11. 5. 2019

RTVS NEWS: Magazín VAT o technologickej novinke pre hokejistov

RTVS NEWS 


Magazín VAT o technologickej novinke pre hokejistov

Najmodernejšie technológie na Slovensku pomáhajú pri diagnostike a zlepšovaní výkonov ľadových hokejistov. Systém PowerGate predstaví magazín o vede a technike VAT už v sobotu 11. mája o 10:25 na Dvojke.
S posúvaním výkonnostných hraníc športovcov sa čoraz viac do popredia dostávajú technológie a potreba presnejšej diagnostiky hráčov. Na Slovensku v tom výrazne pomáha PowerGate, nový hokejový trenažér, ktorý vymysleli a testovali na Slovensku. Je určený na diagnostiku anaeróbnych schopností hráča ľadového hokeja a dokáže otestovať športovca v priebehu jednej minúty. V rozhovore s moderátorom VAT-u Gregorom Marešom ho predstavia Eugen Laczo a Milan Kabát zo spoločnosti HDC Slovakia, ktorá tento trenažér vyvinula.
VAT v sobotnej časti priblíži aj snahu vedcov o vyvinutie náhrady mäsa. To sa z dôvodu nárastu spotreby a zvyšujúcej sa záťaže pre životné prostredie stáva čoraz nevyhnutnejšou. Relácia sa bude venovať aj potrebe cvičenia kozmonautov počas pobytu vo vesmíre, o poľskej agentúre ponúkajúcej na prenájom digitálnych pracovníkov či o mapovaní ohrozených pobrežných útesoch dronom.