19. 2. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Grécki novinári vstúpili dnes do 24-hodinového štrajku pred stredajším generálnym štrajkom, ktorý paralyzuje služby i dopravu v celej krajine. Novinári a zamestnanci médií protestujú proti vlne prepúšťania, ktorá nasledovala po prijatí úsporných opatrení.
Rozhlasové a televízne stanice v Grécku dnes nevysielajú spravodajské relácie, spravodajské servery neaktualizujú svoje stránky a denníky a časopisy od dnešného dňa až do štvrtka vôbec nevyjdú.
Hovorca vlády Simos Kedikoglou kritizoval konanie štrajku práve v čase, keď do Grécka na návštevu pricestuje francúzsky prezident Francois Hollande.
"Snažia sa sabotovať návštevu nepísaním o nej," uviedol hovorca. Štátna televízna spoločnosť NET však informovala, že bude mať krátky spravodajský materiál o Hollandovej návšteve.
V Grécku donedávna pôsobilo 11 televíznych staníc, 71 rozhlasových staníc, vychádzalo viac ako 22 celoštátnych denníkov, množstvo týždenníkov a mesačníkov, ale po vypuknutí finančnej krízy v roku 2010 mnohé z nich prestali vysielať alebo vychádzať. V dôsledku toho o zamestnanie prišlo viac ako 30 percent novinárov.
Novinárske odbory žiadajú nové kolektívne zmluvy po tom, ako zamestnanci súkromných televíznych a rozhlasových staníc uviedli, že zamestnávatelia na nich tlačia, aby znovu rokovali o zmluvách zahŕňajúcich viac ako 30-percentné zníženie platov.
Celoštátny generálny štrajk zvolali na stredu dva najväčšie odborové zväzy zamestnancov vo verejnom a v súkromnom sektore. Počas štrajku nebude fungovať pozemná doprava, ani trajekty, nebudú pracovať daňové a obecné úrady, nebude sa vyučovať v školách a v nemocniciach budú prijímať len nevyhnutné prípady.
 
Copyright © TASR 2013



Americký herec Alec Baldwin sa údajne reportérke denníka The New York Post vyhrážal uškrtením. Toto periodikum tiež tvrdí, že utrúsil niekoľko rasistických poznámok na adresu fotografa tmavej pleti, ktorý bol s ňou. Ten už polícii incident nahlásil, no sťažnosť podal aj sám herec.
Tara Palmeri herca oslovila, keď venčil psy. Pýtala sa ho na nedávnu žalobu na jeho tehotnú manželku Hilariu Thomas, ktorá je inštruktorkou jogy. Jeden z klientov ju totiž obvinil z toho, že na jej pokyn predviedol nebezpečný cvik v miestnosti, do ktorej pustila viac ľudí, ako je povolený limit. Preto bol nútený spraviť stojku pri okne, ktoré rozbil a utrpel vážne zranenia. Reportérka tvrdí, že sa jej Baldwin vyhrážal slovami: "Chcem ťa škrtiť, kým nezomrieš". Tento výrok si podľa denníka The New York Post nahrala a počula ho aj polícia. Herec sa vraj následne otočil k spomínanému fotografovi G.N. Millerovi, ktorý je zhodou okolností vyšetrovateľom newyorskej polície na dôchodku, a nazval ho "drogovým dílerom, negrom a feťákom". Baldwin na svojom konte na Twitteri tvrdil, že fotograf napadol jeho, svoj odkaz však už vymazal. Jeho hovorca Matthew Hiltzik označil Millerove tvrdenia za absolútny nezmysel. Herec bol k paparazzom agresívny aj vlani v júni.
Alec Baldwin odštartoval kariéru v roku 1980, keď sa pripojil k hereckému obsadeniu seriálu The Doctors (1963 - 1982). Neskôr hral vo filmoch Beetlejuice (1988), Podnikavé dievča (1988), Miami Blues (1990), Honba na ponorku (1990), Konkurenti (1992), V moci posadnutosti (1993), Nebeskí väzni (1996), Porotkyňa (1996), Na ostrie noža (1997), Merkúr (1998), Notting Hill (1999), Taká zvláštna rodinka (2001), Pearl Harbor (2001), Riskni to s Polly (2004), Letec (2004), Finty Dicka a Jane (2005), Elizabethtown (2005), Na druhej strane (2006), Kauza CIA (2006), Kamarátovo dievča (2008), Pre moju sestru (2009) či Nejako sa to komplikuje (2009). Za výkon vo filme Smoliar (2003) ho nominovali na Oscara. Za účinkovanie v seriáli 30 Rock (2006 - 2013) získal niekoľko prestížnych cien, napríklad dve Emmy, tri Zlaté glóbusy a osem Screen Actors Guild Awards.
Informácie zverejnili webstránky www.nypost.com a www.tmz.com.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.