22. 11. 2017

CME do rúk Číňanom a Pente



CME do rúk Číňanom a Pente




 








Čínska energetická a investičná skupina CEFC a česko-slovenská finančná skupina Penta Investment chce získať od americkej mediálnej firmy Time Warner svoju podiel v spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá v Českej republike vlastní televíziu Nova a ďalšie stanice a na Slovensku TV Markíza. Uviedla agentúre Reuters s odvolaním na tri informované zdroje. Podľa jednej zo zdrojov by mala hodnota dohody dosiahnuť 500 miliónov eur (10,8 miliárd korún). Podľa mediálneho experta môžu predaj skupiny okolo TV Nova zásadne ovplyvniť celý český a aj slovenský televízny trh.
Podľa jedného zo zdrojov by hodnota transakcie mala dosiahnuť 500 miliónov eur (10,8 miliárd korún). Tržná kapitalizácia spoločnosti sa pohybuje okolo 623 miliónov USD (13,5 miliárd korún). CEFC má na poskytnutie hlavnej časti financií.
Akcie CME na pražskej burze po uverejnení informácií posilnili skoro o päť percent. Penta i Time Warner sa k správe odmietli vyjadriť. Hovorkyňa CEFC na dotaz Reuters nereagovala.
CME pôsobí v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Ťahúňom jej zisku sú aktivity v Česku a Rumunsku. Súčasťou CME je spoločnosť CET 21, ktorá je držiteľom licencií na vysielanie televíznych staníc Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nová akcia, Nova Gold a Nova International. Na slovensku Markíza, Doma, Dajto a archívu Voyo.
Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. pôsobí v oblasti zdravotníctva, finančných služieb, výroby, maloobchodu, realitného trhu a tiež v tlačených a internetových médiách v Česku a na Slovensku. Mimo iné vlastné druhé najväčšie české vydavateľstvo Vltava Labe Media.
CEFC už predtým kúpila od Penty svoju pražskú kanceláriu a ďalšie majetok. V minulosti investovala do mediálnych skupín Médea Group a Empresa Media, ktorá s nimi však už skončila.
Time Warner vlastní v CME 46,5 percenta akcií s hlasovacími právami. Na základe warrantov, teda cenných papierov s možnosťou, ktoré môžu uplatniť do mája 2018, môže spoločnosť Time Warner dosiahnuť podiel 75%.
Spoločnosť Time Warner sa dohodla s americkou telekomunikačnou spoločnosťou AT & T minulý mesiac v októbri na svojom prijatí za viac ako 85 miliárd dolárov. Americké ministerstvo spravodlivosti podalo tento týžden žalobu s cieľom zablokovať spojenie.
Predajj skupín okolo TV Nova môže zásadne ovplyvniť celý český televízny trh. Predtým bude záležať na tom, či bude Nova naďalej voľne šíriť všetky svoje kanály prostredníctvom pozemného digitálneho vysielania, alebo časť kanálov spoplatní. ČTK povedala mediálna experta a majiteľka distribučnej firmy Axocom Erika Luzsicza.
Agentúra Reuters uviedla, že čínska energetická a investičná skupina CEFC a česko-slovenská finančná skupina Penta Investments chcú kúpiť od americkej mediálnej firmy Time Warner jej podiel v spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá vlastní Novu a Markízu .
"Ak novými majiteľmi posunuli aspoň časť portfólia do platenej časti, tak by to nielen mohlo mať dodatočný pozitívny vplyv na TV Nova, čo by to mohlo ekonomicky posilniť a zároveň by mohlo motivovať určitú časť divákov týchto kanálov k objednaniu platenej ponuky. Vzhľadom na nárast počtu nových zákazníkov by sa mohol celý segment ďalej rozvíjať, "uviedla Luzsicza.
Podľa jedného zo zdrojov Rauters by hodnota transakcie mala činiť 500 miliónov eur (10,8 miliárd korún). Tržná kapitalizácia spoločnosti sa pohybuje okolo 623 miliónov USD (13,5 miliárd korún). CEFC má na poskytnutie hlavnej časti financií. Akcie CME na pražskej burze po uverejnení informácií posilnili skoro o päť percent.
Hovorca Penty Ivo Mravinac nechcel  otázku  ČTK  komentovať. "Špekuácie nekomentujeme," povedal. Už v minulosti sa o Pente povedal, že jedna z vážnych záujemcov o Novu hovorí, podľa informácií ČTK, hoci skupina o kúpe CME jedná, ale dohoda s Time Warner uzavretá nebo nie je nutná. Podľa informácií z médií majú novú záujem aj investičnú skupinu PPF alebo skupinu J & T, v ktorej by mohla v blízkej dobe získať 50% práve Čínskej CEFC.



Copyright © ČTK 2017