7. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Bývalého amerického YouTubera odsúdili na desať rokov za mrežami po tom, ako sa priznal k získaniu nemravných videí a fotografií od detí. Austin Jones uviedol, že požiadal šesť neplnoletých dievčat, aby mu poslali v súkromnej správe nemravné videá, čo malo byť dôkazom, že sú jeho oddanými fanúšičkami. Dvadsaťšesťročný muž, ktorý si vybudoval meno vďaka coververziám slávnych popových piesní, mal na YouTube 500-tisíc odberateľov a na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zas 225-tisíc followerov. Oba profily však už zrušili.
Obyvateľ štátu Illinois tiež priznal, že na získanie fotografií a videí od neplnoletých dievčat použil približne 30-krát aj sociálnu sieť Facebook. Niektorým obetiam povedal, že im pomôže s kariérou modelky, iným, že podporí ich účet na Instagrame. 

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho

Organizácia Spojených národov (OSN) v utorok ocenila prepustenie dvoch novinárov tlačovej agentúry Reuters, uväznených za informovanie o kríze Rohingov v Mjanmarsku. OSN však upozornila, že sloboda prejavu je v tejto krajine stále veľmi obmedzovaná.
Novinári Ťjo Sou U a Wa Lone boli vlani v septembri odsúdení na sedem rokov väzenia za porušenie zákona o štátnom tajomstve. Ťjo Sou U a Wa Lone písali o masakre desiatich rohinských civilistov príslušníkmi mjanmarskej armády v dedine In Din z 2. septembra 2017. Za reportáž dostali v apríli aj Pulitzerovu cenu.
Hoci prepustenie novinárov je "dobrou správou... situácia v oblasti slobody prejavu (v Mjanmarsku) je zúfalá", uviedla novinárom v Ženeve hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Ravina Shamdasaniová, ktorú citovala agentúra AFP.
Novinári agentúry Reuters sa dostali na slobodu v rámci prezidentskej amnestie po rozsiahlej celosvetovej kampani za ich prepustenie.
Agentúra Reuters pripomenula, že novozvolený mjanmarský prezident Win Mjin udelil pri príležitosti osláv nového roka, ktorý sa začal 17. apríla, amnestiu 8000 väzňom.
Šéfredaktor tejto tlačovej agentúry Stephen Adler vyhlásil: "Sme nesmierne šťastní, že Mjanmarsko prepustilo našich odvážnych reportérov. Od ich zatknutia pred 511 dňami sa stali symbolmi dôležitosti slobody prejavu po celom svete. Vítame ich návrat."
Hovorca vlády Zaw Htay povedal novinárom, že členovia rodín poslali listy mjanmarskej laureátke Nobelovej ceny za mier a obhajkyni ľudských práv Aun Schan Su Ťij a tiež mjanmarskému prezidentovi.
"Naša vláda vzala do úvahy dlhodobý záujem tejto krajiny a prepustila dvoch novinárov agentúry Reuters," uviedol hovorca.
Obaja reportéri mávali a široko sa usmievali, keď vyšli z väzenia.
Novinárov zatkli v Rangúne 12. decembra 2017 za to, že údajne disponovali dokumentmi týkajúcimi sa moslimskej menšiny Rohingov. Na základe zákona pochádzajúceho ešte z koloniálneho obdobia im za porušenie štátneho tajomstva hrozilo až 14 rokov väzenia.
Vyše 700.000 Rohingov muselo predvlani ujsť z Mjanmarska do susedného Bangladéša pred brutálnym zásahom miestnej armády, ktorú OSN a USA obvinili z páchania násilia na tejto menšine.


Copyright © TASR 2019