24. 3. 2018

A toto je vraj poslanec!

A toto je vraj poslanec!


Jekaterinburg TV!

Jekaterinburg TV!

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Viacerí účastníci protivládnej demonštrácie v Budapešti z 23. februára dostali v týchto dňoch od polície výzvu na zaplatenie pokuty vo výške 50.000 forintov (160 eur) za porušenie dopravných predpisov. Podľa spravodajského servera hvg.hu pokutu vyrubili aj viacerým novinárom, ktorí udalosti spravodajsky pokrývali.
Výzvu na zaplatenie pokuty rozoslalo veliteľstvo polície V. budapeštianskeho obvodu aj niekoľkým účastníkom študentskej masovej demonštrácie konanej 15. marca.
Na oboch demonštráciách zorganizovaných Nezávislým študentským parlamentom sa viacerí novinári preukázali policajtom novinárskym preukazom a oznámili, že si iba konajú svoju prácu. Napriek tomu dostali poštou pokutu s odôvodnením, že porušili dopravné predpisy tým, že išli po vozovke.
Serveru hvg.hu polícia oznámila, že novinári, ktorí dostali pokutu, majú predložiť na policajnú stanicu dôkazy o tom, že plnili pracovné povinnosti. Server v tejto súvislosti poznamenal, že novinári sa predsa už pri protestoch preukázali novinárskymi preukazmi. "Z doterajších udalostí je zrejmé, že cieľom polície je zastrašiť novinárov informujúcich o protivládnych demonštráciách," konštatoval hvg.hu.
Študenti protestovali prvýkrát 19. januára. Pred budovou maďarského parlamentu vyjadrili svoje požiadavky na premenu školského systému. Medzi požiadavkami bolo aj pozvanie premiéra Viktora Orbána na verejnú diskusiu o školstve, ten však na výzvu vôbec nereagoval.

Copyright © TASR 2018

Internetová služba YouTube chce "otráviť a zmiasť" svojich používateľov väčším počtom reklám, ktoré sa budú objavovať pred alebo po jednotlivých videách. V piatok to vyhlásil šéf hudobného oddelenia tejto spoločnosti Lyor Cohen. Toto opatrenie bude podľa neho "zamerané na tých, ktorí stránku používajú ako hudobnú službu zdarma". Podľa britskej BBC chce YouTube zvýšením počtu reklám dosiahnuť najmä to, aby si používatelia tejto služby zaplatili jej novú hudobnú službu, ktorou by YouTube chcel súperiť so službami ako Spotify, Apple či Amazon.
Zvýšenie počtu zobrazovaných reklám by sa malo podľa BBC týkať tých používateľov, ktorí na YouTube sledujú prevažne alebo iba hudobné videá a venujú tejto činnosti veľa času.
Zvýšením počtu reklám chce YouTube podľa BBC vyjsť v ústrety aj hudobným vydavateľstvám, ktoré túto službu dlhodobo kritizovali za to, že poskytuje hudbu zdarma.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Akcie sociálnej siete Facebook tento týždeň klesli o 13 percent. To bol najhorší týždenný výkon od júla 2012, čo bolo zhruba dva mesiace po tom, čo firma vstúpila na burzu. Dôvodom je škandál s neoprávneným použitím dát o používateľoch facebooku firmou Cambridge Analytica, ktorý vyvolal obavy o ochranu súkromia a prinútil zákonodarcu na oboch stranách Atlantiku zaoberať sa tým, ako firma nakladá s osobnými informáciami užívateľov, uviedol server spravodajskej televízie CNBC.
Cena akcií v piatok klesla pod 160 dolárov. Za celý týždeň sa trhová kapitalizácia Facebooku znížila o 75 miliárd USD (1,5 bilióna Sk).
Facebook vstúpil na burzu v máji 2012 za cenu 38 dolárov za akciu. Trhová kapitalizácia firmy tak vtedy predstavovala 104 miliárd USD. Vďaka stabilnému rastu počtu užívateľov a dominantnému postaveniu na trhu s digitálnou reklamou akcie firmy stúpli tento rok vo februári až na rekordných viac ako 195 dolárov za akciu. Teraz sa trhová kapitalizácia firmy pohybuje okolo 460 miliárd USD.
Facebook dostala do problémov správa z minulého víkendu, podľa ktorej analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o 50 miliónoch užívateľov facebooku a využila je mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa v roku 2016.
Šéf Facebooku Mark Zuckerberg tento týždeň priznal, že firma chybovala. Ospravedlnil sa používateľom a sľúbil zvýšiť kontrolu prístupu internetových vývojárskych firiem k užívateľským dátam.
Poslanci v USA, Británii a EÚ už oznámili, že si chcú predvolať šéfa Facebooku, aby vysvetlil správanie spoločnosť a to, ako firma nakladá s dátami svojich užívateľov. Spoločnosť už začali tiež vyšetrovať niektoré úrady na ochranu osobných údajov.

Copyright © ČTK 2018

Zomrel Philip Kerr

Zomrel Philip Kerr

Britský spisovateľ Philip Kerr zomrel vo veku 62 rokov. Čitateľom je známy sériou atypických noir kriminálok ​​s nemeckým komisárom Bernardom Güntherom, ktorý rieši prípady v predvojnovom hitlerovskom Nemecku (Temný Berlín), ale neskôr aj počas vojny, napríklad Praha osudová, či thriller zo súčasnosti Motlitba. 
Kerr vyštudoval v Birminghame právo a potom pracoval v reklamných agentúrach. Od roku 1989, kedy vyšla jeho prvá kniha sa venoval už len spisovateľskej dráhe. Napísal 13 kníh - pre dospelých ako Philip Kerr, pre deti pod pseudonymom P. B. Kerr.

Osobní dárek pana prezidenta pro generálního ředitele Skupiny Barrandov Jaromíra Soukupa.

Osobní dárek pana prezidenta pro

generálního ředitele Skupiny Barrandov Jaromíra Soukupa.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Iniciatívu Za slušné Slovensko, ktorá reaguje na situáciu na Slovensku po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, prišlo v piatok popoludní podporiť na Námestie Andreja Hlinku v Žiline niekoľko tisíc ľudí.
Podľa jedného z organizátorov žilinského zhromaždenia Mareka Richtera dôvody stretnutí pretrvávajú a ľudia si zaslúžia, aby mohli verejne ukázať svoj názor. "Je dôležité povedať, že vzniklo veľa rôznych snáh potopiť túto iniciatívu. A ukázať, že nie sme slušní, že nám nezáleží na dobrej krajine, v ktorej chceme všetci žiť. To je niečo, od čoho sa chceme dištancovať. Naozaj nikomu neplatíme za účasť. Nikoho nenabádame k tomu, aby bol neslušný, aby bol arogantný. Práve naopak. Veríme tomu, že za slušnú krajinu sa môžeme postaviť iba slušne," zdôraznil Richter.
Na pódiu sa ľuďom prihovorili napríklad Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play, kazateľ Daniel Pastirčák, herci Mestského divadla Žilina Ján Dobrík a Ivana Kubáčková či organizátorka bratislavských zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko Karolína Farská. "Je pre mňa dôležité vyjadriť ľuďom moju vďaku aj obdiv, že niekoľko týždňov po sebe ukázali na námestiach nielen v Žiline, ale po celom Slovensku, že Slovensko je naozaj dospelou demokratickou krajinou. Že je naozaj ochotné a schopné postaviť sa za základné piliere demokracie, ktoré boli ohrozené. To je pre mňa hlavný odkaz," povedala Farská.
"Spolu s tým, akú zmenu Slovensko zažilo. Zavraždili novinára kvôli jeho práci, čo sa nikdy predtým nestalo. To obrovsky zatriaslo celým Slovenskom. Ale zároveň vznikol obrovský tlak občanov, všetci sa spojili, spolupracovali, a to je naozaj úžasné. Som veľmi vďačná, že sa to tak stalo. Do budúcna musíme vytrvať. Ako občania máme silu nielen počas volieb, ale kedykoľvek, keď sa niečo takéto deje," dodala Farská.

Na Svätoplukovom námestí v Nitre sa v piatok zišlo približne 2000 ľudí, aby už tretíkrát podporili iniciatívu Za slušné Slovensko. K účastníkom zhromaždenia sa prihovorili herci nitrianskych divadiel, občianski aktivisti i zástupcovia vedcov.
Rečníci opätovne požadovali dôkladné vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Zhodli sa tiež na tom, že súčasné zmeny v slovenskej vláde sú iba kozmetické a k upokojeniu politickej situácie nestačia. Mnohí z nich pokladajú za jediné riešenie predčasné voľby.
K účastníkom zhromaždenia sa prihovoril aj Jakub Prok, ktorý bol žiakom Jána Kuciaka na katedre žurnalistiky Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. „Po jeho smrti sme uvideli iný svet, svet v ktorom chápadlá mafie ohrozujú životy ľudí, svet, kde polícia a prokuratúra nechráni slušných občanov, ale mafiánske kreatúry. Ak z toho obviňujeme iba politikov, trpíme strašným sebaklamom. Štátna moc patrí občanom a my sme zodpovední za to, kto vládne. Máme tendenciu čakať na mesiáša a zabúdame, že politici sú odrazom nás všetkých. Jánovo posolstvo znie - začnime od seba! Slovensko potrebuje viac Jánov Kuciakov, snažme sa nimi stať,“ povedal Prok.
Na zhromaždení zazneli aj básne, čítal sa úryvok z knihy Júliusa Satinského a s krátkym hudobným vystúpením sa pridala aj skupina Jamestown. Medzi rečníkmi bol aj šéf Nových odborov v automobilke Jaguar Land Rover Peter Mrázik. „Nech zabudnú na to, že sú naši páni, oni sú naši zamestnanci platení z našich daní. Po tom nekonečnom rade nevyšetrených káuz, v ktorých sa neustále opakujú tie isté mená, stratili legitimitu viesť tento štát,“ odkázal politikom.
Zástupca vedeckej a akademickej obce Peter Mederly vo svojom vystúpení prirovnal Slovensko k potápajúcej sa lodi, ktorá je zvnútra celkom hrdzavá. „A zdroje určené všetkým, rozdáva lodivod iba svojim vyvoleným. Oni stále nepochopili, že nie sú vyvolení, a preto je rad na nás. Možno nastal čas na referendum o predčasných voľbách,“ skonštatoval Mederly za potlesku a súhlasného kriku zúčastnených ľudí.

Asi 300 ľudí sa v piatok podvečer zišlo v Parku Ľ. Štúra vo Zvolene na zhromaždení s názvom Zvolen za lepšie Slovensko. Organizátori na začiatku zdôraznili, že nejde o politický míting, rečníci požadovali najmä skoré vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
Okrem iných vystúpila na pódiu aj miestna občianska aktivistka Sanja Nikolov, ktorá priblížila cesta odporu obyvateľov Srbska v druhej polovici 90. rokov minulého storočia proti nacionalistickému režimu Slobodana Miloševiča, aj jej púť na Slovensko, ako do krajiny, ktorá vyznáva princípy demokracie. Ako však uviedla, udalosti posledného obdobia jej vieru v lepší život v krajine značne naštrbili.
Hovoril tiež bývalý policajt Jozef Lutter, ktorý pred dvoma rokmi odišiel na vlastnú žiadosť z Policajného zboru po tom, ako sa podľa svojich slov už nemohol dívať na nemožnosť vyšetrovať niektoré kauzy nezávisle, bez politického nátlaku. Žiadal, aby sa polícia mohla úplne odpolitizovať a aby mohla riešiť nezávisle všetky kauzy.
Zhromaždenia sa asi po hodine skončilo s tým, že ak bude potrebné, občania sa zídu opäť.


Okolo 3000 ľudí prišlo aj tento piatok do centra Prešova pred konkatedrálu sv. Mikuláša, aby sa postavili Za slušné Slovensko a prejavili svoju nevôľu s vytvorením vlády, ktorá je podľa rečníkov iba bábkou, ktorú poťahuje za nitky expremiér Robert Fico (Smer-SD). Z davu sa najsilnejšie ozýval pokrik „Chceme nové voľby“. 
Za organizátorov zhromaždení Za slušné Slovensko na východnom Slovensku sa Prešovčanom prihovoril Matúš Nakata, ktorý uviedol, že mladí sú rozutekaní za prácou v cudzine a starí zbedačení. Nie je tu ľahký život. „Ale sme tu a za posledný mesiac každý jeden z vás ukázal, že sme hodní demokracie a slobodnej spoločnosti. My všetci sme Slovensko, my všetci musíme byť slušní k sebe, k iným, ku svojej krajine,“ povedal a poďakoval sa všetkým prítomným, že sa nedali odradiť a znovu zaplnili námestie. 
Pre TASR uviedol, že o ďalšom postupe sa budú rozprávať po piatkových zhromaždeniach na celoslovenskej úrovni. „Momentálne je mi ťažko povedať o konkrétnych krokoch, ktorými by sme mali začať ako občianska platforma, ale určite máme záujem zaujať jednotné stanovisko,“ povedal Nakata. Za seba povedal, že nemá záujem vstúpiť do politiky. Ale svoje plány nedokáže naplniť v krajine, kde nefunguje justícia, kde nefungujú elementárne spoločenské normy. 
Prešovčanom sa prihovorila aj dvojica investigatívnych novinárov Zuzana Petková a Arpád Soltész. „Ján Kuciak bol môj kolega a dobrý kamarát. Naposledy sme boli na východe spoločne, keď sme išli po stope DPH-čkárskej mafie v Košiciach, do ktorej boli zapletené politické špičky. Hoci bol o generáciu mladší, vždy so všetkým mi pomáhal. Nechcel za to nič. Mal takú repliku – Neďakuj, pamätaj. My na neho nikdy nezabudneme. Aj preto sme vytvorili medzinárodný novinársky tím, ktorý ďalej pokračuje v jeho témach o kauzách. Budeme robiť všetko pre to, aby Slovensko bolo takou krajinou, akú by si ju želal Ján Kuciak, bez oligarchov a korupcie “ uviedla prešovská rodáčka Petková. Soltész prehlásil, že dokončia Jánovu prácu a nezastavia sa a pôjdu ďalej. 
Z pódia zazneli opätovné výzvy za nezávislé a spravodlivé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Organizátori prečítali list emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorý pre chorobu jeho matky nemohol byť na prešovskom námestí.
Za umeleckú obec vystúpil Slavo Gibarti z kapely Hrdza a z prešovského Pink Floyd Revival Miroslav Merčiak. Zaspievala aj pesničkárka Viki Olejárová, ktorá si opätovne vybrala skladby od Karla Kryla. Na záver pokojného zhromaždenia zúčastnení zaspievali slovenskú hymnu.
V Prešove sa občania stretli na masových zhromaždeniach po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej už po piaty raz. Prvé zhromaždenie 2. marca bolo pietnou spomienkou a konalo sa v deň pohrebu Martiny v neďalekých Gregorovciach. O týždeň neskôr sa občania stretli 9. marca na proteste Za slušné Slovensko a o dva dni neskôr na Koncerte pre Jána a Martinu, na obidvoch podujatiach sa zúčastnila matka zavraždenej Martiny, Zlatica Kušnírová. V protestoch Prešovčania pokračovali aj dva nasledujúce piatky (16. a 23. marca). Do ulíc prišlo zakaždým niekoľko tisíc ľudí. 


Tisíce ľudí opäť prišli v piatok do centra Košíc vyjadriť svoju nespokojnosť s pomermi v štáte. Pochod a zhromaždenie na Hlavnej ulici pod názvom Košice za slušné Slovensko prebehlo pokojne a bez incidentov. 
Účastníkov bolo menej ako uplynulé dva piatkové zhromaždenia, na pochod a zhromaždenie prišlo zhruba 5000 ľudí. Na pódiu vystúpili riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla, komik a scenárista Ján Gordulič, spoluzakladateľ košického Občianskeho fóra počas Nežnej revolúcie Štefan Lazorišák, zástupcovia učiteľov, študentov či hercov. V prejavoch zaznela nedôvera voči zostave novej slovenskej vlády, výzvy na občiansku a politickú angažovanosť a zapájanie sa do verejného života.
"Považujeme toto zhromaždenie za veľmi dôležité, aby sme pripomenuli ľudom, že tým, že sme vyšli na námestia a do ulíc, podarila sa veľká zmena, aká sa pred mesiacom nikomu ani nesnívala – odstúpili premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák," uviedol pre TASR jeden z organizátorov Ján Gálik. Napriek tomu označil zmeny na postoch v novej vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD) len za kozmetické zmeny, ktoré nestačia. Požiadavky tak podľa neho ostávajú nezmenené – dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a nová dôveryhodná vláda. "Do budúcna odkazujeme politikom, že ich budeme ďalej sledovať a pri akomkoľvek zaváhaní budú opäť námestia plné," dodal.
Organizátori v prečítanom vyhlásení oznámili založenie občianskej platformy Za slušné Slovensko. Pokračovať chcú v tlaku na odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara. Počas veľkonočných sviatkov zhromaždenia plánované nie sú. Podujatie sa skončilo po dvoch hodinách spievanou slovenskou hymnou krátko po 19.00 h.  


Policajti zadržali na Zámockej ulici v Bratislave 46-ročného muža, ktorý mal pri sebe počas protestu strelnú zbraň. Zásah sa udial až po oficiálnom ukončení ohláseného tichého pochodu. K hromadnému narušeniu verejného poriadku podľa polície nedošlo.
"Muž, ktorý mal zbraň v legálnej držbe bol hliadkou Policajného zboru predvedený a eskortovaný na príslušný útvar," povedal bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Účasťou na zhromaždení so zbraňou totiž porušil ustanovenie o zhromažďovacom práve.
Policajti pomáhali zabezpečovať pokojný priebeh ohláseného pochodu, ktorý organizovali vysokoškoláci z bratislavských univerzít aj následného neohláseného protestu pred Národnou radou SR. Na Palisádach a Mudroňovej ulici museli kvôli bezpečnosti obmedziť premávku pre motorové vozidlá.


Už štvrtý piatok po sebe sa v Banskej Bystrici uskutočnilo zhromaždenie Za slušné Slovensko, aby okolo 1500 ľudí vyjadrilo nesúhlas s udalosťami minulých dní a aktuálne aj so zložením novej vlády, ktorá sa v parlamente uchádza o dôveru. Teraz sa pre veľkonočné trhy na Námestí SNP obyvatelia sústredili na Námestí slobody. Kritika na poldruhahodinovom zhromaždení padala na hlavy aj nového premiéra Petra Pellegriniho a ministerky kultúry Ľubice Laššákovej. Obaja sú z Banskej Bystrice.
"Verejnosť žiada výraznú zmenu, ale k reflexii ani výraznej zmene nedošlo. Pán Pellegrini predložil veľmi problematické nominácie, ktorým verejnosť po udalostiach a zisteniach zavraždeného Jána Kuciaka nedôveruje. Sme presvedčení, že vražda Jána a jeho partnerky Martiny Kušnírovej a podozrenia, o ktorých Ján písal, môžu byť vyšetrené, len keď ministerstvo vnútra bude riadiť človek, ktorý je morálne bezúhonný a odborne, kariérne skúsený, vyvoláva bezpodmienečnú dôveru verejnosti a je hneď pripravený realizovať systémové zmeny," zdôvodnili konanie protestu organizátori z platformy Nie v našom meste.
Stále trvajú na dvoch základných požiadavkách, a to dôkladnom a nezávislom vyšetrení vraždy novinára a jeho snúbenice za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov a vyšetrení všetkých káuz, na ktoré Ján poukázal, ako aj na novej dôveryhodnej vláde. Na tribúnu postavili štyri stoličky, ktoré "čakajú na čestných poslancov NR SR z vládnej koalície, v ktorých sa ozve svedomie a povedia, že vypočujú hlas ulice a túto vládu nepodporia".
Novinárka Ľuba Lesná zdôraznila: "My predsa nechceme ani koaličných, ale ani opozičných politikov, ktorí majú kontakty s mafiou. My chceme spravodlivé slušné Slovensko, kde sa rešpektuje zákon a kde sa zločiny budú odhaľovať a trestať, aj keby sa ich dopustili tí najvyšší politickí predstavitelia. To si napokon želali aj zavraždení Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová."

Copyright © TASR 2018


Reklamná pauza,môžete sa...

    Reklamná pauza,môžete sa...

23. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Stovky ľudí sa spred parlamentu v Bratislave rozišli. Aj počas odchodu však ešte kričali „vrátime sa“ a „predčasné voľby.“ Podľa polície, ktorá strážila budovu Národnej rady SR, žiadne konflikty medzi ľuďmi neboli. Zhromaždenie s názvom #niejenamtojedno v Bratislave bolo aj pred Národnou radou SR. Presunulo sa tam z Námestia SNP aj napriek tomu, že tichý pochod na Námestí SNP sa okolo 17:00 skončil a organizátori ľudí opakovane žiadali, aby sa v pokoji rozišli. Pre parlamentom niekoľko sto ľudí kričalo, spievalo hymnu a vykrikovalo "predčasné voľby," "mafia," "dosť bolo Smeru" i "Gašpar odstúpiť." Pred parlamentom stáli policajti a strážili budovu. Pred Úradom vlády SR stálo len niekoľko ľudí, bol tam pokoj, ľudia v tichosti zapaľovali sviečky.
Na dnešnom zhromaždení na Námestí SNP pred príhovorom Timoteja Lauka za iniciatívu #niejenamtojedno tisícky ľudí štrngali kľúčmi. Lauko vo svojom príhovore povedal, že je rád, že práve študenti mohli prevziať organizáciu pochodu. Po každej jeho vete nasledoval potlesk. Na záver zapálili sviečky za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú a zaspievali slovenskú hymnu. Na tichom pochode sa zúčastnili aj herci Richard Stanke či Alexander Bárta. Ľudia mali v rukách slovenskú vlajku i transparenty, na ktorých sú heslá: Prídeme znova, ak treba! alebo Zober loptu, nie špáratko.
Zhromaždenie Za slušné Slovensko dnes v Bratislave na Námestí SNP nie je. Organizátori tvrdia, že nikam neodchádzajú, ale budú pozorne sledovať systémové zmeny, ku ktorým sa prihlásila nová vláda. Zakladajú preto občiansku platformu „Za slušné Slovensko“, ktorej cieľom je podporovať občiansku angažovanosť a spájať ľudí za spravodlivé a slušné Slovensko. „Nekončíme, naopak, sme tu a sme pripravení kedykoľvek vyjsť opäť do ulíc. Budeme vyvíjať rôzne formy občianskeho tlaku na to, aby bola vyšetrená vražda Jána a Martiny a neboli žiadne podozrenia na prepojenie štátnych inštitúcií na organizovaný zločin. Chceme vidieť, že ministerstvo vnútra funguje nezávisle a nie ako stranícka pobočka."
Namiesto dnešného zrušeného zhromaždenia Za slušné Slovensko v hlavnom meste, ktoré organizátori odvolali po vymenovaní novej vlády, sa zo Šafárikovho námestia spred Univerzity Komenského na Námestie SNP konal tichý pochod vysokoškolákov z iniciatívy #niejenamtojedno. Zapálením sviečky si uctili pamiatku zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Kariéra v RTVS

Kariéra v RTVS

Zem spieva ide do veľkolepého finále

Zem spieva ide do veľkolepého finále

Šou Zem spieva, ktorá je čerstvou držiteľkou ceny v prestížnej diváckej ankete OTO 2017 za najlepší zábavný program roka, mieri do finále. Diváci sa môžu tešiť na večer plný folklórnych tanečných, speváckych a hudobných vystúpení. V netradičnom spojení sa finalisti na pódiu predstavia aj so svojimi lokálpatriotmi, a tak sa v sobotu stretneme aj s Janou Kirschner, Milkou Zimkovou, Marekom Ťapákom, Andrejom Bičanom, Petrom Marcinom, Jevgenijom Libezňukom, Petrom Bičom, Romanom Bombošom, či športovým moderátorom a komentátorom roka Marcelom Merčiakom.
Počas záverečného večera čaká divákov v sále i pri televíznych obrazovkách v priamom prenose tanečné prekvapenie – škola tanca v podaní porotcov Barbory Morongovej, Vlada Michalka a Lenky Šútorovej-Konečnej a špeciálne spojenie troch finalistov z prvej série. Spevák Štefan Štec, tanečník Peter Vajda a hudobník Michal Noga potešia fanúšikov Zem spieva spoločným originálnym folklórnym vystúpením.
V priamom prenose sa 24. marca o 20:30 na Jednotke predstavia: Folklórny súbor Vranovčan z Vranova nad Topľou, Folklórna skupina Poľana Jarabina z Jarabiny, Bardfa z Bardejova, Martina Ťasková Kanošová z Telgártu, Slovenský kultúrno-osvetový spolok Detvan zo Srbska, Martin Repáň z Terchovej, Folklórny súbor Borievka z Košíc, Anna Berédiová zo Srbska, Folklórny súbor Nadšenci z Trenčína a Folklórna skupina Podžiaran z Papradna.
Porota bude mať vo finále len poradný hlas. O tom, kto získa titul absolútneho víťaza druhej série Zem spieva rozhodnú hlasovaním televízni diváci. Všetky SMS hlasy divákov hlasujúcich počas priamych prenosov Zem spieva budú zaradené do záverečného žrebovania o 5 Full HD televízorov od RTVS a zároveň 500 plechoviek piva v limitovanej folklórnej edícii. Cena jednej SMS je 50 centov.

Vražda novinára Jána Kuciaka


Vražda novinára Jána Kuciaka
 
Vláda nemusí informovať Národnú radu SR o tom, koľkokrát bol Úrad vlády Slovenskou informačnou službou (SIS) informovaný o prepojení niekdajších blízkych spolupracovníkov Roberta Fica na taliansku mafiu.
Informácie žiadal opozičný poslanec Igor Matovič, plénum jeho návrh zamietlo. "SIS informovala prezidenta SR, že závadové osoby si Robert Fico na Úrade vlády choval napriek tomu, že bol SIS opakovane upozornený na ich prepojenie s talianskou mafiou," odôvodňoval Matovič.
Pri svojom návrhu narážal na bývalú hlavnú štátnu radkyňu Máriu Troškovú a exšéfa krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády Viliama Jasaňa. Tých zavraždený novinár Ján Kuciak spájal vo svojom nedokončenom článku s osobami s väzbami na kalábrijskú mafiu. Trošková a Jasaň odišli zo svojich funkcií na Úrade vlády do času, kým sa vraždy novinára a jeho partnerky nevyšetria. Medzitým sa zmenila vláda.

Copyright © TASR 2018

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA







„Když včera byla demonstrace za svobodu slova, víte, za co ti demonstranti demonstrovali? Za svobodu televize vůbec ne. Za Kalouskovu televizi.Čtyři tisíce lidí protestovaly proti dvěma větám – buď je neznají a je to jejich chyba, anebo dokonce tam jdou se zlou vůlí. Jinými slovy uzavřeme toto téma, protože za blbost se musí platit a je mi těch chudáčků líto. Já si vždy vzpomenu na krásný citát Jana Wericha: Kde blbec, tam nebezpečnost. Tento člověk,Marek *Najbrt, je blbec.To není kritika umělecké obce, to je kritika jednoho, podle mého mírně řečeno neinformovaného režiséra.“
Miloš Zeman, český prezident!

„Aby som sa vyjadril aj k rekonštrukcii vlády: navrhujem, že ministrom financií by sa mal stať Bašternák, ministrom vnútra Kočner a premiérkou Trošková. Trošková už niečo pochytila, dúfajme, že pán premiér nechytil niečo od nej.“ 
Milan Kňažko

"Ja som preferoval televíziu Markíza, v TA3 bol náš zástupca a kto manažoval RTVS, to šlo mimo mňa. Ďakujem za pozvanie, veľmi rád prídem aj nabudúce.“
Peter Pellegrini

"Hry od spomínaného pána Sorosa idú,aj keď sa často hovorí, že čo už môže taký osemdesiatpäťročný pán, niekde za oceánom, riadiť veci na Slovensku. Nielen na Slovensku. Tretí sektor je príliš bohatý vzhľadom na zdroje, ktoré uvádzajú. Musí byť nejaký iný zdroj, musí ich niekto financovať a myslím si, že sú to takéto zaoceánske peniaze.“
Ľubica Laššáková

„Ste jeden geniálny redaktor, ale v živote neexistuje odpoveď áno alebo nie.“
Andrej Danko na otázku, či má byť policajný prezident odvolaný z funkcie.

"Ak by sme boli na škole, zobral by som ho za telocvičňu a vymlátil by som z neho dušu.V mladosti bol muž alebo chlapec, ktorý sa správal neslušne k ženám, väčšinou ten najtučnejší a najškaredší sukin syn v hre".
Joe Biden

"Bláznivý Joe Biden sa snaží tváriť ako tvrdý chlapík. V skutočnosti je slabý, mentálne aj fyzicky, ale zase sa mi vyhráža - už druhýkrát - fyzickým útokom. Nevie, s kým má dočinenia, išiel by dole rýchlo, tvrdo a s plačom. Nevyhrážaj sa ľuďom, Joe!"
Donald Trump


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecký parlament v stredu večer schválil zákon, na základe ktorého budú všetky streamovacie internetové služby vrátane spravodajských webstránok pod dohľadom tamojšieho telekomunikačnému úradu. Informovala o tom vo štvrtok turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.
Opozícia tento krok označila za cenzúru zo strany vlády, napísala agentúra DPA. Bariš Yarkadaš, poslanec za opozičnú ľavicovú Republikánsku ľudovú stranu (CHP), vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter napísal, že vláda blokuje všetky stránky, na ktorých môže svoje názory vyjadrovať opozícia.
Experti varujú, že príslušný zákon by mohol zasiahnuť aj streamovacie služby ako Netflix.
Podľa zákona, ktorý predložila vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, spoločnosti na svoje internetové streamovanie budú potrebovať licenciu od telekomunikačnému úradu. Ten môže na základe súdneho príkazu službu odpojiť do 24 hodín.
Turecko blokuje zhruba 172.000 webstránok vrátane Wikipedie. Istý čas boli v Turecku blokované aj Twitter a YouTube. Doteraz sú neprístupné tisícky konkrétnych účtov na Twitteri.
Médiá kritické voči tureckej vláde sa v posledných rokoch kvôli vládnym reštrikciám čoraz častejšie sťahujú z internetu, pripomenula DPA.

Mraky nad tureckou mediálnou scénou ďalej hustnú. Aj tak by sa metaforicky dal podľa znalcov pomerov v skratke charakterizovať pripravovaný odpredaj významných médií magnáta Aydina Dogana konkurentovi Erdoganovi Demirörenovi, blízkemu tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.
Podľa informácií z krajiny polmesiaca sa rokuje v tejto súvislosti o obchode za 1,1 miliardy dolárov, pričom v hre je okrem iného vlastníctvo spravodajskej televízie CNN Türk, tlačovej agentúry DHA, ďalšej televízie Kanal D či najčítanejšieho tureckého denníka Hürriyet a jeho sesterskej anglickej mutácie Hürriyet Daily News.
Nie je žiadnym tajomstvom, že potenciálny kupec je blízky nielen hlave štátu, ale aj jeho strane AKP a že už aktuálne vlastní napríklad noviny Milliyet a Vatan, pričom jeho rodina podniká aj v stavebníctve a energetike. Navyše prevádzkuje nákupné centrum na najobľúbenejšej ulici v centre Istanbulu.
V prípade, že sa obavy kritikov naplnia a obchod sa skutočne zrealizuje, zostanú na tureckej scéne nezávislé na vláde iba periodiká ako Cumhuriyet, Birgün a Evrensel, súkromná Fox TV, nacionalistická Halk TV a niekoľko internetových portálov. Ich vplyv bude však zanedbateľný, veď tri spomínané noviny vychádzajúce v náklade celkove iba asi 50.000 výtlačkov.
Podľa odhadov úradujúceho šéfa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christiana Mihra by po realizácii odpredaja mediálnej skupiny Dogan patrilo deväť z desiatich najsledovanejších televízií, respektíve najčítanejších novín v Turecku majiteľom blízkym vláde. To by bola dramatická skutočnosť, ktorá by podľa jeho slov pre tlačovú agentúru DPA neveštila nič dobré.


Spoluzakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg sa ospravedlnil v súvislosti so škandálom s únikom osobných údajov facebookových používateľov a povedal, že je pripravený vypovedať pred americkým Kongresom. Uviedol to vo štvrtkovom rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN.
"Skutočne ma mrzí, že sa to stalo," vyhlásil jeden zo zakladateľov Facebooku. "Pokúsime sa tam poslať človeka z Facebooku, ktorý bude mať čo najviac poznatkov," povedal na margo možného vypovedania pred Kongresom. "Ak som to ja, pôjdem rád," dodal.
Zuckerberg pritom v stredu pripustil, že sociálna sieť v tejto veci "pochybila", a zároveň predstavil niekoľko nových opatrení, ktoré Facebook prijme, aby sa v budúcnosti takáto situácia nezopakovala.
Vo štvrtkovom rozhovore pre CNN priznal, že by bol rád, keby "tieto kroky podnikli skôr", a dodal, že "to... je pravdepodobne najväčšia chyba, akú sme urobili".
Dáta približne 30 miliónov facebookových používateľov prostredníctvom aplikácie zozbieral výskumník Aleksandr Kogan, ktorý ich neskôr posunul spoločnosti Cambridge Analytica. Tá ich podľa obvinení mala použiť na ovplyvnenie výsledkov prezidentských volieb v USA v roku 2016. Spoločnosť toto tvrdenie popiera.
Avšak podľa rozhovoru, ktorý tajne nahrala a v utorok odvysielala britská spravodajská televízia Channel 4, generálny riaditeľ Cambridge Analytica Alexander Nix povedal, že jeho spoločnosť zohrala hlavnú úlohu pri zabezpečení tesného víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách.


Internetová služba YouTube sprísnila podmienky pre zverejňovanie videí o strelných zbraniach. Informovala o tom vo štvrtok samotná firma sídliaca v kalifornskom meste San Bruno.
Internetová služba na zdieľanie videí YouTube, vlastnená spoločnosťou Google, zakázala videá, ktoré poskytujú návod na výrobu strelnej zbrane, munície, veľkokapacitných zásobníkov na náboje a príslušenstva ako napríklad urýchľovačov paľby a tlmičov zvuku.
Zákaz sa týka aj predvádzania postupu divákom, ako nainštalovať príslušenstvo alebo ho upraviť. YouTube takisto zakazuje obsah súvisiaci s predajom strelných zbraní alebo príslušenstva k strelným zbraniam.
YouTube zavádza túto politiku niekoľko týždňov po hromadnej streľbe na Strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej v meste Parkland v americkom štáte Florida, kde páchateľ zastrelil 17 ľudí.
Americká Národná nadácia športovej streľby (NSSF) vyhlásila, že takéto zákazy "porušujú druhý dodatok" Ústavy Spojených štátov. Ten zaručuje občanom právo držať a nosiť zbrane a vytvárať milície. Združenie sa obáva prípadného zablokovania "inštruktážneho obsahu", ktorý poskytuje užitočný návod a zlepšuje zručnosť v narábaní so zbraňami.


Ďalším novinárom, ktorý sa v stredoamerickom Mexiku stal obeťou vraždy, je 42-ročný Leonardo Vázquez, ktorý na východe krajiny písal o lokálnych témach na Facebooku.
Smutnú správu zverejnila vo štvrtok príslušná prokuratúra.
Podľa štátnej komisie pre rešpektovanie a ochranu novinárov prišiel žurnalista o život, keď neznámi páchatelia z motocykla začali paľbu na jeho bydlisko v štáte Veracruz, ktorý patrí medzi najnebezpečnejšie pre novinárov v Mexiku.
Od roku 2000 ich tam zavraždili už viac ako dve desiatky (22).
Spomínaná komisia hovorí o indíciách, ktoré naznačujú zapletenie štátnych miest do atentátu na žurnalistu. Údajne čelil vyhrážkam od istého notára, ale aj starostov.
Vázquez je tretím novinárom, ktorého zavraždili v Mexiku od začiatku roka 2018, pripomenula tlačová agentúra DPA.
Podľa Medzinárodného tlačového inštitútu získalo Mexiko vlani smutný primát najnebezpečnejšej krajiny pre reportérov s najmenej 14 vraždami novinárov v priebehu uplynulého roka
.


Copyright © TASR 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Zhromaždenie za slušné Slovensko v piatok v Bratislave nebude! V pondelok uplynie mesiac od toho, ako sme sa dozvedeli, že Ján a Martina boli zavraždení. Po ich smrti boli publikované Jánove zistenia o prepojeniach vládnej strany SMER na organizovaný zločin a korupciu. Je prirodzené, že tieto udalosti narušili dôveru ľudí v úradujúcu vládu a žiadali si vyvodiť politické dôsledky.
Tlak občianskej verejnosti donútil odstúpiť pána Fica a pána Kaliňáka. Občania ukázali, že im osud tejto krajiny nie je ľahostajný. Že sa vedia spojiť a ozvať sa. Prišli na námestia a vyvinuli tlak, ktorý nemá od Novembra 1989 obdobu. My všetci spolu sme sa dokázali postaviť za slušné a spravodlivé Slovensko. Zmena začala a je nezastaviteľná. Nedovolíme, aby nádej, ktorá je medzi nami, vyprchala.
 
Dnes pán prezident Kiska vymenoval novú vládu. Preto sme sa rozhodli, že v piatok sa v Bratislave zhromaždenie „Za slušné Slovensko“ neuskutoční. Od začiatku sme reprezentovali občiansky hlas a sme hrdí na to, čo občiansky hlas dosiahol. Teraz sme sa dostali do bodu, kedy vidíme, že nasledujúce kroky spoločnosť delia a z občianskej pozície vieme povedať, že sú kroky sa majú diať na ulici, a kroky ktoré sa majú diať v parlamente. Sú okamihy, ktoré nie sú jednoduché, ale aj o tomto je sloboda, zodpovednosť a slušnosť. Slušní občania rešpektujú ústavu.

My nikam neodchádzame, budeme pozorne sledovať systémové zmeny, ku ktorým sa nová vláda prihlásila a o ktorých hovorí, že je pripravená ihneď ich realizovať. To, čo vládna strana spravila doteraz, je aboslútnym minimom. Dnešok preto nie je bodkou, ale dvojbodkou. Preto zakladáme občiansku platformu „Za slušné Slovensko“, ktorej cieľom je podporovať občiansku angažovanosť a spájať ľudí za spravodlivého a slušné Slovensko.
Nekončíme, naopak, sme tu a sme pripravení kedykoľvek vyjsť opäť do ulíc. Budeme vyvíjať rôzne formy občianskeho tlaku na to, aby bola vyšetrená vražda Jána a Martiny a neboli žiadne podozrenia na prepojenie štátnych inštitúcii na organizovaný zločin. Chceme vidieť, že ministerstvo vnútra funguje nezávisle a nie ako stranícka pobočka.
Budeme pozorne sledovať každý krok novej vlády. Sme tiež pripravení vytrvalo a dlhodobo tvoriť slušné a spravodlivé Slovensko.
Nemýľte si našu slušnosť s nedostatkom odhodlania a vytrvalosti.


Katarína Nagy Pazmány, Peter Nagy, Karolína Farská, Juraj Šeliga, Veronika Bruncková, Tatiana Sedláková, Jakub Kratochvíl


Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár vo štvrtok splnomocnil dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), aby informoval o priebehu vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho družky.
"Po dnešnom stretnutí generálneho prokurátora SR Čižnára s dozorovým prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR generálny prokurátor informoval dozorového prokurátora, že v záujme vylúčenia akýchkoľvek podozrení, respektíve údajných snáh zatajovať pred verejnosťou vývoj a postup v trestnej veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ho splnomocňuje, aby v prípustnej miere a po vzájomnej dohode s vyšetrovateľmi Policajného zboru osobne poskytoval verejnosti informácie," uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.
Čižnár zároveň uviedol, že v súčasnosti sa začala intenzívna komunikácia s talianskymi orgánmi na precizovaní obsahu dohody o spoločnom vyšetrovacom tíme. "Pritom nie sú vylúčené v blízkej budúcnosti pracovné stretnutia na pôde Eurojustu, na ktorých sa v záverečnej fáze môže osobne zúčastniť generálny prokurátor SR," povedala hovorkyňa.
Podľa jej slov naďalej platí, že intenzívna komunikácia Generálnej prokuratúry SR s Eurojustom prebieha nielen ohľadom zriadenia spoločného vyšetrovacieho tímu, ale aj pri riešení aktuálnych otázok týkajúcich sa vyšetrenia tejto trestnej veci. "Opätovne zdôrazňujeme, že generálny prokurátor Čižnár venuje tomuto prípadu mimoriadnu pozornosť a absolútnou prioritou zostáva objasnenie skutku, zistenie a potrestanie páchateľov,“ dodala Predajňová.
Čižnár v pondelok (19.3.) oznámil, že po intenzívnej komunikácii s justičnými orgánmi Talianskej republiky zaslal návrh dohody o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu v prípade vraždy novinára  Kuciaka a jeho družky. Návrh dohody bol zaslaný v piatok 16. marca prostredníctvom Eurojustu. Zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu Čižnár v pondelok prerokoval s vtedajšou ministerkou spravodlivosti SR Lucia Žitňanskou (Most-Híd). V praxi je zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu a podpísanie dohody časovo náročné (tento proces obvykle trvá niekoľko týždňov až mesiacov).


Copyright © TASR 2018


Študenti vysokých škôl urobia v piatok o 16.30 tichý pochod spred budovy Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí na Námestie SNP, kde symbolicky zapália sviečky Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej.
V protestoch ale pokračujú Košice, Prešov, Banská Bystrica, Piešťany, Brno,  Nitra, Trnava, Lučenec ,Martin, Žiar nad Hronom , Trenčín, Michalovce,Humenné a Banská Štiavnica.



Zhromaždenia Za slušné Slovensko sa na východe republiky v piatok 23. marca uskutočnia. Agentúru SITA o tom v stanovisku organizátorov zhromaždení na východnom Slovensku informoval spoluorganizátor akcie v Prešove Matúš Nakata. Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko v Prešove, Košiciach, Bardejove, Michalovciach, Spišskej Novej Vsi a Kežmarku podľa neho rešpektujú rozhodnutie bratislavských organizátorov zhromaždenie po ustanovení novej vlády v hlavnom meste neorganizovať. „Sme však presvedčení, že bábková vláda Petra Pellegriniho nie je riešením. Vnímame, že prerod Slovenska v slušnú krajinu bol opäť politikmi úmyselne zabrzdený a naše podmienky nie sú naplnené. Preto sme sa rozhodli v uliciach východu vytrvať,“ uvádza sa v stanovisku. Ako dodal Nakata, podľa posledných informácií organizátorov zhromaždení na východe Slovenska rovnaké rozhodnutie padlo aj vo viacerých mestách krajiny. „Organizátori z Bratislavy by mali vycestovať do iných miest pomôcť organizátorom a v Bratislave preberajú iniciatívu študenti,“ uviedol Nakata.
Zhromaždenie v Prešove sa začne tradične o 17. hodine na Hlavnej ulici v Prešove. Ako informujú organizátori, za umeleckú obec s prejavmi vystúpia Slavo Gibarty z kapely Hrdza a z prešovského Pink Floyd revival Miroslav Merčiak. Za novinársku obec prednesie spoločné vyhlásenie trojica novinárov Zuzana Petková, Arpád Soltész a Dušan Karolyi. Čítať sa bude aj list emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorý mal podujatie osobne podporiť, no napokon sa z vážnych rodinných dôvodov nebude môcť na zhromaždení zúčastniť.
Tichý pochod nahradí v piatok v Trnave zrušené zhromaždenie Za slušné Slovensko. Ľudia sa stretnú o 17:00 na Trojičnom námestí a prejdú pešou zónou k Pamätníku nespravodlivo prenasledovaných, ktorý stojí na okraji Ružového parku. Na tomto mieste je naplánovaný krátky príhovor.
,,Vítaní sú všetci, ktorí chcú ukázať, že im záleží na tom, aby sa do politiky i do spoločnosti vrátila slušnosť. Spoločným tichým pochodom po Hlavnej ulici ukážeme, že ďalšie kroky novej vlády budeme veľmi pozorne sledovať a v prípade, ze nás sklame a nebude robiť kroky smerujúce k obnoveniu dôvery občanov v štát, sme znovu pripravení prejaviť svoj nesúhlas a postaviť sa za slušné Slovensko,“ napísali organizátori pochodu na sociálnej sieti. Na predchádzajúce dve zhromaždenia Za slušné Slovensko prišlo vždy približne dvetisíc ľudí.
Prvé zhromaždenie Za slušné Slovensko bolo v Trnave v piatok 9. marca, vtedy bolo pokojné, venované spomienke na zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. O týždeň neskôr, v piatok 16. marca už účastníci nahlas odmietli čiastkové zmeny vo vláde, ktoré označili za divadlo s dosadenými bábkami. Ľudia skandovaním požadovali koniec vlády Smeru, nechýbalo ani štrnganie kľúčami, známe z novembra 1989.
Občianske spoločenstvo Štúrov Zvolen (OS ŠZ) protestuje proti organizovaniu piatkovej akcie v Parkovej galérii Ľ. Štúra a s povolením takejto akcie na tomto mieste. „Dúfame, že tento protest pochopia aj demokraticky zmýšľajúci organizátori zhromaždenia a budú akceptovať demokratickú požiadavku skupiny občanov združených okolo OS Štúrov Zvolen, pretože demokracia skupiny občanov nemôže nedemokraticky pôsobiť proti názorom inej skupiny občanov,“ uvádzajú v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol predseda Rady OS ŠZ Jozef Pinka. Reagujú tým na skutočnosť, že zhromaždenie Za slušné Slovensko sa v piatok 23. marca o 17:00 pre veľkonočné trhy vo Zvolene uskutoční v Parku Ľudovíta Štúra.
„Svoj protest odôvodňujeme tým, že Parková galéria Ľ. Štúra je pietne miesto pre uctenie si národných dejateľov, ktorí pôsobili v regióne Zvolena,“ uvádza sa v stanovisku OS Štúrov Zvolen, ktoré je nepolitickým združením profesorov, vysokoškolských učiteľov a milovníkov slovenského jazyka, rétorov a žurnalistov. Parkovej galérii Ľ. Štúra Mestské zastupiteľstvo vo Zvolene v roku 2016 odsúhlasilo jej ďalší rozvoj. Ročne organizujú celoslovenskú súťaž v rétorike Štúrov Zvolen, celoslovenskú súťaž v žurnalistike Štúrovo pero a vlastivedný Národný výstup na Pustý hrad. „Galéria je aj zakomponovaná v Dohode OS Štúrov Zvolen s Mestom Zvolen o organizovaní a financovaní uvedených podujatí. Ak dalo mesto súhlas na politickú akciu v tejto Parkovej galérii Ľ. Štúra, prijímame to minimálne ako obchádzanie merita veci tejto dohody,“ konštatuje OS ŠZ.
Napriek tomu, že v Bratislave organizátori zrušili zhromaždenie Za slušné Slovensko, zvolenskí usporiadatelia tak neurobili. „Príďte si uctiť pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a ukázať, že nám záleží na tom, aby nová vláda a najmä nový minister vnútra zabezpečili vyšetrenie vraždy novinára a jeho partnerky a priniesli nový štýl vládnutia,“ vyzvali na svojom profile na sociálnej sieti.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.