11. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán poďakoval kandidátovi európskych socialistov na post predsedu budúcej Európskej komisie (EK) a súčasnému prvému podpredsedovi exekutívy EÚ Fransovi Timmermansovi za ponuku diskutovať s ním v spravodajskej televízii Euronews, avšak túto možnosť odmietol.
Hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi pre agentúru MTI uviedol, že Orbán by nepovažoval za správne, aby predseda maďarskej vlády zasahoval do predvolebnej kampane kandidátov európskych ľudovcov a sociálnych demokratov na predsedu EK - Manfreda Webera a Fransa Timmermansa.
Timmermans v piatok v Bruseli oznámil, že je ochotný diskutovať pred televíznymi kamerami s Orbánom. Politickú debatu pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) iniciovala spravodajská televízia Euronews.
Timmermans požiadal poslanca EP za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Istvána Ujhelyiho, aby o svojom rozhodnutí informoval maďarskú verejnosť.
Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v piatok vyhlásil, že Timmermans musí niesť zodpovednosť za príchod vyše poldruha milióna ilegálnych migrantov do Európy, ako aj za to, že výkon EK bol v uplynulých piatich rokoch "škandálne slabý", a že Európa priebežne stráca zo svojej konkurencieschopnosti a bezpečnostná situácia v nej sa stále zhoršuje. 


Šéf Facebooku Mark Zuckerberg má dobrý pocit z nového regulačného rámca, ktorý navrhuje Francúzsko pre sociálne siete. Zuckerberg to povedal v piatok v Paríži po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.
"Dúfam, že by sa mohol stať modelom, ktorý by sa mohol používať v EÚ," povedal Zuckerberg, ktorého citovala agentúra AFP.
S Macronom sa stretol po tom, ako francúzski experti a poprední štátni úradníci vypracovali správu, ktorá navrhuje, aby každá členská krajina Európskej únie zriadila svoj vlastný regulačný orgán, ktorý bude dohliadať na sociálne siete.
Správu si objednala francúzska vláda. Expertom bol umožnený bezprecedentný prístup na sociálne siete. Tie v správe kritizovali pre ich snahu o samoreguláciu a "nedostatok dôveryhodnosti".
Sociálnym sieťam priznali experti obrovskú mieru slobôd. Zároveň však tvrdia, že platformy navádzajú na "neprijateľné zneužívanie" týchto slobôd jednotlivcami i skupinami, prípadne šírenie dezinformácií, pričom samotné sociálne siete túto otázku zatiaľ adekvátne neriešili. Správa zároveň tvrdí, že sociálne siete ako Facebook na dezinformácie a zneužívanie často reagujú neskoro, respektíve až vtedy, keď takéto príspevky napáchajú škodu, konštatuje AFP.
"Som posmelený a optimistický ohľadom regulačného rámca, ktorý bude zavedený," povedal Zuckerberg po stretnutí s Macronom v Elyzejskom paláci. "Celkovo si myslím, že na to, aby ľudia verili internetu... je potrebné zavedenie správnej regulácie," povedal.


Troch tureckých novinárov, kritických voči tamojšej vláde, zadržali v piatok miestne úrady v Istanbule. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na turecké médiá.
Novinárku Cananu Coskunovú zadržala polícia v piatok večer počas bezpečnostnej kontroly, uviedol turecký opozičný denník Cumhuriyet. Coskunovú, bývalú reportérku zmienených novín, podľa jej právnika zadržali za nezaplatenie pokuty v súvislosti so súdnym prípadom z roku 2015.
Novinárke vtedy vymerali peňažný trest vo výške 2100 dolárov (približne 1870 eur) za urážku štátnych predstaviteľov. Coskunová vo svojom článku napísala, že istanbulská štátna realitná spoločnosť niektorým vysokopostaveným sudcov a prokurátorom výhodne predala zlacnené rezidencie, napísal Cumhuriyet.
Po zaplatení príslušnej pokuty Coskunovej právnik očakáva jej skoré prepustenie.
Cumhuriyet tiež informoval, že polícia v piatok zadržala aj ďalších dvoch novinárov v čase, keď spravodajsky pokrývali protesty v Istanbule. Tie sa konali na podporu väzňov, ktorí sa zapojili do hladovky s cieľom vyvinúť nátlak na turecké orgány, aby ukončili izoláciu väzneného vodcu kurdských povstalcov Abdullaha Öcalana.
Abdullaha Öcalana, vodcu zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), v roku 1999 odsúdili na trest smrti na základe obvinenia z vlastizrady. Trest v roku 2002 v dôsledku medzinárodného tlaku znížili na doživotie. Öcalan si ho odpykáva na ostrove Imrali neďaleko Istanbulu.
V pondelok mu bol od roku 2011 prvýkrát umožnený kontakt s právnikom.

Copyright © TASR 2019

V Turecku v sobotu napadli známeho opozičného novinára Yavuza Selima Demiragu, ktorý patrí k najznámejším kritikom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jeho nacionalistickej a protikurdskej politiky. Stĺpčekára denníka Yenicagsi si počkalo päť alebo šesť útočníkov s bejzbalkami pred jeho domom, keď sa vracal z rozhovoru z televízie. Novinára museli po útoku hospitalizovať. Dôvod jeho napadnutia nie je známy, vo všeobecnosti sa však predpokladá, že je ním práve jeho kritika Erdogana.
V televíznom rozhovore, ktorý napadnutý novinár absolvoval krátko pred útokom, sa venoval najmä kauze okolo opakovania komunálnych volieb v Istanbule.
V súboji o post starostu tohto najväčšieho tureckého mesta zvíťazil 31. marca Ekrem Imamoglu z opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) nad bývalým premiérom Binalim Yildirimom z Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Volebná komisia však tento týždeň ustúpila tlaku zo strany Erdoganovho režimu, voľby v Istanbule označila za neplatné a budú sa opakovať 23. júna.
V afganskej metropole Kábul v sobotu zabili afganskú novinárku Menu Mangal, ktorá pôsobila aj ako poradkyňa afganského parlamentu pre oblasť kultúry. K vražde došlo ráno, keď novinárka išla do práce, informoval hovorca afganského ministerstva vnútra Nasrat Rahímí. K útoku sa podľa neho zatiaľ nikto neprihlásil, útočník alebo útočníci hneď po čine ušli. V Afganistane operuje miestne fundamentalistické militantné hnutie Taliban, ako aj teroristická sieť Islamský štát. Obidve organizácie sú okrem iného proti zapájaniu žien do verejného života.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

TO JE TV!

TO JE TV!

RTVS NEWS: Magazín VAT o technologickej novinke pre hokejistov

RTVS NEWS 


Magazín VAT o technologickej novinke pre hokejistov

Najmodernejšie technológie na Slovensku pomáhajú pri diagnostike a zlepšovaní výkonov ľadových hokejistov. Systém PowerGate predstaví magazín o vede a technike VAT už v sobotu 11. mája o 10:25 na Dvojke.
S posúvaním výkonnostných hraníc športovcov sa čoraz viac do popredia dostávajú technológie a potreba presnejšej diagnostiky hráčov. Na Slovensku v tom výrazne pomáha PowerGate, nový hokejový trenažér, ktorý vymysleli a testovali na Slovensku. Je určený na diagnostiku anaeróbnych schopností hráča ľadového hokeja a dokáže otestovať športovca v priebehu jednej minúty. V rozhovore s moderátorom VAT-u Gregorom Marešom ho predstavia Eugen Laczo a Milan Kabát zo spoločnosti HDC Slovakia, ktorá tento trenažér vyvinula.
VAT v sobotnej časti priblíži aj snahu vedcov o vyvinutie náhrady mäsa. To sa z dôvodu nárastu spotreby a zvyšujúcej sa záťaže pre životné prostredie stáva čoraz nevyhnutnejšou. Relácia sa bude venovať aj potrebe cvičenia kozmonautov počas pobytu vo vesmíre, o poľskej agentúre ponúkajúcej na prenájom digitálnych pracovníkov či o mapovaní ohrozených pobrežných útesoch dronom.

Reklamná pauza,môžete sa...


Reklamná pauza,môžete sa...


10. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Kandidát európskych socialistov na post predsedu budúcej Európskej komisie (EK) a súčasný prvý podpredseda exekutívy EÚ Frans Timmermans v piatok v Bruseli oznámil, že je ochotný diskutovať pred televíznymi kamerami s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Ako o tom informoval spravodajský server 24.hu, politickú debatu pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) iniciovala spravodajská televízia Euronews.
Timmermans požiadal poslanca EP za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Istvána Ujhelyiho, aby o svojom rozhodnutí informoval maďarskú verejnosť. Podľa 24.hu maďarský ľavicový europoslanec povedal, že lídra kandidátky európskych socialistov pozvala MSZP do Budapešti na svoj zjazd, ktorý sa bude konať na budúci týždeň v sobotu (18.5.).
"Jednou z najdôležitejších otázok Európy je, akým smerom sa náš kontinent uberie v nadchádzajúcich rokoch. Sú dve cesty: jednu charakterizujú strany, ktoré sú protieurópske, neofašistické, populistické a racionalistické, a ktoré sa teraz snažia zjednotiť do jednej politickej skupiny. Jedným z ich vodcov bude zrejme Viktor Orbán. Tieto všetky strany sa stali nepriateľmi Európy. Druhá cesta je vízia sociálnej Európy, ktorú presadzuje Frans Timmermans," povedal Ujhelyi.
Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v piatok vyhlásil, že Timmermans musí niesť zodpovednosť za príchod vyše poldruha milióna ilegálnych migrantov do Európy.
Pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió maďarský minister povedal, že ľavicový politik Timmermans nesie osobnú zodpovednosť za to, že výkon EK bol v uplynulých piatich rokoch "škandálne slabý", ako aj za to, že Európa priebežne stráca zo svojej konkurencieschopnosti a bezpečnostná situácia v nej sa stále zhoršuje.


Dopisovateľ nemeckého denníka Die Welt Deniz Yücel, ktorého viac než rok zadržiavali v tureckej väznici v Silivri pri Istanbule, vyhlásil, že ho tam opakovane mučili - bili, vyhrážali sa mu a ponižovali ho. Uvádza sa to v Yücelovom písomnom stanovisku k prebiehajúcemu súdnemu procesu, do ktorého mal možnosť nahliadnuť Die Welt.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nesie podľa Yücela za jeho mučenie prinajmenšom politickú zodpovednosť, ak ho priamo nenariadil, píše Die Welt.
K bitkám malo dôjsť začiatkom marca 2017, bezprostredne po tom, ako Erdogan Yücela vo verejných prejavoch označil za teroristu a nemeckého agenta.
"Vo väznici Silivri č. 9 ma mučili tri dni. Možno na priamy podnet tureckého prezidenta alebo niekoho z jeho najužšieho okolia; v každom prípade v dôsledku štvavej kampane, ktorú začal, a za ktorú nesie zodpovednosť. Hlavným zodpovedným za mučenie, ktorému som bol vystavený, je tak či onak Recep Tayyip Erdogan," napísal Yücel.
Yücel svoju písomnú obhajobu predložil v piatok na berlínskom okresnom súde Tiergarten. Turecký súd totiž súhlasil s tým, že Yücel smie vypovedať pred súdom v Nemecku, píše der Spiegel.
Nemecko-turecký novinár bol vo väzení bez obžaloby od februára 2017 približne rok - z toho zhruba desať mesiacov v samoväzbe. Tento prípad zapríčinil medzi Berlínom a Ankarou ťažkú krízu. Súčasne s Yücelovým prepustením a vycestovaním do Nemecka vzniesla turecká prokuratúra voči nemu obžalobu. Proces bude pokračovať 16. júla v Istanbule - Yücelovi hrozí až 18 rokov väzenia.


Copyright © TASR 2019

Spoločnosť Facebook čelí obvineniu pre automatické vytváranie videí s extrémistickým obsahom súvisiacim s islamskými militantmi, rasizmom či nacizmom. Materiál objavil anonymný whistleblower, ktorý podal sťažnosť americkým úradom. Zástupcovia Facebooku uviedli, že sa zlepšili vo vymazávaní extrémistických príspevkov, no ich systém nie je dokonalý.
Osoba, ktorá upozornila na problém, počas päťmesačnej štúdie monitorovala tritisíc ľudí, ktorí boli napojení na organizácie označené americkou vládou za teroristické skupiny. Počas vyšetrovania zistila, že extrémistické organizácie Islamský štát či al-Káida sú "otvorene" aktívne na sociálnej sieti. Whistleblower tiež prišiel na to, že Facebook automaticky vytvára spomienkové videá na profiloch, ktoré majú dostatok videní či lajkov, alebo boli aktívne určitý počet mesiacov.
Zástupcovia Facebooku uviedli, že ich systém "odhaľuje a vymazáva teroristický obsah na oveľa vyššej úrovni ako pred dvoma rokmi". "Netvrdíme, že odstránime všetko, no v našom úsilí namierenom proti teroristickým skupinám po celom svete sme ostražití," dodali predstavitelia spoločnosti.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS láka fanúšikov na hokejové prenosy vlastnou imidžovou kampaňou

RTVS láka fanúšikov na hokejové prenosy 
vlastnou imidžovou kampaňou

Dnes sa začínajú Majstrovstvá sveta v hokeji. RTVS pripravila kreatívnu imidžovú kampaň k šampionátu, ktorá pobaví aj nešportovcov. Na jej vzniku sa výrazne podieľali interní kreatívci z RTVS.

„Sme Hokejová republika. Ukážme to všetkým,“ takto znie hlavný headline kampane. Televízna kampaň dopĺňa, že to budú „Majstrovstvá, ktoré uvidí celý svet. U nás v RTVS“. V rozhlasovej kampani znie podtitul „Hokejové majstrovstvá, o ktorých bude počuť celý svet.“ V kampani je zapojená aj pre RTVS charakteristická dvojbodka. „RTVS je oficiálnym a v tomto prípade aj domácim vysielateľom MS a v kampani sme preto chceli demonštrovať jednoznačné spojenie RTVS s hokejom. Symbolicky sme použili dvojbodku z loga RTVS, pretože ju zároveň nájdeme aj v každom výsledku hokejového zápasu,“ priblížil kampaň Richard Jajcay, riaditeľ Sekcie marketingu v RTVS.

Kampaň je v televízii, rozhlase a v printe. „Televízne spoty prinášajú pohľad na vtipné situácie, akési mikrosúboje, ktoré môžu medzi fanúšikmi z celého sveta vzniknúť mimo štadióna. Aj v týchto spotoch zohráva hlavnú úlohu výsledok a dvojbodka, ktorá sa objaví nielen vo výsledku vzájomného stretnutia,“ prezradil o televíznej kampani Igor Majkút, vedúci odboru kreatívy v RTVS. Aj v rozhlasových spotoch RTVS zapája fanúšikov súťažných tímov majstrovstiev. „Kreatíva je založená na pozdravoch a privítaní fanúšikov v ich rodnom jazyku, ktorý Slovákom znie exoticky – dánčina, fínčina, švédčina. V závere spotu je drobná, humorná rada, ktorá je ušitá na mieru danému štátu.“


Kreatívnym spôsobom je telerozhlasová dvojbodka použitá aj v kampani tlačených médií. „V bežnom živote sa stretávame s množstvom čísiel, ktoré sa jednoduchým vložením dvojbodky stanú hokejovým výsledkom,“ povedal Igor Majkút z RTVS. V printovej kampani sú použité bežné čísla, ako napríklad číselné označenie budovy, číslo autobusu na zástavke. Po vložení dvojbodky sa tak bežné označenie stane hravým pohľadom na výsledok a prebúdza vo fanúšikoch hokejovú a súťažnú atmosféru.

RTVS počas Majstrovstiev sveta v hokeji 2019 odvysiela všetkých 64 hokejových súbojov. Bude to nielen prostredníctvom televízneho vysielania, hokejové súboje prinesie aj vo vysielaní rozhlasu a na svojom webe.

Vizitka kampane – Majstrovstvá sveta v hokeji 2019, promo na vysielanie
Agentúra: RTVS
Creative director: Igor Majkút
Riaditeľ sekcie marketingu: Richard Jajcay
Art directori: Igor Derevenec, Igor Majkút, Tibor Kováč, Patrik Malory
Copywriteri: Jozef Rundes, Peter Barnáš
Brand manageri: Petra Piláriková, Lucia Rolincová
Produkcia: Sentimentafilm
Réžia: Igor Majkút, Marek Urban

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

“Pred osemnástimi rokmi spočívala dobromyseľnosť v spracovaní textu.”
Andrej Danko


V roku milión-stosedemtesiat-tisíc na Slovensku.“
Andrej Danko

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Moderátor rozhlasovej stanice BBC Danny Baker prišiel o prácu po tom, ako v tweete o prvorodenom synovi britského princa Harryho a jeho manželky Meghan zverejnil obrázok šimpanza v saku. Na základe Bakerovho štvrtkového vyjadrenia o tom píše agentúra AP.
Baker vo štvrtok prostredníctvom Twitteru oznámil, že bol prepustený z rozhlasovej stanice BBC po tom, ako zverejnil obrázok páru, ktorý drží za ruky šimpanza v saku s komentárom: "Kráľovský novorodenec opúšťa nemocnicu".
Tento komentár bol vnímaný ako rasistická narážka na rasovo zmiešaný pôvod - Archieho Harrisona - nového prírastku v britskej kráľovskej rodine. Jeho stará mama z matkinej strany je totiž Afroameričanka.
Baker na margo incidentu uviedol, že zverejnenie daného príspevku bolo "obrovskou chybou" a daný obrázok medzitým vymazal.
Riaditeľ rádia BBC Radio 5 Live Jonathan Wall v tejto súvislosti vyhlásil, že Baker už "nebude viesť svoj pravidelný program", pretože sa dopustil "závažnej chyby úsudku na sociálnych médiách".
Prvé dieťa britského princa Harryho a jeho manželky Meghan sa narodilo v pondelok ráno. Nový prírastok dostal meno Archie Harrison, pričom jeho celá podoba znie Archie Harrison Mountbatten-Windsor.
Novorodenec je za stáročia prvým dieťaťom zmiešanej rasy, ktoré sa narodilo vysoko postaveným členom britskej kráľovskej rodiny, keďže jeho matka je tmavej pleti. Dieťa však podľa odborníka na kráľovský dvor Alastaira Brucea nedostane titul princ, ale gróf z Dumbartonu.
Pôrod prišiel necelý rok po svadbe Harryho (34) a Meghan (37). Pár sa zasnúbil po 16 mesiacoch známosti.
Prvým v poradí nástupníctva na britský trón je chlapcov starý otec princ Charles, ďalej jeho strýko princ William, bratranec princ George, sesternica princezná Charlotte, bratranec princ Louis a otec princ Harry.


Sociálna sieť Twitter v druhej polovici roka 2018 zablokovala v súvislosti s teroristickým obsahom viac ako 166.000 užívateľských účtov, informovala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje americkej spoločnosti.
Twitter spolu so spoločnosťami Facebook a Google čelí tlaku od regulátorov a vlád na celom svete, aby rýchlejšie odstraňovala extrémistický obsah. Inak bude musieť čeliť prísnejším zákonom.
V období od júla do decembra minulého roka Twitter zablokoval 166,153 účtov, čo je 19-percentný pokles v porovnaní s predošlým šesťmesačným obdobím.
"Tento prudký pokles poukazuje na širší trend, ktorý pozorujeme. Počet teroristických organizácií, ktoré sa pokúšajú využiť naše služby, sa znižuje," povedala viceprezidentka spoločnosti Sinead McSweeneyová.

Copyright © TASR 2019


Polícia vyšetrujúca smrť novinárky Lyry McKeeovej zatkla vo štvrtok v severoírskom meste Londonderry štyri osoby. Polícia v Severnom Írsku oznámila, že podozrivých vo veku 15, 18, 38 a 51 rokov zadržala na základe protiteroristických zákonov. Dvadsaťdeväťročná investigatívna novinárka McKeeová podľahla strelným zraneniam 18. apríla počas nepokojov v tamojšej štvrti írskych nacionalistov Creggan. Polovojenská skupiny Nová IRA, ktorá nesúhlasí s mierovým procesom v Severnom Írsku, oznámila, že novinárku omylom zasiahla guľka, ktorú vypálili jej členovia na políciu.
Policajti už skôr v súvislosti s prípadom zadržali tri osoby, všetky však bez vznesenia obvinení opäť prepustili. McKeeovej smrť šokovala obyvateľov krajiny a vyvolala spomienky na násilnosti, ktoré desaťročia otriasali Severným Írskom.
 Americký herec George Clooney dúfa, že médiá budú po narodení prvého potomka "aspoň o niečo milšie" k vojvodkyni Meghan. Ako slávny herec povedal americkým novinárom, je samozrejmé, že keď je niekto členom kráľovskej rodiny, je pod drobnohľadom médií. Záujem zo strany novinárov o Meghan a jej manžela, princa Harryho sa teraz podľa neho ešte zintenzívni. Médiá by však podľa jeho slov mali popritom pamätať na to, že Meghan je "mladá žena, ktorej sa práve narodilo dieťa". Clooney s manželkou Amal sú blízkymi osobnými priateľmi vojvodkyne Meghan a princa Harryho a zúčastnili sa aj na ich svadbe.
Meghan a Harry v stredu svojho syna, ktorý prišiel na svet v pondelok ráno, prvý raz ukázali verejnosti. Buckinghamský palác zároveň oznámil, že ho pomenovali Archie Harrison. "Je to nádherné. Mám tých dvoch najlepších chlapov na svete, takže som veľmi šťastná," povedala vojvodkyňa zo Sussexu na Windsorskom hrade, zatiaľ čo Harry držal v náručí dvojdňového syna. "Má tú najzlatšiu povahu. Je úplne pokojný," povedala Meghan o dieťati. "Netuším, po kom to má," zavtipkoval Harry. Hneď po fototermíne pritom išli mladí rodičia predstaviť svojho potomka kráľovnej Alžbete II. a jej manželovi, princovi Philipovi.
Archie Harrison Mountbatten-Windsor sa narodil v pondelok o 05:26 miestneho času (06:26 stredoeurópskeho letného času) a po narodení vážil 3 260 gramov.
Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu sa zosobášili 19. mája 2018. To, že čakajú prvé dieťa, oznámili vlani v októbri. Bábätko je ôsme pravnúča kráľovnej Alžbety II. a siedme v nástupníckej línii na britský kráľovský trón.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

9. 5. 2019

Zomrel Sergej Dorenko

Zomrel Sergej Dorenko


Vo veku 59 rokov zomrel vo štvrtok po páde z motocykla ruský rozhlasový a televízny novinár Sergej Dorenko. Informovala o tom agentúra TASS.
Šéfredaktor rozhlasovej stanice Echo Moskvy Aleksej Venediktov citujúc dopravnú políciu uviedol, že k nehode došlo o 18.20 h miestneho času (16.20 h SELČ) v blízkosti Dorenkovho bydliska na ulici Zemljanov val.
Dorenko pôsobil ako šéfredaktor rozhlasovej stanice Hovorí Moskva (Govorit Moskva), predtým pracoval pre televíziu Prvý kanál, kde v rokoch 1996-99 moderoval politickú reláciu Vremja.
Dorenko sa na konci 90. rokov v Rusku zviditeľnil v spravodajstve a reláciách televízie Prvý kanál ako moderátor, ktorý neodmieta ani tie najtvrdšie metódy politického boja. O kritikoch Kremľa z televíznej obrazovky rozširoval rôzne polopravdy a pokúšal sa o hrubú manipuláciu verejnej mienky.
Za rozširovanie nepodložených správ o údajne astronomickom majetku bývalého primátora Moskvy Jurija Lužkova sa dočkal žaloby a súd prehral.

Copyright © TASR 2019

RTVS odvysiela všetkých 64 hokejových zápasov z majstrovstiev sveta

RTVS odvysiela všetkých 64 hokejových 

zápasov z majstrovstiev sveta


RTVS denne odvysiela 9 až 12 hodín premiérového obsahu. Všetky zápasy sa objavia na televíznej Jednotke alebo Dvojke v kombinácii priamych prenosov a záznamov, v prípade paralelných zápasov na webe RTVS. Sledovať ich bude možné aj v HbbTV v aplikácii RTVS. „Našu pozornosť upriamujeme predovšetkým na snahu priniesť televíznym divákom a rozhlasovým poslucháčom kompletný prehľad o priebehu majstrovstiev sveta. V rámci značky RTVS vnímame celý projekt trojrozmerne – televízna obrazovka, sociálne médiá a rádio,“ priblížil šéf Sekcie športu Matej Hajko.
Na Jednotke si diváci môžu pozrieť zápasy slovenskej reprezentácie a vybrané zápasy vyraďovacej časti majstrovstiev. Všetky stretnutia národného tímu v skupine a v prípade postupu tiež v play-off i finálový zápas odvysiela naživo Rádio Slovensko. Nebudú chýbať aktuálne živé vstupy zo všetkých stretnutí základnej aj vyraďovacej fázy v oboch dejiskách. „Rozhlas je veľmi dôležitá súčasť našej práce. Zo siedmich zápasov základnej časti hrá Slovensko dva zápasy počas pracovného dňa, čomu venujeme v rozhlase veľkú pozornosť, pretože množstvo ľudí nebude môcť byť v tom čase pri televízoroch,“ konštatoval Matej Hajko.
Zápasy skupiny v Košiciach, v ktorej hrá aj reprezentácia Slovenska, budú komentovať Pavol Gašpar, Matej Hajko a Marek Marušiak. Zápolenie slovenského tímu sprostredkujú divákom dvaja komentátori a jeden expert z trojice Ján Pardavý, Boris Valábik a Rastislav Staňa. „Je to model zaužívaný najmä v severoamerickom regióne. V rámci strednej Európy bude RTVS patriť medzi priekopníkov na veľkom športovom podujatí,“ uviedol Matej Hajko. Zápasy skupiny v Bratislave budú komentovať Matúš Krutý a Tomáš Košec.
„RTVS pripravila projekt, ktorý bude znamenať najvyšší počet odvysielaných hodín počas majstrovstiev sveta v histórii. Programový blok venovaný šampionátu odštartujeme už hodinu a pol pred začiatkom prvého zápasu dňa. Po večernom zápase zosumarizujeme celý deň zostrihom najdôležitejších momentov s pôvodným komentárom všetkých zápasov hracieho dňa,“ poznamenal Matej Hajko. Programový blok začne naživo vysielaná talkshow Pred hokejom, nasledovať bude zábavný seriál 25 majstrovstiev. Dokumentarista RTVS Stanislav Štefánik nakrútil 9-dielny historický seriál S hokejkou a pukom a záver šampionátu bude patriť šiestim dielom dokumentu Hokejová republika. Medzi doplnkové programy bude patriť prestávkový seriál Aj oni boli pri medailách.
Pre lepšie sprostredkovanie atmosféry majstrovstiev RTVS presunie svoje vysielacie štúdiá, vyrobené na mieru s najmodernejšou technológiou, priamo na štadióny v Košiciach a v Bratislave. Divákom sa z nich budú prihovárať moderátori Marcel Merčiak, Ľubica Mercelová a Ján Šiller.
Počas šampionátu bude tiež fungovať špeciálna športová microsite hokej.rtvs.sk s fanúšikovskou zónou a o dianí na MS bude RTVS zároveň informovať prostredníctvom sociálnych sietí Facebook a Instagram.

8. 5. 2019

TASR ponúkne spravodajstvo z neformálneho summitu EÚ

TASR ponúkne spravodajstvo 


z neformálneho summitu EÚ

Tlačová agentúra Slovenskej republiky bude vo štvrtok 9. mája spravodajsky pokrývať neformálny summit hláv štátov a vlád krajín Európskej únie (EÚ) v rumunskom meste Sibiu, na ktorom bude Slovensko zastupovať premiér Peter Pellegrini.
Na summite, ktorý sa uskutoční dva týždne pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP), budú lídri EÚ rokovať o nadchádzajúcom strategickom programe Únie na roky 2019 - 2024.
Osobitná spravodajkyňa TASR Daniela Martinčeková bude zo summitu prinášať textové spravodajstvo a ďalšie multimediálne produkty.

Copyright © TASR 2019

Zomrel Václav Postránecký

Zomrel Václav Postránecký

Vo veku 75 rokov zomrel v utorok večer po ťažkej chorobe herec Václav Postránecký.
Postránecký bol dlhoročným členom činoherného súboru prvej českej scény, venoval sa dabingu a známy je z mnohých filmových a televíznych úloh. Diváci ho poznajú z filmových rozprávok či obľúbených televíznych seriálov, napríklad Bol raz jeden dom, Cirkus Humberto alebo Četnické humoresky.

"Václav Postránecký v utorok 7. mája o 22:40 v kruhu najbližšej rodiny podľahol dlhému statočnému súboji so zákernou chorobou," uviedol hovorca.

V divadle pôsobil obľúbený herec už od začiatku 60. rokov. Prešiel niekoľkými scénami, v rokoch 1969 až 1978 pôsobil v činohernom súbore Mestských divadiel pražských a od začiatku roka 1979 bol členom činohry Národného divadla. V posledných dvoch desiatkach rokov sa objavil napríklad v Našich furiantoch, v Čapkovej Veci Makropulos, v Moliérovom Pánovi z Prasečkova, v Čechovových Troch sestrách či v odvážnych inscenáciách Roberta Wilsona.

Výrazne sa uplatnil aj vo filme a v televízii. Napríklad hral jedného z troch otcov v divácky najobľúbenejšej komédii 20. storočia S tebou ma baví svet, milovníka života a krásnych žien Karla Zajíčka vo filme Konto separátorov, dedka v snímke Ako sa krotia krokodíly či vinára v komédiách Bobule a 2Bobule. Vedľa herectva sa venoval aj dabingu a réžiu a tiež vyučoval. V rokoch 2005 až 2011 bol prezidentom Hereckej asociácie, ktorá udeľuje Ceny Thálie.

 Copyright © ČTK 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v utorok (7. 5.) povedala, že by mali byť lustrovaní novinári vypočutí v krátkej dobe. „Podľa mojich informácií sa stále pracuje na procesných úkonoch pod dozorom prokurátora,“ spresnila Saková.
V kauze lustrácie Jána Kuciaka a ďalších novinárov začal vyšetrovateľ odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite inšpekcie ministerstva vnútra trestné stíhanie pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Zatiaľ nebol nikto obvinený.
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar vypovedal začiatkom marca v Národnej kriminálnej agentúre. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia šéfa finančnej spravodajskej jednotky a bývalého riaditeľa odboru podpory riadenia Pavla Vorobjova, že na lustrovanie Kuciaka mal dať v roku 2017 pokyn Gašpar. Ten vo svojej výpovedi označil Vorobjovove tvrdenia za nepravdivé. Podľa Gašpara lustrácia súvisela s kauzou Rybanič.


Copyright © TASR 2019

Kompletné dianie z hokejového šampionátu prinesie RTVS aj na online

Kompletné dianie z hokejového šampionátu 

prinesie RTVS aj na online

Živé prenosy hokejových zápasov, štatistiky, zostavy všetkých mužstiev, exkluzívne zábery zo zákulisia a priamo zo súbojov na ľade, ale aj videá od fanúšikov. RTVS bude na svojom webe a sociálnych sieťach podrobne mapovať dianie na majstrovstvách sveta v hokeji.

Na špecializovanej športovej microsite hokej.rtvs.sk sa ako jedinej na Slovensku bude naživo streamovať všetkých 64 komentovaných zápasov vo Full HD. „Návštevníkom poskytneme aj rozšírenú ponuku štatistík. Okrem výsledkov kompletného programu zápasov a všetkých výsledkov, nájdu na našom webe základné informácie o jednotlivých mužstvách a ich súpisky, štatistiky všetkých hráčov a kanadské bodovanie,“ priblížil riaditeľ Sekcie nových médií Dušan Jančovič. Na stránke budú zverejnené tiež najlepšie momenty zápasov, archív zápasov slovenského tímu a archív špecializovaných televíznych relácií, ktoré RTVS pripravila k MS – Pred hokejom, 25 majstrovstiev, S hokejkou a pukom, Hokejová republika.

Do hokejového diania chce RTVS priamo zapojiť i fanúšikov, preto na microsite zriadi pre nich špeciálnu zónu, kde budú zverejnené videá, ktoré budú posielať prostredníctvom mobilnej aplikácie iReportér. „Videá je potrebné označiť hashtagom #hokej. Okrem toho, že tie, ktoré budú spĺňať požiadavky, uverejníme na podstránke hokejového webu, tak niektoré z nich použijeme v televíznom športovom spravodajstve,“ uviedol Dušan Jančovič.

O dianí na šampionáte bude RTVS informovať tiež prostredníctvom sociálnych sietí Facebook a Instagram. Na facebookovej stránke Šport v RTVS budú okrem výsledkov zápasov, štatistík a highlightov, rozhovory s hráčmi a exkluzívne kamerové zábery z prilieb rozhodcov, fotky a videá zo zákulisia. „RTVS minulý rok výrazne posilnila sociálne médiá a pri príležitosti majstrovstiev sveta sme spustili Instagram špeciálne pre športovú sekciu. Každý deň tam pribudnú fotky a krátke videá zo zákulisia, z prenosových vozov a štúdií na štadiónoch v Košiciach a Bratislave, takže návštevníci napríklad uvidia, ako sa pripravujú komentátori a moderátori RTVS,“ avizoval Dušan Jančovič.

Hokejové zápasy bude možné sledovať aj v HbbTV v aplikácii RTVS. Tá ponúkne priame prenosy zápasov, ktoré nebude vysielať televízna Jednotka alebo Dvojka. Taktiež archív slovenských súbojov, najdôležitejšie momenty a výsledky jednotlivých zápasov.

7. 5. 2019

RTVS NEWS. Deň víťazstva nad fašizmom pripomenú filmové diela i rozhlasové relácie

RTVS NEWS


Deň víťazstva nad fašizmom pripomenú filmové diela i rozhlasové relácie

Deň víťazstva nad fašizmom si v stredu 8. mája pripomenie RTVS vo svojom televíznom vysielaní filmovými drámami i dokumentmi o druhej svetovej vojne. V programe rozhlasových okruhov verejnoprávneho média bude možné počuť reportáže venované obciam, ktoré zažili vojnové besnenie, ale i rozhlasové hry, ktorých témou je príbeh z najväčšie vojnového konfliktu v dejinách. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
V stredu večer si môžu diváci Jednotky pozrieť premiéru ruského vojnového filmu Na ceste do Berlína a tiež oscarovú vojnovú drámu Stevena Spielberga Zachráňte vojaka Ryana. „V deň víťazstva nad fašizmom odvysiela Jednotka aj vojnovú drámu Most cez rieku Kwai či československo-sovietsky film Prerušená pieseň,“ dodala Rusnáková.
I vo vysielaní Dvojky sa objaví premiéra, v tomto prípade to bude o 20.10 h francúzsky dokument Dvaja proti Hitlerovi z obdobia francúzskeho protinacistického odboja. „Deň víťazstva nad fašizmom budú reflektovať aj dokumenty z nedávnej tvorby RTVS – Nickyho rodina, Neznámi hrdinovia, Veteráni 2. svetovej vojny, ako aj dramatická tvorba v tituloch Prešporská kasáreň maľovaná a Právo na minulosť,“ informovala Rusnáková.
Prostredie obcí Kálnica a Selec, ktorých obyvatelia zažili na vlastnej koži hrôzy druhej svetovej vojny, priblíži v stredajšom vysielaní svojím poslucháčom Rádia Regina Západ. „Hosť Predpoludnia s Rádiom Regina po 10.00 h bude súvisieť so storočnicou vzniku Československého Červeného kríža, s pomocou v krízových situáciách a so záchranou životov, ktorá je najintenzívnejšia práve počas vojen," dodala hovorkyňa.
Rádio Devín sa bude témam víťazstva, oslavám a ich hudobným zobrazeniam v hudbe 20. storočia venovať o 10.00 h v relácii Ars musica. O 14.00 h naň nadviaže i špeciálna hudobná relácia Tomáša Boroša na tému Víťazstvo lásky – hudba, ktorá láskou víťazí nad zlom. „O 15.00 h zaznie rozhlasová hra Leopolda Laholu Rozhovor s nepriateľom, ktorej dej sa odvíja v časoch druhej svetovej vojny. "V réžii Róberta Horňáka v nej účinkujú Vladimír Jedľovský, Richard Stanke, Jozef Šimonovič či Marián Geišberg,“ uviedla Rusnáková. „Záver dňa bude o 23.00 h patriť relácii Musica slovaca, v ktorej Rádio Devín rozoberie tému Vojna a svet v dielach Tadeáša Salvu a Petra Kolmana,“ dodala.

Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Bývalého amerického YouTubera odsúdili na desať rokov za mrežami po tom, ako sa priznal k získaniu nemravných videí a fotografií od detí. Austin Jones uviedol, že požiadal šesť neplnoletých dievčat, aby mu poslali v súkromnej správe nemravné videá, čo malo byť dôkazom, že sú jeho oddanými fanúšičkami. Dvadsaťšesťročný muž, ktorý si vybudoval meno vďaka coververziám slávnych popových piesní, mal na YouTube 500-tisíc odberateľov a na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zas 225-tisíc followerov. Oba profily však už zrušili.
Obyvateľ štátu Illinois tiež priznal, že na získanie fotografií a videí od neplnoletých dievčat použil približne 30-krát aj sociálnu sieť Facebook. Niektorým obetiam povedal, že im pomôže s kariérou modelky, iným, že podporí ich účet na Instagrame. 

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho

Organizácia Spojených národov (OSN) v utorok ocenila prepustenie dvoch novinárov tlačovej agentúry Reuters, uväznených za informovanie o kríze Rohingov v Mjanmarsku. OSN však upozornila, že sloboda prejavu je v tejto krajine stále veľmi obmedzovaná.
Novinári Ťjo Sou U a Wa Lone boli vlani v septembri odsúdení na sedem rokov väzenia za porušenie zákona o štátnom tajomstve. Ťjo Sou U a Wa Lone písali o masakre desiatich rohinských civilistov príslušníkmi mjanmarskej armády v dedine In Din z 2. septembra 2017. Za reportáž dostali v apríli aj Pulitzerovu cenu.
Hoci prepustenie novinárov je "dobrou správou... situácia v oblasti slobody prejavu (v Mjanmarsku) je zúfalá", uviedla novinárom v Ženeve hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Ravina Shamdasaniová, ktorú citovala agentúra AFP.
Novinári agentúry Reuters sa dostali na slobodu v rámci prezidentskej amnestie po rozsiahlej celosvetovej kampani za ich prepustenie.
Agentúra Reuters pripomenula, že novozvolený mjanmarský prezident Win Mjin udelil pri príležitosti osláv nového roka, ktorý sa začal 17. apríla, amnestiu 8000 väzňom.
Šéfredaktor tejto tlačovej agentúry Stephen Adler vyhlásil: "Sme nesmierne šťastní, že Mjanmarsko prepustilo našich odvážnych reportérov. Od ich zatknutia pred 511 dňami sa stali symbolmi dôležitosti slobody prejavu po celom svete. Vítame ich návrat."
Hovorca vlády Zaw Htay povedal novinárom, že členovia rodín poslali listy mjanmarskej laureátke Nobelovej ceny za mier a obhajkyni ľudských práv Aun Schan Su Ťij a tiež mjanmarskému prezidentovi.
"Naša vláda vzala do úvahy dlhodobý záujem tejto krajiny a prepustila dvoch novinárov agentúry Reuters," uviedol hovorca.
Obaja reportéri mávali a široko sa usmievali, keď vyšli z väzenia.
Novinárov zatkli v Rangúne 12. decembra 2017 za to, že údajne disponovali dokumentmi týkajúcimi sa moslimskej menšiny Rohingov. Na základe zákona pochádzajúceho ešte z koloniálneho obdobia im za porušenie štátneho tajomstva hrozilo až 14 rokov väzenia.
Vyše 700.000 Rohingov muselo predvlani ujsť z Mjanmarska do susedného Bangladéša pred brutálnym zásahom miestnej armády, ktorú OSN a USA obvinili z páchania násilia na tejto menšine.


Copyright © TASR 2019

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ


Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:


  • schválila zmenu licencie na rozhlasové vysielanie vysielateľa Radio ON s.r.o. v časti „Názov programovej služby“ z „ALIGATOR – CLASSIC ROCK RADIO“ na „Rádio THE END“;
  • uložila sankciu – pokutu 16 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých – JSO, časové zaradenie programu), ku ktorému došlo dňa 2. 1. 2019 o cca 14:52 hod. odvysielaním programu Niečo na tej Mary je, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov napriek tomu, že obsahoval vulgárne vyjadrovanie, obscénne vyjadrovanie a expresívne vyjadrovanie, čím naplnil kritérium nevhodnosti pre maloletých do 15 rokov;
  • uložila sankciu – pokutu 994 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona, za porušenie § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých – JSO, časové zaradenie programu), ku ktorému došlo tým, že dňa 23. 9. 2018 o cca 11:05 hod. odvysielal na programovej službe Rádio Slovensko program Spojky, v rámci ktorého odznela pieseň Bobby Brown, a dňa 2. 12. 2018 o cca 20:00 hod. odvysielal na programovej službe Rádio_FM program Nu Spirit FM, v rámci ktorého odzneli piesne Kým dýcham o cca 21:37 hod., 1991 o cca 21:42 hod. a Pow Pow o cca 21:45 hod., ktoré naplnili kritérium nevhodnosti pre maloletých do 18 rokov, pričom došlo k nezabezpečeniu časového zaradenia programov v súlade s podmienkami ustanovenými v JSO;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) za porušenie § 18a písm. a) ZVR v súvislosti s nedodržaním zákonom stanoveného podielu vysielania s multimodálnym prístupom formou skrytých alebo otvorených titulkov alebo tlmočenia do posunkovej reči nepočujúcich alebo v posunkovej reči nepočujúcich, v mesiaci september 2011;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MEDIA COMPANY s.r.o. (programová služba Považie) za porušenie § 32 ods. 9 ZVR (zákaz vysielania politickej reklamy), ku ktorému došlo dňa 12. 10. 2018 vysielaním programu Noviny a programu Púchovský magazín (príspevky Ako sa v skutočnosti pomáha ľuďom) ktoré podporovali kandidátku na post primátorky vo voľbách do orgánov samosprávy mesta Púchov; za porušenie 63a ods. 1 ZVR v súvislosti s tým, že dňa 1. 2. 2019 poskytoval na internetovej stránke www.tvpovazie.sk audiovizuálnu mediálnu službu na požiadanie bez oznámenia údajov Rade; za porušenie § 16 ods. 2 písm. c) ZVR v spojení s § 14 ods. 1 zákona č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani, ku ktorému došlo dňa 9. 11. 2018 odvysielaním programu Noviny (príspevok Oprava chodníkov a rozšírenie parkovísk) v ktorom boli zverejnené informácie o kandidátovi na funkciu do orgánov samosprávy mesta Púchov v jeho prospech;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Bardejovská televízna spoločnosť, s.r.o. (programová služba Bardejovská televízia BTV) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. a) a b) (všestrannosť informácií a názorová pluralita, objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politickopublicistických programov) v súvislosti s vysielaním programu Správy BTV, zo dňa 8. 2. 2019;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. b) a § 18aa ods. 1 písm. c) (multimodálny prístup) v súvislosti s vysielaním titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím v rámci programu Duel, dňa 15. 2. 2019;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. b) a § 18aa ods. 1 písm. c) (multimodálny prístup) v súvislosti s vysielaním titulkov pre osoby so sluchovým postihnutím v rámci programu 5 proti 5, dňa 15. 2. 2019;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Kinet Inštal s.r.o. (programová služba Kinet TV) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. d) ZVR (vysielanie v rozpore s udelenou licenciou) a vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. l) ZVR (nedodanie Rade súvislého záznamu vysielania na jej vyžiadanie);
  • začala správne konanie voči spoločnosti TV Stream s.r.o. vo veci možného porušenia § 15a ods. 2 ZVR, v súvislosti s možným poskytovaním retransmisie bez jej registrácie;
  • uznala za neopodstatnené 14 sťažností, respektíve ich častí.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Handlová bude po prvý raz samostatne vydávať periodickú tlač pod vlastnou značkou. Dvojtýždenník Handlovský hlas tak nahradí inzerciu, ktorú si mesto doposiaľ platilo v mesačníku Handlovské noviny. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
Prvé číslo Handlovského hlasu vyjde 15. mája. Mestské noviny budú vychádzať v náklade 6300 kusov s distribúciou do všetkých domácností v meste zdarma. "Cieľom samosprávy je tak, ako doposiaľ, poskytovať informácie z diania v meste, zo samosprávy mesta, organizácií zriadených mestom, poskytovať verejnoprospešné informácie z verejných inštitúcií a vytvoriť priestor pre vzájomnú občiansku informovanosť," uviedla Paulínyová.
Zásadnou zmenou je podľa nej periodicita a systém vydávania novín. "Handlovský hlas bude dvojtýždenník a každý obyvateľ mesta Handlová si ho nájde vo svojej poštovej schránke. Občania tak zadarmo a častejšie dostanú informačný servis samosprávy. Bez platenia budú môcť podať aj občiansku inzerciu a spoločenské oznamy," doplnila.
Samospráva korektne ukončila zmluvný vzťah s bratislavským vydavateľom mesačníka Handlovské noviny, kde inzerovala od roku 2004, k 30. aprílu tohto roka. Následne zabezpečila verejné obstarávanie na dodávateľa spracovania a tlače periodika. "Víťazom verejného obstarávania sa stala spoločnosť Triumf media a predmetom zmluvy je riadne, včas a s odbornou starostlivosťou a na svoje nebezpečenstvo poskytovať službu spojenú s prípravou tlačovej formy miestneho periodika, tlačiť periodikum v dohodnutom náklade podľa harmonogramu vydaní," spomenula ďalej hovorkyňa mesta.
Mesto uzavrelo so spoločnosťou zmluvný vzťah do konca roka 2019 na spolu 16 vydaní dvojtýždenníka, za čo zaplatí dovedna 13.056 eur. Dvojtýždenník Handlovský hlas bude vychádzať na ôsmich plnofarebných stranách na novinovom papieri vo formáte A3 a bude dostupný v elektronickej podobe na webovom sídle mesta.

Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dvoch novinárov agentúry Reuters, odsúdených v Mjanmarsku za porušenie štátneho tajomstva, prepustili v utorok po 512 dňoch z väzenia v meste Rangún. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.
Novinári Ťjo Sou U a Wa Lone boli vlani v septembri odsúdení na sedem rokov väzenia za porušenie zákona o štátnom tajomstve. Voči rozsudku sa odvolali, v januári im však tento trest opäť potvrdil súd vyššej inštancie. Konečné februárové odvolanie im v utorok zamietol najvyšší súd, sídliaci v mjanmarskej metropole Nepjito. Novinári sa na tomto záverečnom pojednávaní nezúčastnili.
Ťjo Sou U a Wa Lone písali o masakre desiatich rohinských civilistov príslušníkmi mjanmarskej armády v dedine In Din z 2. septembra 2017. Za reportáž dostali v apríli aj Pulitzerovu cenu.
Zatkli ich v Rangúne 12. decembra toho istého roku za to, že údajne disponovali dokumentmi týkajúcimi sa moslimskej menšiny Rohingov. Na základe zákona pochádzajúceho ešte z koloniálneho obdobia im za porušenie štátneho tajomstva hrozilo až 14 rokov väzenia.
Vyše 700.000 Rohingov muselo predvlani ujsť z Mjanmarska do susedného Bangladéša pred brutálnym zásahom miestnej armády, ktorú Organizácia Spojených národov a Spojené štáty obvinili z páchania násilia na tejto menšine.
Agentúra Reuters pripomenula, že novozvolený mjanmarský prezident Win Mjin udelil pri príležitosti osláv nového roka, ktorý sa začal 17. apríla, amnestiu 8000 väzňom.



Copyright © TASR 2019