27. 6. 2024

Zomrel Bill Cobbs

Zomrel Bill Cobbs




Vo veku 90 rokov zomrel americký herec Bill Cobbs, známy z filmov ako Osobný strážca a Noc v múzeu. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy agentúry DPA.
Americký herec zomrel v utorok 25. júna v americkom štáte Kalifornia obklopený svojou rodinou, potvrdil jeho agent Chuck I Jones pre agentúru PA Media. Podľa Jonesa sa pritom predpokladá, že Cobbs zomrel prirodzenou smrťou.
Cobbs bol známy predovšetkým stvárnením manažéra hudobnej hviezdy vo filmovom hite Osobný strážca z roku 1992, v ktorom si zahral po boku speváčky Whitney Houston a herca Kevina Costnera. Okrem toho si ho diváci môžu pamäť aj ako strážnika Reggieho z komédie Noc v Múzeu, v ktorej sa hlavnej úlohy ujal herec Ben Stiller a objavili sa v nej aj herci ako Robin Williams a Owen Wilson.
Okrem filmov hral aj v seriáloch napríklad v populárnych drámach Sopranovci a Západné krídlo alebo v detskej relácii Sezamová ulica (Sesame Street). Počas svojej kariéry sa Cobbs ujal menších i dôležitejších úloh v približne 200 filmoch a seriáloch.


Zdroj TASR

Pellegrini chce o podpise zákona o STVR rozhodnúť budúci týždeň, zákon však nemôže nadobudnúť účinnosť pred jeho vyhlásením v Zbierke zákonov

Pellegrini chce o podpise zákona o STVR rozhodnúť budúci týždeň,



 zákon však nemôže nadobudnúť účinnosť pred jeho vyhlásením v Zbierke zákonov




O podpise nového zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) chce prezident Peter Pellegrini rozhodnúť v priebehu budúceho týždňa. Zákon o STVR však má byť účinný už od pondelka 1. júla. Ústavný právnik Vincent Bujňák pre agentúru SITA uviedol, že každý zákon nadobúda platnosť vyhlásením v Zbierke zákonov, pričom účinnosť môže výnimočne nadobudnúť v rovnaký deň ako nadobudol platnosť. Súčasne dodal, že zákon nemôže nadobudnúť účinnosť ešte pred tým, než nadobudne platnosť, teda pred jeho vyhlásením v Zbierke zákonov.

„Je to odôvodnené princípmi právneho štátu, pretože v právnom štáte sa musia adresáti právnej úpravy najprv so svojimi povinnosťami oficiálne oboznámiť. Nie je prípustné, aby adresátov právnej úpravy zaväzoval zákon, s ktorým sa ešte oficiálne neoboznámili. Z tohto pravidla existuje výnimka v trestnom práve, ale len ak je to pre páchateľa priaznivejšie. V Zbierke zákonov môže byť vyhlásený taký zákon, ktorý je podpísaný tromi najvyššími ústavnými činiteľmi alebo je možné vyhlásiť aj zákon bez podpisu hlavy štátu, pokiaľ parlament prelomil jeho veto a hlava štátu zákon naďalej odmieta podpísať,“ vysvetlil ústavný právnik.

Pellegrini tvrdí, že považuje za dôležité oboznámiť sa so schváleným znením zákona, obzvlášť v situácii, keď je zákon predmetom výraznej pozornosti doma i v zahraničí. „Platí však moje vyjadrenie, že pokiaľ v tomto zákone nevzhliadnem rozpor s ústavou alebo zásah do slobody slova, som pripravený ho podpísať. Nebudem podliehať mediálnym tlakom ani emóciám, ktoré situácia v RTVS vyvoláva, a budem posudzovať výlučne text zákona,“ uviedol prezident. Podľa legislatívneho procesu má prezident po prijatí zákona v Národnej rady SR 15 dní na to, aby zákon podpísal alebo vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie.

Ústavný právnik Bujňák informoval, že k podobnému prípadu sa v minulosti vyjadroval aj Ústavný súd SR. „Išlo o zákon o prokuratúre z roku 1996, ktorý bol v Zbierke zákonov publikovaný 12. novembra 1996, ale účinnosť nadobudol 1. novembra 1996. Ústavný súd vtedy vytkol Národnej rade SR, že prijala zákon narúšajúci princíp právnej istoty a spochybňujúci právny štát. Podľa ústavného súdu nemal žiaden orgán právomoc zistený rozpor preklenúť výkladom,“ spomína právnik. Ako dodal, nesúlad časti zákona obsahujúcej účinnosť s ústavou preto mala za následok neúčinnosť citovaného zákona ako celku. „Po náleze ústavného súdu musela chybu napraviť národná rada tým, že v marci 1998 napadnutý zákon novelizovala a jeho účinnosť opravila tak, aby rešpektovala princípy právneho štátu,“ doplnil.

Poslanci parlamentu odobrili zrušenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktorú nahradí Slovenská televízia a rozhlas (STVR) v štvrtok 20. júna. Za hlasovalo 78 poslancov koalície, opozícia sa hlasovania nezúčastnila. Materiál deklaruje zámer vytvoriť novú inštitúciu, ktorá bude objektívne napĺňať verejnoprávny charakter vysielania. „Navrhované zmeny vyplývajú z negatívnych skúseností vyplývajúcich z aplikácie zákona o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a komparácie skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí, predovšetkým v Európe," píše sa v ňom. Rovnako zdôrazňuje, že rozhlas a televízia sa formálne nerozdelia, no vytvoriť by sa mal priestor na samostatný rozvoj oboch.




Zdroj: SITA

25. 6. 2024

Nové meno štatutára STVR by malo byť známe včas

Nové meno štatutára STVR by malo
 byť známe včas

Nové meno štatutára Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) by malo byť známe včas. Uviedol to podpredseda Národnej rady (NR) SR a šéf SNS Andrej Danko. Dodal, že ho má oznámiť podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený riadením parlamentu. Verí, že štatutárom bude človek, ktorý má skúsenosť s riadením.
Žiga podľa slov Danka disponuje niekoľkými životopismi a je pripravený na variantu, že zákon o STVR sa podpíše. "Určite vám v pondelok oznámi meno, ja verím, že to bude človek, ktorý má skúsenosť s riadením a ktorý to medziobdobie zvládne tak, aby to nebol človek, nazvime to, z úplne inej brandže alebo ulice," dodal Danko na tlačovej konferencii. "Poverený predseda určite včas a príslušným spôsobom oznámi osobu, ktorú si vybral," skonštatoval. So záujemcami sa má Žiga podľa jeho slov aj stretnúť. Skritizoval Machaja za jeho manažovanie inštitúcie.
Šéf Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) pripomenul, že štatutár má riešiť operatívu. "Štatutár má dostatok kompetencií, aby inštitúciu držal v chode, ale samozrejme, zásadné koncepčné veci budú až na legitímne zvolenom riaditeľovi," dodal.
Dočasný riaditeľ nemá podľa jeho slov dôvod robiť zásadné personálne ani programové zmeny. "Toto všetko bude až legitímny riaditeľ," dodal.
Opozičná poslankyňa Zora Jaurová (PS) považuje v tomto smere zákon za problematický. Myslí si, že "štvormesačné bezvládie" sa podpíše na fungovaní inštitúcie na minimálne rok. Poukázala na to, že zákon je napísaný tak, že v realite nebude riadny generálny riaditeľ štyri mesiace a minimálne tri mesiace ani rada. "Poveriť dočasného štatutára na celý jeden kvartál určite nejakým spôsobom ovplyvní chod inštitúcie, nehovoriac o tom, že jeho nebude nikto kontrolovať, pretože tá rada nebude," dodala.
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa zmení na STVR. Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Poradným orgánom rady má byť deväťčlenná etická komisia. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý minulý týždeň schválili poslanci NR SR. Zákon má byť v prípade podpísania prezidentom SR účinný od 1. júla. Dňom účinnosti zákona má zaniknúť funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.


Zdroj: TASR

Európska komisia zdôrazňuje potrebu nezávislosti verejnoprávnych vysielateľov, situáciu na Slovensku pozorne sleduje

Európska komisia zdôrazňuje potrebu nezávislosti verejnoprávnych


 vysielateľov, situáciu na Slovensku pozorne sleduje

Európska komisia (EK) zdôraznila potrebu nezávislosti verejnoprávnych vysielateľov. V stanovisku pre Euractiv sa EK vyjadrila, že pozorne sleduje vývoj v súvislosti s reformou verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a analyzuje legislatívne zmeny. Ako Euractiv pripomenul, parlament rozhodol o tom, že RTVS zanikne a vznikne nový mediálny subjekt Slovenská televízia a rozhlas (STVR), ktorý bude mať nového generálneho riaditeľa a vedenie zvolené rezortom kultúry a parlamentom, v ktorom má väčšinu vláda Roberta Fica (Smer-SD). Národná rada SR tento zákon schválila aj napriek veľkej kritike a štrajkom zo strany zamestnancov RTVS. „Trvalo len pár dní, kým zároveň začal odporovať Aktu o slobode médií (EMFA), ktorý Európsky parlament prijal v podobnom čase," upozornil Euractiv.

Ľ. Machaj odmieta argumenty koalície pri zákone o STVR

Ľ. Machaj odmieta argumenty


 koalície pri zákone o STVR

Odchádzajúci generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj odmieta argumenty vládnej koalície pri tvorbe zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Pripomenul, že od 1. júla má viesť telerozhlas štatutárny zástupca, no jeho meno ešte nie je známe. Zdôraznil tiež, že do zvolenia nového generálneho riaditeľa môžu ubehnúť asi štyri mesiace. Štatutárny zástupca nebude podľa neho môcť podpisovať projekty za vyššie sumy, preto môže byť ohrozená výroba ďalších programov.
"Po prvom júli nastupuje medziobdobie, mal by prísť štatutárny zástupca. Doteraz nikto nepovedal, kto. Očakával som štandardnú komunikáciu, že niekoľko dní pred skončením môjho funkčného obdobia sa niekto ohlási a povie, že by mal prebrať odo mňa kompetenčné veci, materiály," povedal Machaj na utorkovej tlačovej konferencii.
Šéf RTVS pripomenul, že štatutár nemá plné kompetencie, môže podpisovať zmluvy do výšky 200.00 eur. "Ale podľa platnej legislatívy sa musí všetko nad 100.000 eur posielať na radu, ktorá nebude fungovať," povedal s tým, že podpisovať tak bude môcť zmluvy len do 100.000 eur. "To bude dosť veľký problém z hľadiska zachovania výrobných kapacít na jeseň a najmä na budúci rok," skonštatoval.
Zákon považuje za účelový, koalícia podľa neho pracuje s neoverenými informáciami. Machaj odmieta, že RTVS je v strate. Nesúhlasí ani s tým, že by absentovala pôvodná tvorba.
Machaj podľa svojich slov nedostal ani racionálne argumenty na to, že spravodajstvo RTVS nie je objektívne. "Rada pre mediálne služby je jediná schopná určovať, čo je a čo nie je porušením zákona, teda aj nedodržaním objektivity, nič také sa nestalo," povedal a poukázal na nový prieskum, podľa ktorého má telerozhlas najobjektívnejšie spravodajstvo. Dodal, že 93 percent programov RTVS bolo vo verejnom záujme.
Za zavádzanie označil aj tvrdenia, že RTVS zarába ročne len šesť miliónov eur na reklame. V projekte spravodajského kanála RTVS :24 sa Machaj snažil o podporu spravodajstva, podporu online spravodajstva a stabilizovanie pracovných podmienok pre zamestnancov. Myslí si, že sa to podarilo a kanál sa stal relevantným hráčom na televíznom trhu.
Šéf RTVS informoval aj o liste, ktorý bol adresovaný prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu aj premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) od reprezentantov verejnoprávnych vysielateľov z Európy. "Upozorňujú na to, čo sa môže stať, keď sa verejnoprávny priestor dostane do silného tlaku politikov," uzavrel.


Zdroj: TASR

23. 6. 2024

   NEDEĽNÉ REZNE BEZ KÁVY



Na TA3 o 11.00

- Matúš Šutaj-Eštok, minister vnútra SR, Hlas-SD
- Milan Majerský, predseda KDH



     


RTVS O 5 minút 12:

 1. časť

- Roman Michelko, poslanec NR SR, predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá, SNS

 2. časť

- Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu v NR SR, Slovensko/Za ľudí/KÚ