12. 1. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruské ministerstvo pre digitálny rozvoj, spoje a médiá nepodporilo návrh zákona o pokutách za urážku zástupcov vládnych orgánov na internete. V piatok o tom informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.
Námestník ministerstva Alexej Volin vo vyjadrení pre denník Vedomosti uviedol, že "formulácie, ktoré sa objavili v návrhu zákona, môžu byť interpretované príliš voľne". Dodal, že preto je návrh zákona v jeho súčasnej podobe pre rezort neprijateľný. Vyhlásil však, že so samotnou koncepciou zákona sa "dá pracovať".
Zdôraznil tiež, že ruskí občania majú ústavné právo slobodne vyjadrovať svoje názory a "jednou z úloh štátnych orgánov je pokojne si vypočuť kritiku svojej práce". "Veď nie sú z cukru," dodal Volin.
Echo Moskvy dodalo, že bezpečnostný výbor Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, na rozdiel od ministerstva podporil návrh zákona o trestoch za urážku predstaviteľov štátu na internete.
Návrh zákona, ktorý za urážku predstaviteľov štátnej moci na sociálnych sieťach stanovuje pokutu alebo väzenie do 15 dní, bol predložený Štátnej dume vlani 12. decembra.

Jose Mourinho bude pracovať ako futbalový analytik pre televíznu stanicu BeIN Sports. Komentovať bude napríklad zápas Premier League medzi Arsenalom a Chelsea.
Pre strednovýchodnú verziu stanice aj zápas Kataru so Saudskou Arábiou na Ázijskom pohári (17. januára). Päťdesiatpäťročného kouča prepustilo vedenie Manchestru United v decembri po najhoršom vstupe klubu do sezóny od roku 1990.
„Jose je jeden z najslávnejších futbalových trénerov všetkých čias. Dúfame, že jeho expertné analýzy a charizmatickú osobnosť ocenia milióny našich divákov,“ uviedol v tlačovej správe hovorca spoločnosti beIN.
Mourinha spájali médiá pôvodne s návratom do Benficy Lisabon, no „The Special One“ pre denník Correio da Manha uviedol, že táto ponuka ho neláka.

Copyright © TASR 2018

Americký krimiseriál Myšlienky vraha (2005) sa pomaly chýli ku koncu. Televízia CBS si objednala 15. sezónu projektu, tá však bude jeho poslednou. Sezóna obsiahne dovedna desať epizód, ktoré začnú nakrúcať krátko po aktuálnej 14. sezóne. Seriál bude mať v čase konca celkovo 325 epizód a stane sa tak jedným z najdlhšie vysielaných televíznych dramatických projektov.
Myšlienky vraha sledujú elitný tím špecialistov FBI, ktorí analyzujú myslenie najhorších zločincov v krajine a pokúšajú sa predvídať ich ďalšie kroky ešte predtým, než znova zaútočia. V seriáli, za ktorého vznikom stojí Jeff Davis, účinkujú napríklad Joe Mantegna, Paget Brewster, Matthew Gray Gubler, A.J. Cook, Aisha Tyler, Kirsten Vangsness, Adam Rodriguez či Daniel Henney.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Inštitút práva na odpoveď pre verejných činiteľov by mal byť po rokoch opätovne obnovený. Do Národnej rady (NR) SR totiž smeruje novela tlačového zákona z dielne poslancov Smeru-SD Miroslava Číža a Dušana Jarjabka, ktorá toto oprávnenie opätovne zavádza.
Právo na odpoveď aj pre verejných činiteľov bolo do slovenského právneho poriadku zavedené od 1. júna 2008, teda v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). V roku 2011 počas kabinetu Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) bol tento inštitút pozmenený, čím toto právo ostalo len fyzickým osobám. Jarjabek a Číž to vracajú do pôvodného stavu.
"Treba zdôrazniť, že predmetom práva na odpoveď je len skutkové tvrdenie. Vylučuje sa teda odpovedať na hodnotiace úsudky. Právo na odpoveď je prvkom tlačového práva niektorých európskych krajín, napríklad Francúzska, ktorý vychádza zo zásady 'audiatur et altera pars', teda 'nech je vypočutá tiež druhá strana'," argumentujú predkladatelia.
Do tlačového zákona sa má dostať text, že "ak periodická tlač alebo agentúrne spravodajstvo obsahuje skutkové tvrdenie, ktoré sa dotýka cti, dôstojnosti alebo súkromia fyzickej osoby alebo názvu alebo dobrej povesti právnickej osoby, na základe ktorého možno osobu presne určiť, má táto osoba právo žiadať uverejnenie odpovede. Vydavateľ periodickej tlače a tlačová agentúra sú povinní odpoveď uverejniť bezodplatne; právo na opravu týmto nie je dotknuté".
Ak vydavateľ periodickej tlače alebo tlačová agentúra neuverejnia opravu, odpoveď alebo dodatočné oznámenie vôbec alebo ak nedodržia niektorú z podmienok na ich uverejnenie, má mať osoba, ktorá o ich uverejnenie požiadala, právo na primeranú peňažnú náhradu od 1660 eur do 4980 eur.
Novela obsahuje aj možnosti, keď odpoveď uverejnená nemusí byť. Je to napríklad vtedy, ak nespĺňa zákonné náležitosti, smeruje proti skutkovému tvrdeniu uverejnenému na základe preukázateľného predchádzajúceho súhlasu žiadateľa o uverejnenie odpovede či vtedy, ak by bol uverejnením odpovede spáchaný trestný čin, priestupok, iný správny delikt alebo by jej uverejnenie bolo v rozpore s dobrými mravmi.
O opätovnom zavedení práva na odpoveď hovoril na decembrovom sneme Robert Fico. "Myslím si, že by sme sa mali vrátiť k právu na odpoveď pre verejných činiteľov. Nechápem, prečo by politik, ktorý je poopľúvaný na desiatich stranách, nemal mať právo odpovedať," uviedol.
Líder Mosta-Híd Béla Bugár pre TASR uviedol, že táto zmena nie je len iniciatívou Smeru-SD. "My sme už dlho hovorili, že vzhľadom na to, čo sa deje, by bolo dobré zaviesť niečo, vďaka čomu by sa človek mohol vyjadriť. Mne sa napríklad v Új Szó stalo, keď v komentári napísali, že podľa Viktora Orbána je Most-Híd trieska pod nechtami a treba sa ho zbaviť. A nedali mi možnosť vyjadriť sa. A toto je robenie politiky. Už len preto budem trvať na práve na odpoveď," odkázal.

Copyright © TASR 2019

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

11. 1. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská charitatívna organizácia, ktorá pomáha "informátorom" vo svete, spustila vo štvrtok fond právnej pomoci austrálskemu zakladateľovi webovej stránky WikiLeaks Julianovi Assageovi, pričom varovala, že jeho vyhostenie z ekvádorskej ambasády v Londýne "môže byť blízko".
Nadácia s názvom Courage Foundation podľa tlačovej agentúry AFP uviedla, že Assangeova situácia na veľvyslanectve Ekvádoru, kde sa nachádza od roku 2012, je "stále viac a viac ohrozená". Ekvádorský prezident Lenín Moreno v decembri vyhlásil, že o Assangeovom osude "je už rozhodnuté". Podľa jeho slov sa Británia zaviazala, že tohto 47-ročného Austrálčana nevydá do žiadnej krajiny, kde by bol jeho život ohrozený.
Ekvádor sa už niekoľko rokov usiluje o zrušenie Assangeovho pobytu na veľvyslanectve po tom, ako Assange zažaloval Quito za obmedzenie prístupu k internetu.
Assange, ktorý si získal medzinárodné renomé vďaka zverejneniu množstva tajných materiálov amerického rezortu diplomacie a obrany, opakovane vyjadril obavy, že by ho Británia mohla vydať na stíhanie do Spojených štátov.
V samotnej Británii mu hrozí stíhanie za porušenie podmienok podmienečného prepustenia po tom, ako utiekol na ekvádorskú ambasádu so zámerom vyhnúť sa extradícii do Švédska, kde ho obvinili zo sexuálneho útoku. Tieto obvinenia však už boli medzičasom premlčané.




Ruský mediálny regulačný úrad obvinil vo štvrtok britskú stanicu BBC zo šírenia ideológie "teroristických skupín" prostredníctvom webových príspevkov svojho ruského servisu. Informovala o tom agentúra AFP.
Roskomnadzor, ruský štátny orgán pre dozor nad médiami, oznámil, že bude vyšetrovať, či BBC porušila zákon. "Objavili sme materiály, ktoré šíria ideológie medzinárodných teroristických skupín (citáty teroristu Baghdádího)" na webovej stránke BBC v ruštine, uviedol Roskomnadzor vo svojom vyhlásení.
Abú Bakr Baghdádí je vodca džihádistickej organizácie Islamský štát (IS). Zákony v Rusku nezakazujú citácie jednotlivcov považovaných za "teroristov", avšak akákoľvek zmienka o takýchto skupinách musí byť zverejnená s poznámkou, že ide o skupinu, ktorá je zákonom zakázaná.
Roskomnadzor dodal, že preskúma, či bol materiál odvysielaný stanicou BBC "v súlade s ruskou protiextrémistickou legislatívou".
BBC vo vyhlásení zaslanom agentúre AFP uviedla, že inkriminované materiály "v plnej miere dodržiavali legislatívu a nariadenia každej krajiny", v ktorej stanica pôsobí.
Ruské vysielanie BBC je obmedzené len na internet, avšak v uplynulých rokoch sa rozšírilo a disponuje množstvom kvalitných reportérov, ktorí sa často zaoberajú citlivými politickými záležitosťami, poznamenala AFP.


Mjanmarský súd zamietol v piatok odvolanie dvoch novinárov tlačovej agentúry Reuters a zároveň potvrdil rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý im vymeral trest sedem rokov väzenia nepodmienečne. Informovala o tom agentúra AFP.
Sudca v zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že právnici novinárov nepredložili dostatok dôkazov, aby dokázali ich nevinu.
Novinári Ťjo Sou U a Wa Lone písali o masakre rohinských civilistov príslušníkmi mjanmarskej armády v dedine In Din v septembri 2017. Oboch zatkli v Rangúne 12. decembra toho istého roku za to, že údajne disponovali dokumentmi týkajúcimi sa moslimskej menšiny Rohingov. Na základe zákona pochádzajúceho ešte z koloniálneho obdobia im za porušenie štátneho tajomstva hrozilo až 14 rokov väzenia.
Približne 700.000 Rohingov muselo predvlani ujsť z Mjanmarska do susedného Bangladéša pred brutálnym zásahom miestnej armády, ktorú Organizácia Spojených národov a Spojené štáty obvinili z páchania násilia na tejto menšine.
Agentúra Reuters vo februári uverejnila podrobnú správu o masakre a vojenský tribunál vlani v apríli odsúdil sedem vojakov na desať rokov väzenia.



Stream TV Networks, Inc. prezentuje v Las Vegas na veľtrhu CES 2019 svoj 27-palcový 8K „Lite" 3D PC monitor bez okuliarov. Tento 8K monitor „Lite" predstavuje medzistupeň medzi 4K monitorom (s ôsmimi miliónmi pixelov) a 8K monitorom (s tridsiatimi dvomi miliónmi pixelov) ponúkajúci 16 miliónov pixelov a bezprecedentný divácky zážitok. Novú obrazovku nájdete v centrálnej hale konferenčného centra v Las Vegas v stánku 10700.
Stream TV, svetový líder v technológii 3D bez okuliarov, spolupracuje s firmou BOE Technology Group Co, Ltd., najväčším svetovým výrobcom panelov. Na tlačovej konferencii v novembri oznámili tieto dve spoločnosti svoje partnerstvo a spustili prvý produkt, 65-palcový 8K „Lite" televízor. Nový 27-palcový PC monitor je druhým produktom v rámci nového partnerstva a ďalšie prídu na rad čoskoro.
„Sme veľmi radi, že môžeme na trh uviesť tento 27-palcový 8K Lite 3D monitor bez okuliarov", povedal Mathu Rajan, výkonný riaditeľ spoločnosti Stream TV. „To, čo dokáže urobiť 65-palcový televízor pre zábavu, môžeme očakávať od 27-palcového monitora v sektore hier. V prvom rade sa môžeme tešiť na úplne novú skúsenosť z kvality a hĺbky. Vzhľadom na to, že naša technológia umožňuje spotrebiteľom vnímať všetok existujúci obsah v úžasnom 3D, nikto už nebude musieť čakať na vyhradený obsah. Keďže nový obsah s vyšším rozlíšením sa stáva dostupným z ľubovoľného zdroja, zvyšuje sa tak úžasný 3D efekt, ktorý spotrebitelia a hráči uvidia na svojich obrazovkách."
O SPOLOČNOSTI STREAM TV NETWORKS, INC:
Stream TV je technologická spoločnosť so sídlom vo Philadelphii. Jej prelomová technológia Ultra-D je jediné 3D riešenie bez okuliarov, ktoré prináša úžasné vizuálne zobrazenie, ako aj konverziu obsahu z ľubovoľného 2D alebo 3D zdroja.


Copyright © TASR 2018



Americká herečka Sarah Michelle Gellar sa predstaví v seriáli Sometimes I Lie. Štyridsaťjedenročná rodáčka z New Yorku bude tiež výkonnou producentkou novinky, s čím jej pomôžu Ellen DeGeneres a Jeff Kleeman. Seriál bude adaptáciou knihy s rovnakým názvom od Alice Feeney z roku 2017. Scenár má na starosti Robin Swicord.
Gellar stvárni Amber Reynolds, ktorá sa prebudí v nemocnici, nemôže sa hýbať, rozprávať ani otvoriť oči. Počuje však všetko, čo sa okolo nej deje, no nikto o tom nevie. Nepamätá si, čo sa jej stalo, no má tušenie, že to súvisí s jej manželom. V deji sa striedajú situácie, ktoré prežíva v paralyzovanom stave s tým, čo sa dialo týždeň pred tým, ako sa dostala do nemocnice a tiež detské zážitky spred 20 rokov.
Sarah Michelle Gellar je známa najmä zo seriálu Buffy, premožiteľka upírov (1997-2003). Zahrala si aj vo filmoch Viem, čo ste robili minulé leto (1997), Veľmi nebezpečné známosti (1999), Neodolateľná (1999), Scooby-Doo (2002), Scooby-Doo 2: Príšery vypustené (2004), Nenávisť (2004), V zajatí osudu (2007) či filmovej adaptácii románu Veronika sa rozhodla zomrieť (2009) Paula Coelha.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK
 

Najpočúvanejším rádiom na Slovensku bolo v roku 2018 Rádio Expres. Vyplýva to z prieskumu počúvanosti rádií Rádioprojekt, jeho 1. až 12. etapy 2018, ktorý uskutočnila spoločnosť MEDIAN SR od 8. januára do 16. decembra 2018 na vzorke 14 895 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Podľa výsledkov prieskumu Rádio Expres malo vlani počúvanosť 34,2 percenta, čo predstavuje 1 529 000 poslucháčov. Druhé najpočúvanejšie bolo Rádio Slovensko, prvý okruh verejnoprávneho Slovenského rozhlasu, RTVS s počúvanosťou 27,4 percenta (1 224 000 poslucháčov) a tretie súkromné Fun rádio s počúvanosťou 23,8 percenta (1 066 000 poslucháčov). Rádio Europa 2 malo počúvanosť 17,8 percenta (794 tisíc poslucháčov) a Rádio Jemné počúvanosť 15,2 percenta (678 tisíc poslucháčov). Nasledovalo Rádio Vlna s 15-percentnou počúvanosťou (671-tisíc) a Rádio Regina, RTVS s počúvanosťou 11,7 percenta (523-tisíc). Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informovala Linda Kleinertová z MEDIAN SK.
Celková počúvanosť rádií v parametri „počúvali posledný týždeň“ predstavovala v roku 2018 88,7 percenta, čo je 3 966 000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúvalo rádio viac ako 2,5 milióna ľudí, čo je 61,8 percenta populácie. V priemere každý občan Slovenskej republiky počúval denne rádio takmer dve hodiny. Každý poslucháč počúval rádio priemerne tri hodiny a 10 minút.
Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi (Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Patria, Rádio Regina, Rádio Slovakia International a Rádio Slovensko) dosiahol v parametri „počúvali posledný týždeň“ počúvanosť 39,5 percenta (1 764 000). Rozhlasová sieť Radio Services (Rádio Anténa Rock, Rádio Europa 2, Rádio Jemné a Rádio Vlna) mala počúvanosť 41,7 percenta (1 866 000). Počúvanosť 9,7 percenta (434-tisíc poslucháčov) mala v prieskume sieť Regiomedia (Kiss Rádio, Rádio Beta, Rádio Best FM, Rádio Frontinus, Rádio Liptov, Rádio Lumen, Rádio Rebeca, Rádio SiTy, Rádio Viva, Trnavské rádio a Záhorácke rádio).
Počas roka 2018 viedlo v podiele na trhu (share) Rádio Expres s 21,9-percentným podielom na trhu, Rádio Slovensko malo 21,1 percenta a s 12,1-percentným podielom za ním nasledovalo Fun rádio. Rádio Vlna malo podľa prieskumu share 7,8 percenta, Rádio Europa 2 podiel 7,7 percenta, 7,3 percenta Rádio Regina a 7 percent Rádio Jemné. Ostatné rozhlasové stanice držali spolu podiel 15,1 percenta z trhu.
Spoločnosť MEDIAN SK uskutočňuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.