12. 8. 2017

Locarno International Film Festival


Locarno International Film Festival


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt locarno film festival 2017

Hlavnú cenu tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu (MFF) vo švajčiarskom Locarne získal dokumentárny film Mrs. Fang (Pani Fangová) čínskeho režiséra Wang Pinga. O prekvapujúcom rozhodnutí festivalovej poroty pod vedením francúzskeho filmára Oliviera Assayasa informovala dnes agentúra DPA.
      Uvedený dokument, ktorý porota vybrala ako najlepšiu spomedzi 18 snímok súťažiacich o hlavnú trofej festivalu - Zlatého leoparda, zachytáva posledné dni života starenky trpiacej Alzheimerovou chorobou. Na jeho financovaní sa podieľali nemeckí, francúzski a čínski producenti.
      Na záver jubilejného 70. ročníka MFF v Locarne boli tiež ocenení ako najlepší herci Francúzka Isabelle Huppertová, ktorá stvárnila učiteľku vo francúzsko-belgickej dráme Madame Hyde, a jej dánsky kolega Elliott Crosset Hove, ktorý zaujal úlohou v dánsko-islandskej snímke Vinterbrodre.
      Titul najlepší režisér získal tentoraz francúzsky filmový tvorca Frédéric-Jacques Ossang, a to za surreálny thriller 9 doigts.
      Tohtoročný filmový festival v Locarne, ktorý sa začal 2. augusta, vyvrcholí dnes večer slávnostným odovzdaním jednotlivých cien. V rámci celého podujatia premietli viac ako 300 celovečerných, krátkometrážnych a dokumentárnych filmov vo viacerých súťažných i mimosúťažných sekciách.



Copyright TASR ©2017


TO JE TV!

TO JE TV!

Stanovisko štátnej tajomníčky MŠVVaŠ SR O. Nachtmannovej k článku ohľadom škandálu s eurofondmi, ktorý bol zverejnený na portáli webnoviny.sk

Stanovisko štátnej tajomníčky MŠVVaŠ SR O. Nachtmannovej 
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt oľga nachtmannová tasr
k článku ohľadom škandálu s eurofondmi, ktorý bol zverejnený na portáli webnoviny.sk

 Problematika čerpania eurofondov na rezorte školstva nespadá v zmysle Organizačnej štruktúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR do mojej pôsobnosti, ale je výlučne v kompetencii pána ministra.
      Napriek tomu som požiadala generálneho riaditeľa Výskumnej agentúry, ktorá je priamo zodpovedná za čerpanie výziev z Operačného programu Výskum a inovácie, o zaslanie všetkých informácií k aktuálne schváleným projektom, a to predovšetkým v nadväznosti na kritériá jednotlivých projektov, mená a hodnotenia jednotlivých hodnotiteľov, ako aj schválené sumy úspešných projektov. Požadované informácie, žiaľ, napriek mojej iniciatíve doposiaľ nemám k dispozícii.
      Vzhľadom na túto skutočnosť mi v tejto chvíli nezostáva iná možnosť, ako trvať na mnou už mediálne prezentovanom odporúčaní, aby pán minister zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej by verejnosti odpovedal na všetky relevantné otázky a to aj za účasti generálneho riaditeľa Výskumnej agentúry.
      Téma čerpania prostriedkov z fondov EÚ mi nebola a nie je ľahostajná a podporujem objektívne prešetrenie všetkých s tým súvisiacich faktov.


11. 8. 2017

MEDIA NEWS





MEDIA NEWS



Americká spravodajská televízia CNN dnes oznámila, že ukončila spoluprácu s konzervatívnym komentátorom Jeffreym Lordom, pretože na svojom konte na sociálnej sieti Twitter v kritickom príspevku použil nacistický pozdrav.
      Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu CNN, ktorý potvrdil ukončenie spolupráce s Lordom s tým, že nacistické pozdravy sú neospravedlniteľné.
      Lord je veľkým podporovateľom prezidenta USA Donalda Trumpa a v štúdiu CNN sa veľmi často dostával do sporov s hosťami relácií.
      Samotný komentátor uviedol, že rešpektuje televíziu CNN a jej novinárov, ale nesúhlasí s rozhodnutím vedenia televízie ohľadom svojej osoby.
      Vysvetlil, že pozdrav "Seig Heil" použil, aby zosmiešnil šéfa liberálnej skupiny Media Matters for America. Dodal, že tweet bol časťou stĺpčeka, ktorý pôvodne napísal pre konzervatívny časopis The American Spectator. Vysmieval sa v ňom z kritikov, o ktorých si myslí, že používajú taktiku nacistov, aby umlčali hlasy z tábora konzervatívcov.



Copyright © TASR 2017
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Howard Lam blogger
Jedného z prodemokratických aktivistov v Hongkongu údajne mučili čínski bezpečnostní agenti za to, že plánoval poslať podpísanú fotografiu slávneho futbalistu Lionela Messiho vdove po nedávno zosnulom disidentovi a laureátovi Nobelovej ceny za mier Liouovi Siao-povi. Howard Lam sa v piatok pred novinármi vyjadril, že incident sa stal vo štvrtok popoludní, keď ho neznámi muži schmatli na ulici, donútili ho nasadnúť do auta a tam mu dali nadýchať sa nejakej látky, po čom stratil vedomie. Keď sa prebral, bol priviazaný a mal pásku cez oči. Ako tiež uviedol, jeho únoscovia hovorili v mandarínčine a vypočúvali ho v súvislosti s fotografiou a spomínanou Liou Sia. Lam tvrdí, že ho únoscovia viac ráz udreli do brucha, povedali mu, že vedia, že je kresťan a dajú mu kríž. Potom mu priložili zošívačku k stehnám a sponkami mu niekoľkokrát tento symbol urobili. Po vypočúvaní ho opäť nadrogovali a on sa zobudil na pláži.
Howard Lam požiadal futbalový klub FC Barcelona o podpísanú fotografiu argentínskeho hráča ešte pred smrťou Lioua Siao-poa, ktorý minulý mesiac zomrel na zlyhanie orgánov. Zrejme najznámejší čínsky politický väzeň bol Messiho fanúšikom a Lam dúfal, že ho autogram poteší. Keďže však prišiel neskôr, pokúsil sa ho odoslať jeho vdove. Lam počas tlačovej konferencie ukázal prítomným futbalistovu fotografiu aj svoje rany na stehnách spôsobené zošívačkou. Ako tiež uviedol, incident plánuje nahlásiť hongkonskej polícii. Tá sa pre agentúru AP zatiaľ k situácii nevyjadrila.
Únos Howarda Lama je zatiaľ posledným incidentom, ktorý vzbudzuje podozrenie, že sa Peking pokúša posilniť svoju moc nad Hongkongom. Mnohí tamojší obyvatelia sa boja, že čínski komunistickí lídri ustupujú od svojho sľubu ponechať mu značnú autonómiu, ktorú mu prisľúbili v roku 1997 po tom, čo sa osamostatnil od Veľkej Británie, píše AP.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

          VÝROKY TÝŽDŇA



„Tak som sa rozhodol. Rozhodol som sa a Robert Fico vie, čo má robiť. Mňa nebude on dráždiť. Nebudem to riešiť teraz takto.Nahnevali ma a nebudem viac toto akceptovať. Sú veci, ktoré sa nedajú povedať. Je toho strašne veľa. Dnes neviem a nepoviem nič viac, lebo sú veci, ktoré sa nedajú povedať. Pôjdem nadoraz. Aj keby som nemal byť v politike.Teraz ma nechajte pracovať.“
Andrej Danko


"Materiál, keď sa vygeneruje niekde v Smere, tak ide cez OĽaNO. Máme pocit, že tu je akýsi synchrón. "
Jaroslav Paška, podpredseda SNS


"Ak má úpal prvý podpredseda SNS, tak Marek Maďarič a Lucia Žitňanská majú úpal pravidelne, keď sa vyjadrujú k veciam, do ktorých by sa nemali“.
Zuzana Škopcová,hovorkyňa SNS

10. 8. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Sociálna sieť Facebook chce prilákať divákov televízie. Firma rozšíri svoju ponuku videí o televízne programy, od profesionálneho ženského basketbalu po prírodovedné zo safari a rodičovskej programy. Pre firmu je to zatiaľ najväčšia expanzia do oblasti televízie, píše agentúra Reuters.
Produkt, ktorý je prepracovanou doterajšou video ponukou firmy, sa volá Watch.
Najprv bude k dispozícii obmedzené skupine v Spojených štátoch na mobilnú aplikáciu, internetových stránkach a televíznych aplikáciách, uviedla firma.
Najväčšia sociálna sieť prišla s ponukou videa vlani.
Od tej doby už niekoľkokrát naznačila, že by sa chcela radšej stať zdrojom pôvodných a dobre produkovaných videí než zverejňovať iba videá vytvorené užívateľmi.
Facebook uviedol, že v ponuke budú prenosy zápasov ženského národného basketbalového zväzu, rodičovskej relácie od Time a relácie zo safari natočené pre National Geographic.
 Facebook už vysiela niektoré zápasy prvej ligy baseballu a v týchto prenosoch bude naďalej pokračovať.
Spoločnosť bude bojovať na trhu so silnou konkurenciou nielen tradičných televíznych staníc, ale aj novších producentov, ako sú Netflix, YouTube či Twitter a Snap.

Copyright © ČTK 2017



Turecké úrady vydali zatykače na 35 novinárov a zamestnancov médií v rámci pokračujúcich zásahov proti ľuďom, ktorí sú podozriví z väzieb na moslimského duchového Fethullaha Gülena. Agentúra Anadolu uviedla, že polícia vo štvrtok uskutočnila razie v Istanbule s cieľom pozatýkať osoby, ktoré používali aplikáciu na kódované správy. Tú podľa úradov majú v obľube stúpenci Gülena, pretože im umožňuje vzájomnú komunikáciu. Medzi doteraz zatknutými je aj Burak Ekici, opozičný novinár pracujúci pre denník Birgün.
Turecká vláda viní Gülena z minuloročného pokusu o puč, čo on odmieta. Pre prepojenie na pokus o prevrat doteraz turecká polícia pozatýkala už viac než 50-tisíc ľudí, viac než 110-tisíc tiež vyhodili zo štátnych pozícií.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Srbský tenista Novak Djokovič podľa magazínu Hello! z jeho krajiny zvažuje právne kroky voči Hél?ne Pelletierovej. Päťdesiatosemročná kanadská bývalá tenistka a teraz novinárka v službách RDS vo vysielaní montrealskej rozhlasovej stanice 98,5 FM nepriamo obvinila nedávnu svetovú jednotku, že si pauzu na zvyšok sezóny dopriala z iných dôvodov ako zdravotných.
"Poviem vám, čo sa šepká v zákulisí... Niektorí moji kamaráti aj rešpektovaní kolegovia, ktorí sledujú veľké turnaje, sú presvedčení, že Djokovič má problémy s dopingom a teraz je pod ochranou ATP. Nič nie je potvrdené, ale podobné prípady tu v minulosti boli vrátane Andreho Agassiho či Martiny Navrátilovej. Ja len vykonávam moju prácu novinárky a zdieľam informácie, ktoré sa ku mne dostanú. Neznamená to, že je to môj názor. Možno sú to len fámy," skonštatovala Pelletierová, citoval ju napríklad český web Tennis Arena.
Tridsaťročný Belehradčan Djokovič 26. júla oznámil predčasný koniec svojej sezóny pre problémy s lakťom dominantnej pravej ruky. Dvanásteho júla nedohral štvrťfinále grandslamového Wimbledonu v Londýne proti Čechovi Tomášovi Berdychovi, odstúpil za stavu 6:7 (2), 0:2. Následne priznal, že ruka ho sužuje už rok a pol. Už vtedy nevylúčil dlhšiu pauzu.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Ukrajinské úrady podnikli raziu v kanceláriách, kde sídli jeden z najobľúbenejších spravodajských portálov na Ukrajine, Strana.ua. Toto leto to bol už druhý zásah proti mediálnej organizácii kritickej k vedeniu krajiny, uviedla agentúra DPA.
V polovici júla prehľadali príslušníci ozbrojeného komanda v centre Kyjeva redakciu denníka a rozhlasovej stanice Vesti.
Strana.ua oznámila, že úrady prehľadali aj domy dvoch jej novinárov.
Hovorkyňa Ukrajinskej bezpečnostnej služby Olena Hitljanska uviedla, že tento spravodajský web vyšetrujú pre podozrenia zo zverejnenia tajných vládnych informácií.
Vyšetrovatelia "kontrolujú počítačové zariadenia, aby zistili, či sa v nich nenachádzajú materiály obsahujúce štátne tajomstvo", odkázala cez Facebook.
Predseda Národného združenia ukrajinských novinárov Serhij Tomilenko sa na margo tejto razie vyjadril odmietavo s tým, že ide o dôkaz selektívneho prístupu vlády k spravodlivosti.


Copyright TASR ©2017

9. 8. 2017

RTVS si pripomenie Mariána Vargu

RTVS si pripomenie Mariána Vargu 

RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí významného slovenského hudobníka a skladateľa Mariána Vargu. Jeho výraznú osobnosť si pripomenieme vo vysielaní rozhlasových i televíznych programových služieb RTVS.
Dnes večer o 20:10 Dvojka uvedie portrét Mariána Vargu v dokumentárnom filme Obyvateľ vlastného ostrova a následne o 21:10 do vysielania zaradí jubilejný koncert s názvom Marián Varga 70.
Rádio Slovensko zaradilo do dnešného večerného vysielania (po 20:00) archívny rozhovor s Mariánom Vargom, mimoriadne upraví aj tému na večer a od 17:00 sa bude venovať spomienke na Mariána Vargu. Prvá rozhlasová programová služba RTVS tiež upraví hudobný playlist a do každej hodiny zaradí skladbu, na ktorej sa podieľal. Jeho osobnosti bude venované aj dnešné vydanie relácie K veci po 18:15.
Rádio Regina pripravuje dnes o 20:00 záznam koncertu k 70. narodeninám Mariána Vargu, počas zajtrajšieho dňa prinesie viacero publicistických príspevkov, venovaných jeho osobnosti.
Rádio Devín Rádio Devín zmenilo plánované vysielanie relácie program Ars musica, Tomáš Boroš informoval o jeho úmrtí a v relácii mimoriadne zaznela aj jeho tvorba. Devín dnes o 18:30 odvysiela reláciu Rubikon na tému fenoménu Collegium Musicum. Mariánovi Vargovi bude vo vysielaní Devína patriť aj štvrtkové ráno, o 8:00 rádio uvedie rubriku Dnes počúvame Vargu, následne odvysiela časť z cyklu Pocta Mariánovi Vargovi. Vo štvrtok o 19:00 Devín odvysiela premiéru Folkfóra, venovaného tvorbe Mariána Vargu, reláciu pripravuje Soňa Horňáková. V piatok v prúdovom vysielaní počas relácií Ranné ladenie, Ars musica či Ars rádio Rádio Devín prinesie spomienky ľudí, ktorí Mariána Vargu osobne poznali a spolupracovali s ním. V piatkovom vydaní relácie Ars Musica bude na Mariána Vargu spomínať slovenský hudobník Jozef Lupták, v relácii tiež zaznejú úryvky z rozhovoru, ktorý s ním pri príležitosti jeho 70. narodenín pripravila Meška Puškášová.
Rádio_FM si Mariána Vargu pripomenie v špeciálnom fíčri, vo vysielaní odznie aj jeho tvorba z uplynulého festivalu Radio_Head Awards.

Česť jeho pamiatke

Zomrel Marian Varga

Zomrel Marian Varga



Vo veku 70 rokov zomrel slovenský hudobník a skladateľ Marián Varga. Smutnú správu priniesol Denník N, podľa ktorého mal legendárny muzikant problémy so žalúdkom, trpel obštrukčnou chorobou pľúc a rakovinou.
Marián Varga sa narodil 29. januára 1947 v Skalici. Od šiestich rokov navštevoval Ľudovú školu umenia a bral aj súkromné hodiny kompozície. Hudbu študoval na bratislavskom konzervatóriu, štúdium však nedokončil a stal sa členom skupiny Prúdy, s ktorou v roku 1969 nahral legendárny album Zvoňte, zvonky. Neskôr založil prvú česko-slovenskú art-rockovú kapelu Collegium Musicum, s ktorou vydal napríklad albumy Konvergencie (1971), On a ona (1979) či Divergencie (1981). Od zániku skupiny v roku 1979 sa venoval konceptu absolútnej improvizácie i piesňovej tvorbe. Spolu s Pavlom Hammelom je autorom hudby muzikálu Cyrano z predmestia. Spolupracovali aj na albumoch ako Zelená pošta (1972) či Na II. programe sna (1976). Spolupracoval aj s Moyzesovým kvartetom.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!



Zomrel Glen Campbell

Zomrel Glen Campbell



Vo veku 81 rokov zomrel v utorok americký country spevák Glen Campbell."S ťažkým srdcom oznamujeme, že náš milovaný manžel, otec, starý otec a legendárny spevák a gitarista Glen Travis Campbell zomrel," uviedla rodina prostredníctvom sociálnej siete Facebook. Dodala, že Campbell zomrel v Nashville, kde prehral svoj dlhý boj s Alzheimerovou chorobou.
      Rodák z amerického Arkansasu, spevák a muzikant Glen Campbell začínal s hudbou už ako 16-ročný v skupine svojho strýka The Dick Bills Band. V roku 1958 si zostavil vlastnú skupinu Glen Campbell & The Western Wranglers. Od roku 1960 pôsobil ako štúdiový gitarista, v roku 1965 hral v skupine Beach Boys.
      V roku 1966 sa rozhodol pre sólovú dráhu. Popularitu si získal v decembri 1968 skladbou Wichita Lineman, ktorá sa dostala na 3. miesto hitparády. V singlovej TOP 40 mal Campbell 21 skladieb, dve z nich, Rhinestone Cowboy v septembri 1975 a Southern Nights v apríli 1977 sa dostali až na prvé miesto. Jeho tvorbu dokumentuje viac pol stovky štúdiových albumov.



Copyright © TASR 2017