23. 2. 2013

Les César du cinéma

Les César du cinéma




Na odovzdávaní francúzskych filmových cien César triumfoval v piatok večer v Paríži film Láska režiséra Michaela Hanekeho, ktorý premenil päť z 10 nominácií. Dráma starého manželského páru, kde žena zomiera, získala Césara za najlepší film, réžiu a pôvodný scenár (oboje Haneke). Césarov si za svoj herecký výkon v hlavnej úlohe odniesli aj obaja protagonisti filmu - Emmanuelle Riva, ktorá v nedeľu oslávi svoje 86. narodeniny a Jean-Louis Trintignant (82), ktorého cenu prevzal v Paríži za otca syn.
V nedeľu sa budú v Los Angeles udeľovať americké filmové ceny Oscar, kde má Láska päť nominácií.
Štyroch Césarov si vydobyla snímka Z hrdze a kosti režiséra Jacqua Audiarda o slobodnom otcovi, ktorý vychováva svojho päťročného syna a veľmi si s tým nevie dať rady. Predstaviteľ otca Matthias Schoenaerts získal Césara ako najlepší mladý herec, ďalšie ocenenia má film za najlepší adaptovaný scenár, hudbu a strih.
Césara za najlepší zahraničný film získal v Paríži americký politický triler Argo režiséra Bena Afflecka o odvážnej operácii na záchranu Američanov, zamestnancov ambasády v Teheráne, z Iránu. Film bol nakrútený podľa skutočnej udalosti.
Césara za celoživotné dielo si z Paríža odniesol americký herec Kevin Costner - v rámci žartov o škandále okolo konského mäsa mu dokonca ponúkli aj živého koňa, informovala agentúra Associated Press.
Ceny César udeľuje Francúzska filmová akadémia, slávnostný večer sa uskutočnil v parížskom divadle Théâtre du Châtelet.

Copyright © TASR 2013

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

 

22. 2. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS




Vydavatelia periodickej tlače sú spokojní s návrhom ministerstva kultúry chrániť noviny ako celok autorským právom. “S návrhom novely sme spokojní najmä preto, že zákon spresňuje nejasnú definíciu ochrany spravodajstva z predchádzajúceho zákona. Túto nejasnosť dlhé roky využívali monitorovacie agentúry na manipulovanie s našimi textami bez toho, aby mali súhlas vydavateľov,“ konštatoval pre agentúru SITA člen Združenia vydavateľov periodickej tlače Slovenska a generálny riaditeľ vydavateľstva Petit Press Alexej Fulmek.
Ministerstvo kultúry pri tvorbe tzv. malej novely autorského zákona podľa Fulmeka komunikovalo so Združením vydavateľov periodickej tlače. “Podľa novely sú denné správy - spravodajstvo v novinách, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje, súčasťou súborného diela (novín), pričom autorský zákon priznáva ochranu celému tomuto súbornému dielu. Takže vydavatelia budú udeľovať súhlas na každé použitie diela,“ upozornil šéf vydavateľstva Petit Press, ktoré okrem iného vydáva denníky SME a Új Szó. Základná filozofia novely je preto podľa jeho slov pre vydavateľov periodickej tlače v poriadku. Napriek tomu si právnici Združenia vydavateľov periodickej tlače Slovenska text návrhu novely ešte podrobne prečítajú. “Na základe ich výkladu sa rozhodneme, či budeme novelu ešte pripomienkovať, ale nepredpokladám to,“ doplnil. Termín denné správy je pre vydavateľov “v poriadku, ak sa tento pojem vzťahuje na autorskú ochranu v rámci súborného diela, t.j. správy sú autorsky chránené ako súčasť novín“, dodal pre SITA Alexej Fulmek. Novelu autorského zákona predložilo Ministerstvo kultúry SR do pripomienkového konania.
Na návrh novely už pre SITA reagoval aj Pavol Múdry, predseda správnej rady Medzinárodného tlačového inštitútu na Slovensku (International Press Institute – IPI Slovakia), podľa ktorého autorská ochrana novín ako celku je tým, “o čo sa médiá a najmä ich vydavatelia zasadzujú už roky“. Ak novela v navrhovanom znení prejde vládou a parlamentom, bude podľa Múdreho “obsah novín - a malo by sa to týkať aj ostatných, najmä spravodajských médií - konečne chránený zákonom ako databáza a rôzne pofidérne spoločnosti s nim nebudú môcť voľne obchodovať, najmä na trhu s monitoringom médií.“ Múdry návrhu vytkol termín denné správy. Tvrdí totiž, že v európskom autorskom práve sa tento pojem používa na označenie tzv. oficiálnych sprav alebo tlačových správ štátnych, vládnych či ekonomických inštitúcií.
Hlavným cieľom novely je zapracovania európskej smernice o predĺžení lehôt ochrany autorského práva pri zvukových záznamoch, ale aj zmien pri uzatváraní licenčných zmlúv. V návrhu sa spomína aj rozšírenie výpočtu diel, ktoré možno považovať za súborné diela ako predmety autorského práva, o noviny. Ako sa uvádza v osobitnej časti dôvodovej správy k návrhu novely zákona o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom, “v rámci demonštratívneho výpočtu diel, ktoré možno považovať za súborné diela, sa ako predmety autorského práva dopĺňajú noviny, keďže ich obsahom môžu byť tak predmety chránené autorským právom (nezávislé diela) ako aj predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje (napr. denné správy, informácie atď.). Ak sú predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje, súčasťou súborného diela (napr. novín), autorský zákon priznáva ochranu celému tomuto súbornému dielu“. Podľa ministerstva kultúry to znamená, že autor súborného diela, teda aj novín, má právo udeľovať súhlas na každé použitie diela, vrátane vyhotovenia rozmnoženiny celého súborného diela alebo jeho časti. Ako sa dodáva v návrhu, podporujú to aj rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie. Návrh možno pripomienkovať do 8. marca.


Presný štart tretej stanice zo skupiny JOJ, ktorá mala rozšíriť ponuku komerčných televízií JOJ a PLUS zatiaľ nie je známy. “Na príprave novej stanice intenzívne pracujeme. Termín štartu nového kanála oznámime už čoskoro," povedal dnes pre agentúru SITA vedúci PR TV JOJ Jozef Gogola. JOJ vlani v novembri avizovala štart novej stanice na marec. O presnom termíne a názve stanice by mala televízia informovať už čoskoro.
V poradí tretia stanica zo skupiny JOJ má byť podľa doterajších informácií zameraná na spravodajstvo, dokumenty a lifestyle. Vysielať by mala najnovšie informácie z politického, spoločenského a kultúrneho diania, rovnako aj mimoriadne spravodajstvo. Programovú ponuku novej stanice budú okrem spravodajstva tvoriť aj zahraničné a domáce dokumentárne programy, tiež lifestylové programy a pravidelné diskusie venované politike, spoločenským aj minoritným témam. Nová televízia sa má orientovať na ľudí v produktívnom veku.
TV JOJ vstúpila na televízny trh v marci 2002, stanica PLUS začala vysielať v októbri 2008.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Britská speváčka Mel B, ktorá sa preslávila ako členka skupiny Spice Girls, bude porotkyňou v pripravovanej ôsmej sérii súťaže America's Got Talent. Tridsaťsedemročná Mel B, celým menom Melanie Brown, nahradí v šou Sharon Osbourne. Okrem nej si do poroty znova zasadnú Howard Stern a Howie Mandel. Mel B sa ako porotkyňa v minulosti predstavila aj v britskej a austrálskej verzii súťaže The X Factor. Kastingy novej série America's Got Talent sa začnú 4. marca v New Orleans.
Melanie Brown sa stala na celom svete známou v druhej polovici 90. rokov ako Scary Spice. Po rozpade Spice Girls odštartovala v roku 2000 debutovým albumom Hot sólovú kariéru. O päť rokov neskôr naň nadviazala druhou a zatiaľ poslednou nahrávkou L.A. State Of Mind (2005). V roku 2007 zaujala účinkovaním v tanečnej šou Dancing With The Stars, o tri roky neskôr zase svojou reality šou Mel B: It's a Scary World. Speváčka má 14-ročnú dcéru Phoenix, ktorej otcom je jej bývalý manžel - holandský tanečník Jimmy Gulzar, päťročnú Angel, ktorú splodila s hollywoodskym hercom Eddiem Murphym a ročnú Madison, ktorú má s aktuálnym manželom Stephenom Belafontem. Mel B vlani upútala divákov po celom svete počas záverečného ceremoniálu olympijských hier v Londýne, na ktorom vystúpila so všetkými pôvodnými členkami Spice Girls.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Dnes začne vysielanie nový televízny kanál Telka. Jej prevádzkovateľom je spoločnosť CET 21, ktorá prevádzkuje aj televíziu Nova. Telka, ktorá začne vysielanie o 14:00, sa zameria na už skôr uvedené úspešnej relácie z dielne Novy. Diváci uvidia napríklad prvé diely seriálov Ulica, Poisťovňa šťastia, Policajti z predmestia a Ordinácia v ružovej záhrade. V programe budú aj súťaže Riskuj!, Kolotoč a Rýchly prachy. Telka má reprízovat tiež zábavné relácie, napríklad Zlatú mrežu, Hogo-fogo, Čundrcountryshow, Zlatíčka, Horoskopičiny, Rande, figliaroch, Politické harašenie a novotou. Terestriálne voľne šírená Telka je siedmou stanicou skupiny Nova. Do jej portfólia voľne šírených programov patrí okrem hlavného kanála stanice Fanda, Smíchov a Nova Cinema. Ďalej ide o platené stanice Nova Sport a česko-slovenského verzii MTV. Telka bude spoločne s fandia a Smíchov dostupná v multiplexu 4, v O2 TV, káblové UPC, ide o umiestnenie na satelitné platforme Skylink.


Copyright © ČTK 2013

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Neutekl jsem, jak se všichni domnívají. ... Na četné dotazy vašich kolegů jsem nemohl odpovědět, neboť jsem v té době použil převlek stromu a místo rukou jsem měl větve.“
Petr Wolf ,exposlanec za ČSSD, na ktorého je vydaný euroatykač


 „Spoločnosť DWL Group je teraz ešte len úplne na začiatku. Zamerali sme sa v tejto fáze na získavanie veľkých reklamných plôch a ich sprostredkovanie koncovým užívateľom. V budúcnosti uvažujeme aj s vytvorením značky pánskych košieľ, ktoré by sa vyrábali na Slovensku. Aj za tým je moja skúsenosť, lebo nosím k obleku košele od slovenského výrobcu a pre ich vysokú kvalitu som s nimi nadmieru spokojný. Máme niekedy v budúcnosti vo výhľade aj nákup detektora lži a poskytovanie služieb súvisiacich s týmto zariadením. Sám som prešiel detektorom lži, lebo ma k tomu prinútili veľmi nepríjemné okolnosti, ktoré súviseli s ohováraním. Šírili sa totiž reči, že som mal ako minister obrany zariadiťodpočúvanie niektorých významných členov strany SaS cez VOS. Najprv som chcel dať na pôvodcu týchto ohavností trestné oznámenie, ale nakoniec som sa rozhodol inak. Šiel som na detektor lži, aby som svoje meno očistil. Otázky, ako aj negatívny výsledok na detektore lži, som dal k dispozíciičlenom SaS. Táto osobná skúsenosť ma inšpirovala k tomu, že sme si do súpisu činností našej spoločnosti dali aj kontroly polygrafom. Ľudia naozaj niekedy nemajú inú možnosť, ako obhájiť svoju česť takýmto spôsobom.“ 
Ľubomír Galko


„Nad Uralom neexplodoval meteorit, ale išlo o skúšku novej americkej zbrane. Ste ako nejaký primitívny kmeň. Aký meteorit? Vesmír má svoje vlastné zákony.Ak niečo spadne - tak je to vyrobené ľudskou rukou. Ľudia sú vojnoví štváči a provokatéri."
Vladimir Žirinovskij



„Myslím si, že za to, čo sme s Júliou v pop music dokázali, by sme si určite zaslúžili celú reláciu“
Peter Hečko


 „Nemám žiadnu informáciu o tom, že by RTVS kontaktovala Hečkovcov. Keď tam mohli byť také legendy ako Kuric alebo Filip, všetka česť teda, ale nikto nepozná ich pesničky.“
Edita Kmeťová, hovorkyňa Hečkovcov


„Rada robím Jurajovi prekvapenia. Jedno z posledných bolo, že som ho v jeden mrazivý večer, keď prichádzal z práce, čakala pri otvorených garážových dverách len v krásnej, atraktívnej spodnej bielizni. Ľudovo povedané, pozeral ako puk a pri cúvaní do garáže mal značný problém so sústredením.“
Sisa Sklovská Lelkes

„Muž, ktorý zostáva s rodinou, je hrdina, žena, ktorá zostáva s rodinou, je normálna Presnejšie, v porovnaní so ženou mu manželstvo a rodina dávajú menšie uspokojenie a naplnenie jeho túžob.“
Richard Vašečka , poslanec za Obyčajných ľudí

" Rodinné hodnoty The Sun: Žena nie je nikdy tak mŕtva, aby sa nestala kŕmením pre masturbáciu. "
 Ellie Cumbo, feministka

SME vo farbách opozície 2 (Nezamestnanosť)

SME vo farbách opozície 2
(Nezamestnanosť)
 
 
Stanovisko Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR

 
Napriek jasným faktom a upozorneniam, aby denník SME pri informovaní o téme nezamestnanosti nezamlčiaval relevantné skutočnosti, pokračuje denník v jednostrannom a politicky účelovom prístupe k téme, k vydávaniu individuálnych názorov za fakty či dokonca popieraní vyjadrení analytikov, ktorých sám oslovil.
Napriek jasnej výzve denník dnes opätovne odmietol uverejniť skutočnosť, že nezamestnanosť rástla na Slovensku aj počas vlády I. Radičovej, teda s liberálnym zákonníkom práce a rovnou daňou, že v tomto roku sme v januári zaznamenali najmenší príliv do evidencie nezamestnaných v porovnaní s predchádzajúcimi tromi rokmi a rovnako koncom minulého roka pribudlo menej nezamestnaných v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2011, čo jasne dokazuje, že neplatia tvrdenia o vine vládnych opatrení za nárast nezamestnanosti. Túto skutočnosť potvrdzuje aj fakt, že medzi 3. a 4. kvartálom minulého roka na Slovensku rástla nezamestnanosť rovnakým alebo porovnateľným tempom ako minimálne v desiatich ďalších krajinách EÚ, napr. v Česku, Francúzsku, Holandsku, Slovinsku, či pomalšie ako v Poľsku. A kým dokonca aj samotní analytici, ktorých denník oslovil, uznávajú zásadný vplyv ekonomického poklesu v eurozóne na náš trh práce, denník naďalej, v opozičnej línii, prisudzuje vinu vládnym opatreniam.
V komentári venovanom téme nezamestnanosti denník dokonca vláde radí, v absolútnom súlade s opozíciou, aby zvýšila radšej spotrebné dane, teda DPH, pričom sám uznáva, že by to malo dopad najmä na ľudí s nízkymi príjmami. To však vláda jasne vylúčila a nikdy neurobí, pretože si za úlohu stanovila neprenášať bremeno konsolidácie na túto skupinu ľudí.
Je smutné, že vláda musí pri boji s problémami krajiny míňať svoju energiu ešte aj na boj s tendenčným denníkom, ktorý najvážnejší problém krajiny zjavne zneužíva na politický boj. Vláda je vďačná za to, že ostatné médiá sa nepridali k tomuto absolútne neprofesionálnemu prístupu a zachovali si patričnú žurnalistickú úroveň.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR

GRATULUJEME !

GRATULUJEME !
 

 

Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) Slovenska oslávila vo štvrtok (21.2.) večer v Bratislave 20. výročie svojho založenia. Na spoločenskom večeri si zástupcovia 50 rozhlasových a televíznych staníc pripomenuli 20-ročnú históriu tohto profesijného združenia. Z tej skoro pol stovky rozhlasových staníc patria viaceré z nich už iba k histórii slovenského mediálneho prostredia.
Asociáciu nezávislých rozhlasových staníc Slovenska založili 15. decembra 1992 v Bratislave siedmi držitelia prvých licencií na rozhlasové vysielanie, ktoré udelila v máji toho istého roku komisia vlády SR. Zakladajúcimi členmi Asociácie boli FUN Rádio, Rádio Twist, Rádio Ragtime, RMC Rádio, Klassic Rádio, Rádio D.C.A. a Rádio Tatry. V roku 1997 rozšírila Asociácia svoju pôsobnosť i na oblasť terestriálneho televízneho vysielania a stala sa Asociáciou nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska.
"Tých dvadsať rokov je súborom neuveriteľných príbehov a príhod ľudských osudov tých, ktorí ako pionieri začínali po celom Slovensku s vysielaním súkromných staníc, hľadali ich tvár, mnohé boli pritom skvelé. To, že dnes už neexistujú, nebolo dôvodom, že by to robiť nevedeli alebo to robili zle. Každé rádio, ktoré vysielalo možno len rok, dva či päť, sa podpísalo pod to, kde Slovensko ako spoločnosť dnes je. Myslím, že tí ľudia si zaslúžia obdiv nás všetkých. Dnes si už ani nevieme predstaviť, v akých podmienkach začínali," uviedla pre TASR Zuzana Mistríková, prvá výkonná sekretárka a spoluzakladateľka asociácie.
"Celá história môjho pôsobenia v médiách je veľmi zložitá. Až čas ukáže, ako to všetko bolo, aké sú výsledky našej práce. V každom prípade asociácia na jednej strane veľmi pomohla veci, lebo dala bázu na kolektívne vyjednávanie, ktoré predtým neexistovalo. Každý sme osve boli slabí v styku so silnými partnermi, s ktorými sme museli mať zmluvy zo zákona. Asociácia nám dala silu postaviť sa voči nim ako rovný s rovným. Reprezentantom asociácie som bol ja, bol som dostatočne viditeľný, všetci ostatní schovaní za mojím chrbtom, a čím som lepšie podmienky pre asociáciu vyrokoval, tým horší imidž som mal ja sám a Rádio Twist. Ale som rád, že som to robil," povedal pre TASR prvý prezident asociácie Andrej Hryc.
ANRTS je záujmovým združením právnických osôb s dobrovoľným členstvom a princípom výberovosti. Združuje inak konkurenčné subjekty za účelom spoločného postupu pri rokovaniach s orgánmi štátnej správy (Rada SR pre rozhlasové a televízne vysielanie, komisie a výbory NR SR alebo Telekomunikačný úrad SR), ktorých činnosť zasahuje do oblasti rozhlasového a televízneho vysielania. V záujme svojich členov uzatvára rámcové dohody s autorskými ochrannými organizáciami (SOZA, SLOVGRAM a LITA), poskytuje svojim členom právny servis a zázemie. V súčasnosti má 23 členov (20 rozhlasových a 3 televíznych vysielateľov). Na čele stojí prezident a osemčlenná rada asociácie
.

 

Copyright © TASR 2013

21. 2. 2013

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

  SLOVAK MEDIA LAW
 
 NEWS
 

 


Autorská ochrana novín ako celku je tým, “o čo sa médiá a najmä ich vydavatelia zasadzujú už roky“. Pre agentúru SITA to povedal Pavol Múdry, predseda správnej rady Medzinárodného tlačového inštitútu na Slovensku (International Press Institute – IPI Slovakia). Reagoval tak na návrh tzv. malej novely autorského zákona, ktorú predložilo do pripomienkového konania Ministerstvo kultúry SR. Hlavným cieľom novely je zapracovanie európskej smernice o predĺžení lehôt ochrany autorského práva pri zvukových záznamoch, ale aj zmien pri uzatváraní licenčných zmlúv. V návrhu, o ktorom SITA informovala 20. februára, sa spomína aj rozšírenie výpočtu diel, ktoré možno považovať za súborné diela ako predmety autorského práva o noviny.
“K tomuto návrhu novely autorského zákona sa žiada povedať - konečne!,“ zdôraznil ďalej pre SITA Múdry, ktorý zároveň zastáva post podpredsedu celého International Press Institute, IPI. Ak novela v navrhovanom znení prejde vládou a parlamentom, bude podľa jeho slov “obsah novín - a malo by sa to týkať aj ostatných, najmä spravodajských médií - konečne chránený zákonom ako databáza a rôzne pofidérne spoločnosti s nimi nebudú môcť voľne obchodovať, najmä na trhu s monitoringom médií“. 
Vhodné by podľa Pavla Múdreho bolo v zákone ešte presne definovať, čo je "denná správa". Tvrdí totiž, že v európskom autorskom práve sa tento pojem používa na označenie tzv. oficiálnych sprav, alebo tlačových sprav štátnych, vládnych či ekonomických inštitúcií. “U nás to zatiaľ vnímame ako spravodajstvo všeobecne. Ale aj novinár píšuci správu o udalosti je autor a dáva svoj vklad do správy. Ak by to tak nebolo, mali by sme opäť médiá s tým istým, totožným spravodajstvom, ako to bolo za totalitného režimu,“ dodal pre SITA Pavol Múdry.
  Ako sa uvádza v osobitnej časti dôvodovej správy k návrhu novely zákona o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon), “v rámci demonštratívneho výpočtu diel, ktoré možno považovať za súborné diela ako predmety autorského práva dopĺňajú noviny, keďže ich obsahom môžu byť tak predmety chránené autorským právom (nezávislé diela), ako aj predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje (napr. denné správy, informácie atď.). Ak sú predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje, súčasťou súborného diela (napr. novín), autorský zákon priznáva ochranu celému tomuto súbornému dielu“. Podľa ministerstva kultúry to znamená, že autor súborného diela, teda aj novín, má právo udeľovať súhlas na každé použitie diela vrátane vyhotovenia rozmnoženiny celého súborného diela alebo jeho časti, čo, ako sa dodáva v návrhu, podporujú aj rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie. Návrh možno pripomienkovať do 8. marca. 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RADA RTVS UPDATED

RADA RTVS UPDATED 
 
   
Voľba nového predsedu bola najdôležitejším bodom dnešného riadneho zasadnutia Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Stal sa ním v tajnom hlasovaní Igor Gallo, ktorý získal potrebnú dvojtretinovú väčšinu, čo je v tomto prípade šesť hlasov z celkového počtu deviatich členov. Pritom on sám nehlasoval, pretože bol jediným kandidátom, na túto funkciu ho navrhol člen rady Martin Kákoš. Funkčné obdobie nového predsedu je v zmysle zákona dva roky.
Okrem Igora Galla sú novými členmi rady Jozef Chudík pre oblasť televízneho vysielania a Peter Kubica pre oblasť ekonomiky. Táto trojica nahradila vo funkciách Vladimíra Taliana, Milana Antola a Miroslava Kollára, ktorým sa funkčné obdobie skončilo 10. februára. Miroslav Kollár bol do februára predsedom rady.
Rada sa zaoberala súhrnnou informáciou o správnych konaniach, vedených Radou pre vysielanie a retransmisiu (RVR) proti RTVS v roku 2012. Z tejto vyplýva, že v súčasnosti je otvorených, resp. neuzavretých 16 konaní pre porušenie príslušných ustanovení, z toho sedem v organizačnej jednotke Slovenský rozhlas a deväť v organizačnej jednotke Slovenská televízia. Najprísnejšou zo strany RVR je sankcia vo výške 50.000 eur za program Večer pod lampou z 23. júna 2011, súčasťou ktorého bola diskusia o kauze Cervanová. RTVS sa voči rozhodnutiu regulačného orgánu odvolala.
Kritériá pre vyhodnotenie vysielania programovej služby RTVS za rok 2012 zo strany RTVS boli jedným z bodov rokovania. Rada sa pri hodnotení zameria na programový koncept a správu o jeho plnení za hodnotené obdobie, správu o činnosti a hospodárení a štvrťročné štatistiky o odvysielanom programe RTVS. Rada pri hodnotení bude brať na zreteľ aj podporu kultúrnej tvorby slovenských autorov, ochranu národného kultúrneho dedičstva, popularizáciu slovenskej histórie a jej významných osobností, aj poskytovanie priestorov na verejnú diskusiu. Pri hodnotení bude použitá rovnaká metodika pre rozhlasovú aj televíznu programovú službu.
„Postavenie a kompetencie Rady sú dané príslušným zákonom o Rozhlase a televízii Slovenska. Mojou ambíciou na poste predsedu je, aby rada pod mojim vedením bola predĺženou rukou všetkých koncesionárov, aby sa viac venovala hodnoteniu programovej služby a formálnym záležitostiam,“ uviedol pre TASR po skončení zasadnutia rady jej nový predseda Igor Gallo.


Copyright © TASR 2013

Česká televízia News

Česká televízia  News

 
Česká televízia spustí 31. augusta 2013 dva tematické kanály - kanál pre deti a kanál o kultúre. Oba kanály budú zdieľať jeden vysielací okruh. Medzi šiestou a dvadsiatou hodinou pobeží program detského kanálu ČT: D, po ôsmej hodine večer dostane priestor kultúrne kanál ČT art. Kultúrne programy získavajú prvýkrát v histórii ČT pravidelný priestor v hlavnom vysielacom čase. Zámer spustiť detský kanál predstavil Petr Dvořák už vo svojej kandidatúre do funkcie generálneho riaditeľa.
"Spustením detského a kultúrneho kanála napĺňa Česká televízia jednu z hlavných úloh verejnoprávnej televízie, ktorú v tejto podobe nemôžu, a ani do budúcnosti zrejme nebudú môcť plniť komerčné stanice. Výlučné postavenie ČT spočíva v tom, že preberá zodpovednosť za obsahovú kvalitu, žánrovú pestrosť a ucelenosť programu. Rozšírením programovej ponuky pre jednotlivé divácke skupiny a zvýšením diváckeho komfortu súčasne ukazuje, že je moderný televíziou verejnej služby, "vysvetľuje generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák a dodáva:" Naším cieľom je mať v budúcnosti dva samostatne vysielajúca tematické kanály. "


ČT: D je multižánrovým kanálom pre deti vo veku od 4 do 12 rokov. Jeho charakteristikou je obsahovo bezpečný a vekovo primeraný program štruktúrovaný do stabilných programových okien. V pravidelnom režime ponúkne zábavné a vzdelávacie programy, detské filmy a rozprávky, publicistiku, zahraničné dokumenty, detské spravodajstvo, šport a animáciu. Denne pôjde približne o desať pravidelných programových okien. ČT: D bude vysielať denne od 6 do 20 hodín. Vysielanie začne v sobotu 31. augusta 2013.
"Detský kanál Českej televízie ponúkne atraktívne a zmysluplné programy, vrátane programov s presahom do vzdelávania. Cieľom detského kanálu bude deti nielen baviť, ale aj vzdelávať a ponúknuť tak deťom, tak aj ich rodičom alternatívu k existujúcim komerčným staniciam pre deti a mládež, "vysvetľuje výkonný riaditeľ ČT: D Petr hvizdáka.
Program ČT: D rozlišuje mladšie a staršie vekovú skupinu. Deti v predškolskom a mladšom školskom veku nájdu svoj program predovšetkým v ranných a dopoludňajších hodinách. Zo súčasných relácií uvidia napríklad Čarovnú škôlku, cez víkend Studio kamarát, z nových potom zábavno-populárne vzdelávacie programy, zahraničné dokumenty o zvieratách alebo animácie. Pre deti staršie ôsmich rokov pripravujeme pokračovanie Planéty Yo, nové budú lifestylové a hudobné relácie, hrané sitcomy a zábavno-vzdelávacie programy. Nadstavbou vzdelávacích a publicistických relácií budú detské správy z produkcie spravodajstva Českej televízie vysielané dvakrát denne.
Názov detského kanálu pomáhali ČT vybrať deti, ktoré oslovila v skupinovom výskumu. S ikonou a logom: D Česká televízia pracuje aj v tituloch, názvoch relácií a rubrík a upútavkách. Výber a grafické spracovanie mená a logá vysvetľuje Pavla Hromková, vedúci kreatívy a dizajnu Českej televízie: "Symbol úsmevu je jednoduchý a všeobjímajúca. Má pozitívny náboj, ktorému rozumie aj najmenšie deti. Je jasne identifikovateľný a pritom dokonale zapadá do dnešného sveta technológií, kde ikony, piktogramy a grafika hrajú veľkú rolu a v ktorom sa naše deti tak obratne pohybujú. "

Na rovnakom okruhu ako detský kanál bude vysielať denne od 20 hodín do pol druhej v noci kultúrne kanál ČT art. Kultúrne kanál ponúkne pravidelná programová okná venovaná jednotlivým oblastiam kultúry a umenia. Prvýkrát v histórii ponúkne ČT ucelenú spravodajskú reláciu o kultúre so živými vstupmi z akcií a doteraz najväčší priestor pre diskusiu umeleckých a kultúrnych elít v kriticky zamerané talkshow vysielané každý všedný deň.
"Vysielanie kultúrnych relácií patrí k jednej zo základných funkcií verejnoprávneho média. Zriadením vlastného kanála získava kultúra prvýkrát v histórii ČT ucelený a pravidelný priestor v hlavnom vysielacom čase, "hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák. Koncepciou ČT art je vysielať kultúrne programy v tematických blokoch, pracovať s kontextom, ponúkať pestrosť foriem a stopáž a usilovať o zastúpenie všetkých kultúrnych oblastí a odborov. Programová ponuka predstaví existujúce programy aj nové formáty a akvizície.
"Samostatný kanál o kultúre prináša komfort predovšetkým divákom, ktorí budú môcť vždy v pravidelných časoch sledovať vysielanie, ktoré ich zaujíma. Z pohľadu spracovania ponúka tvorivý priestor. Jednotlivé relácie bude môcť radiť do kontextu, aby na seba tematicky nadväzovali a dopĺňali sa. Zároveň poskytne priestor rade dnes okrajovejších tém a iniciatív. Svojím programom a podporou kultúre sa sám stane prínosom pre kultúrne dianie v krajine, "vysvetľuje Tomáš Motl, menovaný výkonný riaditeľ ČT art.
Koncept programového schémy počíta s pravidelnými programovými oknami, ktoré divákovi pomôžu sa orientovať v celkovej programovej skladbe. Vysielanie začne každý deň ucelená spravodajská relácia o kultúre so živými vstupmi z akcií. Spravodajstvo doplní pravidelná každodenná publicistická a diskusné talkshow k témam z vybranej oblasti kultúry. Na spravodajský program odváži každý deň iné tematické programové bloky.
V pondelok získa hlavné vysielací čas divadlo v programovom okne s názvom Z prvej rady, v utorok súčasná česká hudba a relácie o výtvarnom umení v programovom okne Galéria Kavka, v stredu dostanú priestor súčasnej kultúrnej magazíny Artmix, 333 a Terra Musica, ktoré doplní nový magazín o novinkách, trendoch, a zaujímavostiach vo svetových televíziách Canale Grande. Štvrtok bude patriť českému dokumentu a literatúre, piatok magazínu o filme a novému sprievodcovi kultúrnym Českom, Európou a svetom s názvom Kultúrne bedekre. Sobotňajší komponované večery s názvom Je nám cťou budú venované osobnostiam, témam alebo význačným akciám z oblasti kultúry. Vysielanie ukončí kontaktná relácia s hudbou a slovom Tečka sobotňajšej noci. Nedeľa bude patriť svetovému artovému filmu v pôvodnom znení a klasickej hudbe.
"Novinkou, na ktorú sa veľmi tešíme, bude tiež zaradenie programového okna na pondelkové večer, v ktorom sa budú striedať slovenské okno a ukážky zo súčasnej študentskej tvorby," uzatvára Tomáš Motl. Programové schéma kultúrneho kanálu ČT art vzniká v úzkom kruhu odborníkov ČT, ktorí svoje zámery diskutujú so zástupcami odbornej verejnosti i ministerstva kultúry.
 

Zdroj : Česká televízia

SME vo farbách opozície

SME vo farbách opozície
 
 
Stanovisko Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR


 
Kritika vlády patrí k pracovnej metóde denníka typu SME a to je absolútne v poriadku. Žiaľ, svojím dnešným titulným článkom sa tento denník demaskoval ako predĺžená ruka opozície, priživujúcej sa lživými tvrdeniami na hospodárskej kríze v Európe a jej dopadoch na Slovensko.
Denník totiž prakticky doslova prebral opozičnú rétoriku v téme vývoja nezamestnanosti a neposkytol tak ucelený obraz tohto problému. Naopak, jednostranné a reálnou skutočnosťou nepodložené tvrdenia prezentoval ako fakty. Denník neuviedol, že nezamestnanosť je historicky najvyššia v eurozóne ako celku, a takisto historicky najvyššia, na rozdiel od Slovenska, napr. v Českej republike. Neuviedol, že eurozóna ako celok a drvivá väčšina hlavných obchodných partnerov Slovenska, na ktorých je naša ekonomika a pracovný trh priamo závislá, sú v hospodárskej recesii, čo sa pri tej miere otvorenosti našej ekonomiky zákonite musí prejaviť na vývoji pracovného trhu u nás. Neuviedol, že nezamestnanosť rástla aj počas vlády I. Radičovej, teda v čase s liberálnym zákonníkom práce a rovnou daňou, a teda že naplatia tvrdenia opozície o prínose vládnych opatrení na vývoj nezamestnanosti. Neuviedol, že v januári 2013 bol príliv do evidencie nezamestnaných najnižší v porovnaní s januármi ostatných 4 rokov, čo takisto potvrdzuje, že reči o vplyve vládnych opatrení stoja na vode. Takisto neuviedol, že zodvodnenie úväzkov na dohody dnes kritizujú tí istí pravicoví politici, ktorí ho sami počas svojej vlády plánovali. V zozname zamlčaných skutočností by sa dalo pokračovať, denník SME však neuviedol ani jeden z týchto nespochybniteľných faktov, ale naopak, tvrdenia jedného analytika postavil ako fakt a hlavný titulok svojho dnešného vydania.
Vláda v rámci svojich možností prijíma a bude prijímať opatrenia, zmierňujúce dopady vonkajšieho prostredia na slovenský pracovný trh, tak v oblasti prorastových politík, kde bude predložený zoznam konkrétnych krokov ako v oblasti projektov politiky zamestnanosti v gescii rezortu práce, smerujúce najmä na najviac postihnuté sociálne skupiny, mladých, dlhodobo nezamestnaných a ľudí v regiónoch. Neráta s tým, že o nich bude vecne informovať denník SME a súčasne ďakuje ostatným médiám, že si zachovávajú profesionálny prístup a neskĺzavajú pri téme, ktorá je hlavným problémom krajiny, do takej účelovej politizácie ako denník SME.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR


OBČERSTOVACÍ KÚTIK

OBČERSTOVACÍ KÚTIK


Počas stretnutia s Cinom Strakom, bývalým obchodníkom so zbraňami, sa Poloff dozvedel o nesprávnom (avšak možno sľubnom) kúsku dezinformácie: tento obchodník so zbraňami predpokladá, že všetok export zo slovenskej armádnej výroby musí byť schválený Americkou ambasádou v Bratislave. Straka nám povedal, že počas navrhnutého exportu výmeny častí tanku a zásob do Líbye na začiatku minulého roka (ref B) sa dozvedel o “požiadavke”, že predaj všetkého armádneho príslušenstva a dielcov zo Slovenska má prechádzať cez americkú ambasádu, táto dohoda vraj vznikla v roku 1999 medzi vtedajšími vládnymi činiteľmi a vtedajším americkým ambasádorom. Keď mu ambasáda poradila ohľadom prevozu tankového príslušenstva do Líbye, tak tento kontrakt zrušil, povedal nám, že si nie je istý touto “požiadavkou”, keď bude Róbert Fico – Strakov priateľ- premiérom v budúcom roku.
Utajil: Ambasádor Rodolphe M. Vallee z dôvodov 1.4(B)and (D).  

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Generálna prokuratúra Ukrajiny oznámila, že získala dôkazy o účasti bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu na brutálnej vražde investigatívneho novinára Heorhija Gongadzeho. Informovala o tom agentúra AP.
Gongadzeho uniesli v septembri 2000 a jeho bezhlavé telo sa našlo v lese o niekoľko mesiacov neskôr. Bývalý člen Kučmovej ochranky vtedy zverejnil tajne zhotovené nahrávky, na ktorých je zaznamenaný hlas podobný Kučmovmu, hovoriaci o úkladoch proti novinárovi.
Prvý námestník ukrajinského generálneho prokurátora Renat Kuzmin dnes pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy uviedol, že jeho úrad disponuje "dostatočným množstvom dôkazov" o Kučmovom podiele na zločine. Ten už predtým čelil obvineniam v tejto kauze, avšak súd v roku 2011 prípad uzavrel.
Kučma, ktorý je poradcom súčasného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, svoju angažovanosť v kauze novinárovej smrti odmieta. Z vykonania vraždy usvedčili niekoľkých policajtov.
Smrť populárneho 31-ročného novinára, známeho z televíznych diskusných relácií, vtedy v Kyjeve vyústila až do pouličných zrážok medzi protestujúcimi a poriadkovou políciou.

Spolkový správny súd v Nemecku dnes rozhodol, že novinári budú môcť získavať informácie od spolkových inštitúcií len na základe ústavy.

Súd tak rozhodol po tom, ako sa redaktor denníka Bild na základe krajinského mediálneho zákona pokúšal od Spolkovej spravodajskej služby (BND) okrem iného zistiť, koľko jej bývalých zamestnancov malo nacistickú minulosť a koľko ich pôsobilo v Organizácii Gehlen, predchodkyni BND.
Podľa verdiktu súdu môžu novinári žiadať informácie od spolkových inštitúcií iba na základe ústavy, ktorá upravuje aj slobodu tlače, nie však na základe mediálnych zákonov jednotlivých spolkových krajín.
Senát súdu sa pri zamietnutí žiadosti opieral o zdôvodnenie tajnej služby, ktorá nebola schopná poskytnúť požadované informácie za rozumné náklady a odvolala sa na prácu komisie historikov, zriadenej na preskúmanie dejín BND. Tá zatiaľ nepredložila svoje závery.


Copyright © TASR 2013

Zomrel Alexej German

Zomrel Alexej German


Ruský režisér Alexej German, najznámejší filmami zachytávajúcimi obdobie stalinizmu v Sovietskom zväze, zomrel dnes vo veku 74 rokov.
Jeho syn Alexej German mladší, ktorý je tiež režisérom, na svojom blogu oznámil, že jeho otec zomrel na zlyhanie srdca v nemocnici v Petrohrade, informovala agentúra AP.
German starší sa stal medzinárodne známy filmom Moj drug Ivan Lapšin (1984) o policajnom komisárovi, ktorý bojuje so zločineckou bandou. Úrady uvedenie snímky dva roky blokovali vzhľadom na realistické zobrazenie sovietskeho života po stalinistickom terore.
Germanov čiernobiely film Chrustaľov, mašinu! je groteskným príbehom zasadeným do posledných dní života Stalina. Po problémoch s produkciou ho na premiére v Cannes v roku 1998 prijali nevľúdne, no neskôr sa stal kultovým.


Copyright © TASR 2013

MK SR a RTVS NEWS

MK SR a RTVS NEWS

 

 

Minister kultúry Marek Maďarič očakáva iniciatívu ohľadom vyriešenia nových priestorov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) zo strany verejnoprávneho vysielateľa. Vypracovaný koncept by mal obsahovať nielen to, kam by sa médium presťahovalo, ale aj čo s jeho súčasnými budovami a realistickou možnosťou financovania celého projektu vrátane komplexnej infraštruktúry.
"Na takúto iniciatívu je schopné reagovať aj ministerstvo kultúry a spoločnými silami by sa na tom mohlo začať pracovať," priblížil v rozhovore pre TASR. Nepredpokladá však, že vzhľadom na finančné možnosti to bude otázkou budúceho roka.
Odmieta ale spôsob, s akým prišla bývalá generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková, ktorá zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex. Maďaričovi sa nepáčilo, že sa tak stalo utajeným spôsobom bez informovania Rady RTVS, ale aj to, že sa obstarávanie robilo iba na budovu bez technického a technologického vybavenia.
Keďže výšková budova televízie v Mlynskej doline je v dlhodobo zlom technickom stave, vedenie RTVS informovalo ministra o svojom zámere zrekonštruovať vedľa stojace zdravotné stredisko a presťahovať do neho pracovníkov z výškovej budovy.
Ako Maďarič zopakoval, v prípade návrhu trvalého riešenia musí prísť základný impulz zo strany verejnoprávneho média. O vybudovaní mediálneho komplexu na Landererovej ulici sa už neuvažuje, keďže ministerstvo daný pozemok aj s budovami eviduje ako prebytočný majetok a plánuje ho predať.
Dodal, že realizácia tohto projektu bude závisieť aj od financovania samotnej RTVS. Teda, či sa podarí jej vysielaním natoľko získať priazeň divákov, aby sa výška úhrad za poskytovanie služieb verejnosti mierne zvýšila a zaviedol sa valorizačný mechanizmus. Minister upozornil, že v porovnaní s inými európskymi štátmi, ale aj s potrebami RTVS, sú tieto poplatky veľmi nízke.


Copyright © TASR 2013

Môj pes Killer

Môj pes Killer


Let

Let

20. 2. 2013

Zomrel Jozef Weiser

Zomrel Jozef Weiser
 
 Vo veku 97 rokov umrel novinovedec a profesor Jozef Weiser. Stalo sa to v utorok 19. februára v Bratislave, v sobotu 16. februára oslávil narodeniny. Informáciu o jeho úmrtí agentúre SITA potvrdila jeho manželka a Ivan Pasternák z bratislavskej Židovskej náboženskej obce. Posledná rozlúčka s profesorom Weiserom sa uskutoční v piatok 22. februára o 13:00 na Neologickom cintoríne na Žižkovej ulici v Bratislave.
Weiserovi rodičia pochádzali z východného Slovenska, z Bardejova a Prešova, povedal Pasternák. Od mladosti učil. V čase odboja bol aktívnym partizánom, neskôr odboj aj sám organizoval. Od 50-tych rokov minulého storočia pôsobil na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde sa venoval žurnalistike. V roku 1971 musel pedagogický proces opustiť. Pasternák vysvetľuje, že vtedy ešte docent Weiser nesúhlasil s odklonom od ideálov roku 1968. Na katedre žurnalistiky začal opäť pôsobiť po roku 1989.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


 

Americký internetový gigant Google by mohol podľa novej legislatívy Európskej únie dostať kvôli svojej politike v oblasti osobných údajov pokutu vo výške až jednej miliardy dolárov. Uviedla to včera eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová. Na konečnej podobe nových pravidiel EÚ o ochrane dát teraz pracujú členské krajiny a Európsky parlament. Podľa Redingovej pravidlá umožnia regulátorom v EÚ vymerať firmám pokutu vo výške až dvoch percent ich ročných tržieb. Google v minulom roku utŕžil 50 miliárd dolárov. Práve táto firma je podľa Redingovej jasným príkladom toho, za aké pochybenia by mohla byť pokuta vymeraná. Podľa súčasných pravidiel môžu pokuty za pochybenia v oblasti ochrany osobných údajov udeľovať iba jednotlivé štáty, a to v rozsahu od 300.000 do 600.000 eur (7,6 až 15,2 milióna Sk), napísala agentúra Reuters. Francúzsky regulačný úrad CNIL už v pondelok uviedol, že EÚ plánuje kroky proti spoločnosti Google kvôli jej politike v oblasti osobných údajov. Regulátorom sa nepáči nová vnútropodniková pravidlá, ktoré firme umožňujú zhromažďovať dáta užívateľov zo všetkých jej služieb, ako sú YouTube alebo Gmail. Pravidlá americkej spoločnosti zavedené vlani v marci podľa regulátorov predstavujú potenciálne vysokú hrozbu pre súkromie jednotlivcov. Regulátori dali v októbri firme štyri mesiace na to, aby svoju politiku v oblasti ochrany osobných údajov dala do poriadku. "Google neposkytol žiadne konkrétne a účinné odpovede," uviedol CNIL. "Úrady EÚ na ochranu dát preto chcú konať a pokračovať vo svojom vyšetrovaní. Navrhujú vytvorenie pracovnej skupiny vedenej CNIL, ktorá by koordinovala ich reakciu, ktorá by mala prísť do leta," dodal úrad. Google tvrdí, že už v januári predstavil zoznam uskutočnených krokov, ktoré by mali obavy regulátorov odstrániť. Hovorca spoločnosti zdôraznil, že politika firmy v oblasti ochrany osobných údajov je v súlade s európskym právom.

Copyright © ČTK 2013

Zomrel Otfried Preussler

Zomrel Otfried Preussler
 


Vo veku 89 rokov zomrel nemecký autor detských kníh Otfried Preussler. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním na nemecké knižné vydavateľstvo Thienemann.
Medzi nejznámejšie diela libereckého rodáka patrí Krabat, známy pod titulom Čarodejov učeň a Malá čarodejnica. Preussler zomrel v pondelok 18. februára v juhobavorskej obci Prien am Chiemsee.
Preusslerove knihy vyšli v prekladoch do 55 svetových jazykov, spolu sa z nich predalo viac ako 50 miliónov výtlačkov. Spisovateľ je autorom 32 kníh. Mládežnícky román Čarodejov učeň je prerozprávaním lužickosrbskej legendy, v roku 1977 ho v animovanej podobe sfilmoval režisér Karel Zeman – jeho verzia je dodnes považovaná za jeden z najlepších českých filmov všetkých čias.
Preussler často pre svoju tvorbu čerpal inšpiráciu z ľudových povestí a legiend, rozprávali mu ich už babička a otec, ktorý bol učiteľom. Prvé poviedky spisovateľ údajne napísal už ako 12– ročný. Jeho snom boložiť v Prahe ako spisovateľ, alebo pôsobiť ako profesor na pražskej Karlovej univerzite. V roku 1942 ho ale ako čerstvého maturanta povolali do wehrmachtu, ako sudetský Nemec bol cez vojnu nasadený na ruský front. Päťrokov strávil v ruskom zajatí v Tatarskej republike, ochorel tam na brušný týfus aj maláriu. Až v roku 1949 sa dostal do bavorského Rosenheimu, kde sa po rokoch stretol s rodinou aj libereckou snúbenkou Annelies Kindovou, s ktorou sa čoskoro oženil a mal s ňou tri dcéry.
Učiteľ, novinár a publicista slávil prvý spisovateľský úspech v roku 1956 s rozprávkou Malý vodník. Podľa agentúry APA sa vždy prihováral za to, aby bolo deťom ponechané ich detstvo a aby neboli zaťažované starosťami dospelých.
V posledných rokoch žil Preussler v ústraní pri malebnom bavorskom Chiemskom jezere. Verejne sa nebránil ani iniciatíve nemeckej ministerky pre rodinu Kristiny Schröderovej, aby boli z jeho knihy Malá čarodejnica odstránené výrazy ako „černoško“ a „černoch“.

Copyright © ČTK 2013

RADA RTVS

RADA RTVS
 
 

TÚ SR NEWS

TÚ SR NEWS


Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky (TÚ SR) vydal na základe žiadostí spoločnosti Towercom, a.s. šestnásť povolení na prevádzkovanie DVB-T vysielačov, ktoré majú zlepšiť pokrytie signálom druhého a verejnoprávneho multiplexu. Osem vysielačov, resp. televíznych prevádzačov (TVP) bude súčasťou verejnoprávneho multiplexu a rovnaký počet bude súčasťou druhého multiplexu. Povolenia nadobudli právoplatnosť 19.2.2013.
Povolené vysielače: TVP Brezová pod Bradlom K 27 s výkonom 108 W, Brezno - Skalka K 33 s výkonom 6 025 W, TVP Kapušany K 25 s výkonom 245 W, TVP Medzilaborce K 54 s výkonom 141 W, TVP Opava K 33 s výkonom 58,6 W, TVP Spišské Podhradie K 24 s výkonom 81 W, Stropkov – Baňa K 54 s výkonom 6 456 W a Žilina – Krížava K 32 s výkonom 7 943 W budú súčasťou verejnoprávneho multiplexu. Povolené vysielače: Borský Mikuláš – Dubník K 56 s výkonom 19 915 W, Bralova skala K 59 s výkonom 3 785 W, TVP Dolný Kubín I. K 59 s výkonom 1 611 W, TVP Modrý kameň K 60 s výkonom 1 435 W, TVP Kapušany K 59 s výkonom 245 W, TVP Opava K 60 s výkonom 58,6 W, Stropkov - Baňa K 40 s výkonom 7 928 W a Uhrovec – Ostrý vrch K 52 s výkonom 3 148 W budú súčasťou 2. multiplexu. Všetky výkony sú maximálne výkony ERP v nulovej rovine.

MKSR NEWS

MKSR NEWS

 

Zmeny lehôt ochrany práv k zvukovým záznamom sú hlavným cieľom návrhu novely autorského zákona, ktorý do pripomienkového konania predložilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky (MK SR). Ministerstvo vypracovalo návrh novely zákona o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) najmä z dôvodu zapracovania smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 27. septembra 2011 o lehote ochrany autorského práva a niektorých súvisiacich práv do nášho práva. Navrhuje sa tiež doplniť noviny do výpočtu diel, na ktoré sa ako súborné diela vzťahujú autorské práva. Návrh sa dá pripomienkovať do 8. marca.
Smernica predlžuje lehoty ochrany práv výkonného umelca a práv výrobcu zvukového záznamu umeleckého výkonu z pôvodných 50 rokov na 70. Ako vyplýva z dôvodovej správy k návrhu novely, v súčasnosti práva výkonného umelca trvajú 50 rokov od podania umeleckého výkonu. Táto lehota ostáva zachovaná, predlžuje sa však v prípade, ak bol umelecký výkon zaznamenaný na zvukový záznam. Ochrana práv výkonného umelca sa predlžuje na 70 rokov od vydania alebo od prvého verejného prenosu zvukového záznamu umeleckého výkonu, ak bol umelecký výkon takto zaznamenaný. “Dôvodom tejto úpravy je to, že výkonní umelci vo všeobecnosti začínajú kariéru v mladosti a súčasná lehota ochrany 50 rokov uplatniteľná na záznam ich umeleckých výkonov často nechráni ich výkony ani počas celej dĺžky ich života. Okrem toho výkonní umelci nie sú často schopní zabrániť nevhodnému použitiu svojich výkonov, ku ktorému môže dôjsť ešte počas ich života, alebo také použitie obmedziť,“ uvádza sa v dôvodovej správe. Rovnako sa predlžuje lehota ochrany práv výrobcov zvukových záznamov. “Aj naďalej platí, že práva výrobcov zvukových záznamov trvajú 50 rokov od vyhotovenia zvukového záznamu. Ak bol však zvukový záznam vydaný, resp. ak došlo k verejnému prenosu takéhoto zvukového záznamu, ochrana sa predlžuje na 70 rokov,“ vysvetľuje MK SR v dôvodovej správe.
V súvislosti s predĺžením lehoty ochrany sa zavádza nové právo výkonného umelca, a to právo na dodatočnú odmenu. “Toto povinne kolektívne spravované právo prináleží výkonnému umelcovi za každý celý kalendárny rok, ktorý nasleduje po 50. roku odo dňa prvého oprávneného vydania, alebo, ak k vydaniu nedošlo, od prvého oprávneného verejného prenosu zvukového záznamu umeleckého výkonu.“ V súvislosti s tým sa má tiež zaviesť povinnosť výrobcu zvukového záznamu vyčleniť na dodatočnú odmenu 20 percent z celkových príjmov získaných v priebehu predchádzajúceho roka za použitie záznamu umeleckého výkonu.
Navrhovaná právna úprava rieši problémy uzatvárania licenčných zmlúv, ktoré priniesla prax, najmä povinnosť ich uzatvárania v písomnej forme, čo podľa MK SR “nezodpovedá aktuálnym požiadavkám na uzatváranie licenčných zmlúv v digitálnej ére“. Odstraňuje sa povinná písomná forma licenčných zmlúv, s výnimkou výhradnej licencie, hromadnej licenčnej zmluvy, kolektívnej licenčnej zmluvy a zmluvy na vydanie diela pri neperiodických publikáciách. Navrhované zmeny medzi iným zavádzajú “osobitný koncept ponuky licencie jednostranným právnym úkonom, ktorý smeruje voči neurčitým osobám, čo umožní využívanie tzv. verejných licencií a uzatváranie licenčných zmlúv špecifickými spôsobmi (napr. shrink-wrap). Cieľom ďalších zmien je odstrániť nejasnosti vo výklade týkajúce sa sporov o určenie obsahu licenčnej zmluvy.

Z európskej smernice sa navrhuje aj rozšírenie výnimky na rozmnoženiny diel bez súhlasu autora a bez povinnosti uhradiť autorovi odmenu. V súčasnosti môžu kópie na vzdelávacie, alebo vedeckovýskumné účely robiť bez súhlasu autora podľa autorského zákona iba knižnice a archívy. Návrh novely túto výnimku rozširuje aj na múzeá a galérie.
Ako ďalej vyplýva osobitnej časti dôvodovej správy vyplýva “do výpočtu diel, ktoré možno považovať za súborné diela ako predmety autorského práva sa dopĺňajú noviny“. Dôvodom je, že obsahom novín môžu byť tak predmety chránené autorským právom (nezávislé diela), ako aj predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje, medzi ktoré zaraďuje MK SR napríklad denné správy, informácie a ďalšie. “Ak sú predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje, súčasťou súborného diela (napr. novín), autorský zákon priznáva ochranu celému tomuto súbornému dielu. Autor súborného diela má teda právo udeľovať súhlas na každé použitie diela, vrátane vyhotovenia rozmnoženiny súborného diela alebo jeho časti,“ píše sa v návrhu s tým, že to podporujú aj rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie.
Jednou z priorít ministra kultúry je príprava úplne nového autorského zákona. Keďže autorský zákon je jeden z najzložitejších zákonov, MK SR do legislatívneho procesu nový zákon predloží najskôr v druhej polovici tohto volebného obdobia, tak aby mohol byť účinný v roku 2015.

  
©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

LAMPA POKRAČUJE

LAMPA POKRAČUJE

 

 

Rozhlas a televízia Slovenska a W PRESS a.s. sa dohodli na ďalšej spolupráci pri  ríprave, realizácii  a šírení audiovizuálnych  diel,  resp.  ich  zvukových  záznamov  cyklického  televízneho  programu  „VEČER  POD  LAMPOU. Zmluva je podpísaná na 25 častí. Cena je identická ako pri predchádzajúcej zmluve-  RTVS  sa  zaväzuje  zaplatiť  dodávateľovi  odplatu  vo  výške  2 650  EUR  +  platná  sadzba  DPH  .Celková suma: 66.250,-EUR + platná sadzba DPH), pričom táto suma odplaty  :

a)  obsahuje cenu za licenciu udelenú podľa článku V. ods. 3 tejto zmluvy a zabezpečenie výroby jedného  
programu,
b)  obsahuje odmenu spolu autorom námetu a scenára, resp. autorské práva režiséra programu.
c)  neobsahuje  náklady  spojené  s platbami  autorským  ochranným  zväzom,  resp.  náklady  spojené  so zabezpečením  vysielacích  práv  k  filmom,  pokiaľ  budú  časťou  programu;  tieto  platí  RTVS  sama oprávneným tretím osobám.

  Jedinou zmenou je, že pribudla dramaturgia programu zo strany RTVS. Konaním za RTVS je poverený Mgr.Tibor Búza, riaditeľ Sekcie programu RTVS, ktorí budú za RTVS riešiť všetky  záležitosti  týkajúce  sa  plnenia  tejto  zmluvy  a  situácie,  ktoré  nastanú  pri  plnení  tejto  zmluvy,  ak výslovne v tejto zmluve nie je dohodnuté inak. Konaním  za  dodávateľa  je  poverený  Štefan  Hríb,  ktorý  bude  za  dodávateľa  riešiť  všetky  záležitosti  a
situácie, ktoré nastanú pri plnení tejto zmluvy, ak dodávateľ nepoverí inú osobu.