21. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Od novembra bol vydaný európsky zatýkací rozkaz na medzinárodne hľadanú informátorku maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, zavraždenej vlani v októbri. Hľadaná ruská občianka Marija Jefimovová sa v utorok vzdala gréckej polícii obávajúc sa o svoj život.
Práve Ruska mala poskytnúť zavraždenej zásadné informácie k investigatívnemu materiálu. Niekdajšia zamestnankyňa banky sa dostala údajne k dokumentom, na základe ktorých novinárka okamžite obvinila manželku maltského premiéra, že sa prostredníctvom istej panamskej firmy dostala k úplatku z Azerbajdžanu.
Poslanci Európskeho parlamentu v priebehu dňa vyzvali grécke úrady, aby sa postarali o bezpečnosť informátorky, pričom Jefimovovú označili za dôležitého svedka pri vyšetrovaní korupcie a prania špinavých peňazí na Malte.
Ženu, ktorú maltské úrady hľadajú od novembra, pretože nereagovala na predvolanie, podozrieva jej niekdajší zamestnávateľ, banka so sídlom v ostrovnej krajine, z podvodu. Jefimovová však zrejme po vyhrážkach opustila Maltu ešte v júni minulého roka.

Copyright © TASR 2018

Britský parlamentný výbor si predvolal šéfa Facebooku Marka Zuckerberga, aby odpovedal na otázky týkajúce sa údajného zneužívania osobných údajov. Stalo sa tak v čase, keď úrady stupňujú úsilie s cieľom zistiť, či boli dáta používateľov sociálnej siete zneužité na ovplyvňovanie volieb v USA. Britská spoločnosť Cambridge Analytica údajne použila bez dovolenia dáta z Facebooku, aby pomohla Donaldovi Trumpovi v roku 2016 vyhrať prezidentské voľby. Spoločnosť, ktorá čelí obvineniam zo zneužitia informácií z viac než 50 miliónov facebookových účtov, však akékoľvek pochybenie odmieta.
Predseda britského parlamentného mediálneho výboru Damian Collins v utorok uviedol, že opakovane žiadali Facebook, aby vysvetlil, ako používa svoje dáta, pričom jeho predstaviteľov obvinil zo "zavádzania výboru".

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.