18. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajinský právnik Roman Lichačov podal žalobu na prezidenta Petra Porošenka, ktorou žiada Vyšší administratívny súd Ukrajiny, aby vydal súdny príkaz na zrušenie zákazu ruských sociálnych sietí na Ukrajine.
Podľa právnika, pôsobiaceho v Charkove, je výnos o zablokovaní ruských sociálnych sietí na Ukrajine protiústavný, pretože obmedzuje slobodu slova i svedomia.
Ukrajinský právnik na svojej stránke na Facebooku vyjadril obavy, že po tomto zákaze bude "zajtra nasledovať zákaz myslieť či zákaz dýchať. Sme krajina, ktorá smeruje do Európy a robíme to, čo Severná Kórea".
Americké ministerstvo zahraničných vecí v noci nadnes deklarovalo, že Kyjev musí nájsť spôsob, ako chrániť záujmy krajiny, ktoré nepodkopávajú princíp slobody slova. Upozornilo, že sloboda vyjadrovania je "kľúčovým prvkom akejkoľvek zdravej demokracie." Pripomenulo tiež, že toto konštatovanie sa nachádza aj v ukrajinskej ústave. Washington vo svojom vyhlásení súčasne opäť obvinil ruské médiá, že využívajú falošné správy, ktorými sa snažia destabilizovať situáciu na Ukrajine.
Toto vyhlásenie rezortu americkej diplomacie sa objavilo po tom, ako Ukrajina v stredu začala blokovať prístup k celému radu ruských médií, platforiem a sociálnych sietí, pripomenul dnes ruský server Gazeta.ru. Celkovo sa sankcie týkajú 1228 fyzických a 468 právnických osôb.
Výnos predpokladá zmrazenie aktív viacerých ruských spoločností a zakázal poskytovateľom internetových služieb umožňovať ukrajinským klientom prístup k službám internetového vyhľadávača Jandeks.ru (yandeks.ru) a e-mailovej služby Mail.ru. Výnos medzičasom nadobudol platnosť.
Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v utorok Porošenka vyzvala, aby okamžite zrušil tento zákaz, ktorý je "neodpustiteľným porušením práva Ukrajincov na informácie" i "cynickým, politicky výhodným útokom na právo na informácie, ktorý postihuje milióny Ukrajincov, ich osobný i profesionálny život".
Agentúra TASS uviedla, že službu VKontakte využíva 16 miliónov Ukrajincov a na stránke Odnoklassniki je zaregistrovaných asi 9,5 milióna obyvateľov Ukrajiny. Vyhľadávač Jandeks používa na Ukrajine 11 miliónov ľudí. Na platforme Mail.ru má konto založené približne 25 miliónov Ukrajincov.

Európska únia požiadala Kyjev, aby poskytol informácie o zablokovaní prístupu na ruské sociálne siete a ďalšie internetové služby, ktoré využíva väčšina ukrajinského obyvateľstva. Informovala o tom v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa EÚ.
Ukrajinský prezident Petro Porošenko vydal v pondelok dekrét o zablokovaní ruských sociálnych sietí VKontakte (VK.ru) a Odnoklassniki (OK.ru), ako aj e-mailovej služby Mail.ru a internetového vyhľadávača Jandeks (yandex.ru). Porošenko tento krok zdôvodnil ako odvetu za podiel Ruska na ukrajinskej kríze, ktorá vypukla v roku 2014.
Agentúra TASS uviedla, že službu VKontakte využíva 16 miliónov Ukrajincov a na stránke Odnoklassniki je zaregistrovaných asi 9,5 milióna obyvateľov Ukrajiny. Vyhľadávač Jandeks používa na Ukrajine 11 miliónov ľudí. Na platforme Mail.ru má konto založené približne 25 miliónov Ukrajincov.
Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzvala Porošenka, aby okamžite zrušil tento zákaz, ktorý je "neodpustiteľným porušením práva Ukrajincov na informácie" i "cynickým, politicky výhodným útokom na právo na informácie, ktorý postihuje milióny Ukrajincov, ich osobný i profesionálny život".
Nemenovaný predstaviteľ Severoatlantickej aliancie pre agentúru TASS uviedol, že podľa NATO je ukrajinské embargo na ruské sociálne siete záležitosťou národnej bezpečnosti a nesúvisí so slobodou prejavu.

Copyright © TASR 2017


Európska komisia (EK) vo štvrtok vymerala spoločnosti Facebook pokutu 110 mil. eur za to, že v čase prevzatie aplikácie WhatsApp poskytla zavádzajúce informácie týkajúce sa ochrany osobných údajov. Facebook podľa komisie v čase akvizície v roku 2014 tvrdil, že technicky spoľahlivo nedokáže zabezpečiť automatické zdieľanie informácií z užívateľských profilov svojej sociálnej siete s údajmi z aplikácie WhatsApp, ktorá zabezpečuje bezplatné zasielanie správ prostredníctvom mobilných telefónov.
Vlani však Facebook politiku zmenil a odvtedy umožňuje prepájať telefónne čísla užívateľov služby WhatsApp s ich profilmi na sociálnej sieti. Vďaka tomu má Facebook prístup k údajom, ktoré rozširujú možnosti firmy pri cielenej reklame.
Podľa európskej komisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej je pokuta primeraná a má slúžiť ako odstrašujúci prostriedok. „Komisia musí byť schopná prijímať rozhodnutia o dopadoch fúzií na hospodársku súťaž na základe plnej znalosti presných faktov,“ zdôraznila komisárka.

Anglický herec a moderátor James Corden bude opäť moderovať odovzdávanie cien Grammy. Informáciu potvrdili zástupcovia televízie CBS. Jubilejný 60. ročník podujatia sa uskutoční 28. januára 2018 v Madison Square Garden v New Yorku. Tridsaťosemročný komik sprevádzal aj tohtoročným ceremoniálom, ktorý sa konal vo februári v Los Angeles. Vystriedal tak herca a rappera LL Cool J, ktorý moderoval odovzdávanie Grammy v období 2012 až 2016.
James Corden je zabávač, scenárista, producent, herec, spevák a moderátor. V súčasnosti uvádza The Late Late Show with James Corden, ktorú vysiela spomínaná americká televízia CBS. Zahral si vo filmoch ako napríklad Za svetlami Blackpoolu (2002), Príťažlivé zlo (2009), Traja mušketieri (2011), Životná šanca (2013) či Príbehy z lesov (2014). Za seriál Gavin & Stacey (2007 - 2010), ktorý pomáhal vytvárať a tiež si v ňom zahral, mu udelili cenu BAFTA.


Americký herec Dennis Quaid si zahrá Georgea W. Busha v pripravovanej druhej sezóne kriminálnej antológie American Crime Story, ktorá bude mapovať udalosti okolo hurikánu Katrina. Bush, v tom čase 43. prezident Spojených štátov amerických, vyvolal veľkú kritiku svojím prístupom k riešeniu tragédie, ktorá v roku 2005 pripravila o život podľa niektorých odhadov takmer 2000 ľudí.
Quaid tak posilní už aj doteraz silné herecké obsadenie druhej sezóny seriálu, v ktorej si podľa doteraz známych informácií zahrajú aj Matthew Broderick a Annette Bening. Broderick sa predstaví v role Michaela D. Browna, ktorý bol v čase prírodnej katastrofy na čele Federal Emergency Management Agency (FEMA) a podľa kritikov nemal na pôsobenie na čele tejto inštitúcie vôbec žiadnu kvalifikáciu. Bening si zahrá vtedajšiu guvernérku Louisiany Kathleen Blanco.
Druhá sezóna American Crime Story, ktorá vychádza z knihy The Great Deluge: Hurricane Katrina, New Orleans, and the Mississippi Gulf Coast (2006) Douglasa Brinkleyho, by sa mala dostať na televízne obrazovky budúci rok. Tvorcovia okrem toho už pripravujú aj ďalšie dve série, ktoré sa budú venovať vražde talianskeho návrhára Gianniho Versaceho, respektíve sexuálnemu škandálu bývalého amerického prezidenta Billa Clintona. Toho si už pritom 63-ročný Quaid zahral vo filme Zvláštne vzťahy (2010) z produkcie HBO.
Dennis William Quaid si zahral napríklad vo filmoch Môj nepriateľ (1985), Vnútorný vesmír (1987), Dračie srdce (1996), Pasca na rodičov (1998), Ďaleko od neba (2002), Vidiecke sídlo (2003), V dobrej spoločnosti (2004), Deň po tom (2004), Uhol pohľadu (2008), G.I. Joe (2009), The Words (2012), Ako porodiť a nezblázniť sa (2012), Mládeži neprístupné (2013) či Psia duša (2017).


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.







Hrozbou politického zneužitia médií v Českej republike sa bude 1. júna zaoberať Európsky parlament. Podľa informácií ČTK dnes tento bod programu plenárne schôdze schválila konferencia predsedov politických frakcií v Európskom parlamente. Po debate nebude ale nasledovať prijatie žiadne rezolúcie.
Europoslanci budú vo štvrtok dopoludnia 1. júna debatovať o bode s názvom "Vyhlásenie komisie - riziko politického zneužívania médií v SR".
Snaha piatich slovenských členov frakcie Európskej ľudovej strany (EPP), ktorí sa minulý týždeň obrátili na jej predsedu Manfreda Webera v snahe bod z programu stiahnuť, tak bola neúspešná.
"Myslím, že je to trochu zbytočná debata, ktorú sme si mohli ušetriť," povedala dnes ČTK v reakcii na schválenie programu europoslankyňa Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), ktorá bola autorkou listu predsedovi Weberovi.
"Na druhú stranu nemáme zase čo skrývať a ja za seba môžem povedať, že naša legislatíva rozhodne nie je horšia ako v iných členských štátoch," dodala s tým, že je k debate pripravená.
"Česká republika nie je jediná, ktorá tu bude stredom pozornosti na pléne, raz sú to Poliaci, raz Maďari, raz Nemci so svojím mýtnym," uviedla Šojdrová.
Domnieva sa však, že si problémy týkajúce sa konfliktu záujmu vicepremiéra Andreja Babiša je Česko schopné riešiť samo.
Za dôležitejšie ako debatu v pléne Šojdrová považuje to, že pred ním sa uskutoční aj rozprava vo výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, kam by chcela spolu s ďalšími poslancami pozvať napríklad zástupcov českej vlády, novinárov a neziskových organizácií.
"Toto vypočutie som podporovala," dodala europoslankyňa. "Tam tá debata môže byť skutočne vecná a môže k niečomu viesť, ku skutočnej výmene informácií," dodala.
 
Copyright © ČTK 2017