8. 1. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Nigérijská armáda zatkla dvoch novinárov, ktorí písali kriticky o zásahoch armády proti islamistickej teroristickej organizácii Boko Haram na severovýchode krajiny. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.
Svedkovia uviedli, že v nedeľňajších popoludňajších hodinách dorazili k redakcii novín Daily Trust v meste Maiduguri vojaci a príslušníci bezpečnosti, zatkli dvoch novinárov a odviezli ich na neznáme miesto.
Novinári zverejnili na titulnej strane novín článok, v ktorom podrobne opisujú ťažkosti armády v boji proti militantom Boko Haram, ktorí obsadili strategické mesto Baga. Nigérijskí vojaci sa už vyše týždňa snažia získať späť toto mesto, ktoré bolo predtým ústredím regionálnej armády.
Militanti z Boko Haram začali svoje krvavé povstanie v roku 2009 na severovýchode Nigérie, neskôr ho však rozšírili aj do susedného Kamerunu, Čadu a Nigeru, čo vyvolalo celoregionálnu vojenskú odozvu. V roku 2015 sa títo džihádisti rozdelili do dvoch odnoží, z ktorých jedna je spriaznená s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS).
Len v samotnej Nigérii prišlo v dôsledku aktivít Boko Haram za posledných deväť rokov o život vyše 27.000 ľudí a približne 1,8 milióna obyvateľov bolo násilím donútených opustiť svoje domovy.
Nigérijský prezident Muhammadu Buhari sa dostal k moci v roku 2015 na základe prísľubu, že ukončí násilie, a v súčasnosti je pod čoraz väčším nátlakom, aby po nedávnych útokoch zakročil. Už dávnejšie vyvolal kritiku vyhlásením, že Boko Haram sa podarilo "technicky poraziť". Vo februári 2019 sa má Buhari uchádzať o znovuzvolenie za prezidenta.

Copyright © TASR 2018

Česká televízia (ČT) včera predstavila osem účastníkov národného kola piesňovej súťaže Eurovízia aj súťažné skladby interpretov a ich videoklipy. Víťaz, ktorý vzíde z internetového hlasovania, bude Českú republiku reprezentovať od 14. do 18. mája v Tel Avive. Diváci aj medzinárodná porota môžu pomocou aplikácie hlasovať od dnes do polnoci 21. januára. Novinárov o tom dnes informoval poverený kreatívne producent Jan Potměšil.
Tohtoročnými finalistami vybranými tímom ČT sú Hana Barbara, Tomáš Boček, Andrea Holá, speváčka Pam Rabbit, skupina Lake Malawi na čele s Albertom Černým, Barbora Mochowa, Jakub Ondra a Jara výmer. "Úspech Mikolase Jozefa na minuloročnej Eurovízii spôsobil obrovský nárast záujmu o túto súťaž v Českej republike. Tento rok svoje skladby do súťaže prihlásilo dvakrát viac interpretov ako v minulom roku, evidujeme vyše šesťdesiat skladieb. Celkovo bolo zaslaných viac ako tristo skladieb z celého sveta , "uviedol producent Potměšil.
Hlasovanie sa uskutoční prostredníctvom oficiálnej aplikácie Eurovision Song Contest, ktorá je dostupná zadarmo. "Rozhodli sme sa tento rok uznávať hlasy medzinárodných fanúšikov. Tí tak po novom dostanú možnosť ovplyvniť to, kto sa stane víťazom národného kola. Všetky hlasy zahraničných fanúšikov sa sčítajú a budú mať váhu ďalšieho medzinárodného porotcu. Sľubujeme si od toho nielen väčší záujem zo strany zahraničných fanúšikov, ale tiež to považujeme za zaujímavú spätnú väzbu pre finalistov samotnej, "povedal vedúci českej delegácie Jan Bors.
Usporiadateľstvo budúceho ročníka piesňovej súťaže Eurovízia zabezpečila izraelská speváčka Netta Barzilaiová víťazstvom v minulom lisabonskom finále. Podľa informácií Európskej vysielacej únie (EBU) sa tento rok súťaže Eurovízia zúčastní 42 krajín. Bez ohľadu na výzvy na bojkot tohto ročníka Eurovízie napríklad zo strany palestínskych organizácií a niektorých umelcov považuje EBU účasť za hojnú.
V novodobej histórii sa českým zástupcom v súťaži Eurovízie (v origináli Eurovision Song Contest) s výnimkou minulého šiesteho miesta Mikolase Jozefa príliš nedarí. Do finále sa ako jediná dostala pred tromi rokmi Gabriela Gunčíková, skončila bez jediného bodu od divákov.
Súťaž sa v posledných rokoch neubránila politickým vplyvom. Tisícky Islanďanov vyzvali v petícii na bojkot Eurovízie v Izraeli kvôli smrti desiatok Palestínčanov, ktorí sa stretli s izraelskými bezpečnostnými zložkami v Pásme Gazy pri protestoch proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme. V roku 2017 súťaž v Kyjeve poznamenal zákaz vstupu na usporiadateľskú Ukrajinu pre ruskú speváčku, Juliu Samojlovovou, pretože spievala aj na Ruskom anektovaný Kryme. V Kyjeve sa súťaž konala vďaka víťazstvu ukrajinskej speváčky Jamal. Jej úspech s piesňou o deportáciu krymských Tatárov sovietskym diktátorom Josifom Stalinom niektorí kritici označili za politicky motivovanú. Stanovy súťaže pritom zakazujú politizáciu vystúpenie. Organizátor akcie, Európska vysielacia únia, ale zastáva názor, že pieseň neobsahuje politický prejav, ale politické fakty.


Copyright © ČTK 2018

Gabonské úrady kontrolujú budovu štátneho rádia, v ktorom sa v pondelok skupina vojakov neúspešne pokúsila o štátny prevrat. Mesto Libreville, kde bezpečnostné zložky tento pokus prekazili, sa už pomaly vracia do bežného chodu. Po tom, ako vláda prezidenta Aliho Bonga opäť získala kontrolu, sa v utorok školáci vrátili do škôl, trhy sú opäť otvorené, rádio znova vysiela a úrady sprístupnili aj telefónne linky.
Hovorca vlády Guy-Bertrand Mapangou informoval, že dvoch účastníkov pokusu o prevrat zabili a ôsmich ďalších zatkli. Jeden zo zatknutých vojakov Obiang Ondo Kelly uviedol, že sa prevratom pokúsili "opäť nastoliť demokraciu".
Prezident Ali Bongo, ktorý sa ujal moci v roku 2009, je od októbra v zahraničí. Údajne utrpel mozgovú príhodu. Naposledy sa obyvateľom prihovoril s novoročným prejavom z Maroka, kde sa lieči.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.