28. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dánsky vynálezca Peter Madsen, ktorý je obvinený z toho, že zavraždil vo svojej ponorke švédsku novinárku Kim Wallovú, poslal textovú správu svojej manželke niekoľko minút po Wallovej smrti, ale nepožiadal o pomoc.
Prokurátor prečítal v stredu na súde v Kodani Madsenovu textovú správu: "Podnikám dobrodružstvo na (ponorke) Nautilus. Všetko je v poriadku. Plavím sa v pokojných vodách za mesačného svitu. Neponáram sa. Bozkávam a objímam mačky."
Prokurátor Jakob Buch-Jepsen vyjadril prekvapenie, že Madsen poslal manželke esemesku, ale nežiadal o pomoc.
"V tej chvíli som jednoducho nevedel, čo mám robiť," odpovedal mu Madsen.
Správa jeho manželke, ktorá sa s ním medzitým rozviedla, bola poslaná 10. augusta 2017 o 23.25 h SEČ - približne 20 minút po tom, ako Wallová podľa Madsena zomrela na palube plavidla udusením.
Na súde v stredu krátko vypovedali aj Wallovej rodičia Ingrid a Joachim. Vysvetľovali, aký blízky vzťah mali s dcérou, s ktorou bývali počas jej novinárskych ciest do zahraničia spojení cez Skype. Vražda "úplne zmenila naše životy", povedala Wallovej matka Ingrid.
Novinárkini rodičia a jej partner požadujú každý odškodné vo výške 20.000 eur, uviedol podľa agentúry DPA ich právnik.
Wallová navštívila Madsena v spomínaný deň na jeho podomácky vyrobenej ponorke, aby s ním urobila rozhovor. O deň neskôr sa ponorka potopila v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane, Madsena sa podarilo zachrániť.
Telo novinárky sa nenašlo, po viac ako desiatich dňoch však vylovili z mora pri dánskom pobreží jej trup, od ktorého boli úmyselne oddelené hlava a končatiny. Neskôr sa podarilo nájsť i ďalšie časti tela, na ktorom sa bolo 15 bodných rán.
Madsen odmietol obvinenie z vraždy Wallovej, ale priznal sa k tomu, že jej telo rozštvrtil a jeho časti zabalené v plastových vreciach vyhodil do mora. Telo sa snažil zaťažiť oceľovými rúrami. Vo svojich výpovediach najprv uvádzal, že Wallovú vysadil na malom ostrove, následne hovoril o nehode, pri ktorej novinárke spadol na hlavu poklop, a nakoniec prišiel s verziou, že išlo o otravu oxidom uhoľnatým.

Na moskovskom súde pokračovalo v stredu predbežné vypočutie v prípade ukrajinského novinára Romana Suščenka, ktorého zadržali a obvinili v Rusku zo špionáže. Po neverejnom pojednávaní Suščenkov ruský advokát Mark Fejgin oznámil, že bolo odročené na 23. apríla. O deň neskôr začne obhajoba s predkladaním dôkazov.
V utorok, keď sa začalo predbežné pojednávanie v prípade, sa Suščenko vyhlásil za nevinného v plnom rozsahu. Súd mu následne predĺžil väzbu do 16. septembra 2018. Suščenko sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal, uviedla agentúra Ukrinform.
V prípade uznania za vinného hrozí Suščenkovi až 20 rokov väzenia. Vo väzbe je od októbra 2016. Moskovský súd mu 24. januára opäť predĺžil väzbu o ďalšie dva mesiace, a to do 30. marca.
Mark Fejgin ešte v decembri 2017 tvrdil, že vyšetrovatelia vyvíjajú na Suščenka psychický tlak, aby sa priznal. Vraj mu hovoria, aby popremýšľal, či strávi 20 rokov vo väzení, alebo začne spolupracovať. "Vyšetrovatelia dokončujú svoju prácu a snažia sa naskočiť na posledný vlak, aby získali priznanie viny," povedal Fejgin.
Ako tvrdí ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), plukovníka Suščenka z Hlavnej správy rozviedky (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny zatkla 30. septembra 2016 v Moskve, kde bol na "špionážnej misii". Podľa FSB zbieral tajné informácie o ruských ozbrojených silách a Národnej garde, pričom ich zverejnenie by podkopalo obranyschopnosť Ruska.
Súd rozhodol o uvalení väzby na Suščenka 1. októbra 2016. Vyšetrovatelia oficiálne obvinili tohto Ukrajinca zo špionáže 7. októbra 2016.
Suščenko akékoľvek obvinenia odmieta. Fejgin tvrdí, že Suščenko je reportérom agentúry Ukrinform v Paríži a v Moskve nebol na špionážnej misii, ale na návšteve u svojich príbuzných.
Agentúra Ukrinform potvrdila, že Suščenko je jej zamestnancom od roku 2002, pričom ho označil za "novinára s dlhodobo bezúhonnou profesionálnou reputáciou".
Novinára udal "rodinný priateľ", ktorý kontaktoval ruskú FSB a tá Suščenka zatkla, uviedol začiatkom novembra 2016 Fejgin. "Suščenko navštívil svojho brata v Moskve niekoľkokrát. Kontaktoval priateľa rodiny. Rodinný priateľ ho jednoducho dal zatvoriť. To je všetko," povedal Fejgin.

Sociálna sieť Twitter zrušila natrvalo účet zakladateľa ultrapravicovej protiislamskej organizácie Anglická obranná liga (EDL) Tommyho Robinsona. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník Independent.
Twitter zablokoval Robinsonov osobný účet, ako aj ďalšie konto, ktoré je spojené s jeho aktivitami. Oba účty sú v súčasnosti nedostupné.
Na otázku Independentu, prečo došlo k zrušeniu Robinsonovho účtu, Twitter odpovedal, že tak urobil v súlade s firemnou politikou, zakazujúcou "správanie, pri ktorom dochádza k obťažovaniu či zastrašovaniu, ako aj vyžívaniu strachu na umlčanie hlasu inej osoby". Prečo konkrétne došlo k zablokovaniu Robinsonovho účtu, však Twitter neuviedol. 
Anglická obranná liga sa označuje za pokojného odporcu radikálneho islamu, avšak jej kritici ju označujú za rasistickú organizáciu, ktorej protestné aktivity nezriedka vyúsťujú do násilia.


Copyright © TASR 2018

Ugandská masovokomunikačná komisia (UCC) vypla 23 rozhlasových staníc za propagáciu čarodejníctva. Spravodajskému portálu The EastAfrican to potvrdila hovorkyňa komisie Pamela Ankunda. Rádiá, ktoré "postrádali minimálne vysielacie štandardy" sa UCC rozhodla zrušiť po tom, čo neposlúchli verejné oznámenie z roku 2014, ktoré varovalo všetkých vysielateľov pred reklamou a propagáciou čarodejníctva. Dané rádiá sa ho podľa mediálneho regulátora dopustili, keď vo svojom vysielaní dali priestor údajným liečiteľom, bylinkárom či predavačom talizmanov.
Podľa UCC sa vypnuté rádiá okrem propagácie čarodejníctva dopustili aj napomáhania pri podvode, keď dali priestor vo vysielaní podvodníkom propagujúcim svoje údajné liečivé sily. Podľa hovorkyne komisie dané rozhlasové stanice budú môcť opäť vysielať, ak vyhovejú potrebným vysielacím štandardom.
V Ugande je viac ako 270 rozhlasových staníc a konkurencia v oblasti reklamy je veľká. Mnohí vysielatelia tak nemajú veľa možností a prijímajú reklamu prakticky od každého, kto im za reklamný priestor ponúkne peniaze, píše The EastAfrican.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.