16. 3. 2019

Reklamná pauza,môžete sa...


Reklamná pauza,môžete sa...


Sme si robí srandu z volieb

Sme si robí srandu z volieb

Koná tak aj Polícia SR?

Koná tak aj Polícia SR?


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemeckého novinára Billyho Sixa, ktorý bol viac ako štyri mesiace väznený vo Venezuele, prepustili na slobodu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na informácie venezuelskej mimovládnej organizácie Espacio Público.
Six sa podľa Espacio Público musí hlásiť úradom každých 15 dní a nesmie o svojom prípade hovoriť s médiami.
Novinára, ktorý písal pre viaceré publikácie vrátane ultrakonzervatívneho týždenníka Junge Freiheit, zatkli v polovici novembra minulého roka vo Venezuele a obvinili ho zo špionáže a vzbury. Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) bojovala za jeho prípad tvrdiac, že obvinenia sú nepodložené.


Poľský parlament rozhodol o zrušení distribúcie nacionalistického týždenníka, v ktorom sa pred časom objavil antisemitský titulok. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.
Opozičný poslanec Michal Kaminski si v novinovom stánku na pôde parlamentu všimol vydanie týždenníka Tylko Polska (Iba Poľsko) s titulkom "Ako rozpoznať Žida".
Následne na to vyzval prokuratúru, aby začala vyšetrovanie; podnecovanie nenávisti založenej na rase či náboženstve je totiž v Poľsku trestným činom.
Jeden z poslancov vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) požaduje týždenník úplne zakázať.
Vedúci tlačového odboru parlamentu Andrzej Grzegrzolka vo štvrtok vyhlásil, že zoznam publikácií doručených do zákonodarného zboru sa musí prehodnotiť, aby sa zabránilo tomu, že sa podobná situácia zopakuje.
V Poľsku v poslednom období zaznamenali nárast prejavov rasizmu či antisemitizmu na sociálnych sieťach, grafitoch i prejavoch zaznievajúcich vo verejnom priestore.
Vlani v marci prijali poľskí poslanci zákon o holokauste, ktorý trestá obviňovanie poľského národa zo zločinov, ktoré boli spáchané nacistickým Nemeckom.

Copyright © TASR 2019


Venezuelská polícia brutálne zbila poľského novinára Tomasza Surdela, ktorý udalosti v juhoamerickej krajine monitoruje pre denník Gazeta Wyborcza.
Podľa agentúry EFE o tom informoval syndikát venezuelských novinárov SNTP. Špeciálne jednotky venezuelskej polície FAES zadržali poľského novinára vo štvrtok a po niekoľkých hodinách ho prepustili.
SNTP tiež na svojom twitterovom účte zverejnil fotografiu novinára Surdela s opuchnutou a zkrvavenou tvárou. Zatknutý bol vo štvrtok v Caracase a po niekoľkých hodinách bol prepustený.
"Keď skončili s mlátením a zložili mi z hlavy vrece, videl som hlaveň zbrane pred očami," popísal udalosti Surdel. Uviedol tiež, že jeden z policajtov povedal druhému, nech novinára zastrelí. "Smial sa a stlačil kohútik, zbraň však nebola nabitá,"dodal novinár s tým, že policajti mali na hlave kukly.
Surdel je vo Venezuele dva mesiace, teda zhruba od doby, kedy sa líder tamojšej opozície Juan Guaidó počas protivládnych demonštrácií z pozície predsedu parlamentu vyhlásil dočasným prezidentom. Urobil tak potom, čo parlament označil za nelegitímny nový mandát autoritárskeho prezidenta Nicolasa Madura s tým, že vzišiel z neslobodných volieb.
Guaidóa odvtedy uznalo šesť desiatok krajín vrátane USA dočasnú hlavou krajiny, ktorej úlohou je obnoviť demokraciu a usporiadať slobodné voľby. To sa mu však zatiaľ nedarí, hoci zmobilizoval veľkú časť obyvateľov krajiny, sužovanej ekonomickou aj humanitárnou krízou.
Stále totiž nemá na svojej strane armádu, ktorej časť si Maduro kúpil ekonomickými výhodami. Mnohí radoví vojaci sa stále boja represií. Stovky ich za posledný mesiac dezertovali do Kolumbie a pridali sa k opozícii, venezuelská armáda má však 100 000 členov.
Podľa organizácie Reportéri bez hraníc venezuelský režim zintenzívnil v posledných týždňoch represie voči novinárom, ktorí informujú o humanitárnej kríze v tejto krajine. Maduro pritom na twitteri stále opisuje, ako jeho krajina prekvitá, továrne fungujú, vyrába a stavbári budujú nové rekreačné centrá.
Z Venezuely utieklo za posledných niekoľko rokov tri milióny ľudí, pretože tam nie je dostatok základných potravín a liekov. Od štvrtka postihol celú krajinu niekoľkodňový výpadok elektriny, kvôli ktorému boli prerušené aj dodávky vody. Spôsobený bol zlým stavom neudržiavanej elektrickej siete, Maduro ho označil za sabotáž, ktorou sa ho opozícia a USA snažia zvrhnúť.

Copyright © ČTK 2019

Poznáme víťazov Radio_Head Awards 2018

Poznáme víťazov


 Radio_Head Awards 2018

Víťazmi v jednotlivých kategóriách sa stali:

Hlavné kategórie

Album roka 2018

Para - Našou krajinou

Skladba roka 2018

Vec - Slovák

Objav roka 2018

Don’t Trust Butterflies

Debut roka 2018

Leto s Monikou - Leto s Monikou

Porotcovské kategórie

Nahrávka roka 2018

Elektronická hudba

Subtension - Nestbox
Nahrávka roka 2018

Hard & Heavy

Catastrofy - Besnota
Nahrávka roka 2018

Hip-Hop / Rap / R'n'B

Strapo - Poschod13
Nahrávka roka 2018

World music / Folk

Banda - Telegrafy
Nahrávka roka 2018

Jazzová hudba

Tibor Feledi Kairos Quintet - Common Playgrounds
Nahrávka roka 2018

Klasická hudba

Eugen Suchoň - Piesňové cykly
Nahrávka roka 2018

Experimentálna hudba

Jonáš Gruska - Žaburina

Album roka 2018 / Cena novinárov

Autumnist - False Beacon

Špeciálne ocenenia

Ocenenie za prínos do hudby

David Kollar

Ocenenie Nadácie Advance Investments

Luvver / Blanch

15. 3. 2019

Vyhlásenie MZVEZ SR k vyjadreniam predsedu NR SR v relácii TA3 „Téma dňa“

Vyhlásenie MZVEZ SR k vyjadreniam predsedu NR SR v relácii TA3 „Téma dňa“

TA3 počas volieb

TA3 počas volieb 



Exkluzívny prieskum AKO zverejnený ihneď po zatvorení volebných miestností - aj na to sa môžete tešiť počas sobotňajšej noci v televízii TA3. Okrem neho vám prinesieme volebné štúdio so zaujímavými hosťami a tie najaktuálnejšie novinky. Web ta3.com ich bude uverejňovať počas celej volebnej noci.
Krátko pred zatvorením volebných miestností vám prinesieme špeciálne volebné štúdio so sociologičkou Silviou Porubänovou a Václavom Hříchom z agentúry AKO. Naši hostia budú komentovať priebeh kampane aj samotných volieb i priebežné výsledky, ako ich bude zverejňovať Štatistický úrad SR. V rámci volebného štúdia prinesieme aj prieskum, ktorý pre TA3 vypracovala agentúra AKO. Ide o aktuálne čísla preferencií kandidátov - zber dát je vykonaný len niekoľko hodín pred samotným otvorením volebných miestností.
Štáby televízie sa vydajú aj do volebných centrál kandidátov, odkiaľ vám naživo prinesú atmosféru a prvé rozhovory s nimi. TA3 bude vysielať aj po jednej hodine v noci až do sčítania všetkých hlasov.
V pohotovosti bude aj náš web. Počas celej noci budeme uverejňovať priebežné výsledky zo štatistického úradu a zaujímavé informácie z volebných centrál. To najpodstatnejšie nájdete v hlavnom online článku k voľbám aj na našej špecializovanej podstránke prezidentskevolby.ta3.com. Na tomto mieste nájdete aj priebežné a konečné výsledky zo všetkých okresov.
V nedeľu o šiestej ráno sa opäť začne vysielanie. Na TA3 si budete môcť pozrieť výsledky volieb, rozhovory s analytikmi, úspešnými i neúspešnými kandidátmi. Predpoludním odvysielame aj reláciu V politike a v priebehu dňa aj tlačovú besedu Ústrednej volebnej komisie.

Chronológia:

Sobota 07.00 h - Otvárajú sa volebné miestnosti
Sobota 21.30 h - Začína sa volebné štúdio TA3
Sobota 22.00 h - Zatvárajú sa volebné miestnosti. TA3 čo najskôr zverejní prieskum preferencií.
Sobota v noci -  Štúdio TA3 bude až do sčítania všetkých hlasov.
Nedeľa 06.00 h - TA3 začne v nedeľu vysielať o hodinu skôr
Nedeľa 11.00 h - TA3 odvysiela reláciu V politike s úspešnými kandidátmi
Nedeľa – Odvysielame tlačovú besedu Ústrednej volebnej komisie o výsledkoch volieb

Vyšetrovateľ navrhol obžalobu Mariana Kočnera a Pavla Ruska

Vyšetrovateľ navrhol obžalobu 
Mariana Kočnera a Pavla Ruska


Vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal návrh na obžalobu Mariana K. a Pavla R. v prípade tzv. televíznych zmeniek. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.
"Vyšetrovateľ finančnej polície NAKA ukončil prípad zmeniek návrhom na podanie obžaloby. Spis bude v krátkom čase doručený dozorovému prokurátorovi," uviedla polícia.
"Môžem potvrdiť, že sme boli oboznámení s výsledkami vyšetrovania," povedal pre TASR advokát Mariana K. Martin Pohovej. Situáciu nechcel zatiaľ bližšie komentovať.
"V rámci záverečného oboznámenia sa s obsahom spisu som namietol množstvo relevantných procesných pochybení a zároveň som predložil znalecké posudky doslova vyvracajúce závery písmoznaleckých posudkov, ktoré zabezpečil vyšetrovateľ. Navyše je už dnes celkom zrejmé, že znalkyňa Erika Straková nedokáže okrem iných chýb zrozumiteľne vysvetliť, ako si mohla pomýliť kópiu listiny obsahujúcu podpis môjho mandanta s originálom listiny. To ju doslova diskvalifikuje ako znalkyňu podľa paragrafu 146 Trestného poriadku na ďalšie konanie," reagoval pre TASR obhajca Pavla R. Marek Para.
V prípade preukázania viny hrozí obom obvineným trest odňatia slobody vo výške 12 až 20 rokov, priblížil pre TASR docent trestného práva a vysokoškolský pedagóg Peter Kováč.
Trestné oznámenie na Pavla R. a Mariana K. podala TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.
Pavol R. je okrem tohto prípadu v súčasnosti obvinený aj s ďalšími troma osobami zo slovenského podsvetia z pokusu o vraždu svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. Marian K. je pre zmenky väzobne stíhaný. Podnikateľa obvinili aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu.

Copyright © TASR 2019

RTVS si pripomenie svojho dlhoročného kolegu Jána Pataráka

RTVS si pripomenie svojho 
dlhoročného kolegu Jána Pataráka

RTVS prijala s hlbokým zármutkom správu o úmrtí bývalého dlhoročného rozhlasového a televízneho redaktora, dramaturga, autora a scenáristu Jána Pataráka. Jeho výraznú osobnosť si pripomenie vo svojom televíznom a rozhlasovom vysielaní.
Štúdio RTVS Košice pripravilo do dnešného vysielania o 16:05 na Dvojke autorský film scenáristu a režiséra Jána Sabola z cyklu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky z roku 2009 História sebavedomia o Jánovi Patarákovi. Zo svojho archívu tiež vybralo jeho rozhlasovú poviedku Malé ryby, veľké ryby, ktorú Rádio Regina Východ odvysiela v nedeľu 17. marca o 7:30. Rádio Devín ponúkne poslucháčom dnes o 17:00 rozhlasový portrét Jána Pataráka z roku 1994 a od 21:00 prinesie v repríze dve jeho hry Koniec Júliusa Chýrneho a Polohlasom.

Ján Patarák sa narodil 23. mája 1936 v Papíne a zomrel vo štvrtok 14. marca v Kežmarku. Pracoval ako redaktor Československého rozhlasu v Košiciach (1960 až 1961). Bol dramaturgom a redaktorom vysielania pre deti a mládež košického štúdia Československej televízie (1962 - 1964 a 1966) a medzitým aj krajovým redaktorom denníka Smena (1964 - 1965). Pre odmietavé postoje k augustovým udalostiam roku 1968 a k obdobiu normalizácie ho politicky diskriminovali a nesmel publikovať. Zamestnal sa ako učiteľ slovenského jazyka na Strednom odbornom dopravnom učilisku v Košiciach (1971), kde pôsobil až do novembra 1989. Po Nežnej revolúcii sa v roku 1990 stal vedúcim redakcie programov pre deti a mládež v košickom štúdiu Slovenskej televízie. V rokoch 1992 až 1996 bol šéfredaktorom národnostného vysielania Slovenského rozhlasu v Prešove.

Bol originálnou osobnosťou i originálnym rozhlasovým a televíznym autorom. V archíve RTVS sú jeho televízne scenáre, prózy, ale aj pásma a rozhlasové hry. Napísal tiež niekoľko poviedok a noviel. V roku 2000 mu vyšiel román Portréty zo živého domu.

„Patril k tej generácii tvorcov, ktorá svojou tvorbou výrazne ovplyvnila kultúrny život nielen na východnom Slovensku. Pozoruhodné sú aj jeho osobné postoje na konci šesťdesiatych rokov a tiež aj jeho široký autorský záber - od tvorby pre deti až po formovanie národnostných tém vo vysielaní," uviedol výkonný riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.


Väčšina Slovákov získava informácie z televíznych správ

Väčšina Slovákov získava 
informácie z televíznych správ


Správy v televízii sú pre väčšinu Slovákov najdôležitejším zdrojom informácií o dianí v spoločnosti a politike. Druhým najčastejšie využívaným zdrojom sú spravodajské weby, tínedžeri čerpajú najmä zo sociálnych sietí. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra Go4insight.
"O spoločenské a politické dianie sa pravidelne zaujíma 60 percent Slovákov, 18 percent z nich veľmi intenzívne. Naopak, vôbec sa o tieto témy nezajíma 11 percent populácie Slovenska," informoval projektový manažér Rastislav Kočan.
Najmä z televíznych správ čerpá nové informácie viac ako polovica (51 percent) respondentov, spravodajské weby za svoj hlavný zdroj označilo 21 percent opýtaných. "Ak k nim pripočítame približne osem percent tých, ktorí získavajú informácie predovšetkým zo sociálnych sietí, internet je primárnym zdrojom pre 30 percent slovenskej populácie," priblížil Kočan. "Internet je zároveň preferovaným zdrojom pre tých, ktorí sa najviac zaujímajú o spoločenské a politické dianie," dodal. Správy z rádia a printových médií sú hlavne doplnkovým zdrojom informácií.
Výraznejšie sa o dianie v spoločnosti a na politickej scéne zaujímajú muži, ľudia s vyšším vzdelaním a príjmom a starší ľudia.
Agentúra Go4insight realizovala zber dát na prelome januára a februára 2019, v ankete odpovedalo 1000 respondentov vo veku 15 až 79 rokov.

Copyright © TASR 2019

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„Doteraz najlepším slovenským premiérom bol Robert Fico. A to z toho dôvodu, že túto funkciu zastával najdlhšie.“
Maroš Šefčovič

Reklamná pauza,môžete sa...


Reklamná pauza,môžete sa...



14. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predseda saudskoarabskej komisie pre ľudské práva vo štvrtok uviedol, že kráľovstvo osoby podozrivé z vlaňajšej vraždy novinára Džamála Chášukdžího postavilo pred spravodlivosť, a odmietol akúkoľvek medzinárodnú účasť na vyšetrovaní tohto prípadu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Bandar bin Muhammad Ajbán povedal na pôde Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve, že osoby obvinené z tohto "ohavného zločinu" a "nešťastnej náhody" na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule sa v prítomnosti svojich obhajcov doteraz dostavili na tri vypočutia. Bližšie informácie však neposkytol.
Tridsať západných krajín vrátane všetkých 28 členských krajín Európskej únie vyzvalo minulý týždeň Saudskú Arábiu na spoluprácu s medzinárodným spoločenstvom na čele s OSN pri vyšetrovaní Chášukdžího vraždy.
Ajbán na margo tejto výzvy dodal, že kráľovstvo neakceptuje "zahraničné zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí a svojho súdneho systému".
Novinár Chášukdží, žijúci v americkom exile, patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Nezvestný bol od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule.
Saudskoarabská prokuratúra neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený. V súvislosti s vraždou Rijád obvinil 11 osôb, pričom pre päť z nich žiada prokurátor trest smrti.
Zodpovednosť za vraždu sa neoficiálne pripisuje Muhammadovi bin Salmánovi. Saudskoarabskí činitelia však označujú tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyzvali v stredu na zintenzívnenie boja proti nepriateľskej propagande a šíreniu nepravdivých správ v Európe, pričom za hlavný zdroj dezinformačných kampaní označili Rusko.
Uznesenie, za ktoré hlasovalo 489 poslancov, 148 bolo proti a 30 sa zdržalo hlasovania, ostro odsúdilo čoraz agresívnejšie pokusy Ruska, Číny, Iránu a Severnej Kórey oslabiť právne základy a zásady európskych demokracií a zvrchovanosť krajín Východného partnerstva.
Europoslanci vyzvali členské štáty Európskej únie, aby zvážili vytvorenie právneho rámca na celoeurópskej i medzinárodnej úrovni na riešenie hybridných hrozieb.
Parlament zároveň požaduje opatrenia na zvyšovanie povedomia o dezinformačných kampaniach Ruska, ktoré predstavujú hlavný zdroj dezinformácií v Európe. Poslanci v tejto súvislosti vyzvali na posilnenie pracovnej skupiny East StratCom, zriadenej v roku 2015, ktorá by sa mala stať plnohodnotným útvarom Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, zameraným na boj s ruskou nepriateľskou propagandou.
Do tejto oblasti podľa EP zapadá aj regulácia spoločností pôsobiacich v oblasti sociálnych médií, služieb doručovania správ a webových vyhľadávačov. Spoločnosti aktívne v tejto sfére by mali byť zodpovedné za rýchle odstraňovania systémových falošných správ, pričom zodpovedným orgánom by sa malo umožniť zisťovanie totožnosti autorov a sponzorov politického obsahu.
Uznesenie europarlamentu dôrazne odsúdilo akékoľvek zasahovanie tretích strán do volieb a referend v krajinách EÚ. Poslanci vyzvali členské štáty na novelizáciu ich vnútroštátnych volebných predpisov tak, aby umožňovali efektívne a proaktívne pôsobenie voči hrozbám vyplývajúcim z dezinformačných kampaní, kybernetických útokov a zločinov a porušovania slobody volebného prejavu.
Rovnako by členské štáty mali podporovať krajiny pridružené k EÚ a štáty západného Balkánu v úsilí o zaistenie dôslednej ochrany ich volebných procesov pred nepriateľskými propagandistickými aktivitami.
Európsky parlament už o deň skôr - v utorok - schválil legislatívny návrh, ktorý zavádza finančné postihy pre európske politické strany a nadácie za zámerné zneužívanie osobných údajov vo svojich kampaniach pred európskymi voľbami.
Nariadenie, ktoré reaguje na odhalenia týkajúce sa britského referenda o brexite a na škandál spoločností Facebook a Cambridge Analytica, by malo pomôcť zabrániť zneužívaniu osobných údajov pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu.

Copyright © TASR 2019

Americký herec Ethan Hawke si zahrá v limitovanej sérii Good Lord Bird, ktorú pripravuje televízia Showtime. Štyridsaťosemročný rodák z texaského Austinu sa pod projekt, ktorý je inšpirovaný rovnomenným románom Jamesa McBridea z roku 2013, podpíše aj ako výkonný producent a spolu s Markom Richardom napíše aj scenár. Osemdielnu sériu bude režírovať Anthony Hemingway.
Good Lord Bird sa odohráva v USA pred občianskou vojnou a zameriava sa na vzťah medzi mladým otrokom s prezývkou Onion a abolicionistom (členom politického hnutia, ktoré sa snažilo dosiahnuť zrušenie otroctva, pozn. SITA) Johnom Brownom, ktorého stvárni Hawke. Príbeh sa bude vyvíjať z Onionovho uhla pohľadu a ukáže ako sa mladý otrok stal súčasťou Brownovej nesúrodej rodiny a ako sa napokon zapojil do útoku na Harper's Ferry vo Virgínii, ktorý pomohol urýchliť občiansku vojnu.
Ethan Green Hawke sa stal známym vďaka filmu Spolok mŕtvych básnikov (1989). Na konte má štyri nominácie na Oscary - z roku 2002 za vedľajšiu rolu v krimi dráme Training Day, z rokov 2005 a 2014 ako spoluautor adaptovaných scenárov romantických snímok Pred súmrakom a Pred polnocou, v ktorých si aj zahral, a z roku 2015 za vedľajšiu úlohu v dráme Chlapčenstvo. Predstavil napríklad aj vo filmoch Biely tesák (1991), Prežiť (1993), Pred úsvitom (1995), Gattaca (1997), Veľké nádeje (1998), Hamlet (2000), Zlodej životov (2004), Obchodník so smrťou (2005), Fast Food Nation (2006), Než sa diabol dozvie, že si mŕtvy (2007), New York, milujem ťa (2008), Total Recall (2012), Sinister (2012), Očista (2013), Sedem statočných (2016), Prvý napravený (2017) či Júlia, demoverzia (2018). Venuje sa tiež réžii a písaniu. Je autorom kníh Horúca krajina, ktorú aj sám sfilmoval, a Ash Wednesday, ktorá vyšla v češtine pod názvom Popeleční středa.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Stanislav Zindulka

Zomrel Stanislav Zindulka

Vo veku 86 rokov zomrel vo štvrtok český herec Stanislav Zindulka. Podľa spravodajského servera Novinky.cz o tom informoval riaditeľ Činoherného klubu Vladimír Procházka.
Stanislav Zindulka sa narodil v roku 1932 v meste Jilemnice. Od detstva mal vzťah k divadlu vďaka svojim rodičom, ktorí boli ochotníckymi hercami. Vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe a pôsobil v divadle v meste Hradec Králové a v Divadle bratov Mrštíkovcov. Od roku 1994 bol členom pražského Činoherného klubu.
Väčšina ľudí si ho podľa servera Novinky.cz spája so seriálmi Vlak dětství a naděje a Bylo nás pět alebo s filmom Hanele. Za vedľajšiu úlohu vo filme Babí léto získal cenu Českej filmovej a televíznej akadémie Český lev.

Copyright © TASR 2019

TITULOK DŇA

TITULOK DŇA


Zomrel Ján Patarák

Zomrel Ján Patarák

Vo štvrtok zomrel vo veku 82 rokov spisovateľ Ján Patarák. Pre TASR to potvrdilo vedenie Štúdia RTVS v Košiciach.
Prozaik, scenárista a dramatik Ján Patarák sa narodil 23. mája 1936 vo východoslovenskej obci Papín v okrese Humenné. Vyštudoval Vysokú školu pedagogickú v Prešove. Po štúdiách krátko pracoval ako redaktor Československého rozhlasu v Košiciach, potom sa stal redaktorom denníka Smena a neskôr redaktorom vysielania pre deti a mládež košickej televízie.
Pre odmietavé postoje k augustovým udalostiam 1968 nemohol publikovať. Zamestnal sa ako učiteľ slovenského jazyka na Strednom odbornom učilišti dopravnom v Košiciach, kde pôsobil až do roku 1989. V rokoch 1990 - 1992 bol vedúcim redaktorom Československej televízie v Košiciach. Od roku 1992 bol šéfredaktorom národnostného vysielania Slovenského rozhlasu v Prešove.
Rukopisy jeho prvých dvoch poviedkových kníh Balada o Tiralovom kopci a Lúka 30x40 nemohli vyjsť, a tak debutoval až v roku 1987 knihou poviedok Hudobná obeta, v ktorej zobrazil prostredie východoslovenskej dediny a život jej obyvateľov. Z toho istého prostredia čerpá námety aj jeho druhá kniha poviedok Prvý rok mieru (1991). Časovo je však posunutá hlbšie do novodobej histórie, do obdobia tesne po skončení vojny. Vlastným nákladom vydal knihu poviedok Božie oko (1992). Neskôr mu vyšla zbierka poviedok Malé ryby, veľké ryby (1994), poviedková kniha Lúka 30x40 (1996), román Portréty zo živého domu (2000), zbierka noviel Zjavenie koňa (2000), zbierka Moritáty (2001), zbierka poviedok Svet pre Janu (2002) a zbierka poviedok Učni bohyne lásky (2005). V poslednej knihe autor zobrazil rôzne podoby lásky, ktorými človek prechádza počas svojej životnej púte. Je to láska materská, kamarátska, telesná i tá duševná, ktorá ho sprevádza do posledných dní. Bol autorom viacerých televíznych scenárov, rozhlasových hier a rozhlasových poviedok.

Copyright © TASR 2019

Spravodajstvo RTVS prinesie bohatý volebný program

Spravodajstvo RTVS prinesie 

bohatý volebný program


V sobotu 16. marca odvysiela televízna Jednotka dvoje mimoriadne Správy RTVS, a to o 12:00 a 16:00. Volebná noc začína na Jednotke ešte pred uzavretím volebných miestností o 21:40. Moderátori Ľubomír Bajaník, Miroslav Frindt a Marta Jančkárová sa naživo spoja s redaktormi RTVS vo volebných centrálach prezidentských kandidátov a predstavia výsledky exkluzívneho volebného prieskumu, ktorý pre RTVS spracuje MEDIAN SK. Komentovať ho bude analytik výskumnej agentúry Daniel Prokop. Až do 02:00 tiež sprostredkujú divákom priebežné výsledky zo Štatistického úradu SR a v štúdiu budú diskutovať so sociologičkou Oľgou Gyarfášovou a politológom Jozefom Lenčom.

Na druhý deň, v nedeľu 17. marca, pripravila RTVS od 8:00 na Jednotke povolebné štúdio, počas ktorého moderátori Viliam Stankay a Ľubomír Bajaník priblížia priebežné výsledky prezidentských volieb. Komentovať ich bude politológ Miroslav Řádek. Dvaja najsilnejší prezidentskí kandidáti sa v štúdiu RTVS stretnú o 9:00 v prvom vzájomnom dueli pred druhým kolom volieb.

V tradičnej diskusnej relácii O 5 minút 12 sa diváci oboznámia s výsledkami volieb, ale aj s reakciami na ne. Moderovať ju budú Jozef Hajko, Marta Jančkárová a Ľubomír Bajaník.

„Tím televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky pripravil pre divákov takmer 600 minút rozhovorov a diskusií so všetkými kandidátmi na prezidenta SR a prinesie spolu navyše 425 minút spravodajského servisu, aby sme pomohli občanom, našim divákom, sa správne rozhodnúť," povedala šéfka televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Hana Lyons.

Bohatý volebný program pripravuje pre poslucháčov aj spravodajstvo Rádia Slovensko. V sobotu 16. marca odvysiela mimoriadne Rádiožurnály o 7:00, 12:00, 18:00 a 22:00 s redaktormi RTVS z mnohých volebných miestností. Vo volebnom duchu bude Rádio Slovensko pokračovať aj po 22:12, keď sa Jaroslav Barborák bude v nočnom štúdiu venovať priebežným výsledkom a naživo sa spojí s redaktormi vo viacerých volebných štáboch kandidátov. „Celé vysielanie, ktoré bude trvať približne do 02:00, bude spolu s ním komentovať politológ, sociológ a analytik z agentúry MEDIAN SK. Navyše budeme mať po uzavretí volebných miestností každých 15 minút informáciu zo Štatistického úradu SR o priebežných výsledkoch," doplnil vedúci Odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky Peter Nittnaus.
Poslucháči Rádia Slovensko si v nedeľu 17. marca môžu o 7:00 vypočuť špeciálny ranný Rádiožurnál venovaný výsledkom volieb. Od 09:00 prinesie mimoriadne vysielanie s dvoma najsilnejšími kandidátmi, ktorí postúpia do druhého kola volieb.

POLÍCIA OBVINILA OBJEDNÁVATEĽA VRAŽDY NOVINÁRA JÁNA KUCIAKA

POLÍCIA OBVINILA OBJEDNÁVATEĽA 

VRAŽDY NOVINÁRA JÁNA KUCIAKA


Väzobne stíhaného podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Potvrdili to na tlačovej konferencii Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).
Obvinenie bolo vznesené 8. marca. Dozorujúci prokurátor z ÚŠP zdôraznil, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo vydané na základe objektívnych dôkazov, ktoré nie je možné špecifikovať, a nie na základe spoločenskej objednávky či mediálneho tlaku. Marianovi K. bolo doručené v priebehu štvrtka. Následne bude vykonaný jeho výsluch, ale aj výsluchy ďalších osôb. Trestné stíhanie Mariana K. bude vykonávané spoločne v jednej trestnej veci spolu s doteraz známymi štyrmi páchateľmi, ktorí sa na dvojnásobnej vražde mali podieľať.
Na otázku, prečo prišlo obvinenie Mariana K. až teraz, prokurátor odvetil, že nemali také penzum poznatkov, ako majú v súčasnosti. "Úlohou prokurátora je vykonávať trestné stíhanie osôb, ak spáchajú trestný čin, ale pri vznesení obvinenia musí skúmať, či je dôvodné. Vyšetrovateľ ho vzniesol až potom, keď sme o tom boli všetci presvedčení," poznamenal dozorujúci prokurátor.
Vyšetrovanie sa obvinením Mariana K. predĺži, keďže výpovede sa budú musieť zopakovať. Preto bol ešte 11. marca predložený návrh na predĺženie ich väzby o maximálne sedem mesiacov. Predpoklad, že sa na vražde zúčastnil niekto z Talianska, sa nepotvrdil. Spolupráca s Europolom, ktorý pomohol najmä s analýzou množstva zaistených dát, však pokračuje.
Voči pätici obvinených sa zatiaľ nepostupuje ako proti organizovanej skupine, zatiaľ je to skupina páchateľov. Či sa to zmení, bude predmetom ďalšieho vyšetrovania. Vyšetrovanie tzv. motákov, ktoré mal Marian K. z väzby posielať, sa vedie samostatne. Ale podieľajú sa na ňom aj ľudia z tímu Kuciak.
Či je teda vražda novinára a jeho snúbenice definitívne objasnená, nie je jasné, aj keď sú prokurátori ÚŠP v tejto fáze v tom, že našli objednávateľa. Nie je však vylúčené, že dôjde k obvineniu ďalších osôb. Či bol ešte niekto nad Marianom K., prokurátor nepovedal.
Strelnú zbraň, ktorou zavraždili novinára a jeho snúbenicu, v súčasnosti vyšetrovatelia nemajú. Prokuratúra však vie, akým spôsobom a kto ju zabezpečil spolu so strelivom. Má dôkazy, ktoré nasvedčujú tomu, o akú zbraň išlo aj kto ju upravoval.
Vyšetrovaniu tejto vraždy bolo podľa prokurátorov venované enormné úsilie. Samotný spis má 38 zväzkov a viac ako 15.000 strán. Bolo vykonaných osem výsluchov obvinených, šesť výsluchov poškodených, vypočutých bolo 17 podozrivých, 225 svedkov, bola vykonaná jedna konfrontácia, dve rekognície, dva vyšetrovacie pokusy, jedna previerka výpovede na mieste, 41 prehliadok tela, 34 prehliadok iných priestorov či pozemkov, 53 domových prehliadok či 12 obhliadok miest vrátane miesta činu.
Zaistených bolo 790 stôp, z toho 96 mobilov a tabletov, 108 USB kľúčov a pamäťových kariet, 13 hardiskov, 26 počítačov a notebookov, šesť áut a množstvo iných stôp.
Prokurátor z ÚŠP pripomenul, že k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej došlo 21. februára 2018 o 21. hodine. Vykonal ju jeden páchateľ, ďalší mu poskytol odvoz, tretí bol sprostredkovateľ a štvrtá si to objednala.
Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvoch mladých ľudí zavraždili v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Až doteraz boli obvinené štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Všetci sú vo väzbe.

Copyright © TASR 2019

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu hosťuje vo štvrtok v Redute

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu 
 hosťuje vo štvrtok v Redute
 
Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) bude vo štvrtok 14. marca hosťovať na pódiu koncertnej sieni Slovenskej filharmónie. V rámci Populárneho cyklu odohrá diela Glinku, Čajkovského a Prokofieva. Sólistkou večera bude vynikajúca česká huslistka a laureátka mnohých medzinárodných súťaží Olga Šroubková.

Hosťujúci rozhlasový orchester sa publiku v Redute predstaví pod dirigentskou taktovkou Rastislava Štúra. „Spolupráca so Slovenskou filharmóniou je pre RTVS prestížnou záležitosťou. Veľmi nás teší, že štvrtkový koncert je v tejto chvíli vypredaný,“ uviedol dramaturg SOSR-u Andrej Šuba.
Hoci je Michail Ivanovič Glinka vnímaný ako významný ruský buditeľ, on sám Ruskom opovrhoval. Jeho rozprávková opera o Ruslanovi a Ľudmile však oplýva ruskými nápevmi a ruskou tematikou. Predohra k opere, ktorú vo štvrtok odohrá SOSR, je nabitá energiou a výbušnosťou. Piotr Iľjič Čajkovskij počas pobytu vo Švajčiarsku študoval Španielsku symfóniu pre husle a orchester Édouarda Lala. Fascináciu skladbou pretavil aj do svojho slávneho husľového koncertu. Svetoznámy balet Rómeo a Júlia so strhujúcou hudbou Sergeja Prokofieva patrí k jednému z jeho najvýraznejších diel.
Symfonický orchester Slovenského rozhlasu si v jeho jubilejnej 90. sezóne bude môcť publikum v Redute vypočuť ešte dvakrát. Koncert v rámci Bratislavských hudobných slávností bude dirigovať slovenská dirigentská legenda Ondrej Lenárd. Na koncerte k výročiu 17. novembra hudobníci SOSR-u a Slovenskej filharmónie spoločne uvedú diela Alexandra Moyzesa, Miloslava Kabeláča a premiéru Ľubice Čekovskej. Dirigovať ho bude šéfdirigent rozhlasového orchestra Peter Valentovič.

Voliči akoženovinára a akože kandidáta

Voliči akoženovinára a 

akožekandidáta

Radio_Head Awards už tento piatok

Radio_Head Awards už tento piatok

Už o pár dní spoznáme nových držiteľov hudobných cien Rádia_FM a Rádia Devín.. Najväčšie šance na zisk ceny majú Ľudové mladistvá s debutom Viete ako, Autumnist s nahrávkou False Beacon, Katarzia s albumom Antigona či Para s minuloročnou nahrávkou Našou krajinou. Rádiohlavy za rok 2018 budú rozdané v piatok 15. marca bratislavskej Axa Aréne NTC, vstupenky na podujatie sú v predaji na www.radiohlavy.sk.
Meno prvého oceneného je známe už od pondelka. Ocenenie za prínos do hudby si preberie hudobník David Kollar, ktorý je tiež nominovaný v kategórii Jazzová hudba za nahrávku Illusion of a Separate World, na ktorej s ním pracoval nórsky hudobník Arve Henriksen. David Kollar však zaujal aj ďalšími spoluprácami s celosvetovo známymi hudobníkmi vrátane Stevena Wilsona.

Rádiohlavy 2018 budú opäť plné exkluzívnych vystúpení. V premiére sa práve na udeľovaní cien predstaví nový projekt Prezident Lourajder a Superskupina. Vo viac ako 20-člennej zostave sa na pódiu predvedú aj Ľudové Mladistvá a so špeciálnym hosťom zahrá aj producent FVLCRVM. Výnimočných spojení len pre tento večer bude viac, hostí sľubujú aj Autumnist či Luvver. V programe 11. ročníka Rádiohláv je aj záhadný projekt Toddler Punk, o ktorom zatiaľ nie je známe nič viac. Predstaví sa aj čerstvý držiteľ Ocenenia za prínos do hudby, David Kollar. Moderátorom večera bude už tradične Martin Staňo, tentokrát bude mať novú posilu, ktorou bude Joe Trendy.

Víťazi si preberú sošky, ktoré podľa návrhu zosnulej šperkárky a výtvarníčky Bety K. Majerníkovej vyrobila sochárka Mira Podmanická.

Vstupenky na Rádiohlavy 2018 sú dostupné na webe radiohlavy.sk

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Ukrajina obhajovala v stredu svoje rozhodnutie nevpustiť na svoje územie rakúskeho novinára tvrdiac, že Rakúsko je voči Rusku príliš priateľské. Informovala o tom agentúra AP.
Rakúsko dôrazne protestovalo proti kroku Ukrajiny zakázať vstup spravodajcovi verejnoprávnej televízie ORF Christianovi Wehrschützovi, ktorého označila za "hrozbu pre národnú bezpečnosť". Podľa Rakúska však ide o "neprijateľný akt cenzúry".
Podľa AP sa ukrajinskí predstavitelia k tejto otázke vyjadrili protichodne. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) pôvodne tvrdila, že reportérovi neumožnila vstup pre jeho vlastnú bezpečnosť po tom, čo sa mu vyhrážali ultranacionalisti.
V stredu však hovorkyňa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Kateryna Zelenková vyhlásila, že novinárovi bol odopretý vstup za "nerešpektovanie ukrajinského práva". Zároveň obvinila Rakúsko z toho, že udržiava mimoriadne priateľské vzťahy s Ruskom. Dodala, že "získavanie si priazne agresora nezodpovedá vyhláseniam Rakúska, že je neutrálne".
"Odsudzujeme tento krok, ktorý je v rozpore so základnými európskymi hodnotami," napísala ešte minulý týždeň na svojom Twitteri rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová a vyzvala Kyjev na "okamžité zrušenie" ročného zákazu vstupu pre novinára.
Ukrajina obvinila podľa rakúskych médií Wehrschütza aj z narušenia štátnej hranice na Kryme, zo snahy o "ospravedlnenie anexie Krymu" a z "protiukrajinskej propagandy".
Wehrschütz, ktorý pravidelne informoval o dianí na Ukrajine, získal v roku 2014 od stavovského časopisu Der österreichische Journalist za svoju prácu v zóne konfliktu v Donbase cenu novinár roka.
Rozhodnutie Ukrajiny o ročnom zákaze vstupu označil samotný Wehrschütz za fantazmagorické. Podľa svojho vyjadrenia pre rozhlasovú stanicu Ö1 je pripravený napadnúť ho na súde.
Na odvolanie zákazu pre rakúskeho novinára vyzval Ukrajinu prostredníctvom svojho námestníka riaditeľa Scotta Griffena aj Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) s tým, že rozhodnutie "odporuje pravidlám o slobode médií a slobode prejavu, o ktorých Ukrajina tvrdí, že ich rešpektuje".


Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, schválila v stredu návrhy zákonov, ktoré umožnia pokutovať ľudí za urážanie predstaviteľov štátu na internete, alebo za šírenie falošných správ. Informovala o tom agentúra Reuters.
Legislatívu schválila ešte začiatkom marca dolná komora parlamentu — Štátna duma. Teraz čaká už len na podpis prezidenta Vladimira Putina.
Prvý návrh zákona ukladá pokutu do výšky 100.000 rubľov (vyše 1350 eur) za internetové príspevky vyjadrujúce "očividnú neúctu" voči štátu, úradom, verejnosti, ruskej vlajke alebo ústave. Za opakované porušenie tohto zákona môže previnilec stráviť 15 dní za mrežami.
Druhý návrh zákona umožňuje úradom zablokovať internetové stránky, ak neodstránenia informácie, ktoré štát považuje za fakticky nepresné.
Jednotlivcom môže byť uložená pokuta do výšky 400.000 rubľov (vyše 5400 eur) za šírenie nepravdivých informácií na internete, ktoré vedú k "hromadnému porušovaniu verejného poriadku".
Významné kultúrne osobnosti Ruska zverejnili otvorený list, v ktorom označili tieto návrhy zákonov za neústavné, za "otvorené vyhlásenie o zavedení priamej cenzúry v krajine". Kremeľ však odmietol tvrdenia, že by táto legislatíva viedla k cenzúre.

Copyright © TASR 2019


Ruská tajná služba FSB zažalovala noviny Novaja gazeta a jedného z ich redaktorov za ohováranie. Denník totiž písal o údajnom mučení podozrivých v súvislosti s výbuchom domu v meste Magnitogorsk, pri ktorom 31. decembra zahynulo 39 ľudí.
Novaja gazeta v dvoch správach informovala o údajnom mučení jedného muža pôvodom z Kirgizska, ktorého sa agenti FSB snažili donútiť k priznaniu, že v budove panelového domu úmyselne nastražil výbušné zariadenie. Podľa miestnej prokuratúry ale muž obvinenia voči úradom neskôr odvolal.
Policajní experti uviedli, že výbuch v Magnitogorsku spôsobil únik plynu.
V miestnych médiách sa však objavili aj správy, že explózia bola dielom teroristov z Islamského štátu. To však úrady popreli.
Materiál opozičného denníka má podľa FSB negatívny vplyv na verejnú mienku o tajnej službe. Žiada, aby denník správy odstránil a verejne ich poprel.
Opozičná Novaja gazeta si vydobyla uznanie investigatívou žurnalistikou, ktorá v minulosti stála život niekoľkých ich novinárov, vrátane známej kritičky Kremľa Anny Politkovskej alebo novinárky a obhajkyne ľudských práv Natalje Estemirovovej.


Copyright © ČTK 2019


Spoločnosť Facebook hlásila rozsiahle výpadky v poskytovaní služieb na svojich platformách Facebook, Messenger aj Instagram. Ako uvádza agentúra The Associated Press (AP), výpadky postihli veľké časti Spojených štátov, Európy a aj iné časti sveta. Podľa webstránky downdetector.com, ktorá zbiera a vyhodnocuje informácie o dostupnosti stránok, sa problémy s Facebookom aj Instagramom začali vo viacerých krajinách v stredu pred 17:00 SEČ. Na stránke sa používatelia týchto služieb z celého sveta dožadujú ich opätovného spustenia a tipujú, čo by mohlo byť príčinou ich nedostupnosti.
"Vo Fínsku nefunguje Facebook!" píše jeden z užívateľov. "Sú za tým Rusi!"! odpovedá mu druhý.
Niektorým používateľom Facebooku sa podľa AP namiesto bežného feedu objavil oznam, že služba je dočasne nedostupná "z dôvodu nutnej údržby".
Spoločnosť Facebook zatiaľ reagovala len s tým, že o problémoch vie a snaží sa ich riešiť. Neuviedla, aká je ich príčina, ani ktoré regióny výpadky postihli.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

13. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF) oznámila, že požiadala Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu o vyšetrovanie prípadov 102 novinárov zavraždených v Mexiku v rokoch 2012-18. Generálny tajomník RSF Christophe Deloire označil v utorok tieto vraždy za "zločiny proti ľudskosti", informovala agentúra AFP.
Organizácia eviduje taktiež prípady 14 novinárov, ktorí v spomínanom období v Mexiku zmizli. ICC ako orgán zaoberajúci sa najzávažnejšími svetovými zločinmi má podľa nej posudzovať predmetné vraždy a únosy ako cielenú kampaň proti tlači.
"Tieto zločiny proti ľudskosti... sú zovšeobecneným a systematickým útokom na civilné obyvateľstvo - novinárov," uviedol Deloire na tlačovej konferencii. Príslušné orgány pritom obvinil zo "zjavného spolupáchateľstva" pri týchto zločinoch z éry, keď stáli na čele Mexika prezidenti Felipe Calderón (2006-12) a Enrique Peňa Nieto (2012-18).
Reportéri bez hraníc a mexická ľudskoprávna organizácia Propuesta Cívica vyhlásili, že požiadajú terajšieho mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, aby sa obrátil v tejto záležitosti na ICC. Súd môže totiž konať iba na podnet od členských štátov, prokurátora alebo Bezpečnostnej rady OSN.
Podľa predstaviteľa RSF pre Latinskú Ameriku Emmanuela Colombieho pristupujú mexickí predstavitelia k tejto iniciatíve "veľmi pozitívne" a prezident je prístupný myšlienke konania na pôde ICC.
Organizácia RSF zaraďuje Mexiko medzi najnebezpečnejšie krajiny pre novinárov, hneď za Afganistan a Sýriu. Veľká väčšina vrážd novinárov zostáva v Mexiku nepotrestaná, rovnako ako v 90 percentách iných násilných zločinov, pripomenula AFP.

Copyright © TASR 2018

Rádio Expres bude počas volebnej noci informovať o priebežných výsledkoch

Rádio Expres bude počas volebnej noci 
informovať o priebežných výsledkoch

O priebežných výsledkoch prezidentských volieb bude po uzatvorení volebných miestností v sobotu (16. 3.) informovať aj Rádio Expres. Volebný špeciál sa začne o 22.00 h a potrvá do sčítania všetkých hlasov.
"Hosťami Braňa Závodského, ktorý celý špeciál moderuje, budú Iveta Radičová a Grigorij Mesežnikov. Reportéri Rádia Expres budú vo volebných štáboch prezidentských favoritov a budú odtiaľ prinášať aktuálne informácie," priblížil Igor Guttler z rádia.
Reportéri budú počas noci prinášať aktuálne informácie aj z jednotlivých volebných štábov kandidátov. Rozhovory s hosťami bude Expres streamovať aj na sociálnej sieti.
V nedeľu (17. 3.) odsleduje tiež reakcie na výsledky prvého kola prezidentských volieb a odznejú oficiálne výsledky. Volebné štúdio prinesie Expres aj počas druhého kola prezidentských volieb.

Copyright © TASR 2019

V stredu sa na obrazovky Markízy vráti zábavná šou 2 na 1


V stredu sa na obrazovky Markízy

vráti zábavná šou 2 na 1


V stredu o 20:30 sa na obrazovky TV Markíza vráti zábavná šou 2 na 1. Moderátorská dvojica Adela Vinczeová a Dano Dangl zamerajú v každej časti nového formátu pozornosť na jedného zaujímavého hosťa, ktorý bude musieť absolvovať sériu rôznych úloh, skúšok a výziev konfrontujúcich ho s celkom neštandardnými a nie veľmi pohodlnými situáciami. „V tejto šou chceme predstaviť ľudí v polohách, v akých ich bežne nepoznáte. Ako hostí máme pripravených ľudí z rôznych branží, ľudí, ktorých by sme si podľa mňa a Adely mali vážiť. A treba povedať, že osobností, ktoré si zo seba dokážu vystreliť, nie je až tak veľa,“ poznamenal Dangl.
Televízia plánovala šou odštartovať už minulý rok vo februári. V pilotnej epizóde, ktorá zožala u divákov a diváčok veľký úspech, sa vtedy objavila tenistka Dominika Cibulková. Po tejto časti sa však formát na obrazovkách televízie napriek jeho popularite viac neobjavil. Televízia obnovila vysielanie šou až teraz.
V stredajšej časti sa predstaví Marek Hamšík. Úspešného futbalistu diváci a diváčky tentoraz ani náhodou neuvidia vo futbalovom drese ani na trávniku. Hamšík je totiž známy nielen svojimi športovými výkonmi, ale aj typickým účesom, a tak si v rámci úloh, ktoré bude musieť absolvovať, vyskúša i celkom nové vlasové stylingy a na okamih sa stane dokonca hercom v netradičnej reklame. Známeho rodáka z Banskej Bystrice neminie ani skrytá kamera a jeho príbuzní prezradia i zopár pikošiek z jeho života, o ktorých zrejme vie málokto. Pohotový futbalista však nezostane moderátorom nič dlžný a na záver im vo svojej "odplate" všetko vráti.
Šou plnú šokujúcich prekvapení a bizarných situácií bude televízia vysielať každú stredu vo večernom prime time.



©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Premiér Peter Pellegrini vystúpi v RTVS k voľbám

Premiér Peter Pellegrini 

vystúpi v RTVS k voľbám

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) sa v stredu večer o 19.30 hod. prihovorí občanom na obrazovkách RTVS. Jeho prejav bude súvisieť so sobotňajšími (16. 3.) prezidentskými voľbami a bude odvysielaný zo záznamu na Jednotke.
Úrad vlády SR požiadal RTVS o možnosť vystúpenia v utorok 12. marca. "RTVS si v súlade s ustanovením Zákona o Rozhlase a televízii Slovenska splní svoju povinnosť a poskytne požadovaný vysielací čas na odvysielanie oznámenia určeného verejnosti," ozrejmila v stanovisku hovorkyňa média Erika Rusnáková.
RTVS zároveň upozornila Úrad vlády, že vysielanie počas volebnej kampane podlieha striktným pravidlám. "Požiadala preto, aby obsah oznámenia určeného verejnosti neobsahoval žiadne prvky politickej reklamy, teda vyslovenie podpory politickej strane, hnutiu, členovi strany, hnutiu alebo kandidátovi, vyslovenie sa v ich prospech pri volebnej kampani, ani popularizáciu názvu, značky alebo hesiel politickej strany, hnutia alebo kandidáta," vysvetľuje Rusnáková.
Verejnoprávne médium tiež požiadalo Úrad vlády SR o potvrdenie, že oznámenie, ktoré má byť odvysielané, bude spĺňať atribút nestrannosti, nebude spojené s propagáciou žiadneho kandidáta a dodrží zákonom stanovené podmienky, týkajúce sa vysielania počas volebnej kampane.