2. 2. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


                                        



Nadácia Fond boja s korupciou (FBK), ktorú založil opozičný politik Alexej Navaľnyj, vydala v utorok vyhlásenie s kritikou kampane, ktorú podľa nich vedú ruské provládne médiá voči Navaľnému.
FBK vo svojom stanovisku pripomína, že rozsudok z roku 2014 vynesený ruskými súdmi v kauze Yves Rocher zrušil Európsky súd pre ľudské práva, po ktorom Navaľnyj dostal od ruského štátu náhradu škody za nezákonné prenasledovanie.
FBK dodal, že samotná firma Yves Rocher v roku 2013 vykonala audit, ktorého výsledky potvrdili, že uzavretím dohody s bratmi Navaľnými jej nevznikla žiadna škoda.
Svojím vyhlásením FBK reagovalo zrejme na spravodajstvo ruských provládnych médií, ktoré o pojednávaní s Navaľným informujú.
Prvý TV kanál napr. vo svojej reportáži zdôraznil, že Navaľnyj systematicky porušoval skúšobnú dobu podmienečného trestu, pričom tak údajne urobil najmenej 50-krát, pričom ešte aj cestoval do zahraničia "za peniaze, ktoré boli darmi od občanov".
Televízia tiež pripomenula, že Navaľnyj je "už skoro každý rok figurantom" nejakého správneho konania pred súdom. Dodala, že Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) v Navaľného prípade už dvakrát požiadala o zmenu podmienečného trestu na nepodmienečný, pričom však tento súd zakaždým prehrala. Súdy boli podľa televízie "zhovievavé" a "nedôsledné.
Podľa Prvého kanála Navaľnyj zámerne ignoroval výzvy FSIN, aby plnil podmienky trestu, a "nedal tak FSIN inú možnosť", len žiadať o zmenu trestu na nepodmienečný.
Prokremeľská televízia si všimla, že na súde Navaľného podporuje jeho manželka Julija - "a nielen ona, prišli aj zahraniční diplomati - a to sa dá považovať za nátlak na súd".
Televízia dodala, že niektoré ulice v okolí súdu sú zablokované a "polícia zasahuje s cieľom zabrániť provokáciám" zo strany Navaľného priaznivcov.
Spravodajský portál Meduza.io informoval, že nateraz bolo v uliciach v okolí súdu zadržaných vyše 230 ľudí vrátane niekoľkých novinárov.
Podľa tohto zdroja polícia hliadkuje aj v okolí sídla Navaľným založenej nadácie FBK, ktorá odhaľuje prípady korupcie v regiónoch krajiny a je v Rusku vyhlásená za tzv. zahraničného agenta. Posilnené hliadky polície sú aj na tých miestach v Moskve, kde sa zvyčajne na svojich akciách schádzajú prívrženci opozície.
Súd v Moskve sa v utorok zaoberá podnetom FSIN, ktorá v prípade Navaľného žiada zmenu podmienečného trestu väzenia na nepodmienečný.
Ide o verdikt vynesený v kauze Yves Rocher v decembri roku 2014, keď bol Navaľnyj odsúdený na podmienečný trest 3,5 roka odňatia slobody so skúšobnou dobou päť rokov za spreneveru 30 miliónov rubľov (približne 327.500 eur) spoločnosti Yves Rocher Vostok a ďalších štyroch miliónov z inej firmy.
Navaľnyj v tejto kauze figuroval spolu so svojím bratom Olegom. Obaja celý prípad označovali za vykonštruovaný a politicky motivovaný



                             
Pakistanský najvyšší súd v utorok nariadil, aby bol z väzenia do tzv. bezpečného domu prepustený muž, ktorého minulý týždeň oslobodili spod obvinení zo zosnovania únosu a z brutálnej vraždy amerického novinára Daniela Pearla, spáchanej v roku 2002. Informovala o tom agentúra AP.
V Británii narodený Ahmad Saeed Omar Sheikh s pakistanským pôvodom strávil posledných 18 rokov v cele smrti. K jeho premiestneniu do bezpečného domu, respektíve tzv. štátnej väzby, ako píše agentúra DPA, má dôjsť do dvoch dní. Naďalej tam bude strážený a nebude mu povolené dom opustiť a ani používať telefón či internet. Bude ho však môcť navštíviť manželka aj jeho deti.
"Nie je to úplná sloboda. Je to krok smerom k slobode," povedal jeho otec Saeed Sheikh, ktorý sa zúčastnil na utorňajšom pojednávaní na súde.
Daniela Pearla, ktorý bol šéfom juhoázijskej kancelárie denníka The Wall Street Journal, uniesli v januári 2002 v pakistanskom meste Karáči, keď pripravoval správu o islamistických militantoch. Takmer o mesiac neskôr, po niekoľkých požiadavkách na výkupné, bolo na konzulát USA doručené necenzurované video s jeho dekapitáciou.
Za jeho únos a vraždu bola v roku 2002 odsúdená štvorica mužov. Medzi nimi aj zmienený Ahmed Omar Saeed Sheikh, odsúdený v minulosti za únosy západných turistov v Indii i únos lietadla. Sheikha odsúdili na trest smrti, zvyšnú trojicu na doživotné tresty, pripomína DPA.
Vlani v apríli však súd v pakistanskej provincii Sindh zrušil rozsudky nad všetkými štyrmi odsúdenými. Sheikha pritom usvedčil len za únos Pearla a odsúdil na sedem rokov väzenia, ktoré si však už odpykal. Rozsudok vyvolal ostré protesty Spojených štátov i organizácií na ochranu práv novinárov. Deň po zrušení predošlých rozsudkov pakistanské úrady nariadili vziať túto štvoricu na tri mesiace do väzby.
Pakistanský najvyšší súd následne minulý štvrtok zamietol sériu odvolaní a oslobodzujúce rozsudky nad Sheikhom i trojicou mužov potvrdil. Rovnako ako v prípade Seika, aj v prípade zmienenej trojice nariadil v utorok jej premiestnenie do stráženého domu.
Proti oslobodeniu Sheikha sa odvolala Pearlova rodina aj pakistanská vláda. Právny zástupca rodiny zavraždeného novinára však už skôr informoval, že odvolanie má malú šancu na úspech, keďže vznesenú námietku proti oslobodeniu budú na najvyššom súde posudzovať rovnakí sudcovia, ako tí, čo oslobodenie nariadili.
Oslobodzujúci verdikt odsúdila Pearlova rodina i USA, ktoré ho označili za "urážku obetí terorizmu" na celom svete. Spojené štáty už skôr deklarovali, že v prípade potvrdenia oslobodzujúceho verdiktu sa budú snažiť o vydanie Sheikha.






                                           

Britský princ Harry vyhral súdny spor s týždenníkom The Mail on Sunday, ktorý napísal, že sa Harry po tom, ako ukončil svoju kráľovskú rolu, otočil k armáde chrbtom. Noviny sa musia 36-ročnému princovi ospravedlniť za urážku na cti a zaplatiť mu odškodné, informovala v pondelok tlačová agentúra Reuters.
Inkriminovaný článok z vlaňajšieho októbra hlásal, že Harry prerušil kontakt s príslušníkmi námornej pechoty britských ozbrojených síl, s ktorými mal neformálne vzťahy až do marca 2020, keď odstúpil od svojich kráľovských povinností.
Týždenník ďalej napísal, že vnuk britskej kráľovnej Alžbety II., oficiálne titulovaný Vojvoda zo Sussexu, urazil armádu a ignoroval korešpondenciu od bývalého šéfa ozbrojených síl.
"Všetky tieto obvinenia sú lživé, čo akceptovali aj platformy The Mail on Sunday a MailOnline," uviedla Harryho právnička Jenny Afiová. Princ hodlá venovať vysúdené odškodné medzinárodnému športovému podujatiu Invictus Games, ktoré založil pre vojnových veteránov zranených v boji.
Harry, ktorý desať rokov slúžil v ozbrojených silách a dvakrát aktívne pôsobil v Afganistane, predtým, ako sa stal vysoko postaveným kráľovským činiteľom na plný úväzok, bol svojou starou matkou v roku 2017 vymenovaný za honorárneho šéfa námornej pechoty.
V rámci dohody dojednanej s kráľovnou a ďalšími vysoko postavenými členmi panovníckeho dvora sa však musel vzdať titulu, keď sa rozhodol opustiť oficiálne povinnosti a so svojou manželkou Meghan a synom Archiem sa presťahoval do USA.
Britské médiá vtedy prinášali správy, že Harry bol nahnevaný, že sa musí vzdať svojich vojenských konexií, ktoré si veľmi vážil.
"Tieto nepodložené, falošné a ohováračské správy nepredstavujú len osobný útok na vojvodov charakter, ale aj nesprávne spochybnili jeho službu tejto krajine," dodala Afiová. Zdôraznila, že Harry je "hrdý na desať rokov vojenskej služby v mene Jej Veličenstva" a "vždy udržiaval aktívne vzťahy s týmito silami, pričom tak bude robiť aj v budúcnosti".
Afiová v samostatnom vyhlásení po súdnom pojednávaní v Londýne uviedla, že Harryho oddanosť vojenskej komunite je "nespochybniteľná", dopĺňa stanica BBC.
Vzťahy Harryho a Meghan s britskou bulvárnou tlačou sa zhoršili po tom, ako sa pár zosobášil v roku 2018.



Copyright © TASR 2021





                                            

Americký technologický gigant Google zaplatí v rámci odškodného 2,6 milióna dolárov (približne 2,15 milióna eur) viac ako 5500 pracovníkom a uchádzačom o zamestnanie. Spoločnosť čelí obvineniam, že diskriminovala vyštudované inžinierky a ľudí s ázijským pôvodom.
Vyplatením uvedenej čiastky sa skončí 4-ročný prípad, ktorého súčasťou boli obvinenia, že Google v rokoch 2014 až 2017 platil inžinierkam menej ako ich mužským kolegom na podobných pozíciách. Tieto nezrovnalosti zistili počas vyšetrovania v pobočkách v Seattli a Kirklande, ako aj v kalifornskej centrále.
V rámci urovnania sporu Google zaplatí 1,35 milióna dolárov viac ako 2500 inžinierkam, aby im vykompenzoval straty z minulosti spôsobené diskrimináciou. Ďalších 1,23 milióna dolárov je určených pre viac ako 1700 žien a Ázijčanov, ktorí sa neúspešne uchádzali o inžinierske pozície v spoločnosti Google.



C©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.