8. 5. 2019

Zomrel Václav Postránecký

Zomrel Václav Postránecký

Vo veku 75 rokov zomrel v utorok večer po ťažkej chorobe herec Václav Postránecký.
Postránecký bol dlhoročným členom činoherného súboru prvej českej scény, venoval sa dabingu a známy je z mnohých filmových a televíznych úloh. Diváci ho poznajú z filmových rozprávok či obľúbených televíznych seriálov, napríklad Bol raz jeden dom, Cirkus Humberto alebo Četnické humoresky.

"Václav Postránecký v utorok 7. mája o 22:40 v kruhu najbližšej rodiny podľahol dlhému statočnému súboji so zákernou chorobou," uviedol hovorca.

V divadle pôsobil obľúbený herec už od začiatku 60. rokov. Prešiel niekoľkými scénami, v rokoch 1969 až 1978 pôsobil v činohernom súbore Mestských divadiel pražských a od začiatku roka 1979 bol členom činohry Národného divadla. V posledných dvoch desiatkach rokov sa objavil napríklad v Našich furiantoch, v Čapkovej Veci Makropulos, v Moliérovom Pánovi z Prasečkova, v Čechovových Troch sestrách či v odvážnych inscenáciách Roberta Wilsona.

Výrazne sa uplatnil aj vo filme a v televízii. Napríklad hral jedného z troch otcov v divácky najobľúbenejšej komédii 20. storočia S tebou ma baví svet, milovníka života a krásnych žien Karla Zajíčka vo filme Konto separátorov, dedka v snímke Ako sa krotia krokodíly či vinára v komédiách Bobule a 2Bobule. Vedľa herectva sa venoval aj dabingu a réžiu a tiež vyučoval. V rokoch 2005 až 2011 bol prezidentom Hereckej asociácie, ktorá udeľuje Ceny Thálie.

 Copyright © ČTK 2019