6. 1. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v piatok uviedol, že nedokáže posúdiť spravodlivosť procesu s 11 podozrivými v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášukdžího, ktorý sa vo štvrtok začal v Saudskej Arábii, ale v každom prípade "nie je dostačujúci". 
Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu OHCHR Ravinu Šamdasáníovú, ktorá reagovala na medializované správy, že saudskoarabská štátna prokuratúra žiada trest smrti pre piatich z nich. 
Šamdasáníová zopakovala, že ľudskoprávna agentúra OSN vyzvala na nezávislé vyšetrovanie vraždy saudskoarabského novinára "s medzinárodnou účasťou". Tiež dodala, že OHCHR sa vždy stavia proti trestu smrti. 
Saudskoarabský novinár Chášukdží, ktorý žil v USA, zmizol 2. októbra pri návšteve konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule, kam si prišiel vyzdvihnúť doklady potrebné na sobáš s tureckou snúbenicou.
Turci tvrdia, že Chášukdžího - prispievateľa amerického denníka The Washington Post - zaškrtilo a rozrezalo 15-členné saudskoarabské komando, špeciálne vyslané na túto úlohu do Istanbulu.
Telesné pozostatky 59-ročného novinára sa napriek obhliadke konzulátu a iných miest dosiaľ nenašli.
Keďže Chášukdží kritizoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, existujú špekulácie, že bol to práve on - faktický vodca kráľovstva -, čo nariadil jeho odstránenie. 

Copyright © TASR 2019


Program Otázky Václava Moravca dnes v Českej televízii sprevádzala miestami vyhrotená debata medzi premiérom Andrejom Babišom (ANO) a moderátorom. Kým predsedovi vlády vadilo, že je prerušovaný, Moravec opakovane Babiša žiadal, aby zodpovedal na jeho otázky. Spor sa viedol predovšetkým ohľadom počtu novo postavených diaľnic a ciest alebo o plnení predvolebných sľubov ÁNO.
Prvá roztržka medzi hosťom a moderátorom relácie sa objavila už na začiatku diskusie, kedy Babiš chcel obhajovať svojho ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) v súvislosti s kritikou za pomalú výstavbu nových diaľnic a za prestavbu diaľnice D1. Premiér si na svoju podporu tradične priniesol vytlačené grafmi. "Bál som sa, že u vás dôjde v roku 2019 k zmene a zabudnete na grafy a odpoviete na otázku," poznamenal Moravec. "Ja dúfam, že zmeníte nielen štúdio, ale aj štýl komunikácie a že ma necháte dohovoriť," poznamenal premiér. Natáčanie programu sa dnes po viac ako troch rokoch vrátilo zo Žižkovskej veže do nových priestorov na Kavčích horách.
Moravec sa Babiša napríklad pýtal, ako jeho vyjadrenie súvisí s položenou otázkou, alebo sa ho niekoľkokrát opýtal, či si pamätá otázku a ako znela. Premiér v jednom prípade odpovedal, že nevie. "Pretože vás práve otázky vôbec nezaujímajú," povedal moderátor. Moravec tiež Babišovi v súvislosti s jeho odpoveďami pripomenul rozprávku o Jankovi a Marienke, v ktorej pračka zdržiava a ježibabe odpovedá na veci, na ktoré sa nepýtala.
Babiš si opakovane sťažoval, že ho Moravec nenechá hovoriť. "Môžem aj chvíľku hovoriť alebo budete hovoriť iba vy?" povedal premiér pri diskusii o dostavbe diaľnic.
V inej časti relácie sa moderátor Babiša spýtal, či môže dokončiť otázku alebo či si premiér vystačí sám. "Ja si vystačím, ale pokojne pokračujte," reagoval predseda vlády. Obaja sa vzájomne vyzývali k tomu, aby sa sústredili na diskutovanú problematiku alebo kladené otázky.
Hlavný spor sa týkal údajov o počte kilometrov novo postavených diaľnic a ciest. Obaja aktéri sa nezhodli, kto z nich má správne podklady. Babiš odmietol, že by mu minister dopravy odovzdal nepravdivé čísla. "Žijeme v postfaktickej dobe. Politici klamú," namietol Moravec. "To by som si vyprosil, ja určite neklamem," reagoval premiér.
Na záver debaty Moravec požiadal Babiša, aby ho informoval, až sa mu ospravedlní čínsky veľvyslanec Čang Ťien-min za verejné komentovanie ich predvianočného stretnutia k varovaniu Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť pred čínskymi spoločnosťami Huawei a ZTE. "Dám vám vedieť, ako sa mi ospravedlníte za tie čísla z RSD, pán redaktor," povedal premiér.

Copyright © ČTK 2019

Nadchádzajúca šiesta sezóna historicko-dramatického seriálu Vikingovia (2013) bude jeho posledná. Pre portál Deadline to bez poskytnutia ďalších podrobností potvrdila televízia History, ktorá projekt vysiela. Spomínaná šiesta sezóna, ktorej nakrúcanie už dokončili, by sa mala na televízne obrazovky pravdepodobne dostať koncom tohto roka. Bude mať 20 epizód a skončiť by mala v roku 2020.
Tvorca série Michael Hirst a štúdio MGM Television už však údajne s televíziou rokujú o spinoffe Vikingov. Projekt je zatiaľ v skorom štádiu prípravy, ak by s ním však napredovali, Hirst by na ňom spolupracoval so scenáristom Jebom Stuartom, ktorý má na konte filmy ako Smrtonosná pasca (1988) či Utečenec (1993).
Seriál Vikingovia je inšpirovaným severskými ságami a sleduje dobrodružstvá bojovníka a vodcu Ragnara Lothbroka a jeho spolubojovníkov a rodinu. Vikingského lídra a jedného z najznámejších severských hrdinov stvárnil Travis Fimmel. Herecké obsadenie dopĺňajú napríklad Katheryn Winnick, Clive Standen, Gustaf Skarsg?rd, Jonathan Rhys Meyers či Alexander Ludwig.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.