12. 6. 2023

PVV: Prvé priority v kultúre sa týkajú financovania RTVS i štartu stratégie 2030


PVV: Prvé priority v kultúre sa týkajú 
 

 
financovania RTVS i štartu stratégie 2030



Nastavenie stabilného a systémového financovania RTVS i umeleckých fondov i spustenie implementácie Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030 budú prioritami vlády v najbližšom období, v strednodobých prioritách je zasa napríklad užšie prepojenie vzdelávania a kultúry. Vyplýva to z návrhu programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré kabinet v pondelok schválil.
"Vláda nastaví proces nového systému financovania RTVS a umeleckých fondov v nadväznosti na zrušenie tzv. koncesionárskych poplatkov," uisťuje kabinet v rámci krátkodobých priorít, medzi ktoré patrí i obnovenie činnosti Rady vlády pre kultúru a kreatívny priemysel a iniciovanie diskusie o príprave zákona o sponzoringu v kultúre. Zámerom je tiež vyhodnotiť efektivitu riadenia rezortu vrátane optimalizácie dotačného systému. "Vláda zjednoduší procesy v záujme zrýchlenia čerpania prostriedkov Európskej únie," dodávajú predkladatelia PVV.
Vláda chce tiež implementovať Stratégiu kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030 a zvýšiť mieru participácie verejnosti na napĺňaní zámerov kultúrnej politiky.
V strednodobých prioritách má PVV ambíciu posilniť význam kultúry a umenia vo vzdelávaní. "Vláda podporí intenzívnejšiu realizáciu vzdelávacích programov o umení a kultúre. Dôraz sa bude klásť na ochranu verejnosti a maloletých pred šírením dezinformácií, hoaxov a prejavmi nenávisti či násilia," dodáva.
Prezentovať chce tiež návrhy viaczdrojového financovania kultúry, iniciovať chce tiež diskusiu Zákona o kultúre a pripravovať legislatívu, ktorá má prispieť k vyrovnávaniu podmienok pre zriaďovanú a tzv. nezriaďovanú kultúru i vytvoreniu spravodlivých pracovných podmienok vrátane odmeňovania v kultúre. Chce takisto spustiť plán obnovy kultúrnej infraštruktúry.




Zdroj: TASR