22. 9. 2018

MTF Zlatá Praha 2018 

MTF Zlatá Praha 2018 

Spoluautor muzikálu West Side Story, dirigent, skladateľ, pedagóg, klavirista a popularizátor vážnej hudby. To všetko bol Leonard Bernstein. A teraz je aj víťazom medzinárodného festivalu Zlatá Praha. Nemecký dokument o tomto tvorcovi s podtitulom Rozpoltený génius získal hlavnú cenu na 55. ročníku prehliadky toho najlepšieho, čo vzniklo v televíznej tvorbe o divadle tanci a divadle. Jej usporiadateľom je Česká televízia.

Víťazný dokument natočil Thomas von Steinaecker v koprodukcii staníc ZDF a ARTE. "Tento intímny dokument mapuje Bernsteinove osobné vzostupy aj pády, jeho túžbu byť uznávaným skladateľom, ale približuje aj umelcov život poznačený tragickými udalosťami. Hlboký pohľad do rozporuplnej osobnosti hudobného génia nám okrem radu pamätníkov sprostredkujú Bernsteinovho deti Jamie, Nina a Alexander, "zdôvodnila výber porota.

O laureátovi najvyššieho ocenenia Grand Prix Golden Prague rozhodovali porotcovia z Nemecka, Českej republiky, Estónska, Walesu a Rakúska. Do súťaže tohto ročníka boli prihlásené snímky od takmer štyridsiatich producentov a televíznych spoločností z celého sveta.

Medzi dokumentmi o hudbe, tanci a divadle najviac zaujalo Snívanie. Netradičná kanadská hudobný snímka rozpráva príbeh skupiny židovských pesničkárov. V kategórii Český krištáľ - Performing Arts, zamerané na hudobné a tanečné programy vrátane záznamov koncertov, zvíťazilo tanečné divadlo Zdesenie, ktoré vychádza z životné skúsenosti herca Jonathona Younga.

Na slávnostnom večere bolo udelených aj niekoľko ďalších špeciálnych cien. Ocenenie Nadácie Dagmar a Václava Havlových Vízia 97 si v sobotu večer odniesol nemecký snímok Hudba a moc, ktorý skúma rôzne pohľady na politické aspekty hudby. Cenu Českej televízie získal nemecký film o známom choreografovi Nižinský - Balet Johna Neumeiera. A Špeciálne uznanie za mimoriadny umelecký počin patrí televíznemu spracovaniu komornej opery Bohuslava Martinů Čím ľudia žijú.

Zdroj: Česká televízia

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

21. 9. 2018

Look Who's Talking

Look Who's Talking

Spoločenský status novinárov a ich právna ochrana by mali byť v zákone jasne a čitateľne stanovené. Na štvrtkovom (20.9.) stretnutí s ministerkou kultúry SR Ľubicou Laššákovou (Smer-SD) to uviedli zástupcovia Slovenskej asociácie novinárov (SAN).
V diskusii sa v tejto súvislosti dotkli i novelizácie tlačového zákona. "SAN v minulosti na túto tému viackrát poukázal, dokonca sme aj predložili paragrafové znenie novely zákona," pripomenul predseda asociácie Štefan Dlugolinský.
Tlmočil ďalej názor SAN, že pri diskusii o tejto téme a konkrétnej implementácii do novely zákona by mali rozhodovať výlučne zástupcovia novinárskej obce.

Copyright © TASR 2018

Vysielacie rozhlasové štúdio a réžia RTVS v Košiciach prechádzajú obnovou

Vysielacie rozhlasové štúdio a réžia RTVS v 

Košiciach prechádzajú obnovou

Vysielacie rozhlasové štúdio a réžia RTVS v Košiciach prechádzajú od augusta celkovou stavebnou a technologickou obnovou. Tá pozostáva z výmeny akustických obkladov, interiérových segmentov, vysielacej techniky a technológie. Koncom októbra by už mali naplno fungovať. RTVS na to zo svojho rozpočtu dala 167.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
"Tak ako po predchádzajúcej rekonštrukcii patrilo Štúdio RTVS v Banskej Bystrici k najmodernejším štúdiám, bude areál v Košiciach po ukončení prác viesť pelotón najmodernejších stredísk RTVS," povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Projektom na zlepšenie energetickej efektívnosti v košickom štúdiu sa podľa neho začala postupná energetická obnova areálov RTVS v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici, čím sa dosiahne významná úspora spotreby energie pri prevádzke budov.
"Obnovou košického štúdia RTVS sa zlepšia pracovné podmienky pre zamestnancov, pozitívne to ovplyvní energetickú bilanciu, ale predovšetkým verím, že svojím spôsobom prispeje aj k skvalitneniu vysielaného programu," uviedol výkonný riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.
Administratívna budova košického štúdia pochádza zo začiatku 80. rokov minulého storočia a v súčasnosti vykazuje značné stavebno-technické nedostatky. V havarijnom stave, a za hranicou svojej životnosti, je odovzdávacia stanica tepla, v zlom technickom stave je tiež prípojka primárnej energie a vzduchotechnické zariadenia. V septembri sa preto začalo s postupným zateplením obvodového plášťa vrátane strešnej konštrukcie, výmenou okien, zasklených stien a vstupných dvier, s výmenou oplechovania atík a budovaním bezbariérového prístupu. Zmení sa systém prípravy teplej úžitkovej vody, namontujú sa úspornejšie svietidlá a vybuduje nová odovzdávacia stanica tepla vrátane rozvodov, vymenia vnútorné rozvody a vykurovacie telesá, obnoví vzduchotechnika a nainštaluje fotovoltaická elektráreň na streche administratívnej budovy.
Práce by mali potrvať do novembra budúceho roka. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. RTVS na neho získala nenávratný finančný príspevok vo výške 1,42 milióna eur. Stavebný ruch je okrem Košíc aj v bratislavskom areáli RTVS v Mlynskej doline. Rekonštruuje sa strecha, podlaha, fasáda a vnútorné priestory príručných dielní a skladov, keďže ešte v apríli 2016 v tomto objekte prišlo k lokálnemu kolapsu časti strešnej konštrukcie.

Copyright © TASR 2018


Ceny SOZA za rok 2017

Ceny SOZA za rok 2017

V bratislavskom Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava rozdali vo štvrtok výročné Ceny Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) najúspešnejším autorom, zástupcom nahrávacích spoločností a vysielateľom za najúspešnejšie skladby, zvukové nosiče či najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní. Ceny udelili na základe štatistického spracovania hlásení od používateľov za uplynulý kalendárny rok, preto sa aj pre ne vžilo označenie "štatistické ceny".

Cenu SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel získal Ivan Tásler, ktorý však na galavečer nemohol prísť. Trofej pre textára najhranejších hudobných diel si prevzal Kamil Peteraj, ktorý tak ešte viac rozšíril svoju doterajšiu rekordnú zbierku. Tá sa už vyšplhala na číslo 19 - 17 štatistických a dve honorárne ceny. „Veľmi si vážim obe ocenenia - štatistické aj to honorárne. To druhé preto, že slovenská hudba v slovenčine nemá kvôli jazyku veľké šance preniknúť niekde von. Je skvelé, že sa sem-tam objavia nejaké svetielka na nejakých rádiových staniciach, to ma vždy poteší. Cenu pre Mariku si vážim o to viac, že som hlavný spoluautor jej skladieb, otextoval som jej viac ako 90% skladieb. Som rád, že tie skladby obstoja v rôznych aranžmánoch, a hlavne pre ňu je to prvé ocenenie ako pre autorku. Ju totiž berú ako speváčku, ona je však aj vynikajúca autorka,“ uviedol textár. Cenu SOZA pre najúspešnejšieho mladého autora získala Celeste Buckingham, ktorá sa však pre pracovné povinnosti na podujatí nemohla zúčastniť.

Cenu SOZA za zvukový nosič si prevzal Peter Lipa vďaka albumu Podobnosť čisto náhodná, na ktorom spolupracoval s Milanom Lasicom. „Je to pre mňa nová skúsenosť, že som sa dostal medzi tých „štatistických“ ocenených, pretože doteraz som bol viac-menej iba ten honorárny. Pre mňa je dôležité povedať, že toto ocenenie preberám aj vďaka tomu, že som sa pred 35 rokmi stretol s Milanom Lasicom a požiadal som ho vtedy o texty. A on mi ich dal a dáva dodnes, za čo som mu veľmi vďačný a vďaka čomu môžem nahrávať stále nové pesničky a albumy,“ poznamenal Lipa pri preberaní ceny a jednu zo skladieb z ich spoločného repertoára zaspieval v rámci programu aj so svojou kapelou.

Okrem štatistických cien udelili aj štyri honorárne ceny, o držiteľoch ktorých rozhodla Dozorná rada SOZA. Cenu za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí získal Kamil Peteraj, do Zlatej knihy zapísali Jána Zimmera a Ivana Dubeckého a Veľkú cenu SOZA dostala Marika Gombitová. „Je to krásne ocenenie, ale neznamená to, že končím, pretože ja chcem ešte toho urobiť veľa. Veľmi si to vážim, že som tu mohla byť s vami. Keď počujem nejakú svoju skladbu v rádiu stále si poviem, čo by som v nej asi opravila, ináč zaspievala, iné aranžmán zvolila. Stále je čo zlepšovať a na sebe pracovať,“ povedala historicky prvá žena, ktorá získala Veľkú cenu SOZA, na novinárskom brífingu po skončení galavečera. Cenu v podobe sošky Eurydika si prevzala z rúk predsedu dozornej rady SOZA Matúša Jakabčica, ako aj Kamila Peteraja a Miroslava Žbirku.

Okrem spomínaného Lipu naživo vystúpili aj Emma Drobná, Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu, Mucha Quartet a Marcel Palonder. Zazneli diela všetkých držiteľov honorárnych cien, skladba z najpredávanejšieho audionosiča aj najhranejšia skladba za rok 2017.

Prehľad víťazov a víťaziek Cien SOZA za rok 2017

Ceny SOZA za rok 2017 - štatistické
Cena SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel: Ivan Tásler (doteraz získal cenu v tejto kategórii v rokoch 2005 a 2012-2016)
Cena SOZA pre textára najhranejších hudobných diel: Kamil Peteraj (doteraz získal cenu v tejto kategórii v rokoch 1996-2003, 2008 a 2010-2016)
Cena SOZA pre najúspešnejšieho mladého autora: Celeste Buckingham
Cena SOZA za najhranejšiu skladbu: Smile (autori: Peter Graus / Tomáš Zubák / Emma Drobná)
Cena SOZA za zvukový nosič: Podobnosť čisto náhodná - Peter Lipa & Milan Lasica (East West Promotion)
Cena SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní: Rádio Sity

Ceny SOZA za rok 2017 - honorárne
Cena za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí: Kamil Peteraj
Zápis do Zlatej knihy: Ján Zimmer, Ivan Dubecký
Veľká cena SOZA: Marika Gombitová

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA





"Volali mi minulý týždeň z TA3, či pôjdem do diskusie s Ficom, ja som povedal, že rád, ale radšej až budúcu nedeľu, tak sme sa dohodli na diskusii 23. septembra. Nepovedali mi, že ho zavolajú aj túto nedeľu a že povedia, že nechcem prísť."
Richard Sulík

Prosím o odstránenie tohto výroku R.Sulíka, pretože nie je pravdivý: "Nepovedali mi, ze ho zavolaju aj tuto nedelu a ze povedia, ze nechcem prist.
Katarína Svrčeková

"Čim Kong Ung, či ako sa volá"
Stanislav Mizík ,ĽSNS

20. 9. 2018

Prezidentkou SFTA sa stala Wanda Adamík Hrycová

Prezidentkou SFTA 
sa stala Wanda Adamík Hrycová

Prezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) zvolilo v stredu (19. 9.) na svoje čelo novú prezidentku. Stala sa ňou filmová producentka Wanda Adamík Hrycová, ktorá vo funkcii vystriedala režiséra Martina Šulíka. TASR o tom informoval Peter Gašparík, PR manažér SFTA.
Adamík Hrycová má pracovné skúsenosti z oblasti divadla, televízie i filmu. Pôsobila ako riaditeľka Divadla Nová scéna a stála tiež na čele najväčšej televíznej produkčnej spoločnosti na Slovensku MediaPro Entertainment Slovakia. V roku 2007 založila vlastnú spoločnosť Wandal Production, do ktorej portfólia patrí aj úspešný film Čiara. Kriminálny thriller režiséra Petra Bebjaka získal v apríli šesť národných filmových cien Slnko v sieti za rok 2017 vrátane ocenenia pre najlepší domáci film.
Prezídium SFTA má sedem členov. Okrem prezidentky ho tvorí dvojica viceprezidentov - producentka Mirka Grimaldi a scenárista Marek Leščák. Členmi prezídia sú ďalej generálny riaditeľ Slovenského filmové ústavu (SFÚ) Peter Dubecký, scenáristka, režisérka a spisovateľka Eva Borušovičová, programový riaditeľ MFF Art Film Fest Peter Nágel a Miroslav Ulman, filmový publicista a odborný referent Audiovizuálneho informačného centra SFÚ.
SFTA je verejnoprospešná záujmová organizácia, ktorá združuje osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry. Jej cieľom je aktívne sa podieľať na vytváraní systémového prostredia pre stabilizáciu slovenskej audiovizuálnej scény, podporovať kultúrne aktivity spojené s filmom a zaštítiť prezentáciu slovenskej audiovizuálnej kultúry doma i v zahraničí. Preto sa stala iniciátorom a usporiadateľom výročnej prehliadky Týždeň slovenského filmu, je tiež zakladateľom a garantom národnej filmovej ceny Slnko v sieti.

Copyright ©TASR 2018


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Britskí regulátori uviedli, že súboj medzi americkou mediálnou spoločnosťou 21st Century Fox a americkým mediálnym konglomerátom Comcast o prevzatie britskej televíznej firmy Sky sa vyrieši prostredníctvom aukcie. Keďže ani jedna z uchádzajúcich sa spoločností neoznačila svoju ponuku za konečnú, podľa britského Výboru pre akvizície, ktorý je nezávislým regulačným úradom, sa očakáva začatie akvizície 21. septembra a jej ukončenie 22. septembra večer.
Konglomerát Comcast ponúkol za televíziu Sky 26 mld. libier (GBP). Spoločnosť 21st Century Fox za prevzatie 61-percentného podielu televízie Sky, ktorý nevlastní, ponúkla 24,5 mld. GBP.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Populárna hudobná anketa Český slávik sa tento rok neuskutoční, informoval vo štvrtok spravodajský server iDNES.cz.
"Problémy posledných ročníkov ukázali, že veľmi otvorený systém hlasovania sa v období rýchleho rozvoja sociálnych sietí ukázal ako jednoducho zneužiteľný," povedal pre český denník Právo Jaroslav Těšínský z usporiadateľskej agentúry Musica Bohemica.
Doterajšie pravidlá umožňujú prostredníctvom sociálnej siete Facebook odovzdať hlasy prakticky komukoľvek, kto sa hudobne prezentuje. Masové hlasovanie skupiny fanúšikov minulý rok spôsobilo, že skupina Ortel a jej líder Tomáš Ortel získali hlasy nad rámec fair play. Agentúra preto zasiahla a skupine body odobrala.
Ak má byť anketa barometrom popularity, musí držať krok s rozvojom sociálnych sietí. Organizátori pracujú na novom projekte ankety, ktorý si však vyžiada čas. Preto sa rozhodli tento rok Českého slávika neorganizovať, píše server iDNES.cz.

Copyright © TASR 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

Nová diskusná relácia o celosvetových vedeckých objavoch na obrazovkách RTVS

Nová diskusná relácia o celosvetových 

vedeckých objavoch na obrazovkách RTVS



Budúcnosť prichádza na obrazovky RTVS. Objavné informácie, kritické myslenie, zanietené rozhovory so špičkovými slovenskými aj zahraničnými expertmi o celosvetovom vedeckom spoznávaní sveta – to všetko prinesie nová diskusná relácia RTVS Experiment. V premiére ju Dvojka odvysiela už vo štvrtok 20. septembra o 20:10. Ďalšie časti diváci uvidia na Dvojke každý štvrtok v deň vysielania zápasov Európskej ligy UEFA.
Novú talkshow bude moderovať Martin Strižinec, ktorý vyspovedá hostí z rôznych oblastí od astronómie, fyziky, chémie, biológie až po ekonómiu, antropológiu či sociofilozofiu. Experiment reaguje na základné témy budúceho vývoja ľudstva. Diváci sa napríklad dozvedia zaujímavé informácie o možnostiach ďalšieho osídľovania vesmíru, vplyve umelej inteligencie na chod spoločnosti alebo o genetickej úprave rastlín, živočíchov a ľudí.

„Zámerom relácie je hlbšie rozdiskutovať súčasné poznanie sveta, jeho zákonitostí s dôrazom na kritické myslenie a vedecky overené fakty, s vášňou k novým objavom," priblížil kreatívny producent vývoja RTVS Tomáš Kaminský.

Charakter celej diskusnej relácie a preberané témy podčiarkuje aj moderné futuristické štúdio s veľkou projekčnou plochou, na ktorej sa budú premietať zábery skúmaného fenoménu.

Hosťom premiérovej časti Experiment bude vo štvrtok 20. septembra paleontológ Matúš Hyžný. V relácii opraví chybné predstavy laikov o dinosauroch a vysvetlí, či mali perie, akú mali farbu a či by sa dali klonovať. Taktiež objasní, ako vyzeralo územie Slovenska pred miliónmi rokov, čo sú pištoľové krevety a ako žili desaťnožce. Počas diskusie odznejú najnovšie poznatky o masovom vymieraní dinosaurov a tiež dôvody, ktoré k tomu prispeli.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzsky odvolací súd potvrdil v stredu verdikt, podľa ktorého majú dvaja šéfovia z francúzskeho časopisu Closer venovaného celebritám dostať pokutu v maximálnej výške 45.000 eur za porušenie súkromia Kate Middletonovej. Skutku sa dopustili zverejnením fotografií vojvodkyne z Cambridge v roku 2012, keď sa na dovolenke vo francúzskom Provensalsku slnila bez horného dielu plaviek.
Odvolací súd vo Versailles pri Paríži potvrdil rozhodnutie súdu v meste Nanterre, ktorý v septembri 2017 udelil maximálnu možnú pokutu vyplývajúcu zo zákona. Pokutovanými sú šéfredaktorka francúzskeho vydania magazínu Closer Laurence Pieauová a Ernesto Mauri, výkonný riaditeľ mediálnej spoločnosti Mondadori, ktorá týždenník vydáva.
Súd tiež potvrdil pokuty pre dvoch fotografov, ktorí snímky vojvodkyne urobili, a to 10.000 eur pre každého.
Vlani v septembri britský princ William a jeho manželka Kate uviedli, že ich verdikt potešil, lebo "si želali dôrazne poukázať na to, že takéto neoprávnené zasahovanie do súkromia sa nesmie stávať".
Načasovanie vlaňajšieho verdiktu bolo citlivo vnímané najmä v Británii: bol totiž vydaný krátko po 20. výročí tragickej smrti Williamovej matky, princeznej Diany, ktorú prenasledovali paparazzovia, keď jej auto havarovalo v parížskom tuneli.
Odškodné je oveľa menšie než suma 1,5 milióna eur, v akú manželia dúfali, napísala tlačová agentúra AP.

Copyright ©TASR 2018

Až smrť novinára, ktorý sa zabil v stredu po páde z lanového mostíka medzi dvoma obydliami na stromoch, prinútila vládu nemeckého spolkového štátu Severné Porýnie-Vestfálsko pozastaviť plány na výrub ďalšej časti starobylého Hambachského lesa a aspoň dočasne sa vzdať ambície násilím z neho vyviesť ekológov, ktorí ho vlastnými telami už niekoľko týždňov bránia pred drevorubačmi. Mladý novinár sa na mieste zabil po páde z výšky pätnástich metrov, pričom polícia jeho smrť označila za tragickú nehodu.
Hambachský les, ktorý leží medzi Kolínom nad Rýnom a Aachenom neďaleko od hraníc s Belgickom, je starý 12-tisíc rokov a oplýva nesmiernou biodiverzitou, úrady napriek tomu v novembri minulého roka povolili pokračovanie v jeho ťažbe za účelom stavby nových uhoľných baní energetickej spoločnosti RWE. Výrubu však už niekoľko týždňov bránia ochrancovia životného prostredia, ktorí si zriadili domčeky v korunách stromov a odmietajú ich opustiť.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS odvysiela naživo ďalší zápas európskej ligy UEFA

RTVS odvysiela naživo ďalší zápas 
európskej ligy UEFA

Séria priamych prenosov futbalových zápasov Európskej ligy UEFA pokračuje vo štvrtok 20. septembra na Dvojke ďalším duelom, v ktorom účinkuje slovenský zástupca. Vďaka RTVS sa futbaloví priaznivci môžu tešiť na živé prenosy zo všetkých zápasov Spartaka Trnava v tejto prestížnej futbalovej súťaži

Vo štvrtok 20. septembra čaká Spartak Trnava na domácej pôde zápas proti belgickému Anderlechtu Brusel. Aktuálny slovenský majster odohrá tento duel v skupine D ako prvý v rámci skupinovej fázy Európskej ligy. Dvojka ho odvysiela naživo o 20:40.

„Správnosť nášho rozhodnutia sústrediť sa na kúpu hlavnej súťaže Európskej ligy potvrdil Spartak Trnava postupom. Hrdo konštatujeme, že práve RTVS prevedie červeno-čiernych ťažkými bojmi v priamych prenosoch, ktoré musíme vyrobiť vo vysokom štandarde kontrolovanom UEFA. Trnave budeme držať palce na Dvojke, na webe RTVS aj na oficiálnom FB profile a takisto na Rádiu Regina,“ uviedol šéf športovej sekcie RTVS Matej Hajko.

O živý komentár sa na štadióne postarajú Marcel Merčiak a expert Martin Poljovka, v štúdiu ich doplnia Ľuboš Hlavena a Marián Zeman. Rozhovory s aktérmi zápasu bude zabezpečovať Dominika Komrhelová.

RTVS prinesie naživo druhé polčasy zápasov aj na Rádiu Regina. Štvrtkový odvysiela o 22:00. Informovať o nich bude tiež Rádio Slovensko v pravidelnom hodinovom spravodajstve, vo všetkých Rádiožurnáloch a v športovom sumári dňa.

Shut up! Hlas demokracie v ohrození

Shut up! 
 Hlas demokracie v ohrození

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre sprístupní vo štvrtok 20. septembra vo foyer výstavu Shut up! Hlas demokracie v ohrození. Ide o medzinárodný projekt, ktorý je reakciou na vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Za koncepciou výstavy je agentúry Respect APP, ktorá vyzvala dizajnérov, aby vytvorili plagát na túto tému.
Na výzvu prišlo celkovo 384 diel z 36 krajín, napríklad z Číny, Poľska, Jordánska, Cypru, Talianska, Južnej Kórey, USA, Kanady, Ruska, Japonska, Ukrajiny, Iránu, Ekvádoru, Mexika, Portugalska, Švajčiarska a ďalších štátov. Autori koncepcie výstavy vybrali 100 najlepších, aby v celosvetovej mierke reprezentovali tento projekt.
DAB predstaví 40 plagátov, ktoré sú vybrané špeciálne pre túto výstavu. „To znamená, že jej návštevníci si u nás môžu pozrieť plagáty, ktoré na iných inštaláciách tejto putovnej výstavy neuvidia," uviedla projektová manažérka DAB Slavka Civáňová.
Ako pripomenula, divadlo pripravilo výstavu Shut up! Hlas demokracie v ohrození v súvislosti s premiérou inscenácie Mechanický pomaranč, ktorú uvedie v piatok 21. septembra. Témou, ktorú majú plagáty i inscenácia spoločnú, je motív násilia a to, ako naň spoločnosť reaguje.
Súbor plagátov nainštalovaných do jedného celku je podľa Civáňovej mimoriadne sugestívny a má veľkú silu. „Plagáty spája jeden motív, takže aj napriek tomu, že každý má iného autora z inej krajiny, objavujú sa na nich veľmi podobné grafické prvky v podobe pera, terča, či mikrofónu, teda univerzálne motívy, ktoré sú bez ohľadu na rasu, či štátnu príslušnosť symbolmi slobody a boja proti násiliu," skonštatovala Civáňová.
Výstava potrvá v priestoroch DAB do 7. novembra. „Prístupná je vždy hodinu pred každým predstavením i počas neho. Návštevníci si ju môžu pozrieť aj počas celého trvania Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, s ktorým DAB projekt pripravilo," dodala Civáňová.

Copyright © TASR 2018

19. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Aktivista ruskej skupiny Pussy Riot Piotr Verzilov čakal v deň, keď bol zrejme otrávený, správu o stave vyšetrovania smrti ruských novinárov zavraždených v lete v Stredoafrickej republike (SAR). S odvolaním sa na dva zdroje o tom informoval ruský denník Novaja gazeta.
Spomínaný dokument o troch ruských novinároch, ktorí v SAR pracovali na reportáži o súkromných vojenských spoločnostiach, vypracovali zahraniční experti vyslaní do Afriky.
Verzilov mal ísť do Afriky s nimi, ale v čase tejto cesty si odpykával 15-dňový trest väzenia za narušenie finálového zápasu majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa konalo v Moskve.
Verzilova priviezli do moskovskej nemocnice 11. septembra s podozrením na otravu doposiaľ neznámou látkou. Po tom, čo sa jeho zdravotný stav prudko zhoršil, ho 15. septembra previezli na berlínsku kliniku Charité.
Verzilovov ošetrujúci lekár Kai-Uwe Eckardt v utorok na tlačovej konferencii v Berlíne informoval, že stav pacienta si stále vyžaduje intenzívnu lekársku starostlivosť, je však mimo ohrozenia života.
"Kritický stav sa výrazne zlepšil," konštatoval Eckardt.
Podľa riaditeľa nemocnice Charité Karla Maxa Einhäupla lekári predpokladajú, že 30-ročný Verzilov je v stave intoxikácie už takmer týždeň, jej príčina však stále nie je známa.
Agentúra Interfax informovala, že Verzilovov zdravotný stav podrobne sleduje aj Kanada, ktorej je od roku 2005 občanom.

Copyright © TASR 2018



Český rozhlas vyhlásil výberové konanie na riaditeľa brnenského a zlínskeho štúdia. Návrat terajšieho šéfa oboch štúdií Jaromíra Ostrého, ktorý kandiduje do Senátu, si ČRo nevie predstaviť.

Ruskí poslanci schválili novelu zákona hroziacu pokutou 50.000 rubľov až rokom väzenia pre médiá či osoby, ktoré odmietnu zmazať či dementovať informáciu, označenú súdom za falošnú.Na prijatie zákona je ešte potrebný súhlas senátorov a prezidenta. Ustanovenie sa má týkať aj používateľov sociálnych sietí.

Zdroj : ČT TXT

Zomrel Thad Mumford

Zomrel Thad Mumford

Vo veku 67 rokov zomrel americký spisovateľ Thad Mumford, ktorý napísal scenáre k viacerým známym seriálom. Pracoval napríklad na seriáli M*A*S*H z vojenského prostredia, či hite 80. rokov - Show Billa Cosbyho i na sitkome ALF o malom chlpatom mimozemšťanovi s veľkým nosom.
Mumford zomrel 6. septembra v meste Silver Spring v americkom štáte Maryland. Portál portálu hollywoodreporter.com o tom informoval jeho bratranec John Sims. Príčina Mumfordovej smrti nie je známa.
Mumford v roku 1973 získal prestížnu cenu Emmy za televízny seriál pre deti The Electric Company. Na túto cenu bol počas svojej kariéry nominovaný ešte trikrát.

Copyright © TASR 2018

TO JE TV!

TO JE TV!




18. 9. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Delegáciu europoslancov počas návštevy Slovenska znepokojilo, že bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa spomína v súvislosti s únosom vietnamského podnikateľa aj motorkárskym gangom Noční vlci. Nepozdáva sa im tiež, že ľudia, ktorí pre tlak verejnosti odišli zo svojich funkcií, sa dostávajú na iné dôležité pozície. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedala šéfka delegácie Sophie in 't Veldová.
Podľa europoslancov vyzerajú nový premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a jeho vláda skutočne odhodlaní robiť zmeny, no zdá sa, že nevedia spraviť čiaru za minulosťou. "Vidíme ľudí, ktorí odstúpili alebo boli prepustení a po niekoľkých mesiacoch vidíme tie isté tváre v iných rolách. Myslím si, že to nie je prospešná prax," uviedla in 't Veldová. Je podľa nej potrebné ukázať skutočné odhodlanie bojovať s korupciu. To podľa nej nespočíva len v prijímaní nových zákonov, je to aj o politickej kultúre.
Europoslanci tiež zdôraznili, že je "absolútne nevyhnutné", aby sa vyšetrila vražda novinára a jeho snúbenice. "Vnímam silné odhodlanie dotiahnuť vyšetrovanie vraždy do rýchleho a dobrého konca," vyhlásila in 't Veldová. Pochválila tiež, že slovenská demokracia a právny štát sú "veľmi odolné". Vidieť to podľa nej na niektorých ľuďoch v štátnej správe, ktorí sa ju snažia vylepšiť a stransparentniť.
In 't Veldová tiež zdôraznila, že návšteva europoslancov nie je o jednotlivých krajinách, ale integrite Európskej únie ako celku. Pridala tiež konkrétne odporúčanie pre EÚ - posilnenie roly Europolu. Ten podľa nej v súčasnosti nemá dostatočné nástroje ani prostriedky. "Keď je zločin medzinárodný a orgány činné v trestnom konaní lokálne, vytvárate raj pre gangsterov," vysvetlila.
Päť europoslancov sa počas svojej návštevy Slovenska stretlo s prezidentom SR Andrejom Kiskom, premiérom Pellegrinim, ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer-SD), ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd), prokurátormi, políciou, zástupcami Europolu, novinárov a mimovládnych organizácií. Slovensko navštívili aj v marci, po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.


Copyright ©TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vyše 80 amerických poslancov vyzvalo administratívu prezidenta Donalda Trumpa, aby posilnila snahy o prepustenie dvoch novinárov z tlačovej agentúry Reuters, ktorých v Mjanmarsku odsúdili za nelegálnu držbu oficiálnych dokumentov. Podľa členov Snemovne reprezentantov USA z radov republikánov a demokratov je to najnovší príklad porušenia slobody tlače v Mjanmarsku. V liste, ktorý zverejnili v pondelok, požadujú od ministra zahraničia Mikea Pompea, aby na problém upozornil mjanmarskú líderku Aun Schan Su Ťij a aby verejne vyzval na okamžité a bezpodmienečné prepustenie novinárov.
Novinári Wa Lone a Ťjo Sou U informovali o brutálnych praktikách tamojšej vlády proti Rohingom, ktorí ušli do Bangladéša. Tretieho septembra ich za nelegálnu držbu oficiálnych dokumentov odsúdili na sedem rokov väzenia.

Copyright © TASR 2018

Novinár môže zachrániť viac ľudských životov ako lekár

Novinár môže zachrániť viac 
ľudských životov ako lekár


Novinár môže zachrániť viac ľudských životov ako lekár. Túto myšlienku riešil septembrový viedenský onkologický kongres, ktorý sa zaoberal výskytom rakoviny v krajinách strednej a východnej Európy. Na podujatí vystúpili nielen zahraniční výskumníci, ale aj zástupcovia pacientskych organizácií či médií z viacerých krajín s cieľom hovoriť o druhej najčastejšej príčine úmrtí v Európe.
"Rakovina si nevyberá podľa národnosti, pohlavia či veku. Môže ju dostať hocikto z nás, ale dôležité je, že proti nej môžeme spoločne bojovať. Dôležité je vzdelávanie a spolupráca," uviedla onkologická výskumníčka Claudia Allemaniová. Nielen ona hovorila o spolupráci s vládou, zdravotníckymi odborníkmi, s vedeckými inštitúciami a s médiami. Podľa všetkých prítomných je dôležité deliť sa o informácie o dostupnosti liečby, diskutovať na všetkých úrovniach o dátach, možnostiach a konkrétnych príbehoch.
Na kongrese sa riešilo aj to, že viaceré krajiny strednej a východnej Európy majú vypracované národné onkologické programy už zastarané alebo chýbajú úplne. Prítomní hovorili taktiež o spôsoboch prevencie, o spolupráci pacientskych organizácií či výsledkoch výskumov v okolitých krajinách.
Podľa odprezentovaných štatistík je úmrtnosť v strednej a východnej Európe o tretinu vyššia ako v západnej Európe. No sú to práve médiá, ktoré podľa odborníkov "majú schopnosť najrýchlejšie informovať o aktuálnom dianí v onkologickom sektore, hovoriť o inováciách či rozpovedať príbehy pacientov".
Lekári tiež pripomenuli, že sú aj "také faktory, ktoré môžu byť čiastočnou príčinou onkologických ochorení a ktoré by vedel pacient priamo ovplyvniť". "Každý môže ovplyvniť to, či napríklad bude fajčiť, či pridá do svojho života športové aktivity, obmedzí alkohol alebo ako sa bude stravovať," padlo z úst rečníkov v diskusii.
Mieru skríningu by podľa viacerých prítomných odborníkov mohli pomôcť zvýšiť kampane vlády alebo mimovládnych organizácií zamerané na informovanie verejnosti o výhodách pravidelného skríningu. Nízka miera prežitia totiž súvisí podľa onkológov "aj s nízkou mierou skríningu", pretože podľa ich skúseností "vysoký podiel prípadov rakoviny sa zistí v neskoršom štádiu". "Keď majú ísť mladí ľudia na testovanie, boja sa testovania. Keď majú ísť na testy starší ľudia, boja sa výsledkov," uviedla na stretnutí estónska lekárka Terje Peetsová. Podľa prezentovaných údajov podstupuje skríningy v cieľových skupinách stále nedostatočný počet ľudí.

Copyright ©TASR 2018

Odpoveď Donaldovi

Odpoveď Donaldovi



Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Európsky parlament si chce byť istý, že na Slovensku budú dôveryhodné inštitúcie. Po stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom to povedala šéfka parlamentnej delegácie Sophie in 't Veldová. Päť europoslancov na Slovensko prišlo preveriť pokrok vo vyšetrovaní vraždy novinára a jeho snúbenice, ale aj situáciu v oblasti korupcie a dodržiavania princípov právneho štátu.
Podľa Sophie in 't Veldovej europoslancov po ich marcovej návšteve znepokojili správy o korupcii a prepojení organizovaného zločinu s politickými kruhmi. "Odkedy sme prišli, boli tu nové incidenty - únos vietnamského podnikateľa a ďalšie. Chceme sa veľmi dôkladne pozrieť na to, ako sa veci vyvíjajú, ak sa vôbec vyvíjajú," poznamenala. Zároveň konštatovala, že prišli podporiť tie sily, ktoré sa snažia vybudovať dôveryhodný štát.
"Europoslanci sa ma pýtali, aké kroky prebehli, čo je nového. Žiaľ, musel som skonštatovať, že nič zásadného sa v našej krajine neudialo," povedal po stretnutí Kiska. Spomenul políciu, policajnú inšpekciu či očakávané zmeny vo voľbe kandidátov na ústavných sudcov.
Europoslanci sa okrem prezidenta v pondelok stretli so zástupcami mimovládnych organizácií a médií. Večer sa ešte stretnú predstaviteľmi Europolu a prokurátorom Vasiľom Špirkom. V utorok ich čaká stretnutie s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD), ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer-SD), ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd), policajným prezidentom Milanom Lučanským i špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom.

Copyright ©TASR 2018

EMMY AWARDS

EMMY AWARDS

Melancholický seriál The Marvelous Mrs. Maisel (Úžasná pani Maiselová) zachytávajúci život v 50. rokoch 20. storočia sa stal veľkým víťazom najnovšieho, v poradí už 70. ročníka udeľovania amerických televíznych cien Emmy.
Samotný seriál bol ocenený ako najlepší z komediálneho žánru, zatiaľ čo Rachel Brosnahanová, stvárňujúca hlavnú postavu Midge Maiselovej, si odniesla titul najlepšej herečky v danej kategórii, informovala v noci na utorok tlačová agentúra DPA. Hviezdou galavečera v Los Angeles bola aj tvorkyňa tohto seriálu Amy Shermanová-Palladinová, ocenená ako najlepšia režisérka a scenáristka v komediálnom žánri.
V kategórii dramatických seriálov dosiahla tento rok už tretíkrát po sebe víťazstvo fantazijná Hra o tróny (Game of Thrones). Herec Peter Dinklage, stvárňujúci postavu Tyriona Lennistera, bol tentoraz ocenený aj za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej dramatickej úlohe.
Sošky Emmy, udeľované americkou Akadémiou televízneho umenia a vied, bývajú označované za najvýznamnejšie televízne ceny sveta. V rámci 70. ročníka boli ocenení tvorcovia a umelci v celkove 122 kategóriách.

Copyright © TASR 2018

Výberové konanie - jeseň 2018

Výberové konanie - jeseň 2018

Rada pre vysielanie a retransmisiu začína konania o udelenie/zmenu licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie podľa ustanovenia § 48 ods. 1 a 3 zákona č. 308/2000 Z. z. 
Konania sa budú viesť osobitne na každú jednotlivú frekvenciu.

Základné podmienky konaní:
  1. lehota na podanie žiadosti o udelenie/zmenu licencie: 12. 10. 2018
  2. miesto podania žiadosti: sídlo Rady pre vysielanie a retransmisiu, Palisády 36, 811 06 Bratislava
  3. dátum verejného vypočutia v konaniach: 20. 11. 2018

Zoznam frekvencií a územný rozsah vysielania:

LOKALITA
FREKVENCIA
[MHz]
VÝKON
[W]
POZNÁMKYÚradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb
Námestovo
88,2
200

Stará Turá
96,3
100

Michalovce
93,9
250

Žarnovica
99,6
200
Prideliteľné len pre Rádio One, s.r.o.
Žilina
88,2
500

Bratislava
89,7
30

Galanta
92,1
250

Bratislava 4
92,3
20

Bratislava
96,0
125

Bratislava
98,5
30

Bratislava
107,0
50

Nitra
88,8
10 000
Prideliteľné len spoločne.
Rožňava
89,0
200
Lučenec
89,1
200
Nové Mesto nad Váhom
92,4
250

Košice
94,8
1 000

Považská Bystrica
95,1
250

Snina
95,9
10 000

Piešťany
97,3
500

Banská Bystrica
97,6
100 000
Prideliteľné len spoločne.
Bratislava -Devínska
97,6
100
Čadca
98,1
200

Martin
98,7
500
Prideliteľné len spoločne.
Žilina
98,7
500
Ružomberok
98,8
5 000
Bratislava
100,3
1 000
Prideliteľné len spoločne.
Trenčín
100,3
500
Rimavská Sobota
102,4
500

Prešov
105,2
1 000

Poprad
107,3
2 000