31. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Neznámy páchateľ v piatok postrelil a vážne zranil azerbajdžanského novinára žijúceho vo francúzskom exile; streľbu na predmestí francúzskeho mesta Toulouse neprežila novinárova manželka. Informovala o tom agentúra Reuters.
Rahim Namazov bol kritikom azerbajdžanského politického systému, vo vlasti ho väznili. O azyl vo Francúzsku požiadal v roku 2010.
Incident sa stal na predmestí Toulouse Colomiers.
Podľa vyjadrenia starostky Colomiers Karine Micheletovej-Travalovej išlo pravdepodobne o politicky motivovaný čin. "Dnes bola napadnutá novinárska profesia, otec rodiny a sloboda tlače," povedala starostka.
Namazovovu manželku pri streľbe zabili. Polícia povedala, že o život prišla strelou do hlavy, pravdepodobne z blízka. Svedkovia podľa miestnych médií vypovedali, že na mieste počuli viac výstrelov.

Iránske úrady zablokovali internetovú aplikáciu Telegram. Ako dôvod uviedli obavy o bezpečnosť štátu.
Informáciu o tom v sobotu priniesol spravodajský portál Mashreghnews.ir, ktorý sa odvolal na predsedu parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku Alaidína Borudžerdího.
Borudžerdí uviedol, že rozhodnutie o zablokovaní prístupu k Telegramu bolo prijaté "na najvyšších miestach". Dodal, že aplikáciu Telegram nahradí podobná miestna služba.
Iránsky politik doplnil, že rozhodnutie iránskeho vedenia ohľadom Telegramu súvisí s jeho "deštruktívnou rolou počas protivládnych protestov", ktoré vypukli v Iráne koncom decembra, vyžiadali si najmenej 25 obetí na životoch a viedli k zatknutiu vyše 5000 podozrivých.
Aplikácia Telegram má v Iráne asi 40 miliónov používateľov. Dočasne bola zablokovaná aj začiatkom januára tohto roku, počas spomínaných protivládnych protestov. Asi 10 percentám obvyklých používateľov sa zablokovanie Telegramu darilo obísť vďaka anonymizačným proxy službám a virtuálnej privátnej sieti (VPN).

Copyright © TASR 2018



Grécki pamiatkari zakázali natáčanie BBC a nahnevali tým aj miestnu vládu. Svoje rozhodnutie odôvodnili tým, že 2500 rokov starý Poseidónov chrám by bol neprístupný príliš dlho a produkčný tím je príliš veľký.

Zdroj: AFP

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Priania, básne, ale aj piesne pre oslávencov znejúce z obecného rozhlasu. Aj toto je súčasťou obce Klokočov v Michalovskom okrese. Reláciu zabezpečuje predsedníčka miestnej Jednoty dôchodcov Slovenska Ľudmila Karšňáková.
      Pre členov ju pripravuje automaticky na každé narodeniny, nejde teda len o jubileá, pre nečlenov na požiadanie. "To sa už tak udomácnilo, že ľudia na ceste, na chodníkoch čakajú, keď zaznie znelka, máme totiž vlastnú a tešia sa z toho. Má to veľký úspech," uviedla Karšňáková pre TASR. Relácia znie z rozhlasu len počas pracovných dní v čase medzi 14.00 a 15.00 h. Táto služba je bezplatná pre každého.
      Jednota dôchodcov pôsobí v Klokočove tretí rok, momentálne má 43 členov. Podľa predsedníčky sa jej rady po výročnej členskej schôdzi rozšíria. "Ľudia vidia, hlavne ženy, že robíme veľa aktivít. Zapájame sa tiež do verejnoprospešných prác v obci," uviedla s tým, že táto činnosť ich motivuje k tomu, aby sa k organizácii pridali.
      Pripravujú totiž rôzne výstavky výšiviek, veľkonočnú či vianočnú výzdobu, realizujú tiež rôzne výlety do Poľska či Maďarska. V minulom roku napr. organizovali Štefanskú zábavu. Karšňáková uviedla, že dopadla veľmi dobre a v tejto aktivite plánujú pokračovať. Zúčastňujú sa tiež na športových dňoch, na ktorých sa podľa jej ďalších slov Klokočovčania umiestňujú na popredných priečkach. "Máme radosť zo života, hoci sme aj starí, hoci sme na sklonku života," skonštatovala.
      Ako pre TASR uviedla starostka Monika Hudáčková, členovia Jednoty pomáhajú obci pri organizačno-technickom zabezpečení každej akcie, ako je napr. penaltový rozstrel, stolnotenisové či šachové turnaje, ale aj medzinárodná súťaž v cezpoľnom behu Klokočovská päťka. "Zapájame ich do života v obci, oni sú radi a my sa tiež tešíme, že sú nám nápomocní," poznamenala.

Copyright © TASR 2018

TO JE TV!

TO JE TV!

Diskusia o výške koncesionárskych poplatkov bude jednou z priorít


Diskusia o výške koncesionárskych 
poplatkov bude jednou z priorít 


Primárnym zdrojom v rámci súčasného viaczdrojového financovania RTVS a zároveň jedným z kľúčových faktorov udržania nezávislosti verejnoprávneho média sú koncesionárske poplatky. Vyhlásila to nová ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD). "Diskusia o ich výške bude patriť k mojim prioritám,“ uviedla pre TASR.
Upozornila, že v súčasnosti je udržanie nezávislosti verejnoprávnych médií zásadnou otázkou nielen na Slovensku, ale aj v Európe. “Nezávislý verejnoprávny vysielateľ je pre mňa taký, ktorý má okrem iného garantované aj dostatočné zdroje financovania, nezávislé od politického rozhodovania," dodala.
O zabezpečení príjmov chce viesť vecnú diskusiu, jej výsledkom by malo byť rozhodnutie po starostlivom zvážení všetkých faktov i názorov zainteresovaných strán. "Takže určite budem počúvať aj názor odbornej verejnosti," poznamenala. "Konečné rozhodnutie musí priniesť dlhodobé financovanie RTVS, garantujúce napĺňanie základných úloh a povinností, ktoré verejnoprávne médium v demokratickej spoločnosti má, a ktoré budem podporovať," dodala ministerka.
Laššáková zasadla do ministerského kresla po Marekovi Maďaričovi (Smer-SD), ktorý viedol rezort kultúry niekoľko rokov. Maďarič odstúpil po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Neskôr sa zmenila celá vláda, keďže Robert Fico (Smer-SD) podal demisiu a došlo k rekonštrukcii kabinetu. Novým premiérom sa stal Peter Pellegrini (Smer-SD).



Copyright © TASR 2018

§ 311 TRESTNÝ ZÁKON

§ 311 TRESTNÝ ZÁKON

30. 3. 2018

Zomrel Fidelis Schlée

Zomrel Fidelis Schlée

Vo veku 69 rokov dnes po dlhej chorobe zomrel právnik a vydavateľ Fidelis Schlée. Schlée by v sobotu oslávil sedemdesiatiny. V 90. rokoch bol vydavateľom niekoľkých novín, stál pri zrode Anglo-nemeckej obchodnej akadémie alebo humoristického časopisu Sorry.
Schlée vyštudoval Právnickú fakultu UK a medzinárodné právo v Cambridge. Medzi rokmi 1971 až 1976 pôsobil ako sudca a potom bol právnikom na Obvodnom ústavu národného zdravia na Prahe 4. V roku 1988 sa stal advokátom. V 90. rokoch, keď patril podľa médií k najbohatším Čechom, bol vydavateľom Večerníka Praha a Ľudovej demokracie.
Podľa vlastných slov zbohatol na predaji tlačených verziách zákonov a ďalších odborných knihách o podnikaní. Preslávil sa aj zbierkou luxusných vozidiel Rolls-Royce. V roku 1994 bol stíhaný za údajný daňový podvod, stíhanie ale bolo zastavené.


Copyright © ČTK 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajina nevydá Rusku autora falošnej správy o údajných 300 obetiach nedávneho požiaru v obchodno-zábavnom centre v Kemerove. 
Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa ukrajinskej tajnej služby SBU. Odvolala sa pri tom na ukrajinskú ústavu, podľa ktorej Ukrajina nevydáva svojich občanov na trestné stíhanie v zahraničí.
Vyšetrovací výbor Ruskej federácie v stredu začal viesť trestné stíhanie voči občanovi Ukrajiny Mykytovi Kuvikovi, ktorý je na sociálnych sieťach známy ako pranker bol prezývkou Jevgenij Voľnov. Trestné stíhanie, ktoré voči nemu začali v Rusku, sa týka podozrenia, že svojou správou "vyvolával nenávisť alebo nepriateľstvo".
Videozáznam, ktorý sa na Kuvikovovom konte na YouTube objavil 25. marca, ho zachytáva, ako telefonuje do jednej z márnic v Kemerove a vydávajúc sa na zamestnanca ministerstva pre mimoriadne situácie sa pýta na voľnú kapacitu. 
Keď takto v prvej márnici zistil, že nemôžu prijať viac ako sto tiel, Kuvikov personál upozornil, že čoskoro im dovezú viac ako 300 tiel. Zamestnanci boli prekvapení, pretože podľa informácií, čo mali k dispozícii od úradov, sa počet obetí požiaru odhadoval na 60-70.
Požiar v obchodno-zábavnom centre Zimná višňa vypukol 25. marca na najvyššom poschodí objektu, kde sa nachádzali kinosály. Keďže bola nedeľa, kiná boli plné ľudí, najmä detí vo veku 10-13 rokov.



Copyright © TASR 2018

V tretej sezóne úspešného historického seriálu The Crown (2016) si zahrá aj anglický herec Tobias Menzies. Rodák z Londýna stvárni manžela britskej kráľovnej Alžbety II., princa Filipa, ktorého si v predošlých dvoch sezónach zahral Matt Smith. O úlohe vojvodu z Edinburghu pôvodne rokoval Paul Bettany, ten však pre bližšie neznáme dôvody od projektu odstúpil. Ako informuje portál Deadline, Menzies podpísal zmluvu s tvorcami seriálu na dve sezóny a s nakrúcaním by mal začať už v lete vo Veľkej Británii.
Za seriálom The Crown stojí britský scenárista a dramatik Peter Morgan. Prvá sezóna debutovala v novembri 2016 a zamerala sa na posledné roky kráľovnej Alžbety II. ako princeznej a jej prvé roky na tróne. Stvárnila ju Claire Foy a v projekte si okrem spomínaného Smitha zahrali aj Vanessa Kirby ako princezná Margaréta, John Lithgow, ktorý sa ujal roly Winstona Churchilla, či Jared Harris. Ten si zase zahral kráľa Juraja VI.. Séria má na konte dva Zlaté glóbusy. Jeden získala v kategórii Najlepší dramatický seriál a druhý si odniesla Foy.
Už skôr pritom tvorcovia oznámili, že 33-ročnú Foy v prípadnej tretej a štvrtej sezóny nahradí anglická herečka Olivia Colman. Kirby zase v úlohe Margaréty nahradí Helena Bonham Carter. The Crown by mala podľa plánov sledovať šesť desaťročí Alžbetinej vlády, pričom sa herecké obsadenie projektu obmieňa, aby bolo v súlade s vekom postáv. Druhú sériu Netflix sprístupnil 8. decembra.
Tobias Menzies je absolventom Kráľovskej akadémie dramatických umení. Je známy najmä ako Brutus zo seriálu Rím (2005 - 2007), Edmund Tully z Hry o tróny (2011) či Frank Randall a Black Jack Randall zo série Cudzinka (2014). Účinkoval aj v projektoch ako Catastrophe (2015) či, Nočný recepčný (2016) a v súčasnosti ho možno vidieť v seriáli The Terror (2018). Zahrali si tiež vo filmoch ako Hľadanie Krajiny - Nekrajiny (2004), Posledný kat (2005), James Bond: Casino Royale (2006), Hystéria (2011), Čierne more (2014) či Underworld: Krvavé vojny (2016). Za výkon v Cudzinke má na konte jednu nomináciu na Zlatý glóbus. Menzies okrem televízie a filmu pôsobí aj v divadle.

Sarah Jessica Parker, hlavná hviezda seriálu Sex v meste (1998-2004), podporila kandidatúru svojej hereckej kolegyne Cynthie Nixon na funkciu guvernérky amerického štátu New York. V príspevku na Instagrame ju vo štvrtok označila za svoju "sestru na obrazovke aj mimo nej". Z nerozlučnej štvorice seriálových priateliek tak Nixon podporili už dve, keďže už predtým jej kandidatúre vyslovila podporu aj Kristin Davis. Mimo tak zostáva iba Kim Catrall.
Nixon v polke marca oznámila, že sa v septembrových primárkach Demokratickej strany postaví proti súčasnému newyorskému guvernérovi Andrewovi Cuomovi. "Chceme, aby naša vláda znovu fungovala - v oblastiach zdravotnej starostlivosti, väzenského systému, opravy nášho zničeného metra... Máme už dosť politikov, ktorí sa zaujímajú skôr o titulky v novinách a o moc ako o nás," povedala herečka.
Nixon, 51-ročná matka troch detí, súčasného newyorského guvernéra Cuoma v minulosti mnohokrát kritizovala a podporovala jeho rivala, starostu New Yorku Billa de Blasia.
Na februárovom spoločenskom večierku organizácie Kampaň za ľudské práva, ktorá podporila Cuomovu kandidatúru, sa Nixon napríklad nechala počuť, že hoci je New York považovaný za jeden z najliberálnejších amerických štátov, "vykazuje zároveň aj tú úplne najvyššiu príjmovú nerovnosť (medzi mužmi a ženami - pozn. SITA) zo všetkých štátov v tejto krajine".
Podľa agentúry Associated Press však Nixon proti Cuomovi príliš veľké šance nemá. Je totiž "outsiderom" a z takých majú Američania po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta už strach. Podľa prieskumu na vzorke 772 členov Demokratickej strany v štáte New York, ktorého výsledky zverejnila pred dvoma týždňami newyorská Siena College, má medzi demokratmi Cuomo 66-percentnú a Nixon len 19-percentnú podporu.

Malajská vláda sa rozhodla zjemniť návrh zákona proti falošným správam. Podľa novej verzie návrhu, o ktorej by mal budúci týždeň hlasovať malajský parlament, by malo hroziť každému, kto bude písať alebo šíriť falošné správy, šesť rokov rokov odňatia slobody. Podľa pôvodného vládneho návrhu malo za falošné správy hroziť dokonca až desaťročné väzenie. Ako informovala malajská ministerka spravodlivosti Azalina Othman, vláda sa rozhodla zjemniť zákon po konzultáciách s opozičnými stranami.
Okrem zníženia trestnej sadzby sa v návrhu mení aj to, že zákon by mal postihovať ľudí, ktorí píšu či publikujú falošné správy "so zlým úmyslom", pričom doteraz sa mal týkať každého, kto ich píše alebo šíri "vedome".
Ak zákon prejde, väzenie bude hroziť každému, kto "vytvára, ponúka, šíri, tlačí alebo publikuje falošné správy alebo publikácie obsahujúce falošné správy". Tie sú pritom v návrhu zákona definované ako "akékoľvek správy, informácie, dáta alebo reportáže, ktoré sú úplne alebo čiastočne nepravdivé, či už vo forme článkov, vizuálov, audionahrávok alebo v akejkoľvek inej forme, ktorá pracuje so slovami a názormi".
Podľa opozície a ľudskoprávnych organizácií je zákon v prvom rade nástrojom proti oponentom súčasného vedenia krajiny, ktoré sa chce zbaviť kritikov pred nadchádzajúcimi voľbami. Tie zatiaľ neboli vyhlásené, podľa volebného zákona by sa však mali konať najneskôr v auguste.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Správa o stave používania štátneho jazyka na území SR

Správa o stave používania
 štátneho jazyka na území SR

Na nedostatky v používaní spisovného jazyka v štátnej správe, na súdoch, v školách, alebo aj v návodoch či informáciách o výrobkoch a v médiách poukazuje štvrtá Správa o stave používania štátneho jazyka na území Slovenskej republiky. Správu, ktorá by sa mala v najbližšom čase dostať na rokovanie vlády, vypracovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Ako píše MK SR v časti správy venovanej médiám, z podnetov a sťažností doručených ministerstvu kultúry a Rade pre vysielanie a retransmisiu vyplýva, že poslucháči a diváci citlivo vnímajú nedostatky v jazykovom prejave, gramatike, štylistike a v slovnej zásobe. „Upozorňujú najmä na chyby v skloňovaní podstatných mien, časovaní slovies, používaní predložiek, vo výslovnosti, v melódii slov a viet, tempe reči, poukazujú na nahrádzanie slovenských plnovýznamových slov výrazmi prevzatými z českého alebo anglického jazyka a ďalšie.“ Ministerstvo upozorňuje medzi iným aj na nesprávne použitie slov a slovných spojení ako „riešiť“, „dať to“ či „zdielať“ a iných výrazov. Zároveň deklaruje, že má záujem o zvyšovanie jazykovej kultúry v médiách, osobitne vo verejnoprávnych.
Predkladaná štvrtá správa o stave používania štátneho jazyka na území SR obsahuje informácie o situácii v používaní slovenského spisovného jazyka a o uplatňovaní zákona o štátnom jazyku v niektorých oblastiach verejného styku. Správa zachytáva obdobie od 1. októbra 2015 do 30. septembra 2017. Pri jej vypracovaní spolupracovalo ministerstvo kultúry s ústrednými orgánmi štátnej správy, ako aj s ďalšími orgánmi verejnej správy a s orgánmi vykonávajúcimi dohľad nad používaním štátneho jazyka v osobitných oblastiach. Pri zostavovaní jednotlivých častí správy využilo MK SR informácie od Rady pre vysielanie a retransmisiu, Rozhlasu a televízie Slovenska, Slovenskej obchodnej inšpekcie, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Ústavu štátnej kontroly veterinárnych biopreparátov a liečiv, Úradu verejného zdravotníctva SR, Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, Štátnej školskej inšpekcie, rektorov všetkých vysokých škôl pôsobiacich na území SR a ďalších.
Dohľad nad uplatňovaním prevažnej väčšiny ustanovení zákona o štátnom jazyku zabezpečuje ministerstvo kultúry. Kontrolu nad ďalšími ustanoveniami zákona majú vyššie spomínané inštitúcie, ako obchodná inšpekcia a ďalšie. Od 1. októbra 2015 do 30. septembra 2017 sa zistili viaceré porušenia zákona, ako napríklad zverejňovanie informácií v médiách či v oznamoch samosprávy len v jazyku národnostnej menšiny, alebo umiestňovanie pamätných tabúľ v jazyku menšiny bez slovenského ekvivalentu textu a iné. Zodpovední väčšinu uvedených porušení odstránili v termíne. Ministerstvo zároveň muselo vo voľbách v roku 2016 aj v roku 2017 opakovane riešiť podnety na porušenie zákona o štátnom jazyku v rámci volebnej kampane. Prípady, ktorých náprava vyžaduje dlhší čas, bude ministerstvo kultúry ďalej sledovať. Keďže zodpovední sa snažili o nápravu, MK SR neudelilo žiadnu pokutu. Pritom od schválenia zákona o štátnom jazyku ministerstvo za jeho porušenie ešte nepokutovalo.
Správa o stave používania štátneho jazyka na území Slovenskej republiky je štruktúrovaná podľa konkrétnych tematických oblastí a v závere každej sú uvedené odporúčania. Tie by mali podľa MK SR v praxi prispieť k zachovaniu a posilneniu postavenia slovenského jazyka ako štátneho jazyka SR a k zvýšeniu jazykovej kultúry v uvedených oblastiach verejného styku. Financovanie predmetných úloh sa zabezpečí v rámci rozpočtov jednotlivých rezortov. Správu predkladá MK SR na rokovanie vlády na základe zákona o štátnom jazyku SR od roku 2012 v dvojročných intervaloch. Prvú správu o stave používania štátneho jazyka prerokovala vláda ako informatívny materiál 28. novembra 2012, druhú správu prerokovala a schválila 21. mája 2014 a tretiu 2. marca 2016.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Vražda novinára Jána Kuciaka


Vražda novinára Jána Kuciaka

Zahraničie vníma zmenu vlády na Slovensku ako signál, že situácia sa upokojila. V súvislosti s udalosťami, ktoré sa za posledný mesiac stali – vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, informáciami o možných prepojeniach talianskej mafie na slovenské politické špičky a zmenu vlády - to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, ktorý momentálne pôsobí v New Yorku ako predseda 72. Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov.
Komunikácia so štátnym tajomníkom Ivanom Korčokom bola intenzívna, tak ako aj s ďalšími ľuďmi z ministerstva. „Prostredníctvom mailu som sa obrátil úplne ku všetkým pracovníkom, aj v ústredí a v zahraničí a prežíval som to rovnako intenzívne, možno ešte intenzívnejšie. Snažil som sa tie dve povinnosti tak skĺbiť, aby ma rezort cítil aj v takto vypätých chvíľach a zároveň, aby to nebolo na úkor plnenia mojich povinností v New Yorku,“ dodal Lajčák.
Podľa ministra o vražde Kuciaka a Kušnírovej informovali médiá po celom svete. „Nepamätám si, že by za 25 rokov čokoľvek zo Slovenska vyvolalo takú obrovskú mediálnu pozornosť, a to doslova na celom svete,“ povedal minister. Priznal, že vraždu novinára spájali médiá v zahraničí s údajným pôsobením talianskej mafie na Slovensku, o ktorej Kuciak vo svojom nedokončenom článku písal. „Istým spôsobom sa dá povedať, že túto verziu, tú si médiá v zahraničí osvojili,“ povedal minister.
Situácia na Slovensku bola po vražde Kuciaka napätá, podľa odhadov svoju nespokojnosť s vládou Roberta Fica vyjadrilo počas protestov na celom Slovensku minimálne toľko ľudí, ako v Novembri 89. Politická kríza skončila zmenou vlády. „Zmena vlády je štandardný proces v demokratických krajinách. Pre zahraničie je to signál, že sa situácia vrátila do normálnych koľají. Verím, že aj pre našu domácu verejnosť je to tento signál,“ povedal Lajčák. To, že vláda sa prihlásila k pôvodnému programovému vyhláseniu z roku 2016, je podľa neho formálne potvrdenie kontinuity. „Môj rozhovor s predsedom vlády a aj jeho vystúpenie na zasadnutí Európskej rady v Bruseli je ďalším potvrdením tohto, že naša vláda chce byť naďalej veľmi proeurópska a že naše priority ostávajú v tomto zmysle nezmenené,“ povedal na margo zmeny vlády a dopadov na zahraničnú politiku krajiny.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Zomrela Magda Godorová

Zomrela Magda Godorová


Včera zomrela po dlhej chorobe Magda Godorová. Pracovala ako archivárka v televízii VTV a TA3
Posledná rozlúčka bude 5.4. o 9:30 v bratislavskom krematóriu.

Foto: Richard Bolješik

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



"Viete kto vyhnal Židov do Varšavského geta? Myslíte si, že Nemci? Nie. Židia tam išli sami, pretože im povedali, že tam bude enkláva a že nebudú musieť dochádzať do styku s tými odpornými Poliakmi."
Kornel Morawiecki ,otec poľského premiéra Mateusza Morawieckého



Vážený pán veľvyslanec Alexey Leonidovič Fedotov, vážené dámy a páni diplomati!
Dovoľujem si  Vám touto cestou napísať pár riadkov, o ktorých som presvedčená, že ich rovnako cítia aj mnohé ďalšie Slovenky a Slováci. Som človek, ktorý je vo svojom osobnom živote šťastný, v hĺbke srdca cítim zmierenie a pokoj, no napriek tomu sa vo svete dejú udalosti, ktoré ma jednoducho nenechávajú chladnou a ja túžim prehovoriť aspoň formou písaného slova.
Žijeme prelomovú dobu, v ktorej sa udalosti prelievajú takou rýchlosťou, že je pre bežného človeka veľmi náročné pochopiť čo sa to vlastne deje. Obyčajný smrteľník, ktorý dennodenne bojuje o svoje prežitie, nemá sily to odsledovať a správne vyhodnotiť. Vytvoriť si takpovediac mozaiku, ktorá by mu vedela dať správne odpovede na procesy, ktoré sa vo svete dejú. A možno z toho dôvodu ani nie je schopný uvidieť, či počuť tú krivdu, neprávosť a bolesť, ktorá sa pácha na Rusku, či ruskom národe.
Po lícach mi tečú slzy… Je to horký dážď, ktorý potvrdzuje ako silno ľudstvo potrebuje nájsť samo seba. Svoju veľkosť! Vyliečiť srdcia, ktoré niekto zlomyseľný otrávil. Je pre mňa náročné pozerať sa na fotky z Vášho mesta Kemerovo, v ktorom v nedeľu pri požiari obchodného centra zahynulo množstvo ľudí. Veľa detičiek… Cítim bezmocnosť, pretože deti sú naše svetlo, nádej, budúcnosť. Ten pomník z kvetov a hračiek nemôže nechať chladného žiadneho človeka, ktorý má srdce. Najsmutnejší je pre mňa fakt, že ten požiar založil niekto úmyselne… s vedomým, že v tej časti obchodného centra sa nachádza „detský svet“, čiže tam bude veľa detí a o to väčšia trauma dopadne na ruský národ. Prijmite preto moju/našu úprimnú sústrasť a morálnu podporu, ktorá ide priamo z hĺbky čistého srdca.
Útočí sa na Vás, na Vašu krajinu zo všetkých strán. Jedno s druhým súvisí… Nedávne otrávenie bývalého agenta Skripaľa a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury je jasným príkladom tzv. falošnej vlajky(false flag), čo neznamená, že sa udalosť nestala, ale že bola v réžií niekoho iného ako nám hneď vzápätí bez akýchkoľvek dôkazov podhadzujú médiá a najrôznejšie politické „bábky“, ktorých slová nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. Na Slovensku sa len nedávno odohrala podobná akcia, ktorej zámerom bolo odstavenie od moci pána Fica a jeho vlády. Slovenský národ múdro zhodnotil situáciu a odhalil pravý zámer vraždy dvoch mladých ľudí, ktorá na niekoľko týždňov traumatizovala spoločnosť a nepodporil vo veľkom protesty organizované zo zahraničia.
Verím, že náš nový pán premiér Peter Pellegrini si zachová nadhľad, múdrosť a nebude trestať obeť namiesto vinníka. Nedávna smutná udalosť, ktorá sa odohrala na Slovensku nech mu je príkladom. Ľudia vládu podržali(napriek mnohým pochybeniam), pretože pre nich je oveľa závažnejším zločinom vlastizrada ako korupcia, či zlodejstvo, ktoré sú následkom chorého konzumného systému, v ktorom žijeme. Keby vláda padla, tak v tejto chvíli by sa už s určitosťou porúčali zo Slovenska niektorí z Vás, pretože naša „vážená“ opozícia( Klus, Poliačik, Dostál…) sa vyjadrila celkom jasne. Treba byť pajác, ovca… pretože Veľká Británia povedala a my musíme byť rovnako hlúpi a solidárni so svojimi spojencami. Tými spojencami, ktorí nás v roku 1938 zradili. Páni sa asi nikdy nepoučia z minulosti, no našťastie to nie sú oni, kto rozhoduje na Slovensku. Našťastie… Zámer zvrhnúť vládu a následne dosadiť figúrky, ktoré na slovo poslúchajú pánička spoza mláky sa neuskutočnil, a tak nás nemôžu hnať do konfrontácie s Vašou krajinou.
Verím, že vo svete kde lož je pravdou a pravda lžou sa už čoskoro všetko zmení. Často opakujem, že všetko zlé je na niečo dobré. Čím mocnejšie nás štvú proti Rusku, tým rýchlejšie si uvedomujeme kde máme svoje korene, ktoré sa dajú vytrhať len násilím. Verím, že spoločne budeme príkladom pre ostatný svet a privedieme ľudstvo „domov“… k pochopeniu, že sme neprišli bojovať, ale spolupracovať. Snáď jedného vzácneho dňa pochopíme aj podstatu Bytia, ktorého základom nie je nenávisť, ale láska… Jednota.
Пусть Бог защитит нас!
S úctou Michaela Michelová, Trenčín 

"Aj ja mám svoj podiel na tom, že v Tatrách trénuje Manchester United mládež." 
Andrej Danko

HAPPY EASTER!

          HAPPY EASTER!



29. 3. 2018

Vahram Chuguryan reaguje

Vahram Chuguryan reaguje


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Médiá v Spojených štátoch naďalej pozorne sledujú situáciu na Slovensku. Renomovaný zahraničnopolitický spravodajský portál Christian Science Monitor (CSM), ktorý naposledy písal o Slovensku v súvislosti s Marianom Kotlebom v roku 2016, vyzdvihol tento týždeň hnutie mladej slovenskej generácie za normálnosť a skutočné zmeny. 
"Toto hnutie poháňané mladými ľuďmi už zvrhlo slovenského premiéra a jeho vládu. Ale desaťtisíce protestujúcich sa nezastavili a pokračujú, kým neuvidia dôkazy, že zmeny v Bratislave nie sú len kozmetické," napísala v stredu Sara Millerová-Llanová, vedúca európskej kancelárie tohto média. 
Christian Science Monitor býval v minulosti celonárodným denníkom, neskôr prešiel na verziu on-line a v tlačenej podobe vydáva len týždenník. Médium je uznávané pre svoje dôsledné a objektívne zahraničné spravodajstvo a vyhýbanie sa senzáciám a bulváru. Jeho reportéri získali sedem Pulitzerových cien, napríklad aj za reportáže o masových popravách v Bosne.
O Slovensku naposledy CSM písal v roku v 2016 v súvislosti so vzostupom populizmu a pravicového extrémizmu a vstupom strany Mariana Kotlebu do parlamentu. Autorkou rozsiahleho analytického článku bola vtedy práve Sara Millerová-Llanová. Teraz sa táto novinárka pozrela na situáciu na Slovensku opäť a popísala - podľa nej - "najväčšiu ukážku moci verejnosti od nežnej revolúcie".
"To, čo sa začalo ako pobúrenie z vraždy mladého novinára, sa počas uplynulého mesiaca premenilo na masové verejné hnutie za ukončenie rodinkárstva v tejto postkomunistickej krajine," napísala Llanová.
Ostrú kritiku bývalého predsedu slovenskej vlády Roberta Fica zverejnil v stredu aj denník The Washington Post, a to hneď v dvoch materiáloch. Prvý napísal reportér týchto novín z Berlína Griff Witte, a druhý materiál vyšiel z pera Jasona Rezaiana, novinára, ktorý sa téme Slovenska venoval už viac ráz.
"Pokojné povstanie, ktoré transformovalo politiku v tejto krajine, je výraznou protiváhou globálnych trendov, ktoré, zdá sa, sú naklonené lídrom ochotným ohýbať podľa vlastnej vôle pravidlá, normy a inštitúcie," uviedol Witte a spomenul Čínu, Rusko, Turecko, USA, Maďarsko i Poľsko. V týchto i ďalších krajinách sa podľa neho politické prúdy naklonili smerom ku konsolidácii moci, nacionalistickej rétorike a intolerancii voči konkurenčným názorom.
Rezaian uvádza vyjadrenie editora spravodajského servera Aktuality.sk Petra Habaru o tom, že bývalý redaktor tohto portálu Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová zanechali po sebe dôležitý odkaz - boli zlomyseľne zavraždení len preto, že chceli zmeniť Slovensko na lepšie miesto. "Zostáva len dúfať, že ich príklad bude inšpirovať ďalšiu generáciu - a nielen na Slovensku," dodal Rezaian.

Šesť osôb vrátane troch údajných novinárov zadržali mexické úrady v súvislosti s vraždou novinára Carlosa Rodrigueza, ktorého dobodali v januári v meste Nuevo Laredo v mexickom štáte Tamaulipas. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.
Medzi zadržanými je údajne aj bývalý starosta Nuevo Laredo.
Rodrigueza zavraždili neznámi páchatelia, keď vo svojom aute zastavil na križovatke v Nuevo Laredo na červenú. Prokuratúra v Tamaulipase uviedla, že Rodriguezova vražda súvisela s jeho novinárskou prácou, a zároveň vylúčila, že by za ňou mohol stáť organizovaný zločin.
Rodriguez pracoval pre denník El Diario de Nuevo Laredo a písal aj pre portál Horizonte de Matamoros. Podľa svojho syna Carlosa mal nepriateľov medzi novinármi aj politikmi.  


Copyright © TASR 2018

Americká internetová spoločnosť Facebook sa rozhodla ukončiť spoluprácu s podnikmi, ktoré sa zaoberajú zhromažďovaním údajov o spotrebiteľoch a pomáhajú inzerentom pri zameriavaní reklamy na používateľov sociálnych sietí. Firma tak reaguje na škandál okolo svojho prístupu k osobným údajom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
Facebook po roky poskytoval inzerentom možnosť, aby zameriavali svoje reklamy na konkrétnych užívateľov na základe údajov zozbieraných podnikmi, ako sú Acxiom či Experian. Teraz sa však tento systém s označením Partner Categories rozhodol ukončiť.
"Hoci je to v odvetví bežná prax, domnievame sa, že tento krok, teda ukončenie (Partner Categories) počas šiestich mesiacov, pomôže zlepšiť súkromie ľudí na facebooku," uviedla spoločnosť Facebook. Odmietla sa však vyjadriť k tomu, aký vplyv bude mať tento krok na jej príjmy z reklamy.
Spoločnosť Facebook sa v posledných dňoch stala stredobodom pozornosti kvôli správam, že britská analytická firma Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o 50 miliónoch užívateľov facebooku a využila je mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa v roku 2016.

Copyright © ČTK 2018

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...


TO JE TV!

TO JE TV!


Prieskum Median SK


 Prieskum Median SK

Najpočúvanejšie rádio je dlhodobo Rádio Expres, verejnoprávne Rádio Slovensko je na druhom mieste a na treťom sa umiestnilo Fun rádio. Vyplýva to z prieskumu Rádioprojekt spoločnosti Median SK uskutočneného od 13. novembra do 17. decembra 2017 a od 8. januára do 4. marca 2018 na vzorke 3 413 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Expres podľa prieskumu počúva 35,2 percenta (1 573 000 poslucháčov), Rádio Slovensko (Slovenský rozhlas, RTVS) má počúvanosť 28,5 percenta (1 276 000 poslucháčov) a Fun rádio 24,6 percenta (1 102 000 poslucháčov). Rádio Europa 2 má počúvanosť 16,2 percenta (725-tisíc poslucháčov) a Rádio Jemné počúvanosť 15,4 percenta (687-tisíc). Nasleduje Rádio Vlna s počúvanosťou 14,8 percenta (661-tisíc) a Rádio Regina (SRo, RTVS) s 12,2 percenta (545-tisíc). Agentúre SITA základnú správu z prieskumu Radioprojekt poskytla Linda Kleinertová zo spoločnosti Median SK, ktorá robí kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009.
Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ predstavuje 88,7 percenta, čo je 3 967 000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň podľa prieskumu počúvajú rádio takmer tri milióny ľudí (61,5 percenta populácie). V priemere každý počúva denne rádio o niečo viac ako jednu hodinu a 50 minút. Každý poslucháč počúva rádio priemerne viac ako tri hodiny.
V parametri „počúval za posledný týždeň“ mala Rozhlasová sieť Radio Services (Rádio Anténa Rock, Rádio Europa 2, Rádio Jemné a Rádio Vlna) počúvanosť 40,3 percenta (1 802 000 poslucháčov). Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi (Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Patria, Rádio Regina, Rádio Slovakia International a Rádio Slovensko) mal počúvanosť 39,8 percenta (1 781 000 poslucháčov). Sieť Fun Media Group (Fun rádio, Rádio Beta, Rádio Best FM, Rádio Frontinus, Rádio Kiss, Rádio Liptov, Rádio Lumen, Rádio Rebeca, Rádio SiTy, Sky rádio a Záhorácke rádio) zaznamenala počúvanosť 31,2 percenta (1 396 000 poslucháčov).
V meranom období dosiahli rozhlasové stanice nasledovný podiel na trhu (share): Rádio Expres s 22,8 percenta z trhu, Rádio Slovensko 21,8 percenta a Fun rádio 12,5 percenta. Ďalej nasledujú: Rádio Europa 2 s 7,4 percenta z trhu a Rádio Regina s podielom 7,3-percenta na trhu. Podiel 7,2 percenta má Rádio Jemné, Rádio Vlna so 7 percent a ostatné rozhlasové stanice držia podiel 13,8 percenta z trhu.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Zomrel Vladimír Brožík

Zomrel Vladimír Brožík
Vlado Brožík druhý sprava.
Vo veku nedožitých 63 rokov zomrel v stredu 28. marca bývalý dlhoročný hudobný redaktor Slovenského rozhlasu (SRo) Vladimír Brožík. TASR to potvrdil brat zosnulého Ivan Brožík aj programový riaditeľ SRo Michal Dzurjanin.
Vladimír Brožík sa narodil 17. mája 1955. Poslucháči si ho môžu pamätať z relácií Hudobný kalendár, či Knihy z police F. "Vždy sa zaujímal o aktuálne dianie a snažil sa ho pretaviť do rozhlasovej podoby," povedal Dzurjanin.
Posledná rozlúčka s V.Brožíkom bude v krematóriu v Nitre, štvrtého apríla 2018 napoludnie, potvrdil brat zosnulého.
Vladimír Brožík bol známy aj ako hráč na klávesy, gitarista, textár a spoluautor hudby skupiny YPS, napríklad hitu 80. rokov S dierami vo vreckách.



Copyright © TASR 2018

RTVS Veľká noc

RTVS Veľká noc
 
Sviatočná vysielacia štruktúra sa začína na Jednotke v piatok 30. marca. Večer diváci uvidia retušovanú a digitalizovanú verziu dvojdielneho filmu Ježiš z roku 1999. Dvojdielnu kostýmovú minisériu Salón sestier Fontanových odvysiela Jednotka v sobotňajšom hlavnom vysielacom čase. Fanúšikovia seriálu Inšpektor Max si môžu vychutnať jeho pokračovanie v nedeľu večer a neskôr príde na rad francúzska komédia s J. P. Belmondom Veselá Veľká noc.
Na Veľkonočný pondelok o 20:30 zaradila Jednotka do programu televíznu premiéru koprodukčného filmu RTVS Baba z ľadu, ktorý bol doteraz ocenený šiestimi Českými levmi a je nominovaný v štyroch kategóriách na národnú filmovú cenu Slnko v sieti.

Na Veľký piatok prinesie Jednotka už tradične Pašiové Služby Božie tentokrát z Hrochote a Veľkonočnú svätú omšu s požehnaním Urbi et Orbi z Námestia sv. Petra vo Vatikáne. Rovnako nezabudla na filmy s náboženskou tematikou - Páter Pio, Svätá Barbora a Quo vadis. Z klasických slovenských diel odvysiela Pomstu, Ťapákovcov či Statočného zlodeja, ktorým si pripomína 20. výročie úmrtia herca Jozefa Kronera. Film Katka odvysiela k 100. výročiu narodenia režiséra Jána Kadára.

K Veľkej noci neodmysliteľne patria tiež rozprávky. Malých i veľkých divákov potešia na Jednotke české a slovenské tituly - Tretí princ, Šípová Ruženka, Šialene smutná princezná a S čerty nejsou žerty, ale aj animované príbehy Zambezia, Ernest a Celestína a Ovečka Shaun vo filme.

Vo vysielaní Dvojky sa Veľká noc spája s duchovným a zvykoslovným programom, s televíznou klasikou, aj dokumentmi o prírode. Blok duchovných dokumentov a dvojdielny film Evanjelium podľa Jána uvedie na Zelený štvrtok a Veľký piatok popoludní. V piatok večer čaká divákov už tradične priamy prenos Krížovej cesty z rímskeho Kolosea.

Programy Kolíska a kríž, Keď sa lámal rok, Hontianska jar, Zem ešte stále spieva, Hore Hronom jar ide, Šibi-ryby, mastné ryby potešia milovníkov tradícií. Z televíznej klasiky Dvojka na Veľký piatok prinesie spracovanie novely B. S. Timravy Veľké šťastie a popoludní Tri gaštanové kone podľa predlohy Margity Figuli. Na Veľkonočný pondelok zaradila obľúbenú veselohru Drotár. V nedeľu a v pondelok popoludní ponúkne zábavu z televízneho archívu Teória zábavy pre pokročilých či Gala Galaxia Borisa Filana a tiež novšie programy Kandráčovci-10 rokov s vami, ako i svetoznámy Slnečný cirkus – KÁ.

Premiéru bude mať počas Veľkej noci výnimočný dvojdielny pôvodný dokument RTVS dokumentaristu Pavla Barabáša Vábenie výšok. Prvá časť s názvom Ivan Gálfy, ktorú Dvojka ponúkne divákom v sobotu večer, je venovaná priekopníkovi slovenského expedičného horolezectva. Druhá časť o výnimočnej generácii československých horolezcov s názvom Krutý Everest príde na rad v nedeľu večer. V pondelok večer si diváci môžu vychutnať akvizičný hudobný dokument Sting: Slobodný človek.

Film režiséra Seana Penna inšpirovaný skutočným príbehom Útek do divočiny prinesie Dvojka v piatok večer. V sobotnom večernom čase si pripomenie nedávne 500. výročie Reformácie dvojdielnou dokudrámou Martin Luther – Myšlienka, ktorá zmenila svet. V nedeľu večer čaká divákov film Príbeh priateľstva s Jánom Pavlom II. a v pondelok prvé filmové spracovanie známeho románu T. Hardyho v réžii J. Schlesingera v hlavnej úlohe s Julie Christie Ďaleko od hlučného davu, ktoré sa po prvýkrát objaví vo vysielaní RTVS.

Neskoré večery budú patriť premiéram koncertov Marián Varga 70+1 a Operetný koncert so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Každý deň okrem piatka odvysiela Dvojka od 17:45 priame prenosy z hokejových zápasov Kaufland play off Tipsport Ligy.

Aj poslucháči si budú môcť vybrať počas Veľkonočných sviatkov z bohatej ponuky rozhlasových programov. Rádio Slovensko v piatok po poludňajšom Rádiožurnále prinesie fíčer Umrieť a žiť večne Gabriely Horečnej. V Nočnej pyramíde privíta Katarína Martinková výnimočného rodáka spod Tatier, ktorý sa venuje charite Ľuba Badiara.

Na nedeľu pripravuje Rádio Slovensko rozhovor Štefana Chrappu s teológom Danielom Dianom, o 9:00 Slávnostnú svätú omšu a po 11:30 priamy prenos požehnania z Vatikánu Urbi et Orbi. V pondelok sa môžu poslucháči tešiť na hru dvorného autora Radošinského naivného divadla Stanislava Štepku Konečná stanica s podtitulom Správa o príchodoch a odchodoch vlakov a ľudí. V pondelok odvysiela Rádio Slovensko v netradičnom čase o 11:00 zábavnú reláciu Dvojbodky Paľa Danišoviča s Milanom Lasicom.

Sviatočnú vysielaciu štruktúru pripravilo tiež Rádio Devín. Na Veľký piatok prinesie okrem iného rozhlasovú hru Slovo Válkovo, Portrét Antona Srholca, i Orlando di Lasso: Matúšove Pašie.

Bielu sobotu odštartuje relácia Anna Brilová: Nádej Bielej Soboty. Od 18:00 dostane na vlnách Rádia Devín priestor Etela Čárska: Cesta kríža – Utrpenie a vzkriesenia a neskôr Hudba Veľkej noci. O 20:00 sa poslucháči v rámci Hudby kontinentov - Veľkonočného špeciálu zoznámia s impozantnou tradíciou mužského zborového spevu v Gruzínsku.

Duchovný koncert Veľkonočné mystérium pripravilo Rádio Devín na Veľkonočnú nedeľu popoludní a večer od 21:00 si záujemci môžu naladiť rozhlasovú hru M. Bulgakov: Pilát Pontský. V pondelok večer po 19:00 odznejú z hudobnej ponuky Európskej vysielacej únie Exkluzívne koncerty zo sveta a neskôr Musica folklorica - Slovenské veľkonočné a jarné sviatky.

Poslucháčov Rádia Regina čaká na Veľký piatok o 12:00 pásmo Púť za svätcom so stigmami o obľúbenom pátrovi Piovi a od 15:00 Pašiové evanjelické Služby Božie. V sobotu popoludní si môžu vypočuť rozhovor s výnimočným ľudovým rezbárom Jaroslavom Velčickým z Uhrovca Na dreve kríža. V nedeľu o 9:00 prinesie Kresťanskú nedeľu z Katedrály sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici.
Klasické diela Neprebudený a Jozef Mak budú znieť éterom Rádia Regina v pondelok popoludní a od soboty aj prenosy z hokejovej Kaufland play off Tipsport ligy.

Cirkevná RTVS?

Cirkevná RTVS?

RTVS na Veľký piatok neodvysiela semifinálový zápas Kaufland play off Tipsport ligy. Prednosť počas tohto významného cirkevného sviatku dostanú programy s duchovnou tematikou.
Rozhodnutiu predchádzali rokovania s vedením najvyššej hokejovej súťaže. „Sú dva veľké cirkevné sviatky v tejto krajine - Veľká noc a Vianoce. Počas týchto sviatkov ani Národná lotériová spoločnosť nežrebuje svoje hry. Aj my v tej chvíli chceme priniesť programy pre tú časť divákov, ktorá od RTVS ako verejnoprávnej televízie očakáva duchovný obsah. V tento deň prinesieme priamy prenos Krížovej cesty z rímskeho Kolosea, Služby Božie a celý rad dokumentov s podobnou tematikou. Ospravedlňujeme sa športovým fanúšikom, ktorým prinášame kompletné vysielanie Tipsport ligy, no na Veľký piatok dávame prednosť duchovnému vysielaniu,“ uviedol riaditeľ Sekcie programových služieb RTVS Tibor Búza.
„Spolu s vedením najvyššej hokejovej súťaže sme urobili maximum, aby sa play off dostalo na obrazovky počas každého hracieho dňa. Som rád, že sa to s výnimkou jediného dňa podarilo. Obe strany urobia do budúcej sezóny maximum pre to, aby sa hrací kalendár s programovými potrebami RTVS zladil ešte lepšie,“ dodal riaditeľ Sekcie športu RTVS Matej Hajko.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

5 rokov NUNEZ NFE s. r. o. v RTVS

5 rokov NUNEZ NFE s.r.o.v RTVS

7 588 617,78 €. Postavíte za to technologické centrum Continentalu, alebo stredne väčšom meste v meste postavíte kanalizáciu, 2 škôlky, opravíte cesty a postavíte aj nový cintorín.

Rádio Slovakia International oslavuje štvrťstoročie


Rádio Slovakia International 
oslavuje štvrťstoročie

Rozhlasové vysielanie RTVS do zahraničia Rádio Slovakia International (RSI) oslavuje štvrťstoročie. Presne vo štvrtok 29. marca uplynie 25 rokov odvtedy, čo v rozhlasovom éteri zaznela po prvý raz zvučka RSI v anglickom, nemeckom, francúzskom, ruskom a neskôr i v španielskom jazyku. Agentúru SITA o tom informoval Stanislav Čačko z marketingu a komunikácie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).
Cudzojazyčné vysielanie Slovenského rozhlasu o Slovensku do zahraničia nadviazalo na programy v slovenčine, ktoré si krajania žijúci vo svete mohli naladiť už 4. januára 1993, teda hneď po vzniku samostatnej Slovenskej republiky. V súčasnosti rádio vysiela sedem dní v týždni polhodinové magazíny v angličtine, francúzštine, nemčine, ruštine, španielčine a v slovenčine prostredníctvom internetu a satelitu. Počas uplynulého roka RSI odvysielalo 8 760 hodín premiérového programu a dostalo vyše 4 000 listov od poslucháčov. Z vysielania na krátkych vlnách sa presunulo na satelit a internet. Svoj program však naďalej šíri aj na krátkych či stredných vlnách, a to formou retransmisií prostredníctvom vysielačov v USA, Nemecku, Rusku a vo Veľkej Británii. Počúvať program RSI vo všetkých jazykových mutáciách možno i v Bratislave a okolí na FM frekvenciách 98,9 a 102,4 MHz, informoval ďalej v tlačovej správe RTVS. RSI tak prezentuje Slovensko, jeho históriu, kultúru, prírodné krásy a sprostredkúva aktuálne dianie poslucháčom na celom svete, od Latinskej Ameriky, Kanady, USA, cez západnú Európu, až po Rusko, Čínu, Japonsko, Afriku, Austráliu a Nový Zéland.
Podľa šéfdramaturgičky RSI Jozefíny Mikleovej mnohí ich poslucháči považujú redaktorov RSI za slovenských diplomatov v rozhlasovom éteri. „Vyzdvihujú ich jazykovú a štylistickú čistotu a RSI nazývajú malým Babylonom, keďže v redakciách okrem Slovákov pracujú aj Nemci, Rakúšania, Rusi, Kubánec, Katalánec, Belgičan, Rumunka a v anglickej sekcii i redaktor z Nového Zélandu,“ cituje Mikleovú tlačová správa.
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník tvrdí, že vysielanie do zahraničia malo byť súčasťou plnohodnotného portfólia každého verejnoprávneho média. „Toto poslanie od samého začiatku vnímal ako jednu zo svojich priorít aj Slovenský rozhlas, a tak ako sa vyvíjalo Slovensko, vyvíjalo sa aj Rádio Slovakia International,“ cituje tlačová správa Rezníka.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

28. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dánsky vynálezca Peter Madsen, ktorý je obvinený z toho, že zavraždil vo svojej ponorke švédsku novinárku Kim Wallovú, poslal textovú správu svojej manželke niekoľko minút po Wallovej smrti, ale nepožiadal o pomoc.
Prokurátor prečítal v stredu na súde v Kodani Madsenovu textovú správu: "Podnikám dobrodružstvo na (ponorke) Nautilus. Všetko je v poriadku. Plavím sa v pokojných vodách za mesačného svitu. Neponáram sa. Bozkávam a objímam mačky."
Prokurátor Jakob Buch-Jepsen vyjadril prekvapenie, že Madsen poslal manželke esemesku, ale nežiadal o pomoc.
"V tej chvíli som jednoducho nevedel, čo mám robiť," odpovedal mu Madsen.
Správa jeho manželke, ktorá sa s ním medzitým rozviedla, bola poslaná 10. augusta 2017 o 23.25 h SEČ - približne 20 minút po tom, ako Wallová podľa Madsena zomrela na palube plavidla udusením.
Na súde v stredu krátko vypovedali aj Wallovej rodičia Ingrid a Joachim. Vysvetľovali, aký blízky vzťah mali s dcérou, s ktorou bývali počas jej novinárskych ciest do zahraničia spojení cez Skype. Vražda "úplne zmenila naše životy", povedala Wallovej matka Ingrid.
Novinárkini rodičia a jej partner požadujú každý odškodné vo výške 20.000 eur, uviedol podľa agentúry DPA ich právnik.
Wallová navštívila Madsena v spomínaný deň na jeho podomácky vyrobenej ponorke, aby s ním urobila rozhovor. O deň neskôr sa ponorka potopila v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane, Madsena sa podarilo zachrániť.
Telo novinárky sa nenašlo, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa bolo 15 bodných rán.
Madsen odmietol obvinenie z vraždy Wallovej, ale priznal sa k tomu, že jej telo rozštvrtil a jeho časti zabalené v plastových vreciach vyhodil do mora. Telo sa snažil zaťažiť oceľovými rúrami. Vo svojich výpovediach najprv uvádzal, že Wallovú vysadil na malom ostrove, následne hovoril o nehode, pri ktorej novinárke spadol na hlavu poklop, a nakoniec prišiel s verziou, že išlo o otravu oxidom uhoľnatým.

Na moskovskom súde pokračovalo v stredu predbežné vypočutie v prípade ukrajinského novinára Romana Suščenka, ktorého zadržali a obvinili v Rusku zo špionáže. Po neverejnom pojednávaní Suščenkov ruský advokát Mark Fejgin oznámil, že bolo odročené na 23. apríla. O deň neskôr začne obhajoba s predkladaním dôkazov.
V utorok, keď sa začalo predbežné pojednávanie v prípade, sa Suščenko vyhlásil za nevinného v plnom rozsahu. Súd mu následne predĺžil väzbu do 16. septembra 2018. Suščenko sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal, uviedla agentúra Ukrinform.
V prípade uznania za vinného hrozí Suščenkovi až 20 rokov väzenia. Vo väzbe je od októbra 2016. Moskovský súd mu 24. januára opäť predĺžil väzbu o ďalšie dva mesiace, a to do 30. marca.
Mark Fejgin ešte v decembri 2017 tvrdil, že vyšetrovatelia vyvíjajú na Suščenka psychický tlak, aby sa priznal. Vraj mu hovoria, aby popremýšľal, či strávi 20 rokov vo väzení, alebo začne spolupracovať. "Vyšetrovatelia dokončujú svoju prácu a snažia sa naskočiť na posledný vlak, aby získali priznanie viny," povedal Fejgin.
Ako tvrdí ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), plukovníka Suščenka z Hlavnej správy rozviedky (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny zatkla 30. septembra 2016 v Moskve, kde bol na "špionážnej misii". Podľa FSB zbieral tajné informácie o ruských ozbrojených silách a Národnej garde, pričom ich zverejnenie by podkopalo obranyschopnosť Ruska.
Súd rozhodol o uvalení väzby na Suščenka 1. októbra 2016. Vyšetrovatelia oficiálne obvinili tohto Ukrajinca zo špionáže 7. októbra 2016.
Suščenko akékoľvek obvinenia odmieta. Fejgin tvrdí, že Suščenko je reportérom agentúry Ukrinform v Paríži a v Moskve nebol na špionážnej misii, ale na návšteve u svojich príbuzných.
Agentúra Ukrinform potvrdila, že Suščenko je jej zamestnancom od roku 2002, pričom ho označil za "novinára s dlhodobo bezúhonnou profesionálnou reputáciou".
Novinára udal "rodinný priateľ", ktorý kontaktoval ruskú FSB a tá Suščenka zatkla, uviedol začiatkom novembra 2016 Fejgin. "Suščenko navštívil svojho brata v Moskve niekoľkokrát. Kontaktoval priateľa rodiny. Rodinný priateľ ho jednoducho dal zatvoriť. To je všetko," povedal Fejgin.

Sociálna sieť Twitter zrušila natrvalo účet zakladateľa ultrapravicovej protiislamskej organizácie Anglická obranná liga (EDL) Tommyho Robinsona. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník Independent.
Twitter zablokoval Robinsonov osobný účet, ako aj ďalšie konto, ktoré je spojené s jeho aktivitami. Oba účty sú v súčasnosti nedostupné.
Na otázku Independentu, prečo došlo k zrušeniu Robinsonovho účtu, Twitter odpovedal, že tak urobil v súlade s firemnou politikou, zakazujúcou "správanie, pri ktorom dochádza k obťažovaniu či zastrašovaniu, ako aj vyžívaniu strachu na umlčanie hlasu inej osoby". Prečo konkrétne došlo k zablokovaniu Robinsonovho účtu, však Twitter neuviedol. 
Anglická obranná liga sa označuje za pokojného odporcu radikálneho islamu, avšak jej kritici ju označujú za rasistickú organizáciu, ktorej protestné aktivity nezriedka vyúsťujú do násilia.


Copyright © TASR 2018

Ugandská masovokomunikačná komisia (UCC) vypla 23 rozhlasových staníc za propagáciu čarodejníctva. Spravodajskému portálu The EastAfrican to potvrdila hovorkyňa komisie Pamela Ankunda. Rádiá, ktoré "postrádali minimálne vysielacie štandardy" sa UCC rozhodla zrušiť po tom, čo neposlúchli verejné oznámenie z roku 2014, ktoré varovalo všetkých vysielateľov pred reklamou a propagáciou čarodejníctva. Dané rádiá sa ho podľa mediálneho regulátora dopustili, keď vo svojom vysielaní dali priestor údajným liečiteľom, bylinkárom či predavačom talizmanov.
Podľa UCC sa vypnuté rádiá okrem propagácie čarodejníctva dopustili aj napomáhania pri podvode, keď dali priestor vo vysielaní podvodníkom propagujúcim svoje údajné liečivé sily. Podľa hovorkyne komisie dané rozhlasové stanice budú môcť opäť vysielať, ak vyhovejú potrebným vysielacím štandardom.
V Ugande je viac ako 270 rozhlasových staníc a konkurencia v oblasti reklamy je veľká. Mnohí vysielatelia tak nemajú veľa možností a prijímajú reklamu prakticky od každého, kto im za reklamný priestor ponúkne peniaze, píše The EastAfrican.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

V marci 1990 sa odohrala väzenská vzbura v Leopoldove, ktorá vyústila do najkrvavejšieho masakra v najprísnejšom väzení s tvrdými podmienkami. Hromadnej vzbure väzňov predchádzala amnestia Václava Havla, ktorú udelil 1. januára 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta. Vzťahovať sa mala na takmer 80 percent odsúdených. "Myšlienkou amnestií bolo urobiť veľký predel - jasné znamenie, že tá predchádzajúca justícia nepracovala dobre," uviedol Havel v dokumente Českej televízie v roku 2005.
Havlove amnestie boli veľkou skúškou demokracie a ich kontroverznosť dodnes pretrváva v obidvoch štátoch. Spôsobili obrovskú nespokojnosť medzi väzňami a v Leopoldove následne po masovej hladovke vypukla vzbura, ktorá si napokon vyžiadala vojenský zákrok.
Téme Havlovej amnestie a jej dôsledkom na spoločnosť sa venuje celovečerný film Amnestie. Predlohou k nemu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Režisérom snímky je Jonáš Karásek v tandeme s kameramanom Tomášom Juríčkom, ktorí sa podpísali pod divácky úspešný film Kandidát.
Premiéra pripravovaného titulu je plánovaná na čas osláv 30. výročia Nežnej revolúcie v roku 2019. Dramatický príbeh troch rodín sa odohráva na pozadí veľkých spoločenských zmien, rozpadu komunizmu a vytvorenia demokratického Československa. Ich osudy sú vzájomne prepletené, spájajú ich práve Havlove amnestie a následné udalosti v leopoldovskej väznici.
Film, ktorý vzniká v dielni produkčnej spoločnosti Azyl Production v koprodukcii s RTVS, Endorfilm a Českou televíziou, má formou thrilleru s detektívnymi prvkami dôstojne reflektovať našu históriu a širšie poukázať na špecifická, ktoré neskôr viedli k rozdeleniu republiky. Tvorcovia predpokladajú, že film rozpúta širokú spoločenskú diskusiu.
"Chceme divákom ponúknuť možnosť presunúť sa v čase - v bezpečí kinosály - do absurdného obdobia predrevolučného spoločenského systému. O prelome rokov 1989 - 1990 nebol ešte nakrútený hraný film, vďaka výbornému hereckému obsadeniu a silnému príbehu veríme, že Amnestie budú vysoko atraktívnou a pútavou snímkou," avizuje producent Maroš Hečko.
Ako podporu témy pripravujú autori filmu v spolupráci s RTVS aj dva dokumentárne filmy s priamymi účastníkmi problémov v Leopoldove, ktorí vzburu riešili buď na politickej alebo kultúrnej úrovni.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.