5. 2. 2021

Zomrel Christopher Plummer

Zomrel Christopher Plummer




Vo veku 91 rokov dnes zomrel v Spojených štátoch kanadský herec Christopher Plummer. S odvolaním sa na jeho manažéra o tom informovala agentúra AP. V roku 2012 získal Plummer Oscara za film Začiatky. Stal sa vtedy najstarším hercom, ktorý kedy ocenenie americkej filmovej akadémie dostal. Známy je Plummer tiež rolou kapitána von Trappa v muzikáli Za zvukov hudby z roku 1965.

Plummer zomrel vo svojom dome v americkom štáte Connecticut. Hercov manažér Lou Pitt uviedol, že s ním v okamihu smrti bola manželka, britská herečka Elaine Taylorová.

Plummer si zahral v desiatkach filmov. Najväčšiu slávu mu priniesol muzikál Za zvukov hudby, v ktorom stvárnil po boku Julie Andrewsová úlohu ovdoveného rakúskeho baróna von Trappa. Sám Plummer film nemal príliš v láske. "Je to hrozné, sentimentálne a ulepené. Museli sme sa hrozne snažiť, aby sme tam dostali aspoň kvapôčku humoru," povedal v roku 2011 denníku The Hollywood Reporter.

V 70. rokoch minulého storočia si zahral Plummer vyslúžilého lupiča v komédii Návrat Ružového pantera (1975) alebo detektíva Sherlocka Holmesa v kriminálnom filme Vražda na úrovni (1979).

Po roku 2000 zaujal napríklad v snímke Posledný nedeľa (2009), kde stvárnil ruského spisovateľa Leva Tolstého v záverečnom období jeho života. Za túto rolu bol prvýkrát nominovaný na Oscara. Zlatej sošky sa ale dočkal až v roku 2012, kedy ju získal za vedľajšiu úlohu vo filme Začiatky.

Plummer si zahral tiež titulnú úlohu vo filme Imaginarium Dr. Parnassa (2009), hral aj v dráme Muži, ktorí nenávidia ženy (2011), v hudobnej komédii Druhá miazga (2015), v roadmovie Tri na ceste (2018) a v kriminálnej komédii Na nože (2019).

V roku 2017 nahradil Plummer v dokončovanom filme Všetky prachy sveta predstaviteľa jednej z hlavných rolí Kevina Spaceyho, ktorý bol niekoľkými ľuďmi obvinený zo sexuálneho obťažovania mužov. Režisér filmu Ridley Scott pretočil všetky scény sa Spaceym zhruba mesiac a pol pred uvedením snímky do kín.


Copyright © ČTK 2021