25. 12. 2009

Zabral až Šakal, nabudúce Tristan Taormino's Ultimate Guide to Anal Sex For Women

Zabral až Šakal, nabudúce
Tristan Taormino's Ultimate Guide to Anal Sex For Women

Con Air- 351 tisíc divákov, 7,5 % sledovanosť, 17,3 % share

Minuloročný Sokoliar Tomáš -370 tisíc divákov 7,8% sledovanosť ,15,3 % share
Čiernobiely Kubo-410 tisíc divákov, 8,7% sledovanosť, 17,3 %, share

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť...

STV NEWS

STV NEWS
Najrýchlejší kolektívny šport na svete sa teší neutíchajúcemu záujmu. Patriť mu budú aj posledné dni roka 2009. Na tohtoročných MS v hokeji „20“ v Kanade bude o titul majstra bojovať aj slovenská reprezentácia. Keďže ide o kľúčové zápasy, Slovenská televízia bude priame prenosy zo stretnutí vysielať nielen na športovom okruhu Trojka, ale súbežne aj na Dvojke. Atraktívne hokejové duely Slovenska uvediem na Trojke a na Dvojke naživo o 1:55 h nasledovne: v sobotu 26. decembra bude naše mužstvo čeliť súperom zo Spojených štátov, v nedeľu 27. decembra sa proti chlapcom postaví tím Lotyšska a v utorok 29. decembra zvedú Slováci zápas s reprezentáciou Kanady. Silvestrovské stretnutie Slovenska so Švajčiarskom priaznivci hokeja uvidia v priamom prenose vo štvrtok 31. decembra o 21:55 h na Trojke.

23. 12. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Európska únia vyjadrila dnes znepokojenie v súvislosti s okolnosťami úmrtia prominentného kirgizského opozičného novinára Gennadija Pavľuka, ktorý v utorok zomrel v nemocnici v Almaty. Švédske predsedníctvo v EÚ vyzvalo kazašské úrady na okamžité a dôkladné vyšetrenie tohto prípadu a predvedenie páchateľov pred spravodlivosť. EÚ tiež apeluje na kirgizské úrady, aby pomohli pri vyšetrovaní. Pavľuk podľahol zraneniam, ktoré utrpel, keď ho neznámi páchatelia vyhodili s rukami zviazanými za chrbtom z okna vysokej budovy. Novinár mal trvalé bydlisko a pracovisko v Biškeku a v Almaty bol na návšteve. Kirgizská opozícia ostro odsúdila útok na Pavľuka, patriaceho medzi najnekompromisnejších kritikov vlády prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Podľa opozičných politikov sa Bakijev a jeho spolupracovníci všetkými možnými prostriedkami snažia umlčať oponentov kirgizského kabinetu. Útoky na novinárov a politikov sú na území Kirgizska častejšie ako v ostatných stredoázijských štátoch, ktoré boli predtým súčasťou Sovietskeho zväzu.
Copyright © TASR 2009
Úrad koronera v americkom Los Angeles začal vyšetrovanie ohľadom úniku dôverných informácií o úmrtí herečky Brittany Murphy. Webstránku E! Online o tom informoval hlavný vyšetrovateľ Ed Winter. Informácie o pokusoch o resuscitáciu Murphy a nájdení liekov na predpis, ktoré zverejnila webová stránka TMZ.com, unikli podľa Wintera bez oficiálneho súhlasu. "Ani ja, ani hlavný koroner Craig Harvey sme žiadne z týchto informácií TMZ nevydali. Nie som ani istý, či sme tieto informácie poskytli príslušníkom Los Angeles Police Department," povedal na margo veci Winter, ktorý dodal, že nemôže ani potvrdiť pravosť informácií pochádzajúcich z webovej stránky TMZ.com. "Ja som tie správy nevidel. TMZ údajne dostali určité dokumenty, ale samozrejme mi ich neukážu a ani nepovedia, od koho ich dostali. Ja som ani nevidel zoznam možných liekov, ktoré sa v dome Murphy mali nájsť," uviedol Winter. Informácia pochádza z webovej stránky www.okmagazine.com.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

DARČEKY PRICHÁDZAJÚ !

DARČEKY PRICHÁDZAJÚ !

Zomrela Milena Dvorská

Zomrela Milena Dvorská
V utorok 22. decembra večer náhle zomrela vo svojom byte v Prahe filmová a divadelná herečka Milena Dvorská. ČTK to dnes oznámila jej rodina. Milenu Dvorskú preslávila úloha Marušky, najmladšej a najskromnejšej z troch kráľovských dcér vo filme Bořivoje Zemana z roku 1954 Byl jednou jeden král. Vtedy sa ju pri stretnutí v šatni prostejovského divadla vyhliadol Jan Werich, ktorý tam hosťoval s estrádnym programom. Tato náhoda jej zmenila život. Na svoj úspešný debut pred kamerou, kde okúzlila svojou dievčenskou prirodzenosťou, nadviazala postavami moderných emancipovaných dievčat. Vzápäti sa objavila po boku Jaroslava Marvana v komedii Anděl na horách. Po hereckej kariére však Dvorská tužila, už keď hrala u ochotníkov. Zdravotnícku školu vymenila v roku 1956 za pražskú Divadelnú fakultu. Po jej absolvovaní sa stala členkou pražského Divadla E. F.Buriana, kde pôsobila až do roku 1991, keď bola táto scéna zrušená. Začiatkom 70. rokov prešla na dva roky do Divadla za bránou Otomara Krejčiho.Poslednú divadelnú úlohu stvárnila Milena Dvorská na javisku pražského Divadla Na Fidlovačce.

Copyright © ČTK 2009

The Best Choice

The Best Choice
TV Živa - 24. december 2009
01:35 Lososovité ryby Slovenska

Florida Film Critics Circle Awards

Florida Film Critics Circle Awards
Najlepším filmom roka je podľa Združenia floridských filmových kritikov (Florida Film Critics Circle, FFCC) komediálna dráma Lietam v tom, ktorej udelili dovedna tri ceny. Okrem kategórie Najlepší film ocenili za réžiu Jasona Reitmana a za herecký výkon Georgea Clooneyho. Takisto tri ocenenia získala dráma Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire, konkrétne pre herečky Gabourey Sidibe, ktorá zvíťazila v kategóriách Najlepšia herečka a Pauline Kael Breakout Award, a Mo’Nique, ktorú opäť ocenili v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Ani víťaz ostatnej hereckej kategórie, Najlepší herec vo vedľajšej úlohe, nebol prekvapením. Cenu získal Christoph Waltz za stvárnenie postavy Hansa Landu v Nehanebných bastardoch Quentina Tarantina. Najlepším cudzojazyčným filmom sa stal Sin Nombre, spomedzi dokumentárnych zvíťazil The Cove a spomedzi animovaných Hore. Najlepšiu kameru má podľa floridskej kritiky očakávaná snímka Jamesa Camerona Avatar, o ktorú sa postaral Mauro Fiore. Najlepší scenár napísala podľa floridských filmových kritikov a kritičiek dvojica Scott Neustadter a Michael Weber k filmu 500 dní so Summer. Ako sa píše na oficiálnej webovej stránke združenia floridafilmcriticscircle.webs.com, práve v tejto kategórii sa odohral najtesnejší súboj, a to medzi konečnými víťazmi a Jasonom Reitmanom a Sheldonom Turnerom, ktorí sú podpísaní pod snímkou Lietam v tom.
Agentúra SITA prináša prehľad víťazov cien Združenia floridských filmových kritikov (FFCC), ako ho zverejnila oficiálna webová stránka floridafilmcriticscircle.webs.com: Najlepší film: Lietam v tom ;Najlepší cudzojazyčný film: Sin Nombre (Cary Fukunaga) - Mexiko, USA ;Najlepší dokument: The Cove ;Najlepší animovaný film: Hore Najlepšia réžia: Jason Reitman (Lietam v tom) ;Najlepší herec: George Clooney (Lietam v tom); Najlepšia herečka: Gabourey Sidibe (Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire); Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Christoph Waltz (Nehanební bastardi) ;Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Mo’Nique (Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire) ;Najlepší scenár: Scott Neustadter a Michael Weber (500 dní so Summer) ; Najlepšia kamera: Mauro Fiore (Avatar) Pauline Kael Breakout Award: Gabourey Sidibe (Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire) .
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zajtra v TV

Zajtra v TV

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS
1. Česko Slovenská SuperStar - finále –Markíza - 28.8 %, 64.1%; *TELEVÍZNE NOVINY -Markíza ; 3 .Česko Slovenská SuperStar - rozhodnutie –Markíza; 4. Modré z neba- Markíza ; 5.*DNES –Markíza; 6. Ordinácia v ružovej záhrade III. - Markíza ; 7.Ordinácia v ružovej záhrade III.- Markíza; 8.NOVINY TV JOJ -TV JOJ ; 9. Ordinácia v ružovej záhrade III.- Markíza ; 10.Ordinácia v ružovej záhrade III.- Markíza; 11. *ŠPORT -TV JOJ; 12. *NAJLEPŠIE POČASIE -TV JOJ; 13. *Športové noviny –Markíza;14. *Počasie –Markíza; 15. Pošta pre teba- Jednotka ; 16. Aj múdry schybí –Markíza; 17.*KRIMI NOVINY - TV JOJ ;18. *Panelák ;TV JOJ ; 19. Bez servítky Markíza; 20. Kuriér TV JOJ -11.2 %, 26.2 %

Pozn.Pri reláciách opakujúcich sa každý deň (spravodajstvo, šport, sitcom a pod.) je uvedená relácia s najvyššou hodnotou ratingu za celý týždeň ;© Výskum programu STV

22. 12. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Najmenej štyria ľudia v utorok zahynuli a ďalších 17 bolo zranených pri samovražednom útoku na novinársky klub v pakistanskom meste Pešávar. Samovrah sa odpálil pred budovou klubu, pričom výbuch vybil všetky okná a úplne zničil strážnu búdku aj automobily v okolí. Ako informoval policajný dôstojník Kárim Chán, útočník chcel vojsť do budovy, keď ho však pred vchodom zastavil policajt, odpálil výbušninu. Medzi zranenými sú aj najmenej štyria novinári. Islamskí extrémisti v poslednej dobe zintenzívnili útoky proti civilným cieľom v Pakistane. Od začiatku októbra zahynulo v Pakistane pri teroristických útokoch najmenej 500 ľudí, od júla 2007 si útoky vyžiadali najmenej 2700 obetí na životoch. Útoky majú na svedomí povstalci Talibanu, ktorí sa ukrývajú v horských oblastiach na pakistansko-afganských hraniciach.
Tri najväčšie britské politické strany súhlasili so zorganizovaním bezprecedentnej série televíznych predvolebných debát na americký štýl. V pondelok o tom informovali samotné televízie. BBC, ITV a Sky News uviedli, že Labouristická strana, Konzervatívna strana a Liberálni demokrati súhlasili s účasťou v troch televíznych debatách pred celoštátnymi voľbami, ktoré sa uskutočnia približne v polovici roku 2010. Pôjde vôbec o prvé podobné TV diskusie v Británii, kde sa verbálne súboje tamojších politikov odohrávajú prevažne len počas pravidelných parlamentných schôdzí, na ktorých politici odpovedajú na jednotlivé otázky. V štúdiu sa tak v priamom súboji stretne labouristický premiér Gordon Brown, konzervatívny opozičný líder David Cameron a šéf Liberálnych demokratov Nick Clegg. Posledné prieskumy verejnej mienky naznačujú víťazstvo konzervatívcov. Podľa inštitútu Ipsos Mori chce Cameronovu stranu voliť 43 percent Britov, čo je oproti prieskumu rovnakej agentúry z minulého mesiaca nárast o šesť percentuálnych bodov. Labouristi premiéra Browna naopak spadli z novembrových 31 na 26 percent. Mierne si polepšili liberálni demokrati, ktorých chcelo v decembri voliť 20 percent Britov.
">Oscarový režisér Roman Polański, ktorý je v súčasnosti v domácom väzení vo Švajčiarsku, žaluje tri francúzske periodiká za to, že neoprávnene zverejnili tri fotografie jeho rodiny, čím mu zasiahli do súkromia. Na niektorých fotkách z jeho horskej chaty v Gstaade sú totiž okrem neho zobrazené tiež jeho deti. Režisér filmov Rosemary má dieťatko (1968), Čínska štvrť (1974) alebo Pianista (2002) podal trestné oznámenie na magazíny VSD a Voici a týždenník Le Journal du Dimanche. Spoločne s manželkou Emmanuelle Seigner od nich ako odškodné požaduje 75-tisíc eur. Prípadom sa bude súd v Paríži zaoberať 12. januára. Švajčiarsko v januári rozhodne o žiadosti USA na vydanie Romana Polańského, ktorého zatkli 26. septembra v Zürichu na základe viac ako 31 rokov starého amerického zatykača. V roku 1977 sa režisér priznal, že mal pohlavný styk s 13-ročným dievčaťom a uzavrel dohodu o vine a treste. V roku 1978 však ušiel do Francúzska, kde bol mimo dosahu americkej jurisdikcie. V súčasnosti Polański nemôže vyjsť z chaty, kým Švajčiarsko nerozhodne o žiadosti USA na jeho vydanie. Jeho pohyb monitoruje elektronický náramok.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
V nemocnici finančnej metropoly Almaty zomrel dnes prominentný kirgizský opozičný novinár Gennadij Pavljuk, ktorého približne pred týždňom s rukami zviazanými za chrbtom vyhodili z okna vysokej budovy. Oznámili to bezpečnostné zdroje Kirgizska. Po násilnej akcii v Almaty spáchanej 16. decembra upadol Pavljuk do kómy. Prominentný opozičný novinár mal trvalé bydlisko a pracovisko v Biškeku a vo finančnej metropole bývalej sovietskej republiky bol na návšteve priateľov. Kirgizská opozícia ostro odsúdila útok na Gennadija Pavljuka, patriaceho medzi najnekompromisnejších kritikov vlády prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Podľa opozičných politikov sa Bakijev a jeho spolupracovníci všetkými možnými prostriedkami snažia umlčať oponentov kirgizského kabinetu. Útoky na novinárov a politikov sú na území Kirgizska častejšie ako v ostatných stredoázijských štátoch, ktoré boli predtým súčasťou Sovietskeho zväzu.
Copyright © TASR 2009

Digitalizácia na pokračovanie- Hra na blbcov

Digitalizácia na pokračovanie-
Hra na blbcov
Televízia Markíza tvrdí, že o dnešnom spustení prvého multiplexu digitálneho terestriálneho vysielania, nebola oficiálne informovaná. Agentúru SITA o tom dnes informovala hovorkyňa televízie Oľga Dúbravská. Spoločnosť Towercom dnes popoludní spustila digitálne pozemské televízne vysielanie. V prvom multiplexe sú tri okruhy Slovenskej televízie a dve komerčné stanice JOJ a JOJ Plus. Markíza v ňom nie je. "V súvislosti s prepnutím pilotného vysielania DVB-T na riadne vysielanie, TV Markíza nemá ambíciu brzdiť tento proces," povedala Dúbravská. Vzhľadom na to, že ide o strategické rozhodnutie, predstavuje to podľa televízie širší kontext právnych a technických otázok a tie sú predmetom rokovania. "Máme za to, že nie je možné jednostranne vyradiť televíziu Markíza z pilotného digitálneho vysielania s odôvodnením, že sa začalo riadne vysielanie, pričom stále ide iba o pilotné vysielanie, resp. prechodný multiplex," dodala Dúbravská. Towercom bude prevádzkovať celkovo tri multiplexy digitálneho terestriálneho vysielania.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Chicago Film Critics Association Awards

Chicago Film Critics Association Awards
Asociácia chicagských filmových kritikov a kritičiek vyhlásila za najlepší film roka vojnovú drámu The Hurt Locker. Snímka odohrávajúca sa v Iraku vyniesla ocenenie aj režisérke Kathryn Bigelow, hercovi Jeremymu Rennerovi, scenáristovi Markovi Boalovi a kameramanovi Barrymu Ackroydovi. V kategórii Najlepšia herečka zvíťazila Carey Mulligan za výkon v dráme An Education. Dvadsaťštyriročnú Britku okrem toho vyhlásili za Najsľubnejšiu herečku. Za vedľajšie roly si ceny odniesli Mo’nique za výkon v dráme Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire a Christoph Waltz za stvárnenie Hansa Landu v Nehanebných bastardoch Quentina Tarantina. Najlepším cudzojazyčným filmom je dráma Das Weiße Band, najlepším animovaným filmom je Hore a spomedzi dokumentov zvíťazil Anvil! The Story of Anvil. Najsľubnejším režisérom je Neill Blomkamp, ktorý prerazil s akčnou sci-fi drámou District 9.
Agentúra SITA prináša prehľad víťazov cien Asociácie chicagských filmových kritikov a kritičiek (CFCA), ako ho zverejnila oficiálna stránka www.chicagofilmcritics.org: Najlepší film: The Hurt Locker ;Najlepší cudzojazyčný film: Das Weiße Band (Michael Haneke) - Rakúsko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko Najlepší dokument: Anvil: The Story of Anvil; Najlepší animovaný film: Hore ;Najlepšia réžia: Kathryn Bigelow (The Hurt Locker); Najlepší herec: Jeremy Renner (The Hurt Locker) ;Najlepšia herečka: Carey Mulligan (An Education) ;Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Christoph Waltz (Nehanební bastardi) ;Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Mo’nique (Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire) ;Najlepší pôvodný scenár: Mark Boal (The Hurt Locker); Najlepší adaptovaný scenár: Jason Reitman a Sheldon Turner (Lietam v tom) ;Najlepšia kamera: Barry Ackroyd (The Hurt Locker) ;Najlepšia pôvodná hudba: Michael Giacchino (Hore) ;Najsľubnejšia herečka: Carey Mulligan (An Education) ;Najsľubnejší režisér: Neill Blomkamp (District 9) .
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) udelila štyri licencie na digitálne televízne vysielanie. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ kancelárie Ľuboš Kukliš. Firma MAC TV, ktorá prevádzkuje televízie JOJ a JOJ Plus, získala dve, po jednej dostali spoločnosť C.E.N. (televízia TA 3) a TV Karpaty. Verejnoprávna Slovenská televízia (STV) čelí konaniu za možné porušenie zákona. Všestrannosť informácii a pluralitu názorov asi nezachovala pri odvysielaní rubriky o waldorfskej škole, ktorú odvysielala v októbrovom Rannom magazíne. Proti STV začala rada konanie aj za nevyhradenie dvadsaťpercentného celkového času vysielania na vysielanie diel nezávislej európskej produkcie. Tri správne konania začala rada proti spoločnosti Markíza-Slovakia, ktorá prevádzkuje televíziu Markíza. Ide o konania vo veci možného porušenia objektivity a ochrany ľudskej dôstojnosti, ako objektivity politicko-publicistických programov. Spoločnosť C.E.N. čelí konaniu za možné porušenie objektívnosti spravodajstva a ochrany ľudskej dôstojnosti. Proti spoločnosti MAC TV začala rada tri konania.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Alaina Reed-Amini

Zomrela Alaina Reed-Amini
Americká herečka Alaina Reed-Amini, ktorá sa stala známou v druhej polovici sedemdesiatych rokov účinkovaním v seriáli pre deti Sesame Street (1969), skonala 17. decembra vo veku 63 rokov na následky rakoviny prsníka. Oznámil to jej hovorca Billy Laurence. Alaina Reed-Amini sa narodila ako Bernice Ruth Reed v Springfielde v štáte Ohio. Svoju kariéru začala v roku 1974 v muzikáli Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band on the Road. Účinkovala aj v predstaveniach Chicago alebo Vlasy. V rokoch 1976 až 1988 hrala v seriáli Sesame Street a od roku 1985 do 1990 aj v sitkome 227, v ktorom účinkoval aj jej druhý manžel Kevin Peter Hall. Po svadbe s ním v roku 1988 si zmenila meno na Alaina Reed Hall. Predstavila sa aj vo filmoch Smrť jej pristane (1992) alebo Veľmi nebezpečné známosti (1999) a taktiež si zahrala epizódne úlohy v seriáloch Pohotovosť (1994), Newyorskí policajti (1993), The Drew Carey Show (1995) a Ally McBealová (1997). Jej tretí manžel Tamim Amini, za ktorého sa vydala v roku 2008, oznámil, že začiatkom budúceho roka usporiada spomienkovú slávnosť venovanú jej životu a kariére.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

STV NEWS

STV NEWS
Slovenská televízia (STV) dnes podpísala s prevádzkovateľom digitálneho terestriálneho vysielania (DVB-T) spoločnosťou Towercom, a.s. zmluvu na vysielanie programových služieb Slovenskej televízie v prvom a verejnoprávnom multiplexe. Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe, o ktorej agentúru SITA informoval hovorca televízie Peter Susko, "táto zmluva umožní STV plynulý a bezproblémový prechod z analógového na digitálne terestriálne vysielanie a plné spustenie verejnoprávneho multiplexu na území Slovenskej republiky". Vysielanie v rámci verejnoprávneho multiplexu, ktorý by sa mal spustiť v polovici blížiaceho sa roka 2010, umožní divákom STV sledovať všetky jej kanály v digitálnej kvalite bez ďalších poplatkov. Ako ďalej informoval Susko, "V Prvom multiplexe sa s vysielaním začína dnes, v utorok 22. decembra". Vysielanie bude pri spustení podľa hovorcu STV dostupné na bežnú televíznu anténu pre približne 80 percent domácností na Slovensku. Na jeho sledovanie je však potrebné mať televízny prijímač so zabudovaným digitálnym tunerom DVB-T. Pri starších televízoroch je nutné kúpiť si set-top box pre DVB-T vysielanie. Digitalizácia terestriálneho vysielania prinesie divákom Slovenskej televízie vyššiu kvalitu obrazu, doplnkové digitálne služby ako napríklad elektronického programového sprievodcu (EPG) a v budúcnosti aj interaktívne služby, informoval Susko. Prechod z analógového na digitálne vysielanie musí byť ukončený do konca roku 2012. Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe STV, podľa posledných prieskumov sa prechod z analógového na digitálne vysielanie dotkne hlavne 37 % domácnosti, ktoré prijímajú signál cez spoločnú alebo individuálnu terestriálnu anténu". STV bude v nasledujúcom období spolupracovať s kompetentnými úradmi, najmä s ministerstvom dopravy, na informačnej kampani a urýchlení prechodu týchto domácností na digitálne vysielanie. Televízia bude zároveň o prechode na digitálne vysielanie informovať aj vo svojom vysielaní. Informácie sú dostupné aj na webovskej stránke televízie - www.stv.sk a na oficiálnej webovskej stránke kampane o prechode na DVB-T - http://www.digimedia.sk/.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Digitalizácia na pokračovanie

Digitalizácia na pokračovanie
Spoločnosť Towercom spustila komerčnú prevádzku digitálneho terestriálneho vysielania (DVB-T) na Slovensku. Ako ďalej agentúru SITA informoval marketingový manažér Towercom, a.s. Michal Šuran, dnes o 12:15 bola spustená prevádzka prvého multiplexu digitálneho terestriálneho vysielania. Signál multiplexu je dostupný pre 80 percent obyvateľov Slovenska. "Aktuálna programová ponuka, ktorú si diváci môžu naladiť, pozostáva z troch okruhov Slovenskej televízie - Jednotka, Dvojka, Trojka a dvoch komerčných staníc JOJ a JOJ PLUS. Programová skladba sa môže po splnení zákonných podmienok zo strany ďalších vysielateľov zmeniť. Tieto zmeny budú včas medializované," informoval ďalej Šuran. Na základe požiadavky vysielateľov je vysielanie v prvom multiplexe v kompresnom štandarde MPEG-2. "Za necelé štyri mesiace sme vybudovali sieť prvého multiplexu DVB-T. Slovenské domácnosti už počas vianočných sviatkov môžu prijímať televízny signál cez anténu v digitálnej kvalite a zadarmo," cituje tlačová správa predsedu predstavenstva spoločnosti Towercom Romana Fischera. Na sledovanie digitálneho terestriálneho vysielania treba mať televízny prijímač so zabudovaným digitálnym tunerom DVB-T. Pri starších televízoroch je nutné kúpiť si set-top box pre DVB-T vysielanie. Spoločnosť Towercom bude prevádzkovať celkovo tri multiplexy digitálneho terestriálneho vysielania, v ktorých je dostatok priestoru pre distribúciu ďalších televíznych staníc, dodáva sa v tlačovej správe.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TA 3 NEWS

TA 3 NEWS
Televízia TA3 je dnes dostupná takmer pre 70 percent obyvateľstva Slovenska.TA3 na základe kvartálneho výskumu TNS medziročne zvýšila svoje deklarované pokrytie až o 4,1 percenta. Kým v minulom roku v poslednom štvrťroku mala pokrytie 64,4%, podľa prieskumov dosahuje v poslednom kvartáli roku 2009 až 68,5%.TA3 podľa aktuálnych analýz taktiež medziročne zvýšila svoju sledovanosť – priemerný denný rating vysielacieho času TA3, ktorý eviduje všetkých divákov sledujúcich spravodajskú televíziu počas celého vysielania, stúpol z 13 187 divákov v minulom roku na 14 229 divákov v roku 2009, čo je nárast o 8%.Televízia TA3 zaznamenala aj nárast podielu napriek aktuálnej situácii, keď sa na trhu etablovali dve nové značky už známych vysielateľov a ďalšie televízie dostupné prostredníctvom káblových rozvodov a satelitu. Priemerný denný share počas vysielacieho času TA3 narástol z 1,68% v roku 2008 na 1,71% v roku 2009. Čistý share TA3 zohľadňujúci pokrytie a vysielací čas v roku 2009 predstavuje 2,4 percenta.Rastúcu tendenciu má aj priemerný denný jednominútový reach, ktorý medziročne stúpol o 9 percent, takže TA3 si za deň zapne takmer 800 tisíc divákov. Televízia TA3 dnes cez víkend osloví takmer 900 tisíc divákov a pravidelne prekročí aj miliónovú hranicu, čo predstavuje mimoriadny medziročný nárast až o 13,5 percenta.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Simply the best

Simply the best

21. 12. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
SES Astra, súčasť skupiny SES (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG), oznámila, že španielsky operátor s platenou TV ponukou Digital+ vysiela ďalších 5 HD programov na satelitoch Astra. Spolu s týmito dodatočnými programami je prostredníctvom satelitného systému Astra dostupných cez 100 HD programov. Nové HD programy v ponuke Digital+ zahŕňajú Accion HD, Eurosport HD, Fox HD, National Geographic HD and MTVN HD, a sú dostupné na satelitoch Astra na orbitálnej pozícii 19,2 stupňa východne. Celkovo vysiela operátor Digital+ 10 HD programov na Astre. Spoločnosti, ktoré vysielajú svoj obsah prostredníctvom satelitného systému Astra, sú poprední európski operátori s platenou TV ponukou ako aj významní komerčný a verejnoprávny vysielatelia vrátane Sky a BBC vo Veľkej Británii, Sky Deutschland, RTL a Vox v Nemecku, Canal+, CanalSat, TNTSAT a Orange vo Francúzsku, Digital+ v Španielsku, Viasat v Dánsku, Švédsku a Fínsku, Canal Digitaal v Holandsku, TV Vlaanderen v Belgicku, Skylink a CS Link v Českej republike a na Slovensku, arte v Nemecku a Francúzsku, ORF v Rakúsku a TVP v Poľsku. Alexander Oudendijk, obchodný riaditeľ spoločnosti SES Astra, povedal: „Sme veľmi radi, že operátor Digital+ sa rozhodol spustiť vysielanie dodatočných HD programov prostredníctvom satelitného systému Astra. Tým pádom vysielame už viac ako 100 HD programov a tento fakt je dôkazom, že vysielanie vo vysokom rozlíšení naberá na popularite v európskych krajinách. SES Astra bola vždy priekopníkom v oblasti HDTV. S počtom vyše 100 HD programov na konci roku 2009 sme prekonali aj vlastné očakávania. Sme presvedčení, že tento pozitívny vývoj bude pokračovať aj v roku 2010 a sme pripravení spustiť vysielanie ďalších HD programov na našich satelitoch.“
Európska komisia dnes pohrozila právnym konaním voči všetkým členských krajinám, ktoré ešte nezačlenili do svojich národných legislatív nové predpisy týkajúce sa televízneho vysielania. Dvojročná lehota na prevzatie smernice o audiovizuálnych mediálnych službách, ktorou sa odstraňujú zastarané obmedzenia pre digitálne vysielanie cez internet, video na požiadanie a mobilnú televíziu, sa skončila v sobotu. Len tri krajiny - Belgicko, Rumunsko a Slovensko - však doteraz v súlade s právnymi predpismi informovali komisiu o úplnej implementácii nových pravidiel. Ďalšie štáty oznámili Bruselu len určité opatrenia, alebo smernicu síce čiastočne zaviedli, no EK o tom neinformovali. V Maďarsku sa celý proces úplne zastavil po tom, ako v parlamente neprešiel návrh zákona. Nové predpisy EÚ uľahčujú tvorcom a poskytovateľom televíznych programov prístup k financovaniu z nových foriem audiovizuálnej reklamy, ako je napríklad reklama na rozdelenej obrazovke alebo umiestnenie výrobku, ktoré je povolené vo všetkých programoch okrem správ, dokumentárnych filmoch a reláciách pre deti. Ponúka sa tiež väčšia voľnosť pri zostavovaní programov vďaka zrušeniu pravidiel, podľa ktorých muselo medzi dvoma prestávkami na reklamu uplynúť dvadsať minút. Nové predpisy EÚ posilňujú televízne a audiovizuálne odvetvie v Európe prostredníctvom zníženia regulácie a vytvorenia rovnocenných podmienok pre audiovizuálne mediálne služby "bez hraníc". Rovnako zabezpečujú, aby pre všetky audiovizuálne služby vrátane služieb poskytovaných na požiadanie v pevných, mobilných i satelitných sieťach, platili pravidlá vo verejnom záujme, ako sú ochrana neplnoletých osôb a ľudskej dôstojnosti. Komisárka pre informačnú spoločnosť a médiá Viviane Redingová apelovala na členské štáty, aby prispôsobili svoje vnútroštátne právne predpisy požadovanej európskej legislatíve. "Pre ďalší odklad vykonania týchto úprav neexistuje nijaké ospravedlnenie. Komisia nebude váhať využiť svoje právomoci vyplývajúce zo Zmluvy o EÚ na dosiahnutie tohto cieľa," varovala Redingová. Právne konanie EK voči členským krajinám je trojstupňové, pričom posledným štádiom je predvedenie štátu pred Európsky súdny dvor.
Copyright © TASR 2009

Satellite Awards

Satellite Awards
Medzinárodná akadémia novinárov (IPA) vyhlásila za najlepší film - drámu roka 2009 dielo The Hurt Locker. V kategórii Film - komédia alebo muzikál udelila cenu snímke Nine. Najviac filmových Satellite Awards si odniesla spomenutá vojnová dráma The Hurt Locker. Z piatich nominácií premenila na víťazstvo štyri - okrem kategórie Film - dráma aj za réžiu, za ktorú je zodpovedná Kathryn Bigelow, strih a za herecký výkon Jeremyho Rennera. V hereckých kategóriách ďalej triumfovali Shohreh Aghdashloo za kriminálnu drámu The Stoning of Soraya M., Meryl Streep za komediálnu romantickú drámu Julie & Julia a Michael Stuhlbarg za komediálnu drámu A Serious Man. Za vedľajšie úlohy ocenila akadémia Mo'nique za výkon v dráme Precious: Based on the Novel Push by Sapphire a Christopha Waltza za stvárnenie postavy Hansa Landu v Nehanebných bastardoch Quentina Tarantina. Muzikál Nine, ktorý oslavuje tvorbu legendárneho režiséra Federica Felliniho a inšpirovaný je práve jeho snímkou 8 1/2 (1963), mal najviac nominácií na ceny - celkovo desať. Z nich však premenil na víťazstvo len dve - okrem spomínanej kategórie za komédiu alebo muzikál aj za kameru. Okrem toho mu udelili cenu pre Najlepšie herecké obsadenie, víťazná snímka v tejto kategórii však bola známa už v dobe zverejnenia nominácií.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Digitalizácia na pokračovanie

Digitalizácia na pokračovanie
Ostrá prevádzka digitálneho terestrického televízneho vysielania (DVB-T) by sa mala začať ešte tento týždeň. Pre portál Živé.sk to uviedol marketingový manažér spoločnosti Towercom Michal Šuran. Signál bude podľa neho od začiatku dostupný pre 80 % obyvateľstva, k čomu sa firma zaviazala v tendri. Problémy s príjmom budú mať podľa internetového portálu obyvatelia Nitrianskeho kraja, ktorý však budú môcť zatiaľ využiť presahy signálu. Podľa vyjadrenia Šurana pre Živé.sk však nitriansky vysielač začne vysielať zrejme už začiatkom budúceho roka. Digitálne vysielanie úplne nahradí doterajšie analógové televízne vysielanie najneskôr v roku 2012. Divákom prinesie, okrem možnosti prijímania viacerých programov, zásadné zvýšenie kvality prijímaného televízneho vysielania v tzv. štúdiovej kvalite, interaktívne ovládanie vysielania, prípadne aj perspektívne poskytovanie služieb mobilnej televízie, internetových služieb a služieb elektronickej verejnej správy. Diváci, ktorí prijímajú analógové vysielanie, si budú musieť po prechode na DVB-T štandard zaobstarať televízor so zabudovaným digitálnym tunerom alebo zariadenie na príjem takéhoto signálu, tzv. "set-top-box".

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TA 3 NEWS

TA 3 NEWS
Televízia TA3 pripravuje špecializované vysielanie počas vianočných sviatkov a Silvestra. Okrem tematických reportáží, živých vstupov a mapovania tradícií v jednotlivých domácich regiónoch, TA3 aj tento rok odvysiela priame prenosy svätých omší. Na Štedrý večer odvysiela o 16:30 v priamom prenose Evanjelické služby božie z Veľkého evanjelického kostola v Bratislave. Spravodajská televízia prinesie už tradične v priamom prenose aj Polnočnú svätú omšu z Vatikánu so začiatkom o 22:00, ktorú bude v štúdiu naživo komentovať katolícky kňaz Dušan Kolenčík. Aj počas Prvého sviatku vianočného bude TA3 akcentovať religiózny rozmer Vianoc: v dopoludňajších hodinách v priamom prenose divákom prinesie slávnostnú omšu z Trnavy a po jej skončení pápežské slávnostné posolstvo Urbi et Orbi z Vatikánu, ktoré bude naživo komentovať katolícky kňaz Marek Vaňuš. Politické diskusné relácie budú v čase sviatkov nahradené spravodajskými blokmi. Silvestrovské vysielanie na TA3 bude prispôsobené špeciálnemu programovému režimu. Spravodajská televízia začne vysielať už od 7. hodiny rána a počas celého dňa bude v priamom prenose mapovať oslavy Nového roka vo svete. Divákom sprostredkuje Silvester v Sydney, Moskve, Londýne a ďalších svetových metropolách. Tím domácich reportérov zmonitoruje oslavy na Slovensku – nielen v hlavnom meste, ale aj v jednotlivých regiónoch krajiny. Večernú diskusnú reláciu Téma dňa nahradí TA3 spravodajským špeciálom moderátorov a redaktorov. Okrem celodenných živých vstupov spravodajská televízia pripravuje tematické reportáže a príspevky domácej a zahraničnej redakcie spojené s oslavami Nového roka. TA3 bude výnimočne vysielať aj po polnoci, divákom v priamom prenose prinesie slávnostný ohňostroj z Bratislavy. Večerom bude sprevádzať moderátorská dvojica – Anka Vojteková a Daniel Horňák, ktorá bude komentovať v pravidelných živých vstupoch silvestrovské oslavy. Na Nový rok TA3 naživo odvysiela Novoročnú svätú omšu z Dómu sv. Martina a príhovor prezidenta SR.

Na svatého Otomara neuvidíš komára

Na svatého Otomara neuvidíš komára
Jednotka a Trojka lepšie, Dvojka zle.
JOJ jemne klesla a JOJ Plus na rovnakých číslach.
Markíza stúpla, TV DOMA klesla.
TA 3 stúpla o päť stotín.
Primetimový rozdiel medzi Jednotkou a JOJ síce klesol, ale ja tak je stále na neuveriteľnom rozdiele 9,93 %.

Markíza - 32.78 %

TV DOMA - 1.64 %

Jednotka - 14.43 %

Dvojka - 2.56 %

Trojka - 1.24 %

TV JOJ – 20.88 %

JOJ PLUS- 3.23 %

TA 3 - 1.20 %

STV a SRo NEWS

STV a SRo NEWS
Slovenská televízia (STV) a Slovenský rozhlas (SRo) dnes na pôde Ministerstva kultúry SR podpísali zmluvy so štátom, na základe ktorých im budúci rok do rozpočtov pritečú peniaze na výrobu pôvodných programov vo verejnom záujme. Počas najbližších piatich rokov päťročné rámcové zmluvy garantujú pre televíziu minimálne desať miliónov eur (301,3 milióna Sk) ročne a so štyrmi miliónmi eur (120,5 milióna Sk) môže každoročne počítať rozhlas. V prípade STV pôjde v roku 2010 o sumu 12,5 milióna eur (376,6 milióna Sk) a SRo dostane 4,5 milióna eur (135,6 milióna Sk). Televízia podporou od štátu pokryje výrobu 385 programov, medzi ktorými sú rozprávky, dokumenty či filmy. Rozhlas za peniaze od štátu zrealizuje 8305 hudobných, umelecko-publicistických, dokumentárnych, náboženských a náučných programov, ako aj vysielanie do zahraničia v šiestich jazykoch (Radio Slovakia International) prostredníctvom satelitu a internetu. Rámcové zmluvy, ku ktorým sa budú podpisovať dodatky konkretizujúce výšku finančnej podpory a záväzky verejnoprávnych vysielateľov na každý rok, sa netýkajú výroby spravodajských programov a publicistiky aktuálneho a analytického charakteru. Zmluvy a dodatky za štát podpísal minister kultúry Marek Maďarič, za STV jej generálny riaditeľ Štefan Nižňanský a za SRo generálna riaditeľka Miloslava Zemková. Pre STV zmluvu s budúcoročným dodatkom schválila vláda 11. novembra a tú medzi SRo a štátom kabinet odsúhlasil 16. decembra.
Copyright © TASR 2009

20. 12. 2009

Zomrela Brittany Murphyová

Zomrela Brittany Murphyová
V Los Angeles v nedeľu zomrela na zástavu srdca americká herečka Brittany Murphyová. Dožila sa len 32 rokov. Informuje o tom klinika v Beverly Hills, kam Murphyovú previezli v nedeľu ráno po tom, čo na linke záchrany zaznamenali telefonát z domu jej manžela Simona Monjacka. Krátko nato lekári konštatovali jej smrť. Zatiaľ sa nevie, čo zástavu srdca spôsobilo. Murphyová sa preslávila najmä ako filmová priateľka rappera Eminema vo filme Ôsma míľa (8 Mile) z roku 2002. Hrala aj vo filmoch ako Clueless, Girl, Interrupted , Don't Say a Word, Just Married, Sin City. Mala vlastnú hudobnú skupinu Blessed Soul. Budúci rok by sa mala objaviť v akčnom filme Postrádateľní (The Expendables) po boku Lucy Liu, Brucea Willisa či Sylvestera Stallona, ktorý snímku aj režíroval. Podľa lekárov zomrela prirodzenou smrťou zrejme na zlyhanie srdca. Na potvrdenie oficiálnej príčiny smrti však budú potrebné toxikologické testy. Za mŕtvu ju vyhlásili v nedeľu o 10:04 miestneho času (o 19:04 stredoeurópskeho času, SEČ) v nemocnici neďaleko Beverly Hills. Údajne ju našli v sprche v bezvedomí. Jeden zo susedov Clare Staples uviedol, že videl ako herečku oživovali a jej manžel mal počas toho na sebe oblečenú len spodnú časť pyžama, bol bosý a viditeľne znepokojený. Podľa Eda Wintera z úradu koronera sa pozreli aj do jej lekárskeho spisu. "Zdá sa, že to bolo prirodzené," uviedol. Podľa iného zdroja však bola herečka pred smrťou veľmi chorá. Už niekoľko dní užívala lieky na predpis proti chrípke. V nedeľu, keď zomrela, údajne vracala a členom svojej rodiny povedala, že sa cíti veľmi zle. Podľa niektorých sa v dome našlo viacero predpisov na lieky. Herečkin otec sa na jej adresu vyjadril: "Bola to úplná bábika už odkedy sa narodila. Vždy bola veľmi otvorená." Jej rodina vydala vyhlásenie: "Náhla strata našej milovanej Brittany je príšerná tragédia. Bola našou dcérou, ženou, láskou a žiariacou hviezdou. Prosíme vás, aby ste v tejto chvíli rešpektovali naše súkromie." Ashton Kutcher, ktorý s herečkou kedysi chodil a zahral si s ňou vo filme Medové týždne napísal na Twitteri: "Dnes svet prišiel o malé slniečko. Vyjadrujem moju úprimnú sústrasť rodine Brittany, jej manželovi a jej úžasnej matke Sharon," dodal. O svoj smútok sa podelili aj ďalšie hviezdy, ako napríklad herečka Alicia Silverstone, ktorá si s Murphy zahrala vo filme Bezmocná (1995): "Táto správa ma strašne zarmútila. Zbožňovala som pracovať s Brittany. Bola taká talentovaná, taká láskavá a pôvabná. Vždy som cítila, že sme spolu prepojené a naše životy spájali aj veľmi jedinečné životné skúsenosti. Vo svojom srdci k nej cítim lásku a dúfam, že odpočíva v pokoji". Herec Donald Faison, ktorý si s Murphy zahral vo filme Dievča z lepšej spoločnosti (2003) povedal: "Brittany bola jedným z najlepších ľudí, akých ste mohli v živote stretnúť. Mala hlas ako anjel a skutočné srdce zo zlata. Som veľmi šťastný, že som mohol spoznať a pracovať s takou jedinečnou osobou," dodal. Whoopi Goldberg, ktorý sa s herečkou objavil vo filme Narušenie (1999) sa vyjadril: "Je to nesmierna strata pre nás hercov a pre filmový priemysel, no ešte väčšia pre jej rodinu. Myslím na nich v modlitbách," dodal. Aj iné hollywoodske hviezdy si v dobrom zaspomínali na Brittany Murphy, medzi inými aj Lindsay Lohan, Jessica Simpson, Eliza Dushku, Simon Pegg, Juliette Lewis, Jamie Kennedy, Josh Groban, Soleil Moon Frye, Kim Kardashian či Fred Durst. Brittany Murphy sa narodila v meste Atlanta a vyrástla v New Jersey, neskôr sa však presťahovala do Los Angeles spolu s matkou, aby sa mohla venovať herectvu. "Keď som mame navrhla, aby sme sa presťahovali do Kalifornie, všetko predala a kvôli mne sme sem prišli," uviedla raz Murphy. V júni 2006 Murphy spolu s producentom Paulom Oakenfoldom vydali singel Faster Kill Pussycat, ktorý sa stal klubovým hitom a jednotkou v rebríčku Hot Dance Club Play magazínu Billboard. Záležitosti ohľadne pohrebu zatiaľ nie sú známe. © 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.; © 2009 lepsieinformacie.sk

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Štúdia spoločnosti MasterCard ukazuje, že každý z popredných európskych futbalových klubov zarobil v priemere 50 miliónov € za postup do vyraďovacieho kola Ligy majstrov UEFA. Podľa štúdie spoločnosti MasterCard sa finančný prínos Ligy majstrov UEFA pre európsku ekonomiku pohybuje okolo 6 biliónov €. Tohoročným výhercom hlavnej ceny vo výške 11,5 miliónov € zo skupinovej fáze sa stal francúzsky klub FC Girondins de Bordeaux. Anglicko, Taliansko a Španielsko zažili v tomto roku najväčší nárast príjmov. Štúdiu viedol profesor Simon Chadwick, jeden z popredných svetových odborníkov na podnikanie v športe. Jedným z jej výsledkov je, že hlavným príjemcom sa stal francúzsky futbalový klub FC Girondins de Bordeaux, ktorý v tomto roku získal 11,5 miliónov € zo skupinovej fáze Ligy majstrov UEFA plus ďalšie 3 milióny EUR za postup do vyraďovacieho kola. V prípade klubov, ktoré súťažili v skupinovej fáze a nekvalifikovali sa do vyraďovacieho kola Ligy majstrov UEFA sa odhaduje, že si za svoju účasť zarobili v priemere spolu 32 miliónov €. V tomto kalendárnom roku sa z najväčšieho ekonomického oživenia tešilo Anglicko, Taliansko a Španielsko. Anglicko získalo pre svoje kluby peňažné ceny v hodnote 129,5 miliónov € za účastníka vo finále (Manchester United) a za štyri družstvá zúčastňujúce sa skupinovej fáze. Futbalové kluby v Taliansku s tromi klubmi, ktoré sa kvalifikovali do vyraďovacieho kola v minulej sezóne a štyrmi tímami v tohoročnej skupinovej fáze, si vyrobili 104 miliónov €. V rovnakom období získali Španielske kluby 96,9 miliónov € za získanie trofeje v minulej sezóne a za štyri tímy, súťažiace v skupinovej fáze v roku 2009. „Za kalendárny rok, ako ukazuje náš výskum, dosiahla Liga majstrov UEFA hodnotu až 6 biliónov euro pre európsku ekonomiku, pričom Anglicko, Taliansko a Španielsko zaznamenali najväčší ekonomický rast za posledných 12 mesiacov. To znamená, že finančný prínos Ligy majstrov UEFA pre európsku ekonomiku je porovnateľný s posledným finále Svetového pohára FIFA v Nemecku,“ hovorí profesor Chadwick, ktorý viedol odbornú štúdiu spoločnosti MasterCard. Paul Meulendijk, vedúci sponzoringu spoločnosti MasterCard Europe, hovorí: „Ako oficiálny sponzor Ligy majstrov UEFA od roku 1994 sa domnievame, že vykonávanie výskumu ekonomického dopadu sponzoringu je zásadné a potvrdzuje, že MasterCard je jedným z hlavných subjektov, umožňujúcich pochopenie podstaty podnikania v športe. Prieskum tejto sezóny znovu ukazuje, aký dôležitý je ekonomický dopad týchto udalostí a ako vášeň pre futbal môže dokonca viesť k oživeniu nielen pre zúčastnené kluby, ale aj pre ekonomiku."
Dohliadajúcim producentom televízneho prenosu 82. udeľovania Oscarov bude Michael B. Seligman. Informovali o tom producenti prenosu Adam Shankman a Bill Mechanic na webovej stránke www.oscars.org. "Sme nadšení a poctení, že budeme pracovať s jednou z legiend odvetvia," uviedol Bill Mechanic. "Teším sa na to, že budem láskyplne mučiť Michaela, keď pristúpime k tomu, aby sme dali dokopy jednu z najkomplikovanejších a najdynamickejších televíznych udalostí roka," dodal Shankman. Michael B. Seligman, ktorý sa tak podpíše už pod 33. slávnostné udeľovanie cien americkej Akadémie televíznych umení a vied, má na konte viac ako 300 veľkých televíznych projektov. Šesťkrát ho nominovali na cenu Emmy, z toho päťkrát za prácu na oscarovej ceremónii. Nominácie v 82. ročníku udeľovania Oscarov vyhlásia 2. februára 2010 v Samuel Goldwyn Theater. Slávnostné odovzdávanie prestížnych filmových cien sa bude konať 7. marca 2010 v hollywoodskom Kodak Theatre.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nedeľné rezne a káva

Nedeľné rezne a káva
Pravicové strany sa stretli na spoločnom rokovaní. SDKÚ-DS im chcela poďakovať za podporu spoločného kandidáta vo voľbách do VÚC. Nevyhli sa však ani téme prípadnej spoločnej spolupráce pred parlamentnými voľbami. K dohode nedošlo. Zhodli sa, že sa opäť stretnú. Čo od rokovaní možno očakávať a akú alternatívu opozícia vytvorí voči súčasnej vláde? V diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12, ktorú na Jednotke odvysiela v nedeľu 20. decembra 2009 od 11.55 h, odpovie líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Sociálne podniky. Kým ministerstvo práce ich existenciu obhajuje, počet kritikov tohto pilotného systému sa zvyšuje. Opozícia sa obáva, či ich Brusel preplatí, a tvrdí: "Hrozí ďalší nástenkový tender." Ministerka práce odkazuje: "Nevidím dôvod, prečo by malo Slovensko vracať peniaze Európskej únii v súvislosti so sociálnymi podnikmi." Viac o tejto téme v diskusii. Stretnú sa v nej ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová (Smer-SD) a poslanec NR SR Ivan Štefanec (SDKÚ-DS). Reláciu bude moderovať Radovan Slobodník.
Hosťami Gábora Grendela v poslednej tohtoročnej relácii Na telo budú: podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová a poslankyňa NR SR Katarína Tóthová (ĽS-HZDS).Témou sú sľuby a realita. Aký bol rok 2009 pre opozíciu a koalíciu ? Aké zbrane vytiahnu v boji o voliča na budúci rok?
Hosťom poslednej tohtoročnej diskusnej relácie V politike, ktorú televízia TA3 odvysiela dňa 20. decembra 2009 o 19.55 h, bude predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.Moderátor relácie Richard Dírer bude v relácii diskutovať s lídrom SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom o aktuálnych prieskumoch preferencií politických strán, možnostiach pravicových strán ovplyvniť povolebné scenáre, vzťahoch koalície a opozície a programovej alternatíve opozičných strán.V čase vianočných sviatkov bude relácia V politike nahradená spravodajským blokom a najbližšie vydanie si diváci môžu pozrieť po Novom roku dňa 10. januára 2010.