenia zákonom stanovených povinností a úloh týchto inštitúcií - verejnej služby.

Európsky systém rozhlasových a televíznych poplatkov je založený na definícii solidárnej platby. Poplatky nie sú platbou za ponuku programov ani za ich užívanie, t.j. sledovanie určitých programov, ale solidárnou povinnou platbou, ktorá sa vzťahuje na každého, kto má v držaní prijímač za účelom príjmu.

Sadzba poplatku nie je náhodne určovaná suma, ale suma vyjadrujúca podiel skutočných nákladov, nevyhnutných na dodržanie programových záväzkov verejnoprávnych vysielateľov.

RTVS poskytuje zo zákona službu verejnosti tvorbou a šírením rozhlasových a televíznych programov na celom území Slovenskej republiky. Táto verejná služba v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania je charakteristická tým, že je univerzálne určená verejnosti a je financovaná verejnosťou.

V podmienkach Slovenskej republiky však nie je možné zaistiť dostatočný príjem pre prevádzkovateľov vysielania zo zákona výlučne z poplatkov, pokiaľ by nemalo dôjsť k nadmernému finančnému zaťaženiu obyvateľstva.

Problémom však je, že štát sa zbavil sociálneho aspektu a presunul ho na STV a SRo, neskôr aj na RTVS. Od povinnosti platiť poplatky sú oslobodení platitelia ak žijú v domácnosti s fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím alebo sami sú osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky ako aj Rada pre vysielanie a retransmisiu, tiež zariadenia Zboru väzenskej a justičnej stráže, školy a školské zariadenia, nemocnice, liečebne, hospice a domy ošetrovateľskej starostlivosti ako aj zariadenia sociálnych služieb, zariadenia sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Lenže , RTVS  nie je sociálnym ústavom.

Aj preto by mal štát RTVS kompenzovať výpadku úhrad za službu verejnosti v dôsledku sociálneho a iného dosahu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Suma by sa vyšplhala do výšky cca 17.800.000 EUR . Nech je tá hra férová.

26. 8. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS







Nemeckí novinári pôsobiaci v Číne požiadali spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, aby sa zmienila o ich neistých pracovných podmienkach, keď sa budúci týždeň stretne v Pekingu s najvyššími čínskymi predstaviteľmi.
V dnes zverejnenom liste kancelárke sa žurnalisti sťažujú na opakované prípady svojvoľného obťažovania zo strany čínskych úradov.
"Správanie sa polície a štátnej bezpečnosti, svojhlavo nám kladúcich prekážky v našej práci, sa nezmenilo; dokonca sa nám otvorene vyhrážajú a hovoria, že nám nepredĺžia víza, keď budeme referovať o 'citlivých' témach," píše sa v liste. Jeho obsah priblížila tlačová agentúra DPA.
List, ktorý podpísalo 15 nemeckých novinárov, poukazuje, že v máji bola prinútená opustiť Čínu americká žurnalistka Melissa Chanová, pracujúca pre Al-Džazíru.
Merkelová sa spoločne s niekoľkými členmi svojho kabinetu zúčastní v Pekingu 30. a 31. augusta druhého kola čínsko-nemeckých medzivládnych konzultácií.

Copyright © TASR 2012



LEX TV JOJ

LEX TV JOJ

you're a cunt



Poslankyni Jane Žitňanskej navrhujeme aby predložila do parlamentu právnu normu, ktorá by zabezpečila, aby TV JOJ nevysielala pred 20.00 radšej vôbec nič.
Alebo predložiť právnu normu , ktorá umožňuje TV JOJ ,  aby v nedeľu poobede mohli znieť slová ako : "Pičo? Řekl jste pičo?  Františku, ty seš fakt kokot. Si tam klidně ustel ty pičo plešatá.“

TO JE TV !

TO JE TV !