8. 8. 2017

SFZ po 13 rokoch účinkoval na londýnskom festivale BBC PROMS

SFZ po 13 rokoch účinkoval na 
londýnskom festivale BBC PROMS

Slovenský filharmonický zbor (SFZ) sa predstavil v nedeľu (6. 8.) na najväčšom a najstaršom festivale klasickej hudby BBC PROMS v Londýne. Bol súčasťou koncertného uvedenia zriedka uvádzanej opery Modesta Petroviča Musorgského Chovančina vo verzii Dimitrija Šostakoviča, pod taktovkou Semiona Byčkova.
Prvý raz sa naše prvé zborové teleso stretlo s týmto dielom v roku 1989, kedy operu v piatich dejstvách naštudoval pre Viedenskú štátnu operu Claudio Abbado. Práve táto svetoznáma operná scéna uviedla monumentálne dielo opäť po 25 rokoch (r. 2014) v hudobnom naštudovaní Semiona Byčkova. Jeden z najžiadanejších dirigentov súčasnosti pripravil Musorgského operu s masovými zborovými scénami v koncertnom uvedení tento rok pre londýnsky festival. Na scéne stáli dva zmiešané zbory - v Royal Albert Hall, hlavnom dejisku festivalu to bolo 36 členov BBC Singers a 75 členov SFZ, ktoré pre túto produkciu pripravil zbormajster Jozef Chabroň. Spolu s členmi BBC Symphony Orchestra, dvoma detskými zbormi - Schola Cantorum of The Cardinal Vaughan, Memorial School a Tiffin Boys'Choir a poprednými zahraničnými sólistami - ruská mezzosopranistka Elena Maximova (Marfa), estónsky basista Ain Anger (Dosifej), chorvátsky basista Ante Jerkunica (Ivan Chovanskij), Gruzinec George Gagnidze (Šaklovity), tenorista Norbert Ernst (pisár) a mnohí ďalší presvedčili o sile, aktuálnosti a atraktívnosti posledného Musorgského diela, ktoré skladateľ nestihol dokončiť. Večerný koncert Prom 29 navštívilo vyše 5000 nadšencov hudby, ktorí uvedenie opery po 130 rokoch od jej skomponovania ocenili siahodlhým potleskom a ováciami. Koncert prenášalo v priamom prenose Radio BBC 3.
Na koncerte sa zúčastnil aj mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR pri Dvore sv. Jakuba v Londýne Ľubomír Rehák s manželkou.
"Potlesk patril Musorgského Chovančine so SFZ, ktorý sa na toto prestížne podujatie vrátil po 13 rokoch, zbormajstrovi Jozefovi Chabroňovi a manažérke Mariane Kuškovej," TASR informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.
BBC PROMS je najväčší festival klasickej hudby na svete. Každoročne trvá osem týždňov. Jeho 123. ročník sa koná od 14. júla do 9. septembra. Bohatá hudobná ponuka v centre Londýna prináša množstvo koncertov, workshopov, edukačných podujatí. Ide o festival s najdlhšou históriou. Po prvý raz sa uskutočnil v roku 1895 z iniciatívy hudobného impresária Roberta Newmana. Od roku 1927 festival zastrešuje BBC a v roku 1930 vznikol Symfonický orchester BBC. Od roku 1941 sa podujatie koná v Royal Albert Hall. Festival sa od svojho založenia snaží pritiahnuť ku klasickej hudbe čo najviac ľudí všetkých vekových kategórií - lacným vstupným, neformálnym prostredím a pestrým programom. Je populárnou letnou kultúrnou udalosťou Londýna, každoročne sem pritiahne množstvo návštevníkov a prenosy koncertov je možné sledovať v televízii, rozhlase či na internete.



Copyright © TASR 2017