6. 2. 2021

Ceny českej filmové kritiky 2020

Ceny českej filmové kritiky 2020



Českí filmoví kritici vybrali ako najlepší film roku 2020 čiernobielu historickú dráma Bohdana Slamy Krajina v tieni. Vedľa úspechu v hlavnej kategórii film dostal i ocenenie pre najlepšiu herečku Magdalénu Borovú. Film Agnieszky Hollandovej Šarlatán o prírodnom liečiteľmi Jánovi Mikoláškovi dostal cenu za réžiu a vďaka Ivanovi Trojanovi tiež za najlepší mužský herecký výkon. Ceny sa odovzdávali v pražskom Divadle Archa bez publika, záujemcovia mohli ceremoniál naživo sledovať na ČT Art.

Prehľad držiteľov Cien českej filmovej kritiky za rok 2020:

Najlepší film:

Príroda v tieni (producenti Martin Růžička, Jindřich Motýľ; réžia Bohdan Sláma)

Najlepší dokumentárny film:

v sieti (réžia Barbora Chalupová, Vít Klusák)

Najlepšia réžia:

Agnieszka Holland (Šarlatán)

Najlepší scenár:

Petr Zelenka (Modelár)

Najlepšia herečka:

Magdaléna Borová (Krajina v tieni)

Najlepší herec:

Ivan Trojan (Šarlatán)

Audiovizuálne počin:

Tomáš Klein, Viera Čákanyová (kamera dokumentu Frem)

Cena Innogy pre objav roka:

Jindřich Andrs (dokument Nová šichta)

Kategória Mimo kino:

Viktor Tauš, Matěj Chlupáček, Miro Šifra (TV seriál Zradcovia)

Najlepší krátky film:

Anatómia českého popoludnie (Adam Martinec)


Copyright © ČTK 2021

Postavu Andreja Hlinku stvárnia v cykle RTVS Slovenský panteón traja herci

 Postavu Andreja Hlinku stvárnia v cykle RTVS


 Slovenský panteón traja herci




Po Antonovi Srholcovi, Jurajovi Jánošíkovi, Ľudovítovi Štúrovi a Jozefovi Gabčíkovi prichádza v novom spracovaní na televízne obrazovky Jednotky ďalšie meno slovenskej histórie - Andrej Hlinka. Možno najlepšie ho vystihuje jeho vlastný citát: „Mňa nepremeníte! Mňa nezlomíte! Slovákom som sa narodil, Slovák som a Slovák budem! Do posledného dychu budem bojovať za sväté práva slovenského ľudu, za božské práva slovenského národa!" Dá sa však celý život človeka vyjadriť jedným citátom? Zisťovať to budeme už v najbližšej časti Slovenského panteónu.

Andreja Hlinku v priereze času si zahrajú skvelí slovenskí herci. Hlinku v mladšom veku si zahral mladý herec Divadla Jonáša Záborského v Prešove Matej Erby, staršieho Hlinku stvárnil skvelý herec Štefan Bučko a podobu Hlinku v najstaršom veku vzal na seba člen ochotníckeho divadla z Hlinkovej rodnej obce Černová pán Róbert Hatala, ktorý sa v minulosti venoval aj réžii divadelných hier tohto ochotníckeho divadelného súboru. „Bol to človek z mäsa a kostí, veľmi uhrančivý a charizmatický, so svojimi kladmi aj zápormi - tak, ako to pri takýchto osobnostiach býva. Bol ale ochotný ísť na doraz, ochotný trpieť, za to, čo si myslel, ochotný sa postaviť ako osobnosť za svoje hodnoty a ochotný za ne znášať zlé a tvrdé dôsledky," hovorí o postave Hlinku herec Štefan Bučko. „Je dôležité zisťovať proces, z akého bodu do akého bodu sa daná osobnosť dostala, čo všetko na to vplývalo a akým spôsobom sa v hraničných životných situáciách vedela táto osobnosť zachovať a čo potom na miskách váh prevažovalo - či to pozitívne alebo viac toho negatívneho," dodáva k dokudráme Slovenský panteón Bučko. „Priamo pri nakrúcaní som stretol ľudí, ktorí sa venujú histórii a prezradili ďalšie zaujímavosti, ktoré som o Hlinkovi doteraz netušil. A to bolo úžasné. Stretnúť nových ľudí, objaviť nové krásne miesta pri Ružomberku a pracovať s profesionálnym, ale veľmi pozitívne naladeným štábom," pochvaľuje si nakrúcanie mladý divadelný herec Matej Erby.

Nakrúcanie najbližšie vysielanej časti z cyklu Slovenský panteón sa odohrávalo v Bratislave, v Ružomberku na bývalej fare, dnešnom Mestskom úrade, v Ľubochni, ale aj v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Tvorcovia nakrúcali aj v Hlinkovom rodnom dome v Černovej a s pomocou približne šesťdesiatich členov černovského ochotníckeho divadelného súboru sa im podarilo na autentickom mieste zinscenovať aj scénu neslávne známej udalosti černovskej tragédie. Programom bude divákov tradične sprevádzať hlas Dušana Jamricha a moderátorské vstupy Štefana Chrappu. Zaujímavé informácie prinesú aj historik pedagogickej fakulty UK v Bratislave prof. PhDr. Róbert Letz, PhD. a historik SAV Matej Hanula, PhD..

Dokudrámu Andrej Hlinka z cyklu Slovenský panteón odvysiela RTVS na Jednotke už v nedeľu 7. februára o 20.30 h. Najbližšiu časť cyklu doplní na Jednotke po 21.20 h v dvoch častiach za sebou aj televízny film o osude slovenskej dediny v čase prvej svetovej vojny Živý bič. Všetky už odvysielané časti Slovenského panteónu nájdu diváci kedykoľvek aj v archíve na webe RTVS.sk.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


5. 2. 2021

Zomrel Christopher Plummer

Zomrel Christopher Plummer




Vo veku 91 rokov dnes zomrel v Spojených štátoch kanadský herec Christopher Plummer. S odvolaním sa na jeho manažéra o tom informovala agentúra AP. V roku 2012 získal Plummer Oscara za film Začiatky. Stal sa vtedy najstarším hercom, ktorý kedy ocenenie americkej filmovej akadémie dostal. Známy je Plummer tiež rolou kapitána von Trappa v muzikáli Za zvukov hudby z roku 1965.

Plummer zomrel vo svojom dome v americkom štáte Connecticut. Hercov manažér Lou Pitt uviedol, že s ním v okamihu smrti bola manželka, britská herečka Elaine Taylorová.

Plummer si zahral v desiatkach filmov. Najväčšiu slávu mu priniesol muzikál Za zvukov hudby, v ktorom stvárnil po boku Julie Andrewsová úlohu ovdoveného rakúskeho baróna von Trappa. Sám Plummer film nemal príliš v láske. "Je to hrozné, sentimentálne a ulepené. Museli sme sa hrozne snažiť, aby sme tam dostali aspoň kvapôčku humoru," povedal v roku 2011 denníku The Hollywood Reporter.

V 70. rokoch minulého storočia si zahral Plummer vyslúžilého lupiča v komédii Návrat Ružového pantera (1975) alebo detektíva Sherlocka Holmesa v kriminálnom filme Vražda na úrovni (1979).

Po roku 2000 zaujal napríklad v snímke Posledný nedeľa (2009), kde stvárnil ruského spisovateľa Leva Tolstého v záverečnom období jeho života. Za túto rolu bol prvýkrát nominovaný na Oscara. Zlatej sošky sa ale dočkal až v roku 2012, kedy ju získal za vedľajšiu úlohu vo filme Začiatky.

Plummer si zahral tiež titulnú úlohu vo filme Imaginarium Dr. Parnassa (2009), hral aj v dráme Muži, ktorí nenávidia ženy (2011), v hudobnej komédii Druhá miazga (2015), v roadmovie Tri na ceste (2018) a v kriminálnej komédii Na nože (2019).

V roku 2017 nahradil Plummer v dokončovanom filme Všetky prachy sveta predstaviteľa jednej z hlavných rolí Kevina Spaceyho, ktorý bol niekoľkými ľuďmi obvinený zo sexuálneho obťažovania mužov. Režisér filmu Ridley Scott pretočil všetky scény sa Spaceym zhruba mesiac a pol pred uvedením snímky do kín.


Copyright © ČTK 2021


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



                                
Americký dodávateľ elektronických hlasovacích systémov Smartmatic USA zažaloval vo štvrtok televíznu stanicu Fox News a dvoch bývalých právnikov Donalda Trumpa za nactiutŕhanie v súvislosti s ich nepodloženými tvrdeniami o volebných podvodoch. Spoločnosť požaduje odškodné vo výške 2,7 miliardy dolárov (2,26 milióna eur). Vo štvrtok o tom informovala agentúra AP.
Žaloba menuje právnikov Sidneyho Powella a Rudyho Giulianiho, ktorých obviňuje zo šírenia nepodložených tvrdení, že firma Smartmatic USA pomohla "ukradnúť" prezidentské voľby v USA. Tie sa konali 3. novembra 2020.
Tento 285-stranový dokument ďalej menuje aj troch moderátorov televízie Fox News, ktorá podľa žaloby odvysielala najmenej 13 správ, v ktorých tvrdila alebo naznačila, že firma Smartmatic v súčinnosti so socialistickou vládou Venezuely zmanipulovala výsledky hlasovania vo voľbách.
Táto údajná "dezinformačná kampaň" pokračovala dokonca aj potom, ako vtedajší americký minister spravodlivosti William Barr povedal, že ministerstvo spravodlivosti nedokázalo nájsť dôkazy o podvode, píše AP.
Fox News obvinenia odmieta. Powell a Giuliani sa k nim doposiaľ nevyjadrili.
Konkurenčná firma Dominion Voting Systems už predtým v tejto súvislosti zažalovala Powella aj Giulianiho, požadujúc odškodné vo výške 1,3 miliardy dolárov (1,09 milióna eur), pripomína AP.

                                            



Život švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva bude námetom dramatického televízneho seriálu. Zatiaľ bezmenný seriál má pozostávať zo šiestich 45-minútových dielov a vysielať sa má niekoľko sezón, oznámili v piatok televízna stanica TV4, streamingová služba C More a produkčná spoločnosť Filmlance, z ktorých vyhlásenia citovala tlačová agentúra DPA.
Asa Lantzová, ktorá napísala scenár pre životopisný televízny film Selma (2008) o švédskej laureátke Nobelovej ceny za literatúru Selme Lagerlöfovej, sa podieľa aj na scenári avizovaného seriálu o živote švédskeho kráľa.
Ako inšpirácia pre ňu slúžil exkluzívny materiál dokumentujúci detstvo Karola XVI. Gustáva, ktorý v apríli oslávi 75. narodeniny.
"Hovorí sa, že iní králi a kráľovné mali vplyv na svetové udalosti. História nášho panovníka je však niečo iné. Nie je až taká medzinárodne výrazná, ale minimálne rovnako dramatická a fascinujúca," uviedla Lantzová.
Pripravovaný seriál bude zobrazovať jeho detstvo, mladosť a život v pozícii monarchu. Karol Gustáv sa stal kráľom v roku 1973, o tri roky neskôr sa oženil so Silviou Sommerlathovou nemeckého pôvodu, s ktorou sa zoznámil v roku 1972 na letných olympijských hrách v Mníchove.
Kráľovská rodina bola informovaná o plánovanom seriáli, napísal denník Dagens Nyheter.
Lantzová pre zmienené médium uviedla, že jej prístup bude odlišný od tých, aké zvolili tvorcovia seriálov The Crown (Británia-USA) či Atlantic Crossing (Nórsko). "Oba tieto seriály sú o tom, ako kráľovské rodiny rozličným spôsobom ovplyvňujú svetové udalosti. Vo Švédsku je to skôr naopak - spoločnosť mení kráľovskú rodinu," povedala scenáristka.


                              

V Egypte v piatok po viac ako štyroch rokoch prepustili z väzby novinára spravodajskej stanice al-Džazíra. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z prostredia tamojších bezpečnostných služieb.
Egyptský novinár Mahmúd Hussajn sa od decembra 2016 nachádzal v preventívnej väzbe na základe obvinení zo zverejnenia "falošných správ". Podľa zdroja AFP ho prepustili vo štvrtok večer tamojšieho času. Bližšie podrobnosti neboli nateraz známe.
Al-Džazíra však bezprostredne po zverejnení tejto správy prepustenie svojho novinára nepotvrdila, približuje AFP. Ide o spravodajskú televíziu, ktorá má sídlo v katarskej metropole Dauha.
Šéf mimovládnej organizácie Arabská sieť pre informácie o ľudských právach (ANHRI) Gamál Ajd pre AFP potvrdil, že egyptské úrady rozhodli o prepustení novinára, avšak Hussajn "sa ešte stále nevrátil domov".
Televízia al-Džazíra hneď po jeho zadržaní spustila kampaň za jeho prepustenie, ktorú vysielala na dennej báze. Argumentovala tým, že egyptské úrady novinára väznili bez vznesenia obžaloby, bez súdneho procesu alebo odsúdenia.
Nezisková organizácia Egyptské pozorovateľské centrum pre žurnalistiku a médiá (EOJM) na svojom Facebooku napísala, že súd v Káhire nariadil Hussajnovo prepustenie na slobodu už v pondelok.
Na jeho prepustenie apelovala aj ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) po tom, čo prokuratúra v egyptskej Káhire ešte v máji 2019 nariadila zrušenie väzby. O týždeň neskôr však Hussajna egyptská najvyššia prokuratúra špecializovaná na otázky ohrozenia bezpečnosti štátu (SSSP) opätovne obvinila a nariadila väzbu.
Správa o prepustení novinára prichádza niekoľko týždňov po tom, čo Egypt po zhruba trocha rokoch súhlasil s obnovením svojich diplomatických vzťahov s Katarom.
Egypt spolu so Saudskou Arábiou, Spojenými arabskými emirátmi (SAE) a Bahrajnom a prerušili diplomatické vzťahy a dopravné spojenia s Katarom v júni 2017. Dôvodom bolo to, že Katar podľa nich podporoval radikálne islamistické skupiny a spolupracoval s Iránom, ktorý je rivalom Saudskej Arábie. Katar však tieto tvrdenia odmieta.
Vzťahy medzi týmito krajinami sa obnovili na regionálnom summite krajín Perzského zálivu začiatkom januára.


                             

Rusko považuje za dôležité vytvoriť s EÚ osobitný kanál pre dialóg o boji proti dezinformáciám, vyhlásil v piatok v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní so šéfom európskej diplomacie Josepom Borrellom vyjadril poľutovanie nad tým, že počas pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2 bola táto téma "niektorými silami - vrátane EÚ" využitá na to, aby bolo Rusko obvinené zo šírenia dezinformácií.
Podľa Lavrova Rusko svojimi činmi dokázalo, že je pripravené pomôcť všetkým zainteresovaným vrátane Európskej únie v boji proti koronavírusu.
Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) od vypuknutia pandémie zverejnila niekoľko správ týkajúcich sa dezinformácií v spojitosti s pandémiou nového koronavírusu. V nich sú Rusko a Čína označované ako zdroj mnohých "falošných alebo skreslených správ" a manipulácií.



Copyright © TASR 2021


HOAX: Na sociálnej sieti sa šíril vymyslený citát ruského prezidenta V. Putina

HOAX:






 
Na sociálnej sieti sa šíril vymyslený citát ruského prezidenta V. Putina

Viac ako 28.000 používateľov Facebooku zdieľalo začiatkom februára 2021 príspevky, podľa ktorých mal ruský prezident Vladimir Putin hroziť Európe a Spojeným štátom pre údajný "diabolský plán na redukciu obyvateľstva". Pre toto tvrdenie však neexistuje nijaký dôkaz. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Na súkromnom facebookovom profile sa objavil 1. februára 2021 príspevok, podľa ktorého mal Vladimir Putin v "prejave k svetu" hroziť západným krajinám Božím hnevom pre ich snahy o depopuláciu. Príspevok bol prezentovaný, akoby Putina priamo citoval. Bol napísaný v prvej osobe: "O akých diabolských plánoch to snívate? Chcete znížiť počet ľudí na svete obetovaním nevinných duší a obetí vašej špinavej politiky! Neustále vymývate ľuďom mozgy vašim mainstreamom, bezostyšne a celosvetovo. Viem o vašich satanských plánoch zredukovať populáciu na planéte. Ste skutočne diabolskí, používať na svoje plány tých najzraniteľnejších."
V príspevku bola uvedená aj hrozba pre Európu a Spojené štáty: "Ak USA a Európa okamžite nezastavia svoje plány nebudete čeliť iba Božiemu hnevu ale tiež môjmu." Všetky tvrdenia mal podľa príspevku Putin povedať pre talianske médiá.
Príspevok je však nepravdivý. O Putinovom vyhlásení neexistuje dôkaz. Redaktori AFP pôsobiaci v Ríme nemajú informáciu o tom, že by Putin poskytol podobné vyjadrenia talianskym médiám, respektíve, že by sa takáto informácia v akýchkoľvek relevantných talianskych médiách objavila. Redaktori z pobočky AFP v Moskve potvrdili, že prejav s takýmto znením ruský prezident Putin nikdy na verejnosti nepredniesol.
Všetky Putinove verejné vystúpenia, rozhovory či prejavy sú zverejnené na oficiálnej stránke Kremľa, rovnako ako prezidentov kalendár udalostí. Ani po extenzívnom hľadaní a použití rôznych kombinácií kľúčových slov AFP nijakú podobnú správu o prejave, v ktorom by sa prezident vyhrážal "Božím hnevom", nenašla.
Tento príspevok pripomína nepodložené tvrdenia o Putinových vyhláseniach, ktoré tím AFP Fakty vyvracal už v auguste 2020.
Nepravdivé tvrdenia, podľa ktorých mal Putin liberalizmus a liberálnu demokraciu prirovnávať k nacizmu, sa rozšírili aj koncom januára 2021.



Copyright © TASR 2020

Oteckovia s tohtoročným rekordom, Najhorší týždeň môjho života si polepšil a opäť zvíťazil

 Oteckovia s tohtoročným rekordom, Najhorší týždeň môjho





 života si polepšil a opäť zvíťazil

Celkovo najviac divákov v oboch hlavných cieľových skupinách si vo štvrtok pozrelo hlavnú spravodajskú reláciu Televízne noviny.


Atraktívna seriálová produkcia televízie Markíza sa tešila výraznému diváckemu záujmu aj vo štvrtok, 4. februára 2021. Najsledovanejšími nespravodajskými programami dňa sa v oboch hlavných cieľových skupinách stali stabilne obľúbení Oteckovia a úspešná novinka Najhorší týždeň môjho života.

Seriálový hit Oteckovia tradične kraľoval podvečernému vysielaniu, v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 zaznamenal doposiaľ najvyšší tohtoročný rating 9,7 % a druhý najlepší trhový podiel 29,6 %. Ďalšie osudy štvorice najobľúbenejších slovenských oteckov si vychutnalo 464-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Akékoľvek štvrtkové programy konkurencie v rebríčku sledovanosti zo štvrtého miesta predstihol aj úspešne etablovaný večerný seriál Najhorší týždeň môjho života, v cieľovej skupine 12-54 si medzitýždenne polepšil a dosiahol výborný rating 9,4 % a trhový podiel 22,3 %. Konkurenčné programy v rovnakej cieľovej skupine výrazne zaostali, seriál Nový život zaznamenal na TV Joj podiel na trhu 12,2 % a relácia Zlaté časy na Jednotke RTVS podiel na trhu 7,6 %.

Piatu premiérovú epizódu hviezdne obsadeného seriálu plného vtipných nedorozumení a trapasov si nenechalo ujsť celkovo 427-tisíc divákov starších ako 12 rokov, v porovnaní s minulým týždňom si tak polepšil o 27-tisíc divákov.

Najsledovanejšími programami dňa sa v cieľovej skupine 12-54 stali spravodajské relácie Televízne noviny (rating 11,3 % / share 29,6 %) a Počasie (rating 10,2 % / share 25,9 %). Rovnako aj v širšej cieľovej skupine 12+ patrilo celkové štvrtkové víťazstvo hlavnej spravodajskej relácii TV Markíza, ktorú si nenechalo ujsť 633-tisíc divákov. Aktuálne informácie o počasí si pozrelo 557-tisíc divákov a pripísali si tretie miesto v rebríčku sledovanosti.

Vynikajúco sa darilo tiež popoludňajšej spravodajskej relácii Prvé Televízne noviny (rating 8,0 % / share 34,1 % v CS 12-54) a nasledujúcemu magazínu Reflex (rating 7,3 % / share 28,1 % v CS 12-54), v čase vysielania boli silnými jednotkami na trhu.

Na obrazovkách televízie Doma tradične najviac zabodovali obľúbené premiérové seriály Chicago Med (rating 1,7 % / share 4,7 % a rating 2,3 % / share 5,7 % v CS 12-54) a Spútaný motýľ (rating 1,8 % / share 4,3 % a rating 2,0 % / share 5,9 % v CS 12-54).

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola vo štvrtok v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 29,1 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 28,9 %).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



UŽ NEBUDEME TICHO, LEBO TO ŠKODÍ AJ NÁM❗️ Vypätá situácia týkajúca sa vzťahov v koalícii ľuďom žiadnym spôsobom...

Uverejnil používateľ Sme rodina Streda 27. januára 2021



„Súčasné dianie okolo Imreczeho osoby je vecou orgánov činných v trestnom konaní a mne neprislúcha to nijakým spôsobom komentovať.“
Peter Kažimír
 

 


"Dnes som si na RTVS vypočula slová p. Pellegriniho, ktorý sa obul do očkovacej kampane Vakcína je sloboda, do ktorej aj mňa oslovili. Neváhala som ani chvíľu, lebo zaočkovať sa určite chcem. Tým pádom som dala svoje rozhodnutie aj verejne najavo. Pellegrini nás nazval "hviezdičkami", čo pri mojom veku je dosť smiešne a trocha aj za čiarou. Zrejme ma dávno nevidel, keďže v operetách neúčinkujem. Ale čo ma najviac pobúrilo, bolo to, keď tvrdil, že vraj sme za to dostali honorár a boli prednostne zaočkovaní. Je to klamstvo, všetci sme to robili bez nároku za honorár, zaočkovaná tiež nie som, počkám si, kým príde na mňa rad."
Kamila Magálová
 

 "Spolieham sa na rozumnú dohodu v rámci koalície. Keby to malo byť o mne, ja by som to v tejto situácii nerobil. Ja by som sa obával v čase, keď nám výrazne naberá britská mutácia, čokoľvek uvoľňovať. Naschvál nebudem toho súčasťou ani dnes. Chcem, aby to bolo rozhodnutie SaS a Za ľudí, ktorí chcú viac uvoľňovať. Chcem, aby populistické strany, ktoré chcú viac otvárať v čase, keď pribúda britská mutácia, sa pod to podpísali,"
Igor Matovič

„Ústavní soud ztratil zábrany a snaží se ovlivnit politickou situaci v zemi“. 
Andrej Babiš

Cena Ferdinanda Peroutku

Cena Ferdinanda Peroutku


                                          

Českú novinársku cenu Ferdinanda Peroutku za rok 2020 získali Petr Koubský z Deníka N a Daniel Stach Českej televízie za úsilie v oblasti popularizácie vedy. Informoval o tom v piatok na svojom webe Deník N. Obaja laureáti boli ocenení za "dlhodobú činnosť v oblasti popularizácie vedy", uviedla riaditeľka Spoločnosti Ferdinanda Peroutku Terezie Kaslová. Dodala, že pre pandémiu nového koronavírusu si laureáti cenu prevezmú až v apríli v pražskom Centre súčasného umenia DOX.
"V posledných mesiacoch vykonávajú mimoriadnu prácu serióznym informovaním o koronavírusovej pandémii i v 'boji' proti fake news. Svet vedy, výskumu a medicíny sa tak stal pre mnohých z nás zrozumiteľnejším," uviedla Kaslová.
Petr Koubský, ktorý je v Deníku N redaktorom pre vedu a technológie, napísal a preložil niekoľko kníh z oblasti IT. V minulosti pracoval ako programátor a bol i šéfredaktorom časopisu Inside či vydavateľom webového magazínu 067. Na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe získal titul kandidáta vied v odbore kybernetika a počítačová veda.
Daniel Stach pôsobí v Českej televízii od roku 2010. Začínal ako redaktor relácie Hyde Park ČT24 a o dva roky neskôr sa stal moderátorom relácie Hyde Park Civilizace. Je tiež členom redakcie vedy ČT a sprievodcom relácie Veda 24.
Ferdinand Peroutka (1895-1978), ktorého meno nesie ocenenie, bol jedným z významných predstaviteľov českej demokratickej žurnalistiky, autorom zásadného diela Budovanie štátu o vzniku a prvých rokoch niekdajšieho Československa. Peroutka sa po oslobodení stal poslancom Dočasného Národného zhromaždenia, a v ňom zostal až do parlamentných volieb v roku 1946. Po februári 1948 sa rozhodol pre pôsobenie v exile, najskôr britskom, následne americkom. V rokoch 1951 - 1961 riadil českú redakciu rozhlasovej stanice Slobodná Európa.
Cena Ferdinanda Peroutku sa udeľuje od roku 1995 pri príležitosti výročia jeho narodenia. Ocenené osobnosti by mali vynikať vlastnosťami podobnými ako Peroutka, a teda bezúhonnosťou pred zákonom i svedomím a vysokou mravnou integritou vylučujúcou rozpor medzi slovami a činmi. Takisto musia vychádzať z demokratických zásad odmietajúcich akékoľvek prejavy totalitarizmu a kultúrnej, národnostnej či politickej neznášanlivosti.





Copyright © TASR 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS





Vojenská vláda v Mjanmarsku vo štvrtok zablokovala sociálnu sieť Facebook. Krok prichádzajúci niekoľko dní po prevrate označila za potrebný v záujme udržania sociálnej stability. Sieť má byť na základe rozhodnutia vlády zablokovaná do 7. februára, podľa portálu bbc.com však bola sporadicky dostupná.
V krajine, kde žije zhruba 54 miliónov ľudí, Facebook využíva asi polovica obyvateľov. Sociálna sieť je kľúčovou platformou, na ktorej opozícia koordinuje svoje aktivity proti vojenskej moci. Facebook potvrdil, že v Mjanmarsku eviduje narušenie prevádzky a miestne úrady vyzval, aby sociálnu sieť obyvateľom opäť sprístupnili.
Prevrat v Mjanmarsku sa uskutočnil v pondelok. Zosadeniu vlády štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij predchádzali voľby, v ktorých zvíťazila jej Národná liga pre demokraciu. Armáda však výsledok spochybňovala. Vládu obvinila z volebného podvodu a nečinnosť pri jeho riešení označila za dôvod prevzatia moci. De facto premiérku Aun Schan Su Ťij, ako aj ďalších predstaviteľov civilnej vlády armáda zadržiava na neznámom mieste.


                                 
Austrálsky premiér Scott Morrison uviedol, že mal vo štvrtok „konštruktívny rozhovor“ so šéfom spoločnosti Google po tom, ako technologický gigant pohrozil neprevádzkovaním svojho vyhľadávača na austrálskom území.
Regionálna riaditeľka Googlu Melanie Silva minulý mesiac na zasadnutí austrálskeho Senátu vyhlásila, že ak vláda prijme návrh zákona, ktorý technologickým gigantom ukladá povinnosť platiť za spravodajský obsah, vyhľadávač Google pravdepodobne v Austrálii viac nebude dostupný.
Morrison sa virtuálne zhováral so Sundarom Pichaiom, výkonným riaditeľom Alphabetu, materskej spoločnosti Googlu. Podľa neho predstaviteľ digitálnej platformy vystupoval s úctou a rešpektom. Google odmietol stretnutie komentovať, no Morrison vyhlásil, že sa uvedenú záležitosť podarilo dostať do pozitívnejšej roviny, čo sa týka schopnosti Googlu pokračovať v poskytovaní služieb v Austrálii.
Zatiaľ čo Google a Facebook odsúdili navrhovanú legislatívu ako nerealizovateľnú, prezident Microsoftu Brad Smith uviedol, že jeho firma by bola ochotná platiť za správy, ak jej vyhľadávač zvýši podiel na austrálskom trhu.
Bing od Microsoftu je na austrálskom trhu druhý najpopulárnejší vyhľadávač. Podľa webovej analytickej služby Statcounter má však iba 3,6-percentný podiel na trhu. Naopak, Google podľa vlastných údajov zaberá až 95 %.
Morrisson sa nedávno zhováral aj s generálnym riaditeľom spoločnosti Microsoft Satyom Nadellom o tom, že prípadné uvoľnené miesto by mohol zaujať vyhľadávač Bing. „Môžem potvrdiť, že Microsoft bol dosť presvedčivý. Austrálčania by si rozhodne nepohoršili,“ vyhlásil vtedy Morrison.



©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



4. 2. 2021

Nominácie na ceny Zlatý glóbus

 Nominácie na ceny Zlatý glóbus 



Zoznamu kandidátov vo filmových kategóriách 78. ročníka udeľovania cien Zlatý glóbus vládne životopisná dráma Mank so šiestimi nomináciami. Snímka v réžii Davida Finchera sa uchádza o trofeje v kategóriách Najlepší film - dráma, Najlepší mužský herecký výkon vo filme - dráme (Gary Oldman), Najlepšia filmová réžia (Fincher), Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Amanda Seyfried), Najlepšia pôvodná filmová hudba a Najlepší filmový scenár. O ten sa postaral režisérov otec Jack Fincher ešte predtým, ako v roku 2003 zomrel.

O dve nominácie menej má v hre historická dráma Chicagský tribunál, ktorá rovnako ako Mank pochádza z produkcie Netflixu. Uchádza sa pritom o ceny pre najlepší film, za réžiu a scenár (Aaron Sorkin), herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Sacha Baron Cohen) a pieseň.

O glóbus v kategórii dramatických filmov spolu s nimi zabojujú aj snímky The Father, Krajina Nomádov a Nádejná mladá žena. V kategórii komédií a muzikálov nominovali tituly Borat Subsequent Moviefilm, Hamilton, Music, Palm Springs a The Prom.

O cenu za filmovú réžiu sa uchádzajú Regina King (One Night in Miami), Emerald Fennell (Nádejná mladá žena), David Fincher (Mank), Aaron Sorkin (Chicagský tribunál) a Chloé Zhao (Krajina Nomádov). V scenáristickej kategórii sa zišli už spomenutí Jack Fincher a Aaron Sorkin a tiež tvorkyne Emerald Fennell a Chloé Zhao, pričom ich dopĺňa dvojica Christopher Hampton a Florian Zeller so snímkou The Father.

Päticu nominovaných animovaných filmov tvoria Krúdovci: Nový vek, Vpred, Až na Mesiac, Duša a Wolfwalkers. Cenu pre najlepší cudzojazyčný film získa niektorý z pätice Chľast, Život pred sebou, La Llorona, Minari a Deux.

V televíznych kategóriách získal najviac nominácií - šesť - historický seriál Koruna (2016). O cenu pre najlepší dramatický seriál zabojuje so štvoricou Lovecraftova krajina (2020), The Mandalorian (2019), Ozark (2017) a Ratchedová. Päticu seriálov nominovaných medzi komédiami alebo muzikálmi tvoria Emily in Paris (2020), Letuška (2020), Veľká (2020), Schitt's Creek (2015) a Ted Lasso (2020). V kategórii limitovaných seriálov, antológií a televíznych filmov nominovali tituly Normálni ľudia (2020), Dámsky gambit (2020), Sekerka (2020), Mala si to vedieť (2020) a Neortodoxní (2020).

Spomedzi produkčných štúdií vládne nomináciám na glóbusy Netflix, ktorý si ich vyslúžil celkovo 42, z nich 22 vo filmových kategóriách a 20 v televíznych.

Nominácie na ceny Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA) dnes vyhlásili herečky Sarah Jessica Parker a Taraji P. Henson. Víťazov predstavia 28. februára. Moderátorkami galavečera budú Tina Fey a Amy Poehler.

Prehľad nominácií v 78. ročníku filmových a televíznych cien Zlatý glóbus:

FILMY
Najlepší film - dráma
The Father
Mank
Krajina Nomádov
Nádejná mladá žena
Chicagský tribunál

Najlepší film - komédia alebo muzikál
Borat Subsequent Moviefilm
Hamilton
Music
Palm Springs
The Prom

Najlepší mužský herecký výkon vo filme - dráme
Riz Ahmed - Sound of Metal
Chadwick Boseman - Ma Rainey - matka blues
Anthony Hopkins - The Father
Gary Oldman - Mank
Tahar Rahim - The Mauritanian

Najlepší ženský herecký výkon vo filme - dráme
Viola Davis - Ma Rainey - matka blues
Andra Day - The United States vs. Billie Holiday
Vanessa Kirby - Čriepky ženy
Frances McDormand - Krajina Nomádov
Carey Mulligan - Nádejná mladá žena

Najlepší mužský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli
Sacha Baron Cohen - Borat Subsequent Moviefilm
James Corden - The Prom
Lin-Manuel Miranda - Hamilton
Dev Patel - The Personal History of David Copperfield
Andy Samberg - Palm Springs

Najlepší ženský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli
Maria Bakalova - Borat Subsequent Moviefilm
Kate Hudson - Music
Michelle Pfeiffer - French Exit
Rosamund Pike - Ako v bavlnke
Anya Taylor-Joy - Emma

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe
Sacha Baron Cohen - Chicagský tribunál
Daniel Kaluuya - Judas and the Black Messiah
Jared Leto - Malé veci
Bill Murray - On the Rocks
Leslie Odom, Jr. - One Night in Miami

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe
Glenn Close - Americká elégia
Olivia Colman - The Father
Jodie Foster - The Mauritanian
Amanda Seyfried - Mank
Helena Zengel - Správy zo sveta

Najlepšia filmová réžia
Emerald Fennell - Nádejná mladá žena
David Fincher - Mank
Regina King - One Night in Miami
Aaron Sorkin - Chicagský tribunál
Chloé Zhao - Krajina Nomádov

Najlepší filmový scenár
Emerald Fennell - Nádejná mladá žena
Jack Fincher - Mank
Aaron Sorkin - Chicagský tribunál
Christopher Hampton a Florian Zeller - The Father
Chloé Zhao - Krajina Nomádov

Najlepšia pôvodná filmová hudba
Alexandre Desplat - Polnočné nebo
Ludwig Göransson - Tenet
James Newton Howard - Správy zo sveta
Trent Reznor, Atticus Ross - Mank
Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste - Duša

Najlepšia pôvodná pieseň
Fight for You - Judas and the Black Messiah
Hear My Voice - Chicagský tribunál
Is Si (Seen) - Život pred sebou
Speak Now - One Night in Miami
Tigress & Tweed - The United States vs. Billie Holiday

Najlepší animovaný film
Krúdovci: Nový vek
Vpred
Až na Mesiac
Duša
Wolfwalkers

Najlepší cudzojazyčný film
Chľast
Život pred sebou
La Llorona
Minari
Deux

TELEVÍZIA
Najlepší televízny seriál - dráma
Koruna
Lovecraftova krajina
The Mandalorian
Ozark
Ratchedová

Najlepší televízny seriál - komédia alebo muzikál
Emily in Paris
Letuška
Veľká
Schitt's Creek
Ted Lasso

Najlepší limitovaný seriál, antológia alebo televízny film
Normálni ľudia
Dámsky gambit
Sekerka
Mala si to vedieť
Neortodoxní

Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme
Jason Bateman - Ozark
Josh O'Connor - Koruna
Bob Odenkirk - Volajte Saulovi
Al Pacino - Hunters
Matthew Rhys - Perry Mason

Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme
Olivia Colman - Koruna
Jodie Comer - Na muške
Emma Corrin - Koruna
Laura Linney - Ozark
Sarah Paulson - Ratchedová

Najlepší mužský herecký výkon v seriáli - komédii alebo muzikáli
Don Cheadle - Čierny pondelok
Nicholas Hoult - Veľká
Eugene Levy - Schitt's Creek
Jason Sudeikis - Ted Lasso
Ramy Youssef - Ramy

Najlepší ženský herecký výkon v seriáli - komédii alebo muzikáli
Lily Collins - Emily in Paris
Kaley Cuoco - Letuška
Elle Fanning - Veľká
Jane Levy - Zoey's Extraordinary Playlist
Catherine O'Hara - Schitt's Creek

Najlepší mužský herecký výkon v limitovanom seriáli, antológii alebo televíznom filme
Bryan Cranston - Your Honor
Jeff Daniels - The Comey Rule
Hugh Grant - Mala si to vedieť
Ethan Hawke - The Good Lord Bird
Mark Ruffalo - Bludné kruhy

Najlepší ženský herecký výkon v limitovanom seriáli, antológii alebo televíznom filme
Cate Blanchett - Mrs. America
Shira Haas - Neortodoxní
Daisy Edgar-Jones - Normálni ľudia
Nicole Kidman - Mala si to vedieť
Anya Taylor-Joy - Dámsky gambit

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v televízii
John Boyega - Sekerka
Brendan Gleeson - The Comey Rule
Dan Levy - Schitt's Creek
Jim Parsons - Hollywood
Donald Sutherland - Mala si to vedieť

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v televízii
Gillian Anderson - Koruna
Helena Bonham Carter - Koruna
Julia Garner - Ozark
Annie Murphy - Schitt's Creek
Cynthia Nixon - Ratchedová


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Noví členovia odborných komisií Audiovizuálneho fondu

 Noví členovia odborných

 komisií Audiovizuálneho fondu

Rada Audiovizuálneho fondu 1. februára 2021 vymenovala 31 nových členov odborných komisií. Na základe výzvy riaditeľa fondu z 13. novembra 2020 návrhy kandidátov predložilo 13 osôb pôsobiacich v audiovízii a fond tak dostal celkom 37 návrhov na nových členov odborných komisií.

Členovia rady sa podrobne oboznámili s jednotlivými doručenými návrhmi, ktoré kancelária fondu predložila členom rady v elektronickej forme. K doručeným návrhom členovia rady uskutočnili aj osobitné pracovné online rokovanie. Rada na svojom januárovom rokovaní vzhľadom na pretrvávajúcu pandemickú situáciu ako aj vzhľadom na ochranu osobných údajov navrhnutých kandidátov schválila ďalší postup pri vymenovaní členov odborných komisií formou korešpondenčného hlasovania v zmysle svojho rokovacieho poriadku.

Odborné komisie sú podľa článku 9 ods. 2 Štatútu Audiovizuálneho fondu poradnými orgánmi riaditeľa fondu, ktoré sa zriaďujú za účelom odborného, transparentného a nezávislého posúdenia každej žiadosti o poskytnutie finančných prostriedkov fondu.

Členov odborných komisií na návrh riaditeľa vymenúva a odvoláva rada nadpolovičnou väčšinou všetkých členov rady na funkčné obdobie dvoch rokov. Členstvo v odbornej komisii je nezastupiteľné. Člen odbornej komisie môže byť vymenovaný opätovne.

Komisie hodnotia jednotlivé žiadosti a vydávajú svoje stanovisko k výške aj k forme poskytnutia dotácie, štipendia alebo pôžičky. Sú tak základným a najdôležitejším prvkom praktického výkonu podpornej činnosti fondu. Rozdelenie finančných prostriedkov fondu na konkrétne projekty je tak najmä výsledkom práce odborných komisií a zároveň odbornou zodpovednosťou ich členov voči verejnosti.

Audiovizuálny fond na základe skúseností z hodnotiaceho procesu pravidelne vyhodnocuje činnosť odborných komisií a aktualizuje ich zloženie aj na základe návrhov odbornej verejnosti. Zámerom fondu je permanentná evaluácia pôsobenia činnosti odborných komisií. Ich priebežné dopĺňanie a obmena ich zloženia sú tak prirodzenou súčasťou činnosti fondu.

Novembrová výzva na predkladanie návrhov na členov odborných komisií priniesla nielen početnejšie spektrum predkladateľov návrhov, ale aj dostatočný počet navrhnutých kandidátov na výber pre radu. V zmysle požiadavky riaditeľa fondu boli tentoraz predložené najmä návrhy nových kandidátov, ktorí doteraz v odbornej komisii fondu nepôsobili. Ich aktuálne vymenovanie radou tak prináša rozšírenie počtu členov odborných komisií a zároveň aj ich výrazné generačné omladenie. Rada tak ich vymenovaním chce vniesť do procesu hodnotenia žiadostí aj nový pohľad, nakoľko aj audiovizuálna kultúra na Slovensku kontinuálne prechádza prirodzenou generačnou obmenou svojho tvorivého i realizačného zázemia.

Zoznam nových členov odborných komisií:

Odborná komisia pre podprogram 1.1

Baláž Michal

Boroš Rastislav

Gregušová Veronika

Oľhová Terézia

Sigmund Lukáš

Straka Adam

Odborná komisia pre podprogram 1.2

Hudák Tomáš

Tóthová Roberta

Voráč Jiří

Odborná komisia pre podprogram 1.3

Balážová Soňa

Hroncová Alexandra

Kajánková Lucia

Meliš Tibor

Pagáčová Lea

Podhradský Michal

Sujová Ivana

Odborná komisia pre podprogram 1.4

Čižmár Pavol

Hucíková Ivana

Pivovarník Roman

Odborná komisia pre podprogram 1.5

Steranka Rastislav

Tyrpáková Lenka

Vadocký Daniel

Odborná komisia pre program 2

Pášmová Markéta

Švecová Marta

Švirloch Boris

Vítek Petr

Odborná komisia pre podprogram 3

Križková Eva

Sotník Matej

Voráč Jiří

Odborná komisia pre podprogram 4

Sotník Matej

Straka Adam

Zomrel Ján Backstuber


Zomrel Ján Backstuber



Vo veku 89 rokov v pondelok 1. februára zomrel zvukový majster Ján Backstuber. Patril k významným osobnostiam rozhlasového vysielania. TASR o tom informoval redaktor Martin Jurčo z RTVS.
Backstuber absolvoval Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú v Bratislave (1960). Najprv pracoval ako elektrotechnik v stavebníctve, od roku 1954 bol zvukovým majstrom v Elektroakustickom štúdiu v Československom, respektíve Slovenskom rozhlase v Bratislave. Zaslúžil sa o rozvoj stereofónie a kvadrofónie, podieľal sa na nahrávaní prvej kvadrofonickej rozhlasovej nahrávky na Slovensku Démon podľa básnickej skladby M. J. Lermontova (1980).
Ako zvukový majster je podpísaný pod realizáciou významných nahrávok (J. W. Goethe: Faust, 1977, Tadeáš Salva: Plač, 1979, M. J. Saltykov-Ščedrin: Karas Idealista, 1981, Ako sa zrodila rozprávka, 1982). Podieľal sa aj na finalizácii niektorých albumov, ktoré sa nahrávali v Elektroakustickom štúdiu pre vydavateľstvo Opus. Bol aj autorom poviedkovej tvorby.
Z jeho spomienok na život v starej Bratislave vznikla rozhlasová hra Eleny Antalovej Kameň z Arábie, ktorú realizovali Peter Janík a Martin Kákoš
.



Copyright © TASR 2021

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ

Informácia o zmene hostí v dnešnej relácii Na hrane. 

Plánovaný duel ministra vnútra Romana Mikulca s predchodkyňou vo funkcii Denisou Sakovou sme museli nahradiť inou dvojicou, pretože v neskorých nočných hodinách hovorkyňa ministra vnútra Barbara Túrosová oznámila, že pre kontakt s pozitívne testovaným prokurátorom Petrom Kyselom musí minister ostať v karanténe. To isté aj pani Denisa Saková.

Diváci sa však môžu tešiť na nemenej atraktívnu dvojicu, do štúdia prídu diskutovať poslanci Jana Bittó Cigániková (SAS) a Erik Tomáš (HLAS-SD).

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


                                 


Materský koncern internetového vyhľadávača Google, spoločnosť Alphabet, zaznamenal vo 4. kvartáli strmý nárast zisku zhruba o 50 %. Jeho výsledky prekonali odhady analytikov z Wall Street vďaka príjmom z digitálnej reklamy aj práci na diaľku počas pandémie ochorenia COVID-19.
Konkrétne, zisk Alphabet sa za tri mesiace do konca decembra 2020 zvýšil na 15,23 miliardy USD (12,64 miliardy eur), čo predstavuje 22,30 USD na akciu, z 10,67 miliardy USD alebo 15,35 USD/akcia v rovnakom období predchádzajúceho roka. Analytici pritom očakávali zisk 15,99 USD na akciu.
Tržby v uplynulom štvrťroku vzrástli o 23 % na 56,90 miliardy USD zo 46,08 miliardy USD rok predtým, zatiaľ čo analytici odhadovali, že dosiahnu 53,15 miliardy USD. Tržby Google z reklamy stúpli na 46,20 miliardy USD z predvlaňajších 37,93 miliardy USD. Tržby z ďalšieho podnikania sa zvýšili na 6,67 miliardy USD z 5,26 miliardy USD a príjmy z cloud computingu vzrástli na 3,83 miliardy USD z 2,61 miliardy USD.
Google patrí medzi technologické giganty, ktoré profitujú z toho, že ľudia musia počas pandémie pracovať, študovať aj nakupovať z domu a spoliehať sa na internet a dátové centrá. Pandémia tak urýchlila trvalý posun firiem, obchodov a ľudí do on-line priestoru, z čoho ťaží najmä cloude computing.
Dominancia Google v on-line reklame však pritiahla pozornosť regulačných úradov v Európe aj USA a internetový gigant čelí obvineniam zo zneužitia svojej pozície.
Napriek tomu je spoločnosť na dobrej ceste k tomu, aby aj v tomto roku jej príjmy z digitálnej reklamy výrazne stúpli.




                                         



Na Ukrajine prestali vysielať tri hlavné televízne kanály. Rozhodol o tom prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého kancelária tieto opatrenia vysvetlila bojom proti dezinformáciám z Ruska. Informovala o tom v stredu agentúra Ukrinform.
Programy televíznych kanálov NewsOne, 112 Ukrajina a Zik a ich regionálne projekty sú teraz k dispozícii iba na videoportáli YouTube. Ich vysielanie na území Ukrajiny bolo zastavené najmenej na päť rokov.
Vlastníkom týchto kanálov je poslanec parlamentu za strany Opozičná platforma-Za život Taras Kozak.
O Kozakovi sa na Ukrajine hovorí, že je "pravou rukou" šéfa politickej rady tejto strany Viktora Medvedčuka. Tieto TV kanály aj odvysielali Medvedčukovo stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, keď sa diskutovalo o možnosti obnovenia vzťahov medzi Ukrajinou a Ruskom a o zrušení sankcií.
Je tiež známe, že Medvedčuka a Putina spája i to, že ruský prezident je krstným otcom dcéry Medvedčukovcov Darje.
V reakcii na to začali ukrajinské úrady preverovať dianie v televíziách. Podľa poradcu vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta sú tieto tri televízne kanály aktívne a často otvorene využívané ako nástroj ruskej propagandy na Ukrajine.
O zastavení vysielania troch televíznych kanálov rozhodol Zelenskyj na základe rozhodnutia Rady národnej bezpečnosti a obrany.
Sankcie sa vzťahujú aj na majiteľa zakázaných televíznych staníc - aktíva Tarasa Kozaka na Ukrajine budú zablokované.
Zelenského poradca Mychajlo Podoľak považuje toto rozhodnutie za "absolútne transparentné a motivované". Predstavitelia televízií ho však vnímajú ako politickú pomstu a Ukrajinský zväz novinárov za útok na slobodu prejavu.



                                 

Bulharský parlament zvolil za nového generálneho riaditeľa bulharskej tlačovej agentúry BTA Kirila Valčeva, ktorý bude funkciu zastávať najbližších päť rokov. Pri hlasovaní v parlamente ho podporilo 105 poslancov, proti nehlasoval nikto, píše BTA.
Valčeva na tento post zvolili minulú stredu po tom, čo predchádzajúci dlhoročný riaditeľ BTA Maxim Minčev (67) vlani v novembri zomrel po hospitalizácií s ochorením COVID-19.
Kiril Valčev (48) vyštudoval právo na Univerzite v Sofii. Absolvoval tiež profesionálny kurz rádiového manažmentu v Deutche Welle v Nemecku, nemecký Marshallov fond v Spojených štátoch a stáž v bulharskej sekcii televízie BBC v Londýne. Neskôr pracoval aj ako reportér.
Valčev je tiež tajomníkom Únie bulharských štátnych elektronických médií. Ako právnik sa sústredil na záležitosti týkajúce sa médií a autorských práv. Získal mnoho ocenení v mediálnej oblasti.




                              


Boj za slobodu médií by mal byť spojený s bojom za kvalitnú žurnalistiku, povedal v stredu premiér SR Igor Matovič na pôde medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc. Jeho vyjadrenia sprostredkovalo na Facebooku hnutie OĽANO.
"Sloboda spojená so zodpovednosťou vedie ku kvalitnej žurnalistike, ktorá môže chrániť demokratické zriadenie v jednotlivých štátoch," povedal. To je podľa neho dôležité najmä v dnešnej dobe, keď sociálne médiá často zaujímajú dominantnú úlohu v oblasti šírenia informácii.
Matovič chcel podľa svojich slov z pozície premiéra utvrdiť riaditeľa RSF Christopha Deloira v tom, že cieľom vládnej koalície a vlády je na Slovensku vytvoriť "úplne slobodné prostredie na činnosť poctivých novinárov a žurnalistov".
"Hlavne som sa snažil vysvetliť, že naším kľúčovým cieľom je zmena systému, toho podhubia, ktoré umožnilo, aby mafia ovládla štát, aby na konci de facto dokonala vraždu Jána (Kuciaka) a Martiny (Kušnírovej)," povedal.
"Naším hlavným cieľom je zabezpečiť úplnú slobodu polícii, prokuratúre, súdnictvu, a tým pádom, aby aj tí páchatelia zločinov nemali pocit, že stoja nad štátom," povedal.
Deloir povedal, že v roku 2018 navštívil Bratislavu "len niekoľko dní" po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pripomenul svoje vyjadrenie z tohto obdobia, že "Bratislava je hlavným mestom slobody tlače".
"Za súčasnej situácie, za súčasných technologických zmien je žurnalistika skutočne vo veľkom nebezpečenstve," povedal Deloir.
Európa podľa neho v tomto procese zohrá rozhodujúcu úlohu a Slovensko musí ísť príkladom. Pripomenul, že SR sa v súčasnosti nachádza na 33. mieste v rebríčku slobody tlače celého sveta.
"Na Slovensku je na stole niekoľko zákonodarných iniciatív, ktoré majú za úlohu zlepšiť slobodu tlače, zlepšiť kvalitu mediálneho prostredia," povedal Deloir a dodal, že tieto iniciatívy naznačujú, že SR sa môže stať "modelom pre celú Európu".
Týmito zmenami sa však podľa neho musia posilniť niektoré aspekty ako napríklad ochrana novinárov, verejná mienka a atmosféra v spoločnosti i audiovizuálny zákon v prospech lepšieho fungovania redakčnej práce a finančnej nezávislosti redakcií.
Riaditeľ RSF takisto zdôraznil aj potrebu ochrany zdrojov informácií novinárskej práce. "Tejto iniciatívy sa Slovensko zhostí a musí sa jej zhostiť aj na medzinárodnej úrovni, okrem iného aj na pôde Vyšehradskej štvorky (V4)," dodal.
Šéf výboru NRSR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský povedal, že na Slovensku sa dejú spoločenské zmeny. V tejto súvislosti pripomenul boj proti korupcii, očistu súdnictva, polície a prokuratúry.
Cieľom vlády podľa Čekovského nie je len vyšetrenie jednej vraždy, ale "zabezpečenie, aby tá zmena systému, tá očista systému zabránila podobným tragédiám aj do budúcna".
Matovič v stredu absolvoval i stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Elyzejskom paláci a v meste Meudon, ležiacom v metropolitnej oblasti Paríža, položil veniec k soche generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý pôsobil v miestnom observatóriu.




Copyright © TASR 2021






Spoločnosť Microsoft v stredu uviedla, že podporuje plány Austrálie, podľa ktorých majú najväčšie digitálne platformy platiť za spravodajský obsah. V prípade, že sa konkurenčný gigant Google rozhodne ďalej neprevádzkovať vyhľadávač na austrálskom území, Microsoft sa zaviazal, že malým podnikom pomôže s reklamou na vlastnom vyhľadávači Bing.
Výkonný pracovník Google minulý mesiac na zasadnutí austrálskeho Senátu vyhlásil, že ak vláda prijme návrh zákona, ktorý technologickým gigantom ukladá povinnosť platiť za spravodajský obsah, vyhľadávač Google pravdepodobne v Austrálii viac nebude dostupný. Austrálsky premiér Scott Morrison na to zareagoval vyhlásením, že prázdne miesto by mohla vyplniť firma Microsoft.
Bing je na austrálskom trhu druhý najpopulárnejší vyhľadávač. Podľa webovej analytickej služby Statcounter má však iba 3,6-percentný podiel na trhu. Naopak, Google podľa vlastných údajov zaberá až 95 %.
Morrisson sa nedávno zhováral s generálnym riaditeľom spoločnosti Microsoft Satyom Nadellom o tom, že prípadné uvoľnené miesto by mohol zaujať vyhľadávač Bing. „Môžem potvrdiť, že Microsoft bol dosť presvedčivý. Austrálčania by si rozhodne nepohoršili,“ vyhlásil Morrison.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Proces s exriaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom pre pandémiu zrušili


Proces s exriaditeľom TV Markíza


 Pavlom Ruskom pre pandémiu zrušili

Okresný súd Bratislava II pre pandémiu nového koronavírusu zrušil termín procesu s bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom R. a spol. v prípade prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej naplánovaný na dnes (4. 2.).
"V trestnej veci vedenej na Okresnom súde Bratislava II proti obžalovanému P. R. a spol. oznamujeme, že hlavné pojednávanie vytýčené na 4. februára 2021 je z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 zrušené. Nový termín pojednávania bude vytýčený po dohode s Ústavom na výkon väzby (ÚVV) a Ústavom na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave (ÚVTOS), keďže hlavné pojednávanie v tejto veci sa uskutočňuje v pojednávacej miestnosti ÚVV a ÚVTOS Bratislava na Chorvátskej ulici," informoval TASR hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.
Vo veci sa naposledy konalo koncom novembra 2020, keď vypovedali bývalá riaditeľka kancelárie expredsedu vlády Vladimíra Mečiara Anna Nagyová, bývalý spoločník banskobystrického bosa Mikuláša Černáka Ján Kán, bývalý vojak a ochrankár bosa a ďalší spoločník Černáka v stavebnej firme.
V kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej figuruje ako obžalovaný exriaditeľ televízie Markíza Pavol R., bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel, na doživotie odsúdený Černák a jeho spoločník Miloš Kaštan. Po dlhšom čase na súd 27. novembra 2020 prišiel aj Pavol R. a na proces eskortovali aj Černáka. Lališ a Kaštan sa eskortovať nedali, dali súhlas na pojednávanie v neprítomnosti.
Vraždu si mal objednať podľa obžaloby Pavol R. u Černáka, ktorý mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov. Prvé pojednávanie sa vo veci začalo koncom mája 2019. Kýbel i Pavol R. účasť na príprave vraždy popreli. Černák a Kaštan sa k činu priznali.
Pavla R. a podnikateľa Mariana Kočnera odsúdil 12. januára 2021 Najvyšší súd (NS) SR na 19-ročné tresty odňatia slobody v kauze televíznych zmeniek. NS SR vtedy potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z februára 2020. Trest si Pavol R. odpykáva v ústave s maximálnym stupňom stráženia.

Copyright © TASR 2021

3. 2. 2021

HOAX: Video z demonštrácie pochádza z Petrohradu, nie z Holandska či Nemecka

HOAX:




 
Video z demonštrácie pochádza z Petrohradu, nie z Holandska či Nemecka


Viac ako 5500 ľudí zdieľalo video, ktoré podľa popisu malo byť nakrútené počas protestov zameraných proti pandemickým opatreniam v Nemecku či v Holandsku. Video pritom zachytáva demonštráciu za prepustenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného v Petrohrade z 23. januára 2021. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Stránka Chemtrails Slovensko zdieľala 27. januára 2021 príspevok s popisom "V Holandsku a Nemecku obrovské demonštrácie proti kovidovému fašizmu, o ktorých vás samozrejme RTVS nepovažuje za vhodné informovať. V rámci zahraničného spravodajstva sa nanajvýš dozviete úžasnú informáciu o problémoch britskej kráľovnej s platničkami". Súčasťou príspevku bolo 20-sekundové video, na ktorom vidno ulicu plnú demonštrantov. Totožné video s tým istým popisom zdieľala aj facebooková stránka allinfo.sk.
Príspevky vytvárali dojem, že demonštrácia, o ktorej vraj verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovensko (RTVS) nemá informovať, sa konali v Nemecku či v Holandsku.
Nie je to pravda. Video nakrútili 23. januára 2021 v Petrohrade, pričom protestujúci nevyšli do ulíc protestovať proti nariadeniam spojených s pandémiou ochorenia COVID-19, ale na podporu ruského opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného.
Reverzným vyhľadávaním pomocou nástroja InVID agentúra AFP našla pôvodné video na twitterovom účte používateľky @samkova_ann, uverejnené 23. januára. Presné miesto, odkiaľ bolo video nakrútené, AFP lokalizovala aj pomocou Google Street View a Yandex Maps. Video bolo nakrútené z balkóna na druhom poschodí domu na adrese "Nevsky Avenue, 22/24, St Petersburg, Russia, 191186".
Dňa 23. januára 2021 sa v Rusku konali masívne protesty na podporu prepustenia Navaľného, ktorého 17. januára zatkli po tom, ako priletel z liečenia v Nemecku späť do Ruska.
Holandská vláda nariadila 22. januára zákaz vychádzania od deviatej hodiny večer do pol piatej ráno, ktorý má trvať najmenej do 10. februára, aby obmedzila šírenie ochorenia COVID-19. V reakcii na toto nariadenie vyšli do ulíc stovky mladých ľudí vo viacerých holandských mestách, ktorí niekoľko nocí po sebe páchali aj násilnosti. Niektorých z nich už aj odsúdili.
Situácia v Nemecku v posledných týždňoch neprerástla do masívnych anticovidových protestov. Za zmienku stojí protest v Stuttgarte z 27. januára, pri ktorom zhruba 300 vodičov vytvorilo kolónu tiahnucu sa mestom, a protest v Berlíne z 31. januára, ktorého sa podľa denníka Tagesspiegel zúčastnilo okolo 600 demonštrantov. Keďže tieto zhromaždenia neboli ani rozsiahle, ani nedochádzalo k rozsiahlym násilnostiam, neboli pokrývané slovenskou tlačou.
Nie je však pravda, že o násilnostiach v Holandsku slovenské médiá neinformovali. Napríklad Aktuality.sk vydali v týždni od 20. do 27. januára päť správ o protestoch v Holandsku, denník SME uverejnil štyri články.
Aj slovenské verejnoprávne médiá informovali o protestoch. O protestoch v Holandsku AFP našla napríklad rozhlasový vstup RTVS z 26. januára alebo správu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) z 24. januára.
AFP kontaktovala Viliama Hauzera, vedúceho zahraničnej redakcie spravodajstva RTVS. Ten uviedol, že vo večernom spravodajskom vysielaní RTVS sa správa o protestoch "nekonvenčného myslenia" v Nemecku, ako si nemeckí anticovidoví demonštranti hovoria, objavila naposledy 10. decembra 2020.
Hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová pre AFP poskytla nasledujúce stanovisko: "RTVS sa ostro ohradzuje voči zavádzajúcim tvrdeniam, že v rámci spravodajstva neinformuje korektne o zahraničnom dianí a dištancuje sa od tvrdení hoaxu, ktorý sa šíri na sociálnych sieťach. RTVS sa snaží informovať verejnosť o aktuálnom dianí v našej krajine aj v zahraničí vyvážene a nestranne".
O protestoch na podporu Navaľného, ktoré sa 23. januára konali v mnohých ruských mestách, verejnoprávna televízia informovala v ten istý deň v hlavných večerných správach.



Copyright © TASR 2020