27. 1. 2018

Ceny české filmové kritiky

Ceny české filmové kritiky

Najlepším filmom uplynulého roka sa stalo česko-slovenská dráma Špina. Jeho režisérka Tereza Nvotová bola na dnešnom odovzdávaní Cien českej filmovej kritiky vyhlásená tiež Objavom roka. Cenu za réžiu si odniesol Václav Kadrnka za stredovekú roadmovie Křižáček. Režisér Bohdan Sláma bol ocenený za scenár filmu Bába z ľadu. Celkom sa dostalo na sedem titulov z 12 nominovaných.

Dve sošky si z večera v pražskom divadle Archa odniesli tiež tvorcovia tragikomédia Bába z ľadu; okrem Slamy za scenár to bola aj Zuzana Kronerová za herecký výkon v titulnej úlohe. Stvárnila staršie vdovu, ktorá vďaka otužovanie a plávanie v ľadovej vode znova spozná nezávislosť a šťastie.

Filmové dráma Špina v celovečernej tvorbe debutujúci režisérky premenilo dve nominácie z celkových šiestich. Rozpráva o dievčati Lene, ktorej dospievania zásadne poznamená znásilnenia. Pocit viny a obavy, že jej nikto neuverí, ju doženú až k pokusu o samovraždu. Snímok bol inšpirovaný skutočnými udalosťami. Vyvracia zažité predstavy, že znásilnenie sa deje v noci opitým dievčatám v krátkych sukniach nejakým podozrivým indivíduom.

Cenu za réžiu prevzal Václav Kadrnka za spirituálnu film Křižáček. Snímka o otcovi hľadajúcim syna voľne nakrútil podľa poémy Jaroslava Vrchlického. Objavil sa v ňom tiež nominant Karel Roden, ktorý však bol nakoniec v mužskej kategórii ocenený vďaka svojej druhej nomináciu, a to za herecký výkon v biografickej dráme Masaryk Julia Ševčíka.

Křižáček vlani zvíťazil v hlavnej súťaži karlovarského festivalu a dostal Krištáľový glóbus. Kadrnku kritici vyhlásili Objavom roka v roku 2012 za debut Osemdesiat listov.

Najlepším dokumentom uvedeným vlani do kín bol vyhlásený snímku s názvom Richard Müller: nepoznanie od slovenských tvorcov Mira Rema.

Dokument o najhoršie platených profesiách v Česku Hranice práce Apolena rýchle vlaky z cyklu Český žurnál zvíťazil v kategórii Mimo kino. Tou chcú kritici upozorniť na počiny mimo klasickú kinodistribúciu, ktoré vznikajú pre televíziu či internet a robia českú audiovizuálne kultúru rozmanitejšie, ale zároveň bývajú menej vidieť.

V kategórii Audiovizuálny počin kritici vyzdvihli výtvarnú koncepciu životopisného snímke o ruskej poetke Anne Barkovovej 8 hláv šialenstva, konkrétne Annu Krtičkovú a Martu Novákovú.

O cenách rozhodlo 49 novinárov zo Združenia českej filmovej kritiky. Ich hlasovanie je verejné, výsledky sú dostupné na www.filmovakritika.cz. Slovenská filmová a televízna akadémia vyhlási svoje České levy 10. marca.

Prehľad držiteľov Cien českej filmovej kritiky za rok 2017:

Najlepší film:
Špina (producenti Peter BadAce, Miloš Lochman, Karel Chvojka; réžia Tereza Nvotová)

Najlepší dokumentárny film:
Richard Müller: nepoznanie (réžia Miro Remo)

Najlepšia réžia:
Václav Kadrnka (Křižáček)

Najlepší scenár:
Bohdan Sláma (Bába z ľadu)

Najlepšia herečka:
Zuzana Kronerová (Bába z ľadu)

Najlepší herec:
Karel Roden (Masaryk)

Audiovizuálny počin:
Anna Krtickova a Marta Nováková (výtvarná koncepcia filmu 8 hláv šialenstvo)

Kategória Mimo kino:
Apolena Rychlíková a Saša Uhlová (dokument Hranice práce)

Cena Innogy pre objav roka:
Tereza Nvotová (réžia filmu Špina)

Copyright © ČTK 2018


Bitka v štábe Miloše Zemana

Bitka v štábe Miloše Zemana



Tvrdú dohru malo dianie v štábe Miloša Zemana. Nakoniec došlo na päste, vyhrážky, rozbitú kameru. Tím Miloša Zemana zaútočil na novinárov. Jeden z priaznivcov prezidenta ležal na pódiu. Jeho kolegovia ho najskôr posadili a rozprávali sa s ním. Následne zavolali záchranku. Keď prítomné televízne štáby a fotografi zamierili objektívy do sály, začalo to vrieť.
Priaznivci Miloša Zemana im najprv nadávali, zakrývali im objektívy. Následne do nich začali strkať a vyhadzovať ich. Padali sprosté nadávky. Potýčka vyvrcholila niekoľkých päsťami, ktorými zaútočil priaznivec Zemana na novinárov. Ďalšiemu zrazili kameru. Tá je údajne zničená. Štáb na miesto zavolal políciu.

Zdroj: Forum24

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Švédska novinárka Kim Wallová, ktorú vlani v auguste zavraždil vo svojej súkromnej ponorke dánsky vynálezca Peter Madsen, pred rozhovorom s ním odišla z večierka. Ten pred odchodom do Pekingu usporiadala pre svojich známych. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na dánsky dokumentárny film. 
Wallová dostala 10. augusta od Madsena správu, v ktorej súhlasil s rozhovorom. Stalo sa tak po tom, ako na jej rozlúčkovú oslavu dorazil prvý hosť. Uviedol to Wallovej partner v dokumente, ktorý odvysielala vo štvrtok večer dánska televízia TV2.
Wallová kontaktovala Madsena ohľadom jeho práce už niekoľko mesiacov predtým. Novinárka so svojím nemenovaným dánskym partnerom žili na rovnakom ostrove, kde mal Madsen svoju dielňu aj podomácky vyrobenú ponorku.  
Podľa jej partnera Wallová s rozhovorom v ponorke súhlasila v ten večer po tom, ako sa stretla s Madsenom v dielni. Wallová predpokladala, že bude preč pár hodín. Jej partner sa mal k nim pripojiť, ale napokon zostal s hosťami. O niekoľko dní mali spolu odísť do Pekingu. 
Wallovú (30) naposledy videli v kodanskom prístave, keď nastupovala do Madsenovej ponorky. Vyzerala natešene a partnerovi poslala niekoľko správ. Potom správy prestali prichádzať, povedal jej partner. Keď sa Wallová v ten večer nevracala, začal mať čoraz väčšie obavy. 
Na druhý deň ráno 11. augusta kontaktoval políciu a námornú záchrannú službu. Potopenú ponorka našli neskôr v ten istý deň. 
Prokuratúra požaduje v prípade Madsena doživotné väzenie. Kodanský súd určil termín začiatku procesu s obvineným na 8. marca. Vynálezca popiera, že by novinárku v ponorke zabil, priznal však, že jej telo vyhodil do mora.

Viac ako 200 novinárov sa akreditovalo do volebného štábu českého prezidentského kandidáta Jiřího Drahoša, ktorý sídli v pražskom Kongresovom centre. Žurnalisti sú z Českej republiky, Slovenska, Poľska, Nemecka, ale prišli aj zástupcovia britskej spravodajskej stanice BBC či denníka New York Times.


K víťazstvu Miloša Zemana v českých prezidentských voľbách nepochybne prispela vysoká volebná účasť, no rozhodujúcim prvkom bol fakt, že sa v televíznych debatách ukázal v dobrej kondícii, ktorá mu dovolí viesť prezidentský úrad. Myslí si to politológ Daniel Kerekeš.
Volebný expert z brnianskej Masarykovej univerzity je presvedčený, že tento fakt zavážil u nerozhodnutých voličoch výraznejšie ako samotné debaty a diskusie v nich. "Na obrazovke sa ukázal ako schopný, čulý a primerane svojmu veku vitálny človek. To presvedčilo aj toho, kto mu chcel dať svoj hlas, no nebol si istý, či má Zeman zdravotne na to, aby zvládol päťročný prezidentský mandát,“ povedal Kerekeš.
K tesnému víťazstvu súčasného prezidenta prispela podľa politológa aj vysoká volebná účasť, aj v tomto smere si Kerekeš myslí, že Zemanovi vyšiel jeho apel, aby ľudia prišli voliť. "Zrejme si to aj jeho štáb dobre uvedomoval, že pri vyššej volebnej účasti má Zeman väčšiu šancu vyhrať, keďže aj zo sociologických výskumov vieme, že pri väčšej účasti je tendencia voliť skôr doľava," uviedol Kerekeš.
Politológ zároveň poukázal na fakt, že prezidentské voľby, vzhľadom na vyrovnaný a tesný výsledok, zakonzervovali polarizáciu spoločnosti. "Aj ďalších päť rokov bude značne rozdelená, výrazná časť Čechov nebude rešpektovať Miloša Zemana ako svojho prezidenta," myslí si.
V druhom kole prezidentských volieb v ČR (26. - 27.1.), po sčítaní viac ako 99,7 percenta volebných okrskov, dosiahol doterajší prezident Miloš Zeman 51,5 percenta hlasov, jeho protikandidát, bývalý šéf Akadémie vied ČR Jiří Drahoš dostal 48,5 percenta.

Úrad prvej dámy USA Melanie Trumpovej je už znechutený šíriacimi sa správami o manželských hádkach v Bielom dome. 
Hovorkyňa Melanie Trumpovej Stephanie Grishamová v piatok neskoro večer na Twitteri zareagovala, aby vyvrátila "totálne nepravdivé správy" o prvej dáme, ktoré sa objavili v posledných dňoch.
Bulvárny denník Daily Mail totiž v piatok už skôr napísal, že pani Trumpová strávila množstvo nocí v hoteli v hlavnom meste Washington po tvrdeniach hviezdy pornografických filmov Stormy Danielsovej, že v roku 2006 mala aféru s Donaldom Trumpom.
Podľa tlačovej agentúry AP Grishamová na Twitteri uviedla, že pani Trumpová sa sústreďuje na svoju rodinu a úlohu prvej dámy, "a nie na nerealistické scenáre, šírené denne prostredníctvom nepravdivých správ".

Copyright © TASR 2018

3 ruky, 3 nohy, James Franco v prdeli..#Metoo

3 ruky, 3 nohy, James Franco 
v prdeli..#Metoo

Podľa člnku 8 ,pádlo 7

Podľa člnku 8 ,pádlo 7

Reklamná pauza, môžete sa...

   Reklamná pauza, môžete sa...

26. 1. 2018

Nemecké televízne ceny 2018

Nemecké televízne ceny 2018 


Za účasti mnohých hviezd a hviezdičiek šoubiznisu, hercov, herečiek, režisérov, moderátorov a ďalších hostí sa v piatok večer začal v Kolíne nad Rýnom galavečer udeľovania Nemeckých televíznych cien, paradoxne opäť bez priameho prenosu niektorej z televíznych spoločností.
      Slávnostné rozdeľovanie trofejí v desiatkach kategórií otvorila populárna moderátorka Barbara Schönebergerová (43).
      Cenu za najlepší mužský herecký výkon v seriáli 4 Blocks (4 bloky) jedného z platených kanálov si prevzal herec Kida Khodr Ramadan. Umelec so slzami v očiach venoval ocenenie svojim blízkym. V centre deja tohto príbehu je početná arabská rodina v nemeckej metropole Berlín.
      Medzi herečkami sa rovnakej pocty dostalo renomovanej Julii Jentzschovej (39) za výkon v produkcii Das Verschwinden (Zmiznutie) prvého programu verejnoprávnej televízie ARD.
      Nemeckú televíznu cenu pre najlepší televízny film si prevzali tvorcovia drámy druhého programu verejnoprávnej televízie ZDF s názvom Eine unerhörte Frau (Neslýchaná žena), ktorý je príbehom matky bojujúcej za chorú dcérku.
      Trofej určenú pre najlepšiu moderátorku spravodajskej relácie si prevzala Marietta Slomkaová (48) známa z relácií okruhov verejnoprávnej televízie.
      Laureátom čestnej Nemeckej televíznej ceny za celoživotné dielo sa stal moderátor a zabávač Thomas Gottschalk.
      Nemecké televízne ceny udeľujú tamojší televízni vysielatelia s jedným prerušením a ročnou periodicitou od roku 1999.



Copyright © TASR 2018

RTVS je opätovne najzamestnávateľom roka v kategórii médiá

RTVS je opätovne najzamestnávateľom roka 
v kategórii médiá

RTVS sa znovu stala najatraktívnejším zamestnávateľom roka v mediálnej oblasti. V šiestom ročníku ankety Najzamestnávateľ roka 2017 obhájila svoje predchádzajúce dve prvenstvá. Prestížnu anketu každoročne organizuje spoločnosť Profesia.
BRATISLAVA 26. januára - RTVS sa znovu stala najatraktívnejším zamestnávateľom roka v mediálnej oblasti. V šiestom ročníku ankety Najzamestnávateľ roka 2017 obhájila svoje predchádzajúce dve prvenstvá. Prestížnu anketu každoročne organizuje spoločnosť Profesia.

Na minuloročnom hlasovaní sa zúčastnilo vyše 12 000 respondentov, ktorí rozhodovali o najatraktívnejšom zamestnávateľovi spomedzi takmer 200 spoločností. Cieľom ankety bolo priniesť reálny pohľad ľudí na Slovensku na to, ako vnímajú firmy, ich benefity a imidž. Hlasovať mohli súčasní aj bývalí zamestnanci RTVS a široká verejnosť.

RTVS získala absolútne prvenstvo spomedzi najvýznamnejších hráčov v oblasti slovenského mediálneho prostredia. Týmto potvrdila, že patrí k jedným z najväčších a najzaujímavejších zamestnávateľov v audiovizuálnej oblasti. V kategórii média bojovalo o prvenstvo osem spoločností, napríklad Markíza - Slovakia, spol. s.r.o, News and Media Holding, Slovenská produkčná (JOJ Media House), Ringier Axel Springer Slovakia a.s. či Petit Press, a.s.

„Za úspechom našej inštitúcie stoja hlavne zamestnanci, ich profesionalita a tvorivosť. Ocenenie za rok 2017 je pre nás o to zaväzujúcejšie, že sme uspeli v konkurencii najsilnejších, preto budeme naďalej podporovať a zlepšovať tvorivé pracovné prostredie a posilňovať jedinečnú značku RTVS,“ uviedol riaditeľ Sekcie ľudských zdrojov Václav Staškovič.

RTVS má otvorený a transparentný výberový proces, v rámci ktorého aktívne komunikuje s potenciálnymi záujemcami o pracovné miesta. Rovnako zatraktívnila grafický štýl inzercie na jednotlivé pozície. S uchádzačmi a záujemcami komunikuje prostredníctvom všetkých dostupných kanálov, vrátane sociálnych sietí, na facebooku vytvorila novú stránku Kariéra v RTVS. Aktívne spolupracuje so školami, pre ktoré organizuje exkurzie v televíznych a rozhlasových priestoroch. Zúčastňuje sa na mnohých prednáškach a súťažiach, na ktorých prezentuje značku a hľadá nové talenty, čo robí i prostredníctvom absolventských prác a študentských stáží.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Štvrtkovú prezidentskú debatu Jiřího Drahoša a Miloša Zemana v Českej televízii sledovalo v súhrne 2,7 milióna divákov starších ako 15 rokov. Pustila si ju viac ako polovica ľudí, ktorí mali v tom čase zapnutú televíziu. Na základe dát Asociácie televíznych organizácií (ATO) to dnes uviedol server Mediaguru.cz. Predchádzajúci spoločný duel, ktorý vysielala televízia Prima, videlo 2,2 milióna divákov. Debaty sa výrazne odlišovali v dvoch ohľadoch: v disciplíne publika a intenzite moderácia, ukázala analýza výskumnej spoločnosti Media Tenor. Diskusiu na Prime moderoval Karel Voříšek, na ČT Svetlana Witowská.
Česká televízia, ktorá vysielala z Rudolfina, už vo štvrtok večer na twitteri relácii Newsroom ČT24 uviedla, že debatu sledovalo 2,6 milióna divákov. Podľa ATO si duel na stanicu ČT1 pustilo 2,05 milióna ľudí a ďalších takmer 650.000 divákov si zaplo ČT24. Sledovanosť konfrontácia prezidentských kandidátov bola najlepším výsledkom celého dňa. Debatu si zaplo 56 percent ľudí u televíziou. Jej sledovanosť tak výrazne prekonala ďalšie relácie na iných programoch.
Záverečná debata pred druhým kolom prezidentských volieb tak prilákala zhruba o milión viac divákov než posledný duel Zemana s Karlom Schwarzenbergom pred piatimi rokmi. Tú vtedy v Českej televízii videlo 1,612 milióna divákov. V histórii meraní mal zatiaľ najvyššiu sledovanosť zrejme relácia "Miss desaťročia", 12. októbra 1997 si ho na Nove pustilo 4,992 milióna ľudí. Len o málo menej sledované bolo na ČT1 privítanie hokejistov po návrate z Nagana v februári 1998.
Podstatne menej divákov sledovalo tohtoročné predvolebné debaty, v ktorých Zeman vystúpil sám. V nedeľu v televízii Nova si ju pustilo 1,5 milióna divákov, v pondelok v televízii Barrandov v priemere 659.000 ľudí starších ako 15 rokov. V utorok sa prvýkrát stretli v jednom relácii obaja kandidáti, duel na Prime vysielaný z Karlínskeho divadla, si zaplo 48 percent ľudí u televíziou.
Debata na Prime bola podľa spoločnosti Media Tenor charakteristická predovšetkým intenzívnym zasahovaním publika do príhovorov oboch hostí, a to najčastejšie pri príhovoroch Drahoša. Kým Miloš Zeman bez prerušenia dokončil približne polovicu svojich prejavov, u Drahoša sa tak dialo v 37 percentách prípadov. "Pri duelu na ČT publikum do debaty takmer nezasahovalo, a kandidáti tak zdarne dopovedal dve tretiny svojich replík," uviedol riaditeľ Media tenor Pavel Herot.

Copyright © ČTK 2018


Štyria z najlepšie platených novinárov spravodajskej televízie BBC súhlasili so znížením svojich platov. Stalo sa tak po odhalení, že najvyššie postavení reportéri a moderátori tejto britskej televíznej a rozhlasovej spoločnosti zarábajú výrazne viac ako ženy v rovnakých pozíciách. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie BBC.
Všetci štyria novinári - rozhlasoví komentátori Jeremy Vine a John Humphrys, spravodajca Huw Edwards a šéf severoamerického vysielania Jon Sopel - podľa BBC súhlasili so znížením svojich platov.
BBC sa dostala pod paľbu kritiky vlani v júli, keď podľa medializovaných správ dve tretiny z jej najlepšie platených "hviezd" predstavovali muži. Žena s najvyšším platom zarobila menej ako štvrtinu najvyššieho platu u mužov.
Novinárka BBC Carrie Gracieová, ktorá zarábala podstatne menej ako jej mužskí kolegovia na rovnakej pozícii, sa vzhľadom na "utajovanú a nezákonnú platovú kultúru" vzdala v decembri postu šéfky čínskeho vysielania BBC.
Jon Sopel, jeden z novinárov, ktorí súhlasili so znížením platu, zarobil v rokoch 2016-17 od 200.000 do 249.999 libier. Gracieová uviedla, že ako šéfka redakcie BBC v čínskom Pekingu zarábala ročne 135.000 libier.
Najlepšie plateným zo štvorice spomínaných mužov bol Jeremy Vine, ktorý zarobil od 700.000 do 749.999 libier. Humphrys zarobil od 600.000 do 649,999 libier a Edwardsovi platili od 550.000 do 599.999 libier.
BBC dodala, že výška avizovaných platových škrtov ešte nie je známa.

Copyright © TASR 2018


Facebook a Google sa stali "prekážkami inovácií" a sú "hrozbou" pre spoločnosť, ktorej "dni sú zrátané", povedal vo štvrtok na Svetovom ekonomickom fóre v Davose miliardár investor a filantrop George Soros.
"Banské a ropné spoločnosti využívajú fyzické prostredie; spoločnosti sociálnych médií využívajú sociálne prostredie, "povedal maďarsko-americký obchodník podľa prepisu jeho reči.
"Toto je obzvlášť hanebné, pretože spoločnosti sociálnych médií ovplyvňujú to, ako ľudia myslia a správajú sa bez toho, aby si to ani uvedomovali. To má ďalekosiahle nepriaznivé dôsledky na fungovanie demokracie, najmä na integritu volieb. "
Okrem šikanovania demokracie spoločnosti sociálnych médií "klamú svojich používateľov tým, že manipulujú s ich pozornosťou a smerujú ich k vlastným komerčným účelom" a "úmyselne dizajnujú závislosť od služieb, ktoré poskytujú . A to môže byť veľmi škodlivé, najmä pre dospievajúcich".

Zomrela Elizabeth Hawleyová

Zomrela Elizabeth Hawleyová

Vo veku 94 rokov zomrela v piatok v nepálskom Káthmandu americká novinárka Elizabeth Hawleyová, ktorá od 60. rokov viedla databázu expedícií do Himalájí obsahujúcu záznamy o 9500 výstupoch na 455 nepálskych štítov a o vyše 70.000 horolezcoch. Angažovala sa aj v dobročinnej nadácii založenej Edmundom Hillarym na pomoc obyvateľstvu himalájskeho regiónu. Informovala o tom agentúra DPA.
Hawleyová mala medzi horolezcami prezývku Sherlock Holmes. Hovorí sa o nej, že bola schopná odhaliť akúkoľvek nezrovnalosť vo vyhláseniach horolezcov tvrdiacich, že na svojej expedícii dosiahli nový rekord. Pokiaľ ide o znalosti o himalájskych štítoch, bola v horolezeckých kruhoch považovaná za veľkú autoritu, aj keď ona sama túry po horách nepodnikala.
Jej pracovná metóda spočívala v tom, že počas horolezeckej sezóny v Himalájach spovedala horolezcov pred odchodom na výpravu i po návrate z hôr. Odpovedať na Hawleyovej otázky bolo pre mnohých horolezcov rovnako ťažké, akoby mali daný štít zdolať druhýkrát. Takto získané výpovede horolezcov potom Hawleyová zapracovala do svojej Himalayan Database.
Elizabeth Hawleyová pricestovala do Nepálu v roku 1959 a pracovala tam ako spravodajkyňa agentúry Reuters.
V roku 2014 po nej Nepál pomenoval štít vysoký 6182 metrov. Peak Hawley sa nachádza v severozápadnej časti Himalájí.

Copyright © TASR 2018

VÝROKY TÝŽDŇA

         VÝROKY TÝŽDŇA



„Vytypujeme tie železničné priecestia alebo vlaky, ktoré sú pre nás nutné a poďme v tom, neriešme to v globále všade, ale povedzme tri úseky, ktoré treba vyriešiť, či tam treba pridávať vlaky alebo odobrať alebo trať opraviť, to nech je našou prioritou.“
Árpád Érsek

„Takže abych tu pohanku dokouřil...“
Miloš Zeman

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Americká televízna moderátorka, herečka, producentka a filantropka Oprah Winfreyová ukončila špekulácie, že sa možno bude v roku 2020 uchádzať o úrad amerického prezidenta - v interview zverejnenom vo štvrtok v módnom časopise InStyle uviedla, že kandidovanie za prezidenta nesedí jej povahe.
      "Pred pár dňami som stretla niekoho, kto mi povedal, že mi s kampaňou pomôžu," vyhlásila pre magazín InStyle.
      Mediálna magnátka sa stala stredobodom záujmu medzi členmi opozičnej Demokratickej strany po svojom prejave zo 7. januára na slávnostnom odovzdávaní cien Zlaté glóbusy, kde prevzala ocenenie za celoživotné dielo.
      Médiá v nasledujúcich dňoch naznačovali, že možno uvažuje o kandidatúre v najbližších prezidentských voľbách.
      V rozhovore pre InStyle Winfreyová povedala, že nedávno videla "chutný" hrnček na kávu ozdobený nápisom "Oprah 2020".
      "Všetko, čo človek potrebuje, je hrnček, nejaká odborná literatúra o kampani a tričko," dodala Winfreyová.
      "Vždy som s úplnou istotou o sebe vedela, čo viem robiť a čo nie. A práve o toto nemám záujem. Nemám na to DNA," vysvetlila obľúbená a slávna moderátorka, ktorú citovala aj agentúra DPA.
      Prezident Donald Trump, ktorý je sám bývalou hviezdou televíznej reality šou, 9. januára vyhlásil, že pochybuje o tom, že Winfreyová bude kandidovať.
      "Mám Oprah rád. Nemyslím si, že bude kandidovať," vyjadril sa Trump pred novinármi počas zasadnutia kabinetu v Bielom dome.

Bieloruské úrady zablokovali prístup na známu opozičnú webovú stránku charter97.org pre porušenia zákona, ktorých sa jej novinári údajne dopustili.
      Ministerstvo pre informácie vo štvrtok oznámilo, že opatrenie urobilo po tom, čo stránka charter97.org, ktorá ponúka správy a komentáre o Bielorusku, zverejnila materiál porušujúci zákon o masmédiách. Podrobnosti však ministerstvo neposkytlo.
      Šéfredaktorka portálu Natalia Radinová zo svojej kancelárie v poľskej Varšave pre tlačovú agentúru AP uviedla, že zablokovanie predstavuje ďalší pokus bieloruskej vlády potlačiť odporcov.
      Bieloruská asociácia žurnalistov (BAJ) označila krok za "bezprecedentné porušenie slobody prejavu" a požadovala od vlády vysvetlenie, aké motívy ju k rozhodnutiu viedli.
      Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vládne v bývalej sovietskej republike s desiatimi miliónmi obyvateľov železnou rukou už 23 rokov a prejavuje len málo tolerancie voči odporcom a nezávislým médiám, napísala vo štvrtok agentúra AP.

V štvrtkovom dueli českých prezidentských kandidátov si Jiří Drahoš polepšil, bol pripravenejší a pritvrdil. Miloš Zeman neprekvapil, nezaváhal v ničom. V rozhovore pre TASR to vo štvrtok povedal Daniel Kerekeš, politológ z brnianskej Masarykovej univerzity.
      Jiří Drahoš bol v debate na obrazovkách Českej televízie v porovnaní s utorňajšou diskusiou oveľa lepším a pripravenejším rečníkom, uviedol ďalej politológ. "V poslednej debate mal Drahoš problém s nervozitou, jeho rečový prejav nebol úplne ideálny. Tentokrát bol lepší, trošku ma prekvapilo, že na Miloša Zemana útočil," vyhlásil Kerekeš a dodal, že situácia je už asi natoľko vyostrená a isté útoky sa očakávať dajú.
      Bývalý šéf Akadémie vied ČR si teda podľa Kerekeša oproti svojmu utorňajšiemu vystúpeniu jednoznačne polepšil, v niektorých situáciách však zaváhal, čo sa o Milošovi Zemanovi povedať nedá. "Miloš Zeman vždy vedel reagovať. Je ostrieľaný rečník, neprekvapí ho žiadna otázka. Zareaguje či už kriticky alebo bonmotom. To Jiří Drahoš ešte úplne nedokáže," domnieva sa odborník.
      Na vystúpení úradujúceho českého prezidenta vraj Kerekeša nič neprekvapilo. "Predviedol svoj štandardný výkon, možno bol menej vtipný ako býva inokedy. Zdal sa byť v dobrej zdravotnej kondícii," zhodnotil politológ.
      Reagoval aj na výrok prezidenta Zemana, že politika je remeslo a profesor Drahoš mu nerozumie. "Neviem, či na výkon prezidentských právomocí sú nutné politické skúsenosti, ale každopádne, prezident, ktorý v minulosti mal takéto skúsenosti, určite uchopí prezidentský úrad podstatne flexibilnejšie, rýchlejšie, efektívnejšie než osoba, ktorá ich nemá. Otázne však je, či výkon prezidentského úradu nejakým bývalým politikom je tá správna vec," vysvetlil a zdôraznil, že "aj na Milošovi Zemanovi bolo možné vidieť jeho ambície "robiť politiku, hoci funkcia hlavy štátu má byť reprezentatívna".
      Česi si z dvoch kandidátov v boji o prezidentské kreslo budú vyberať už čoskoro. Volebné miestnosti sa v rozhodujúcom druhom kole otvoria v piatok o 14.00 h a rozhodovať o novej hlave štátu môžu českí občania ešte v sobotu od 8.00 h do 14.00 h. V prvom kole prezidentských volieb v ČR zvíťazil Miloš Zeman so ziskom 38,56 percenta hlasov. Jiřího Drahoša podporilo 26,6 percenta voličov. Volebná účasť dosiahla 61,92 percent.

Copyright © TASR 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

25. 1. 2018

RTVS odmieta obvinenia z pochybenia J. Rezníka v spore s PSMA

RTVS odmieta obvinenia z pochybenia 
J. Rezníka v spore s PSMA

 RTVS sa dôrazne ohradzuje voči nepravdivému tvrdeniu v článku portálu aktuality.sk, že RTVS v spore s agentúrou PSMA platí za chybu Jaroslava Rezníka. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
      „Výsledok súdneho konania so spoločnosťou PSMA bol dôsledkom nedôsledného prístupu Slovenského rozhlasu, za vtedajšieho vedenia generálnej riaditeľky Miloslavy Zemkovej, k ochrane svojich práv a záujmov v súdnom konaní so spoločnosťou PSMA. Hoci žaloba spoločnosti PSMA bola Slovenskému rozhlasu doručená v marci 2007, k tejto žalobe sa písomne nevyjadril a ani sa nezúčastnil nariadeného pojednávania,“ uviedla Rusnáková.
      Na základe týchto skutočností podľa nej prvostupňový súd skonštatoval, že Slovenský rozhlas bol v spore úplne pasívny a v roku 2007 rozhodol v prospech spoločnosti PSMA. Tento rozsudok potvrdil následne krajský súd svojím rozsudkom z roku 2008. Slovenský rozhlas nevyužil možnosť podať voči rozhodnutiu krajského súdu dovolanie.
      "Situáciu sa snažila napraviť generálna prokuratúra, ktorá podala voči rozsudku krajského súdu mimoriadne dovolanie. Toto mimoriadne dovolanie považoval Najvyšší súd za dôvodné, a preto rozsudky všeobecných súdov v prospech spoločnosti PSMA zrušil. PSMA sa následne obrátila na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu, ktorý jej sťažnosti v roku 2015 vyhovel," pripomenula ďalej Rusnáková. Ten podľa nej v rozsudku poukázal na skutočnosť, že mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora bolo podané napriek tomu, že všeobecné súdy skonštatovali, že Slovenský rozhlas si v súdnom konaní neuplatňoval svoje práva s náležitou starostlivosťou.
      Vzhľadom na rozhodnutie ESĽP krajský súd v roku 2016 rozhodol rovnako, ako už rozhodol predtým, teda v prospech PSMA, a to napriek tomu, že Najvyšší súd považoval mimoriadne dovolania generálnej prokuratúry za dôvodné. V danom čase bol generálnym riaditeľom RTVS Václav Mika, nie Jaroslav Rezník, dodala hovorkyňa RTVS
      Portál aktuality.sk vo štvrtok informoval, že RTVS prehrala súdny spor s agentúrou PSMA, ktorú v 90. rokoch minulého storočia viedol bývalý generálny riaditeľ RTVS a TV Markíza Václav Mika. Exekútor po prehranom spore strhol z obchodného účtu RTVS 16. až 18. októbra 2017 sumu 2.358.441 eur. Portál tvrdí, že RTVS tak doplatila na kroky Jaroslava Rezníka ešte z roku 2005, keď riadil Slovenský rozhlas. „Rezník ako šéf SRo predčasne vypovedal zmluvu s agentúrou PSMA, ktorá fungovala ako obchodný zástupca rozhlasu pri predaji reklamy,“ uviedli aktuality.sk.
      Podľa Rusnákovej článok obsahuje aj ďalšiu nekorektnú informáciu: "Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník o súdnych sporoch pritom podľa portálu pravidelne informuje aj Radu RTVS. Doteraz to ale podľa dostupných zápisníc z jej rokovania neurobil."
      "Informácie o súdnych sporoch sú neverejné, a preto sa ani nemôžu objaviť v zápisniciach Rady RTVS, keďže ide o neverejnú informáciu," hovorí Rusnáková s tým, že súdy v tomto prípade rozhodovali v rokoch 2007 až 2016, keď Jaroslav Rezník nebol generálnym riaditeľom RTVS. "Okrem toho RTVS radu v novembri minulého roku informovala o skutočnosti, že jej exekútor strhol z obchodného účtu predmetnú sumu v Správe o hospodárení RTVS za 3. kvartál, ktorú rada prerokovala a zobrala na vedomie," uzavrela Rusnáková.

Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pápež František vyzval v stredu na boj proti šíreniu falošných správ, ktorým treba podľa neho čeliť prostredníctvom "mierovej žurnalistiky". Uviedol to v posolstve k Svetovému dňu masmédií, ktorý si bude katolícka cirkev pripomínať 13. mája.
"Falošné správy sú prejavom netolerantných a precitlivených postojov a vedú len k rozširovaniu povýšenosti a nenávisti," citovala Františkove slová agentúra DPA.
Šírenie nepravdivých správ prostredníctvom internetových sociálnych sietí a iných komunikačných kanálov predstavuje podľa neho veľkú hrozbu pre spoločnosť.
Takéto dezinformácie vedú len k "oklamaniu, či dokonca k manipulácii čitateľa", alebo dokonca sú motivované snahou o ovplyvňovanie politických rozhodnutí, ekonomický zisk alebo podnecovanie konfliktov, uvádza sa vo vopred zverejnenom posolstve s názvom "Pravda vás oslobodí. Fake news a mierová žurnalistika".
František v ňom podľa Vatikánskeho rozhlasu povzbudzuje pracovníkov médií, aby sa vrátili k základom svojho povolania a stali sa "strážcami (pravdivosti) správ".
"Chcel by som preto pozvať každého k presadzovaniu mierovej žurnalistiky... ktorá je pravdivá, stavia sa proti lžiam, rétorickým sloganom a senzačným titulkom," píše sa v pápežovom posolstve.
Takáto poctivá novinárska práca by podľa neho nemala popierať existenciu závažných problémov. "Uprostred frenetických správ a víru senzácií by (mala za úlohu) pripomínať, že jadrom správy nie je rýchlosť jej podania a dojem, aký vyvolá v publiku, ale človek", respektíve služba človeku, uviedol František v posolstve k Svetovému dňu masmédií.

Víťazom utorkovej predvolebnej debaty bol Miloš Zeman. Výkon Jiřího Drahoša, jeho súpera v boji o post českého prezidenta, bol slabý. V rozhovore pre TASR to v stredu uviedol slovenský politológ Daniel Kerekeš.
      Volebný expert z brnianskej Masarykovej univerzity čakal od bývalého šéfa Akadémie ČR viac. "Prekvapil ma relatívne slabý výkon Jiřího Drahoša. Očakával som, že bude lepším rečníkom a že bude rýchlejšie a flexibilnejšie reagovať na rôzne výčitky Miloša Zemana," vyhlásil politológ a zdôraznil, že "Jiří Drahoš bol pripravený obsahovo, témy mal naštudované, z voleja bol schopný vytiahnuť na Zemana niečo, čo sa stalo v deväťdesiatych rokoch. Situáciu však nezvládal rečnícky." Dodal tiež, že Jiří Drahoš priazeň voličov po debate nestratil, ale ťažšie sa mu budú získavať noví.
      Úradujúci český prezident si podľa Kerekeša v diskusii počínal oveľa lepšie. "Miloš Zeman vzhľadom na fyzickú kondíciu a svoj vek debatu zvládol veľmi dobre a bol na ňu výborne pripravený. Keby som mal zhodnotiť, kto bol jej víťazom, tak určite to bol Miloš Zeman. Je to možné vidieť aj na tom, ako sa zmenili kurzy v stávkových kanceláriách. Dnes je už podľa kurzov väčšia pravdepodobnosť, že voľby vyhrá súčasný prezident," objasnil odborník.
      Výkon oboch kandidátov v predvolebných debatách podľa neho môže ovplyvniť rozhodovanie istej časti voličov. "Veľa voličov je pravdepodobne už rozhodnutých, značná časť bude voliť Zemana a značná časť bude voliť proti Zemanovi, bez ohľadu na to, kto sa proti nemu postaví. Medzi nimi sú nerozhodnutí voliči, ktorých by debaty teoreticky mohli ovplyvniť," skonštatoval Kerekeš.
      Debata odvysielaná v utorok na obrazovkách televízie Prima bola jedným z dvoch duelov pred rozhodujúcim druhým kolom prezidentských volieb v ČR, ktoré sa uskutoční tento piatok a sobotu. Ďalšia z diskusií je naplánovaná na štvrtok a odvysiela ju Česká televízia.


Zo sociálnej siete Facebook na niekoľko hodín zmizol profil servera Parlamentnilisty.cz. Stránka, ktorá mala niekoľko desaťtisíc fanúšikov, je nedostupná. Informoval o tom v stredu spravodajský server INFO.cz.
      Parlamentní listy bývajú označované za popredné české dezinformačné médium s najväčším dosahom. Dôvod zablokovania stránky známy nie je. Podobný osud postihol aj web s názvom Miloš Zeman - prezident ČR, ktorý obsah tejto stránky zdieľal.
      "V čase, keď v EÚ rastie tlak na oznamovanie informácií od prevádzkovateľov IT technológií, na zástupcov Facebooku nie je možné nájsť žiaden kontakt. Doteraz nevieme, kto nás udal, za čo sme boli zablokovaní, či právom alebo neprávom. Nemáme šancu na akúkoľvek obhajobu alebo nápravu. Mrzí ma, že udavačstvo sa stáva zvykom a nie je voči nemu obrana," uviedol pre INFO.cz Jan Holoubek, predseda predstavenstva spoločnosti Our Media, ktorá vydáva Parlamentní listy.
      Facebook blokuje stánky najmä na základe vlastného vyhodnotenia nevhodného obsahu. Taktiež aj po nahlásení profilu alebo stránky zo strany používateľov. "Bolo by iluzórne predpokladať, že Facebook sleduje a detailne vyhodnocuje či cenzuruje obsah a rieši, čo je pravda a čo nie je. Funguje to tak, že keď nahlasovanie zo strany užívateľov prekročí kritickú hranicu, robot - algoritmus - sa k tomu nejako postaví a zasiahne. Odvolať sa zvyčajne nie je kam," povedal pre INFO.cz Petr Nutil, ktorý sa dlhodobo zaoberá odhaľovaním a vyvracaním dezinformácií na internete.
      K situácii sa na sociálnej sieti podľa INFO.cz vyjadrila napríklad advokátka Klára Samková. Konštatuje, že Facebook stránku zablokoval, a ironicky dodáva, že sa tak zrejme stalo v rámci "objektivity" a "demokratickej diskusie". Naopak iní používatelia Facebooku zablokovanie profilu Parlamentnilisty.cz uvítali.



Vláda Cyperskej republiky dôrazne odsúdila "nezákonnú inváziu" Turecka v Afríne na severozápade Sýrie s kódovým označením Olivová ratolesť. TASR o tom informovalo v stredu Veľvyslanectvo Cyperskej republiky v Bratislave.
      Podľa neho cyperská vláda taktiež jednoznačne odsúdila podnecovanie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k násiliu voči turecko-cyperskému denníku Afrika a jeho šéfredaktorovi Senerovi Leventovi, ktorý porovnal tureckú inváziu v Afríne s tureckou inváziou na Cypre v roku 1974.
      Turecko-cyperský denník Afrika 21. januára spomenul tureckú vojenskú inváziu v Afríne v Sýrii na titulnej strane pod nadpisom "Ďalšia okupačná operácia Turecka". Nad titulkom noviny uviedli, že "Po mierovej operácii na Cypre (nasleduje) operácia Olivová ratolesť v Sýrii", uviedlo cyperské veľvyslanectvo v SR. K tomu doplnilo, že Erdogan v prejave z 21. januára v Burse v Turecku podnietil svojich "bratov a sestry" v okupovanej časti Cypru, aby "patrične zareagovali voči denníku Afrika".
      V dôsledku toho, píše ďalej cyperské veľvyslanectvo, 22. januára dav, ktorý tvorili predovšetkým nelegálni tureckí osadníci, skandoval meno tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a medzi inými sloganmi aj "Cyprus je turecký a zostane turecký".
      Dav zaútočil na priestory denníka Afrika, čím spôsobil rozsiahle škody, dokonca hrozil zabitím Senera Leventa a ďalších zamestnancov novín, ktorí sa vnútri zabarikádovali, dodalo Veľvyslanectvo Cyperskej republiky v Bratislave.
      Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) spustili ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín v sobotu 20. januára. Ankara nazvala operáciu Olivová ratolesť a otvorila ňou nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej
občianskej vojne.
      Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá tam bojuje za väčšiu autonómiu.



Copyright © TASR 2018




Americká herečka Meryl Streep si zahrá v pripravovanej druhej sezóne seriálu Veľké malé klamstvá (2017). Šesťdesiatosemročná rodáčka zo Summitu v New Jersey stvárni Mary Louise Wright, matku násilníka Perryho Wrighta, ktorého v prvej sérii stvárnil Alexander Skarsgard, a svokru Celeste Wright v podaní Nicole Kidman. Mary Louise má podľa tvorcov starosti o pohodu svojich vnúčat po smrti ich otca, a preto vycestuje do Monterey, aby získala odpovede na otázky súvisiace s rodinnou tragédiou.
Streep je treťou potvrdenou herečkou v sedemdielnej druhej sezóne obľúbeného projektu televízie HBO. Svoje úlohy si v nej zopakujú už spomínaná Kidman aj jej kolegyňa Reese Witherspoon. Podľa zdrojov magazínu The Hollywood Reporter by sa v novej sezóne mali objaviť aj rodičia Bonnie Carlson, ktorú stvárnila Zoë Kravitz.
K projektu sa vráti aj tvorca David E. Kelley, ktorý už napísal scenár pre všetkých nových sedem epizód čiastočne inšpirovaných románom Veľké malé klamstvá (2014) autorky Liane Moriarty, ktorá sa na sérii podieľa ako producentka. Andrea Arnold sa ujme réžie. Kidman aj Witherspoon sa na projekte budú opäť podieľať ako výkonné producentky.
Seriál Veľké malé klamstvá sleduje skupinku matiek a ich rodín v kalifornskom Monterey na pozadí udalostí vedúcich k vražde v miestnej škole. Druhá sezóna projektu, ktorý mal byť pôvodne minisériou, sa podľa HBO zameria na "zhubnosť lží, trvácnosť priateľstiev, krehkosť manželstiev a krutosť rozumného rodičovstva". V prvej sezóne sa okrem Kidman, Witherspoon, Skarsgarda a Kravitz, predstavili aj Laura Dern, Shailene Woodley, Adam Scott či James Tupper. Seriál sa teší diváckej obľube aj pozitívnemu hodnoteniu kritikov, na konto si pripísal osem cien Primetime Emmy a štyri Zlaté glóbusy.
Mary Louise "Meryl" Streep si počas bohatej kariéry na konto pripísala tri Oscary za herecké výkony v snímkach Kramerová verzus Kramer (1979), Sophiina voľba (1982) a Železná lady (2011). Na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied ju okrem toho nominovali aj za filmy Lovec jeleňov (1978), Francúzova milenka (1981), Silkwoodová (1983), Spomienky z Afriky (1985), Zlá zelina (1987), Výkrik do tmy (1988), Pohľadnice z Hollywoodu (1990), Madisonské mosty (1995), Jediná správna vec (1998), Hudba môjho srdca (1999), Adaptácia (2002), Diabol nosí Pradu (2006), Pochybnosti (2008), Julie & Julia (2009), Blízko od seba (2013), Príbehy z lesov (2014), Božská Florence (2016) a The Post: Aféra v Pentagone (2017). Okrem toho získala osem Zlatých glóbusov, pričom vlani jej počas ceremoniálu udelili Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo. Podarilo sa jej získať aj tri ceny Primetime Emmy a dve ceny BAFTA.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.