22. 2. 2013

SME vo farbách opozície 2 (Nezamestnanosť)

SME vo farbách opozície 2
(Nezamestnanosť)
 
 
Stanovisko Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR

 
Napriek jasným faktom a upozorneniam, aby denník SME pri informovaní o téme nezamestnanosti nezamlčiaval relevantné skutočnosti, pokračuje denník v jednostrannom a politicky účelovom prístupe k téme, k vydávaniu individuálnych názorov za fakty či dokonca popieraní vyjadrení analytikov, ktorých sám oslovil.
Napriek jasnej výzve denník dnes opätovne odmietol uverejniť skutočnosť, že nezamestnanosť rástla na Slovensku aj počas vlády I. Radičovej, teda s liberálnym zákonníkom práce a rovnou daňou, že v tomto roku sme v januári zaznamenali najmenší príliv do evidencie nezamestnaných v porovnaní s predchádzajúcimi tromi rokmi a rovnako koncom minulého roka pribudlo menej nezamestnaných v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2011, čo jasne dokazuje, že neplatia tvrdenia o vine vládnych opatrení za nárast nezamestnanosti. Túto skutočnosť potvrdzuje aj fakt, že medzi 3. a 4. kvartálom minulého roka na Slovensku rástla nezamestnanosť rovnakým alebo porovnateľným tempom ako minimálne v desiatich ďalších krajinách EÚ, napr. v Česku, Francúzsku, Holandsku, Slovinsku, či pomalšie ako v Poľsku. A kým dokonca aj samotní analytici, ktorých denník oslovil, uznávajú zásadný vplyv ekonomického poklesu v eurozóne na náš trh práce, denník naďalej, v opozičnej línii, prisudzuje vinu vládnym opatreniam.
V komentári venovanom téme nezamestnanosti denník dokonca vláde radí, v absolútnom súlade s opozíciou, aby zvýšila radšej spotrebné dane, teda DPH, pričom sám uznáva, že by to malo dopad najmä na ľudí s nízkymi príjmami. To však vláda jasne vylúčila a nikdy neurobí, pretože si za úlohu stanovila neprenášať bremeno konsolidácie na túto skupinu ľudí.
Je smutné, že vláda musí pri boji s problémami krajiny míňať svoju energiu ešte aj na boj s tendenčným denníkom, ktorý najvážnejší problém krajiny zjavne zneužíva na politický boj. Vláda je vďačná za to, že ostatné médiá sa nepridali k tomuto absolútne neprofesionálnemu prístupu a zachovali si patričnú žurnalistickú úroveň.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR