30. 8. 2012

RTVS NEWS. 5 proti 5 a iné

RTVS  NEWS
5 proti 5 a iné


Relácia 5 proti 5 bude na obrazovkách Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) pokračovať napriek tomu, že manažment exriaditeľky Miloslavy Zemkovej pôvodne avizoval zastavenie programu kvôli vysokým nákladom na licenciu. Pre TASR to dnes uviedol nový riaditeľ RTVS Václav Mika.
"Cena za licenciu tvorí menej ako dvadsať percent z ceny," korigoval Mika informácie, podľa ktorých mala cena relácie kvôli požiadavkám majiteľa licencie vzrásť o 40 percent. Zvýšenie sa malo týkať len pätiny určenej na licenciu a malo byť nižšie ako tretinové.
RTVS si podľa Miku napokon vyrokovala aj bonusové relácie navyše a ďalšie ústupky zo strany realizátora relácie. "Keď si dnes porovnáme zvýšenie licenčného poplatku a celkové úspory vo vzťahu k formátu, tak to vyzerá priaznivo," vyhlásil Mika. "Pridaná hodnota, ktorú dostaneme za produkčnú cenu je vyššia, alebo minimálne porovnateľná ako zvýšenie ceny licencie," podčiarkol.
"Poznám troška trh a asi viem, čo sa dá dosiahnuť s licencérom a čo sa nedá," odpovedal na otázku, ako si vysvetľuje pomerne rýchly úspech rokovaní pod jeho vedením. "Je pravda, že 5 proti 5 je nosný formát otvorenia prime timu, tzv. accessu. Nemať vlastný formát by bolo veľkou chybou," dodal.
RTVS chce na obrazovkách televízie priniesť prvé zmeny už na jeseň a neskôr v nich pokračovať. "Chceme ukázať formáty, ktoré ukazujú, čo je verejnoprávnosť a služba verejnosti. Ponúkame víziu toho, ako bude formátovaná Jednotka a Dvojka. Veľká pridaná hodnota je jasné formátovanie Jednotky aj s jej obsahom a jasné formátovanie Dvojky s obsahom," vyhlásil Mika. Okrem toho RTVS plánuje aj novú programovú službu. "Tretia programová služba nie je úvaha o reinkarnácii pôvodnej športovej Trojky, ale o oveľa širšom programovom zábere, kde šport hrá hlavnú úlohu," dodal.
Mika pripravuje výrazné zmeny v spravodajstve, ktoré je dnes podľa neho vyvážené a obsahovo bohaté, ale výrazne zaostáva jeho formálne spracovanie. Prioritou spravodajstva bude aj digitalizácia a prechod na moderné technológie.
Rýchle zmeny by mali nastať aj v organizačnej štruktúre, vrátane štruktúry spravodajstva. Zatiaľ sú však podľa Miku len vo forme predstavy, ktorú by chcel postupne realizovať.
Z personálnych zmien spomenul po novej riaditeľke sekcie generálneho riaditeľa Daniele Migrovej a programovej poradkyni Darine Kyselovej, ktoré potvrdil už 9. augusta, aj zajtra nastupujúceho šéfa Media RTVS Martina Hauptvogela.


Copyright © TASR 2012