20. 5. 2017

Cena mieru E. M. Remarqua

Cena mieru E. M. Remarqua

Laureátkou Ceny mieru Ericha Mariu Remarqua za rok 2017, dotovanej sumou 25.000 eur, sa stala turecká novinárka a spisovateľka Asli Erdoganová, ktorú ocenili predovšetkým za jej eseje. Tie sa v súčasnom Turecku nemôžu dostať k čitateľom v legálnom vydaní.
      Ako v piatok zdôraznila porota v nemeckom Osnabrücku, autorka pri svojom literárnom rozprávaní "seizmograficky" reaguje na bolesť obetí, na hrôzy, ktoré zažila.
      Erdoganovú po zmarenom pokuse o štátny prevrat v Turecku z júla 2016 nasledujúci mesiac zadržali a prepustili ju až po niekoľkých mesiacoch. Autorka však nesmie opustiť rodnú krajinu.
      Osobitnú cenu poroty, dotovanú sumou 5000 eur, získa tentoraz spolok Pulse of Europe, ktorý sa zasadzuje za Európu, v ktorej budú rešpektovanie ľudskej dôstojnosti, právny štát, slobodné myslenie a konanie, tolerancia a rešpekt samozrejmými základmi spoločenstva. Laureáti by si ocenenia mali prevziať 22. septembra.
      Cenu mieru Ericha Mariu Remarqua, ktorú udeľujú s dvojročnou periodicitou, získali v minulosti napríklad Lev Kopelev, Hans Magnus Enzensberger, Uri Avneri či Henning Mankell. V roku 1997 ňou ocenili aj českého spisovateľa Ludvíka Vaculíka a naposledy v roku 2015 libanonského básnika Adonisa.

Copyright TASR ©2017


TO JE TV!

TO JE TV!

19. 5. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS




Troch zranených si vo štvrtok v americkom štáte Kalifornia vyžiadal požiar, ktorý vypukol v kuchyni zariadenia, kde sa koná konferencia I/O pre vývojárov spoločnosti Google. Požiar vypukol v zariadení Shoreline Amphitheater v Mountain View, informovala agentúra AP.

Hovorca miestnych hasičov Lynn Brown spresnil, že troch ľudí previezli v dôsledku požiaru do nemocnice, pričom jeden z nich je v ohrození života.

Spoločnosť Google vo svojom vyhlásení uviedla, že medzi zranenými nie je žiaden z účastníkov jej konferencie. Spresnila, že zranenými sú členovia obsluhujúceho personálu.

Podľa Browna požiar vypukol, keď sa zamestnanci pokúšali zapnúť fritézu. Požiar zlikvidovali kuchynské hasiče požiaru. Traja ďalší ľudia s menšími zraneniami odmietli nemocničné ošetrenie.

K požiaru došlo v druhý deň celkovo trojdňovej konferencie. Podujatie, na ktorom spoločnosť Google v stredu ohlásila niekoľko nových produktov, po uhasení požiaru a prevoze zranených pokračovala, dodala televízia ABC. Na tradičnú výročnú konferenciu Google sa zaregistrovalo 7200 účastníkov.






Anglický herec Daniel Radcliffe a americký herec Owen Wilson sa predstavia v komediálnej antológii Miracle Workers. Sedemdielna prvá sezóna projektu televízie TBS vznikne na motívy knihy What in God's Name autora Simona Richa a bude sa odohrávať v nebi. Radcliffe stvárni anjela Craiga dohliadajúceho na ľudské modlitby, zatiaľ čo Wilson sa predstaví ako Boh, ktorý sa venuje svojim záľubám. Aby predišiel katastrofe, musí Craig spraviť svoj najväčší zázrak. "Owen Wilson je už dlho komediálnym géniom a Daniel v minuloročnej snímke Swiss Army Man dokázal, že je sofistikovaným komediantom pod maskou skvelého dramatického umelca," vyjadril sa Brett Weitz z televízie TBS.

Daniela Radcliffa preslávila rola čarodejníka Harryho Pottera, do ktorej ho obsadili, keď mal jedenásť rokov. Po adaptácii knižného bestselleru Harry Potter a Kameň mudrcov (2001) si túto úlohu zopakoval ešte vo filmoch Harry Potter a Tajomná komnata (2002), Harry Potter a väzeň z Azkabanu (2004), Harry Potter a Ohnivá čaša (2005), Harry Potter a Fénixov rád (2007), Harry Potter a Polovičný princ (2009) a Harry Potter a Dary smrti 1 a 2. (2010, 2011). Predstavil sa aj na divadelných doskách Broadwaya, kde účinkoval v muzikáli How To Succeed In Business Without Really Trying a za svoj výkon získal uznanie kritiky. V roku 2012 sa objavil ako mladý právnik v horore Žena v čiernom a v roku 2013 si vo filme Zbav sa svojich miláčikov zahral básnika Allena Ginsberga. Predstavil sa aj v snímkach Horns (2013), Victor Frankenstein (2015) či Podfukári: 2. dejstvo (2016).

Owen Wilson pred kamerou debutoval v krátkometrážnej komédii Bottle Rocket (1994) Wesa Andersona, s ktorým spolupracoval aj na scenári. Menšie úlohy stvárnil v akčných filmoch ako Anakonda (1997), Armageddon (1998) alebo Zámok hrôzy (1999), zahral si aj v komédiách Cable Guy (1996), Protivný svokor (2000) či Zoolander (2001). Prelom v jeho kariére však znamenala akčná komédia Vtedy na východe (2000), v ktorej si zahral po boku Jackieho Chana. Dvojica sa na filmové plátna vrátila aj vo voľnom pokračovaní s názvom Šanghajskí rytieri (2003). Wilson je známy aj zo snímok Starsky a Hutch (2004), Ako uloviť družičku (2005), Noc v múzeu (2006), My dvaja a magor (2006), Darjeeling s ručením obmedzeným (2007), Marley a ja (2008), Fotri sú lotri (2010), Polnoc v Paríži (2011), Týždeň bez záväzkov (2011), Stážisti (2013), Noc v múzeu: Tajomstvo hrobky (2014), Grandhotel Budapešť (2014), Zoolander No.2 (2016) či Zilionári (2016). V roku 2002 ho nominovali na Oscara ako spoluautora scenára dramédie Taká zvláštna rodinka.



Americká televízia CW pripravuje crossoverovú epizódu seriálov Hrozba z temnoty (2005) a Scooby-Doo (1969). Predstavitelia bratov Winchesterovcov Jensen Ackles a Jared Padalecki z prvého menovaného projektu, to oznámili počas štvrtkovej prezentácie nových produktov televízie CW, ktorá ho vysiela. Epizóda bude súčasťou pripravovanej trinástej sezóny Hrozby z temnoty a bude animovaná, pričom aj spomínaní bratia v nej budú kreslení a spoločnosť im bude robiť práve rozprávajúci pes Scooby. Ďalšie detaily o crossoverovej časti zatiaľ nie sú známe.

Seriál Hrozba z temnoty je v súčasnosti najdlhším pôvodným seriálom v ponuke spomínanej televízie CW. Mysteriózna fantasy dráma sa zameriava na bratov Deana a Sam Winchesterovcov, ktorí sú lovcami zlých nadprirodzených bytostí. Okrem spomínaných Acklesa a Padaleckiho herecké obsadenie dopĺňajú Misha Collins, Mark Sheppard, Mark Pellegrino, Kim Rhodes či Samantha Smith.

Animovaná séria Scooby-Doo sa na televízne obrazovky po prvý raz dostala v roku 1969, odkedy sa dočkala viacerých televíznych aj filmových spracovaní, vrátane hraných celovečerných snímok Scooby-Doo (2002) a Scooby-Doo 2: Príšery vypustené (2004). Hlavnými hrdinami sú Fred, Daphne, Velma, Shaggy a ich rozprávajúca hnedá nemecká doga Scooby-Doo, kamaráti ktorí vyšetrujú záhady spôsobené naoko nadprirodzenými bytosťami. Aj napriek rôznym prešľapom a humorným situáciám sa im však vždy podarí odhaliť zloduchov skrývajúcich sa za maskami.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Redakcie asi 15 francúzskych médií sa ohradili proti spôsobu výberu novinárov, ktorí sprevádzajú prezidenta Emmanuela Macrona na jeho dnešnej návšteve v africkom štáte Mali. Médiá si ako formu protestu zvolili otvorený list, ktorý bol zverejnený v dnešných vydaniach viacerých denníkov.
      Elyzejský palác vo štvrtok avizoval, že bude vyberať novinárov, ktorí budú Macrona sprevádzať na jeho cestách, čím samotné redakcie zbavil možnosti voľby.
      Podľa nových pravidiel Macrona budú sprevádzať novinári špecializujúci sa na témy, na ktoré sa zameriava konkrétna návšteva - teda na ekonomiku, zahraničné vzťahy či kultúru.
      Novinári však upozorňujú, že doteraz takto nepostupoval nijaký francúzsky prezident. Zdôrazňujú, že "v čase, keď je čoraz väčšia nedôvera k informáciám ..., (tento prístup) škodí demokracii".
      Námietky proti rozhodnutiu Elyzejského paláca vzniesla aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Otvorený list Macronovi podpísali i zástupcovia mienkotvorných francúzskych denníkov, ako sú Le Monde či Libération, informovala spravodajská televízia BFMTV, ktorej predstaviteľ bol jedným zo signatárov listu.
      Hovorca vlády Christophe Castaner sa vo štvrtok počas prvého brífingu po zasadaní vlády snažil situáciu vysvetliť. Elyzejskému palácu podľa neho nejde o to, aby "niečo vnucoval alebo kontroloval". Prezident a jeho sprievod chcú mať len počas ciest možnosť priameho kontaktu s ľuďmi, čo prítomnosť 50 novinárov a desiatky kamier znemožňujú.
      Macron dnes v rámci svojej prvej cesty mimo Európy zavíta na vojenskú základňu Gao v Mali, aby tak "pôsobenie francúzskych jednotiek (v tejto krajine) získalo novú dimenziu." Francúzski vojaci sú dislokovaní v Mali už štyri roky, aby tam bojovali proti džihádistom.




Turecké úrady nariadili dnes zatknúť majiteľa nacionalistického denníka Sözcü a troch členov jeho redakcie. S odvolaním sa na tureckú tlačovú agentúru Anadolu o tom informovala agentúra AP.
      Súdny príkaz na zatknutie bol vydaný na základe podozrenia, že štvorica spáchala zločiny v mene Fethullahovej teroristickej organizácie (FETÖ), aj keď neboli jej členmi. 
Turecké vedenie je presvedčené, že za pokusom o prevrat je práve zakladateľ FETÖ, duchovný Fethullah Gülen. Ten však všetky tieto obvinenia odmieta, pričom snahy časti príslušníkov ozbrojených síl zosadiť vládu, naopak, okamžite odsúdil. Turecko napriek tomu žiada od USA, aby Gülena vydali.
      Podľa AP zadržaná bola dnes editorka webovej stránky denníka Sözcü, Mediha Olgunová. Majiteľ denníka Burak Akbay, na ktorého je tiež vydaný príkaz na zadržanie, je v zahraničí. Súkromná tlačová agentúra Dogan informovala, že príkazy boli vydané aj na meno finančného riaditeľa denníka a jedného z reportérov.
      Denník Sözcü (vysl. "sözdžü") je podporovateľom odkazu zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka a hlasným kritikom súčasného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jeho vlády. Denník Sözcü v súvislosti s najnovšou situáciou na sociálnej sieti Twitter napísal, že sa nedá umlčať.
      Od neúspešného pokusu o vojenský prevrat, ku ktorému v Turecko došlo vlani 15. júla, boli zadržané desiatky novinárov. Stalo sa tak na základe podozrenia z ich napojenia na kurdských povstalcov alebo na exilového duchovného Gülena.
      Od zmareného prevratu bolo zo štátnej správy, ale aj zo súkromného sektora v Turecku prepustených viac ako 100.000 ľudí. Zatknutých ich bolo vyše 47.000 osôb.
      Okrem toho turecké úrady zastavili činnosť viac ako 105 organizáciám pôsobiacim v oblasti médií.
 


Copyright © TASR 2017

Spoločnosť NEWTON Media získala v súťaži AMEC Awards 2017 dve prestížne ocenenia

Spoločnosť NEWTON Media získala v súťaži AMEC

Awards 2017 dve prestížne ocenenia


Na slávnostnom vyhlásení AMEC Awards 2017, ktoré sa konalo v Bangkoku, si zástupcovia spoločnosti NEWTON Media prevzali zlaté ocenenie za najlepšiu analýzu v kategórii Best Measurement of a Business to Business Campaign a bronzové ocenenie za najlepšiu analýzu v kategórii Best Use of Integrated Communication Measurement/Research. Vďaka mediálnemu auditu pre spoločnosť Tesco tak NEWTON Media obhájila vlaňajšie prvenstvo v kategórii B2B. Získané ocenenie potvrdzuje vysokú úroveň mediálnych analýz spracovaných spoločnosťou NEWTON Media.
Nová analytická služba Mediálny audit je kombináciou obsahovej mediálnej analýzy a prieskumu na strane novinárov. Spoločnostiam umožňuje zistiť, aké sú konkrétne potreby novinárov, lepšie na nich zacieliť komunikačné aktivity a zvýšiť tak ich efektívnosť. Ocenený Mediálny audit bol realizovaný pre spoločnosť Tesco ČR v roku 2016, ktorá ho využila pri nastavovaní svojej komunikačnej stratégie.
„AMEC Awards je pre nás každoročnou príležitosťou porovnať sa na medzinárodnej úrovni s našou konkurenciou. O to viac ma teší získanie dvoch ocenení, ktoré potvrdzujú naše postavenie v oblasti Media Intelligence,“ uviedol počas slávnostného večera CEO NEWTON Media Group Petr Herian.
Cenu za najlepšie mediálne analýzy každoročne udeľuje Medzinárodná asociácia pre meranie a vyhodnocovanie komunikácie – AMEC. Viac informácií o AMEC Awards 2017 Winners si môžete pozrieť na stránkach AMEC.

NEWTON Media, a.s

Spoločnosť NEWTON Media je najväčším poskytovateľom služieb v oblasti monitoringu médií a mediálnych analýz v strednej Európe. Od roku 1995 pôsobí na českom trhu, svoje pobočky postupne rozširovala na Slovensku, Poľsku, Chorvátsku, Slovinsku, Srbsku, Bosne a Hercegovine a Macedónii. Monitoring a analýzy NEWTON Media pokrývajú oblasť tradičných médií, internetu a sociálnych sietí. Spoločnosť disponuje najväčším mediálnym archívom v strednej Európe, ktorý siaha až do roku 1996. Portfólio služieb s pridanou hodnotou zahŕňa strategické poradenstvo a návrhy a odporúčania s cieľom pomáhať klientom posilniť ich konkurencieschopnosť. Je členom medzinárodných asociácií FIBEP a AMEC, ktoré združujú spoločnosti pôsobiace v oblasti monitoringu médií a mediálnych analýz. Viac informácií nájdete na webovej stránke spoločnosti www.newtonmedia.sk.
Medzinárodná asociácia pre meranie a vyhodnocovanie komunikácie AMEC Súťaž medzinárodnej organizácie AMEC, ktorá združuje agentúry a odborníkov pôsobiacich v oblasti sledovania a vyhodnocovania mediálnej komunikácie, sa zameriava na objavovanie a oceňovanie výnimočnej práce a úspechov v oblasti mediálneho prieskumu, meraní a analýz. AMEC má v súčasnosti viac než 120 členov v 41 krajinách sveta. Predstavitelia NEWTON Media sú v činnosti tejto organizácie veľmi aktívni.

Zomrel Borislav Petrík



     Zomrel Borislav Petrík

 V utorok 16. mája po dlhej chorobe vo veku 65 rokov v Bratislave zomrel známy olympijský a športový publicista Borislav Petrík. Veľa času trávil štúdiom historických a archívnych materiálov z oblasti športu. Nadobudnuté poznatky využil vo viacerých publikáciách. Napísal knižky História olympijského futbalu, Majstrovstvá sveta a Európy v ľadovom hokeji: Od Les Avants 1910 a Antverp 1920 po Prahu a Bratislavu 1992 aj Fanulo - šampión Európy o poprednom slovenskom hokejistovi a medailistovi zo zimných olympijských hier Františkovi Gregorovi. Podieľal sa aj na tvorbe publikácie Olympijské hnutie na Slovensku (Od Atén po Atlantu), ktorú Slovenský olympijský výbor vydal v roku 1996. V dávnejšej minulosti dlhý čas spolupracoval s denníkom Šport, v ktorom vydával seriály o histórii olympijských hier, či spracovával športové historické kalendárium.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Okolo 30.000 domácností v Dolnom Porýní sa v stredu v Nemecku ocitlo bez internetového a telefonického spojenia, ako aj bez televízneho signálu. Príčinou je poškodenie optického kábla jedného z prevádzkovateľov káblovej siete, ktorý intenzívne pracoval na odstránení poruchy.
Spoločnosť Unitymedia, ktorá poskytuje aktuálne služby v Severnom Porýní-Vestfálsku, Hesensku a Bádensku-Württembersku vďaka káblovej sieti s celkovou dĺžkou 170.000 kilometrov pre 12,8 milióna domácností, už oznámila, že do lokality umiestni satelitné paraboly, aby aspoň u časti poškodených umožnila príjem televíznych signálov. Oprava zásadného poškodenia optického kábla pri pozemných prácach v dĺžke asi 1,4 kilometra potrvá najmenej do nočných hodín.
Spoločnosť má na podobné situácie k dispozícii 3000 technikov.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Uväzneného spravodajcu nemeckého periodika Die Welt Denisa Yücela navštívil dnes po druhý raz za mrežami nemecký generálny konzul v Istanbule Georg Birgelen.
So žurnalistom strávil podľa informácií generálneho konzulátu viac ako hodinu a dlhšie sa s ním rozprával, pričom získal poznatky o podmienkach, v ktorých novinár aktuálne žije, ako aj o jeho zdravotnom stave.
Birgelen navštívil spravodajcu s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom vo väznici Silivri západne od Istanbulu už začiatkom apríla.
Na Yücela uvalili po zadržaní a dvojtýždónvom pobyte v policajnej cele vyšetrovaciu väzbu 27. februára, a to pre podozrenie, že sa dopustil vyvolávania štvavých nálad a propagandy v prospech mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich a hnutia kazateľa Fethullaha Gülena, ktorého tureckí činitelia vinia zo zosnovania zmareného pokusu o štátny prevrat v júli 2016.
Nemecké ministerstvo zahraničných vecí privítalo povolenie na návštevu uväzneného, u ktorého boli opakovane už aj jeho rodinní príslušníci, avšak znova vyzvalo i na jeho prepustenie na slobodu.
Prekladateľke Mesale Toluovej Čorluovej (33), ktorú pre podozrenie z teroristických aktivít zadržali 30. apríla a uväznili 5. mája, sa zatiaľ konzulárnej pomoci nedostalo napriek žiadostiam z Berlína. Toluová Čorluová pritom nemá dvojaké, ale výlučne nemecké občianstvo. V uplynulých dňoch však mal možnosť navštíviť ju v ženskej väznici jej otec, ktorý s ňou strávil necelých 45 minút a doniesol jej i 2,5-ročného synčeka, ktorý teraz môže zostať pri mame.

Copyright TASR ©2017

Minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek chce s prezidentom Milošom Zemanom hovoriť o výroku, v ktorom česká hlava štátu žartovala o likvidácii novinárov. Minister povedal v rozhovore s ČTK. V situácii, keď Česká republika prevzala od Cypru predsedníctvo Rady Európy, ktorá sa zaoberá aj slobodným pôsobením médií, prezidentova slova podľa Zaorálky obrazu Česka nepomohla. Podobným problémom vnímajú aj partneri Českej republiky, že obsah niektorých českých médií môže ovplyvniť vysoko postavené politiky.
"Určite sa o to budeme baviť Je to moja povinnosť sa zabávať s prezidentom, pretože aj keď si stále myslím, že z toho nevidieť, že v Českej republike boli zlikvidovaní novinári, ale tak je podľa mňa nevhodné o tom hovoriť, keď v celom svete je toľko žurnalistov prenasledovaných a likvidovaných, "uviedol Zaorálek.
Zeman pronesl konverzný výrok v nedeli počas stretnutia s jeho ruským proťajškom Vladimírom Putinom v Číne. "Sú tu iní novinári? Je to príliš veľa, je treba ich likvidovať," povedal prezident Putinovi pri príchode do rokovacieho sálu. Ruský prezident odvetil: "Nie je potrebné likvidovať, ale znížiť ich počet, však?"
Vyhlásenie českého prezidenta zaznamenalo okrem iného aj Európsku platformu Mapping Media Freedom, ktorá sa zaoberá ochranou žurnalistov a ktorá sa kvôli Zemanovým slovům podala podnet práve na Radu Európy. Ďalšie pochybnosti o slobode médií v Česku vyvstali v súvislosti s unikátnymi nahrávkami, na ktorých minister financií Andrej Babiš hovorí s novinármi denníka, ktorý predtým vlastnil. Ministri kritici tvrdí, že Babiš mohol ovplyvniť obsah denníka vo svoj prospech.
"Nie je pochyb o tom, že podobné veci sa sledujú a v ničom to nenapomáha k dobrému obrazu Českej republiky medzi ostatnými krajinami," podotkol Zaorálek. "V oblasti ochrany slobody a médií sme mali veľmi slušnú povesť." Téma nezávislosti médií bola pre nás taká, o ktorej som mohol hovoriť bez obáv, a po týchto posledných udalostiach sa mi to tak veľmi nezdá, "dodal.
Ako problém v súvislosti s českým predsedníctvom v Rade Európy Zaorálek nevidí intenzívnu spoluprácu Prahy s Čínou. Peking je opakovane kritizovaný za porušenie ľudských práv. Posiľňovanie vzťahov s Čínou vníma český minister ako príležitosť vývoja v Číne ovplyvňovať .Je to niečo, čo je pre nás nemenej dôležité, než stav v Európe a susedných krajinách," povedal minister. "Od začiatku tu bola dohoda, ktorej súčasťou je, že máme záujem o otvorenie ľudskoprávneho dialógu a využívanie vzťahov k tomu, aby sme sa mohli zaujímať o tieto otázky," dodal.

Copyright ČTK ©2017