21. 2. 2013

Česká televízia News

Česká televízia  News

 
Česká televízia spustí 31. augusta 2013 dva tematické kanály - kanál pre deti a kanál o kultúre. Oba kanály budú zdieľať jeden vysielací okruh. Medzi šiestou a dvadsiatou hodinou pobeží program detského kanálu ČT: D, po ôsmej hodine večer dostane priestor kultúrne kanál ČT art. Kultúrne programy získavajú prvýkrát v histórii ČT pravidelný priestor v hlavnom vysielacom čase. Zámer spustiť detský kanál predstavil Petr Dvořák už vo svojej kandidatúre do funkcie generálneho riaditeľa.
"Spustením detského a kultúrneho kanála napĺňa Česká televízia jednu z hlavných úloh verejnoprávnej televízie, ktorú v tejto podobe nemôžu, a ani do budúcnosti zrejme nebudú môcť plniť komerčné stanice. Výlučné postavenie ČT spočíva v tom, že preberá zodpovednosť za obsahovú kvalitu, žánrovú pestrosť a ucelenosť programu. Rozšírením programovej ponuky pre jednotlivé divácke skupiny a zvýšením diváckeho komfortu súčasne ukazuje, že je moderný televíziou verejnej služby, "vysvetľuje generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák a dodáva:" Naším cieľom je mať v budúcnosti dva samostatne vysielajúca tematické kanály. "


ČT: D je multižánrovým kanálom pre deti vo veku od 4 do 12 rokov. Jeho charakteristikou je obsahovo bezpečný a vekovo primeraný program štruktúrovaný do stabilných programových okien. V pravidelnom režime ponúkne zábavné a vzdelávacie programy, detské filmy a rozprávky, publicistiku, zahraničné dokumenty, detské spravodajstvo, šport a animáciu. Denne pôjde približne o desať pravidelných programových okien. ČT: D bude vysielať denne od 6 do 20 hodín. Vysielanie začne v sobotu 31. augusta 2013.
"Detský kanál Českej televízie ponúkne atraktívne a zmysluplné programy, vrátane programov s presahom do vzdelávania. Cieľom detského kanálu bude deti nielen baviť, ale aj vzdelávať a ponúknuť tak deťom, tak aj ich rodičom alternatívu k existujúcim komerčným staniciam pre deti a mládež, "vysvetľuje výkonný riaditeľ ČT: D Petr hvizdáka.
Program ČT: D rozlišuje mladšie a staršie vekovú skupinu. Deti v predškolskom a mladšom školskom veku nájdu svoj program predovšetkým v ranných a dopoludňajších hodinách. Zo súčasných relácií uvidia napríklad Čarovnú škôlku, cez víkend Studio kamarát, z nových potom zábavno-populárne vzdelávacie programy, zahraničné dokumenty o zvieratách alebo animácie. Pre deti staršie ôsmich rokov pripravujeme pokračovanie Planéty Yo, nové budú lifestylové a hudobné relácie, hrané sitcomy a zábavno-vzdelávacie programy. Nadstavbou vzdelávacích a publicistických relácií budú detské správy z produkcie spravodajstva Českej televízie vysielané dvakrát denne.
Názov detského kanálu pomáhali ČT vybrať deti, ktoré oslovila v skupinovom výskumu. S ikonou a logom: D Česká televízia pracuje aj v tituloch, názvoch relácií a rubrík a upútavkách. Výber a grafické spracovanie mená a logá vysvetľuje Pavla Hromková, vedúci kreatívy a dizajnu Českej televízie: "Symbol úsmevu je jednoduchý a všeobjímajúca. Má pozitívny náboj, ktorému rozumie aj najmenšie deti. Je jasne identifikovateľný a pritom dokonale zapadá do dnešného sveta technológií, kde ikony, piktogramy a grafika hrajú veľkú rolu a v ktorom sa naše deti tak obratne pohybujú. "

Na rovnakom okruhu ako detský kanál bude vysielať denne od 20 hodín do pol druhej v noci kultúrne kanál ČT art. Kultúrne kanál ponúkne pravidelná programová okná venovaná jednotlivým oblastiam kultúry a umenia. Prvýkrát v histórii ponúkne ČT ucelenú spravodajskú reláciu o kultúre so živými vstupmi z akcií a doteraz najväčší priestor pre diskusiu umeleckých a kultúrnych elít v kriticky zamerané talkshow vysielané každý všedný deň.
"Vysielanie kultúrnych relácií patrí k jednej zo základných funkcií verejnoprávneho média. Zriadením vlastného kanála získava kultúra prvýkrát v histórii ČT ucelený a pravidelný priestor v hlavnom vysielacom čase, "hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák. Koncepciou ČT art je vysielať kultúrne programy v tematických blokoch, pracovať s kontextom, ponúkať pestrosť foriem a stopáž a usilovať o zastúpenie všetkých kultúrnych oblastí a odborov. Programová ponuka predstaví existujúce programy aj nové formáty a akvizície.
"Samostatný kanál o kultúre prináša komfort predovšetkým divákom, ktorí budú môcť vždy v pravidelných časoch sledovať vysielanie, ktoré ich zaujíma. Z pohľadu spracovania ponúka tvorivý priestor. Jednotlivé relácie bude môcť radiť do kontextu, aby na seba tematicky nadväzovali a dopĺňali sa. Zároveň poskytne priestor rade dnes okrajovejších tém a iniciatív. Svojím programom a podporou kultúre sa sám stane prínosom pre kultúrne dianie v krajine, "vysvetľuje Tomáš Motl, menovaný výkonný riaditeľ ČT art.
Koncept programového schémy počíta s pravidelnými programovými oknami, ktoré divákovi pomôžu sa orientovať v celkovej programovej skladbe. Vysielanie začne každý deň ucelená spravodajská relácia o kultúre so živými vstupmi z akcií. Spravodajstvo doplní pravidelná každodenná publicistická a diskusné talkshow k témam z vybranej oblasti kultúry. Na spravodajský program odváži každý deň iné tematické programové bloky.
V pondelok získa hlavné vysielací čas divadlo v programovom okne s názvom Z prvej rady, v utorok súčasná česká hudba a relácie o výtvarnom umení v programovom okne Galéria Kavka, v stredu dostanú priestor súčasnej kultúrnej magazíny Artmix, 333 a Terra Musica, ktoré doplní nový magazín o novinkách, trendoch, a zaujímavostiach vo svetových televíziách Canale Grande. Štvrtok bude patriť českému dokumentu a literatúre, piatok magazínu o filme a novému sprievodcovi kultúrnym Českom, Európou a svetom s názvom Kultúrne bedekre. Sobotňajší komponované večery s názvom Je nám cťou budú venované osobnostiam, témam alebo význačným akciám z oblasti kultúry. Vysielanie ukončí kontaktná relácia s hudbou a slovom Tečka sobotňajšej noci. Nedeľa bude patriť svetovému artovému filmu v pôvodnom znení a klasickej hudbe.
"Novinkou, na ktorú sa veľmi tešíme, bude tiež zaradenie programového okna na pondelkové večer, v ktorom sa budú striedať slovenské okno a ukážky zo súčasnej študentskej tvorby," uzatvára Tomáš Motl. Programové schéma kultúrneho kanálu ČT art vzniká v úzkom kruhu odborníkov ČT, ktorí svoje zámery diskutujú so zástupcami odbornej verejnosti i ministerstva kultúry.
 

Zdroj : Česká televízia