6. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Novinárku Marzíu Amiriovú z proreformného iránskeho denníka Šargh zatkli tento týždeň počas protestov súvisiacich so Sviatkom práce. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na noviny Šargh.
Amiriovú polícia zatkla na demonštrácii pred iránskym parlamentom, kde pripravovala reportáž o protestoch aktivistov. Zdroje z denníka Šargh uvádzajú, že zadržaní boli aj približne 30 protestujúci vrátane dvoch vodcov zhromaždenia. Podľa agentúry MNA zadržaní majú byť čoskoro prepustení.
Za posledné dva roky sa v Iráne príležitostne konajú protesty proti zhoršujúcemu sa stavu ekonomiky - v roku 2017 si vyžiadali 25 obetí na životoch.
USA opätovne zaviedli prísne sankčné opatrenia voči islamskej republike po tom, ako prezident USA Donald Trump vlani odstúpil od jadrovej dohody uzavretej svetovými veľmocami s Iránom v roku 2015. 



Srílanskí katolícki veriaci oslávili nedeľňajšiu omšu zo svojich domovov prostredníctvom televízie. Informovala o tom agentúra AP.
Kardinál Malcolm Ranjith, arcibiskup mesta Kolombo, celebroval zo svojej rezidencie bohoslužbu, ktorú odvysielala televízia. Zúčastnili sa na nej najmä kňazi a mníšky.
Na konci omše kardinál prečítal list od pápeža Františka, v ktorom sa píše, že najvyšší pontifex sa modlí za to, aby sa srdcia stvrdnuté nenávisťou podvolili Božej vôli a priniesli mier a zmierenie všetkých ľudí.
V Kostole sv. Antona, ktorý bol terčom útokov, pri ktorých zomrelo 257 ľudí, odslúžili kolombský arcibiskup omšu pre malú skupinku detí a mládeže s cieľom priniesť im vnútorný pokoj.
V nedeľu zostala väčšina kostolov zatvorených. Pred ich bránami stoja ozbrojení vojaci a polícia. Predstavitelia cirkvi nedeľňajšie omše, ktoré sa mali konať po prvý raz od masakru na kostoly a hotely, zrušili v dôsledku obáv z ďalších útokov.
Zatvorené zostali do odvolania aj katolícke školy. V pondelok sa však majú na štátnych školách znovu otvoriť triedy pre žiakov od šiestej triedy. Polícia uviedla, že v nedeľu prehľadá budovy všetkých škôl.
Pri koordinovaných útokoch na kostoly a hotely na Srí Lanke, ktoré spáchalo na Veľkonočnú nedeľu deväť samovražedných atentátnikov, zahynulo 257 ľudí vrátane mnohých detí a najmenej 40 cudzincov. 

Copyright © TASR 2019