17. 6. 2023

Poslanci dnes rokovali o novom financovaní RTVS

Poslanci dnes rokovali o novom 

 

financovaní RTVS

Nové financovanie založené na poskytovaní automatického príspevku zo štátneho rozpočtu by mohlo zvýšiť nezávislosť Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Výška príspevku by sa mala odvíjať od vyprodukovaného hrubého domáceho produktu (HDP) a nemala by závisieť od politických tlakov ani vyjednávaní. O novele zákona o Rozhlase a televízii Slovenska v druhom čítaní z dielne ministerstva kultúry včera rokovala Národná rada SR. Súčasný model financovania verejnoprávneho vysielateľa, ktorý kombinuje viaceré zdroje napojené na štátny rozpočet označil predkladateľ za nesystémový a neprehľadný, a dodal, že nespĺňa ani európske, ani medzinárodné štandardy financovania verejnoprávnych médií. Nárokovateľný príspevok by malo každoročne poskytovať ministerstvo financií vo výške 0,15 percenta z hrubého domáceho produktu vyjadreného v bežných cenách za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, na ktorý sa nárokovateľný príspevok poskytuje. Pôvodný návrh hovoril o 0,17 percenta HDP. Príspevok by RTVS mala dostávať do konca januára príslušného kalendárneho roka a je určený na úhradu nákladov a výdavkov na zaistenie hlavnej činnosti verejnoprávneho vysielateľa v danom roku, prípadne nasledujúcich rokoch. „Vo financovaní RTVS existuje dlhodobo neriešený nesúlad medzi rozsahom a kvalitou požadovaných služieb a objemom financií, ktoré sú RTVS každoročne poskytované. Úhrady za služby verejnosti, ktoré tvorili primárny zdroj financovania RTVS, neboli od roku 2003 nominálne navyšované, čo zvyšovalo mieru závislosti od financovania verejnoprávneho vysielania zo štátneho rozpočtu," upozorňuje rezort kultúry v predloženom materiáli. Podľa rezortu kultúry tento model predstavoval riziko pre mediálnu slobodu i pluralitu médií, a tým aj právny štát. „Zrušením úhrad sa toto riziko ešte viac zvýraznilo, keďže sa nezaručila predovšetkým finančná nezávislosť RTVS, pokiaľ ide o primeranosť financovania, ani sa neeliminovalo riziko politických zásahov vlády do financovania RTVS pri naviazaní na štátny rozpočet bez ďalších bŕzd a protiváh," dodalo ministerstvo. Poslanec hnutia Sme rodina Miloš Svrček vo svojom pozmeňujúcom návrhu navrhuje upraviť spôsob financovania Tlačovej agentúry SR (TASR) zo štátneho rozpočtu formou nárokovateľného príspevku, ktorého výška sa bude odvíjať od HDP. Dôvodom je skutočnosť, že TASR je rovnako ako RTVS verejnoprávnym médiom. „Nárokovateľný príspevok by sa poskytoval každoročne zo štátneho rozpočtu v sume rovnajúcej sa 0,0029 percenta z HDP SR vyjadreného v bežných cenách za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, na ktorý sa nárokovateľný príspevok poskytuje," uviedol Svrček. 

Zdroj: SITA

16. 6. 2023

Začína sa košický Art Film Fest

Začína sa košický Art Film Fest

Art Film Fest (Medzinárodný filmový festival AFF)

 

V Košiciach sa v piatok začína 29. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest (AFF). Potrvá do 23. júna a cenu Hercova misia si na ňom prevezmú herečka Zdena Studenková a jej česká kolegyňa Eva Holubová.
"Počas ôsmich dní uvedieme na siedmich rôznych premietacích miestach spolu 146 projekcií 119 filmov, z toho je 82 dlhometrážnych a 37 krátkych. V hlavnej medzinárodnej súťaži hraných filmov o cenu Modrý anjel máme deväť filmov zo štyroch rôznych kontinentov, pričom nie je bez zaujímavosti, že prevahu majú ženy režisérky," uviedol pred festivalom jeho umelecký riaditeľ Martin Palúch.
Organizátori informovali, že do programu sa opäť vracia aj Medzinárodná súťaž krátkych filmov. Celkovo 36 filmov z celého sveta uvedú v šiestich blokoch. Významným spôsobom bude prezentovaná domáca kinematografia, ktorej budú výlučne venované sekcie Slovenská sezóna, 60 rokov Slovenského filmového ústavu či Pocta Jurajovi Jakubiskovi.
Ocenenie Zlatá kamera si prevezme významný maďarský filmár Béla Tarr, ktorý sa zúčastní aj na krste slovenského prekladu románu Satanské tango. Jeho filmová adaptácia, ktorá má viac ako sedem hodín, vytvorila časový rekord v dĺžke jedného filmového diela v histórii AFF.
Súčasťou festivalu budú masterclassy na témy súvisiace s tvorbou audiovizuálnych diel. Ďalšie sprievodné podujatia zahŕňajú prezentácie, výstavy, koncerty či verejné nahrávky rozhlasových a televíznych programov. V programe je aj spomienkový večer na Milana Lasicu, prvého prezidenta AFF, pričom festival uvádza aj jeho obľúbené filmy.


Zdroj:TASR

Koľko ľudí dôveruje médiám v krajinách

 Koľko ľudí dôveruje médiám

 

v krajinách

 


Podľa RTVS SZĽH obral RTVS o práva na extraligu v slušnej spoločnosti neakceptovateľným spôsobo


Podľa RTVS SZĽH obral RTVS o práva na extraligu v slušnej 
 
 

spoločnosti neakceptovateľným spôsobom
 
 
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) považuje za v slušnej spoločnosti neakceptovateľné, akým spôsobom sa Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) rozhodol o pridelení vysielacích práv na hokejovú extraligu pre JOJ Šport. Uviedol to predseda Rady RTVS Igor Gallo prostredníctvom tlačovej správy. JOJ Šport doteraz vysielala iba stretnutia druhej najvyššej súťaže SHL, po novom vlastní aj práva na extraligu.

"Spôsob, akým SZĽH na čele s Miroslavom Šatanom obrali verejnoprávneho vysielateľa o vysielacie práva na hokejovú extraligu seniorov, je v slušnej spoločnosti neakceptovateľný. Javí znaky netransparentnosti, diskriminácie a podľa záverov viacerých právnych analýz aj možné porušenie príslušnej legislatívy," uviedol Gallo. Podľa RTVS vysielacie práva na najvyššiu domácu hokejovú súťaž v zmysle existujúcej zmluvy medzi RTVS a APHK mal dostať telerozhlas.

SZĽH však argumentuje, že vlastníkom práv nie je APHK, ale práve zväz. A ten sa na spolupráci dohodol s televíziou JOJ, do ktorej portfólia spadá aj JOJ Šport. Podľa RTVS sa zväz údajne ešte v roku 2021 dohodol s TV JOJ, že na tri sezóny od leta 2023 s opciou na ďalších päť ročníkov bude vlastníkom spomenutých práv TV JOJ.

"Ak by súčasná situácia zostala nezmenená a prenosy zo zápasov našej najvyššej hokejovej súťaže by z obrazoviek RTVS zmizli, zásadným spôsobom to môže ovplyvniť ďalšiu existenciu programovej služby :Šport. Aj preto rada jednohlasne prijala uznesenie, v ktorom vyzýva vedenie SZĽH, aby prehodnotilo proces pridelenia predmetných vysielacích práv a zaviazala GR RTVS, aby o aktuálnej situácii bezodkladne informoval ministra školstva, pod ktorého gesciu šport patrí a rozhoduje o prideľovaní štátnych financií pre občianske združenie SZĽH," dodal Gallo.

V úvode aktuálneho týždňa informovalo vedenie SZĽH na čele s prezidentom zväzu Miroslavom Šatanom o tom, že SZĽH sa dohodol s extraligovými klubmi na pokračovaní spolupráce, no jedným zo sporných bodov sú aj vysielacie práva. Zväz podpísal zmluvu s TV JOJ a kluby preferujú RTVS. Šatan zopakoval, že práva na extraligu nevlastní Asociácia profesionálnych hokejových klubov (APHK) a nemohla tak aplikovať predĺženie spolupráce. Zväz údajne teraz ponechal priestor na dohodu medzi televíziami. Podľa generálneho sekretára SZĽH Miroslava Laža obe spomenuté televízie spolu komunikujú.

 

Zdroj: SITA

 

Reakcia Krajskej prokuratúry Nitra na článok redaktora denníka SME zo dňa 14. 6.


Reakcia Krajskej prokuratúry Nitra na článok
 
 Primátor Nitry podľa krajskej prokuratúry prekročil svoje kompetencie -  Správy RTVS
 
 redaktora denníka SME zo dňa 14. 6.

Aj keď Krajská prokuratúra Nitra spravidla nereaguje na mediálnu obhajobu obvinených v neskončených veciach, v ktorých vykonáva dozor, vzhľadom na zjavné faktické chyby a nesprávnosti uvedené v článku redaktora Petra Kováča dňa 14. 6. 2023 o 21.36 h na portáli sme.sk považujeme za potrebné uviesť:
1. Prokurátor, ktorý sa z konania vylúčil, nie je prokurátorom Okresnej prokuratúry Levice, ale je prokurátorom Krajskej prokuratúry Nitra. Dozor nad trestným stíhaním príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov je príslušný vykonávať, z dôvodov uvedených v zákone, prokurátor krajskej prokuratúry a nie okresnej prokuratúry.
2. Dôvody, pre ktoré sa prokurátor krajskej prokuratúry vylúčil z konania sú odlišné ako dôvody, pre ktoré ho z konania navrhovali vylúčiť obvinený a obhajoba.
3. K mediálnym obhajobným tvrdeniam obvineného a obhajcu nepovažujeme za vhodné ani potrebné vyjadrovať sa prostredníctvom médií.
4. Možno by bolo zaujímavé poznať názor redaktora na skutočnosť, že Úrad inšpekčnej služby, ktorý v tejto trestnej veci realizuje trestné stíhanie, vedie brat obvineného, pričom vedenia úradu sa ujal až po odstúpení veci na ďalšiu realizáciu Úradu inšpekčnej služby.
Krajská prokuratúra Nitra dôrazne vylučuje akékoľvek ovplyvňovanie jej dozorovej a rozhodovacej činnosti.
Záverom je potrebné uviesť, že apriek tomuto spôsobu mediálnej obhajoby bude Krajská prokuratúra Nitra postupovať v konaní zákonným spôsobom.

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA

 


Na obrázku môže byť 1 osoba a text


 


 




„Dá sa na to odpovedať rôznym spôsobom. Použijem príklad bývalého prezidenta Václava Havla, ktorý bol tri roky vo väzení a stal sa prezidentom celej krajiny.“
Tibor Gašpar, na otázku moderátora TA3 Petra Bielika, či si vie predstaviť, že by sme mali policajného prezidenta, ktorý medzičasom strávil rok vo vyšetrovacej väzbe.

 

15. 6. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Agenzia Nazionale Stampa Associata - Wikipedia




Tlačová agentúra ANSA sa šiesty rok po sebe umiestnila na prvej priečke dôveryhodnosti médií v Taliansku. Vyplýva to z výročnej správy Digital News Report, ktorú pripravuje britský Inštitút pre štúdium žurnalistiky Reuters. TASR správu prevzala z agentúry ANSA.
Agentúre dôveruje 78 percent Talianov, čo predstavuje nárast o päť percentuálnych bodov oproti minulému roku.
Spravodajská televízna stanica SkyTg24 sa v rebríčku dôveryhodnosti umiestnila na druhom mieste so 71-percentnou dôveryhodnosťou. Ekonomickému denníku Sole 24 Ore dôveruje 69 percent Talianov.
Inštitút dodáva, že webstránka agentúry ANSA.it si polepšila v týždennom dosahu – aspoň raz za týždeň na ňu klikne 20 percent Talianov. Posunula sa tak na druhé miesto spoločne s online novinami so sídlom v Neapole Fanpage.it. Na prvom mieste sa umiestnila webstránka spravodajskej televízie TgCom24 zo skupiny Mediaset bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, na ktorú každý týždeň zájde 21 percent Talianov.
Inštitút Reuters už 12 rokov vo svojich správach analyzuje mediálnu situáciu v 46 krajinách.



Zdroj: TASR
 
 Twitter Logo with Bird Isolated Over White Background. Social Media and  Networking. Editorial Image - Illustration of networking, symbol: 130861855

Skupina hudobných vydavateľstiev podala na spoločnosť Twitter žalobu za rozsiahle porušovanie autorských práv. Žiadajú odškodné vo výške 250 miliónov dolárov zhruba v 1700 prípadoch porušení. Twitter na informáciu o žalobe nereagoval. Medzi subjektmi, ktoré podali žalobu na súd v štáte Tennessee, sú aj veľké vydavateľstvá ako Sony Music Publishing či Universal Music Publishing Group. Podľa nich správcovia twitteru umožňujú na sieti zverejňovať videá s hudbou bez riadne zakúpenej licencie a ignorujú porušovanie autorských práv. Podľa vydavateľstva tým Twitter získava nespravodlivú výhodu oproti ďalším sociálnym sieťam, ktoré konajú korektne. 

Zdroj: ČTK

 FIFA - Medzinárodná futbalová organizácia pomôže všetkým členským zväzom |  Slovenský futbalový zväz



Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ukončila patovú situáciu s vysielateľmi na piatich hlavných európskych televíznych trhoch, keď súhlasila s dohodou o právach na ženské majstrovstvá sveta, ktoré sa začnú už o päť týždňov. Dohoda ukončila deväťmesačné ťahanice, keďže šéfovi FIFA Giannimu Infantinovi sa nepáčilo, že vysielatelia v Anglicku, Francúzsku, Nemecku, Španielsku a Taliansku ponúkli za televízne práva iba 1 percento z poplatkov, ktoré zaplatili za mužské majstrovstvá sveta.
Ženský "mundial" sa uskutoční v Austrálii a na Novom Zélande od 20. júla do 20. augusta, pričom mnoho zápasov skupinovej časti bolo z pohľadu Európy naplánovaných na nočné a skoré ranné hodiny. Žiadna zo strán neoznámila cenu, za ktorú sa spomenutých päť krajín a Ukrajina pridali k dohode o právach, do ktorej je zapojených 28 štátov a ktorú FIFA minulý rok uzavrela s Európskou vysielacou úniou (EBU). FIFA uvítala zámer európskych vysielateľov, ktorí sa zaviazali, že od budúcej sezóny budú "púšťať" viac ženského futbalu.
Napätie medzi FIFA a vysielateľmi ako je britská BBC, nemecká ZDF či talianska Rai, sa minulý mesiac vystupňovalo, keď Infantino navrhol, že turnaj by mohol byť v týchto krajinách vypnutý, čo by poškodilo rýchlo sa rozvíjajúci ženský futbal. Napokon sa však podarilo zažehnať negatívny scenár.
"V rámci tejto dohody sa EBU zaviazala pracovať na vysielaní aspoň jednej hodiny týždenne venovanej ženskému futbalu na svojej vlastnej digitálnej platforme a vysielacej sieti," uviedol Infantino vo vyhlásení. Podľa FIFA to predstavuje "podstatný dodatočný záväzok, ktorý pomôže k ďalšiemu rastu tohto odvetvia". "Ženský futbal vnímame ako ústredný bod našej obsahovej stratégie a jeden zo základných kameňov novej digitálnej platformy, ktorú, dúfajme, spustíme v budúcom roku," povedal generálny riaditeľ EBU Noel Curran.



Zdroj: SITA

 

Prvá pôvodná fantasy miniséria s názvom Vedma prichádza už v júni

Prvá pôvodná fantasy miniséria 


s názvom Vedma prichádza už v júni




Po úspešných štartoch minisérií Prípad Roubal, Iveta, Kráľ Šumavy: Fantóm temného kraja a ďalších, prichádza pod značkou Voyo Originál nový 5-dielny pôvodný seriál žánru fantasy s názvom Vedma. Voyo touto novinkou rozširuje skupinu exkluzívneho obsahu, ktorý môžu diváci nájsť jedine v ponuke streamovacej služby.

Za česko-slovenskou fantasy minisériou Vedma stoja úspešní slovenskí tvorcovia – producentka a scenáristka Adriana Kronerová a režisér Jakub Kroner. Predplatiteľom v nej odhalia fungovanie paralelnej reality, v ktorej medzi sebou súperia bytosti temnoty a svetla. „Diváci a diváčky sa môžu tešiť na vôbec prvú minisériu žánru fantasy, ktorá vzniká v Česku a na Slovensku. Prinesie výnimočné lokácie prepojené s mýtickými legendami, a tiež známe slovenské a české herecké osobnosti,“ dodala Silvia Majeská, programová riaditeľka TV Markíza a TV Nova. „Žáner fantasy v našich končinách nie je až taký častý, pretože je produkčne náročný a vyžaduje si vysoké náklady,“ zhodnotila Adriana Kronerová, producentka a scenáristka minisérie Vedma.

Príbeh série je dejovo zasadený do súčasnosti, no zároveň siaha až do obdobia rudolfínskej Prahy šestnásteho storočia. Filip, podobne ako mnoho ďalších alchymistov tej doby, experimentuje s elixírom večného života. Na rozdiel od ostatných sa mu – aj vďaka mýtickému Golemovi – podarí stať sa v podstate nesmrteľným. So svojimi potomkami Luciou a Tomom tak môžu preplávať stáročiami, živení iba zlom a negatívnou energiou. Aby sa zbavili stáročného prekliatia tejto závislosti, túžia po prechode do dimenzií, kde už nikdy nebudú potrebovať fyzické telo. Jediné, čo na to potrebujú, je dostať sa k prechodovému portálu. Ten je ale strážený Vedmou. Nastáva tak odveký súboj dobra so zlom, svetla s temnotou.

V mysterióznej sérii sa predstavia aj známe slovenské herečky Antónia Lišková, Gabriela Marcinková, ktorá netradične stvárni zápornú postavu, či Vica Kerekes. Diváci sa môžu tešiť aj na herecké legendy ako Dagmar Havlová Veškrnová alebo Jaroslav Dušek a najvýraznejšie talenty mladej českej hereckej generácie. Reprezentujú ju Josef Trojan a Annet Charitonová (známa ako Annet X), pre ktorú ide o jej herecký debut.

Nový Voyo Originál Vedma štartuje od piatka 16. júna exkluzívne na Voyo.


Vedma // námet a scenár: Adriana Kronerová // réžia: Jakub Kroner // producentka: Adriana Kronerová // kreatívny producent Voyo: Michal Reitler // výkonná producentka: Tatiana Lutherová // výkonná producentka Voyo: Veronika Finková // vedúci produkcie: Marián Németh // kamera: Veronika Donutková // kostýmová výtvarníčka: Sandra Žigová // umelecká maskérka: Adriana Bartošová // strih: Michal Kondrla // hudba: Juraj „Jureš“ Líška, Fallgrapp // hrajú: Antónia Lišková, Annet Charitonová, Josef Trojan, Dagmar Havlová Veškrnová, Jaroslav Dušek, Gabriela Marcinková, Ivan Franěk, Ervin Nagy, Denis Šafařík a ďalší

Zomrela Glenda Jacksonová

Zomrela Glenda Jacksonová 

 Glenda Jackson | Biography, Movies, Plays, King Lear, Elizabeth, Awards, &  Facts | Britannica    

Vo veku 87 rokov zomrela v stredu v Londýne britská herečka a bývalá labouristická politička Glenda Jacksonová. Počas svojej kariéry získala dvakrát Oscara. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky stanice Sky News.

Jacksonovej agent pre Sky News uviedol, že herečka zomrela po krátkej chorobe vo svojom domove v Blackheath na juhovýchode Londýna. Počas hereckej kariéry dvakrát získala cenu Americkej akadémie filmových umení a vied (známu ako Oscar) pre najlepšiu herečku. V roku 1970 za úlohu vo filme Zamilované ženy (Women in Love) a o tri roky neskôr za film Na úrovni (Touch of Class). Získala aj tri ceny Emmy a jedno ocenenie Tony.

Členkou Labouristickej strany bola od roku 1950. V roku 1992 bola po prvý raz zvolená za poslankyňu Dolnej snemovne britského parlamentu, kde pôsobila do roku 2015. Od mája 1997 do júla 1999 sa stala štátnou tajomníčkou na ministerstve dopravy.

Jacksonová sa narodila 9. mája 1936 v anglickom grófstve Chesire. V rokoch 1958-1976 bola vydatá za Roya Hodgesa, s ktorým má jedného syna.

Britská kráľovná Alžbeta II. jej v roku 1978 udelila Rad britského impéria (CBE).

Zdroj: SITA

Na hrane v TV JOJ

 

  Na hrane v TV JOJ

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijal vo štvrtok 15. júna predseda vlády SR Ľudovít Ódor.

Hovoriť budú o vládnom programe v parlamente, o vstupe do politického ringu, o postojoch politikov k vláde, ale aj o opatreniach vlády v sociálnej sfére, o adresnej pomoci, o potrebe konsolidačných opatrení, či o konkrétnych opatreniach v boji proti dezinformáciám. Divákom ponúkneme prieskumy agentúry AKO pripravené pre reláciu Na hrane – prieskum o „hlasovaní“ Slovákov o dôvere vláde a prieskum preferencií.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 15. júna o 21:50 na JOJke.

Činnosť RTVS by sa mohla rozšíriť o zabezpečovanie výroby signálu


Činnosť RTVS by sa mohla rozšíriť 
 

o zabezpečovanie výroby signálu

Činnosť Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) by sa mohla rozšíriť, okrem uskutočňovania prenosov a záznamov z vybraných udalostí a podujatí by mohla byť oprávnená aj na výrobu signálu pre uskutočňovanie takých prenosov. Predpokladá to novela zákona o RTVS, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.
Novela má podľa predkladateľov odstrániť aplikačné problémy, ktoré v minulosti vznikali napríklad pri vyčlenení finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu na výrobu vysielacieho signálu z významných športových podujatí, keď v dôsledku absencie oprávnenia RTVS na výrobu signálu musela vyrobiť tento signál externá alebo zahraničná súkromná spoločnosť. RTVS pritom disponuje technickým zariadením, nevyhnutne potrebným na výrobu a zaznamenanie významných udalostí a podujatí aj technickým personálom pre výrobu signálu.
Účinnosť by mohla novela nadobudnúť od 1. augusta.



Zdroj: TASR

Kauza prípravy vraždy Silvie Volzovej by mohla byť ukončená v septembri

 

Kauza prípravy vraždy Silvie Volzovej by mohla

 

 byť ukončená v septembri

 

Kauza prípravy vraždy podnikateľky Silvie Klaus Volzovej by na prvostupňovom súde mohla byť ukončená v septembri. Ako dnes pre médiá uviedol hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak, Mestský súd Bratislava I pojednávanie v tejto veci odročil na 12. a 14. septembra. Súd by sa na prvom z vytýčených termínov mal zaoberať listinnými dôkazmi a na druhom je možný prednes záverečných rečí. Na dnešok plánované pojednávanie musel súd odročiť pre akútnu hospitalizáciu členky senátu.

Obžalobe v tomto prípade čelia bývalý riaditeľ televízie Markíza a exminister hospodárstva Pavol Rusko a odsúdení príslušníci podsvetia Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ, prezývaný Kýbeľ. Prípad sa prejednáva za sprísnených bezpečnostných podmienok v bratislavskom Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody od mája 2019.

Podľa obžaloby navštívil Rusko v roku 1997 Mikuláša Černáka v Banskej Bystrici s tým, aby Klaus Volzovú uniesli, donútili ju prepísať jej podiel v spoločnosti Markíza – Slovakia na neho a potom ju odstránili. Rusko obvinenie odmieta. Vo svojej výpovedi pred súdom v máji 2019 pripomenul, že akúkoľvek zmenu vo vlastníckej štruktúre spoločnosti Markíza – Slovakia, ktorú spoluvlastnil s Klaus Volzovou, by musela odobriť licenčná rada. Ak by, ako sa tvrdí v obžalobe, Klaus Volzovú niekto prinútil prepísať jej podiel na Ruska, a ten by ju následne zlikvidoval, rada by ju nemohla vypočuť. To totiž podľa Ruska prikazoval zákon. V tom prípade by spoločnosť mohla prísť o vysielaciu licenciu.

Týmto je podľa obžalovaného vyvrátený argument obžaloby, že by z jej smrti mal finančný prospech. „To nemá žiadnu logiku, to by som musel byť psychicky chorý,“ skonštatoval Rusko. Podiel na skutku popiera aj odsúdený šéf sýkorovcov Róbert Lališ. Ten mal podľa obžaloby zabezpečiť sledovanie Klaus Volzovej. Celá vec sa nakoniec neuskutočnila, keďže Mikuláša Černáka vzali do väzby. Černák s Kaštanom účasť na skutku pripustili a Černák sa Klaus Volzovej na pojednávaní v septembri 2019 aj ospravedlnil.

Rusko je právoplatne odsúdený za falšovanie miliónových televíznych zmeniek na 19 rokov väzenia. Takisto čelí procesu v súvislosti so subvenčným podvodom týkajúcim sa azylového centra Maják nádeje.

 


Copyright © SITA 2023

Kauza prípravy vraždy Silvie Volzovej má pokračovať čítaním listín

 Kauza prípravy vraždy Silvie Volzovej má 

 

 

pokračovať čítaním listín



Vo štvrtok 15. júna by pred senátom Okresného súdu Bratislava II malo pokračovať hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy podnikateľky Silvie Klaus Volzovej. Konkrétne by sa súd mal zaoberať oboznamovaním listinných dôkazov. V rámci súdneho procesu už boli vypočutí všetci pôvodne navrhnutí svedkovia. Obhajca obžalovaného Pavla Ruska Marek Para však po poslednom májovom pojednávaní povedal, že ešte zvážia navrhnutie výsluchu ďalších.
Obžalobe v tomto prípade čelia bývalý riaditeľ televízie Markíza a exminister hospodárstva Pavol Rusko a odsúdení príslušníci podsvetia Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ, prezývaný Kýbeľ. Prípad sa prejednáva za sprísnených bezpečnostných podmienok v bratislavskom Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody od mája 2019.
Podľa obžaloby navštívil Rusko v roku 1997 Mikuláša Černáka v Banskej Bystrici s tým, aby Klaus Volzovú uniesli, donútili ju prepísať jej podiel v spoločnosti Markíza – Slovakia na neho a potom ju odstránili. Rusko obvinenie odmieta. Vo svojej výpovedi pred súdom v máji 2019 pripomenul, že akúkoľvek zmenu vo vlastníckej štruktúre spoločnosti Markíza – Slovakia, ktorú spoluvlastnil s Klaus Volzovou, by musela odobriť licenčná rada. Ak by, ako sa tvrdí v obžalobe, Klaus Volzovú niekto prinútil prepísať jej podiel na Ruska, a ten by ju následne zlikvidoval, rada by ju nemohla vypočuť. To totiž podľa Ruska prikazoval zákon. V tom prípade by spoločnosť mohla prísť o vysielaciu licenciu.
Týmto je podľa obžalovaného vyvrátený argument obžaloby, že by z jej smrti mal finančný prospech. „To nemá žiadnu logiku, to by som musel byť psychicky chorý,“ skonštatoval Rusko. Podiel na skutku popiera aj odsúdený šéf sýkorovcov Róbert Lališ. Ten mal podľa obžaloby zabezpečiť sledovanie Klaus Volzovej. Celá vec sa nakoniec neuskutočnila, keďže Mikuláša Černáka vzali do väzby. Černák s Kaštanom účasť na skutku pripustili a Černák sa Klaus Volzovej na pojednávaní v septembri 2019 aj ospravedlnil.

Copyright © SITA 2023