25. 11. 2017

Český slávik 2017




Český slávik 2017


Prehľad víťazov ankety Český slávik za rok 2017:

Absolútna slávik - Lucie Bílá

Kategória spevákov:

1. miesto - Karel Gott
2. miesto - Michal David 3. miesto - Tomáš Ortel
Kategória speváčok:

1. miesto - Lucie Bílá
2. miesto - Ewa Farna 3. miesto - Lucie Vondráčková
Kategória hudobných skupín:

1. miesto - Kabát
2. miesto - Ortel 3. miesto - Chinaski
Kategória Objav roka: Mirai

Kategória Slávici bez hraníc (slovenskí interpreti): No Name

Najobľúbenejšie pieseň poslucháčov Rádia Impuls: Keď nemôžeš, tak pridaj (Mirai)

Cena za nejstreamovanější českú skladbu: Keď nemôžeš, tak pridaj (Mirai)

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


Ceny Nadácie Tatra banky za umenie

Ceny Nadácie Tatra banky 

za umenie 

Slovenskí umelci si v piatok (24.11.) počas galavečera v novej budove Slovenského národného divadla prevzali Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Nadácia vyhlásila laureátov ocenenia už po 22. raz.
      Sošku Múzy v Hlavnej cene v kategórii Audiovizuálna tvorba film, TV získala Iveta Grófová za réžiu filmu Piata loď. Marián Pecko bol ocenený v kategórii Divadlo za réžiu inscenácie Vojna nemá ženskú tvár v podaní Slovenského komorného divadla Martin. Za koncept a grafickú úpravu knihy Italo Calvino - Neviditeľné mestá si cenu nadácie v kategórii Dizajn odniesol Pavol Bálik. Z oblasti hudby ocenili Danielu Varínsku za interpretačný výkon v klavírnom recitáli - R. Schumann, J. Cikker, L. van Beethoven v rámci Bratislavských hudobných slávností 2016. V kategórii Literatúra získala cenu Mária Ferenčuhová za básnickú knihu Imunita. V oblasti výtvarné umenie dostali ocenenie kurátorky Katarína Bajcurová, Petra Hanáková a Bohunka Koklesová za koncepciu a kurátorstvo výstavy sen x skutočnosť/Umenie & propaganda 1939 - 1945, ktorá zaznamenala mimoriadny návštevnícky ohlas, aký vo výstavnej prevádzke Slovenskej národnej galérie dosiaľ nemal obdobu.
      Nadácia banky ocenila špeciálnou cenou aj mladých tvorcov do 35 rokov. V oblasti filmu Terezu Nvotovú za réžiu absolventskej snímky Špina. Marek Geišberg si v kategórii Divadlo vyslúžil ocenenie za herecký výkon v postave Ichareva v inscenácii Hráči. V oblasti dizajnu cenu získali Vlasta Kubušová a Miroslav Kráľ za kolaboratívny projekt - Crafting plastics! studio a dizajn okuliarov z bioplastu. Ocenenie v oblasti hudba patrí skupine Fallgrapp za album V hmle. Alena Sabuchová získala cenu v kategórii Literatúra za zbierku poviedok Zadné izby. V oblasti výtvarné umenie patrí cena Jurajovi Gáborovi za autorstvo inštalácie Vertikálna gradácia, ktorá zaplnila priestor Galerie Kostka v Prahe.
      "Od roku 2010 Nadácia Tatra banky oceňuje aj prácu mladých módnych tvorcov. Po Márii Štranekovej, Marcelovi Holubcovi, Martinovi Hrčovi, Maji Božović, Borisovi Hanečkovi, Andrei Pojezdálovej a Lenke Sršňovej pripravila tento rok šaty pre Múzu večera Michaela Ľuptáková," TASR informovala hovorkyňa Tatra banky Zuzana Žiaranová.
      Ocenení získali bronzovú sošku Múzy udelenú v kategórii Hlavná cena a plaketu udelenú držiteľom ocenenia Mladý tvorca. Obe ceny vytvoril slovenský sochár a výtvarník Daniel Brunovský. Oceneným patrí tiež finančná odmena.
      Návrhy nominácií predkladala akadémia zložená z 98 členov - laureátov ocenenia v uplynulých rokoch. Finálne nominácie a laureátov následne vybrala odborná porota. Jej tohtoročnými členmi boli Eva Borušovičová, Ondrej Šulaj, Tatiana Pauhofová, Martin Huba, Peter Michalica, Michal Novinski, Viliam Klimáček, Monika Kompaníková, Dorota Sadovská, Jana Geržová, Katarína Hubová a Štefan Klein. Porote predsedal Igor Vida, predseda Správnej rady Nadácie Tatra banky.





Copyright TASR ©2017


24. 11. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Americký herec, komik a moderátor Seth Meyers bude moderovať 75. ročník odovzdávania cien Zlatý glóbus, ktorý sa bude konať 7. januára 2018 v Beverly Hills. "Na tejto párty roka nám Seth s jeho prirodzeným komediálnym dôvtipom a vrodenou schopnosťou očariť divákov pomôže v pokračovaní slávnostnej tradície oceňovania najlepších z oblasti televízie a filmu," uviedla na margo výberu Meher Tatna z Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA), ktorá udeľuje Zlaté glóbusy.
Seth Adam Meyers sa narodil 28. decembra 1973. Od roku 2001 do februára 2014 sa podieľal na televíznej šou Saturday Night Live (1975). V súčasnosti moderuje talkshow Late Night with Seth Meyers (2014). Zahral si napríklad v snímkach ako See This Movie (2004), Cesta do stredu Zeme (2008), Jarné prázdniny (2009), Silvestrovská noc (2011) či Nechápem, ako to dokáže (2011). Americký týždenník Time ho v roku 2014 zaradil do zoznamu 100 najvplyvnejších ľudí sveta.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Zomrela Božena Čonková-Mačingová

Zomrela Božena Čonková-Mačingová


Vo veku 95 rokov vo štvrtok (23.11.) v Košiciach zomrela spisovateľka Božena Čonková-Mačingová. TASR o tom v piatok informovala predsedníčka Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov v Košiciach Beáta Penxová-Mačingová.
Autorka literatúry pre deti a mládež Etela Božena Čonková, rodená Mačingová, sa narodila v Košiciach 2. júna 1922. Meštiansku školu absolvovala v roku 1937 v rodnom meste, kde potom pracovala ako úradníčka v advokátskej kancelárii. Do roku 1950 žila a pracovala v Prešove a vo Veľkom Šariši. Od roku 1952 až do odchodu do dôchodku v roku 1982 bola redaktorkou a dramaturgičkou košického rozhlasového štúdia Československého rozhlasu.
Teta Božena, ako ju volali nielen jej verní čitatelia, ale aj kolegovia a známi, napokon mnohé svoje diela publikovala práve pod týmto pseudonymom. Používala tiež pseudonym Božena Baurová a teta Betka. Má na svojom konte má viac ako desať kníh pre deti a mládež, veľký počet rozhlasových hier pre dospelých, viaceré rozhlasové a televízne dramatizácie, vrátane večerníčkových cyklov a ďalšie publicistické počiny.
Svoje dve prvotiny pre najmenších čitateľov z roku 1947 - Lapajove dobrodružstvá a Šibalstvá mravčeka Štipka - boli zúročením vlastnej fantázie autorky, ktorú využívala pri uspávaní svojich detí. V tom istom roku v anonymnej súťaži Československého rozhlasu v Prahe získala hrou Čarovný lampáš, určenou dospelým poslucháčom, jednu z desiatich cien. V nejednej slovenskej domácnosti sú v knižnici niektoré z jej ďalších kníh, napríklad Bosí hrdinovia (1949), Plechové srdiečka (1953) či Danuška (1962). Mnohé z detí uspávali televízne večerníčkové seriály Ježko Pichliačik (1976) a Gaštanko a Gaštaník (1978), ktoré teta Božena spracovala do televíznej podoby podľa námetov svojich rovnomenných kníh. Z jej pera vzišla aj psychologická novela Taký veľký deň (1968) a autobiografická próza pre mládež Betka a Veterné mesto (1983). Najmenším čitateľom sa po rokoch opäť prihovorila v próze Barborka a jej babka Robotka (1989), My spod Vrabčej skaly (2000). Pre dospelých napísala poviedkovú knihu Najkrajší dar (1962).
Popri viacerých rezortných oceneniach za svoju publikačnú činnosť získala Božena Čonková-Mačingová v roku 1997 aj Cenu mesta Košice. Bola aktívnou členkou Spolku slovenských spisovateľov, Literárneho fondu a od roku 1954 aj členkou Československého, neskôr Slovenského syndikátu novinárov. Už v roku 1955 Božena Čonková-Mačingová založila v Knižnici pre mládež mesta Košice tradíciu podujatia Týždeň detskej knihy.
Posledná rozlúčka s Boženou Čonkovou-Mačingovou bude v stredu 29. novembra o 14.00 h na Verejnom cintoríne v Košiciach.

Copyright © TASR 2017


Stanovisko strany Smer-SD

Stanovisko strany Smer-SD


Strana SMER – SD nebude komentovať neoficiálne informácie a špekulácie médií. Tak ako sme sa vyjadrili už v minulosti, pokiaľ dôjde v strane k zmenám, budeme o tom verejnosť informovať.

VÝROKY TÝŽDŇA

          VÝROKY TÝŽDŇA



„Posielam pánovi prezidentovi list, v ktorom ho žiadam, aby uhradil milión eur za používanie lietadla na súkromné cesty domov. Hovorím to s plnou vážnosťou, bez akéhokoľvek hnevu. Jednoducho, niekto má dnes milión eur zaplatiť za používanie štátneho lietadla na cesty domov, pretože ja nepoznám žiadneho robotníka, žiadnu predavačku, žiadneho hutníka, žiadneho učiteľa, ktorému by štát platil cestovanie lietadlom domov zadarmo.“
Robert Fico



„Ty píčo zasraná.“
Jan Macháček,predseda správnej rady Babišovho Institutu pro politiku a společnost a komentátor Lidových novin tak nazval pri natáčaní relácie pre Český rozhlas Moniku Pajerovú

Slovensko aj napriek neúspechu v súboji o sídlo Európskej agentúry pre lieky zamiešalo karty pri finálnom hlasovaní o víťazovi.“
Tomáš Drucker

"Ak chce byť EÚ spravodlivá v sankciách a všetkých veciach, tak by som niektoré produkty, ktoré sa v Rusku dejú, nevidel."
Andrej Danko



"Ja som tu dva dni, len čítam, čo mi napísali."

Ing. Monika Kohútová, MBA , generálna riaditeľka a predsedníčka Rady banky Eximbanka na zasadnutí finančného výboru parlamentu, kde predkladala rozpočet 


„Mečiar možno ukradol ten alebo onen podnik, ale Dzurinda s Miklošom nám ukradli budúcnosť."
Anton Hrnko